Evenimentele Zilei de 1 mai în Istorie
Județele Regatului României (1919 – 1925)
foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
1 mai este a 121-a zi a calendarului gregorian.
Luna mai
Mai sau Florar este a cincea lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile. Mai începe (astrologic) cu soarele în semnul Taurului și sfârșește în semnul Gemenilor. Din punct de vedere astronomic, luna mai începe cu soarele în constelația Berbecului și se sfârșește cu soarele în constelația Taurului. Numele lunii mai (latină: Maius) vine de la denumirea majores dată de Romulus senatorilor romani. Grecii numeau luna mai Thargelion.
În România, luna mai, popular, se numește Florar. Pe ogoare, în livezi, grădini și podgorii activitatea este în toi, iar turmele de oi, cirezile de vite și prisacile dau randament maxim. În nici un an nici o altă lună nu începe cu aceeași zi a săptămânii ca luna mai. I.L.Caragiale spunea în Calendar despre luna mai Monșerii încep a-și umbri ceafa cu umbreluțe albe. Se așază băi mixte la Nicopole și Șiștov.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Sărbătorile Zilei de 1 mai
(BOR) Sfântul Prooroc Ieremia; Sfinții Cuvioși Mucenic Eftimie, Ignatie și Acachie; Sfânta Cuvioasă Isidora; Sfântul Cuvios Pafnutie din Borovsk
Ieremia a fost unul dintre cei patru mari prooroci ai Vechiului Testament (alături de Isaia, Iezechiel și Daniel). Și-a desfășurat activitatea în secolele VII-VI î.Hr., timp de 40 de ani, sub domnia a cinci regi: Iosia (17 ani), Ioahaz (3 luni), Ioiachim (11 ani), Iehonia (3 luni) și Sedechia (11 ani). A fost contemporan cu distrugerea Ierusalimului și deportarea poporului ales în exil în Babilon (597 î.Hr.). Biserica Ortodoxă îl prăznuiește la 1 mai.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
(BRU) Sf. Ieremia, profet († 558 î.Hr.); Sf. Iosif muncitorul
Ieremia a fost unul dintre cei patru mari prooroci ai Vechiului Testament (alături de Isaia, Iezechiel și Daniel). Şi-a desfășurat activitatea în secolele VII-VI î.Hr., timp de 40 de ani, sub domnia a cinci regi: Iosia (17 ani), Ioahaz (3 luni), Ioiachim (11 ani), Iehonia (3 luni) și Sedechia (11 ani). A fost contemporan cu distrugerea Ierusalimului și deportarea poporului ales în exil în Babilon (597 î.Hr.). Biserica Ortodoxă îl prăznuiește la 1 mai.
(BRC) Sf. Iosif Muncitorul
Iosif Tâmplarul sau Iosif din Nazaret este soțul Fecioarei Maria și tatăl vitreg al lui Isus din Nazaret. El nu apare în cele mai vechi scrieri creștine, Epistolele pauline, ca tată vitreg al lui Isus. Iosif nu este menționat nici în cea mai veche evanghelie, Evanghelia după Marcu. El apare în următoarele evanghelii sinoptic, anume în Evanghelia după Matei și în Evanghelia după Luca, dar cele două liste de genealogii care apar sunt diferite: Matei spune că tatăl lui Iosif este Iacov, dar Luca spune că el era fiul lui Eli.
