Evenimentele Zilei de 9 iulie în Istorie

Le serment de Jeu de Paume. Copper plate by Pierre-Gabriel Berthault after a drawing by Jean-Louis Prieur (1789). The representatives swore not to depart until they had given France a new constitution - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Le serment de Jeu de Paume. Copper plate by Pierre-Gabriel Berthault after a drawing by Jean-Louis Prieur (1789). The representatives swore not to depart until they had given France a new constitution

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

9 iulie este a 190-a zi a gregorian calendarului și a 191-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 9 iulie

(BOR) Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamţ; Sf. Sfinţit Mc. Pangratie, Episcopul Tavromeniei

(BRU) Sf. Pancrațiu, episcop, martir († secolul I – secolul al II-lea)

(BRC) Ss. Augustin Zhao Rong, preot și însoțitorii, martiri; Sf. Veronica Giuliani, fecioară

 

Argentina – Recunoașterea independenței față de Spania (1816)

 

Astăzi în istorie pentru 9 iulie

 

Evenimentele Zilei de 9 iulie în Istorie:

- 9 iulie 1701 – Bătălia de la Carpi;

- 9 iulie 1955 – Manifestul Bertrand Russel – Albert Einstein

 

9 iulie 455 - Comandantul militar roman Avitus a fost proclamat la Arles împărat al Imperiului Roman de Apus.

Marcus Flavius Avitus (Eparchius) (n. ~400 - d. 18 august 457) a fost împărat roman în perioada 455-456 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Avitus – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Marcus Flavius Avitus (Eparchius) (n. ~400- d. 18 august 457) a fost împărat roman în perioada 455-456. Se trăgea dintr-o familie de latifundiari din Gallia. Pe vremea generalului Flavius Aetius, Avitus devine în 439 praefectus praetorio în Gallia. După asasinarea lui Valentinian al III-lea de către un partizan al generalului Aetius și după detronarea lui Petronius Maximus (succesorul lui Valentinian), Avitus se proclamă împărat roman pe 9 iulie 455, la Arles.

Pentru asta a avut și susținerea militară a vizigoților. Intrând în conflict cu generalul roman Ricimer Flavius, este înfrânt la Placentia (Piacenza de azi), în octombrie 456. Pe 17 octombrie este detronat. Ricimer (adevăratul conducător al Imperiului Roman de Apus) impune la purpura imperială pe Maiorian. La puțină vreme de la înfrângerea de la Placentia, Avitus (devenit între timp episcop în acest oraș), moare (se pare ca în 457) În timpul lui Avitus, Sidonius Apollinaris (432 – 486), scrie un panegiric, împăratului .
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 iulie 869 - Un cutremur de 8,4-9,0 Mw a lovit zona din jurul Sendai din nordul Honshu, Japonia. Inundațiile de la tsunami s-au extins câțiva kilometri pe teritoriul țării.

 

9 iulie 1357 - Împăratul Carol al IV-lea a pus piatra de temelie a Podului Carol din Praga. Podul Carol este un pod istoric celebru, care traversează râul Vltava în Praga, Republica Cehă. Construcția sa a început în anul 1357, sub patronajul regelui Carol al IV-lea, și a fost terminată la începutul secolului al XV-lea. El a înlocuit vechiul pod Judith, construit în perioada 1158-1172, care fusese grav avariat de o inundație în 1342.

Podul cel nou a fost numit, inițial, Podul de Piatră (Kamenný most) sau Podul Pragăi (Pražský most), primind numele de Podul Carol abia în 1870. Fiind singurul mod de traversare a râului Vltava (Moldau) până în 1841, Podul Carol a fost cea mai importantă cale de comunicație între Cetatea din Praga, Orașul Vechi și zonele adiacente. Această legătură a făcut ca orașul Praga să devină o localitate importantă pe ruta comercială între Europa de Vest și de Est.

