Evenimentele Zilei de 5 mai în Istorie
Session of the Council of Europe’s Assembly in the former House of Europe in Strasbourg in 1967. Willy Brandt, German minister for Foreign Affairs, is speaking
foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org;
5 mai este a 125-a zi a calendarului gregorian.
Sărbătorile Zilei de 5 mai
(BOR) Sf. Mare Mc. Irina. Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou
Sfânta Mare Muceniță Irina din Maghedon a trăit și a pătimit în secolul al IV-lea (1). Numele de Irina înseamnă pace în limba greacă. Ea este una dintre cele douăsprezece sfinte fecioare mucenițe care i-au apărut sfântului Serafim din Sarov, precum și călugăriței Eupraxia la sărbătoarea Buna-Vestiri în 1831. Sf. Irina din Maghedon este prăznuită la 5 mai.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
Sfântul Efrem cel Nou, Sfântul Efrem din Nea Makri sau Sf. Efrem din Muntele Amomon, despre care se crede că a trăit între anii 1384 și 1426, este cinstit ca sfânt mucenic și făcător de minuni de mulți creștini ortodocși. Deși nu există date istorice despre el[1], credincioșii îl consideră un sfânt “nou-arătat” (gr. “νεοφανείς”) prin descoperire dumnezeiască.
Sfântul Efrem a devenit în ultimii ani unul din cei mai cinstiți sfinți din Grecia, și o mulțime de pelerinaje se fac la moaștele și locul pătimirii lui, Mănăstirea Buna Vestire din Muntele Amomon. Mucenicia sa este prăznuită la data de 5 mai, iar descoperirea moaștelor sale la 3 ianuarie. Moaștele sfântului au fost descoperite prin voia lui Dumnezeu în 1950, 524 ani după moartea sa martirică. Patriarhia Constantinopolului l-a canonizat în martie 2011.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
(BRU) Sf. Irina, martiră († secolul I)
Sfânta Mare Muceniță Irina din Maghedon a trăit și a pătimit în secolul al IV-lea. Numele de Irina înseamnă pace în limba greacă. Ea este una dintre cele douăsprezece sfinte fecioare mucenițe care i-au apărut sfântului Serafim din Sarov, precum și călugăriței Eupraxia la sărbătoarea Buna-Vestiri în 1831. Sf. Irina din Maghedon este prăznuită la 5 mai.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
(BRC) Sf. Iudita, văduvă
Ziua internaţională a moaşelor
Ziua internaţională a moaşelor este marcată în fiecare an, la data de 5 mai. Lansată de Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM), la sfârşitul anilor 1980, Ziua internaţională a moaşelor a fost marcată pentru prima dată în 1991. De atunci, peste 50 de ţări celebrează anual această zi. În fiecare an, Ziua internaţională a moaşelor este sărbătorită de moaşe, studenţi, beneficiari şi toate părţile implicate în procesul naşterii printr-o conferinţă online de 24 ore, care acoperă o gamă largă de subiecte, cu vorbitori din întreaga lume.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua Vesak (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline) este marcată, în 2023, la 5 mai, fiind cea mai sacră zi pentru milioane de budişti din întreaga lume, reprezentând ziua în care Buddha s-a născut, a atins iluminarea şi a murit. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu Lună plină din luna mai.
Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin rezoluţia 54/115 din 1999, marcarea la nivel internaţional a Zilei Vesak, ca recunoaşterea a contribuţiei pe care budismul, una dintre cele mai vechi religii, a avut-o asupra spiritualităţii şi umanităţii de peste 2.500 de ani, potrivit site-ului https://www.un.org/.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009, de către Comunitatea Statelor de Limbă Portugheză (CSLP), organizaţie interguvernamentală care are un parteneriat oficial cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), pentru celebrarea limbii portugheze şi a culturilor lusofone, arată UNESCO. (https://www.unesco.org)
În 2019, cea de-a 40-a sesiune a Conferinţei generale a UNESCO a decis să proclame data de 5 mai a fiecărui an drept Ziua mondială a limbii portugheze.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Mexic – Cinco de Mayo (1862)
Cinco de Mayo (in spaniola înseamnă „cinci mai”), este o sărbătoare care comemorează victoria nesperată a armatei mexicane condusa de generalulul Ignacio Zaragoza Seguin, în batalia de la Puebla din 5 mai 1862, împotriva invadatorilor francezi. Este sărbătorită mai ales în statul mexican Puebla si in randurile comunitatii mexicane din Statele Unite si in mai multe tari. Ziua Cinco de Mayo este importanta in comunitatile mexicane fiind considerata o mare sărbătoare a culturii şi identităţii acestui popor.
Ziua Culturii Lusofone
Japonia – Ziua Copiilor (Kodomo no hi)
Coreea de Sud – Ziua Copiilor
Kirghistan – Ziua Constituției
Tailanda – Ziua Încoronării
Albania – Ziua Martirilor
Etiopia – Ziua Victoriei Patrioților
Palau – Ziua Persoanelor Vârstnice
Danemarca – Ziua Eliberării (1945)
Etiopia – Ziua Eliberării (1941)
Astăzi în istorie pentru 5 mai
Evenimentele Zilei de 5 mai în Istorie:
- 5 mai 1789 – La Versailles, a fost convocata Adunarea Stărilor Generale;
- 5 mai 1949 – A fost înființat Consiliul Europei
5 mai 311 - A murit împăratul roman Galerius.
Galerius Maximianus ( nascut cca. 250 în apropiere de Zaicear , pe Valea Timocului din Serbia de azi, într-o familie de ţărani), sau Gaius Galerius Valerius Maximianus, a fost împărat roman între anii 305- 311. Sustinator al unei politici anticreştine, Galerius a promulgat totuşi cu câteva zile înainte de moarte, la 30 aprilie 311 un edict de toleranţă faţă de noua religie.
După spusele lui Lactantius, împăratul Galerius și-a afirmat originea dacică și s-a declarat dușman al numelui Roman, propunând chiar ca imperiul să se numească nu roman ci Imperiul Dac, spre oroarea patricienilor și senatorilor. El și-a exprimat atitudinea anti-romană imediat ce avut funcția de împărat, tratând cetățenii romani cu cruzime exemplară, așa cum cuceritorii îi tratează pe cuceriți, totul în numele aceluiași tratament pe care victoriosul Traian l-a aplicat cu două secole înainte poporului lui dac.
5 mai 553 - A început al doilea conciliu de la Constantinopol, considerat de multe biserici ca fiind al cincilea conciliu ecumenic.
Sinodul ecumenic al V-lea de la Constantinopol – sau Al doilea conciliu de la Constantinopol – a avut loc în urma iniţiativei împăratului Justinian şi a papei Vigilius. Lucrările au fost conduse de Eutihiu, patriarhul Constantinopolului şi au luat parte 145 de episcopi si a combatut erezia origenismului , criticand concepţiile privitoare la preexistenţa sufletelor, subordinatismul şi apocatastaza.
Doctrina lui Origene nega caracterul etern al pedepselor de după moarte și admitea eternitatea materiei și preexistența sufletului față de trup. Justinian l-a considerat pe marele alexandrin eretic, condamnându-l, mai întâi, printr-un decret în 543, iar mai apoi, la Sinodul al V-lea Ecumenic de la Constantinopol, în 553.
5 mai 867 - S-a nascut împaratul Uda al Japoniei (d. 931) .
5 mai 1194 - A murit Cazimir al II-lea cel Drept (n.1138), Mare Duce al Poloniei, în anul 1177; o poziție pe care a deținut-o până la moartea sa, întreruptă o singură dată de către fratele său mai mare, Mieszko al III-lea cel Batran. În 1186, Cazimir a moștenit Ducatul de Masovia de la nepotul său, Leszek.
