Evenimentele Zilei de 29 februarie în Istorie

Campania din Insulele Amiralității (29 februarie–18 mai 1944) Primul val de militari americani a debarcat la Los Negros, Insulele Amiralităţii la 29 februarie 1944 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Campania din Insulele Amiralității (29 februarie–18 mai 1944) Primul val de militari americani a debarcat la Los Negros, Insulele Amiralităţii la 29 februarie 1944

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.org

 

29 februarie este a 60-a zi a calendarului gregorian ce apare doar în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 29 februarie

(BOR) Sf. Cuv. Ioan Casian și Gherman din Dobrogea

Sf. Cuv. Ioan Casian (†435) şi Gherman (†405-415), din Dobrogea - foto preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

Sf. Cuv. Ioan Casian (†435) şi Gherman (†405-415), din Dobrogea – foto preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

Slăvitul și de Dumnezeu-purtătorul Părintele nostru Ioan Casian a fost un sfânt monah din secolele al IV-lea /al V-lea cunoscut pentru scrierile sale despre viața monahală și pentru scrierile corective anti-pelagiene ale Fericitului Augustin.

Prăznuirea sa se ține în 29 februarie (sau 28 februarie în anii nebisecți) iar, la nivel local, în 23 iulie în Marsilia, Franța.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Sfântul Cuvios Gherman din Dobrogea a fost un sfânt cuvios din secolul al IV-lea originar din Dobrogea, prieten al Sf. Ioan Casian.

Prăznuirea sa se face pe 29 februarie în anii bisecți, iar în ceilalți pe 28 februarie.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Casian Romanul, cuvios. Pomenirea tuturor cuvioșilor sihaștri și călugări

(CRC) Sf. Augustin Chapdelaine, preot martir

 

Astăzi în istorie pentru 29 februarie

 

În vremea lui Iulius Cezar, Calendarul roman avea doar 355 de zile, astfel că, la un moment dat, lunile anului nu mai corespundeau cu aceleasi anotimpuri.

In anul 45 înainte de Hristos, denumit de istorici „anul confuziei”, Iulius Cezar a adăugat în calendar încă 9 de zile.

Odată la patru ani, se mai adauga o zi pentru a sincroniza anul calendaristic, cu perioada dintre doua echinocții.

Explicaţia constă în faptul că un an este definit ca perioada completă de rotaţie a Pământului în jurul Soarelui, care după cele mai riguroase calcule se realizează în 365 de zile, 6 ore, 9 minute şi 9 secunde.

Având în vedere că omenirea are nevoie să se bazeze pe un calendar format dintr-un număr întreg de zile, a apărut convenţia ca, din patru în patru ani, cele şase ore şi ceva care se adună să se convertească într-o zi în plus în calendar.

Este dacă vreţi, modalitatea de sincronizare a anului astronomic cu cel calendaristic sau al anotimpurilor.

Calendarul Iulian a rezistat pana la reforma gregoriana din anul 1582.

In Evul Mediu, capii bisericii erau complet derutati in a mai stabili data Pastelui: echinoctiul din calendar se decalase fata de cel real cu 10 zile.

Dupa calcule complicate, Papa Gregoriu a gasit soluția.

Fiindcă Pamântul realizează miscarea de rotatie in jurul Soarelui in 365 si aproape 6 ore, la fiecare 4 ani, lunii februarie i se mai adauga o zi.

Papa Gregoriu a pastrat regula anilor bisecti, insa a hotarat ca anii care se termina in 00 sa nu fie bisecti decat daca rezultatul impartirii lor la 400 este un numar intreg.

Astfel, anul 2008 este bisect, dar 2100 nu va fi an bisect.

 

Evenimentele Zilei de 29 februarie în Istorie:

29 februarie 1940 – Hattie McDaniel a devenit prima afro-americană care a câștigat un Premiu al Academiei Americane de Film, pentru rolul Mammy din Pe aripile vântului.

29 februarie 1944 – Pe frontul din Pacific din al Doilea Război Mondial, forțele aliate au demarat Campania din Insulele Amiralității.

29 februarie 1988 – Arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu a fost arestat împreună cu alți 100 de clerici în timpul unei demonstrații anti-apartheid în Cape Town.