Podul are o lungime de 515,76 metri și o lățime de aproximativ 10 metri, fiind sprijinit pe 16 arcuri apărate de bariere antigheață. El este protejat de trei turnuri, dintre care două se află pe malul din cartierul Malá Strana și cel de-al treilea pe malul Orașului Vechi.  Balustradele podului sunt decorate cu 30 de sculpturi, majoritatea realizate în stil baroc, în jurul anului 1700, și înlocuite, în prezent, cu replici.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

9 iulie 1441 - A murit pictorul flamand Jan van Eyck; (n. 1390)

Jan van Eyck (n. circa 1390, Maaseyck - d. 9 iulie 1441, Brugge) a fost un pictor flamand din perioada târzie a Evului Mediu („Bărbat cu turban roşu”, 1433, presupus a fi autoportret) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Jan van Eyck („Bărbat cu turban roşu”, 1433, presupus a fi autoportret) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Jan van Eyck (n. circa 1390, Maaseyck – d. 9 iulie 1441, Brugge) a fost un pictor flamand din perioada târzie a Evului Mediu. El a jucat un rol decisiv în istoria picturii europene, în același timp și un remacabil inovator, fiind cel care a introdus pictura în ulei, ceea ce a adus cu sine revoluționarea picturii universale.

Opera sa l-a făcut celebru și în străinătate, în primul rând în Italia, acolo unde unui pictor străin nu îi era deloc ușor să obțină aprecieri și succese. Cât privește stilul său, van Eyck a ajuns la o perfecțiune incredibilă în desenul formelor, în redarea materialelor, precum și reprezentarea chipurilor omenești. Jan van Eyck este unul din fondatorii Școlii de artă Renașterea Nordică.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

9 iulie 1493 - A început zidirea Bisericii din Borzești, ctitorie a lui Stefan cel Mare.

Borzesti Side view right.jpg

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Borzești

Borzesti este un sat din judetul Bacau, astazi devenit unul dintre cartierele orasului Onesti. Aici s-a nascut si a copilarit Sfantul Stefan cel Mare. Domnitorul Stefan a mostenit mosia de la Borzesti din mosi-stramosi. Biserica din Borzesti poarta hramul Adormirea Maicii Domnului si a fost construita din initiativa lui Stefan Cel Mare intre 9 iulie 1493 si 12 octombrie 1494.

Stefan cel Mare a ridicat biserica impreuna cu fiul sau, Alexandru-Voda. Biserica din Borzesti a fost construita de Sfântul Stefan cel Mare (+1493), in amintirea prietenului sau din copilarie, Gheorghiţă, omorat aici de catre tătari; acest eveniment este păstrat in legendele locului care spun ca Gheorghita a murit in acest loc răpus de sagetile tătarilor. Se spune ca este singura biserica ridicată de Sfântul Ştefan, nu pentru a comemora o victorie, ci în amintirea prietenului sau, Gheorghiţă, omorat de tătari în acest loc.

 

9 iulie 1520 - Aceasta este data primei mențiuni păstrate privind o “hotărnicie” – se referea la fixarea hotarului dintre Țara Românească și Transilvania, în zona din nordul Olteniei, “de la apa Oltului pînă la Râşava (Orşova)

 

9 iulie 1540 - Regele Henric al VIII-lea al Angliei a anulat căsătoria sa cu cea de-a patra soție, Anne de Cleves.

 

9 iulie 1595 - Astronomul Johannes Kepler a publicat lucrarea “Mysterium cosmographicum”, în care menționează șase planete.

Kepler's Platonic solid model of the Solar System from Mysterium Cosmographicum - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Kepler’s Platonic solid model of the Solar System from Mysterium Cosmographicum – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Kepler s-a născut la 27 decembrie 1571 în Weil der Stadt, Württemberg, Germania, și a studiat, începând cu anul 1591, teologia la Universitatea din Tübingen. Unul din profesorii săi era Michael Maestlin, apărător al teoriei heliocentrice a lui Copernic. Kepler ar fi dorit să devină preot protestant, dar în cele din urmă, având o mare înclinație pentru matematică, acceptă în 1594 funcția de profesor de matematică și astronomie la Universitatea din Graz, Austria.

Aici lucrează la un complex de ipoteze geometrice având ca scop explicarea depărtării dintre orbitele celor cinci planete cunoscute în acel timp (Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn). Kepler consideră că soarele exercită o forță care scade proporțional o dată cu îndepărtarea de o planetă: „Planetele se mișcă în consecință pe o traiectorie eliptică, în centrul căreia se găsește soarele”. În acest fel enunță prima sa lege a mișcării planetelor (vezi Legile lui Kepler), publicată în lucrarea Mysterium Cosmographicum („Misterul lumii cosmice”, 1596).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

9 iulie 1600 - Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania.

