Evenimentele Zilei de 22 iunie în Istorie

Cavalerie marsaluind spre front, in Basarabia. Se observa sabiile, pe care cavaleristii romani le au agatate de sa - foto: victortibrigan.wordpress.com

Cavalerie marsaluind spre front, in Basarabia. Se observa sabiile, pe care cavaleristii romani le au agatate de șa

foto preluat de pe victortibrigan.wordpress.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com ; ro.wikipedia.orgyoutube.com

 

22 iunie este a 173-a zi a calendarului gregorian și a 174-a zi în anii bisecți, prin urmare rămân 192 zile până la sfârșitul anului.

 

Sărbătorile Zilei de 22 iunie

(BOR) Sf. Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești; Sf. Sfințit Mc. Eusebiu, Episcopul Samosatei

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul (1765 - 1834) a fost cel mai de seamă mitropolit al Țării Românești din secolul al XIX-lea (între anii 1823-1834). Întreaga sa viață și lucrare în slujba Bisericii a fost un exemplu de sfințenie și de iubire pentru cei pe care i-a păstorit. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe data de 22 iunie - foto preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul (1765 – 1834) - foto preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a fost cel mai de seamă mitropolit al Țării Românești din secolul al XIX-lea (între anii 1823-1834). Întreaga sa viață și lucrare în slujba Bisericii a fost un exemplu de sfințenie și de iubire pentru cei pe care i-a păstorit. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe data de 22 iunie.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Eusebiu, episcop, martir († 379)

 

(BRC) Sf. Paulin de Nola, episcop; Sfinții John Fisher și Thomas Morus, patronul politicienilor, martiri

Thomas Morus, în engleză Thomas More, (n. 7 februarie 1478, Londra - d. 6 iulie 1535, Londra) a fost un avocat, scriitor și om de stat englez, personalitate reprezentativă a umanismului din Europa - in imagine, Thomas Morus, portret de Hans Holbein cel Tânăr 1527 - foto: ro.wikipedia.org

Thomas Morus, portret de Hans Holbein cel Tânăr 1527 – foto: ro.wikipedia.org

Thomas Morus, în engleză Thomas More, (n. 7 februarie 1478, Londra – d. 6 iulie 1535, Londra) a fost un avocat, scriitor și om de stat englez, personalitate reprezentativă a umanismului din Europa. Pe durata vieții sale și-a câștigat reputația de important erudit, ocupând mai multe posturi publice, incluzându-l pe acela de Lord Cancelar, din 1529 până în 1532. Morus a introdus termenul de „utopie” (greacă „niciun loc”, dar similar cu eu topos – „loc fericit”), numele dat de el unei națiuni insulare ideale, imaginare, a cărui sistem politic a fost descris în cartea lui, publicată în 1516.

Este cunoscut în special pentru refuzul său de a-l recunoaște pe Henric al VIII-lea drept cap al Bisericii Angliei, nefiind dispus să renunțe la principiile sale și la religia sa catolică, acel refuz având drept consecințe terminarea carierei sale politice, închiderea sa în Turnul Londrei, și apoi executarea lui pentru înaltă trădare

În 1935, la patru sute de ani de la moartea sa, Morus a fost canonizat de Biserica Catolică, prin papa Pius al XI-lea, și a fost apoi declarat protectorul politicienilor și oamenilor de stat, de către papa Ioan Paul al II-lea. Ziua în care este serbat în calendarul catolic, 22 iunie, este aceeași cu ziua sfântului John Fisher, singurul episcop din perioada Reformării Engleze care și-a păstrat fidelitatea față de papă. John Fisher și Thomas Morus au fost închiși, în aprilie 1535, în Turnul Londrei, în același timp și din aceleași motive. Fisher a fost executat înaintea lui Thomas Morus, pe 22 iunie 1535. Morus a fost canonizat și de Biserica Anglicană în 1980.

 

Astăzi în istorie pentru 22 iunie

 

Evenimentele Zilei de 22 iunie în Istorie:

- 22 iunie 1462 – Primul asediu al cetății Chilia;

- 22 iunie 1941 – Operațiunea Barbarossa;

- 22 iunie 1941 – Armatele româno-germane au declanşat operaţiunile militare pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord de sub ocupaţia sovietică;

- 22 iunie 1942 – Operațiunea Fall Blau;

- 22 iunie – iulie 1942 – Bătălia de la Voronej

 

22 iunie – 22 iulie - Zodia Rac

Zodia Rac - 22 iunie - 22 iulie - foto: eastrolog.ro

Zodia Rac – 22 iunie – 22 iulie – foto: eastrolog.ro

Culorile zodiei Rac: albastru, argintiu
Pietre pretioase caracteristice pentru zodia Rac: piatra de luna, perla
Metale caracteristice pentru zodia Rac: argint
Ziua cea mai favorabila pentru zodia Rac: luni

Principalele calitati ale zodiei Rac: sensibilitate, nevoia de a ocroti, tenacitate
Cea mai puternica dorinta a nativului din zodia Rac: o viata de familie armonioasa
Defecte ale nativului din zodia Rac: sensibilitate excesiva, pesimism

Personalitatea zodiei Rac

Nativul Rac este precaut, înclinat spre meditatie, dotat cu multa imaginatie. Are nevoie de siguranta, este interiorizat. Caminul este important. Nativul din zodia Rac este tandru, binevoitor, sensibil, plin de fantezie, dornic de liniste. Este dominat de sentimente, îsi aude vocea interioara, are presimtiri, intuitia avertizându-l deseori. Îi place sa fie laudat si este recunoscator pentru laudele primite. Creativitatea sa îl poate ajuta sa se afirme în domeniul artistic. Nativul Rac este grijuliu si totdeauna gata sa dea o mâna de ajutor.

Nativul din zodia Rac respecta conventiile sociale si recunoaste necesitatea disciplinei, chiar daca îi vine greu sa se lase îngradit. Este, însa, si foarte susceptibil, usor de jignit si ranchiunos. Uneori poate fi prea sentimental. Are toane, risca sa se lase dus de val si sa cada. Imaginatia prea puternica îl poate face pe nativul din zodia Rac sa vada pericole si acolo unde nu sunt, favorizând teama. Poate fi instabil, fapt care îl face sa fie dornic de schimbari. În relatiile cu ceilalti, este uneori prea închis în sine. Cu toate ca nu pretinde ca le stie pe toate, vrea sa aiba ultimul cuvânt.

