Evenimentele Zilei de 27 ianuarie în Istorie

Eliberarea Auschwitzului (27 ianuarie 1945) - fotografie de Boris Ignatovici - preluat de pe twitter.com

Eliberarea Auschwitzului, 1945 – fotografie de Boris Ignatovici

foto preluat de pe twitter.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.org

 

27 ianuarie este a 27-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 27 ianuarie

(BOR) † Aducerea moaştelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana împărăteasa

(…) la 27 ianuarie 438, împăratul Teodosie al II-lea, fiul lui Arcadius, îndrumat de sfatul duhovnicesc al patriarhului Proclu, a adus moaştele sfântului Ioan Gură de Aur din localitatea Comana la Constantinopol.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Ioan Gură de Aur, arhiepiscop (aducerea moaștelor sale la Constantinopol, în 438)

 

(BRC) Sf. Bretanion, episcop de Tomis; Sf. Angela de Merici, fecioară (1470-1540)

Sf. Angela de Merici (n. cca. 1470, Desenzano, d. 1540). Canonizată în 1807. Sărbătorită în Biserica Catolică la 27 ianuarie - foto: ro.wikipedia.org

Sf. Angela de Merici - foto: ro.wikipedia.org

Sf. Angela de Merici, (n. cca. 1470, Desenzano, d. 1540), s-a născut la Desenzano, în regiunea Veneto (Italia); din 1516 a trăit la Brescia.

A îmbrăcat haina Ordinului al treilea al Sfântului Francisc de Assisi și a adunat în jurul ei tinere pe care le-a format în vederea exercitării faptelor de caritate.

În anul 1535 a întemeiat “Societatea Sfintei Ursula” (Ursulinele) pentru educarea fetelor sărace la o viață creștină, care reprezintă primul “institut secular”.

Membrii acestui ordin trăiesc în familiile lor, nu poartă veșminte călugărești, dar urmează sfaturile evanghelice (curăția, sărăcia, ascultarea).

Canonizată în 1807.

Sărbătorită în Biserica Catolică la 27 ianuarie.

 

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Eliberarea Auschwitzului (27 ianuarie 1945) - fotografie de Boris Ignatovici - preluat de pe twitter.com

Eliberarea Auschwitzului (27 ianuarie 1945) – fotografie de Boris Ignatovici – preluat de pe twitter.com

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie din fiecare an și este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului.

Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară.

La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.

27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.

Înainte de rezoluția 60/7, se instituiseră zile naționale de comemorare a Holocaustului, cum ar fi Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (Ziua Comemorării Victimelor Național-Socialismului) în Germania, stabilită printr-un decret al Președintelui Germaniei Roman Herzog la 3 ianuarie 1996.

Din 2001, 27 ianuarie fusese și Ziua Holocaustului în Regatul Unit.

 

Astăzi în istorie pentru 27 ianuarie

 

Evenimentele Zilei de 27 ianuarie în Istorie:

- 27 ianuarie 1945 – Eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz;

- 27 ianuarie 2011 – S-a declanșat “Primăvara arabă” în Yemen

 

27 ianuarie 98 - Moare imparatul Nerva (n.37), iar fiul său adoptiv Marcus Ulpius Nerva Traianus ii succede fără nici un incident pe tronul Imperiului Roman.

Nerva (latină: MARCVS COCCEIVS NERVA CAESAR AVGVSTVS) (n. 8 noiembrie 30, d. 27 ianuarie 98) a fost un împărat roman (96-98) - in imagine, Bustul lui Nerva aflat la Palazzo Massimo alle Terme, Roma - foto: ro.wikipedia.org

Bustul lui Nerva aflat la Palazzo Massimo alle Terme, Roma – foto: ro.wikipedia.org

Marcus Ulpius Nerva Traianus (n.18 septembrie 53 – d. 9 august 117), a condus Imperiul Roman între anii 98-117, fiind al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai imperiului si primul roman ne-italian care a devenit împărat.

Marcus Ulpius Nerva Traianus (n. 18 septembrie 53, Italica Santiponce, d. 9 august 117 Selinus Cilicia), Împărat Roman între 98-117 a fost al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) și unul dintre cei mai importanți ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă - foto: libertatea.ro

Marcus Ulpius Nerva Traianus - foto: libertatea.ro

A fost adoptat de imparatul Nerva la data de 27 octombrie 97 si desemnat coregent și succesor la tron, in timp ce era guvernatorul provinciei Germania Superior, unul dintre cei mai talentați generali ai Imperiului. In anul 106 e.n. a cucerit Dacia, dupa doua razboaie grele. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă. Titlul său complet era IMPERATOR • CAESAR • DIVI • NERVAE • FILIVS • MARCVS • VLPIVS • NERVA • TRAIANVS • OPTIMVS • AVGVSTVS • FORTISSIMVS • PRINCEPS • GERMANICVS • DACICVS • PARTHICVS • MAXIMVS.

 

27 ianuarie 672 - A decedat Vitalian ( Papă al Romei în perioada 30 iulie 657 – 27 ianuarie 672).

Papa Vitalian (+ 27 ian. 672) a fost Papă al Romei în perioada 30 iulie 657 - 27 ianuarie 672 - foto: ro.wikipedia.org

Papa Vitalian- foto: ro.wikipedia.org

Papa Vitalian (+ 27 ian. 672) a fost Papă al Romei în perioada 30 iulie 657 – 27 ianuarie 672. A fost al 76- lea Papa la Vatican.

Despre tinerețea lui se știe doar atât că s-a născut la Segni iar numele tatălui său era Anastasius. După decesul papei Eugen I pe 2 sau 3 iulie 657 a fost ales papă, fiind întronat pe 30 iulie.