 

29 februarie 1212 - A murit Hōnen, călugăr budist japonez (n. 1133)

Hōnen (法然 Hōnen?) (n. 13 mai 1133 - d. 29 februarie 1212) a fost un călugăr budist japonez care a format prima sectă budistă independentă de școala Pământului Pur, sectă numită Jōdo-shū - foto (Portretul lui Honen de Fujiwara Takanobu, secolul al XII-lea) preluat de pe en.wikipedia.org

Portretul lui Honen de Fujiwara Takanobu, secolul al XII-lea – preluat de pe en.wikipedia.org

Hōnen (法然 Hōnen?) (n. 13 mai 1133 – d. 29 februarie 1212) a fost un călugăr budist japonez care a format prima sectă budistă independentă de școala Pământului Pur, sectă numită Jōdo-shū.

În sectele Jōdo-shū și Jōdo Shinshū el este considerat al șaptelea patriarh budist.

Inițial Hōnen a fost călugăr budist al școlii Tendai, de la o vârstă foarte fragedă, dar peste câțiva ani a fost nemulțumit de învățăturile aceste școli și a căutat o altă formă de budism.

A început să studieze ideiile școlii Pământului Pur, fiind influențat de scrierile călugărului budist chinez Shan-tao.

În anul 1175 el a înființat secta Jōdo-shū, desprinsă din școala Pământului Pur.

Curând, Hōnen a adunat o gamă largă de adepți, printre care și călugărul Shinran, fondatorul sectei Jōdo-Shinshū.

În anul 1207 împăratul l-a alungat pe Hōnen din Kyoto pentru o revoltă pornită de doi dintre adepții săi.

Câțiva ani mai târziu Hōnen s-a întors la Kyoto, unde a mai trăit o scurtă perioadă de timp.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

29 februarie 1468 - S-a născut Papa Paul al III-lea.

Portretul Papei Paul al III-lea de Titian, 1543 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Portretul Papei Paul al III-lea de Titian, 1543 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Papa Paul al III-lea (latină : Paulus III), născut Alessandro Farnese, a fost șeful Bisericii Catolice și conducător al statelor papale din 13 octombrie 1534 până la moartea sa în 10 noiembrie 1549.

El a ajuns pe tronul papa în 1527, într-o perioadă plină de incertitudini și tulburări în sânul Bisericii Catolice în urma Reformei protestante.

În timpul pontificatului său a inițiat Contrareforma în cadrul Consiliului de la Trent în 1545, precum și campaniile militare împotriva protestanților din Germania.

El a recunoscut noi ordine religioase catolice precum cele ale iezuiților și ale barnabiților.

Paul al III-lea a fost un sprijinitor al artiștilor și savanților, inclusiv al lui Michelangelo și al lui Nicolaus Copernic care i-a dedicat tratatul său heliocentric.

În anul 1536 din ordinul Papei Paul al III-lea soclul Columnei lui Traian din Roma a fost eliberat din ruinele forului lui Traian.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

29 februarie 1784 - S-a născut arhitectul german Leo von Klenze, una dintre cele mai importante figuri ale Neoclasicismului german; (m. 1864).

 

29 februarie 1792 - S-a născut compozitorul italian Gioacchino Rossini; (m. 1868).

Rossini ca tânăr, c. 1810–1815 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Rossini ca tânăr, c. 1810–1815 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Gioachino Rossini – de fapt Giovacchino Antonio Rossini (n. 29 februarie 1792, Pisaurum, Statele Papale – d. 13 noiembrie 1868, Passy⁠(d), Île-de-France, Franța) a fost un compozitor de operă din Italia.

Activitatea de compozitor ocupă doar prima parte a vieții sale.

Ea este marcată de o suită de succese care îl conduc din Italia de Nord, la Napoli, unde se căsătorește cu o cântăreață celebră, Isabella Colbran, apoi în străinătate: la Viena, unde se întâlnește cu Beethoven, la Londra și, în fine, la Paris, unde se stabilește, în 1824, ca director al teatrului italian.

Lucrările sale din acești ani, atât de apreciate sunt: „Scara de mătase” (1812), „Tancred” și „Italianca în Alger” (1813), „Turcul în Italia” (1814), „Elisabeta, regina Angliei” (1815), apoi, în 1816, Bărbierul din Sevilla și „Otello”; “„Cenușăreasa” (1817), „Moise în Egipt” (1818), „La Donna del Lago” (1819), „Semiramida” (1823), care este ultima dintre marile opere compuse pentru scenele italiene.

La Paris, va realiza încă o opera-buffa în limba italiană, apoi va scrie în franceză, „Siége de Corinthe”.

Ultimele două opere, o farsă, „Contele Ory” (1828), și o dramă istorică, „Wilhelm Tell”, (1829) sunt compuse direct de pe librete franceze.