În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
Astăzi în istorie pentru 1 mai
Evenimentele Zilei de 1 mai în Istorie:
- 1 mai 1359 – Mitropolia Țării Românești a fost recunoscută de către Patriarhia din Constantinopol;
- 1 mai 1776 – Adam Weishaupt a fondat Ordinul Iluminaților;
- 1 mai 1885 – Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe din Regatul României;
- 1 mai 1919 – Guvernele sovietic și ucrainean au adresat guvernului român două ultimatumuri;
- 1 mai 1991 – A intrat în vigoare Acordul de comerț și cooperare comercială și economică dintre România și Comunitatea Economică Europeană;
- 1 mai 1993 – A intrat în vigoare Acordul dintre România și Asociația Europeană a Liberului Schimb;
- 1 mai 1999 – A intrat în vigoare Tratatul de la Amsterdam;
- 1 mai 2004 – Uniunea Europeană s-a extins: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Ungaria au aderat la Uniunea Europeană
1 mai 305 – În imperiul roman ia sfarsit prima tetrarhie, odata cu renuntarea la demnitatea de Augustus, a imparatilor Diocletian si Maximian, al caror loc este preluat de Galerius și Constanțiu I.
Gaius Aurelius Valerius Diocletianus (244–311), cunoscut ca Dioclețian, a fost împărat roman din 20 noiembrie 284 până la 1 mai 305. Pe plan politic și militar a fost unul dintre cei mai de seamă împărați romani, reformele sale asigurând continuitatea imperiului în părțile din răsărit pentru încă o mie de ani. Faptele sale sunt însă umbrite de prigoana pe care a declanșat-o împotriva creștinilor; prin cele 4 edicte (decrete) împotriva creștinilor pe care le-a dat în anii 303-304, s-a pornit cea mai mare persecuție din istoria imperiului împotriva acestei religii.
Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius (cca. 250 – iulie 310) a fost împărat roman (împreună cu Dioclețian) din 1 martie 286 până în 305.
1 mai 408 - A murit Flavius Arcadius Augustus (sau Arcadius, n. cca 337), împarat al Imperiului Roman de rasarit între anii 395-408.
După divizarea definitivă Imperiului Roman, produsă odată cu moartea imparatului Teodosiu I (395), Arcadius a rămas împărat al Imperiului Roman de Rasarit, iar fratele său Honorius a moștenit Imperiul Roman de Apus. Împăratul Arcadius a murit la 1 mai 408, din cauze naturale, lăsând tronul fiului său, Teodosie al II-lea, sub tutela surorii mai mari a acestuia, Pulcheria.
1 mai 880 - La Constantinopol, împaratul Vasile I construieste biserica Nea Ekklesia (Noua Biserica), un monument care marcheaza inceputul perioadei intermediare in arhitectura bizantina.
Constructia a fost inceputa in anul 876. Dupa cucerirea Constantinopolului, otomanii au transformat-o in depozit de praf de pusca si a fost distrusa de o explozie in anul 1490.
1 mai 1118 - A decedat Matilda a Scoției, născută Edith, regină consort a Angliei, ca prima soție a regelui Henric I al Angliei.
Matilda s-a născut în jurul anului 1080 la Dunfermline, fiind fiica regelui Malcolm al III-lea al Scoției și a soției acestuia, Margareta de Wessex, descendentă a regilor anglo-saxoni. Mama Matildei a fost sora lui Edgar Ætheling, rege proclamat dar neîncoronat al Angliei, și prin el, Matilda era descendenta regelui Edmund al II-lea al Angliei. Pentru că și-a petrecut cea mai mare din viață într-o mănăstire, au existat unele controverse dacă ea a fost călugăriță și, astfel, canonic neeligibilă pentru căsătorie. Henric, viitorul sau sot, a cerut permisiunea pentru căsătorie de la arhiepiscopul Anselm. Acesta a numit un consiliu de episcopi, în scopul de a determina legalitatea canonică a căsătoriei propuse.
Matilda a mărturisit că nu a făcut jurăminte sfinte, insistând asupra faptului că părinții ei au trimis-o pe ea și pe sora ei în Anglia în scopuri educaționale. Consiliul a ajuns la concluzia că nu a fost călugăriță, și că nu asta a fost intenția părinților ei, acordându-i permisiunea pentru căsătorie. După ce Edith și Henric au fost căsătoriți la 11 noiembrie 1100 la Westminster Abbey de arhiepiscopul Anselm de Canterbury, ea a fost încoronată regină sub numele de „Matilda”. A născut o fiică, Matilda, în februarie 1102 și un fiu, William, alintat „Adelin”, în noiembrie 1103.
