Evenimentele Zilei de 8 martie în Istorie: 8 martie 1911 – Ziua internațională a femeii este lansată pentru prima dată în Copenhaga, Danemarca, de Clara Zetkin, liderul femeilor din Partidul Social Democratic din Germania

Petrograd, 8 martie 1917: femeile de la Uzinele Putilov au ieșit în stradă. Așa a început Revoluția Bolșevică - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Petrograd, 8 martie 1917 – femeile de la Uzinele Putilov au ieșit în stradă. Așa a început Revoluția Bolșevică

foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com
articole preluate de pe cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

8 martie este a 67-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 8 martie

(BOR) Sfântul Ierarh Teofilact Mărturisitorul, Episcopul Nicomidiei; Sfântul Ierarh Mărturisitor Pavel, Episcopul Pelusiadei

Sfântul Teofilact Mărturisitorul, Episcopul Nicomidiei. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face la data de 8 martie - Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) -  - foto: doxologia.ro

Sfântul Teofilact Mărturisitorul, Episcopul Nicomidiei - Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – - foto: doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Teofilact, episcop († 845)

(BRC) Sf. Ioan al lui Dumnezeu, călugăr (1495-1550)

 

Ziua Internațională a Femeii

Poster pentru Ziua Femeii, 8 martie 1914 - Ziua Internațională a Femeii (denumită generic Ziua Femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.[1] ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii - foto: ro.wikipedia.org

Poster pentru Ziua Femeii, 8 martie 1914 – foto: ro.wikipedia.org

Ziua Internațională a Femeii (denumită generic Ziua Femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii

Marșul din anul 1975, Sydney, de Ziua Internațională a Femeii - foto: ro.wikipedia.org

Marșul din anul 1975, Sydney, de Ziua Internațională a Femeii – foto: ro.wikipedia.org

Am putea spune ca Ziua femeii, Ziua mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Mai tarziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată Duminica mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.

Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908. În ciuda a ceea ce s-a pretins mai târziu, pe data de 8 martie nu a avut loc de fapt nici o grevă. În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911. Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Razboi Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste. După Revoluția din Octombrie, comuniștii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

Astăzi în istorie pentru 8 martie

 

8 martie 415 – A decedat Hypatia din Alexandria( n.cca.351-370), filosof si matematician apartinand scolii neoplatoniciene din Alexandria.

Tatal ei, Theon din Alexandria, ultimul director al Muzeului din Alexandria, editor și comentator al unor texte matematice si-a educat fiica in stiinta matematicii și filosofie. Hypatia a condus scoala neoplatonica din Alexandria. A fost ucisa de un grup de crestini fanatici care o acuzau de paganism si vrajitorie, fiind tarata pe strazile orasului pana a murit, dupa care corpul sau a fost ars. Disparitia Hypatiei a insemnat potrivit unor istorici, sfârșitul antichitatii clasice.

 

8 martie 1010 – Poetul persan Hakīm Abu l-Qāsim Firdawsī Tūsī (n. 935 – d.1025) termina marea sa epopee Șah-nameh – Cartea regilor, alcătuită din cca. 60.000 de distihuri , o veritabilă panoramă a trecutului, real și imaginar, al popoprului persan. Acest poem epic a fost scris de Firdoùsi între anii 977 și 1010. Este epopeea națională a Iranului și a societăților înrudite, și povestește miturile și trecutul istoric al Iranului, de la întemeierea acestuia până la cucerirea islamică a Persiei în secolul al VII-lea.

Fersosi

Firdoùsi este poetul național al iranienilor.

Shahnameh (persană “Cartea Regilor”),care este cel mai lung epic din lume creat de un singur poet,este epopeea națională a poporului iranian și a lumii vorbitoare de limba persană. Ferdowsi este sărbătorit ca unul dintre poeții persani cei mai mari din toate timpurile.

 

8 martie 1407 – Are loc prima menţiune documentară a oraşului Tîrgu Secuiesc.

Târgu Secuiesc - foto preluat de pe www.cnipttargusecuiesc.ro

Târgu Secuiesc – foto preluat de pe www.cnipttargusecuiesc.ro

Orasul a fost mentionat cu denumirea Torjawasara, adică în limba maghiară “Piata Turia”. (Turia este numele unui izvor din apropiere și este, de asemenea, numele maghiar al localității aflate în apropiere, Turia) Inițial, numele localitatii a fost utilizat în română în forma Chezdi-Oșorheiu, fiind ulterior modificat in Târgu Secuiesc, după unirea Transilvaniei cu România în 1920 in baza Tratatului de la Trianon. Numele maghiar “Kézdi “, vine de la numele de “scaun” secuiesc, o unitate administrativa istorica.