Ultima sa compoziție, în care se simt totuși câteva slăbiciuni, îi aduce propuneri materiale seducătoare, dar care nu se vor împlini.

Bolnav, epuizat psihic și moral, rătăcește prin orașele Italiei; în 1855 revine la Paris unde va rămâne până la moarte și unde ține un salon prin care trec artiști, muzicieni, scriitori.

Chiar și Richard Wagner este primit aici.

În toți acești ani a compus foarte puțin: un „Stabat Mater” (1842), o mică „Missa solemnis”, câteva cântece pentru voce și pian.

Moare la 13 noiembrie 1868 la Passy (azi un cartier al Parisului), în urma unei operații abdominale, fiind îngropat inițial în cimitirul Père-Lachaise din Paris, iar în 1887 a fost mutat în bazilica „Santa Croce” din Florența (Italia).

Alături de Vincenzo Bellini și Gaetano Donizetti, Rossini a fost unul din compozitorii de frunte ai operei bel canto.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

29 februarie 1828 - Împăratul rus Nicolae I a promulgat regulamentul privind administrarea Basarabiei ţariste, în conformitate cu care sunt instituite: Administraţia Regională, Judecătoria Penală şi Judecătoria Civilă, Direcţia Financiară.

Consiliului Suprem i se schimbă denumirea în Consiliul Regional.

Funcţia de rezident imperial este suspendată, oblicaţiile acestuia fiind trecute guvernatorului general al Novorosiei şi Basarabiei.

Prin noul regulament guvernul ţarist a lichidat acea autonomie limitată pe care o acordase Basaraţiei ţariste cu 10 ani în urmă.

 

29 februarie 1860 - S-a născut statisticianul american de origine germană Herman Hollerith; în 1889 a realizat prima maşină de calculat (un tabulator mecanic bazat pe carduri perforate, gândit pentru a-l ajuta în munca sa de centralizare rapidă a statisticilor); (m. 1929).

 

29 februarie 1868 - A murit Ludovic I al Bavariei (n. 1786)

Ludovic I al Bavariei (1786 – 1868) - Portret de Joseph Stieler, 1825 - (Portret de Joseph Stieler, 1825) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ludovic I al Bavariei (Portret de Joseph Stieler, 1825) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ludovic I al Bavariei (germană Ludwig I; n. 25 august 1786 – d. 29 februarie 1868) a fost rege al Bavariei, din 1825 până în 1848, când a abdicat în timpul revoluțiilor care au cuprins statele germane, în favoarea fiului său Maximilian al II-lea al Bavariei.

Mare iubitor al artelor și sprijinitor al acestora, Ludovic I al Bavariei a rămas cunoscut prin templul realizat pe malul Dunării, în apropiere de Regensburg, Walhalla, prin Galeria de frumuseți, precum și prin Gliptoteca de la München.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

29 februarie 1900 (29.02/SV – 13.03/SN) - S-a născut (la Izmir, acum în Turcia) poetul şi diplomatul grec Seferis (pseudonimul lui Georgios Seferiades), laureat al Premiului Nobel pentru literatură pe 1963 (m. 1971)

Giorgos Seferis (n. 13 martie 1900, Urla, lângă Smyrna, azi în Turcia - d. 20 septembrie 1971) a fost un poet grec contemporan, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1963 - Giorgos Seferis în 1921 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Giorgos Seferis în 1921 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Giorgos Seferis (n. 13 martie 1900, Urla, lângă Smyrna, azi în Turcia – d. 20 septembrie 1971) a fost un poet grec contemporan, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1963.

Motivația Juriului Nobel: “pentru eminenta sa operă lirică, inspirată de o profundă dragoste pentru lumea elenică a culturii

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

29 februarie 1904 - S-a născut Jimmy Dorsey, saxofonist, clarinetist și șef de orchestră american (m. 1957)

James Francis Dorsey (29 februarie 1904 – 12 iunie 1957) a fost un clarinetist american de jazz, saxofonist, compozitor și lider de big band - Dorsey in 1943 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

James Dorsey in 1943 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

James Francis Dorsey (29 februarie 1904 – 12 iunie 1957) a fost un clarinetist american de jazz, saxofonist, compozitor și lider de big band.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

29 februarie 1920 - S-a născut Michelle Morgan, actriță franceză de film (d. 2016)