1 mai 1218 - S-a nascut Ioan I, Conte de Hainaut (d. 1257)
1 mai 1359 - Mitropolia Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, este recunoscuta de către Patriarhia din Constantinopol.
Mitropolitul Iachint se va bucura de o cârmuire lungă şi rodnică până la 1372. Este important de subliniat că hotărârea Sinodului Patriarhiei ecumenice din mai 1359 nu creează o situaţie nouă, ca în cazul popoarelor nou convertite la creştinism, ci este vorba de o reorganizare în sânul aceleiaşi Biserici ortodoxe, prezente de secole pe acest teritoriu.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
1 mai 1539 - A murit Isabela a Portugaliei, soția regelui Carol Quintul;(n. 23.10.1503).
1 mai 1581 - Sigismund Bathory devine principe al Transilvaniei.
Sigismund Báthory (în maghiară Zsigmond Báthory) (n. 1572 sau 1573 – d. 27 martie 1613, Praga), principe al Ardealului, fiul lui Cristofor Báthory și al Elisabetei Bocskai. A realizat prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească și cu Moldova, așa numitul plan dacic. A fost ales ca minor principe al Transilvaniei în mai 1581 de către Dieta Transilvaniei de la Cluj. Acest drept l-a exercitat doar din 1588, când principele de 15 ani a fost majorat de către Dieta de la Mediaș. La aceeași Dietă Națională, Cristofor Báthory i-a expulzat pe iezuiți din Ardeal.
În 1593, sultanul Murad al III-lea nu a respectat pactul de pace de la Adrianopol (azi Edirne), a declarat război Habsburgilor și astfel a început Războiul de 15 ani. Sultanul l-a somat pe Sigismund să se alăture armatei otomane, însă acesta s-a alăturat Ligii Sfinte (la recomandările consilierului său secret, iezuitul spaniol Alphonso Carillo), ceea ce stările transilvănene nu au acceptat. În urma acestor neînțelegeri, Sigismund a renunțat la principat în favoarea vărului său Andrei Báthory. Când unchiul său, căpitanul de Oradea, Ștefan Bocskai, l-a asigurat de sprijinul său, Sigismund a reluat principatul și a decapitat, la Cluj, căpeteniile care simpatizau cu turcii (Alexandru Kendi, Kovasoczi Farkas și Baltazar Báthory).
În 1595 s-a aliat cu împăratul Rudolf al II-lea și a fost numit Principe Imperial. S-a căsătorit cu Maria Cristina de Habsburg, fiica ducelui Carol Habsburg. Și-a atras secuii de partea sa, cărora le-a promis privilegii. De asemenea, și-a extins autoritatea asupra Moldovei și Țării Românești. După acestea, la 20 octombrie 1595, alături de Mihai Viteazul, a învins oastea otomană în Bătălia de la Giurgiu. Dieta a retras însă privilegiile promise de Sigismund secuilor de rând, iar revolta lor, „Carnavalul însângerat”, a fost înăbușită de trupele lui Ștefan Bocskai.
În 1596 cursul războiului s-a schimbat și la 26 octombrie oastea creștină a fost înfrântă de turci în Bătălia de la Keresztes. Din cauza eșecurilor militare și din viața personală, Sigismund a abdicat pentru a doua oară, și a plecat la Praga pentru scaunul principiar al Principatelor Oppeln și Ratibor, cedând Ardealul soției sale. În 1598 s-a întors pe neașteptate ocupând tronul Ardealului, iar după un an a renunțat din nou, la Mediaș, în favoarea vărului său, cardinalul Andrei Báthory. După moartea acestuia, în 1601 la Cluj s-a reales din nou Principe al Ardealului.