Numele său înseamnă „cel care îți dă multă viață”.

A încercat să restabilească relații mai prietenești între bisericile crestine apus și răsărit, insă, tocmai in timpul lui Vitalian, monotelismul – considerat eretic de către Roma – se răspândise în Bizanț până la cele mai înalte niveluri ale societății (împăratul Constans al II-lea, Patriarhul Petros și alții).

Cu toate că n-au fost rezolvate conflictele cu caracter dogmatic, Vitalian a reușit prin mai multe scrisori să creeze o bază nouă pentru un contact reciproc. Apogeul acestui schimb a fost atins când Constans al II-lea a stat în vizită la Roma între 5 și 7 iulie 663 ca să-i combată de acolo pe longobarzi.

Ca oaspete, a asistat la două slujbe religioase în catedrala Sf. Petru, luând și cina împreună cu Vitalian. A reușit să întindă influența papală în Anglia și pe insula Creta.

În Anglia, conflictele religioase între britanici și anglo-saxoni au fost stinse după ce călugărul Teodor de Tarsus a ajuns noul arhiepiscop de Canterbury.

Vitalian a fost înmormântat în Bazilica Sfântul Petru din Roma. Biserica Romano-Catolică îl venerează ca sfânt, data comemorării sale fiind 27 ianuarie.

 

27 ianuarie 1343 - Papa Clement al VI-lea emite bula papală Unigenitus, prin care justifica puterea papei și utilizarea indulgențelor. Aproape 200 de ani mai târziu, Martin Luther a criticat sever puterea pe care si-au arogat-o papii.

Papa Clement al VI-lea (nume laic: Pierre Roger sau Petre de Fécamp; * în jur de 1290 la cetatea Maumont, Corrèze, Franța; + 6 decembrie 1352 la Avignon) a fost papa Bisericii Catolice cu sediul la Avignon din 7 mai 1342 până la moartea lui - foto: ro.wikipedia.org

Papa Clement al VI-lea – foto: ro.wikipedia.org

Papa Clement al VI-lea (nume laic: Pierre Roger sau Petre de Fécamp; * în jur de 1290 la cetatea Maumont, Corrèze, Franța; + 6 decembrie 1352 la Avignon) a fost papa Bisericii Catolice cu sediul la Avignon din 7 mai 1342 până la moartea lui.

 

27 ianuarie 1388 - Petru I Muşat al Moldovei acordă regelui Poloniei Wladislaw al II-lea Jagelo, un împrumut de 4000 de ruble de argint pe termen de trei ani.

Petru I Musat, domn al Moldovei 1375 -1391 - foto: en.wikipedia.org

Petru I Musat – foto: en.wikipedia.org

Petru I Musat, domn al Moldovei 1375 -1391.

La 27 ianuarie 1388 Petru I Muşat al Moldovei acordă regelui Poloniei Wladislaw al II-lea Jagelo un împrumut de 4000 de ruble de argint pe termen de trei ani, primind în schimb, ca zălog, oraşul Halici şi Ţinutul vecin al Pocuţiei, care puteau fi ocupate de domnul Moldovei în caz de nerespectare a termenului de restituire a banilor.

De fapt suma împrumutată a fost de 3000 ruble de argint (echivalînd cu 538,380 kg de argint fin).

Petru I Muşat este primul reprezentant al dinastiei Muşatinilor pe tronul Moldovei şi a domnit 16 ani.

Din timpul domniei lui Petru I al Moldovei datează şi primul act care delimitează hotarul dintre principatul Moldovei şi Uniunea polono-lituaniană cu traseul pe rîuleţul Colacin, dintre Snyatin şi Şepinţi, apoi peste cîmpia Bolohovului pînă la Nistru, în punctul marcat de satul Potoc, şi mai departe pe Nistru în jos pînă la Marea Neagră.

Conform acestui act, Pocuţia, teritoriu preponderent locuit de volohi (români) este cedat Uniunii polono-lituaniene, iar aceştea recunosc teritoriile din sudul Moldovei Transprutiene (locuite preponderent de tătari) ca teritorii a voievodatului Moldovei.

Tot prin acest act Petru I Muşat recunoaşte suzeranitatea Uniunii polono-lituaniene asupra Moldovei. La apropierea dintre Moldova şi Polonia o mare importanţă au avut legăturile matrimoniale dintre domnitorii lituanieni şi cei moldavi, precum şi interesele economice ale părţilor, legate în primul rînd de drumul comercial care venea dinspre Liov spre factoriile comerciale de pe ţărmul pontic şi invers, străbătînd Moldova.

Prin mijlocirea lui Petru I Muşatinul s-a produs încercarea de apropiere dintre Uniunea polono-lituaniană şi Muntenia. Negocierile în acest sens au debutat la sfîrşitul anului 1389.

 

27 ianuarie 1593 - Se deschide procesul intentat de Vatican savantului italian Giordano Bruno, acuzat de erezie.

Giordano Bruno (n. ca.1548, Nola/Campania - d. 17 februarie 1600, Roma) a fost un teolog și filosof umanist italian din epoca Renașterii. Condamnat și ars pe rug de Inchiziție pentru concepția sa panteistă și pentru convingerea asupra infinității lumii, idei considerate eretice, numele lui a devenit sinonim cu cel de victimă a obscurantismului - foto: ro.wikipedia.org

Giordano Bruno – foto: ro.wikipedia.org

Giordano Bruno (n. ca.1548, Nola/Campania – d. 17 februarie 1600, Roma) a fost un teolog și filosof umanist italian din epoca Renașterii.

Condamnat și ars pe rug de Inchiziție pentru concepția sa panteistă și pentru convingerea asupra infinității lumii, idei considerate eretice, numele lui a devenit sinonim cu cel de victimă a obscurantismului.