Sanatate : Cel mai sensibil organ al nativului Rac este stomacul. Starea sanatatii sale este influentata de starea de spirit.

cititi mai mult pe: eastrolog.ro

 

22 iunie 217 î.Hr. - S-a desfășurat Bătălia de la Rafia , în apropriere de orașul modern Rafah, între armatele elenistice ale lui Ptolemeu al IV-lea Filopator, rege și faraon al Egiptului și Antiohie al III-lea, rege al Imperiului Seleucid. A fost una din cele mai mari bătălii ale regatelor elenistice ale diadohilor și bătălia decisivă a celui de-al patrulea Război Sirian. Victoria ptolemaică a însemnat păstrarea pentru moment a controlului asupa Coele-Siriei și a Palestinei, singura pierdere teritorială fiind orașul Seleucia-Pieria. Situația însă nu a durat mult, Antiohus cucerind în cele din urmă cele două provincii în urma Bătăliei de la Panium (198 î.Hr.), unde l-a învins pe fiul lui Ptolemeu, Ptolemeu al V-lea. Bătălia a marcat de asemeni un punct de cotitură în privința influenței egiptene în cultura și administrația ptolemaică. Ptolemeii își vor aroga titluri faraonice complete, atât în egipteană cât și în greacă.

 

22 iunie 168 î.Hr. - A avut loc Bătălia de la Pydna in care se confrunta armata regelui macedonean Perseu si o armată romană comandată de generalul Lucius Aemilius Paulus. Este sfarsitul celui de-al treilea Război macedonean care se incheie cu înfrângerea totală a regatului ,abolirea monarhiei Antigonide și împărțirea Macedoniei în patru republici independente. La scurt timp dupã bãtãlie, regele Perseus i se predã lui Paulus şi este luat prizonier la Roma. Bătălia de Pydna a confirmat incapacitatea adaptarii falangei macedonene la lupta impotriva legiunilor romane, care erau mult mai flexibile in manevre.

 

22 iunie – 31 iulie 431 - Conciliul de la Efes – Sinodul al III-lea Ecumenic.

Sfinţii Părinţi de la Sinodul al III-lea Ecumenic - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfinţii Părinţi de la Sinodul al III-lea Ecumenic – foto preluat de pe doxologia.ro

Al treilea Sinod Ecumenic s-a ținut la Efes, în Asia Mică, în anul 431, în timpul împăratului Teodosie al II-lea. Este cunoscut și ca Sinodul de la Efes. Au fost prezenți aproximativ 200 de episcopi; Sinodul a început însă în grabă, înainte ca episcopii din Apus să poată ajunge. Atmosfera Sinodului a fost tensionată, plină de confruntări și de acuze reciproce. Acesta a fost al treilea dintre Sinoadele Ecumenice. Principala problemă dezbătută a fost cea a nestorianismului.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

22 iunie 916 - S-a nascut Ali Sayf al-Dawla al-Taghlibi, fondatorul emiratului de Alep in nordul actualei Siria. A decedat in anul 967, fiind urmat la tron de fiul sau Saad el Dawla.

 

22 iunie 972 - A fost inaugurata in Cairo moscheea Al Azhar, cea mai mare din lumea islamica. Moscheea dispune în plus faţă de spatiul de cult propriu-zis de o universitate islamică, precum şi clădirile destinate cazarii cadrelor didactice şi elevilor. Pe langa universitate functiona de asemenea un spital. In domeniul medicinii, musulmanii depasisera mult in acea vreme europenii, carora le erau interzise cercetarile pe cadavre si autopsiile.

 

22 iunie 1276 - A murit Papa Inocentiu al V- lea ( Pierre de Tarentaise; n. 1225). Papa Inocenţiu al V a fost autorul mai multor lucrari de filozofie, teologie, şi drept canonic , inclusiv comentarii cu privire la Epistolele Pauline . A incercat sa discute reunirea cu Biserica Ortodoxa Răsăriteană.

 

22 iunie 1425 - S-a născut Lucrezia Tornabuoni, nobilă italiană, mama lui Lorenzo de’ Medici (d. 1482)

Lucrezia Tornabuoni (n. 22 iunie 1427, Florenţa, Republica Florentină – d. 2 martie 1482) - Portrait by Domenico Ghirlandaio, c. 1475, at the National Gallery of Art in Washington, D.C. - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Lucrezia Tornabuoni – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Lucrezia Tornabuoni (n. 22 iunie 1427, Florența, Republica Florentină – d. 2 martie 1482, Florența, Republica Florentină) a fost fiica lui Francesco di Simone Tornabuoni și a soției sale, Nanna di Niccolo di Luigi Guicciardini. În anul 1444, Lucrezia s-a căsătorit cu Piero di Cosimo de’ Medici, fiul lui Cosimo de’ Medici, un bancher bogat din Florența. Familia Tornabuoni trăia în exil iar Cosmio i-a ajutat să se reîntoarcă în Florența.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

22 iunie 1462 - Primul asediu al cetății Chilia

Portul Chilia (sec. XV) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Portul Chilia (sec. XV) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Are loc atacul nereusit al lui Stefan cel Mare, domnul Moldovei, asupra cetatii Chilia, aparata de o garnizoana maghiara. În timpul atacului, Ștefan este rănit la gleznă. Potrivit tradiției, Ștefan cel Mare a pierdut doar două bătălii, una dintre care fiind asediul Chiliei din 1462. „În al șaselea an a domnii lui Ștefan vodă, în anii 6970 [1462], iulie 22, loviră pre Ștefan vodă, cu o puscă în glezna la cetatea Chiliei.”– Grigore Ureche, Letopisețul Țării Moldovei – La doi ani și jumătate de la acest eșec, în data de 25 ianuarie 1465 , după un asediu de o zi, Ștefan cel Mare cucerește Cetatea Chiliei. Domnitorul îl numește pe Isaia, cumnatul său, pârcălab al cetății.
cititi mai mult despre Asediile cetății Chilia pe ro.wikipedia.org

 

22 iunie 1479 - S-au incheiat constructiile cetatii Chilia Noua, ctitorita, de catre Stefan cel Mare, pe malul stang al Dunarii.

 

22 iunie 1498 - Stefan cel Mare a condus o expeditie de represalii in Polonia, urmare a atacului din anul precedent al regelui Ioan Albert asupra Moldovei. A ars toate asezarile si cetatile din Galitia, pana aproape de Cracovia, ajungand peste Nistru, in Pocutia.

 

22 iunie 1529 - A avut loc Bătalia de la Feldioara - oastea moldoveneasca a zdrobit partizanii lui Ferdinand de Habsburg. A fost o confruntare iniţiată de domnul Moldovei, Petru Rares (1527 – 38, 1541 – 46), în sprijinul regelui Ungariei, Ioan Zápolya (1526 – 40). În contextul luptelor pentru tronul Ungariei dintre Ferdinand I de Austria (1526 – 1564) şi Ioan Zápolya, acesta fiind sprijinit de Imperiul Otoman şi Polonia, Petru Rareş a intervenit de mai multe ori în Transilvania.