După ce a fost învins la Guruslău de oastea imperială (formată din trupele lui Basta și Mihai Viteazul), el a fugit în Moldova, iar comandantul său de oști, Moise Székely, în Turcia. În 1602, după ce adepții săi au fost învinși în bătălia de la Teiuș de trupele lui Basta, a renunțat pentru a patra și ultima dată la principat și s-a retras în Boemia. A murit la Praga, la 27 martie 1613.
1 mai 1707 - Anglia se uneste cu Scoția sub numele de Marea Britanie, ambele fiind conduse de aceeaşi dinastie Stuart, care a dus la crearea Regatului Unit al Marii Britanii. Irlanda s-a unit în 1801, iar Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei a existat până în 1922, când Irlanda, cu excepţia Irlandei de Nord, a devenit independentă, denumirea de azi a acestei tari fiind Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
1 mai 1769 - S-a nascut Arthur Wellesley, Duce de Wellington, om de stat anglo-irlandez (d. 1852)
Arthur Wellesley, Primul Duce de Wellington, (n. 1 mai 1769 – d. 14 septembrie 1852) a fost un ofițer și om de stat britanic, născut în Irlanda și care astăzi este recunoscut ca fiind una dintre personalitățile de prim rang pe plan militar din epoca modernă. Și-a început cariera militară ca sublocotenent în armata britanică și s-a remarcat îndeosebi în războaiele napoleoniene, avansând până la gradul de general și Feldmareșal.
În 1815 a condus o armată britanică care a participat decisiv la înfrângerea finală a lui Napoleon I la Waterloo. A fost de două ori prim-ministru al Marii Britanii în perioada 1828-1830 precum și timp de 3 săptămâni în 1834. El a avut doi fii, cel mai mare fiu, Arthur Richard Wellesley urmează cariera militară ca și tatăl lui, ajungând general.
1 mai 1776 - Adam Weishaupt fondeaza în Ingolstadt (Bavaria de Nord), Ordinul Iluminaților.
Johann Adam Weishaupt a fost un filosof, scriitor german și fondator al societatii secrete Ordinului Iluminațilo.r(n. 6 februarie 1748, Ingolstadt – d. 18 noiembrie 1830 la Gotha). Weishaupt a fost profesor universitar de drept canonic (romano-catolic). Ordinul Iluminaților, înființat la 1 mai 1776, era întitulat de fapt Bund der Perfektibilisten, „Liga” sau „Uniunea Perfectibililor”, supranumit și Bienenbund, „Ordinul Albinelor”. Numele de taină al lui Weishaupt, ca membru al organizației, era „Spartacus”. În masonerie (și anume într-o lojă din München), Weishaupt a fost cooptat în 1777 cu pseudonimul Sanchoniaton. “Idealurile” care stau la baza miscariiI lluminatilor sunt:
1) Abolirea monarhiei si a oricarei puteri ordonate;
2) Abolirea proprietatii private;
3) Abolirea mostenirilor;
4)Abolirea patriotismului;
5) Abolirea familiei (a casniciei si instruirea in comun a copiilor);
6)Abolirea tuturor religiilor.
S-a spus ca Illuminati au fost in spatele pregatirii revolutiei franceze din 1789 şi chiar daca au aparut si argumente contra, nu poate fi negat faptul că mai multe persoane membrii marcanti ai acestei organizatii au fost activ implicate în revoluţie, printre acestia numarandu-se si contele de Mirabeau, autor celebru, orator si francmason.
1 mai 1786 - Are loc la Burgtheater din Viena premiera operei comice “Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart. Libretul este scris de Lorenzo da Ponte, după piesa cu același titlu a lui Beaumarchais.
1 mai 1821 - Turcii pătrund în Moldova pe la Brăila și în Țara Românească, pe la Giurgiu, Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși revoluția condusă de Tudor Vladimirescu.