A sustinut în mod corect că Soarele este doar o stea în mișcare în spațiu și de asemenea, că universul conține un număr infinit de lumi locuite populate de alte ființe inteligente. A fost găsit vinovat și a fost ars pe rug la 17 februarie 1600.

 

27 ianuarie 1695 - Mustafa al II-lea (n.6 februarie 1664), devine sultan al Imperiului Otoman, dupa moartea lui Ahmed al II-lea.

Ahmed II (n. 25 februarie 1643 – d. 6 februarie 1695) a fost sultanul Imperiului Otoman în perioada 1691 - 1695. Ahmed al II-lea sa născut la Palatul Topkapî , Constantinopol, fiul lui Sultan Ibrahim I și al Valide Sultan Hatice Muazzez și fratele lui Suleiman al II-lea. Ahmed II moare la Edirne, decesul acestuia venind în urma unei boli necunoscute - foto: ro.wikipedia.org

Ahmed II - foto: ro.wikipedia.org

Ahmed II (n. 25 februarie 1643 – d. 6 februarie 1695) a fost sultanul Imperiului Otoman în perioada 1691 – 1695.

Ahmed al II-lea sa născut la Palatul Topkapî, Constantinopol, fiul lui Sultan Ibrahim I și al Valide Sultan Hatice Muazzez și fratele lui Suleiman al II-lea. Ahmed II moare la Edirne, decesul acestuia venind în urma unei boli necunoscute.

Mustafa al II-lea (n. 6 februarie 1664 – d. 28/30 decembrie 1703) a fost sultanul Imperiului Otoman în perioada 1695 - 1703. S-a născut la Adrianopol, fiu al sultanului Mehmed al IV-lea și Valide Sultan Mah-Para Ummatullah Rabia Gül-Nush - foto: ro.wikipedia.org

Mustafa al II-lea - foto: ro.wikipedia.org

Mustafa al II-lea (n. 6 februarie 1664 – d. 28/30 decembrie 1703) a fost sultanul Imperiului Otoman în perioada 1695 – 1703. S-a născut la Adrianopol, fiu al sultanului Mehmed al IV-lea și Valide Sultan Mah-Para Ummatullah Rabia Gül-Nush.

Imperiul Otoman se afla din 1683 în conflict cu o coaliție de state europene conduse de Imperiul Habsburgic (Liga Sfântă) și Rusia (din 1686), în care otomanii au suferit eșecuri (Mohacs (1687) Slankamen (1691) si in Grecia.

Mustafa a luat măsuri ferme , reducerea cheltuielilor de stat, creșterea taxelor pe articolele de lux, consolidarea armatei și marinei și conducerea politicii monetare a statului. A obținut astfel un oarecare succes în 1695 (a reocupat insula Chios) și 1696, dar nu i-a putut împiedica pe ruși să cucereasca cetatea Azov în 1696.  Armata otomană a fost în cele din urmă zdrobita de austriecii de la Zenta în septembrie 1697 și Imperiul a trebuit să cedeze mari teritorii in urma Tratatului de la Karlowitz din 1699 și Tratatul de la Constantinopol din 1702.

În ultimii ani ai domniei sale, a pierdut interesul pentru afacerile statului si petrecea majoritatea timpului în palatul de Edirne. În iulie 1703 ienicerii s-au revoltat după ce a încercat să dezamorseze situația, a abdicat 22 august 1703, în favoarea fratelui său Ahmet III4. A murit în luna decembrie a aceluiași an.

 

27 ianuarie 1756 - S-a născut in Salsburg, genialul compozitorul austriac Wolfgang Amadeus Mozart, unul dintre cei mai mari compozitori al tuturor timpurilor.

Wolfgang Amadeus Mozart (nascut 27 ianuarie 1756, Salzburg, decedat 5 decembrie 1791, Viena), compozitor german și austriac, unul din cei mai prodigioși și talentați creatori în domeniul muzicii clasice - in imagine,  (Wolfgang Amadeus Mozart - pictură de Barbara Krafft

Wolfgang Amadeus Mozart – pictură de Barbara Krafft

Wolfgang Amadeus Mozart (nascut 27 ianuarie 1756, Salzburg, decedat 5 decembrie 1791, Viena), compozitor german și austriac, unul din cei mai prodigioși și talentați creat ori în domeniul muzicii clasice. A manifestat un exceptional talent muzical de la o varsta frageda.

La numai 7 ani el a început impreuna cu tatăl său, Leopold şi sora lui, Maria Anna, un tur al marilor curti princiare europene, fiind prezentat regilor şi reginelor Europei. Tanarul Mozart s-a mutat la Viena împreună cu soţia sa, Constance, unde au dus o existenta precara.

În Viena,a compus cele mai multe dintre capodoperele sale, simfonii, concerte, şi opere celebre, cum ar fi “Flautul fermecat.” A murit în sărăcie, la 5 decembrie 1791,la varsta de 35 de ani.

Dintre lucrarile sale cele mai renumite se disting : Răpirea din Serai (1782),Nunta lui Figaro (1786), Don Giovanni (1787), Cosi fan tutte (1790), Flautul fermecat (1791) şi faimosul “Requiem”.

 

27 ianuarie 1785 - A fost fondată Universitatea din Georgia.

 

27 ianuarie 1814: A murit rapus de tifos filosoful german Johann Gottlieb Fichte ( n.19 mai, 1762) , cunoscut ca părinte al idealismului german și ca urmas al lui Kant.

Prima sa scriere importantă, Versuch einer Kritik aller Offenbarung, a apărut fără numele autorului pe copertă, iar recenzenții au crezut că este o lucrare a lui Kant și au lăudat-o din belșug.