A inceput să construiască o Universitate în Cracovia și deja se apucase să pună bazele clădirii, însă moartea sa subită a încurcat toate planurile. Universitatea de astăzi, Jagiellonia, a fost construită abia în 1364 de regele Cazimir al III-lea cel Mare , fiid cea mai mare Universitate din Europa Centrală și de Est (după Universitatea C arolina din Praga).
5 mai 1260 - Kubilai han devine conducător al Imperiului Mongol.
A trait între anii 1215-1294 si a fost unul din nepoții întemeietorului Imperiului Mongol, Ginghis han. A fost împărat al Chinei si este considerat a fi fost unul dintre cei mai importanți conducători mongoli din dinastia Yuan. În anul 1253 s-a convertit la religia budistă luand măsuri în sprijinul ei și al mănăstirilor din Tibet impunand budismul ca religie de stat.
5 mai 1494 - Navigatorul Cristofor Columb declara insula Jamaica posesiune spaniola.
5 mai 1640 -Regele Carol I al Angliei dizolvă Parlamentul cel Scurt. În 1640, confruntat cu un conflict armat cu Scoția, regele Carol I Stuart al Angliei convoacă din nou parlamentul pentru a vota noi impozite. Opoziția parlamentară este din nou puternică dar parlamentul a fost din nou dizvolvat. Acest parlament a avut activitate pentru 18 zile în perioada aprilie – mai 1640.
Carol I al Angliei (engleză Charles I of England) (n. 19 noiembrie 1600 – d. 30 ianuarie 1649) a fost rege al Angliei, Scoției și Irlandei din 27 martie 1625 până la execuția sa din ianuarie 1649.
5 mai 1762 - Rusia si Prusia semneaza Tratatul de la Sankt Petersburg prin care inceteaza razboiul dintre cele doua tari. Pe 5 ianuarie 1762 împărăteasa Elisabeta a Rusiei a murit, iar succesorul ei, Petru al III-lea, favorabil prusacilor, a rechemat armatele ruse de la Berlin și a mediat un armistițiu între Prusia și Suedia. Eliberat de una dintre amenințări, Frederik cel Mare, regel Prusiei a reușit să-i expulzeze pe austrieci din Silezia după Batalia de la Freiberg din 29 octombrie 1762.
5 mai 1789 - La Versailles, a fost convocata Adunarea Stărilor Generale (care nu mai fusese convocată din anul 1614), pentru a discuta criza financiară din Franţa, fapt ce avea să declanşeze o serie de evenimente care au condus la Revolutia franceza.
Adunarea Stărilor Generale din 1789 a fost prima întrunire a Stărilor Generale de după 1614, când o astfel de sesiune avusese loc sub domnia lui Ludovic al XIII-lea și al Mariei de Medici.
În 1789, convocate de Ludovic al XVI-lea, cele trei stări, clerul, nobilimea și burghezia, se întrunesc în perioada mai – iunie, cu scopul găsirii unor soluții pentru gravele probleme financiare al țării. Reprezentanții celei de-a treia stări, burghezia care a atras de partea sa și masele largi, se retrage și formează o Adunare națională marcând astfel izbucnirea Revoluției franceze.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
5 mai 1813 - S-a nascut la Copenhaga , Soren Aabye Kierkegaard, teolog si filosof danez, fondator al existentialismului .
A studiat teologia intre anii 1830 si 1840 la universitatea din localitatea natala. Dupa o perioada in care a cochetat cu ideea de a deveni pastor, a ales sa plece in Germania si sa se dedice studiului filosofic. Anul 1841 l-a gasit in Berlin unde a asistat la orele sustinute de Friederich Schelling.
A debutat doi ani mai tarziu cu o analiza critica la adresa romanului „Un biet scripcar” al lui Hans Christian Andersen, pentru ca mai apoi sa publice tot mai des eseuri filozofice, dar si cu teme religioase ori psihologice.