1 mai 1829 - S-a născut José de Alencar, scriitor brazilian (d. 1877)
1 mai 1831 - La Bucureşti, în capitala Munteniei, se înfiinţează Arhivele Statului.
1 mai 1859 - S-a născut Alexandru Philippide, lingvist şi filolog român, profesor universitar, considerat întemeietorul şcolii lingvistice ieşene.
A elaborat cărţi fundamentale pentru lingvistica şi filologia română: Introducere în istoria limbei şi literaturei române (1888), Principii de istoria limbii (1894), Gramatică elementară a limbii române (1897),Originea românilor (vol. I, subintitulat Ce spun izvoarele istorice, 1925; vol. II, subintitulat Ce spun limbile română şi albaneză, 1928) – considerată opera sa fundamentală. Între 1897 şi 1906 a redactat o primă formă a Dicţionarului limbii române al Academiei (porţiunea A – dăzvăţ, rămasă în manuscris), stabilind principiile şi metoda de lucru adecvate Dicţionar.
1 mai 1859 - La Bolgrad in Principatul Moldovei, are loc inaugurarea Şcolii centrale (Bălgarsko ţentralno ucilişce), a cărei deschidere a fost permisă de guvernul Moldovei printr-un hrisov emis la 10 iunie 1858.
În 1873 i s-a construit o clădire proprie.
1 mai 1865 - În Principatele Unite intră în vigoare Codul Penal (aprobat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 21 aprilie/3 mai 1864).
1 mai 1869 - S–a deschis în Paris , celebrul teatru de revistă și music hall “Folies Bergère“.
1 mai 1873 - S-a deschis Expoziţia universală de la Viena la care a participat şi România. Din juriul internaţional de premiere au făcut parte Petre S. Aurelian şi Carol Davila. În cadrul expoziţiei 71 de agricultori, comercianţi şi meseriaşi români au fost distinşi cu medalii şi diplome de onoare. Expoziţia universală de la Viena va dura pînă pe 10 noiembrie 1873.
1 mai 1873 - A murit David Livingstone, misionar scoțian (n. 1813)
David Livingstone (n. 19 martie 1813 – d. 1 mai 1873) a fost un medic scoțian, misionar protestant și explorator al Africii Centrale și de Est, a devenit celebru datorită eforturilor deosebite din timpul vieții și a luptei sale împotriva sclaviei.
1 mai 1885 - A fost emis Decretul regal român privind aprobarea Tomos-ului, prin care Patriarhia de la Constantinopol recunoaşte autocefalia Bisericii Ortodoxe din Regatul României.
Autocefalia Bisericii Ortodoxe a Regatului României a fost primită formal în 25 aprilie 1885, deoarece încă din 1864 prin Legea sinodală s-a proclamat ”independenţa” Bisericii româneşti. În Constituţia promulgată la 1/30 iulie 1866 se preciza că Biserica Ortodoxă Română este ”neatârnată de orice chiriarhie străină”, iar prin Legea sinodală din 1872, Biserica românească era numită din nou ”autocefală”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
1 mai 1885 - Este publicata in revista „Convorbiri literare” piesa „D’ale carnavalului” de Ion Luca Caragiale.
1 mai 1890 - Ca urmare a hotărîrii Congresului I al Internaţionalei a II-a din 14 iulie 1889 de la Paris, în România se sărbătoreşte pentru întîia oară ziua de 1 Mai, zi a solidarităţii internaţionale a oamenilor muncii, în amintirea grevei muncitorilor din Chicago, S.U.A., din 1 mai 1886.
1 mai 1896 - S-a născut Mihai Ralea, sociolog, psiholog, eseist și politician român, membru al Academiei Române (d. 1964).
1 mai 1899 - Concernul Bayer lanseaza pe piata din Germania, aspirina.