Numit în 1809 profesor la Universitatea din Berlin, Fichte a urcat în ierarhia academică îndeplinind succesiv, funcțiile de decan al Facultății de filosofie și rector al Universității (a fost primul rector ales de corpul profesoral).

 

27 ianuarie 1832 - S-a născut Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson), scriitor, matematician, cleric si fotograf englez, autorul celebrei povestiri “Alice în ţara minunilor”; (d.14.01.1898).

Lewis Carroll (pseudonimul lui Charles Lutwidge Dodgson) (n. 27 ianuarie 1832 la Daresbury - d. 14 ianuarie 1898 la Guildford) a fost un prozator, matematician, logician, cleric și fotograf englez - in imagine, Lewis Carroll in 1863 - foto: ro.wikipedia.org

Lewis Carroll in 1863 – foto: ro.wikipedia.org

Lewis Carroll (pseudonimul lui Charles Lutwidge Dodgson) (n. 27 ianuarie 1832 la Daresbury – d. 14 ianuarie 1898 la Guildford) a fost un prozator, matematician, logician, cleric și fotograf englez. A scris celebra sa carte ”Alice in Tara Minunilor”, în anul 1865.

 

27 ianuarie 1841 - S-a născut Alexandru Candiano-Popescu, avocat şi ziarist, general al Armatei Române,luptator in Razboiul pentru cucerirea Independenţei de Stat a Romaniei, de la 1877 ; (d. 1901).

Alexandru Candiano-Popescu (n. 27 ianuarie 1841, Lipia, Buzău - d. 25 iunie 1901), avocat, ziarist și general al armatei române, a fost fondatorul ziarelor „Perseverența” și „Democrația” și inițiatorul mișcării republicane antidinastice din 20 august 1870, cunoscută și sub denumirea de Republica de la Ploiești - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Candiano-Popescu – foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Candiano-Popescu (n. 27 ianuarie 1841, Lipia, Buzău – d. 25 iunie 1901), avocat, ziarist și general al armatei române, a fost fondatorul ziarelor „Perseverența” și „Democrația” și inițiatorul mișcării republicane antidinastice din 20 august 1870, cunoscută și sub denumirea de Republica de la Ploiești 

 

27 ianuarie 1855 - Conducerea Școlii ostășești din Bucuresti solicită Eforiei Scoalelor publicarea lucrării lui Nicolae Balcescu “Puterea armată și arta militară la români”. Lucrarea era folosită pentru predarea cursului de istorie militară.

 

27 ianuarie 1859 - S-a născut Wilhelm al II-lea, împărat al Germaniei si rege al Prusiei.

Wilhelm al II-lea (Friedrich Wilhelm Albert Victor von Preußen; n. 27 ianuarie 1859, Berlin – d. 4 iunie 1941, Olanda) a fost ultimul împărat al Germaniei și rege al Prusiei de la 1888 la 1918. Wilhelm al II-lea provine din familia Hohenzollern. Tatăl lui a fost Friedrich al III-lea iar mama a fost împărăteasa Victoria Adelaide Mary Louisa - foto: ro.wikipedia.org

Wilhelm al II-lea – foto: ro.wikipedia.org

Wilhelm al II-lea (Friedrich Wilhelm Albert Victor von Preußen; n. 27 ianuarie 1859, Berlin – d. 4 iunie 1941, Olanda) a fost ultimul împărat al Germaniei și rege al Prusiei de la 1888 la 1918.

A urcat pe tron în iunie 1888, după domnia scurtă de tatăl său, Frederic al III-lea. Wilhelm al II-lea provine din familia Hohenzollern. Tatăl lui a fost Friedrich al III-lea iar mama a fost împărăteasa Victoria Adelaide Mary Louisa.

 

27 ianuarie 1861 - S-a născut mareşalul român Constantin Prezan, erou al Marelui Război de Reîntregire a României si membru de onoare al Academiei Romane.

Constantin Prezan (n. 27 ianuarie 1861, satul Sterianul de Mijloc, comuna Butimanu, plasa Snagov, județul Ilfov, în prezent în județul Dâmbovița - d. 27 august 1943, satul Schinetea, județul Vaslui) unul dintre mareșalii României, erou al Primului Război Mondial - foto: ro.wikipedia.org

Constantin Prezan - foto: ro.wikipedia.org

Constantin Prezan (n. 27 ianuarie 1861, satul Sterianul de Mijloc, comuna Butimanu, plasa Snagov, județul Ilfov, în prezent în județul Dâmbovița – d. 27 august 1943, satul Schinetea, județul Vaslui) unul dintre mareșalii României, erou al Primului Război Mondial.

A fost șef al Marelui Cartier General al Armatei, iar in perioada 11-13 noiembrie 1916 a îndeplinit funcția de comandant al Armatei 1. Fiind specialist în arma geniului, a coordonat planul campaniei din 1917, adică a faimoaselor bătălii de la Marasti, Marasesti si Oituz.

Constantin Prezan a evitat să se implice activ în viața politică, deși a avut o serie de demnități politice, mai mult onorifice, cum ar fi aceea de senator de drept deținută în perioada postbelică, în baza înaltei sale poziții din armată, precum și de participant/membru al Consiliilor de Coroana .

A primit numeroase distincții și medalii, fiind ales membru de onoare al Academiei Romane. Mareșalul Constantin Prezan s-a stins din viață la 27 august 1943, fiind înmormântat cu funeralii naționale, în curtea reședinței sale de la Schinetea.

 

27 ianuarie 1880 - Lui Thomas Edison i-a fost acordat brevetul de inventie pentru sursa sa de iluminare incandescenta.