 

8 martie 1441 – Prima menţiune documentară “postelnicului” în Principatul Moldova. În Muntenia această funcţie e menţionată pentru prima oară la 18 iulie 1437. Postelnicul era dregătorul cel mai apropriat de persoana voievodului, putînd intra în iatacul domnului chiar şi nechemat. Treptat a dobîndit sarcina de a introduce la domnitor soliile şi pe cei veniţi în audienţă – dregători şi pe postulanţi. Postelnicul era ultimul membru al sfatului domnesc. Numărul postelnicilor a crescut în secolul al XVI-lea. La începutul secolului XVIII postelnicul se ocupa de afacerile externe ale ţării.

 

8 martie 1566 – S-a născut compozitorul italian renascentist Carlo Gesualdo da Venosa; (d.8 septembrie 1613).

 

8 martie 1618 – Johannes Kepler descopera a treia lege a mişcării planetelor, sustinand teoria potrivit careia planetele se misca pe traiectorii eliptice si nu circulare cum s-a crezut pana atunci.

8 martie 1618 – Johannes Kepler descopera a treia lege a mişcării planetelor -  foto: ro.wikipedia.org

8 martie 1618 – Johannes Kepler descopera a treia lege a mişcării planetelor – foto: ro.wikipedia.org

 

8 martie 1629 – S-a născut Ioan Căianu, primul autor atestat de muzică cultă din Transilvania (d. 1687)

„Fratele şi părintele Ioan Căianu la vârsta de 44 de ani” - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

„Fratele şi părintele Ioan Căianu la vârsta de 44 de ani” – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Ioan Căianu (în maghiară Kájoni János, latinizat Ioannes Caioni) (n. 8 martie 1629, Căianu Mic – d. 25 aprilie 1687, Lăzarea) a fost un călugăr franciscan din Transilvania, primul autor român de muzică cultă, constructor și reparator de orgi, culegător de folclor, gânditor renascentist și precursor al iluminismului.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

8 martie 1702 - Anne Stuart a devenit regina a Angliei, Scotiei si Irlandei, succedandu-i la tron lui William al III-lea.

Anne_Queen
Anne I, regina a Angliei, Scotiei si Irlandei (8 martie 1702 – 1 august 1714).

 

8 martie 1714 – S-a născut compozitorul german Carl Philipp Emanuel Bach (d.1788) , al cincilea copil și al doilea (supraviețuitor), al lui Johann Sebastian Bach si Maria Barbara Bach. Al doilea prenume i-a fost dat în onoarea nașului sau, Georg Philipp Telemann, un prieten al tatalui sau.

 

8 martie 1848 – Are loc, la Paris, în locuinţa lui Nicolae Bălcescu, o întrunire a revoluţionarilor români, în care se decide declanşarea revoluţiei în ţară şi se redactează programul revoluţionar, în care se preconiza, printre altele, împroprietărirea ţăranilor cu despăgubire.

 

8 martie 1856 – Contele Walewski, ministrul de externe al Franţei şi preşedinte al Congresului de Pace (fiul natural al lui Napoleon I), propune, în timpul Congresului de pace de la Paris, unirea Moldovei cu Muntenia sub conducerea unui prinţ străin.

Alexandre Florian Joseph, Conte de Colonna-Walewski (n. 4 mai 1810, Walewice, Ducatul Varșoviei – d. 27 septembrie 1868, Strasbourg, Franța) a fost un om politic, diplomat și militar franco-polonez. Era fiul natural al lui Napoleon I și al amantei acestuia, Maria, Contesa Walewski. Alexandre Walewski a fost senator (1855-1865) și ministru al afacerilor externe (1855-1860) pe timpul lui Napoleon al III-lea. În această calitate el a fost promotorul, în cadrul Congresului de pace de la Paris, a Unirii Principatelor Dunărene sub un domnitor străin - Comte Walewski la Congresul de pace de la Paris (13/25 februarie – 18/30 martie 1856) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Comte Walewski la Congresul de pace de la Paris (13/25 februarie – 18/30 martie 1856) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Alexandre Florian Joseph, Conte de Colonna-Walewski (n. 4 mai 1810, Walewice, Ducatul Varșoviei – d. 27 septembrie 1868, Strasbourg, Franța) a fost un om politic, diplomat și militar franco-polonez. Era fiul natural al lui Napoleon I și al amantei acestuia, Maria, Contesa Walewski. Alexandre Walewski a fost senator (1855-1865) și ministru al afacerilor externe (1855-1860) pe timpul lui Napoleon al III-lea. În această calitate el a fost promotorul, în cadrul Congresului de pace de la Paris, a Unirii Principatelor Dunărene sub un domnitor străin.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