După o primă incursiune pentru aducerea sasilor si secuilor sub ascultarea lui Zápolya (ianuarie – februarie 1529), domnul Moldovei a primit o solie de la acesta, „de l-au poftit ca să-i fie întru ajutoriu împotriva a o samă de domni ungureşti, carii nu vrea ca să i să pléce şi-i făgădui oraşul Bistriţa cu tot ţinutul dintru acéia ţară şi încă şi alte făgăduinţe mai multe i-au adeverit că-i va da, numai de-i va birui şi să-i pléce supt ascultarea lui” (Grigore Ureche).

Armata moldoveană condusă de vornicul Grozav a reușit să-i înfrângă pe imperiali și să creeze astfel o situație favorabilă pretendentului Ioan Zapolya, care aspira la tronul Ungariei cu sprijin otoman. De asemenea, succesul acestei campanii l-a obligat pe Ioan Zápolya să pună în practică acordurile din tratatul încheiat anterior, prin care era recunoscută stăpânirea lui Petru Rareş asupra Bistriţei, Ciceului, Cetăţii de Baltă si cetatea Unguras din apropierea Clujului, precum şi a întregului ţinut al Rodnei.

 

22 iunie 1593 - A avut loc Bătălia de la Sisak între forțele otomane conduse de Hasan Pașa Predojević, beylerbey al Eyaletului Bosniei și o armată creștină habsburgica.

"DIE CHRISTEN VOR SYSEGK IN CRABATEN Anno 1593" ("The Christians Before Sisak in Croatia A.D. 1593") (Hieronymus Oertel, Nuremberg 1665) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

“DIE CHRISTEN VOR SYSEGK IN CRABATEN Anno 1593″
(“The Christians Before Sisak in Croatia A.D. 1593″)
(Hieronymus Oertel, Nuremberg 1665) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia a avut loc la Sisak, Croația centrală, la confluența râurilor Sava și Kupa. In 1591 și 1592 otomanii au avut două tentative eșuate de a captura cetatea Sisak, dar a reușit să cucereasca cetatea de importanță strategică Bihac în 1592. Cetatea Sisak a fost din nou asediată de o forță otomană mare la 15 iunie 1593. Garnizoana din Sisak era comandată de Blaž Đurak și Matija Fintić.

O oaste aflata sub comanda supremă a lui Ruprecht von Eggenberg a fost trimisa rapid in ajutorul asediatilor fiind alcatuita din trupe croate conduse de banul Croației, Thomas Erdody și forțe austriece conduse de Andreas von Auersperg. Ei au executat un atac surpriză asupra forțelor asediatoare turce, iar bătălia care a urmat a dus la o înfrângere zdrobitoare pentru forțele otomane. Papa Clement VIII i-a lăudat pe liderii militari creștini si a trimis o unei scrisoare de de mulțumire Banului Erdody, în timp ce regele Filip al II-lea al Spaniei l-a numit pe Ban Erdody cavaler al Ordinului Saint Saviour.

 

22 iunie 1767 - S-a născut Wilhelm von Humboldt, filozof politic și lingvist german. (d. 1853)

Friedrich Wilhelm Christian Carl Ferdinand von Humboldt (n.1767, Potsdam-d.1835, Tegel) a fost un filozof politic și lingvist german, reprezentant al liberalismului clasic. A fost fratele lui Alexander von Humboldt (Portrait by Thomas Lawrence) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Wilhelm von Humboldt  (Portrait by Thomas Lawrence) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Friedrich Wilhelm Christian Carl Ferdinand von Humboldt (n.1767, Potsdam-d.1835, Tegel) a fost un filozof politic și lingvist german, reprezentant al liberalismului clasic. A fost fratele lui Alexander von Humboldt.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

22 iunie 1777 - S-a nascut Andreas Alois Ankwicz von Skarbek-Poslawice, arhiepiscop de Lemberg și arhiepiscop de Praga.

 

22 iunie 1799 - Comisia constituita din savanti din mai multe tari prezinta etaloanele sistemului metric – metrul si kilogramul – care au fost preluate de guvernul francez si depuse pentru pastrare, la Arhivele Republicii Franceze. La 27 iunie Conventia de la Paris stabileste “metrul adevarat si definitv” (443,295938 linii de toise, si 1 toise=864 linii) dupa ce, in 1795, decretase “metrul provizoriu si legal” (443,443 linii de toise) egal cu valoarea a 40-a milioana parte a meridianului parizian ( 20.522.960 toise) .

 

22 iunie 1805 - S-a născut revolutionarul italian Giuseppe Mazzini, luptător italian în mișcarea „Risorgimento” (în traducere „Renașterea Italiei”), pentru unificarea Italiei; (d. 10 martie 1872).

 

22 iunie 1815 - Austria, Prusia Rusia si Anglia, au impus abdicarea pentru a doua oara si exilul pe Insula Sfanta Elena, a lui Napoleon I, imparat al Frantei (1804-1814 si 1815).

 

22 iunie 1844 - A fost înfiinţata la Universitatea Yale din Statele Unite, fratia studenteasca Delta Kappa Epsilon. Din aceasta fratie au facut parte numeroase personaliteti ale istoriei americane,inclusiv o serie de presdinti ai Statelor Unite cum ar fi Rutheford B.Hayes, Theodore Roosevelt,Gerald Ford,George H.W.Bush si George W.Bush.

 

22 iunie 1880 - Academia Canadiană de Arte a primit permisiunea reginei Victoria pentru a folosi calificativul “regal”, numindu-se Academia Regală Canadiană de Arte (Royal Canadian Academy of Arts)

Royal Canadian Academy of Arts - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Royal Canadian Academy of Arts – foto preluat de pe www.agerpres.ro

Academia Canadiană de Arte a fost fondată în 1880 de Societatea Artiştilor din Ontario, în colaborare cu Asociaţia de Artă din Montreal, cu sprijinul guvernatorului general, marchizul de Lorne, şi al soţiei lui, prinţesa Louise (membru al familiei regale britanice, al şaselea copil al reginei Victoria a Regatului Unit şi a prinţului Albert de Saxa-Coburg şi Gotha). 25 de artişti – pictori, sculptori şi arhitecţi ai Canadei – au fost aleşi şi au devenit membrii academicieni iar 50 de artişti au devenit membri asociaţi. În prezent, Academia are peste 730 de membri care lucrează în peste 30 de discipline artistice în domeniul artelor vizuale şi proiectare.

La 22 iunie 1880, Academia Canadiană de Arte a primit permisiunea reginei Victoria pentru a folosi calificativul “regal”, numindu-se Academia Regală Canadiană de Arte (Royal Canadian Academy of Arts). Guvernatorul general al Canadei (1878-1883), Sir John Douglas Sutherland Campbell, marchiz de Lorne, a fost primul său patron, potrivit www.thecanadianencyclopedia.ca, iar doi ani mai târziu, în 17 mai 1882, statutul oficial al Academiei a fost stabilit printr-un act al Parlamentului.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; rca-arc.ca

 

22 iunie 1887 - S-a născut Julian Sorell Huxley, biolog şi filosof, primul director general al UNESCO; (d. 1975).

