Evenimentele Zilei de 20 iulie în Istorie: 20 iulie 1402 – Sultanul otoman Baiazid I este infrant in Bătălia de la Ankara si facut prizonier de Timur lenk; 20 iulie 1592 – Japonezii ocupa capitala coreeana Phenian; 20 iulie 1600 – Dieta Transilvaniei acorda unele inlesniri iobagilor; 20 iulie 1848 – Manifestaţie de protest pe câmpia de la Filaret („Câmpia Libertăţii”) din Bucuresti, împotriva încălcării teritoriului Tării Romanesti de către armata otomană (20 iulie/1 august); 20 iulie 1936 – Este semnata Convenţia de la Montreux în Elveţia, prin care Turcia este autorizata sa fortifice stramtorile Bosfor si Dardanele; 20 iulie 1969 – Apollo 11 face cu succes prima aterizare cu echipaj uman pe Lună; 20 iulie 1974 – Mii de soldati turci au invadat Ciprul după esuarea discuţiilor din capitala greacă, Atena, dintre Turcia si Grecia; 20 iulie 1976 – Nava spaţială americană „Viking–1″ a atins suprafaţa planetei Marte; 20 iulie 1999 – Miscarea Falun Gong este interzisa în Republica Populară Chineză, şi urmeaza o represiune pe scară largă impotriva aderentilor sai

Buzz Aldrin, unul din cei doi membrii al echipajului Apollo 11 (20 iulie 1969) - foto: ro.wikipedia.org

Buzz Aldrin, unul din cei doi membrii al echipajului Apollo 11 (20 iulie 1969)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com

 

20 iulie este a 201-a zi a calendarului gregorian și a 202-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 20 iulie

(BOR) ✝) Sfântul si Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul

Sfântul și Măritul Prooroc Ilie Tesviteanul (în ebraică: אליהו; în greacă: Hλίας) este unul dintre cei mai mari profeți trimiși de Dumnezeu. Numele lui se poate traduce prin cel al cărui stăpân este Dumnezeu, sau stăpânul meu este Dumnezeu. Faptele sale sunt descrise în Vechiul Testament, dar se fac multe referiri la el și în Noul Testament. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face pe 20 iulie - foto: doxologia.ro

Sfântul și Măritul Prooroc Ilie Tesviteanul - foto: doxologia.ro

Sfântul și Măritul Prooroc Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai mari profeți trimiși de Dumnezeu. Numele lui se poate traduce prin cel al cărui stăpân este Dumnezeu, sau stăpânul meu este Dumnezeu. Faptele sale sunt descrise în Vechiul Testament, dar se fac multe referiri la el și în Noul Testament.

 

(BRU) (†) Sf. Ilie Tesbiteanul, profet († secolul al IX-lea î.Hr.)

(BRC) Sf. Apolinar, episcop, martir; Sf. Ilie, profet; Sf. Aurel, episcop; Sf. Marina din Antiohia

(calendarul evanghelic) Sf. Ilie, profet israelit; Sf. Marina din Antiohia

(calendarul anglican) Sf. Marina din Antiohia

Zi onomastică: Ilie, Margareta

Columbia: Independența față de Spania (1831)

 

România: Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, la sarbatoarea ortodoxă a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.

 

România: Ziua energeticianului, marcată din 1992 de lucrătorii din sectorul energetic în ziua de Sf. Ilie

România: Târgul de fete de pe muntele Găina (se organizează în cea mai apropiată duminică de 20 iulie).

Germania: Atentatul de la 20 iulie 1944

 

Astazi in istorie pentru 20 iulie

 

20 iulie 356 i.Hr: S-a nascut Alexandru cel Mare, regele Macedoniei, unul dintre marii comandanti militari ai omenirii, fondator al unuia dintre cele mai mari imperii din istorie; (d. 323 î.Hr.).

Alexandru cel Mare, portret realizat de Rembrandt - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru cel Mare, portret realizat de Rembrandt – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru cel Mare (n. 20 iulie 356 î.Hr. – d. 10 iunie 323 î.Hr.), cunoscut și sub numele de Alexandru Macedon, Alexandru al III-lea al Macedoniei sau Alexandros III Philippou Makedonon, rege al Macedoniei (336 î.Hr.-323 î.Hr.), unul dintre primii mari strategi și conducători militari din istorie. Cuceririle sale spectaculoase i-au făcut pe macedoneni stăpâni ai Orientului Apropiat. La moartea sa, la vârsta de 32 de ani, Alexandru era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată. Alexandru cel Mare a contribuit substanțial la răspândirea civilizației elenistice în întreaga lume.

Alexander-Empire 323bc.jpg
Imperiul lui Alexandru cel Mare la nivel global

 

20 iulie 70 - Asediul Ierusalimului de catre armata romana in timpul primului razboi evreo-roman.