Thomas Alva Edison (n.11 februarie 1847 Milan, OH, SUA – d.18 octombrie 1931, West Orange, NJ, SUA) a fost un important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. A fost cunoscut și ca "Magicianul din Menlo Park", fiind și cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor științifice (1093 brevete). A fost un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei - kinetoscopul. În lumea industriei introduce noțiunea de producție de serie - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Thomas Alva Edison – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Thomas Alva Edison (n.11 februarie 1847 Milan, OH, SUA – d.18 octombrie 1931, West Orange, NJ, SUA) a fost un important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX.

A fost cunoscut și ca “Magicianul din Menlo Park“, fiind și cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor științifice (1093 brevete). A fost un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei – kinetoscopul.

În lumea industriei introduce noțiunea de producție de serie.

 

27 ianuarie 1888 - La Washington este fondata “National Geographic Society”.

 

27 ianuarie 1901 - A murit în Milano, la vârsta de 87 de ani compozitorul italian Giuseppe Verdi.

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (n. 10 octombrie 1813, Le Roncole — d. 27 ianuarie 1901, Milano), compozitor italian, vestit mai ales pentru creațiile sale în muzica de operă - foto: ro.wikipedia.org

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi - foto: ro.wikipedia.org

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (n. 10 octombrie 1813, Le Roncole — d. 27 ianuarie 1901, Milano), compozitor italian, vestit mai ales pentru creațiile sale în muzica de operă.

S-a nascut în mica localitate Le Roncole, în apropierea Parmei, in ziua 10 octombrie 1813).

A avut mari succese internaţionale cu operele Nabucco în 1842, apoi cu Rigoletto, Il Trovatore, La Traviata, Aida, Otello şi Falstaff.

 

27 ianuarie 1902 - S-a nascut Ilie G. Murgulescu, chimist român, preşedinte al Academiei Române (1963-1966); (d. 28.10.1991).

Ilie G. Murgulescu (n. 27 ianuarie 1902, Cornu, județul Dolj, d. 28 octombrie 1991, București) a fost un chimist român, membru titular al Academiei Române din 1952 și Președinte al Academiei între anii 1963-1966. Ilie G. Murgulescu provenit dintr-o familie modestǎ și a avut o carieră remarcabilă - foto: ro.wikipedia.org

Ilie G. Murgulescu – foto: ro.wikipedia.org

Ilie G. Murgulescu (n. 27 ianuarie 1902, Cornu, județul Dolj, d. 28 octombrie 1991, București) a fost un chimist român, membru titular al Academiei Române din 1952 și Președinte al Academiei între anii 1963-1966.

Ilie G. Murgulescu provenit dintr-o familie modestǎ și a avut o carieră remarcabilă. Ilie G. Murgulescu a fost Ministru al Învățământului Superior în guvernul condus de Gheorghiu Dej si Ministru al Învățământului și Culturii între 1961-1962 și Ministru al Învățământului în guvernul Ion Gheorghe Maurer.

A fondat Institutul de Chimie Fizică al Academiei Române pe care l-a condus până în 1977.

 

27 ianuarie 1903 - A fost fondata Confederatia patronala UGIR (Uniunea Generala a Industriasilor din Romania). Astazi poarta numele UGIR-1903.

 

27 ianuarie 1915 - Marina Statelor Unite ocupă Haiti.

Statele Unite ale Americii a fost deosebit de ingrijorate fata de rolul (real și imaginat), jucat de Germania in ultimele decenii în emisfera vestică,inclusiv in Haiti.

Americanii detineau importante informații legate de investiții masive germane pe insula ca parte a unei „rețele mai largi de spionaj german care activa in America Latină și Caraibe.

Prima debarcare pe insula a avut loc pe 27 ianuarie, 1914 cand de pe vasul de razboi USS Montana au desantat trupe americane.

Ocupația s-a încheiat la o august 1934, după ce a Franklin D. Roosevelt a semnat un acord de retragere in luna august 1933.

Ultimul contingent de pușcașii marini americani a plecat pe 15 august 1934, după un transfer oficial de putere catre autoritatile locale..

 

27 ianuarie 1919 - În orașul Maribor (astăzi în Slovenia), trupele iugoslave au tras asupra demonstranților germani, ucigând 9–13 persoane.

Duminica Însângerată din Marburg este numele masacrului care a avut loc în ziua de luni, 27 ianuarie 1919 în orașul Maribor din Slovenia de astăzi.

Soldați din armata Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor (viitoarea Iugoslavie), sub comanda ofițerului sloven Rudolf Maister, au ucis între 9 și 13 civili de origine etnică germană, și au rănit alți 60, în timpul unui protest dintr-o piață din centrul orașului.

Estimările numărului de victime diferă între sursele slovene și cele austriece.

În noiembrie 1918, după încheierea Primului Război Mondial, sudul Carintiei și sudul Stiriei, revendicate de către Republica Austria Germană, au fost capturate de către unitățile militare sub comanda lui Maister.

cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

27 ianuarie 1919 - A murit poetul maghiar Endre Ady (n. 22 noiembrie 1877, Érmindszent, comitatul Sălaj, azi Ady Endre, județul Satu Mare)

În literatura maghiară este primul care rupe legătura cu stilurile vechi, creând un stil modern. Poezia lui este influențată de Baudelaire, Verlaine.

Este un poet simbolist. Simboluri des folosite: Dumnezeu, Bani, Léda. Întodeauna scrie simbolurile cu literă mare. Ady nu a fost cunoscut doar ca poet ci și ca jurnalist. Între Ady și poetul roman Octavian Goga a existat o prietenie sinceră.

 

27 ianuarie 1924 - S-a născut Rauf Denktaş, preşedintele autoproclamat al Republicii Turce a Ciprului de Nord, recunoscută pe plan internaţional doar de Turcia.