 

22 iunie 1898 - Războiul hispano-american. Puscasii marini americani debarca in Cuba.

 

22 iunie 1898 - S-a născut scriitorul german Erich Maria Remarque (m.25.09.1970). (“Nimic nou pe frontul de Vest”).

 

22 iunie 1902 - S-a născut Alexandru Ghika, matematician român, membru titular al Academiei Române;(d. 1964).

Alexandru Ghika (n. 22 iunie 1902, București - d. 11 aprilie 1964, București) a fost un matematician și pedagog român, fondatorul școlii românești de analiză funcțională⁠(en). A făcut parte din școala matematică inițiată de către Gheorghe Țițeica, Dimitrie Pompeiu și Traian Lalescu - foto: scritub.com

Alexandru Ghika - foto: scritub.com

Alexandru Ghika (n. 22 iunie 1902, București – d. 11 aprilie 1964, București) a fost un matematician și pedagog român, fondatorul școlii românești de analiză funcțională⁠(en). A făcut parte din școala matematică inițiată de către Gheorghe Țițeica, Dimitrie Pompeiu și Traian Lalescu

 

22 iunie 1903 - S-a născut John Herbert Dillinger, Jr., jefuitor de banci în Marea criză din Statele Unite ale Americii. (d. 1934)

John Herbert Dillinger, Jr. (n. 12 iunie 1903, Indianapolis, Indiana, SUA – d. 22 iulie 1934, Chicago, Illinois, SUA) a fost un jefuitor de banci în Marea criză din Statele Unite ale Americii - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

John Dillinger – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

John Herbert Dillinger, Jr. (n. 12 iunie 1903, Indianapolis, Indiana, SUA – d. 22 iulie 1934, Chicago, Illinois, SUA) a fost un jefuitor de banci în Marea criză din Statele Unite ale Americii. El a fost acuzat, dar niciodată condamnat, pentru uciderea unui polițist din East Chicago, Indiana, singura omucidere de care a fost suspect. Împreună cu banda sa, a jefuit peste 20 de bănci și patru stații de poliție. A fost prins de FBI dar a evadat din închisoare de două ori.

Perioada 1933-1934 a fost văzută ca perioada de glorie a bandiților vremii Marii crize. Dintre aceștia, Dillinger a fost cel mai celebru, ieșind în evidență chiar și prin comparație cu infractori mai violenți, cum ar fi Baby Face Nelson, Pretty Boy Floyd, Bonnie și Clyde. Mass-media relatau frecvent în mod exagerat curajul și bravada lui Dillinger, precum și personalitatea sa colorată. Guvernul a cerut existența unor organe federale de anchetă, chiar după moartea lui, iar J. Edgar Hoover a dezvoltat un Birou Federal de Investigații mai sofisticat, ca armă împotriva crimei organizate și s-a folosit de Dillinger și de banda lui pentru a-și promova campania pentru înființarea FBI.

După ce a scăpat de poliție în patru state timp de aproape un an, Dillinger a fost rănit și s-a întors la casa tatălui său pentru a se recupera. A revenit la Chicago în iulie 1934, și a fost ucis de poliție și de agenții federali informați despre prezența lui de Ana Cumpănaș, proprietara unui bordel pe care îl frecventa Dillinger. La data de 22 iulie, poliția și Direcția de Investigare a Crimei Organizate s-au apropiat de el la cinematograful „Biograph Theater”. Agenții federali în frunte cu Melvin Purvis au încercat să-l aresteze în vreme ce pleca de la spectacol. Dillinger a scos o armă și a încercat să fugă, deschizând focul; a fost împușcat de trei ori și ucis.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

22 iunie 1906 - În Suedia a fost adoptată Legea drapelului.

Drapelul Suediei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Drapelul Suediei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pe steagul Suediei se află culorile stemei Suediei din secolul al XIV-lea – trei coroane de aur pe fundal albastru – stilizate în forma crucii scandinave. Aceeași cruce se regăsește și pe steagurile danez, norvegian, finlandez și islandez. Steagul a apărut cu crucea scandinavă în secolul al XVI-lea, în timpul domniei lui Gustav I al Suediei. Adoptarea definitivă s-a petrecut la un an după separarea Suediei de Norvegia în 1905.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

22 iunie 1910 - S-a născut Konrad Zuse, cercetător german, inventatorul primului calculator functional; (d. 1995).

Konrad Zuse (n.22 iunie 1910, Berlin – d.18 decembrie 1995, Hünfeld, lângă Fulda) a fost un inginer, inventator, pionier al informaticii, şi antreprenor (Zuse KG) german (Konrad Zuse în 1992) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Konrad Zuse în 1992 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Konrad Zuse (n.22 iunie 1910, Berlin – d.18 decembrie 1995, Hünfeld, lângă Fulda) a fost un inginer, inventator, pionier al informaticii, și antreprenor (Zuse KG) german. Cea mai mare realizare a sa a fost primul calculator funcțional programabil și Turing-complet, Z3, care a fost pus în funcțiune în mai 1941. A primit premiul Werner-von-Siemens-Ring în 1964 pentru Z3.

Mare parte din activitatea sa timpurie a fost finanțată de familie și de comerț, nefiind aproape deloc ajutat de guvernul nazist. Mașina de calcul S2 a lui Zuse este considerată a fi primul calculator controlat de proces. În 1946 el a proiectat un limbaj de programare de nivel înalt, Plankalkül Zuse a înființat una din primele sale afaceri în domeniul calculatoarelor la 1 aprilie 1941 (Zuse Ingenieurbüro und Apparatebau). Această companie a construit apoi Z4.

Replica lui Zuse Z1 din Muzeul Tehnologic German din Berlin - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Replica lui Zuse Z1 din Muzeul Tehnologic German din Berlin – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Din cauza celui de al Doilea Război Mondial, munca lui Zuse a rămas neobservată în afara Germaniei. Prima influență documentată a activității sale asupra unei companii americane a fost interesul dat de IBM patentelor lui în 1946. Există replici ale mașinilor Z3 și Z4, în Deutsches Museum din München. Deutsches Technikmuseum Berlin din Berlin are și el o expoziție dedicată lui Zuse, în care sunt expuse douăsprezece mașini ale lui, inclusiv o replică a calculatorului mecanic Z1, câteva documente personale, printre care una din specificațiile limbajului Plankalkül, și câteva picturi ale lui Zuse.
cititi mai mult peȘ ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

22 iunie 1911 - A avut loc încoronarea regelui George al V-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei.