8 martie 1862 – A avut loc, în timpul Războiului Civil din America, prima bătălie între 2 nave de luptă cu blindaje de metal: “Merrimack”, care aparţinea Confederaţiei şi “Monitor” care aparţinea Uniunii.

 

8 martie 1869 – A murit Hector Berlioz, compozitor şi critic muzical francez; (n.11.12.1803).

http://www.its.caltech.edu/~tan/Berliozreq/gifs/berlioz.gif

 

8 martie 1871 – A murit publicistul şi omul politic Alexandru Hurmuzaki, membru fondator al Societăţii Academice Române, unul dintre fruntaşii mişcării naţionale din Bucovina; (n.16.08.1823).

File:Alexandru Hurmuzachi.jpg

 

8 martie 1879 – S-a născut Otto Hahn, chimist german, laureat Nobel (d. 1968)

Otto Hahn (n. 8 martie 1879 - d. 28 iulie 1968) a fost un chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1944) - Otto Hahn (n. 8 martie 1879 - d. 28 iulie 1968) a fost un chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1944) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Otto Hahn – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Otto Hahn (n. 8 martie 1879 – d. 28 iulie 1968) a fost un chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1944). Este considerat părintele chimiei nucleare și a descoperit elementul toriu.

 

8 martie 1888 – S-a născut sculptorul Cornel Medrea (d. 1964).

Corneliu Virgiliu Medrea (n. 8 martie 1888, Miercurea Sibiului - d. 25 iulie 1964, București) a fost un sculptor și profesor de sculptură român, membru corespondent al Academiei Române - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cornel Medrea  – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Corneliu Virgiliu Medrea (n. 8 martie 1888, Miercurea Sibiului – d. 25 iulie 1964, București) a fost un sculptor și profesor de sculptură român, membru corespondent al Academiei Române. Între anii 1939 – 1964 a fost profesor de sculptură la Academia de Arte Frumoase din București (respectiv Institutul “Nicolae Grigorescu”). În anul 1955 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

 

8 martie 1895 – S-a născut Agatha Grigorescu – Bacovia, poetă, prozatoare, memorialistă; (m.12.10.1981).

Agatha-Grigorescu-Bacovia
Agatha Grigorescu Bacovia

A fost soția poetului George Bacovia si o poetă simbolistă minoră. A studiat Literele și Filosofia la Universitatea din București, a fost profesor secundar de literatură română la un liceu. A început să publice în 1918 în revista Scena primele sale poeme sau opere în proză. Are marele merit că a avut grijă de poetul George Bacovia și s-a zbătut ca opera acestuia să fie valorificată pe deplin.

 

8 martie 1896 – S-a născut Zavaidoc (Marin Teodorescu), cîntăreț român (d. 1945)

Marin Teodorescu (cunoscut mai bine sub numele de Zavaidoc) (n. 8 martie 1896, Piteşti — d. 13 ianuarie 1945, Bucureşti) a fost un cântăreţ român de muzică populară românească şi de romanţe din perioada interbelică - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Marin Teodorescu zis Zavaidoc – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Marin Teodorescu (cunoscut mai bine sub numele de Zavaidoc) (n. 8 martie 1896, Piteşti — d. 13 ianuarie 1945, Bucureşti) a fost un cântăreţ român de muzică populară românească şi de romanţe din perioada interbelică.