 

27 ianuarie 1926 - Inginerul englez John Logie Baird (1888-1946), a experimentat intr-un studio din Londra primele transmisiuni televizate.

27 ianuarie 1926: Inginerul englez John Logie Baird (1888-1946), a experimentat intr-un studio din Londra primele transmisiuni televizate - foto bbc.co.uk

foto bbc.co.uk

John Logie Baird (n. 14 august 1888 la Helensburgh – d. 14 iunie 1946 la Bexhill-on-Sea) a fost un inginer scoțian, cunoscut pentru faptul că a inventat primul sistem de televiziune mecanică. De asemenea, a realizat primul tub electronic pentru televiziunea color.

A realizat prima demonstrație a invenției sale în fața membrilor Royal Society cu un echipament care utiliza discuri rotative pentru a descompune imaginea într-o serie de linii.

În anul 2002, BBC i-a acordat locul 44 în topul “100 Greatest Britons“, iar în 2006 National Library of Scotland l-a considerat ca fiind unul dintre primii zece oameni de știință scoțieni.

 

27 ianuarie 1936 - S-a născut la Cluj, Florin Piersic, actor român de teatru şi film.

Florin Piersic (n. 27 ianuarie 1936, Cluj) este un actor român de teatru și film. A jucat dramă, comedie, tragedie, figuri istorice, haiduci - foto: aarc.ro

Florin Piersic – foto: aarc.ro

Florin Piersic (n. 27 ianuarie 1936, Cluj) este un actor român de teatru și film. A jucat dramă, comedie, tragedie, figuri istorice, haiduci.

Debutul cinematografic s-a produs cu filmul Ciulinii Bărăganului din 1957, interpretând rolul lui Tănase. Și-a evidențiat talentul în ceea ce privește filmele istorice în Neamul Șoimăreștilor din 1965, regizat de Mircea Drăgan, și apoi a jucat în filmul care l-a făcut cunoscut De-aș fi Harap Alb (1965), regizat de regizorul Ion Popescu-Gopo.

Printre rolurile sale celebre din filme s-au numărat haiducul Anghel Șaptecai, haiducul Grigore Pintea și Mărgelatu. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

A fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc

 

27 ianuarie 1936 - S-a născut Nicapetre (Petrica M. Balanica), artist plastician român; (d.21 aprilie 2008).

 

27 ianuarie 1939 - S-a născut Sergiu Hanganu, arhitect român, membru de onoare al Academiei Române, stabilit în prezent în Canada.

Pentru diferite proiecte şi lucrări a fost distins cu şase premii întâi, cu 39 de premii de excelenţă şi a participat la 29 de jurii internaţionale de arhitectură.

A avut cinci expoziţii personale de proiecte de arhitectură în Ottawa, Toronto, Montreal şi New York şi alte şapte expoziţii pe diverse teme (decoraţiuni interioare,arhitectură modernă).

 

27 ianuarie 1941 - Au început Washington consfătuiri secrete între Statele Majore englez si american (pâna la 29 martie 1941), in timpul carora au fost adoptate principiile fundamentale ale strategiei războiului împotriva puterilor “Axei” (planul “ABC1”).

 

27 ianuarie 1942 - S-a născut Alexandru Mironov, scriitor şi realizator de emisiuni TV.

 

27 ianuarie 1944 - Încetează blocada germană asupra Leningradului, inceputa la 8 septembrie 1941. Asediul Leningradului a provocat in randurile populatiei si a aparatorilor orasului un numar de 600 000 de morti, si distrugeri masive. Numai centrul oraşului a rămas intact.

 

27 ianuarie 1944 - S-a născut Nick Mason, baterist şi compozitor britanic (Pink Floyd).

 

27 ianuarie 1945 - Eliberarea de către forțele sovietice a lagărului de exterminare de la Auschwitz, Polonia.
Ziua de 27 ianuarie a fost declarata zi de comemorare a victimelor holocaustului.

Soldiers who participated in the liberation of Auschwitz, January 1945 - foto: furtherglory.wordpress.com

Soldiers who participated in the liberation of Auschwitz, January 1945 – foto: furtherglory.wordpress.com

Auschwitz (în poloneză Oświęcim) sau Auschwitz-Birkenau (nume oficial complet Konzentrationslager Auschwitz, KL Auschwitz (Stammlager), KL Birkenau (Auschwitz II), scurt Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau) este numele unui complex de lagăre de concentrare și exterminare al Germaniei naziste. Cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist,

Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a soluției finale, un element major în punerea în practică a Holocaustului; se estimează că cel puțin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% au fost evrei.

Auschwitz este numele german al orașului din apropiere, Oświęcim, situat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia, în sudul Poloniei.

Unul din motivele pentru care a fost aleasă această localitate îl constituie faptul că era un nod de cale ferată foarte dezvoltat, având 44 de linii paralele, ceea ce facilita transportul unui atât de mare număr de evrei și alte naționalități din întreaga Europă.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

27 ianuarie 1948 - S-a născut Mihail Barisnikov dansator rus, coregraf, și actor.

 

27 ianuarie 1958 - S-a născut la Sinaia, Norica Nicolai, fost senatoare liberala in Parlamentul Romaniei. A fost aleasă deputat în Parlamentul European în data de 7 iunie 2009, pe lista Partidului National Liberal.

 

27 ianuarie 1967 - Trei astronauti americani (Virgil Grissom, Edward Withe si Roger Chaffee) au murit, fiind carbonizati in incendiul izbucnit la bordul navetei spatiale „Apollo 1”, in timpul simularii unei lansari a acesteia de la Cape Canaveral, SUA.