Asediul Ierusalimului (70) Parte a Războaielor Iudaico-Romane. Jefuirea Templului-gravura de pe Arcul lui Titus - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Asediul Ierusalimului (70) Parte a Războaielor Iudaico-Romane. Jefuirea Templului-gravura de pe Arcul lui Titus – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cu puțin timp înainte de luna plină din primăvara anului 70 d.Hr. Titus se află în fața Ierusalimului, cu o forță militară uriașă. Pe toate străzile și pe toate drumurile se rostogolesc spre oraș coloane cum Iudeea nu a mai văzut nicicând. Se apropie legiunile V, X, XII și XV, însoțite de cavalerie, trupe de geniu și alte trupe auxiliare, aproape 80.000 de oameni! În Orașul Sfânt e forfotă; pelerinii au venit din toate colțurile lumii pentru sărbătoarea de Pesach. Ciocnirile dintre elementele extreme ale zeloților și tabăra moderaților se suprapun peste pioasele rugăciuni; pe drum rămân morți și răniți. Asediul sa încheiat cu distrugerea orasului si a celui de-al doilea Templu. Distrugerea primului și a celui de-al doilea Templu este încă deplânsa anual de evrei.

 

20 iulie 802 - Carol cel Mare primește cadou de la califul Harun al-Rashid, la Aachen, elefantul Abul Abbas, împreună cu alte daruri.

 

20 iulie 985 - A murit Antipapa Bonifaciu al VII-lea.

 

20 iulie 1031 - A murit Regele Robert al II-lea al Franţei; (n. 27.03.972).

Robert al II-lea (27 martie 972 – 20 iulie 1031) a fost rege al francilor. A domnit între 996-1031, a fost singurul fiu al regelui Hugo Capet, membru al Dinastiei Capețienilor.

 

20 iulie 1304 - S-a nacut Francesco Petrarca ( d. 19 iulie 1374) , prozator, poet și umanist italian , unul din cei mai importanți poeți lirici ai literaturii italiene.

Francesco Petrarca (n. 20 iulie 1304, Incisa/ Arezzo - d. 19 iulie 1374, Arquà/Padova) prozator, poet și umanist italian din secolul al XIV-lea, unul din cei mai importanți poeți lirici ai literaturii italiene - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Francesco Petrarca – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Francesco Petrarca (n. 20 iulie 1304, Incisa/ Arezzo – d. 19 iulie 1374, Arquà/Padova) prozator, poet și umanist italian din secolul al XIV-lea, unul din cei mai importanți poeți lirici ai literaturii italiene. Forma perfectă a sonetelor sale s-a impus și în afara spațiului de limbă italiană, influențând lirica europeană. Pe lângă cunoașterea profundă a autorilor clasici și a limbii latine, operele sale scrise în limba poporului,“volgare” , au jucat un rol precumpănitor în dezvoltarea limbii italiene vorbite într-o limbă literară. Petrarca a contribuit la dezvoltarea umanismului european, care reunește cultura clasică și învățătura creștină. Alături de Dante Alighieri, Petrarca este unul din principalii precursori ai Renașterii.

 

20 iulie 1402 - Sultanul otoman Baiazid I este infrant in Bătălia de la Ankara si facut prizonier de Timur lenk, imparatul imperiului Timurid.

Timur Anatolia campaign.jpg
Campania lui Timur Lenk în Asia Mică, 1400 – 1403

Unii cronicari au spus ca Baiazid I ar fi fost inchis intr-o cusca de fier și expus pe post de trofeu în întreaga Anatolie. Istoricul bizantin Ducas afirmă că Baiazid a murit de apoplexie în martie 1403. Același istoric mai relatează că Timur a respectat ultima dorință a sultanului, al cărui trup a fost trimis escortat de o sută de soldați otomani înapoi în patrie, pentru a fi îngropat la Bursa. Bătălia de la Ankara a avut urmari în Balcani, otomanii pierzând pentru o vreme inițiativa politică și militară. Asediul Constantinopolului a fost ridicat, trupele din zona balcanică fiind trimise să lupte împotriva mongolilor. Această înfrângere i-a împărțit pe otomani în mai multe facțiuni, sprijinitoare ale fiilor lui Baiazid, care scăpaseră din dezastrul de la Ankara. Ca urmare, între aceste facțiuni a izbucnit un pustiitor razboi. Slăbirea temporară a Imperiului Otoman a amânat sfârșitul Imperiului Bizantin și cucerirea definitivă a Balcanilor de către turci. Bătălia are o semnificație specială în istoria otomana, Baiazid I fiind singurul sultan care a fost luat prizonier.

Chlebowski-Bajazyt w niewoli.jpg
Sultanul Baiazid luat prizonier de Timur”, pictură de Stanisław Chlebowski, 1878

 

20 iulie 1514 - În urma înfrângerii răscoalei țărănești din Transilvania, Gheorghe Doja, conducatorul răscoalei,  a fost torturat pe un tron incins și executat din ordinul lui Ioan Zapolya.