1 mai 1904 - A murit Antonín Dvořák, compozitor ceh și european de seamă al secolului al XIX–lea și cel mai important reprezentant al școlii naționale cehe de compoziție; (n. 1841).
1 mai 1916 - S-a născut Glenn Ford (Gwyelyn Samuel Newton), actor american (d. 2006)
Glenn Ford (născut Gwyllyn Samuel Newton Ford la 1 mai 1916 – d. 30 august 2006) a fost un popular și prolific actor american de film,
La 1 mai 1919, Guvernele bolşevice al Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse şi Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, au transmis doua ultimatumuri României, cerîndu-i evacuarea Basarbiei şi Bucovinei în 48 de ore. România era învinuită că nu şi-a retras armata din Republica Democratică Moldovenească si că „a devenit unul dintre focarele contrarevoluţionare ruse”, că vrea „să răstoarne puterea sovietică din Ungaria”.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
1 mai 1921 - A aparut, la Cluj și București, bilunar, apoi lunar, revista Gândirea, publicație tradiționalistă care tindea să orienteze creația spre valorile autohtone; în paginile revistei au semnat mari scriitori precum Tudor Arghezi, Tudor Vianu, Calinescu, Eliade (directori: Cezar Petrescu la Cluj și Nichifor Crainic la București).
1 mai 1922 - Şi-a încheiat activitatea Comisia de unificare a României, inclusiv comisia regională de unificare din Basarabia. Comisia centrală de unificare, creată prin decretele emise in 2, 3 şi 8 aprilie 1920, în timpul guvernului Averescu, era condusă de preşedintele Consiliului de Miniştri român. Provinciile unite aveau fiecare comisii regionale de unificare care umrăreau descongestionarea şi unificarea serviciilor publice pe întreg teritoriul României. Îndeplinindu-şi misiunea, Comisia este dizolvată, lăsînd terenul pregătit pentru aplicarea în perspectivă a reformei administrative în România.
1 mai 1923 - S-a nascut Ion Popescu-Gopo, regizor, scenarist, desenator, caricaturist român; (d. 29 noiembrie 1989).
Ion Popescu-Gopo a fost creatorul a numeroase filme de desen animat în care personajul principal era „omuiletul lui Gopo” , o creație proprie care l-a făcut celebru și i-a câștigat câteva premii naționale și internaționale. Gopo s-a impus ca o mare personalitate a cinematografiei romanesti câștigând, în 1957 premiul „Palme d’or” la Festivalul international de film de la Cannes in Franta ,cu filmul de scurt metraj “Scurta istorie”.
1 mai 1927 - La Bucureşti este inaugurata prima centrala telefonica automata din România.
1 mai 1934 - A decedat Paul Zarifopol, critic literar, inițiatorul ediției critice a operelor lui Ion Luca Caragiale;(n. 30.11.1874).
1 mai 1941 - Premiera la New York a filmului lui Orson Welles, Cetățeanul Kane.
1 mai 1945 - Se sinucide Joseph Goebbels, ministrul nazist al propagandei; (n. 1897).
1 mai 1949 - A murit marele pictor roman Gheorghe Petrașcu; (n. 1872).
1 mai 1950 - În Republica Federală Germania nu mai există bonuri de masă, raționalizarea alimentelor a fost abolită.
1 mai 1956 - A fost înființat Institutul de Arheologie din București.
1 mai 1962 - S-a născut Maia Morgenstern, cunoscută actriță română de teatru și film de etnie evreiască.
Cântă de asemenea și muzică idiș.
1 mai 1967 - Elvis Presley se căsătorește cu Priscilla Beaulieu.
1 mai 1970 - A murit Paul Celan, poet, traducător și eseist de limba germană, evreu originar din România. (n. 1920 la Cernauti).
1 mai 1975 - Preotul Constantin Galeriu devine paroh al bisericii “Sfântul Silvestru” din București.