Michèle Morgan (pseudonimul lui Simone Renée Roussel; n. 29 februarie 1920, Neuilly-sur-Seine, Île-de-France, Franța – d. 20 decembrie 2016, Neuilly-sur-Seine, Île-de-France, Franța) a fost o actriță franceză de film - Fotografie publicitară a lui Michèle Morgan pentru "The Chase" - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Michèle Morgan (pseudonimul lui Simone Renée Roussel; n. 29 februarie 1920, Neuilly-sur-Seine, Île-de-France, Franța – d. 20 decembrie 2016, Neuilly-sur-Seine, Île-de-France, Franța) a fost o actriță franceză de film – Fotografie publicitară a lui Michèle Morgan pentru “The Chase” – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Michèle Morgan (pseudonimul lui Simone Renée Roussel; n. 29 februarie 1920, Neuilly-sur-Seine, Île-de-France, Franţa – d. 20 decembrie 2016, Neuilly-sur-Seine, Île-de-France, Franţa) a fost o actriţă franceză de film, cu o carieră remarcabilă timp de trei decenii atât în cinematografia franceză, cât şi în filmele de la Hollywood.

Este considerată a fi una dintre cele mai mari actriţe franceze ale secolului XX.

Michèle Morgan a fost prima câştigătoare a Premiului pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.

În 1992, a primit Premiul César onorific pentru contribuţiile sale la cinematografia franceză.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

29 februarie 1928 - A murit Karel Noll, actor ceh (n. 1880)

Karel Noll (n. 4 noiembrie 1880, Havlíčkův Brod⁠, Regatul Boemiei, Austro-Ungaria – d. 29 februarie 1928, Vinohrady⁠, Prague 4⁠(d), Cehoslovacia) a fost un actor ceh, cunoscut în calitate de interpret al soldatului Švejk din primele adaptări cinematografice ale romanului lui Jaroslav Hašek - Karel Noll (1926) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 Karel Noll (1926) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Karel Noll (n. 4 noiembrie 1880, Havlíčkův Brod⁠, Regatul Boemiei, Austro-Ungaria – d. 29 februarie 1928, Vinohrady⁠, Prague 4⁠(d), Cehoslovacia) a fost un actor ceh, cunoscut în calitate de interpret al soldatului Švejk din primele adaptări cinematografice ale romanului lui Jaroslav Hašek.

cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

29 februarie 1936 - Se înfiinţează organizaţia turistică de stat din România – Oficiul Naţional de Turism.

 

29 februarie 1936 - S-a născut român scriitorul Marin Sorescu, poet, dramaturg şi eseist; membru titular al Academiei Române din 1992 (m. 1996). NOTĂ: Deşi în acte data naşterii este 19 februarie, familia poetului susţine că ziua de naştere este 29.II.1936.

 

29 februarie 1940 - Hattie MCDaniel a devenit prima actriţă de culoare care a primit un Oscar pentru rolul din filmul american “Pe aripile vântului”.

Hattie McDaniel (n. 10 iunie 1893, Wichita, Kansas, SUA – d. 26 octombrie 1952, Los Angeles, California, SUA) a fost o actriță americană de culoare. A fost fiica unui pastor baptist din Richmond, statul Virginia, mama sa fiind din Nashville, statul Tennessee - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hattie McDaniel - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hattie McDaniel (n. 10 iunie 1893, Wichita, Kansas, SUA – d. 26 octombrie 1952, Los Angeles, California, SUA) a fost o actriță americană de culoare.

A fost fiica unui pastor baptist din Richmond, statul Virginia, mama sa fiind din Nashville, statul Tennessee.

Și-a început activitatea artistică la vârsta de 18 ani cântând vodeviluri, iar apoi odată cu apariția radioului, în diferite producții muzicale ale acestuia.

Debutul în cinema și l-a făcut în roluri secundare potrivite pentru culoarea pielii, adică roluri de servitoare, începând cu anul 1932. Muzicalul Show Boat (traducere aproximativă „Spectacol pe vas”) i-a adus însă remarcarea ca artistă de cinema.

Rolul Mammy din celebrul film Pe aripile vântului, cu premiera la 15 decembrie 1939, i-a adus însă consacrarea, cu toate că la premiera internațională a producției ce a avut loc la Atlanta, statul Georgia, autoritățile segregaționiste nu i-a permis intrarea în sala de cinema.

Dar acest lucru nu a putut influența hotărârea comisiei de acordare a Premiilor Oscar de a premia prestația sa din faimosul film cu Oscarul pentru cea mai bună artistă în rol secundar la 29 februarie 1940.

Hattie McDaniel a fost prima artistă de culoare care a obținut un asemenea premiu.