Execuţia lui Gheorghe Doja - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Execuţia lui Gheorghe Doja – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Doja de Makfalva (n. cca. 1470, Dalnic, Scaunul Chizd, Regatul Ungariei, astăzi în județul Covasna, România – d. 20 iulie 1514, Timișoara) mic nobil secui din Transilvania care a condus răscoala țărănească din anul 1514, care-i poartă numele, contra marilor proprietari (magnați) unguri de pământ Gheorghe Doja, s-a ridicat din randul micii nobilimi si in fruntea rasculatilor a infrant armata nobililor condusa de Stefan Bathory, comitele Timisoarei, si de episcopul Csaky. Oatea nobilior a fost apoi biruita din nou, la Cenad. Aflata in impas, nobilimea si-a dat seama ca numai prin masuri extreme isi poate salva privilegiile si bunurile amenintate. Armata feudala, refacuta si intarita cu noi trupe mercenari, s-a adunat intre zidurile Timisoarei. In batalia decisiva care a avut loc la 15 iulie 1514, rasculatii au fost infranti. Cazut prizonier, Gheorghe Doja a fost condamnat la moarte prin supliciu pe un tron inrosit in foc, iar in ziua de 20 iulie 1514, a fost adusa la indeplinire graznica sentinta. Capul retezat a fost trimis la Seghedin, iar ceea ce a mai ramas din trup a fost taiat in patru si tintuit – pentru infricosarea multimilor – pe portile oraselor Buda, Pesta, Oradea si Alba Iulia.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 iulie 1592 - Japonezii ocupa capitala coreeana Phenian.

 

20 iulie 1600 - Dieta Transilvaniei acorda unele inlesniri iobagilor.

 

20 iulie 1707 - S-a incheiat a doua domnie a lui Antioh Cantemir in Tara Moldovei. Incepe a doua domnie a lui Mihai Racovita.

Constantin și Antioh Cantemir - foto: ro.wikipedia.org

Constantin și Antioh Cantemir – foto: ro.wikipedia.org

Antioh Cantemir a fost domn în Moldova: 8 decembrie 1695 – 14 septembrie 1700 și 12 februarie 1705 – 20 iulie 1707. A fost fiul lui Constantin Cantemir și fratele lui Dimitrie Cantemir.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Mihai Ion Racoviţă (cca. 1660 – iulie 1744) a fost domn în Moldova de trei ori: septembrie 1703 - 23 februarie 1705, 31 iulie 1707 - 28 octombrie 1709 şi 5 ianuarie 1716 - octombrie 1726 şi de două ori în Ţara Românească: octombrie 1730 - 2 octombrie 1731 şi septembrie 1741 - iulie 1744 - cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Mihai Racoviţă – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mihai Ion Racoviţă (cca. 1660 – iulie 1744) a fost domn în Moldova de trei ori: septembrie 1703 – 23 februarie 1705, 31 iulie 1707 – 28 octombrie 1709 şi 5 ianuarie 1716 – octombrie 1726 şi de două ori în Ţara Românească: octombrie 1730 – 2 octombrie 1731 şi septembrie 1741 – iulie 1744 – cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 iulie 1810 - Populatia din Bogotá, Columbia, declară independenţa faţă de Spania.

 

20 iulie 1847 - S-a nascut pictorul german Max Liebermann; (d.08.02.1935).

 

20 iulie 1848 - Manifestaţie de protest pe câmpia de la Filaret („Câmpia Libertăţii”) din Bucuresti, împotriva încălcării teritoriului Tării Romanesti de către armata otomană (20 iulie/1 august).

 

20 iulie 1864 - S-a născut Erik Axel Karlfeldt, scriitor suedez, laureat al Premiului Nobel (d. 1931)

Anders Zorn - Erik Axel Karlfeldt i Zorngårdens matsal (1906).jpg
Erik Axel Karlfeldt de Anders Zorn (1906)

Erik Axel Karlfeldt (n. 20 iulie 1864 – d. 8 aprilie 1931) a fost poet suedez, laureat postum al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1931. A fost unul din marii poeți suedezi și a creat o lirică neoromantică ce are ca temă ținutul natal, frumusețea peisajului, amintirea strămoșilor, legendele și obiceiurile vechi. Forma poetică muzicală, cu trăsături baroce, e susținută de un limbaj pe alocuri arhaizant.
Motivația Juriului Nobel
“…pentru poezia lui Erik Axel Karlfeldt

 

20 iulie 1866 - A murit Georg Riemann, matematician german care a pus bazele topologiei; (n.17.09.1826).

