Karl Marx

Karl Marx - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

foto si articol preluate de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

5 mai 1818, s-a nascut in orasul Trier din Germania, filosoful, jurnalistul si economistul Karl Marx ; (d.14 martie 1883, Londra).

Karl Heinrich Marx a întemeiat împreună cu Friedrich Engels teoria socialismului științific si a fost un teoretician și lider al mișcării muncitorești. A avut o influență importantă asupra istoriei politice a secolului al XX-lea.

Karl Marx împreună cu Friedrich Engels a scris și a publicat în 1848, Manifestul Partidului Comunist . in care afirma, inca din primul capitol ca : „Istoria tuturor societăților cunoscute este istoria luptei de clasă”, un concept folosit de mult timp deja de către alti istorici care il precedasera.
Marx a argumentat că sistemul capitalist, la fel ca și sistemele socioeconomice precedente, produce tensiuni interne care îl conduc la distrugere.

Așa cum capitalismul a înlocuit feudalismul, capitalismul va fi înlocuit de comunism, o societate fără clase care urmează unei perioade de tranziție în care statul va fi un instrument al dictaturii proletariatului si ca schimbările socio-economice se produc prin intermediul activității revoluționare organizate.

În acest model capitalismul va lua sfârșit prin lupta organizată a clasei muncitoare internaționale. Ideile lui Marx au început să exercite o influență majoră asupra mișcării muncitorești la scurt timp după moartea sa. Această influență a crescut impetuos odată cu victoria Revoluției din Octombrie din Rusia, revoluție datorată marxistilor bolșevici condusi de Lenin.

articol preluat de pe https://cersipamantromanesc.wordpress.com