Abia după 40 de ani, un astfel de premiu s-a mai acordat unui actor de culoare și anume lui Sidney Poitier.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

29 februarie 1940 - S-a născut Bartolomeu I, patriarh ecumenic de Constantinopol.

Bartolomeu I (numele său laic fiind cel de Demetrios Arhontonis) (n. 29 februarie 1940, insula Imbros, Turcia), din 2 noiembrie 1991, cel de-al 270-lea patriarh ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol  - foto (Bartholomew in 2022) preluat de pe en.wikipedia.org

Bartholomew in 2022 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bartolomeu I (în limba greacă Βαρθολομαίος Α, numele său laic fiind cel de Demetrios Arhontonis; n. 29 februarie 1940, insula Imbros, Turcia) este, din 2 noiembrie 1991, cel de-al 270-lea patriarh ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol.

Bartolomeu I (liderul spiritual al tuturor ortodocşilor din lume) „arhiepiscop de Constantinopol, Noua Romă și patriarh ecumenic”, este considerat succesorul Sfântului Apostol Andrei, „primul între egalii săi” (primus inter pares) în raport cu conducătorii Bisericilor Ortodoxe

Cu acest titlu el exercită prerogativele de prezidare, coordonare şi iniţiativă în toate problemele panortodoxe; membru de onoare străin al Academiei Române (2004)

Cu cetățenie turcă, el aparține minorității grecești din Turcia.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

29 februarie 1944 - Pe frontul din Pacific din al Doilea Război Mondial, forțele aliate au demarat Campania din Insulele Amiralității(29 februarie–18 mai 1944).

Campania din Insulele Amiralității (29 februarie–18 mai 1944) Primul val de militari americani a debarcat la Los Negros, Insulele Amiralităţii la 29 februarie 1944 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Campania din Insulele Amiralității (29 februarie–18 mai 1944) Primul val de militari americani a debarcat la Los Negros, Insulele Amiralităţii la 29 februarie 1944 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Campania din Insulele Amiralităţii (Operation Brewer) a fost o serie de bătălii din campania din Noua Guinee a celui de al Doilea Război Mondial în care Divizia I Cavalerie a armatei Statelor Unite a ocupat Insulele Amiralităţii, deţinute de japonezi.

Pe baza raporturilor avioanelor de recunoaştere în care se arăta că nu există semne de activitate inamică şi că insulele par a fi fost evacuate, generalul Douglas MacArthur a accelerat planurile de capturare a insulelor şi a ordonat alte operaţiuni de recunoaştere.

Campania a demarat la 29 februarie 1944 cu debarcarea de pe Insula Los Negros, a treia insulă ca suprafaţă din arhipelag.

Utilizând o plajă mică şi izolată în care japonezii nu se aşteptau la niciun atac, forţa aliată a avut de partea sa elementul surpriză, dar insulele s-au dovedit a fi totuşi ocupate, ceea ce a dus o bătălie furibundă pentru controlul acestora.

În final, superioritatea aeriană şi maritimă au permis Aliaţilor să-şi întărească poziţia pe Los Negros.

Divizia I Cavalerie a reuşit să cucerească apoi toate insulele.

Campania s-a încheiat oficial la 18 mai 1944.

Victoria aliată a dus la izolarea totală a marii baze japoneze de la Rabaul⁠, obiectivul final al campaniilor Aliaţilor din 1942 şi 1943.

În Insulele Amiralităţii s-a construit apoi o bază navală şi aeriană majoră, punct important de lansare a campaniilor din Pacific din 1944.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

29 februarie 1952 - În satul Copăceni, raionul Sîngerei, R.S.S. Moldovenească, U.R.S.S., se naște Gheorghe Duca – om de știință din Republica Moldova, președinte al Academiei de Științe a Moldovei.

Gheorghe Duca (n. 29 februarie 1952, Copăceni, raionul Sîngerei, RSS Moldovenească) este un om de știință din Republica Moldova, fost președinte al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române și fost Ministru al Ecologiei, Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului în perioada 19 aprilie 2001 – 5 februarie 2004 - foto (Gheorghe Duca în anii 1970) preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Duca în anii 1970 – preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Duca a urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul Universității de Stat din Chișinău (azi Universitatea de Stat a Moldovei) în perioada 1969-1974. Obține în anul 1979 titlul științific de Doctor în științe (specializarea Chimia Fizică).

În anul 1983, este laureat al Premiului de Stat pentru Tineret în domeniul Științelor și Tehnicii din R.S.S. Moldovenească.