Georg Friedrich Bernhard Riemann(17 septembrie 1826 – 20 iulie, 1866) matematician german cu importante contribuții în analiza matematică și geometria diferențială, unele dintre ele deschizând drumul ulterior spre teoria relativității generalizate - foto - ro.wikipedia.org

Georg Riemann – foto – ro.wikipedia.org

Georg Friedrich Bernhard Riemann(17 septembrie 1826 – 20 iulie, 1866) matematician german cu importante contribuții în analiza matematică și geometria diferențială, unele dintre ele deschizând drumul ulterior spre teoria relativității generalizate

 

20 iulie 1868 - S-a născut Miron Cristea, primul patriarh al BOR (d. 1939)

Miron Cristea, pe numele de mirean Elie Cristea (n. 20 iulie 1868, Toplița   d. 6 martie 1939, Cannes, Franța) publicist, filolog, politician român cu vederi antisemite, senator, regent (20 iulie 1927 - 8 iunie 1930) și teolog, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 - 1939) - foto - ro.wikipedia.org

Miron Cristea- foto: ro.wikipedia.org

Miron Cristea, pe numele de mirean Elie Cristea (n. 20 iulie 1868, Toplița d. 6 martie 1939, Cannes, Franța) publicist, filolog, politician român cu vederi antisemite, senator, regent (20 iulie 1927 – 8 iunie 1930) și teolog, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 – 1939). În perioada 1 februarie 1938 – 6 martie 1939, a fost prim-ministru al României. La 7 iunie 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

 

20 iulie 1871 - Teritoriul British Columbia se alatura Confederaţiei Canadiene.

 

20 iulie 1885 - In Marea Britanie a fost legalizat fotbalul profesionist.

 

20 iulie 1890 - S-a nascut George al II-lea, din dinastia Oldenburg, rege al Greciei (1922-1923; 1935-1947); (d.01.04.1947). A fost fiul cel mai mare al Regelui Constantin I al Greciei și al prințesei Sofia de Prusia.

 

20 iulie 1896 - A apărut ziarul „Liga Ortodoxă”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski. In paginile acestei publicatii au debutat Tudor Arghezi şi Gala Galaction.

 

20 iulie 1903 - A murit Papa Leon al XIII-lea (Vincenzo Gioacchino Pecci). Lui i se datorează prima enciclică socială, “Rerum novarum”, din 1891; (n.02.03.1810).

Papa Leon al XIII-lea, născut Gioacchino Pecci (n. 2 martie 1810, Carpineto Romano, Italia – d. 20 iulie 1903, Vatican) Papă din 20 februarie 1878 până la moartea sa - foto - ro.wikipedia.org

Papa Leon al XIII-lea – foto – ro.wikipedia.org

Papa Leon al XIII-lea, născut Gioacchino Pecci (n. 2 martie 1810, Carpineto Romano, Italia – d. 20 iulie 1903, Vatican) Papă din 20 februarie 1878 până la moartea sa.

 

20 iulie 1903 - Ford Motor Company produce prima sa masina, Quadriciclul.

Domnul și Doamna Ford în primul automobil - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Domnul și Doamna Ford în primul automobil – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Henry Ford s-a nǎscut pe 30 iulie 1863, la o fermă din Greenfield Township, Michigan. Tatăl său, William Ford (1826-1905), s-a născut în County Cork, Irlanda, într-o familie care provenea iniţial din vestul Angliei, iar mama lui, Maria Litogot Ford (1839-1876), s-a născut în Michigan ca cel mai mic copil al imigranţilor belgieni; pǎrintii ei au murit când era copil şi a fost adoptată de către vecinii ei, de O’Herns. Fraţii lui Henry Ford au fost Margaret Ford (1867-1938); Jane Ford (c. 1868-1945); William Ford (1871-1917) şi Robert Ford (1873-1934). Tatăl său i-a dat un ceas de buzunar la începutul adolescenţei sale. La 15 ani, Ford a demontat şi reasamblat zeci de ceasuri ale unor prieteni şi vecini , câştigând reputaţia unui reparator de ceasuri. La douăzeci de ani, Ford a mers patru mile la biserică în fiecare duminică episcopală.

Ford a fost devastat când mama sa a murit în 1876. Tatăl său s-a aşteptat să ia în cele din urmă ferma familiei, dar el a dispreţuit muncile agricole. El a scris mai târziu, “Nu am avut nici o dragoste specialǎ pentru ferma-a fost mama pe care am iubit-o.” În 1879, Ford a plecat de acasă pentru a lucra ca ucenic maşinist în oraşul Detroit, în primul rând la James F. flori & Bros, iar mai târziu cu Dry Dock Co din Detroit În 1882, s-a întors la Dearborn sǎ lucreze la ferma familiei , unde a devenit adept la operării motorului cu aburi portabil din Westinghouse. Mai târziu, a fost angajat de compania Westinghouse pentru a deservi motoarele cu aburi. În această perioadă, Ford a studiat la Goldsmith, Bryant & Stratton , colegiul de afaceri din Detroit. Ford s-a căsătorit cu Clara Bryant Ala (1866-1950) în 1888 şi l-a susţinut pe el însuşi de pe urma agriculturii.Ei au avut un singur copil: Edsel Ford (1893-1943). În timpul său liber, Ford a lucrat la construirea unui motor pe benzina aprins de energie electrică. La 4 iunie 1896, Henry Ford, la vârsta de 32 de ani, a finalizat cu succes primul său transport fără cai, pe care l-a numit Quadriciclul.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 iulie 1919 - S-a nascut Edmund Hillary, alpinist neozeelandez, primul care a escaladat Everestul, muntele cel mai inalt din lume, impreuna cu nepalezul Tenzing Norgay ;