Parintele Constantin Galeriu (* 21 noiembrie 1918, Răcătău, Bacău – † 10 august 2003, București), unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei române, preot și profesor de teologie.
1 mai 1978 - A murit Aram Ilici Haciaturian, compozitor rus, de naționalitate armeană; (n. 6 iunie 1903).
A compus balete, creații simfonice, sonate, cântece, romanțe, coruri, muzică pentru teatru și film.
Printre cele mai cunoscute creații ale sale se numara baletele „Gayaneh” și „Spartacus”, Simfonia nr. 2, „Concertul pentru vioară și orchestră”. A fost laureat al Premiului Lenin (1959) și al Premiului Stalin în anii 1941, 1943, 1946, 1950 și 1971.
1 mai 1979 - Groenlanda devine provincie autonomă a Regatului Danemarcei.
1 mai 1983 - Compozitorul grec Mikis Teodorakis primeste Premiul Lenin pentru Pace.
1 mai 1991 - A intrat în vigoare Acordul de comerț și cooperare comercială și economică dintre România și Comunitatea Economică Europeană/CEE, ulterior Uniunea Europeană/UE.
1 mai 1993 - A intrat în vigoare Acordul dintre România și Asociația Europeană a Liberului Schimb/AELS.
1 mai 1994 - Pilotul brazilian de Formula 1 Ayrton Senna, supranumit “micul prinț al volanului“, moare în urma n urma unui accident in timpul cursei pentru Marele Premiu al statului San Marino; (n.1960).
Ayrton Senna da Silva (n. 21 martie 1960; d. 1 mai 1994) a fost un pilot brazilian de Formula 1, triplu campion mondial în acest sport în 1988, 1990 și 1991, toate titlurile fiind câștigate cu McLaren și Honda. Pentru mulți dintre fanii Formulei 1, Ayrton Senna a fost cel mai mare pilot care a concurat vreodată în campionatul mondial. Alain Prost spunea despre Senna ca brazilianul conducea întotdeauna peste limită. Decesul său a survenit în urma unui accident produs în timpul Marelui Premiu al Republicii San Marino când mașina Williams Renault pe care o conducea devenise necontrolabilă în primul viraj al celui de-al șaptelea tur al cursei. A fost ultimul pilot care a decedat în timpul unei curse de Formula 1.
1 mai 1995 - Începutul Operatiunii Blitz, in urma careia armata croată a înlăturat forțele sârbe din regiunea auto-proclamată Republica Sarba Krajna.
1 mai 1997 - Partidul Laburist britanic obține cea mai mare victorie din ultimii 150 de ani în scrutinul legislativ de la 1 mai 1997, ajungând la putere pentru prima oara dupa 1979, iar liderul acestei formatiuni, Tony Blair, este învestit oficial de către regina Elisabeta a II–a cu formarea guvernului.
1 mai 1998 - Intră în vigoare Convenția Consiliului Europei privind spălarea, depistarea, capturarea și confiscarea banilor proveniți din activități criminale.
1 mai 1999 - A intrat în vigoare Tratatul de la Amsterdam de modificare a Tratatului UE, a Tratatelor de instituire a Comunităţilor Europene şi a anumitor acte conexe.
La 1 mai 1999 a intrat în vigoare Tratatul de la Amsterdam de modificare a Tratatului UE, a Tratatelor de instituire a Comunităţilor Europene şi a anumitor acte conexe, conform http://www.europarl.europa.eu. În martie 1996 s-a deschis la Torino (Italia) o Conferinţă interguvernamentală pentru revizuirea Tratatului privind Uniunea Europeană. Negocierile s-au încheiat la 2 octombrie 1997, când a fost semnat de cei 15 lideri ai statelor membre Tratatul de la Amsterdam, ceremonia desfăşurându-se în prezenţa preşedintelui Parlamentului European, Jose Maria Gil-Robles. Tratatul astfel semnat l-a amendat pe cel de la Maastricht, fără însă a-l înlocui. Cuprinde 13 protocoale, 51 de declaraţii adoptate de Conferinţa interguvernamentală şi 8 declaraţii ale statelor membre.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
1 mai 2002 – În România a început să funcționeze Garda de Mediu, condusă de un comisar național – la nivelul țării, și de un comisar județean – la nivel de județ
1 mai 2002 - La Salonul Internațional al Invențiilor și Produselor Noi de la Geneva, ediția nr. 30, România a câștigat 67 de medalii (din care 15 de aur) și trei premii speciale, ceea ce a clasat–o pe primul loc între cele 44 de țări. Printre premianți sunt profesorii Universității Bioterra din București – medalie de aur pentru vodca ecologicași de argint pentru sucul fără conservanți Carotina.