De numele sau se leaga conceptul existentialismului in filozofie care a avut o influenta deosebita asupra dezvoltarii acestui domeniu. S-a stins din viata la 11 noimebrie 1855 in Copenhaga dupa ce a suferit un atac cerebral.
5 mai 1815 - S-a nascut dramaturgul francez Eugene Labiche (d. 23 ianuarie 1888).
5 mai 1818 - S-a nascut Karl Marx, fondator al doctrinei marxiste, filosof si economist (d.1883)
Karl Heinrich Marx (n. 5 mai 1818, Trier, Germania – d. 14 martie 1883, Londra, Marea Britanie), filozof, istoric, economist, sociolog și jurnalist, întemeietor împreună cu Friedrich Engels al teoriei socialismului științific, teoretician și lider al mișcării muncitorești.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
5 mai 1821 - A încetat din viaţă în exil pe insula Sfânta Elena din Atlantic, Napoleon Bonaparte, împărat al Frantei ( 1804 – 1814 si 1815); ( (n. 15 august 1769).
A fost exilat pe Insula Sfanta Elena dupa infrangerea suferita la Waterloo in 1815. La putina vreme dupa decimarea trupelor sale, acesta a abdicat de pe tronul Frantei in favoarea fiului sau si a cerut azil englezilor pentru a cadea in mana fortelor contrarevolutionare.
In data de 15 iulie, omul de stat a intrat sub protectia britanicilor care l-au trimis pe micuta insula din mijlocul Oceanului Atlantic, chiar daca Napoleon ar fi dorit sa ajunga in Statele Unite.
Timp de sase ani, acesta a locuit pe Sfanta Elena alaturi de o parte din oamenii loiali. Potrivit anumitor documente, pe timpul sederii pe insula, Napoleoan ar fi fost otravit treptat, considerandu-se ca in cazul reintoarcerii sale in Franta ar putea destabiliza guvernul. Alte probe indica faptul ca omul politic ar fi decedat in urma unui cancer la stomac.
Misterul planeaza si acum in jurul cauzelor decesului acestuia. In momentul mortii, Napoleon avea 51 de ani. Corpul marelui conducator a fost repatriat in 1840, la Paris organizandu-se funeralii nationale in cinstea lui.
5 mai 1826 - S-a nascut imparateasa Eugenia a Frantei,soţia sotia imparatului Napoleon al III-lea. (d.1920).
5 mai 1827 - După moartea regelui Frederic Augustus I de Saxonia urmează la tron fratele său, Anton.
Frederic Augustus I (Frederick Augustus Joseph Maria Anton Johann Nepomuk Aloys Xavier; 23 decembrie 1750 – 5 mai 1827) a fost rege al Saxoniei (1805–1827) din Casa de Wettin. De asemenea a fost Elector de Saxonia (1763–1806) sub numele Frederic Augustus al III-lea (Friedrich August III.) și Duce de Varșovia (1807–1813) sub numele Frederic Augustus I (poloneză Fryderyk August I).
Anton (Anton Clemens Theodor Maria Joseph Johann Evangelista Johann Nepomuk Franz Xavier Aloys Januar; 27 decembrie 1755 – 6 iunie 1836), a fost rege al Saxoniei (1827–1836) din Casa de Wettin. A fost supranumit Anton der Gütige, (Anton cel Bun).
5 mai 1835 - Se pune în funcțiune prima linie de cale ferată din Europa în Belgia între Bruxelles și Mechelen.
5 mai 1846 - S-a născut Henryk Sinkiewicz, scriitor polonez, laureat al Premiului Nobel. (d. 15 noiembrie 1916).
Henryk Sienkiewicz (numele intreg Adam Aleksander Pius Oszyk-Sienkiewicz) s-a nascut la 5 mai 1846 in Wola Okrzejska, Polonia.
