(Laura Ştefan) Dacă trec modificările la Codul Penal şi CPP promovate de PSD s-a terminat cu anticorupţia

Laura Stefan (Epoch Times România)

foto – Laura Stefan (Epoch Times România)
articol – Andrei Pricopie – epochtimes-romania.com

Dacă va fi adoptat proiectului de lege al Guvernului pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, avizat astăzi de Comisia Juridică a Senatului, s-a terminat cu lupta împotriva corupţiei, a avertizat Laura Ştefan, expert în domeniul anticorupţiei şi statului de drept.

“Dacă trec modificările la Codul Penal şi de Procedură Penală promovate de PSD (şi sunt şanse să treacă pentru că dl Ponta lipseşte din ţară) s-a terminat nu doar cu anticorupţia, ci şi în general cu lupta împotriva criminalităţii”, a declarat Laura Ştefan, care a prezentat o listă cu principale probleme pe care le-a observat:

1. Se cer “probe concrete” “dincolo de orice îndoială” atât la condamnare, cât şi la arestare. E absurd – la condamnare standardul trebuie să fie “dincolo de orice îndoială rezonabilă” şi aşa e peste tot în lume căci judecătorul nu e Dumnezeu să ştie “dincolo de orice îndoială” ce s-a întâmplat într-un dosar. Iar la arestare textul anterior vorbea despre “probe sau indicii temeinice” care să construiască “suspiciunea rezonabilă”.

2. Denunţul la mită trebuie făcut în maxim 6 luni dacă vrei să beneficiezi de clauza de nepedepsire.

3. Denunţul cu privire la alte persoane şi alte fapte nu mai poate fi luat în considerare atunci când procurorul şi judecătorul evaluează dacă e sau nu necesar să aresteze pe cineva – chiar sunt curioasă cum se va face enforcementul acestei norme.

4. Acţiunea în regres devine obligatorie.

5. Calculul pedepsei în caz de pluralitate de infracţiuni se schimbă – pedeapsa poate ajunge cel mult până la maximul special al pedepsei pentru infracţiunea cea mai gravă. Asta înseamnă că practic celelalte infracţiuni sunt şterse cu buretele.

6. Se reduc termenele de prescripţie.

7. Se introduce o nouă infracţiune pentru procurori, judecători şi poliţişti – “abuzul de putere al organelor judiciare”.

8. Se introduce un nou alineat la infracţiunea deja existentă “represiunea nedreaptă”.

9. Se uşurează întreruperea executării pedepsei.

10. Se schimbă regimul expertizelor.

“Sunt curioasă care va fi soarta acestui proiect de lege şi câţi îşi vor asuma o poziţie publică pe această chestiune. N-am spus niciodată că noile coduri sunt perfecte – de pildă am criticat modul de calcul al pedepsei în caz de pluralitate de infracţiuni care duce la pedepse aberante (22 de ani pentru 20.000 euro şpagă) – dar aceste amendamente sunt cu adevărat distrugătoare”, a subliniat Laura Ştefan

articol preluat de pe http://epochtimes-romania.com/