 

9 iulie 1701 - Războiul spaniol de succesiune - Austria înfrânge Franța în Bătălia de la Carpi. cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Carpi (9 iulie 1701) parte din Războiul spaniol de succesiune - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Carpi (9 iulie 1701) parte din Războiul spaniol de succesiune – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

9 iulie 1737 - A murit Gian Gastone de’ Medici, Mare Duce de Toscana (n. 1671)

Gian Gastone de' Medici (Giovanni Battista Gastone; 24 mai 1671 – 9 iulie 1737) a fost al șaptelea și ultimul Mare Duce de Toscana al Casei de Medici (Portrait by Franz Ferdinand Richter) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Gian Gastone de’ Medici, Mare Duce de Toscana (Portrait by Franz Ferdinand Richter) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Gian Gastone de’ Medici (Giovanni Battista Gastone; 24 mai 1671 – 9 iulie 1737) a fost al șaptelea și ultimul Mare Duce de Toscana al Casei de Medici. A fost al doilea fiu al lui Cosimo al III-lea de’ Medici, Mare Duce de Toscana și a soțiie lui, Marguerite Louise d’Orléans. Sora lui, Anna Maria Luisa de’ Medici, i-a aranjat căsătoria cu Anna Maria Franziska de Saxa-Lauenburg, în 1697. Din păcate, Gian Gastone și-a disprețuit soția, și ea pe el. Din căsătorie nu au rezultat urmași.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 iulie 1746 - A murit Regele Filip al V-lea al Spaniei (n. 1683)

Filip al V-lea al Spaniei (19 decembrie 1683 – 9 iulie 1746) a fost Rege al Spaniei din 1 noiembrie 1700 până la 15 ianuarie 1724, când a abdicat în favoarea fiului său Louis, și din 6 septembrie 1724, când și-a asumat din nou tronul în urma decesului fiului său, până la moartea sa (Portrait by Jean Ranc, 1723)- foto preluat de pe en.wikipedia.org

Filip al V-lea al Spaniei (Portrait by Jean Ranc, 1723)- foto preluat de pe en.wikipedia.org

Filip al V-lea al Spaniei (spaniolă Felipe V, franceză Philippe; 19 decembrie 1683 – 9 iulie 1746) a fost Rege al Spaniei din 1 noiembrie 1700 până la 15 ianuarie 1724, când a abdicat în favoarea fiului său Louis, și din 6 septembrie 1724, când și-a asumat din nou tronul în urma decesului fiului său, până la moartea sa. Înaintea domniei sale, Filip a ocupat un loc înalt în familia regală din Franța, ca nepot al regelui Ludovic al XIV-lea. Atunci când tronul Spaniei a devenit vacant în 1700, tatăl său, Louis, Marele Delfin, deținea cea mai puternică pretenție genealogică la coroana spaniolă.

Cu toate acestea, din moment ce Marele Delfin și fratele mai mare al lui Filip, Louis, Duce de Burgundia, dețineau pozițiile 1 și 2 în linia de succesiune la tronul Franței, regele Carol al II-lea al Spaniei l-a numit pe Filip ca moștenitorul său. Cum uniunea dintre Franța și Spania sub un singur monarh ar fi afectat echilibrul de putere în Europa, celelalte puteri europene ar fi putut lua măsuri pentru a preveni acest lucru. Filip a fost primul membru al Casei de Bourbon care a domnit în Spania. Suma celor două domnii ale lui a fost de 45 de ani și 21 zile, fiind cea mai lungă din istoria modernă spaniolă.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

9 iulie 1789 - În Franța s-a format Adunarea Națională Constituantă, adunare ce a început să funcționeze ca guvern și  să lucreze la elaborarea unei Constituții.

foto preluat de pe en.wikipedia.org

foto preluat de pe en.wikipedia.org

Adunarea Constituantă Franceză (9 iulie 1789 – 30 septembrie 1791) a fost un organ al puterii legislative în perioada revoluției din Franța. Constituția adoptată în 1791 a desființat privilegiile feudale, consacrând monarhia constituțională, în timp ce Biserica a fost pusă sub controlul statului.

Adunarea Constituantă a fost urmată de Adunarea Legislativă, îndeplinind un rol istoric și transformând în trei ani Franța feudală într-o țară în care capitalismul s-a dezvoltat liber. La cererea poporului, Adunarea Constituantă s-a grăbit să adopte unele măsuri cu caracter social. În noaptea de 4 august („Noaptea minunilor”), nobilimea și clerul au renunțat „benevol” la privilegiile lor, astfel că este elaborat decretul care prevedea lichidarea feudalismului în Franța.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 iulie 1797 - A murit Edmund Burke, filosof și om de stat englez (n. 1729)

EdmundBurke1771.jpg

Edmund Burke 1771

Edmunde Burke (12 ianuarie 1729, Dublin, Irlanda — 9 iulie 1797, Beaconsfield, Anglia) — reprezentant de seamă al conservatorismului. A scris: „Reflecții pe marginea revoluției din Franța” – respectarea tradiției: monarhie, biserică, aristocrație. Citat:”Pentru ca raul sa triumfe, este suficient ca cei buni sa nu faca nimic.”