Sir Edmund Percival Hillary (n. 20 iulie 1919, Auckland — d. 11 ianuarie 2008, Auckland) alpinist și explorator neozeelandez, cunoscut mai ales pentru că a fost primul om care a ajuns pe vârful muntelui Everest, ca membru al celei de-a noua expediții britanice de cucerire a vârfului, în 1953 - foto - ro.wikipedia.org

Sir Edmund Percival Hillary – foto – ro.wikipedia.org

Sir Edmund Percival Hillary (n. 20 iulie 1919, Auckland — d. 11 ianuarie 2008, Auckland) alpinist și explorator neozeelandez, cunoscut mai ales pentru că a fost primul om care a ajuns pe vârful muntelui Everest, ca membru al celei de-a noua expediții britanice de cucerire a vârfului, în 1953. Hillary a atins vârful de 8850 m pe 29 mai 1953 la ora 11:30 dimineața (ora locală), urmat imediat de șerpașul Tenzing Norgay.

Edmund Hillary si Tenzing Norgay - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Edmund Hillary si Tenzing Norgay – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

20 iulie 1923 - A murit Pancho Villa, general mexican (n. 1878)

Pancho Villa (Doroteo Arango Arámbula) poreclit „Pancho” (n. 5 iunie 1878, San Juan del Río, Durango, Mexic – d. 20 iulie 1923, Parral, Chihuahua, Mexic) erou național mexican - foto - ro.wikipedia.org

Pancho Villa – foto – ro.wikipedia.org

Pancho Villa (Doroteo Arango Arámbula) poreclit „Pancho” (n. 5 iunie 1878, San Juan del Río, Durango, Mexic – d. 20 iulie 1923, Parral, Chihuahua, Mexic) erou național mexican.

 

20 iulie 1926 - A murit Felix Dzerjinski, comunist de 0origine poloneza, presedintele Comisiei Extraordinare din Rusia Sovietica, fondator CEKA, numita ulterior KGB; (n.11.09.1877).

 

20 iulie 1927 - A decedat regele Romaniei, Ferdinand I; ( n.24.08.1865).

Regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen al României (n. 12/24 august 1865, Sigmaringen - d. 20 iulie 1927, Castelul Peleș, Sinaia) a fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Ferdinand (nume la naștere Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen) a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei și al reginei Maria a II-a. Familia sa făcea parte din ramura catolică a familiei regale prusace de Hohenzollern - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ferdinand I al Romaniei  – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 12/24 august 1865, Sigmaringen – d. 20 iulie 1927, Castelul Peleș, Sinaia) a fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Ferdinand (nume la naștere Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen) a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei și a reginei Maria a II-a. Familia sa făcea parte din ramura catolică a familiei regale prusace de Hohenzollern.

Ferdinand și-a petrecut copilăria și adolescența la reședința familiei din Sigmaringen, Germania. În 1885 a terminat cursurile Școlii de ofițeri din Kassel, fiind numit cu gradul de sublocotenent în cadrul Regimentului 1 Gardă de la Curtea Regală a Prusiei. Urmează apoi studii la Universitatea din Leipzig și la Școala Superioară de Științe Politice și Economice din Tübingen, pe care le-a absolvit în 1889.

Începând cu 1889 a devenit Principe de Coroană al Regatului României, în urma renunțării tatălui și fratelui său mai mare, Wilhelm, la drepturile de succesiune la coroana regală a României. Din acest moment s-a stabilit în România, unde și-a continuat cariera militară, având și o serie de comenzi onorifice, ajungând până la gradul de general de corp de armată.

S-a căsătorit la 29 decembrie 1892, la Sigmaringen, cu prințesa Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, nepoată a reginei Victoria, fiică a ducelui Albert de Edinburgh și a marii ducese Maria Alexandrovna Romanov, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I, în urma morții unchiului său, regele Carol I. A condus România în timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excluderea sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către șeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei.

La sfârșitul războiului România a încheiat procesul de realizare a statului național-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand s-a încoronat ca primul rege al României Mari.

În anii care au urmat Primului Război Mondial România a cunoscut o serie de transformări profunde, în special prin aplicarea reformei agrare și a votului universal.

În anul 1925 izbucnește „criza dinastică”, provocată de renunțarea principelui Carol la drepturile sale de succesiune la Coroana României, fapt ce l-a determinat pe Ferdinand să îl excludă pe Carol din Casa Regală a României și să îl numească drept moștenitor regal pe fiul acestuia, principele Mihai.