George al V-lea al Regatului Unit (n, 3 iunie 1865 – d. 20 ianuarie 1936) - Portret de încoronare de Sir Luke Fildes, 1911 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

George al V-lea al Regatului Unit – Portret de încoronare de Sir Luke Fildes, 1911 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

George al V-lea (engleză George V) (George Frederick Ernest Albert; n. 3 iunie 1865 – d. 20 ianuarie 1936) a fost primul monarh britanic al Casei de Windsor, care a fost creată din Casa de Saxa-Coburg-Gotha. A fost primul împărat al Indiei şi primul rege al Statelor Libere Irlandeze. A domnit din 6 mai 1910 până la moartea sa în 1936. La 6 mai 1910, Eduard al VII-lea a murit iar Prinţul de Wales a devenit regele George al V-lea. În 1911, regele şi regina au călătorit în India unde a avut loc ceremonia de încoronare ca împărat şi împărăteasă a Indiei.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

22 iunie 1913 - A decedat poetul roman Ştefan Octavian Iosif; (n. 1875).

Ștefan Octavian Iosif (n. 11 octombrie 1875, Brașov - d. 22 iunie 1913, București) a fost un poet și traducător român, membru fondator al Societății Scriitorilor Români - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ștefan Octavian Iosif  – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ștefan Octavian Iosif (n. 11 octombrie 1875, Brașov – d. 22 iunie 1913, București) a fost un poet și traducător român, membru fondator al Societății Scriitorilor Români. A fost redactor, încă de la înfiinţare, al revistei Sămănătorul (1901) a lui Nicolae Iorga, a colaborat şi la Adevărul, Adevărul ilustrat, Convorbiri literare, Cumpăna (al cărei fondator este, alături de Mihail Sadoveanu, Dimitrie Anghel şi Ilarie Chendi), Curierul literar, Epoca, Epoca literară, Familia, Floare albastră, Literatură şi artă română, Pagini literare, Ramuri, Viaţa, Viaţa Românească ş. a. Şt. O. Iosif suferea de sifilis şi consuma alcool. A murit la Spitalul Colţea, în urma unui atac de congestie, la 22 iunie 1913.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

22 iunie 1922 - A decedat omul politic roman Take Ionescu; (n. 1858).

Take Ionescu (n. 13 octombrie 1858, Ploiești - d. 22 iunie1922, Roma) om politic, avocat și ziarist român, care a deținut funcția de prim-ministru al României în perioada 1921-1922 - foto: ro.wikipedia.org

Take Ionescu – foto: ro.wikipedia.org

Take Ionescu (n. 13 octombrie 1858, Ploieşti – d. 22 iunie 1922, Roma) a fost un om politic, avocat şi ziarist român, care a deţinut funcţia de prim-ministru al României în perioada 1921-1922. De-a lungul vieţii a folosit mai multe nume (Dumitru G. Ioan, Dimitrie G. Ioan, Dimitrie G. Ionescu, Demetru G. Ionescu, etc.), pentru ca odată cu intrarea în viaţa politică să se oprească la numele pe care avea să-l folosească până la moarte, Take Ionescu.

 

22 iunie 1940 - S-a creat Partidul Natiunii, care va inlocui Frontul Renasterii Nationale.

Decret-lege pentru transformarea Frontului Renaşterii Naţionale în Partidul Naţiunii

Art. I. Frontul Renaşterii Naţionale devine partid unic şi totalitar, sub denumirea de Partidul Naţiunii. El va funcţiona sub conducerea supremă a Majestăţii Sale regelui.
Art. II. Partidul Naţiunii îndrumează viaţa morală şi materială a naţiunii şi statului român. El este o instituţiune de drept public.
Art. III. Conducătorul suprem numeşte forurile superioare ale partidului, care sunt singurele răspunzătoare.
Art. IV. Normele de organizare, funcţionare şi disciplină vor fi hotărâte de conducerea supremă.

Monitorul oficial”, din 22 iunie 1940

 

22 iunie 1940 - Noul guvern francez condus de mareşalul Pétain semnează cu Germania al doilea armistițiu de la Compiègne. Ca urmare a victoriei Germaniei în Bătălia Franței (10 mai – 21 iunie 1940), a fost înființată zona de ocupație germană din Franța care cuprindea intregul nord al țării, cu coasta Atlanticului și toate porturile sale și cu coasta Canalului Mânecii. Restul teritoriului „liber” a rămas sub controlul guvernului de la Vichy. Adolf Hitler a ales în mod deliberat pădurea Compiègne pentru semanrea armistițiului, datorită simbolisticii sale: tot aici a fost semant și armistițiul care a pus capăt primului război mondial pe frontul de vest și a marcat înfrângerea Imperiului German.

Hitler (cu mâna în şold) privind la statuia lui Foch mai înainte de semanrea armistiţiului de la Compiègne - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hitler (cu mâna în şold) privind la statuia lui Foch mai înainte de semanrea armistiţiului de la Compiègne – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

22 iunie 1941 - Al doilea război mondial - Sovieticii încep execuții în masă la închisoarea Brygidki, Lwów (Polonia). Execuțiile se vor opri la 28 iunie. Dintre cei 13.000 prizonieri, majoritatea polonezi, doar 600 au fost cruțați. 3.000 dintre prizonieri erau ucrainieni.

 

22 iunie 1941 - Germania începe Operațiunea Barbarossa, reprezentând atacul asupra URSS. Declarația lui Winston Churchill cu privire la spijinirea URSS de către Marea Britanie în lupta împotriva Germaniei

Operatiunea Barbarossa - foto - cotidianul.ro

Operatiunea Barbarossa – foto – cotidianul.ro

 

22 iunie 1941 - În noaptea de 21 – 22 iunie, ora 24.00, Armatele româno-germane au declanșat operațiunile militare pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub ocupația sovietică (22 iunie-26 iulie 1941). Participarea armatei române în războiul declaşat de Germania împotriva URSS s-a făcut în baza înţelegerii intervenite între Adolf Hitler şi Ion Antonescu. Discuţiile între cei doi şefi de stat au avut loc la Munchen, la 12 iunie 1941. În nici unul din documente, România nu este menţionată ca aliată.

Ordinul de zi către Armată al Domnului General Ion Antonescu, Conducătorul Statului Român şi Preşedintele Consiliului de Miniştri (22 iunie 1941) - Publicaţia ordinului de zi, din Monitorul Oficial - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ordinul de zi către Armată al Domnului General Ion Antonescu, Conducătorul Statului Român şi Preşedintele Consiliului de Miniştri (22 iunie 1941) – Publicaţia ordinului de zi, din Monitorul Oficial – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La 22 iunie 1941, Germania a atacat prin surprindere URSS, fostul ei aliat de război şi cotropiri din 1919-1941, România angajîndu-se, potrivit eforturilor convenite cu precedentele zece luni, alături de trupele germane.Pentru România a început Războiul Sfînt, care a fost, de la un capăt la altul (1941-1944), anticomunist, drept şi naţional, bucurîndu-se de aprobarea întregului popor. În zorii zilei de 22 iunie, asumîndu-şi răspunderea în faţa istoriei, generalul Ion Antonescu a emis din oraşul Piatra Neamţ, următorul Ordin de zi către armată: “Ostaşi, Vă ordon: Treceţi Prutul! Zdrobiţi vrăjmaşul din Răsărit şi Miazănoapte. Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevizmului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul Ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre!..“.