27 ianuarie 1967: Astronauții Virgil Grissom, Edward Withe și Roger Chaffee au murit în incendiu în timpul testelor Apollo 1 - foto: ro.wikipedia.org

foto: ro.wikipedia.org

 

27 ianuarie 1967 - A fost semnat de catre URSS, SUA si Marea Britanie Tratatul privind utilizarea pasnica a spatiului cosmic pentru urmatorii 60 de ani (intrat in vigoare la 10 octombrie). Acesta si a fost ratificat în unanimitate de către Senatul S.U.A., intrand în vigoare 10 octombrie 1967.

 

27 ianuarie 1972 - A decedat renumita cântăreață de jazz americana Mahalia Jackson; (n. 1911).

 

27 ianuarie 1973 - La Paris, a fost semnat acordul de pace care a dus la incheierea Razboiului din Vietnam

O încetare a focului a fost semnata la Paris între Statele Unite şi Vietnamul de Nord,in urma negocierilor dintre Le Duc Tho din partea Vietnamului si a lui Henry Kissinger pentru America, s-au încheiat 10 ani de război.

Publicul american este socat sa afle ca 56 000 de soldaţi americani si-au pierdut viaţa în Vietnam, şi ca s-au irosit 135 de miliarde de dolari în operaţiunile militare.

 

27 ianuarie 1978 - S-a născut Cătălin Măruţă, realizator TV român.

 

27 ianuarie 1983 - A murit la varsta de 68 de ani, popularul actor de comedie francez de origine spaniola, Luis de Funès.

Louis de Funès (născut Louis Germain David de Funès de Galarza la 31 iulie 1914 – d. 27 ianuarie 1983) actor francez de film - in imagine, Louis de Funès într-o scenă din filmul "Jandarmul şi extratereştrii" - foto - ro.wikipedia.org

Louis de Funès într-o scenă din filmul “Jandarmul şi extratereştrii” – foto – ro.wikipedia.org

Louis de Funès (născut Louis Germain David de Funès de Galarza la 31 iulie 1914 – d. 27 ianuarie 1983) actor francez de film. S-a bucurat de un succes enorm în majoritatea țărilor Europei și vestul Asiei timp de mai mulți ani. Într-un sondaj de opinie din 1968 a fost votat cel mai popular actor francez.

Majoritatea filmelor sale de succes, ca de exemplu cele din seria Jandarmul din Saint-Tropez (Le gendarme de Saint-Tropez), sunt bazate pe gaguri vizuale (slapstick); deși de Funès putea interpreta și roluri serioase cu o subtilitate suficientă, a fost renumit mai ales pentru grimasele și expresiile faciale exagerate.

 

27 ianuarie 1984 - Dumitru Iuga, fondatorul „Mişcării pentru libertate şi dreptate socială din România” (MLDSR), este condamnat de Tribunalul Militar la 12 ani închisoare, degradarea militară şi interzicerea unor drepturi, pentru infracţiunea de complot.

 

27 ianuarie 1987 - Mongolia a stabilit relatii diplomatice cu SUA.

 

27 ianuarie 1987 - Republica Malta s-a declarat stat neutru, conform prevederilor Constitutiei.

 

27 ianuarie 1988 - Inaugurarea Bibliotecii Române din Paris.

 

27 ianuarie 1990 - A inceput procesul celor patru demnitari ai regimului comunist (Ion Dinca, Tudor Postelnicu, Emil Bobu si Manea Manescu). Pe 2 februarie au fost condamnati la inchisoare pe viata. Dupa scurt timp, au fost pusi in libertate.

Tudor Postelnicu (n. 13 noiembrie 1931) a fost un comunist și general român. În 1977 a făcut parte din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului. În 1978 a fost numit șef al Departamentului Securității Statului. În 1987 devine Ministru de Interne și membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român - foto: Agerpres (jurnalul.ro)

Tudor Postelnicu – foto: Agerpres (jurnalul.ro)

Tudor Postelnicu (n. 13 noiembrie 1931) a fost un comunist și general român. În 1977 a făcut parte din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului.

În 1978 a fost numit șef al Departamentului Securității Statului. În 1987 devine Ministru de Interne și membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român

 

27 ianuarie 1992 - A fost semnat Tratatul de prietenie, colaborare și bună vecinatate cu Bulgaria.

 

27 ianuarie 1997 - În Burkina Faso a fost revizuita Constitutia adoptată la 11 iunie 1991.

 

27 ianuarie 2008 - A murit presedintele indonezian Suharto. Suharto s-a născut la 8 iunie 1921 si a fost presedinte al Indoneziei intre anii 1967-1998.

 

27 ianuarie 2009 - A murit John Updike, prozator şi poet american ( romanul sau “Centaurul” a fost tradus si in limba romana); ( n.1932)

 

27 ianuarie 2010 - A murit scriitorul american Jerome David Salinger, autorul romanului “De veghe în lanul de secară”; (n.1 ianuarie 1919,New York).

 

27 ianuarie 2011 - S-a declanșat “Primăvara arabă” în Yemen.

Primăvara arabă au fost o serie de mișcări de protest care au avut loc în mai multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord începând cu sfârșitul anului 2010. În principal, acestea au avut loc mai ales în țări arabe unde domnea un regim autoritar sau totalitar.

Manifestări de stradă de o amploare deosebită s-au desfășurat în Egipt, Algeria, Yemen, Libia, Iordania, Bahrain, Maroc, Kuweit si Iran, având loc evenimente de mai mică amploare în Sahara Occidentală, Sudan, Djibouti, Cisiordania, Liban, Siria, Irak, Senegal, Arabia Saudită și Oman.

În aceeași perioadă s-au desfășurat demonstrații de diferite mărimi și în țări din afara zonei, cum ar fi Somalia, Albania, Serbia, Mauritania și Gabon.