Între anii 1985-1988, urmează un stagiu de instruire post-doctorat la Institutul de Chimie Fizică al Academiei de Științe din Rusia.

În anul 1989, obține titlul de Doctor Habilitat în științe în Protecția Mediului; în Cinetică și Cataliză la Universitatea de Stat din Odessa (astăzi în Ucraina), cu teza „Mecanismele proceselor eco-chimice în mediu acvatic”.

Gheorghe Duca este încadrat în învățământul universitar din R.S.S.M.

În perioada 1988-1992, deține funcția de șef al Catedrei de Chimie Fizică a Universității de Stat din Moldova.

În anul 1990, obține gradul didactic de Profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova.

Între anii 1991-1998, este Director al Centrului de Cercetări în Domeniul Chimiei Industriale și Ecologice al Universității de Stat din Moldova.

Prof. Gheorghe Duca a îndeplinit în perioada 1992-1998 funcția de Decan al Facultății de Chimie Industrială și Ecologică din cadrul Universității de Stat din Moldova.

De asemenea, prin cumul, între anii 1992-1995, a fost și Decan al Facultății de Ecologie din cadrul Universității Internaționale din Moldova.

Prof. Gheorghe Duca a fost ales în anul 1992 ca membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, apoi în anul 2000 ca membru titular al aceleiași instituții academice.

Tot din anul 2000, este președinte de onoare al Asociației de Cercetare și Dezvoltare din Moldova (MRDA).

În anul 2007 a fost ales ca membru de onoare al Academiei Române.

A fost ales în anul 1998 deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În anul 2000, este numit Consul Onorific al Greciei în Republica Moldova.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, la 19 aprilie 2001, este numit în funcția de ministru al ecologiei, construcțiilor și dezvoltării teritoriului în primul guvern condus de Vasile Tarlev.

În calitate de ministru, Gheorghe Duca nu a votat pentru schimbarea denumirii obiectului de studii “limba română” în “limba moldovenească”.

La data de 5 februarie 2004, ministrul Gheorghe Duca a fost ales în funcția de președinte al Academiei de Științe din Moldova, demisionând din guvern.

A fost reales ca președinte al Academiei de Științe din Moldova la data de 21 februarie 2008.

Acad. Gheorghe Duca este autor a 36 de monografii și manuale, 82 de brevete, 350 de articole științifice în domeniile chimiei fizice, chimiei ecologice și tehnologiei chimice.

A participat la numeroase conferințe științifice în domeniul chimiei ecologice și al evaluării riscurilor chimice.

Este deținător al mai multor premii și medalii de aur și argint la Expozițiile Internaționale de Invenții.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

29 februarie 1954 - S-a născut Oprah Winfrey, o celebră actriță și gazdă tv. de talk show american

 

29 februarie 1956 - S-a născut Matei Vișniec, poet și dramaturg român, stabilit din 1987 la Paris

 

29 februarie 1956 - S-a născut actorul român de teatru și film Florin Călinescu.

 

29 februarie 1960 - Cu 15 minute înainte de miezul nopţii, oraşul marocan Agadir a fost distrus în totalitate de un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter.

Seismul a durat aproximativ 15 secunde iar în urma acestuia au murit 15 mii de oameni.

Tot atunci a a fost distrusă, în totalitate, şi cetatea antică Kasbah.

 

29 februarie 1962 - S-a născut Oana Pellea, actriță română de teatru și film, fiica marelui actor Amza Pellea.

 

29 februarie 1980 - A murit Gheorghe Ștefan, istoric și arheolog român, specialist în istoria veche şi arheologia României, membru corespondent al Academiei Române din 1952; (n. 1899).

Gheorghe Ștefan (n. 9 noiembrie 1899, Bătășani, Vâlcea, Regatul României – d. 29 februarie 1980, București, Republica Socialistă România) a fost un istoric și arheolog român, membru corespondent al Academiei Române, din 1952.

A absolvit cursurile Universității din București și a fost membru al Școlii Române de la Roma (1926-1928), specialist în filologia clasică.

Asistent al lui Vasile Pârvan, apoi profesor pe la diverse licee din țară, iar din 1948 profesor titular la catedra de istorie veche a României, în două rânduri decan al Facultății de istorie (1950-1953 și 1959-1966).

În 1952 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar din 1970 a fost membru al Academiei de Științe Sociale și Politice.

În afara colaborărilor la diverse sinteze, precum Istoria României (vol. I, 1960), Dinogeția (vol. I, 1967) ș.a., este autorul volumului Formarea poporului român și a limbii sale (1973), dar și al mai multor studii pe aceași temă publicate în reviste de specialitate.