Regele Mihai I si Generalul de Armata Ion Antonescu in timpul unei inspectii pe front, iulie 1941- foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Regele Mihai I si Generalul de Armata Ion Antonescu in timpul unei inspectii pe front, iulie 1941- foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dintre membrii srălucitului corp ofiţeresc român trebuie menţionaţi generalii: Al.Ioaniţu, Iosif Iacobici, Ilie Şteflea (şefi ai Marelui Stat Major), C. Pantazi, N. Ciupercă, N. Dăscălescu, Ioan Al.Sion, C. Constantinescu-Claps, Gh. Avramescu şi Petru Dumitrescu, acesta din urmă comandant neîntrerupt al legendarei Armate a 3-a din momentele de dinaintea trecererii Prutului pînă la sud-est de Stalingrad şi înapoi, pînă la angajarea bătăliei Moldovei, în august 1944.

Această decizie a fost luată de OKH în primăvara anului 1941, deoarece general-colonelul Franz Halder considera Prutul ca fiind o barieră prea grea pentru o ofensivă motorizată şi pentru că potenţialul ofensiv al trupelor române nu era prea ridicat în ochii comandanţilor germani. De aceea marea majoritate a forţelor mecanizate germane a Grupului de Armate Sud era concentrată în Polonia, pe frontul românesc aflîndu-se în principal doar unităţile motorizate româneşti. După cum urma să se vadă, Prutul nu era o barieră chiar atît de formidabilă în condiţiile atacului surpriză, soldaţii români ocupînd cîteva poduri intacte peste rîu încă de la începutul războiului.

Cavalerie marsaluind spre front, in Basarabia. Se observa sabiile, pe care cavaleristii romani le au agatate de sa - foto: victortibrigan.wordpress.com

Cavalerie marsaluind spre front, in Basarabia. Se observa sabiile, pe care cavaleristii romani le au agatate de sa – foto: victortibrigan.wordpress.com

Grupul de Armate Sud al mareşalului german Gerd von Rundstedt, în care erau încorporate şi forţele româneşti, era împărţit în două de către Mlaştinile Pripiat. Pricipalul sau efort la declanşarea Operaţiunii Barbarossa urma să aiba loc la nord, în timp ce forţele aflate în România trebuiau să aştepte ca ofensiva să progreseze mai mult în Ucraina pînă să înceapă şi ele atacul.

Probabil că o ofensivă puternică înca din prima zi pe frontul din Moldova ar fi cauzat probleme serioase Frontului de Sud-Vest sovietic, care a opus o puternică rezistenţă lui von Rundstedt. Pentru operaţiunile din Bucovina de Nord (nordul Principatului Moldova) şi Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (fosta Basarabie ţaristă, estul Principatului Moldova) erau angrenate Armata 11 germană (comandant, general – colonel Eugen von Schobert) şi Grupul de armate general Ion Antonescu (Armatele 3 şi 4 române).

Tarani romani intampinand trupele romane in Basarabia - foto: victortibrigan.wordpress.com

Tarani romani intampinand trupele romane in Basarabia – foto: victortibrigan.wordpress.com

Dislocarea unităţilor la începutlul operaţiunii era următoarea:

în nord – Armata 3 (Corpul de Munte şi Corpul de Cavalerie), comandată de general de corp de armată Petre Dumitrescu;
în centru –Armata 11 germana (Corpurile 11, 30 si 54 germane ) a geneneral-colonelului Eugen von Schobert, căruia i se subordona şi Armata 3;

în sud – Armata 4 româna (Corpurile 5, 3 si 11) a generalului de corp de armata Nicolae Ciupercă; în Delta Dunării era detaşat Corpul 2 Armată, comandat de general de divizie Nicolae Macici.

Pe 22 iunie 1941, numărul total de soldaţi români aflaţi în prima linie era de 325.685, distribuiţi în 12 divizii de infanterie, o divizie blindată, o divizie de infanterie rezervă, o divizie de grăniceri, 3 brigăzi de munte, 3 brigăzi de cavalerie şi 2 brigăzi de fortificaţii. La aceste forţe se adăugau 5 divizii de infaterie germane. Operaţiunea de eliberare a Basarabiei şi Bucovinei de nord s-a soldat cu succes şi s-a încheiat la 26 iulie 1941.

 

22 iunie 1941 - Al doilea război mondial - Sovieticii încep execuții în masă la închisoarea Brygidki, Lwów (Polonia). Execuțiile se vor opri la 28 iunie. Dintre cei 13.000 prizonieri, majoritatea polonezi, doar 600 au fost cruțați. 3.000 dintre prizonieri erau ucrainieni.

 

22 iunie 1941 - Revolta din Lituania ocupata de sovietici. A fost o scurtă perioadă în istoria Lituaniei în iunie 1941, atunci când Germania nazista a atacat Uniunea Sovietică la 22 iunie 1941, cand populaţia s-a ridicat la lupta împotriva regimului sovietic, declarand independenţa reînnoita, şi formaand un Guvern Provizoriu. Două dintre marile oraşe lituaniene , Kaunas şi Vilnius , au căzut în mâinile rasculatilor înainte de sosirea a Wehrmacht-ului . Intr-o săptămână, armata germană a preluat controlul asupra întregii Lituanii. Lituanienii i-au salutat pe germani ca pe niste eliberatori de sub jugul sovietic şi sperau că acestia vor restabili independenţa tarii lor, sau cel puţin ii vor permite un anumit grad de autonomie (similar cu cel din Republica Slovacă ). Cu toate acestea, nici un astfel de sprijin nu le-a fost dat de nazişti, care au inlocuit administratia lituaniana cu o administraţie proprie, Ostland Reichkommissariat, la sfârşitul lunii iulie 1941. Lipsit de orice putere reală, Guvernul provizoriu lituanian s-a autodizolvat pe 5 august.

 

22 iunie 1942 - Al doilea război mondial - Germania începe Operațiunea Fall Blau, prin care Grupul de Armate Sud a declansat un atac masiv, asupra sudului URSS.