 

9 iulie 1802 - S–a născut Thomas Davenport, inventatorul primului motor electric; (m. iulie 1851).

 

9 iulie 1810 - Napoleon a anexat Regatul Olandei ca parte a Primului Imperiu francez.

Localizarea Imperiului francez
Imperiul Francez în 1811: Franța în albastru închis, statele sale satelit în albastru deschis

Primul Imperiu Francez, cunoscut și cu denumirile mai obișnuite de Imperiul Francez ori Imperiul Napoleonian, acoperă perioada în care Franța a dominat cea mai mare parte a Europei continentale, sub conducerea lui Napoleon I. Din punct de vedere constituțional, Primul Imperiu Francez se referă atât la perioada dintre 1804 și 1814/1815, de la sfârșitul Consulatului Francez până la restaurarea . Imperiul a luat ființă în momentul în care Napoleon s-a proclamat împărat al Franței la 18 mai 1804, fiind încoronat pe 2 decembrie în același an în catedrala Notre Dame din Paris.

 

9 iulie 1815 - Charles Maurice de Talleyrand-Périgord a devenit prim-ministru al Franței.

Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord (n. 2 februarie 1754, Paris, Regatul Franței – d. 17 mai 1838, Paris, Franța), binecunoscut ca Talleyrand, a fost un politician și diplomat francez - (Portrait by Pierre-Paul Prud'hon (1817)) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord – Portrait by Pierre-Paul Prud’hon (1817) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord (n. 2 februarie 1754, Paris – d. 17 mai 1838, Paris), binecunoscut ca Talleyrand, a fost un politician și diplomat francez. Provenit dintr-o familie din înalta nobilime, s-a orientat spre cariera ecleziastică, la sugestia unchiului său, arhiepiscopul de Reims. Devine preot și apoi episcop de Autun. În timpul Revoluției franceze abandonează viața clericală și trece la o viață laică. Ocupă diferite înalte funcții de consilier, ambasador, ministru de externe, președinte al Consiliului de miniștri. A servit sub mai multe regimuri, fiind o persoană controversată.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 iulie 1816 - Congresul de la Tucumán a declarat independența față Provinciilor Unite ale Americii de Sud, de Spania, federație ce avea să stea la baza independentei Argentinei.

 

9 iulie 1816 - Se-a stins din viață la Kiev – Constantin Ipsilanti, fost domn al Moldovei și Valahiei.

Constantin Ipsilanti (n. 1760, Constantinopol, Imperiul Otoman – d. 24 iunie 1816, Kiev, Imperiul Rus) a fost domn în Moldova: 8 martie 1799 - 4 iulie 1801, octombrie 1806 - noiembrie 1806 şi în Ţara Românească: 1 septembrie 1802 - august 1806. A mai fost administrator al Ţării Româneşti sub ocupaţia rusească: 27 decembrie 1806 - 31 mai 1807 şi 8-28 august 1807 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin Ipsilanti – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin Ipsilanti (n. 1760 – d. 1816), a fost domn în Moldova: 8 martie 1799 – 4 iulie 1801, octombrie 1806 – noiembrie 1806 și în Țara Românească: 1 septembrie 1802 – august 1806. A mai fost administrator al Țării Românești sub ocupația rusească: 27 decembrie 1806 – 31 mai 1807 și 8-28 august 1807. În urma războiului ruso-turc din 1806-1812, al cărui inspirator activ a fost şi protagonistul fanariot, jumătate din Țara Moldovei a fost anexată de către Rusia ţaristă, generîndu-se, în cadrul disputei chestiunii orientale – Problema basarabeană.

Constantin Ipsilanti a rămas în urma acestui rapt teritorial, ultimul domn al Moldovei integre: de la Nistru şi pînă la Milcov (dar fără Bucovina răpită de habsburgi, în 1775). Constantin Ipsilante a devenit și domn al Valahiei pe timpul ocupației militare ruse în principatele românești. La 28 august 1807, C. Ipsilanti a fost nevoit să părăsească pentru totdeauna Bucureştiul şi la 15 septembrie a sosit la Iaşi, ca peste două zile să plece şi din capitala Moldovei, luînd calea pribegiei în Rusia.