 

8 martie 1910: S-a născut la Blejoi, judeţul Prahova, scriitorul Radu Tudoran (d. 1992) autorul romanului de mare succes “Toate pânzele sus” (1954).

https://i0.wp.com/static.cinemagia.ro/img/resize/db/actor/05/43/57/radu-tudoran-621412l-214x0-wtm-7323926d.jpg

 

8 martie 1911 - Ziua internațională a femeii este lansată pentru prima dată în Copenhaga, Danemarca, de Clara Zetkin, liderul femeilor din Partidul Social Democratic din Germania. In 1977Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluţie ziua de 8 martie, “Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională”.

Clara Zetkin (dr.) și buna ei prietenă, Rosa Luxemburg, „moasele” comuniste ale Zilei Femeii - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Clara Zetkin (dr.) și buna ei prietenă, Rosa Luxemburg, „moasele” comuniste ale Zilei Femeii – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

8 martie 1911 – S-a născut Emanuel Elenescu, dirijor şi compozitor, dirijor al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Române.

 

8 martie 1917 – A murit germanul Ferdinand von Zeppelin, constructorul dirijabilului; (n.08.07.1838).

 

8 martie 1917 – S-a născut poetul Dimitrie Stelaru (pseudonim pentru Dimitrie Petrescu), personaj enigmatic şi boem al literaturii române (“Cetăţile albe”, “Mare incognitum”); (m.28.11.1971).

 

8 martie 1917 – A început Revoluţia de la Petrograd - Revoluția din Februarie (23 februarie/8 martie – 3 marte/16 martie 1917) parte din Revoluția Rusă din 1917 (23 februarie/8 martie 1917 – 26 octombrie/8 noiembrie 1917) care a dus, în 15 martie 1917, la abdicarea ţarului Nicolae al II-lea. După victoria de la Petrograd a revoluţiei democratice, abdicarea înpăratului rus Nicolai II-lea şi constituirea Guvernului Provizoriu. Publicaţia “Cuvînt moldovenesc” de la Chişinău îşi anunţa cititorii că “noi de acum nu mai suntem robii stapînirii vechi, care ani de-a rîndul și-a bătut joc de noi în chipul cel mai grozav” .

Revoluția din Februarie (23 februarie 1917) în Sankt Petersburg - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Revoluția din Februarie (23 februarie 1917) în Sankt Petersburg – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Revoluția din Februarie din 1917 din Rusia a fost primul stadiu al Revoluției ruse din 1917. Rezultatul imediat al acestei revoluții a fost abdicarea țarului Nicolae al II-lea la 2 martie 1917. Revoluția a apărut în mare parte ca rezultat al insatisfacției provocate de modul în care țarul conducea țara și, în mod particular, de tot mai adânca implicare în luptele primului război mondial. A fost un transfer al puterii în mare parte lipsit de vărsare de sânge. Regimul instituit a fost o alianță dintre liberali și socialiști care a vrut să inițieze reforme politice, să aducă la putere un executiv (guvern) și o Adunare Constituțională alese în mod democratic.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

8 martie 1918 – Apare primul caz de gripă spaniolă; virusul acestei boli a făcut oficial 50 milioane de victime.

 

8 martie 1921 - Trupele franceze au ocupat mai multe oraşe din zona Ruhrului, printre care şi Dusseldorf, ca urmare a neachitării de către Germania a datoriilor de război către Franţa (67 miliarde de mărci în aur).

 

8 martie 1927 - Guvernul Italiei a ratificat Tratatul de la Paris (semnat la 28 octombrie 1920), cu privire la recunoaşterea Unirii Basarabiei cu România, semnat la 28 octombrie 1920.

 

8 martie 1936 – S-a născut Gina Patrichi, actriță română (d. 1994)

Gina Patrichi (n. 8 martie 1936, Oituz[1] - d. 18 martie 1994, Bucureşti) a fost o actriţă de teatru, film, radio şi televiziune din România. - foto preluat de pe www.cinemagia.ro

Gina Patrichi – foto preluat de pe www.cinemagia.ro

Gina Patrichi (n. 8 martie 1936, Oituz[1] – d. 18 martie 1994, Bucureşti) a fost o actriţă de teatru, film, radio şi televiziune din România.

 

8 martie 1935 - La Tokyo este găsit mort pe stradă câinele credincios Hachikō, rămas în memoria umanității pentru devotamentul față de stăpânul său chiar și la mulți ani după decesul acestuia.