5 mai 1848 - stil vechi (17 mai 1848, stil nou) se încheie Marea adunare naţională de la Blaj in Transilvania, cu participarea a 40 000 oameni, preponderent ţărani, prin care românii din Transilvania se declară naţiune de sine stătătoare.
5 mai 1891 - Inaugurarea celebrei sali de concerte “Carnegie Hall” din New York.
5 mai 1904: A decedat scriitorul şi publicistul ungur Jokai Mor; (n.1825).
5 mai 1912 - A aparut primul numar al ziarului „Pravda” , organ de presa al partidului comunist rus si al C.C. al Partidului comunist al Uniunii Sovietice (pana in 1991).
5 mai 1918 - La Chişinău, România, apare cotidianul Sfatul Ţării sub direcţia lui Ion Costin şi Nicolae Alexandri.
5 mai 1919 - A fost creata, la Geneva, Liga Societatilor de Cruce Rosie ca organ de legatura permanenta intre societatile nationale de Cruce Rosie.
5 mai 1925 - Guvernul Africii de Sud declara limba afrikaans, limba oficiala.
5 mai 1927 - Se înfiinţează Institutul de Cercetări şi Staţiuni Agronomice din România.
5 mai 1933 - A murit medicul Ernest Juvara, anatomist si chirurg (contributii remarcabile mai ales in domeniul ortopediei), profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti.
5 mai 1936 - Trupele Italiei fasciste ocupa Addis Abeba, capitala Etiopiei.
5 mai 1940 - Se formeaza la Londra guvernul norvegian in exil, dupa ocuparea Norvegiei de catre Germania nazista.
5 mai 1944 - Trupele germane executa 216 civili in satul Kleisura din Grecia.
5 mai 1945 - Începe insurectia de la Praga, o încercare a rezistentei cehe de a elibera orașul de sub ocupația nazistă.
5 mai 1948 - Moare la Bran in jud. Brasov, Sextil Puscariu,( n. 4 ian. 1877, Brasov), filolog si lingvist, istoric literar, pedagog, cronicar muzical si teatral, publicist si academician roman.
5 mai 1949 - Zece ţări din Europa: Belgia, Danemarca, Franța, Irlanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Regatul Unit, Suedia și Țările de Jos au semnat tratatul de la Londra prin care a fost creat Consiliul Europei.
Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională. A luat naștere la 5 mai 1949 și reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene precum și alte state din centrul și estul Europei. Este independent de Uniunea Europeană, și este diferit și de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene. Sediul Consiliului Europei este la Strasbourg.
Consiliul Europei are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de “Adunarea Parlamentară”, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de “Comitetul Miniștrilor”, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre.
Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei. România a deținut președinția Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei în perioada noiembrie 2005 – mai 2006.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
5 mai 1950 - Bhumibol Adulyadej se auto-încoronează ca regele Rama al IX-lea al Thailandei.
5 mai 1954 - Generalul Alfredo Stroessner preia puterea in Paraguay printr-o lovitură de stat .
5 mai 1955 - A intrat in vigoare acordul pentru crearea Uniunii Europei Occidentale, in baza unui acord semnat de Belgia, Franta, Luxemburg, Olanda si Marea Britanie la data de 23 octombrie 1954.
5 mai 1955 - Începe să funcționeze UEO, Uniunea Europei Occidentale, în baza acordului semnat de către Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie la 17 martie 1948. UEO este singura organizație europeană cu componentă de apărare înființată în perioada războiului rece.
5 mai 1957 - Televiziunea Romană a realizat prima transmisie sportiva in direct, prezentand meciul de rugby Anglia-România.
5 mai 1977 - A murit Ludwig Erhard, economist şi politician german (n 1897).A îndeplinit funcţia de cancelar al RFG în perioada 16 octombrie 1963- 1 decembrie 1966.
5 mai 1988 - Televiziunea japoneza a a efectuat prima transmisiune in direct de pe Everest, cel mai inalt munte din lume.
5 mai 1988 - S-a născut Adele, cântăreață britanică.