 

22 iunie – iulie 1942 - Bătălia de la Voronej - Parte din luptelor de pe Frontul de răsărit al celui de-al doilea război mondial

Frontul de răsărit în timpul bătăliei de la Voronej (22 iunie – iulie 1942) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Frontul de răsărit în timpul bătăliei de la Voronej (22 iunie – iulie 1942) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătătlia de la Voronej a fost una dintre luptele de pe frontul de răsărit al celui de-al doilea război mondial, care s-a desfășurat în regiunea din jurul orașului Voronej pe râul Don în iunie și iulie 1942. Puterile Axei erau formate din Armata a 4-a Panzer (Hermann Hoth) și Armata a 2-a ungară (Gusztav Jany). Lor li se opunea Frontul Voronej comandat de generalul-locotenent Evgheni Golikov.

După victoria germană din a doua bătălie de la Harkov din mai 1942, planul pentru campania de vară era executarea unui atac spre sud-est din regiunea râului Don spre cea a râului Volga și mai departe în Caucaz – așa-numita Operațiune Albastru. Atacul pe această direcție era amenințată din flanc de concentrarea de trupe sovietice de la Voronej. Operațiunea Axei cu numele de cod „Fredericus II” (după numele regelui Prusiei Frederick al II-lea), a început pe 22 iunie 1942 — amoversarea declanșării Operațiunii Barbarossa. Armata a 4-a Panzer a atacat spre est pornind dinspre Belgorod și Kursk, reușind să închidă încercuirea pe 2 iulie, dar numărul de prizonieri sovietici a fost extrem de redus comparativ cu bătăliile anului 1941 — Armata Roșie învățase din înfrângerile de la începutul războiului.

Hoth, care primise instrucțiuni stricte să nu se implice în lupte de stradă, a capturat Voronejul pe 6 iulie, doar pentru a deveni ținta contraatacului sovietic. Diviziile de infanterie ale Axei au avut nevoie de două ziele să lupte ca să ajungă la Voronej, și să asigure dezangajarea Armatei a 4-a Panzer și trimiterea ei în Caucaz. Adolf Hitler a ajuns să creadă mai târziu că aceste două zile, combinate cu alte întârzieri în marșul către Volga au permis mareșalului Semion Timoșenko să încheie pregătirile de apărare a Stalingradului mai înainte de sosirea Armatei a 4-a Panzer în fața orașului.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

22 iunie 1942 - Generalul german Erwin Rommel este promovat la gradul de feldmaresal după victoria de la Tobruk, in Africa de Nord . Tobruk a rămas în mâinile Axei până la 11 noiembrie 1942, atunci când aliaţii l-au recapturat după bătălia de la El Alamein.

 

22 iunie 1944 - Armata sovietica incepe Operatiunea Bagration , ofensivă care a curățat teritoriul Bielorusiei sovietice și al Poloniei răsăritene de trupele germane.

 

22 iunie 1945 - Al Doilea Război Mondial – Bătălia din Okinawei – Se prabuseste rezistenţa Armatei Imperiale Japoneze iar insula este ocupata de fortele americane. Comandantul japonez, generalul Isamu Chō (n. 1895), se sinucide facandu-si seppuku .

 

22 iunie 1949 - S-a născut actrita americana Meryl Streep.

Mary Louise Streep (n. 22 iunie 1949, Summit, New Jersey, SUA), cunoscută mai ales sub numele de actriță Meryl Streep, este o actriță americană, triplu laureată a premiului Oscar, vestită pentru creațiile ei actoricești memorabile în teatru, televiziune și, mai ales, film.  Streep și-a început cariera pe scenă în 1971 în piesa The Playboy of Seville, iar debutul pe micul ecran a fost în 1977, în filmul de televiziune The Deadliest Season. În același an 1977 a debutat pe marele ecran în filmul Julia, alături de Jane Fonda și Vanessa Redgrave

Nominalizată pentru un număr record de 21 Academy Awards, actrița a fost recompensată de trei ori cu prestigioasa statuetă

- în 1979 pentru rolul său secundar din filmul Kramer contra Kramer;

- în 1982 pentru rolul principal din filmul Alegerea Sofiei;

- în 2011 pentru cea mai bună actriță într-un rol principal, interpretând rolul premierului britanic Margaret Thatcher, în filmul The Iron Lady (Doamna de fier)

Meryl Streep a fost nominalizată de 31 de ori Golden Globe, câștigând opt – mai multe nominalizări și câștiguri decât orice alt actor sau actriță din întreaga istorie a premiului. Streep a fost recompensată cu primirea a trei Primetime Emmy Awards, respectiv nominalizată de 15 ori pentru Premiul BAFTA și de 17 ori pentru Screen Actors Guild Awards, câștigând fiecare de două ori.

Adesea descrisă ca fiind „cea mai bună actriță a generației sale” (conform, “the best actress of her generation”), Streep este de asemenea recunoscută pentru versatilitatea sa interpretativă de tip „cameleonic” și, în particular pentru adaptarea și credibilitatea cu care folosește diferite accente ale diferitelor limbi native ale personajelor interpretate.
cititit mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.imdb.com

 

22 iunie 1950 - S-a născut politicianul roman, fost prim ministru al guvernului Romaniei, Adrian Năstase.

 

22 iunie 1961 - A decedat Maria de România, regina a Iugoslaviei, fiica regelui Ferdinand al României şi soţia regelui Alexandru I al Iugoslaviei; (n. 1900).

Queen mignon01.jpg
Prinţesa României, devenită Regină a Iugoslaviei, în ultimii ani de viaţă. circa 1960

Regina Maria a Iugoslaviei (născută Marie de Hohenzollern-Sigmaringen; n. 6 ianuarie 1900, Gotha – d. 22 iunie 1961, Londra) cunoscută și ca Regina Marija a fost soția regelui Alexandru I al Iugoslaviei. S-a născut în familia regală a României, dobândind prin naștere titlurile de principesă a României și principesă de Hohenzollern-Sigmaringen. Mama sa era Maria de Edinburgh, fiică a prințului Alfred, Duce de Saxa-Coburg și Gotha, fiul Reginei Victoria, iar tatăl Mariei era principele moștenitor Ferdinand al României. În familie era numită Mignon, spre a fi deosebită de mama sa.

 

22 iunie 1963 - A murit Maria Tanase, una dintre cele mai iubite interprete ale cantecului popular romanesc; (n. 1913).

Maria Tănase (n. 25 septembrie 1913, București ― d. 22 iunie 1963, București) a fost o interpretă română de muzică populară, ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă. A fost supranumită Pasărea măiastră (de Nicolae Iorga, în anul 1938.) și Regina cântecului românesc.

În primăvara anului 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului, află că este bolnavă de cancer la plămâni. Întrerupe turneul, rugând-o pe Mia Braia să o înlocuiască. Pe 2 mai ajunge acasă, în București. S-a stins din viață la Spitalul Fundeni, pe 22 iunie 1963, la ora 14:10
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.radioromaniacultural.ro

 

22 iunie 1964 - Decretul de grațiere nr. 310/16 iunie 1964 – 543 de deținuți politic au fost grațiați de restul pedepsei pe care o mai aveau de executat.