8 martie 1935: La Tokyo este găsit mort pe stradă câinele credincios Hachikō, rămas în memoria umanității pentru devotamentul față de stăpânul său chiar și la mulți ani după decesul acestuia - foto: ro.wikipedia.org

Hachikō – foto: ro.wikipedia.org

 

8 martie 1945 – La două zile după instalarea guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945, Churchill s-a adresat preşedintelui american Roosevelt, printr-o telegramă personală şi strict secretă, în care îşi manifesta îngrijorarea faţă de instalarea, prin forţă, a unui guvern comunist şi prevedea epurarea fără discriminare a românilor anticomunişti…. În telegrama de răspuns, preşedintele american, recunoscând amestecul conducerii de la Kremlin în numirea unui guvern comunist, menţiona: “eu cred că România nu este un loc bun pentru a ne măsura cu ruşii.”

 

8 martie 1945 – Guvernul român a adresat guvernului sovietic o telegramă în care solicita reintegrarea nordului Transilvaniei la România, teritoriul fiind sub ocupaţie hortistă, ca urmare a Dictatului de la Viena din 1940.
În telegrama de răspuns, din 9 martie 1945, I.V.Stalin consimte la reinstalarea administraţiei româneşti în N-E Transilvaniei. La 13 martie 1945, la Cluj, a fost declarata oficial revenirea administraţiei româneşti în această parte a ţării.

 

8 martie 1950 - URSS a anuntat ca detine arma atomica.

 

8 martie 1961 – Se stinge din viaţă Gala Galaction (Grigore Pişculescu), scriitor, preot ortodox, profesor de teologie român de origine aromână.

Gala Galaction (pseudonimul literar al lui Grigore Pișculescu, n. 16 aprilie 1879, Didești, Teleorman - d. 8 martie 1961, București) a fost un scriitor, preot ortodox, profesor de teologie român de origine aromână, traducător al Bibliei în limba română din ebraică și greacă (împreună cu Vasile Radu și Nicodim Munteanu). În 1947 a fost ales în Academia Română - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Gala Galaction – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

La 8 martie 1961 se stinge din viaţă la Bucureşti, România, Grigore Pişculescu – preot ortodox, profesor de teologie, scriitor român cu pseodonimul literar Gala Glaction. Gala Galaction devine defensor eclesiastic pentru eparhiile Rîmnicului și Argeșului (1909-1922), preot (1922) și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor (1922-1926), profesor titular la catedra de Introducere și Exegeza Noului Testament de la Facultatea de Teologie din Chișinău (1926-1941), decanul acesteia (1928-1930), profesor de Exegeza Vechiului Testament la Facultatea de Teologie din București (1941-1947), membru în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor (din 1954). Ca teolog, a publicat studii despre Noul Testament, articole, meditații, conferințe, predici. Între 1928-1934 a realizat o nouă traducere a Bibliei în limba română (împreună cu pr. prof. Vasile Radu). A desfășurat o remarcabilă activitate literară-publicistică. A publicat volume de nuvele, romane, note de călătorie, articole în principalele ziare și reviste ale timpului, precum și un jurnal care a fost restituit și publicat postum.

 

8 martie 1963 – Venirea la putere a Partidului Baas Arab Socialist în Republica Arabă Siriană.

 

8 martie 1967 – A murit Wilhelm Karl Knechtel, zoolog, fondatorul şcolii româneşti de entomologie agricolă în România, membru al Academiei Române; (n.28.09.1884).

 

8 martie 1968 – La Praga, studenţii cehoslovaci îşi declară sprijinul faţă de mişcarea de liberalizare cunoscută sub numele de “Primăvara de la Praga”.

Primăvara de la Praga - foto preluat de pe www.historia.ro

Primăvara de la Praga – foto preluat de pe www.historia.ro

Primăvara de la Praga a fost o perioadă de libertate politică din Cehoslovacia, care a început în primăvara anului 1968, atunci când a venit la putere Alexander Dubček și a durat până în 20 august, același an, când a avut loc invazia Cehoslovaciei de către statele Pactului de la Varșovia, cu excepția RPS Albania și a Republicii Socialiste România.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

8 martie 1970 – Reprezentativa de handbal masculin a României cucereste pentru a treia oara consecutiv titlul de campioana mondiala .

8 martie 1970: Reprezentativa de handbal masculin a României cucerește pentru a treia oară consecutiv titlul de campioană mondială - foto: ro.wikipedia.org

8 martie 1970: Reprezentativa de handbal masculin a României cucerește pentru a treia oară consecutiv titlul de campioană mondială – foto: ro.wikipedia.org

 

8 martie 1971 – A murit actorul american de film Harold Lloyd; (n.20.04.1894).