 

29 februarie 1980 - A decedat Yigal Allon, ministru în guvernul Israelului (n. 1918).

Yigal Allon (n. 10 octombrie 1918, Kfar Tavor⁠, Administrația Teritoriului Inamic Ocupat⁠(d) – d. 29 februarie 1980, Afula, Districtul de Nord, Israel) a fost un general și politician social-democrat israelian, ministru în mai multe guverne, care a îndeplinit funcția de ministru de externe în anii 1974–1976 și de prim-ministru interimar în perioada 26 februarie–17 martie 1969. A fost respectat de toate taberele politice din Israel atât ca unul din eroii războiului de independență din anii 1948-1949, cât și pentru integritatea sa - (Allon în 1969, fiind ministru al Educației și Culturii) - preluat de pe en.wikipedia.org

Allon în 1969, fiind ministru al Educației și Culturii – preluat de pe en.wikipedia.org

Yigal Allon (n. 10 octombrie 1918, Kfar Tavor⁠, Administrația Teritoriului Inamic Ocupat⁠(d) – d. 29 februarie 1980, Afula, Districtul de Nord, Israel) a fost un general și politician social-democrat israelian, ministru în mai multe guverne, care a îndeplinit funcția de ministru de externe în anii 1974–1976 și de prim-ministru interimar în perioada 26 februarie–17 martie 1969.

A fost respectat de toate taberele politice din Israel atât ca unul din eroii războiului de independență din anii 1948-1949, cât și pentru integritatea sa.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

29 februarie 1988 - Arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu a fost arestat împreună cu un grup de circa 100 de clerici, în timpul demonstraţiei anti-apartheid de cinci zile de la Cape Town.

Desmond Mpilo Tutu (n. 7 octombrie 1931, Klerksdorp, North West, Africa de Sud – d. 26 decembrie 2021, Cape Town, Africa de Sud) a fost un arhiepiscop anglican emerit de Cape Town, activist împotriva apartheid-ului din Africa de Sud - Desmond Tutu în 2004 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Desmond Tutu în 2004 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Desmond Mpilo Tutu (n. 7 octombrie 1931, Klerksdorp, North West, Africa de Sud – d. 26 decembrie 2021, Cape Town, Africa de Sud) a fost un arhiepiscop anglican emerit de Cape Town, activist împotriva apartheid-ului din Africa de Sud.

A fost episcop de Johannesburg din 1985 până în 1986 și apoi arhiepiscop de Cape Town din 1986 până în 1996, în ambele cazuri fiind primul african de culoare care a ocupat această funcție.

Din punct de vedere teologic, el a căutat să fuzioneze ideile din teologia neagră cu teologia africană.

În anul 1984 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

(…) Alături de Boesak și Stephen Naidoo, Tutu a devenit unul dintre liderii bisericii implicați în medierea conflictelor dintre protestatarii de culoare și forțele de securitate; ei au lucrat, de exemplu, pentru a evita confruntările la înmormântarea din 1987 a lui Ashley Kriel din gherilei ANC.

În februarie 1988, guvernul a interzis 17 organizații negre sau multirasiale, inclusiv UDF, și a restricționat activitățile sindicatelor.

Liderii Bisericii au organizat un marș de protest și, după ce a fost interzis, au înființat Comitetul pentru Apărarea Democrației.

Când mitingul grupului a fost interzis, Tutu, Boesak și Naidoo au organizat în locul marșului o slujbă la Catedrala Sf. Gheorghe din Cape Town.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

29 februarie 1990 - A doua zi a Mineriadei conduse de liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma.

 

29 februarie 2004 - Jean-Bertrand Aristide a fost îndepărtat prin lovitură de stat din funcţia de preşedinte al Republicii Haiti, locul său fiind luat de Boniface Alexandre (2004-2006).

Boniface Alexandre (n. 31 iulie 1936, Ganthier, Ouest⁠, Haiti – d. 4 august 2023, Port-au-Prince, Haiti) a fost un avocat haitian, fost Șef al Curții Supreme de Justiție și fost președinte al statului Haiti (29 februarie 2004 - 14 mai 2006) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Boniface Alexandre – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Boniface Alexandre (n. 31 iulie 1936, Ganthier, Ouest⁠, Haiti – d. 4 august 2023, Port-au-Prince, Haiti) a fost un avocat haitian, fost Șef al Curții Supreme de Justiție și fost președinte al statului Haiti.