1 mai 2003 - A intrat în vigoare noul Cod Poștal din România.
1 mai 2004 - Uniunea Europeana s-a extins. Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Ungaria au aderat la Uniunea Europeană. Odată cu extinderea Uniunii Europene, s-a restructurat Acordul Central European al Comerțului Liber (CEFTA), fapt ce s-a resfrant și asupra României.
1 mai 2006 - S-a stins din viata Ion Gavrilă Ogoranu, luptător anticomunist din Munții Făgăraș (n. 1923)
Ion Gavrilă Ogoranu (n. 1 ianuarie 1923, Gura Văii, comuna Recea, județul Făgăraș; d. 1 mai 2006, comuna Sântimbru, sat Galtiu, județul Alba) a fost un celebru luptător în munți, împotriva comunismului. În memoriile sale, mărturisește că aflat în anul 1976, pe când era anchetat la Securitate, la Rahova, că în acte, localitatea sa de naștere era Iași, județul Făgăraș (așa i-a spus anchetatorul și securistul Nagy). A acționat pe versantul nordic al Munților Făgăraș. Este îngropat la 4 mai 2006 în cimitirul comunei Sântimbru – sat Galtiu, județul Alba. În 2008 a fost înființată Fundația Ion Gavrilă Ogoranu.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
1 mai 2008 - Se inaugurează Hangzhou Wan Daqiao, cel mai lung pod de dincolo de ocean, dintre Cixi si Jiaxing din Republica Populară Chineză.
1 mai 2011 - Papa Ioan Paul al II-lea este beatificat la Vatican.
Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, (n. 18 mai 1920, Wadowice, Polonia – d. 2 aprilie 2005, Vatican) a fost papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. Pontificatul său de 26 ani (octombrie 1978 – aprilie 2005) este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 și 37 ani) și a lui Pius al IX-lea (31 ani).
1 mai 2011 - Presedintele american Barack Obama anunță că Osama bin Laden, organizatorul atacurilor teroriste de la New York din 11 septembrie 2001, a fost ucis de forțele speciale ale SUA in Abbottabad, Pakistan. Datorită diferenței de timp dintre Statele Unite și Pakistan, bin Laden a fost de fapt ucis pe 2 mai.
1 mai 2019 - Prinţul moştenitor Naruhito, a fost încoronat ca împărat al Japoniei.
La 1 mai 2019 prinţul moştenitor Naruhito al Japoniei este încoronat ca împărat după abdicarea tatălui său, Akihito. Odată cu încoronarea sa, în istoria japoneză se sfârşeşte era Heisei şi începe era Reiwa. Naruhito s-a născut la 23 februarie 1960, fiind primul fiu al prinţului Akihito, care avea să devină împărat al Japoniei, şi al împărătesei-consoarte Michiko. Numele său de copil, conform tradiţiei Familiei Imperiale Japoneze a fost prinţul Hiro (Hiro-no-Miya), conform site-ului Agenţiei Casei Imperiale, www.kunaicho.go.jp. Ceremonia de majorat a prinţului Hiro a avut loc la 23 februarie 1980, când acesta a împlinit 20 de ani.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com