Ferdinand a murit la Sinaia, la 20 iulie 1927, în urma unui cancer galopant la colon. A fost înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeș. Succesorul său la tron a fost principele Mihai, care a devenit al doilea rege al României Mari, sub numele de Mihai I dar care, din cauza minoratului, va domni sub regență.

În virtutea pozițiilor sale în stat, a fost membru de onoare al Academiei Române din 1890, iar între 1914 și 1927 a fost președintele de onoare al aceleiași instituții.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 iulie 1927 - La varsta de numai cinci ani, Mihai I devine regele Românilor, în urma morţii regelui Ferdinand I.

Mihai I (n. 25 octombrie 1921, Sinaia) ultimul rege al României și unul dintre puținii șefi de stat în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. A domnit în două rânduri, între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu) - foto - ro.wikipedia.org

Mihai I – foto – ro.wikipedia.org

Deoarece Mihai avea doar 6 ani și nu putea guverna, o regență a fost formată din principele Nicolae (al doilea fiu al regelui Ferdinand și unchiul lui Mihai), patriarhul Miron Cristea și Gheorghe Buzdugan, președintele Înaltei Curți de Casație (până la 7 octombrie 1929 când a murit, fiind înlocuit cu Constantin Sărățeanu, consilier la Curtea de Casație). Este notabilă absența Reginei Maria din regență, una din figurile de autoritate de până atunci. Jurământul a fost depus în fața parlamentului de noul rege și de regență pe data de 20 iulie 1927.

Mihai, Elena și Regina Maria - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mihai, Elena și Regina Maria – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Față de regență, principalele partide politice s-au poziționat diferit. În timp ce Partidul Național Liberal a susținut-o, grăbind depunerea jurământului militar către noul rege pentru a evita formarea unui curent carlist în armată, în Partidul Național Țărănesc s-a discutat chiar aducerea în țară a lui Carol. Regența nu a avut autoritatea de a arbitra viața politică.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 iulie 1927 - S-a nascut Matilda Caragiu Marioţeanu, lingvist de origine aromana, membru corespondent al Academiei Române. A fost sora marelui actor roman, Toma Caragiu.

 

20 iulie 1936 - Este semnata Convenţia de la Montreux în Elveţia, prin care Turcia este autorizata sa fortifice stramtorile Bosfor si Dardanele, cu obligatia de a garanta in timp de pace, trecerea liberă a tuturor navelor.

Stramtorile Bosfor şi Dardanele - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Stramtorile Bosfor şi Dardanele – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Convenţia de la Montreux cu privire la statutul strâmtorilor este un acord din 1936, încheiat la Montreux în Elveţia, prin care Turcia obţine controlul asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele.

Conferinţa privind regimul strâmtorilor Mării Negre a avut loc între 22 iunie — 21 iulie la Montreux (Elveţia). La ea au participat Turcia, URSS, Marea Britanie, Franţa, Bulgaria, România, Grecia, Iugoslavia, Australia şi Japonia.[1] Conferinţa a fost convocată de către Turcia în scopul revederii acordului strâmtorilor, adoptat la Conferinţa de la Lausanne din 1922-23. Italia a refuzat să participe la conferinţă, întrucât ţările participante au susţinut sancţiunile internaţionale contra Italiei în legătură cu situaţia din Etiopia.

Convenţia de la Montreux a conferit Turciei dreptul de a militariza zona strâmtorilor în situaţie de conflict armat.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

20 iulie 1937 - A murit Guglielmo Marconi, inginer si fizician italian, inventatorul telegrafiei fără fir şi a antenei de emisie legate la pământ. A fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 1909; (n.25.04.1874).

Guglielmo Marconi (n. 25 aprilie 1874 la Bologna - d. 20 iulie 1937 la Roma) inginer și fizician italian, inventatorul telegrafiei fără fir și a antenei de emisie legate la pământ, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1909 împreună cu Karl Ferdinand Braun, pentru contribuțiile lor în dezvoltarea telegrafiei fără fir) - foto - en.wikipedia.org

Guglielmo Marconi – foto – en.wikipedia.org

Guglielmo Marconi (n. 25 aprilie 1874 la Bologna – d. 20 iulie 1937 la Roma) inginer și fizician italian, inventatorul telegrafiei fără fir și a antenei de emisie legate la pământ, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1909 împreună cu Karl Ferdinand Braun, pentru contribuțiile lor în dezvoltarea telegrafiei fără fir)

 

20 iulie 1938 - S-a nascut actrita americana Natalie Wood (“Splendoare în iarbă”, „Rebel fără cauză”)

Natalie Wood (născută Natalia Nikolaevna Zaharenko la 20 iulie 1938 – d. 29 noiembrie 1981) actriță americană de film - foto - ro.wikipedia.org

Natalie Wood – foto – ro.wikipedia.org

Natalie Wood (născută Natalia Nikolaevna Zaharenko la 20 iulie 1938 – d. 29 noiembrie 1981) actriță americană de film. Natalie Wood a fost fiica imigranților ruși Nikolai Stepanovici Zaharenko și Maria Stepanovna. Natalie Wood a decedat prin înecare. Natalie Wood a fost căsătorită de două ori cu actorul Robert Wagner.