Boniface Alexandre a devenit președinte al republicii Haiti în data de 29 februarie 2004 ca urmare a demisiei fostului președinte de atunci Jean-Bertrand Aristide, care a avut loc la data de 25 februarie 2004.

La vremea demisiei lui Aristide, Boniface Alexandre era Șeful Curții Supreme de Justiție a statului Haiti.

Conform constituției țării, în cazul demisiei, înlăturării, decesului sau incapacitării președintelui în exercițiu, Șeful Curții Supreme de Justiție devine Șeful statului Haiti.

Pe data de 14 mai 2006, Boniface Alexandre a predat funcția de președinte al țării lui René Préval, câștigătorul alegerilor din februarie 2006.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

29 februarie 2004 - A murit dramaturgul și scriitorul american Jerome Lawrence; (n. 1915).

Jerome Lawrence (născut Jerome Lawrence Schwartz; n. 14 iulie 1915, Cleveland, Ohio, SUA – d. 29 februarie 2004, Malibu, California, California, SUA) a fost un dramaturg și scriitor american - foto preluat de pe library.osu

Jerome Lawrence – foto preluat de pe library.osu

Jerome Lawrence (născut Jerome Lawrence Schwartz; n. 14 iulie 1915, Cleveland, Ohio, SUA – d. 29 februarie 2004, Malibu, California, California, SUA) a fost un dramaturg și scriitor american.

După ce a absolvit cursuri la Ohio State University în 1937 și University of California, Los Angeles în 1939, Lawrence a colaborat cu Robert Edwin Lee la postul de radio al Forțelor Armate Americane.

Cei doi au format un parteneriat pe durata vieții lor și au continuat să colaboreze la scrierea mai multor piese de teatru și a libretelor unor musicaluri până la moartea lui Lee în 1994.

Lawrence și Lee au devenit celebri cu piesa de teatru Inherit the Wind din 1955, inspirată din Procesul maimuțelor.

Lawrence a descris piesele cuplului ca „împărtășind tema demnității fiecărui individ și a luptei pe tot parcursul vieții împotriva limitării și a cenzurii”.

Cei doi au evitat mai târziu în mod deliberat Broadway-ul și au format American Playwrights Theater în 1963 pentru a-și promova piesele.

După moartea lui Lee, Lawrence a continuat să scrie piese în casa sa din Malibu, California.

A murit la Malibu în 29 februarie 2004, din cauza complicațiilor produse în urma unui accident vascular cerebral.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

29 februarie 2012 - Tokyo Skytree a devenit a doua cea mai înaltă clădire din lume, măsurând nu mai puţin de 634 metri înălţime.

 

29 februarie 2020 - Statele Unite şi talibanii afgani au semnat la Doha un acord istoric care deschide calea pentru o retragerea totală a soldaţilor americani din Afganistan şi pentru negocieri de pace interafgane după 18 ani de război, relatează AFP.

Foto: (c) Ibraheem al Omari / REUTERS - preluat de pe www.agerpres.ro

Foto: (c) Ibraheem al Omari / REUTERS – preluat de pe www.agerpres.ro

Negociatorul american Zalmay Khalilzad şi liderul politic al talibanilor Abdul Ghani Baradar au semnat textul acordului şi şi-au strâns mâna, pe fondul aplauzelor celor prezenţi, dintre care unii au strigat ”Allah Akbar (Dumnezeu este cel mai mare)”.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

29 februarie 2020 - A murit Éva Székely, sportivă maghiară, laureată olimpic (n. 1927)

Éva Székely (n. 3 aprilie 1927, Budapesta, Regatul Ungariei – d. 29 februarie 2020, Budapesta, Ungaria) a fost o înotătoare maghiară. Ea a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de vară din 1952 de la Helsinki și medalia de argint la Jocurile Olimpice de vară din 1956, a stabilit șase recorduri mondiale și a câștigat 44 de titluri naționale. A devenit prima deținătoare a recordului mondial la proba de 400 m mixt individual în 1953 - Éva Székely in 1956 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Éva Székely in 1956 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Éva Székely (n. 3 aprilie 1927, Budapesta, Regatul Ungariei – d. 29 februarie 2020, Budapesta, Ungaria) a fost o înotătoare maghiară.

Ea a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de vară din 1952 de la Helsinki și medalia de argint la Jocurile Olimpice de vară din 1956, a stabilit șase recorduri mondiale și a câștigat 44 de titluri naționale.

A devenit prima deținătoare a recordului mondial la proba de 400 m mixt individual în 1953.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org