Harold Clayton Lloyd, Sr. (20 aprilie 1893 – 8 martie 1971) a fost un actor american, comic, regizor, producător, scenarist şi cascador - in imagine, Harold Lloyd - Portret de Alfred Cheney Johnston (1921) -  foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Harold Lloyd – Portret de Alfred Cheney Johnston (1921) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Harold Clayton Lloyd, Sr. (20 aprilie 1893 – 8 martie 1971) a fost un actor american, comic, regizor, producător, scenarist şi cascador. Este cel mai faimos pentru filmele sale mute de comedie. A realizat 206 de filme în timpul carierei sale, cele mai multe în epoca filmului mut şi este considerat, alături de Charles Chaplin şi Buster Keaton, unul dintre cele mai mari comici ai vremii. Până la sfârşitul anilor 1930 a făcut filme mai rar şi la sfârşitul anilor 1940 a jucat în cel mai recent film lui şi s-a retras. La începutul anilor 1960 a dirijat nemenţionat un film (Harold Lloyd’s World of Comedy) constând de fapt dintr-o compilaţie de scene din filmele sale anterioare. A debutat ca regizor în 1917, cu filmul Over the Fence.

 

8 martie 1972 – Reprezentantul permanent al României la Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), a semnat la Viena, Acordul cu privire la aplicarea garanţiilor în cadrul Tratatului de neproliferare a armelor nucleare.

 

8 martie 1978 - La Biserica Radu-Vodă, în miercurea din ”Săptămâna brânzei”, părintele Gheorghe Calciu și-a încept seria de conferințe “7 cuvinte către tineri“, cu Chemarea” (cuvântul 1)

Gheorghe Calciu-Dumitreasa (n. 23 noiembrie 1925, Mahmudia, România – d. 21 noiembrie 2006, Washington, SUA) a fost un preot ortodox român, dizident anticomunist și luptător pentru drepturile omului. În timpul detenției din închisoarea pentru studenți de la Pitești (1949-1951) a colaborat cu Securitatea participând la așa-numita reeducare, la torturarea deținuților, în colaborare cu Eugen Țurcanu, activitate pentru care, ulterior, s-a căit și s-a pocăit - foto preluat de pe gheorghecalciu.ro

Gheorghe Calciu-Dumitreasa (n. 23 noiembrie 1925, Mahmudia, România – d. 21 noiembrie 2006, Washington, SUA) a fost un preot ortodox român, dizident anticomunist și luptător pentru drepturile omului. În timpul detenției din închisoarea pentru studenți de la Pitești (1949-1951) a colaborat cu Securitatea participând la așa-numita reeducare, la torturarea deținuților, în colaborare cu Eugen Țurcanu, activitate pentru care, ulterior, s-a căit și s-a pocăit – cititi mai mult pe unitischimbam.ro – foto preluat de pe gheorghecalciu.ro

Rememorând epopeea celor 7 cuvinte, părintele Gheorghe Calciu relatează într-un amplu interviu că „în momentul când am hotărât să încep acțiunea cu cele șapte Cuvinte, m-am rugat foarte mult lui Dumnezeu, pentru că instinctul meu de conservare mă reținea. Era ca și cum m-aș fi aruncat cu capul în prăpastie. Pe de altă parte, era ceva în mine care mă mâna. Văzusem viața de la Seminar, știam că elevii erau supuși la tot felul de influențe și ispite, că Departamentul de Culte îi obliga să facă un fel de curs – de educație socială, ziceau ei – dar în care se făcea elogiul Partidului și al situației din țară. Asta era obligația, n-aveai ce-i face! Și mă gândeam că toți copiii aceștia așteptau ceva nou. Era o rutină la Seminar, a profesoratului mai ales, și atunci am pornit acțiunea aceasta, încercând să schimb ceva. Nu le ziceam lucruri noi, ceea ce făceam eu era să le spun într-un mod nou lucrurile pe care le cunoșteau deja. Să ajung la inima lor. Să reușesc să-i scot din această amorțeală, din rutina aceasta a credinței, pe care o practicasem și eu într-o vreme, rutină care te osifica, pentru că nu mai era o credință vie.” În acest sens, primul cuvânt rostit a fost sugestiv intitulat ”Chemarea”, adresat exclusiv elevilor seminariști. Ulterior au început să vină și studenți de la alte facultăți.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

8 martie 1982 – Staţiile automate interplanetare sovietice Venus-13 şi Venus-14 ating suprafaţa planetei Venus.