 

20 iulie 1940 - Danemarca părăseşte Liga Naţiunilor.

 

20 iulie 1943 - La Copăceni, județul Bălți, Basarabia, s-a născut Adrian Păunescu, poet, publicist şi om politic român.

Adrian Păunescu (n. 20 iulie 1943, Copăceni, județul Bălți, România, astăzi în Republica Moldova — d. 5 noiembrie 2010, București) autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român - foto - ro.wikipedia.org

Adrian Păunescu – foto – ro.wikipedia.org

Adrian Păunescu (n. 20 iulie 1943, Copăceni, județul Bălți, România, astăzi în Republica Moldova — d. 5 noiembrie 2010, București) autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român. Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra. Este unul din cei mai prolifici poeţi români contemporani. Deşi născut în Basarabia (în Republica Moldova de astăzi), Păunescu s-a refugiat în județul Dolj cu familia după revenirea sovieticilor în 1944. A debutat ca poet în 1960. Din 1973 conduce Cenaclul “Flacăra” și revistele, pe care l-a înfiinţat, care au exercitat o atracţie indiscutabilă asupra tineretului şi a vieţii publice din România datorită combinaţiei de idei de stînga de inspiraţie occidentală şi de naţionalism. Mulţi artişti pe care autorităţile comuniste îi puteau considera “subversivi” au fost lansaţi sau promovaţi de Păunescu prin Cenaclul Flacăra. Devenit incomod, este destituit în iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacăra din Ploieşti din iunie 1985.

 

20 iulie 1944 - Al doilea război mondial – Adolf Hitler supravieţuieşte complotului de la 20 iulie, in care s-a încercat asasinarea sa de catre Claus von Stauffenberg.

 

20 iulie 1944 - La Bombay in India, autorităţile anunţă o epidemie de holeră care a ucis 34.000 de oameni în trei luni.

 

20 iulie 1945 - A murit Paul Valéry, poet, eseit si dramaturg francez, considerat unul dintre principalii reprezentanţi ai curentului simbolist (“Farmece”, “Cimitirul marin”, “Sufletul şi dansul”); (n.30.10.1871).

Paul Ambroise Valéry (*30 octombrie 1871, Sète - †20 iulie 1945 Paris) scriitor francez, autor de poeme și eseuri, reprezentant al simbolismului tardiv în literatura franceză - foto - ro.wikipedia.org

Paul Valéry – foto – ro.wikipedia.org

Paul Ambroise Valéry (*30 octombrie 1871, Sète – †20 iulie 1945 Paris) scriitor francez, autor de poeme și eseuri, reprezentant al simbolismului tardiv în literatura franceză.

 

20 iulie 1947 - S-a nascut Carlos Santana, chitarist american de renume, născut în Mexic.

 

20 iulie 1949 - Israelul şi Siria semneaza un armistitiu, care pune capăt la nouăsprezece luni de război.

 

20 iulie 1951 - Regele Abdullah I al Iordaniei este asasinat de un palestinian, în timp ce participa la rugăciunile de vineri într-o moschee din Ierusalim.

 

20 iulie 1952 - Are loc ceremonia de deschidere a celei de-a XV-a ediţii a Jocurilor Olimpice la Helsinki, Finlanda.

 

20 iulie 1960 - In Ceylon, astazi Sri Lanka, Sirimavo Bandaranaike este aleasa prima femeie prim-ministru.

Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike (n. 17 aprilie 1916 - d. 10 octombrie 2000) om politic din Sri Lanka și premier al acestei țări în perioadele: 1960 – 65, 1970 – 77 și 1994 – 2000. A fost prima femeie din țară care a deținut acestă funcție -  foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike – fotoȘ cersipamantromanesc.wordpress.com

Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike (n. 17 aprilie 1916 – d. 10 octombrie 2000) om politic din Sri Lanka și premier al acestei țări în perioadele: 1960 – 65, 1970 – 77 și 1994 – 2000. A fost prima femeie din țară care a deținut acestă funcție Soțul său, Solomon Bandaranaike, a fost de asemenea premier al țării. Fiii săi au deținut funcții importante în stat și anume: Chandrika Kumaratunga: președinte în funcție al Sri Lanka Anura Bandaranaike, ministru secretar de stat și purtător de cuvânt.

 

20 iulie 1969 - Programul Apollo: Apollo 11 face cu succes prima aterizare cu echipaj uman pe Lună, în Marea Liniștii. Americanii Neil Armstrong și Buzz Aldrin devin primii oameni care vor merge pe Lună, aproape 7 ore mai târziu. Primul pământean, astronautul american Neil Armstrong, membru al echipajului „Apollo–11″, coboară pe suprafaţa Lunii, în Marea Linștii, la ora 10:56 PM, şi rosteşte cuvintele intrate in istorie: „Este un pas mic pentru un om, dar un salt gigantic pentru omenire”. Este urmat de colegul de echipaj, astronautul Buzz Aldrin.