Proteste Algeria - foto: theapricity.com

Proteste Algeria – foto: theapricity.com

Scânteia care a declanșat mișcările de protest a fost larg recunoscută ca fiind sinuciderea prin auto-incendiere a lui Mohamed Bouazizi în Tunisia la data de 17 decembrie 2010.

Acest act a declanșat demonstrații pe scară largă împotriva regimului, care ulterior s-au extins în mai multe țări din zonă.

În Egipt, Yemen și Tunisia, demonstrațiile au devenit adevărate revoluții care au dus la înlăturarea președinților tunisian (Zine El Abidine Ben Ali) și egiptean (Hosni Mubarak), iar ulterior și a președintelui yemenit Ali Abdullah Saleh.

În Iordania și Cisiordania guvernele au fost dizolvate de către regele Abdullah, respectiv președintele Autorității Palestiniene Mahmud Abbas.

Existența mijloacelor de comunicație modernă precum Facebook sau Twitter au înlesnit organizarea revoltei, fapt pentru care guvernele din mai multe țări afectate de proteste au blocat accesul la ele sau chiar la întregul Internet.

Accesul mass-media internaționale în mai multe țări a fost sever restricționat, iar reporterii mai multor posturi internaționale (CNN, Al Jazeera etc.) aflați pe teren au fost amenințați, reținuți de către poliție sau chiar bătuți.

Yemeni Revolution - Anti-government protest in Sana'a on 3 February 2011 - foto: en.wikipedia.org

Yemeni Revolution – Anti-government protest in Sana’a on 3 February 2011 – foto: en.wikipedia.org

După căderea celor trei dictatori din Tunisia, Egipt și Libia, următoarea întrebare a fost cine urmează la rând.

Următoarele revolte s-au declanșat în Siria și Yemen. Cei doi lideri, Bashar Al Assad și Ali Abdullah Saleh, au încercat să se mențină la putere, lansând numeroase promisiuni de democratizare, pentru oprirea violențelor.

Protestele în Yemen au durat 10 luni timp în care s-au produs masacre în aproape fiecare zi. Președintele Saleh în tot acest timp, a promis o serie de reforme politice care să îmbunătățească traiul cetațenilor, însă poporul nu a renunțat până când acesta nu și-a semnat demisia, după 32 de ani de președinție.

Același lucru nu se poate spune despre Siria, unde forțele rebele luptă încă împotriva regimului Asad, care refuză să predea puterea în ciuda violențelor și evenimentelor grave care au încălcat drepturile omului.

 

27 ianuarie 2013 - A murit comunistul sovietic Ivan Ivanovici Bodiul, fost Prim-secretar al Partidului Comunist din R.S.S. Moldovenească intre anii 1961-1980; (n.3 ianuarie 1918).

Ivan Ivanovici Bodiul (n. 21 decembrie 1917/3 ianuarie 1918, satul Alexandrovca, regiunea Nicolaev, Ucraina - d. 27 ianuarie 2013, Moscova, Rusia) a fost un politician moldovean, care a îndeplinit funcția de Prim-secretar al Partidului Comunist din R.S.S. Moldovenească (1961-1980) - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ivan Ivanovici Bodiul – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

În ciuda originii sale moldovenesti, a fost un prost vorbitor al limbii romane.

Ivan Bodiul a fost prim-secretar al Partidului Comunist din Moldova de la 28 mai 1961 – 30 decembrie 1980. In opiniile istoricilor care au studiat perioada respectivă, Bodiul a fost un „dictator regional” tipic perioadei brejneviste.

În calitate de prim-secretar al PCM, el s-a remarcat prin lupta dusă împotriva conștiinței naționale românești si a transformat RSS Moldovenească într-un cap de pod al KGB-ului în războiul subversiv purtat de URSS împotriva României;

A dus o politica de deznationalizare a romanilor moldoveni si de persecutii impotriva intelectualitatii romane din aceasta republica sovietica si de rusificare a Republicii Moldova, invitând specialiști alogeni din cele mai îndepărtate colțuri ale fostei Uniuni Sovietice în detrimentul angajării în câmpul muncii a populației băștinașe care, la rândul ei, era trimisă în mod organizat în Siberia și în alte regiuni ale URSS (în special din RSFSR) pentru a schimba structura etnică a populației.

A încurajat căsătoriile tinerilor nomenclaturişti cu rusoaice, acest fapt fiind un bilet de intrare în saloanele puterii sovietice.

A susținut ampla campanie de falsificare a adevărului științific despre limba română și istoria națională.

Grefând pe te­ma poporului şi limbii moldove­neşti, a lan­­sat critici dure împotriva regimului de la Bucureşti.

Încă din anul 1965, s-a declanşat o vastă campanie propagandistică vizând pericolul presei, literaturii, radi­o­u­lui şi televiziunii româneşti.

În 1968 a interzis literatura românească şi ziarele de peste Prut, acestea fiind tăinuite în fondurile speciale ale bibliotecilor si eliminat în totalitate „limba moldovenească” din spaţiul public încă la începutul anilor ’60, când în Ucraina, de exemplu, Piotr Selest a luat măsuri pentru a readuce măcar parţial ucraineana în instituţiile statului;

În 1970, în faţa membrilor Co­mitetului Central (CC) al Parti­du­lui Comunist din Moldova (PCM), Ivan Bodiul (1917-2013), prim-secretarul RSSM, a „înfierat” politica lui Ceauşescu.

Deoarece „propagau ideea României Mari”, i-a numit pe comuniştii români „re­acţionari”, „şovini”, calomniatori „în mod josnic” ai bolşevicilor.

Altă dată s-a denunţat„ răspândirea foilor volante şi a ins­crip­ţiilor cu caracter antirus, antisovietic şi proromân”