 

8 martie 1982 – SUA acuză URSS de folosirea gazelor toxice în Afghanistan. Se afirma că aproape 3.000 de persoane au fost ucise astfel.

 

8 martie 1983 – Președintele american Ronald Reagan numește Uniunea Sovietica “un Imperiu al Răului”

 

8 martie 1991 – S-a înfiinţat AM PRESS, prima agenţie de ştiri cu capital privat înfiinţată in Romania după 1989.

 

8 martie 1999 – Compania Gerovital Cosmetics a lansat primul parfum antistres din lume:Pyramid Blue.

 

8 martie 1999 – A murit Joe DiMaggio, jucător american de baseball, primul soţ al actriţei Marilyn Monroe (n. 1914)

Joe DiMaggio, c.1939 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Joe DiMaggio, c.1939 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

8 martie 2000 – Papa Ioan Paul al II-lea a fixat această zi pentru mea culpa publica (zi de pocăinţă).

 

8 martie 2004 – Cei 25 de membri al Consiliului de guvernare din Irak aprobă în unanumitate constituția interimară a țării, prima dupa caderea dictatorului Saddam Hussein..

 

8 martie 2005 – Conducatorul luptei poporului cecen pentru independenta, Aslan Mashadov, este ucis in urma unui raid al fortelor speciale rusesti; ( n.21.09.1951).

Aslan Mashadov - Legend Leader by Xeri10

 

8 martie 2008 – Fosta sportivă americană Marion Jones, condamnată la şase luni de închisoare pentru sperjur, a fost încarcerată la Texas, pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

Marion Jones - September 30th, 2000 at the 2000 Sydney Olympic Games - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Marion Jones – September 30th, 2000 at the 2000 Sydney Olympic Games – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Marion Jones (n. 12 octombrie 1975, Los Angeles) este o fostă campioană olimpică americană la atletism. Ea s-a retras definitiv în anul 2007 din cauza dopajului, din viaţa sportivă. În cariera ei Marion Jones a câştigat la Jocurile Olimpice de vară din 2000, 5 medalii de aur. În anul 2007 i se va retrage titlul de campioană obţinut în Sydney, medaliile Marion Jones le restitui-se deja benevol. În 2008 a fost condamnată la şase luni de închisoare pentru sperjur, și a fost încarcerată la Texas, pentru a-şi ispăşi pedeapsa. A fost condamnată deoarece a minţit în faţa anchetatorilor federali de trei ori, prima oară în noiembrie 2003, în cadrul anchetei privind cazul Balco, numit astfel după laboratorul californian care furniza produse dopante multor atleţi, iar apoi în august şi noiembrie 2006, în cazul privind fraudele bancare în care a fost implicat tatăl primului său fiu, fostul atlet Tim Montgomery.

 

8 martie 2014 – Un avion Boeing 777 aparținând Malaysia Airlines, care făcea legatura între Kuala Lumpur și Beijing, cu 239 de persoane la bord, a dispărut de pe radar deasupra Golfului Thailandei.

Aeroporturile de origine şi destinaţie pentru MH370 şi ultima poziţie cunoscută în Golful Thailandei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Aeroporturile de origine şi destinaţie pentru MH370 şi ultima poziţie cunoscută în Golful Thailandei – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pe data de 8 martie 2014 un avion aparţinând companiei Malaysia Airlines a dispărut de pe radare la două ore după decolarea din Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing. La bordul avionului se aflau 239 de persoane (227 de pasageri şi 12 membri ai echipajului). Iniţial, autorităţile anunţaseră că Zborul MH370 dispăruse la circa o oră după ce decolase din Kuala Lumpur spre Beijing. Însă, conform unor surse militare, după pierderea contactelor de către radarele civile, armata malaeziană detectase avionul de pasageri la sute de kilometri de traiectoria declarată. “Avionul a schimbat direcţia spre zona Kota Bharu şi a zburat la altitudine joasă. Ajunsese în zona Strâmtorii Malacca“, a declarat un ofiţer militar.

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgwww.youtube.com