 

22 iunie 1964 - S-a născut scriitorul american Dan Brown, cunoscut pentru succesul romanului sau de fictiune „Codul lui da Vinci”; (2003).

 

22 iunie 1969 - A murit actrița americană Judy Garland; (n. 1922).

Judy Garland (n. 10 iunie 1922 – d. 22 iunie 1969) a fost o cântăreață și actriță de film americană. Cu o carieră de peste 45 de ani, a atins statutul de star internațional atât datorită musicalurilor cât și rolurilor sale dramatice, fiind recunoscută și ca solistă. În 1940, i-a fost acordat Premiul Juvenil al Academiei. A câștigat un Glob de Aur și un Premiu Tony Special. Garland a fost prima femeie care a câștigat Premiul Grammy pentru cel mai bun album al anului, pentru înregistrarea live din 1961, Judy at Carnegie Hall.

Garland și-a început cariera jucând ca și copil în spectacole de vodevil, semnând cu studioul Metro-Goldwyn-Mayer în adolescență. A apărut în peste o duzină de filme marca MGM, dintre care cel mai iconic, rolul Dorothy Gale în Vrăjitorul din Oz (1939). Garland apărea deseori în filme alături de Mickey Rooney și Gene Kelly și a colaborat în mai multe ocazii soțul său, regizorul Vincente Minnelli. Joacă în alte filme precum Ne vedem în St. Louis (1944), The Harvey Girls (1946), Easter Parade (1948) și Summer Stock (1950).

Două dintre rolurile sale lăudate de critici vin mai târziu în cariera sa, cu filmele A Star is Born (1954) și Procesul de la Nürnberg (1961). Ambele prestații sunt nominalizate la Premiile Oscar. În 1999, este listată pe locul opt în topul AFI’s 100 Years…100 Stars realizat de Institutul American de Film.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org; www.imdb.com

 

22 iunie 1970 - Presedintele Richard Nixon a semnat cel de-al 26-lea amendament la Constitutie, prin care se legifera dreptul de vot pentru cetatenii americani care au implinit varsta de 18 ani .

 

22 iunie 1978 - Astronomul american James W. Christy a descoperit Charon, pe atunci considerat primul satelit al planetei Pluto, la Observatorului Naval Statele Unite, dupa examinarea unor imagini extrem de mărite ale planetei Pluto, luate în urmă cu două sau trei luni. Charon a fost numit după personajul mitologic Charon, luntrașul care trece sufletele morților dincolo de Styx si este primul și cel mai mare satelit natural al planetei pitice Pluton. Descoperirea lui a permis determinarea precisă a masei și dimensiunilor lui Pluton. Charon și Pluton alcătuiesc un sistem de planetă dublă, deoarece centrul de masă al sistemului este deasupra suprafeței planetei pitice Pluton, între cele două corpuri.

 

22 iunie 1987 - Moare Fred Astaire (pseudonim pentru Frederick Austerlitz), celebru actor si dansator (filmografie: „Tata picioare lungi”, „Invitatie la dans”).

 

22 iunie 1992 - A apărut primul numar al cotidianului bucurestean Evenimentul Zilei sub conducerea redacțională a lui Ion Cristoiu .

"Evenimentul zilei" - Celebra ştire senzaţională - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

“Evenimentul zilei” – Celebra ştire senzaţională – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Evenimentul zilei (EVZ, în trecut cunoscut şi ca „Bulina roşie”) este un cotidian românesc de circulaţie naţională publicat de Editura Evenimentul şi Capital. Acţionarul majoritar al firmei care editează ziarul este omul de afaceri Bobby Păunescu. Fondat în 1992 de Mihai Cârciog, Cornel Nistorescu şi Ion Cristoiu, EVZ a revoluţionat piaţa media din România, atingând sub conducerea editorială a lui Ion Cristoiu cifre de vânzări neegalate până în prezent de vreun cotidian central. Subiectele populare, un format de prezentare a ştirilor preluat din presa interbelică şi poziţionarea editorială anti-putere i-au adus Evenimentului zilei, în primii ani de la înfiinţare, sute de mii de cititori şi renumele de publicaţie critică la adresa puterii postcomuniste.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; evz.ro; en.wikipedia.org

 

22 iunie 1993 - A murit Pat Nixon, sotia fostului presedinte al Statelor Unite Richard Nixon; (n. 1912).

 

22 iunie 1995 - La Paris, Romania remite oficial cererea de aderare la Uniunea Europeana.

 

22 iunie 2008 - A murit George Carlin, actor de comedie și autor american (n. 1937)

George Denis Patrick Carlin (n. 12 mai 1937 – d. 22 iunie 2008) a fost un actor de comedie și scriitor american, care a câștigat cinci premii Grammy pentru albumele sale de comedie. Tema sa favorită a constituit-o critica adusă societății, clasei politice, religiei, limbii engleze și altor subiecte considerate tabu. Spirit controversat, nu a ezitat să utilizeze în exprimare cuvinte obscene, stârnind adesea indignarea publicului și ajungând chiar în fața instanței, care îi impune evitarea expresiilor indecente.

În 2004, canalul Comedy Central îl plasează pe locul al doilea în rândul actorilor de stand-up comedy, devansându-l pe Lenny Bruce și fiind condus doar de Richard Pryor. În 2008 i se decernează Premiul Mark Twain pentru Umor American (“Mark Twain Prize for American Humor”). De asemenea, succesul său este încununat cu o stea pe celebra Hollywood Walk of Fame.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

22 iunie 2015 - A murit James Horner, compozitor american de muzică de film (n. 1953)

 

22 iunie 2020 - La Ordinea Zilei

 

22 iunie 2022 - A fost relansat postul TVR Info.

TVR Info (numit în trecut TVR News) este un canal de știri al televiziunii publice din România, pe care se difuzează emisiuni informative și documentare. A fost lansat sub o nouă denumire a canalului de televiziune cunoscut, până la 15 noiembrie 2012 sub denumirea de TVR Info, lansat pe data de 31 decembrie 2008[1] și care și-a încetat emisia temporar pe 15 august 2012, ca urmare a măsurilor de redresare economică a SRTV.

Pe data de 9 februarie 2022, s-a anunțat relansarea postului TVR Info. Din 24 martie 2022 canalul a primit licența să emită din nou. Pe data de 22 iunie 2022 la ora 7 dimineața a reînceput emisia postului.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; www.tvrinfo.ro

 

22 iunie 2022 - David Popovici devenea, la Budapesta, cel mai tânăr campion mondial la 100 m liber, aducând României singurul titlul al acestei probe, în bazin olimpic la masculin, seniori. Cu timpul de 47 sec.58/100, tânărul înotător de doar 17 ani, este și cel mai tânăr înotător din istorie care reușește dubla, 100/200 m liber, după ce cu doar două zile mai devreme urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în proba de 200 m liber.