Adele Laurie Blue Adkins (născută pe 5 mai 1988, în Tottenham, Londra), cunoscută sub numele de Adele, este o cântăreață, compozitoare și textieră britanică. Ea a fost primul beneficiar al premiului „Critics’ Choice” din cadrul BRIT Awards și a fost numită „Talentul anului 2008” în urma sondajului efectuat de BBC, Sound of 2008. La Premiile Grammy din 2009, Adele a câștigat premiile pentru „Cel mai bun artist debutant” și „Cea mai bună voce pop”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
5 mai 1990 - Presedintele Ion Iliescu a invitat reprezentanti ai manifestantilor din Piata Universitatii la o discutie. Tratativele dintre presedinte si manifestanti au esuat, in momentul in care acestia din urma au cerut ca dialogul sa fie televizat.
5 mai 1999 - Indonezia și Portugalia au semnat un acord prin care să sprijine realizarea autonomiei provinciei Timor.
5 mai 1999 - Deputatii europeni l-au investit, la Strasbourg, pe italianul Romano Prodi in functia de presedinte al Comisiei Europene.
5 mai 2001 - Patriotul roman Ilie Ilascu a fost eliberat din inchisoarea Hlinoaia, unde fusese detinut samavolnic de autoritatile separatiste din autoproclamata republica transnistreana.
5 mai 2002 - După ce în primul tur de scrutin Jacques Chirac a obținut 19,88% din voturi, în al doilea tur de scrutin obține 82,21% împotriva lui Jean-Marie Le Pen al Frontului Național și este confirmat ca președinte al Franței.
Jacques René Chirac (n. 29 noiembrie 1932 la Paris) este un politician francez. A fost ales președinte al Republicii Franceze în 1995 și 2007, totodată co-principe al Andorrei.
Jean-Marie Le Pen (n. 20 iunie 1928 la La Trinité-sur-Mer (Morbihan) ) este un om politic francez, membru al Parlamentului European în perioada 2004-2009 din partea Franței. Este fondatorul și președintele onorific al Frontului Național Francez, mișcare de dreapta, cu caracter xenofob, conservator și antisemit. Este tatăl omului politic Marine Le Pen.
5 mai 2004 - Guvernul premierului Silvio Berlusconi a intrat în cartea recordurilor pentru că a reuşit să reziste 1.060 de zile la putere, devenind cel mai longeviv guvern din istoria Italiei postbelice.
5 mai 2006 - Moare la manastirea Varatec din jud.Neamt, Zoe Dumitrescu-Busulenga, scriitoare si critic literar ( n. 1920).
Nascută la 20 august 1920, a fost o personalitate a culturii române, cu o prolifică activitate de cercetător, critic şi istoric literar, eseist, filozof al culturii şi pedagog român. A fost membră a Academiei Romane şi a unor importante instituţii culturale europene. A fost un colaborator important al regimului Ceausescu în domeniul culturii, iar după 1989 a ales să se retragă într-o chilie la manastirea Varatec, lund numele de maica Benedicta. A fost înmormântată la manastirea Putna.
5 mai 2019 - Accident aviatic soldat cu 41 morţi şi cinci răniţi după aterizarea de urgenţă a unui avion Aeroflot, cuprins de flăcări în zbor, pe aeroportul moscovit Sheremetyevo. 41 de oameni au murit şi cel puţin cinci au fost răniţi în urma aterizării în flăcări a unui avion al companiei ruse Aeroflot pe aeroportul moscovit Sheremetyevo.
Aeronava Suhoi Superjet 100 decolase spre Murmansk, dar a anunţat că are un incendiu la bord şi a revenit la sol. Imaginile arată cum avionul a aterizat cu flăcări ieşind din zona cozii. Un membru al echipajului ar fi declarat că avionul a fost lovit de fulger.
cititi mai mult pe adevarul.ro
5 mai 2020 - La ordinea zilei