Apollo 11 bootprint.jpg
21 iulie 1969: astronauții americani Neil Armstrong și Edwin “Buzz” Aldrin devin primii oameni care pășesc pe Lună, în timpul misiunii Apollo 11 (20 iulie în America de Nord).

 

20 iulie 1973 - A murit actorul americano-chinez Bruce Lee, specialist in arte martiale.

Bruce Lee (n. 27 noiembrie 1940, San Francisco, California - d. 20 iulie 1973, Hong Kong) actor chinez-american, instructor de arte marțiale, filozof, regizor, producător, scenarist și întemeietorul categoriei de artă marțială cunoscută sub numele de Jet Kune Do - foto - ro.wikipedia.org

Bruce Lee – foto – ro.wikipedia.org

Bruce Lee (n. 27 noiembrie 1940, San Francisco, California – d. 20 iulie 1973, Hong Kong) actor chinez-american, instructor de arte marțiale, filozof, regizor, producător, scenarist și întemeietorul categoriei de artă marțială cunoscută sub numele de Jet Kune Do. Bruce Lee a fost un actor, producatorsi scenariste de succes la Hollywood. si este considerat a fi cel mai mare actor de arte martiale al secolului XX. Bruce Lee a murit pe 20 iulie in Hong Kong si a fost inmormantat in cimitirul Lake View din Seattle. Au circulat numeroase zvonuri legate de moartea sa, dar versiunea oficiala a decesului vorbeste de o reactie alergica la un analgezic.

 

20 iulie 1974 - Mii de soldati turci au invadat Ciprul după esuarea discuţiilor din capitala greacă, Atena, dintre Turcia si Grecia .

1974: Mii de soldati  turci  au invadat  Ciprul după esuarea discuţiilor din  capitala greacă, Atena, dintre Turcia si Grecia  - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

1974: Mii de soldati turci au invadat Ciprul după esuarea discuţiilor din capitala greacă, Atena, dintre Turcia si Grecia – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Tensiunea în marea insula mediteraneană, era in crestere dupa ce cu cinci zile în urmă, preşedintele Ciprului, arhiepiscopul Makarios, a fost inlaturat de la putere printr-o lovitura de stat. Lovitura de stat a dus la temeri în rândul comunităţii cipriote turce că guvernanţii militari greci le vor ignora drepturile lor şi ca va urma unificarea Ciprului cu Grecia ( Enossis). Arhiepiscopul Makarios a devenit preşedinte al republicii pentru prima data in 1959 doar după ce a fost de acord să renunţe la planurile pentru o uniune a Ciprului cu Grecia.

 

20 iulie 1976 - Nava spaţială americană „Viking–1″ a atins suprafaţa planetei Marte.

 

20 iulie 1977 - Agenţia Centrală de Informaţii a S.U.A , a dezvaluit in baza Legii Freedom of Information Act, că a facut experimente vizand controlul minţii.

 

20 iulie 1980 - Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite voteaza că statele membre al O.N.U. nu ar trebui să recunoască Ierusalimul drept capitala a Israelului.

 

20 iulie 1992 - Václav Havel demisionează din funcţia de preşedinte al Cehoslovaciei.

Václav Havel (n. 5 octombrie 1936, Praga, Cehoslovacia – d. 18 decembrie 2011, Hradecek, Republica Cehă) scriitor, dramaturg și disident ceh. A fost ultimul președinte al Cehoslovaciei (1990-1992) și primul președinte al Republicii Cehe (1993-2003) - foto - ro.wikipedia.org

Václav Havel - foto – ro.wikipedia.org

Václav Havel (n. 5 octombrie 1936, Praga, Cehoslovacia – d. 18 decembrie 2011, Hradecek, Republica Cehă) scriitor, dramaturg și disident ceh. A fost ultimul președinte al Cehoslovaciei (1990-1992) și primul președinte al Republicii Cehe (1993-2003)

 

20 iulie 1999 - Miscarea Falun Gong este interzisa în Republica Populară Chineză, şi urmeaza o represiune pe scară largă impotriva aderentilor sai.

Morning Falun Dafa exercises, in Guangzhou - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Morning Falun Dafa exercises, in Guangzhou – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Falun Gong (altă denumire Falun Dafa) reprezintă un sistem de credințe și practici fondat, în 1992, în China de către Li Hongzhi pornind de la sistemul filozofic Qigong. Spre deosebire de școlile Qigong, Falun Gong nu conține vreun ritual sau act de devoțiune, accentul fiind pus pe moralitate și nu pe natura teologică a preceptelor sale. Astfel, sunt promovate adevărul, bunătatea, toleranța. Mișcarea Falun Gong nu este considerată sectă, nu implică afilieri politice.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com