Constantin Ipsilanti a trăit în refugiu la Kiev şi doar un scurt timp a fost obligat să locuiască la Moscova (1808-1809), unde a plecat fără ceilalţi membri ai familiei. A murit la o vîrstă trecută cu puțin peste 50 ani la Kiev, după o călătorie la St.Petersburg. Această moarte subită a aristocratului fanariot a avut un răsunet în întreaga Rusie şi se prezenta ca fiind destul de misterioasă…
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

9 iulie 1819 - S-a născut Elias Howe, inventatorul maşinii de cusut; (m. octombrie 1867).

 

9 iulie 1848 - Guvernul provizoriu revolutionar a emis un decret prin care se instituia o “Comisie a proprietatii”.

 

9 iulie 1850 - Președintele american Zachary Taylor a murit și a fost înlocuit de Millard Fillmore care a devenit cel de-al 13-lea președinte al Statelor Unite.

Zachary Taylor (n. 24 noiembrie 1784 - d. 9 iulie 1850), cunoscut ca și "Old Rough and Ready", a fost cel de-al doisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, fiind în funcție între 1849 și 1850 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Zachary Taylor – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Zachary Taylor (n. 24 noiembrie 1784 – d. 9 iulie 1850), cunoscut ca și “Old Rough and Ready“, a fost cel de-al doisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, fiind în funcție între 1849 și 1850. Taylor a fost cunoscut pentru cariera sa militară extinsă și pentru faptul de a fi primul președinte american neales anterior în vreo funcție publică. Zachary Taylor a fost al doilea președinte american care a decedat în decursul mandatului său.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Millard Fillmore (n. 7 ianuarie 1800, Summerhill, Comitatul Cayuga, New York, New York, SUA – d. 8 martie 1874, Buffalo, SUA) a fost cel de-al doisprezecelea vicepreşedinte şi cel de-al treisprezecelea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, servind un singur mandat prezidenţial incomplet între 1850 şi 1853 (Photo by Mathew Brady, c. 1855–65) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Millard Fillmore (Photo by Mathew Brady, c. 1855–65) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Millard Fillmore (n. 7 ianuarie 1800 – d. 8 martie 1874) a fost ce de-al doisprezecelea vicepreședinte și ce de-al treisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, servind un singur termen prezidențial incomplet între 1850 și 1853, fiind totodată ultimul membru al partidului Whig care a ocupat funcția cea mai înaltă de stat în Statele Unite. Millard Fillmore a succedat președintelui anterior, Zachary Taylor, al cărui vicepreședinte a fost, datorită morții acestuia de indigestie acută.

Astfel, Fillmore devine cel de-al doilea președinte al Statelor Unite care ascede la poziția de președinte prin moartea președintelui ales. Nu numai că nu a fost ales ca președinte, dar după ce a servit restul mandatului lui Zachary Taylor, Fillmore nu a fost nici măcar nominalizat de propriul său partid, Partidul Whig, pentru alegerile prezidențiale din 1852. În alegerile prezidențiale din 1856, deși a fost nominalizat de către partidul său, Know Nothing Party (oficial cunoscut ca American Party) candidat la președinția Statelor Unite, nu a câștigat alegerile.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

9 iulie 1850 - Profetul persan Báb a fost executat la Tabriz, Persia. Siyyid Alí Muhammad Shírází (20 octombrie 1819 – 9 iulie 1850) a fost fondatorul bábismului și una din cele trei figuri centrale ale religiei Bahá’í. A locuit în orașul Shiraz din Iran și la vârsta de 24 de ani (la 23 mai 1844) s-a declarat un fel de Mahdi. După asta și-a luat numele Báb care înseamnă Poartă. A compus sute de cărți (tablets) în care și-a expus învățăturile și care au devenit noi legi religioase. În 1850 a fost împușcat în Tabriz, de către un pluton de execuție.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 iulie 1856 - A murit chimistul italian Amedeo Avogadro ; (n. 1776)

 

9 iulie 1877 - S-a desfăşurat prima editie a Campionatului de tenis de la Wimblendon.

Wimbledon 1877.jpg

Turneul de tenis de la Wimbledon (The Championships, Wimbledon) este cel mai vechi și mai prestigios dintre cele 4 turnee de Mare Șlem (turneele de prim rang din circuitele de tenis masculin, ATP și feminin, WTA), fiind singurul dintre cele patru care se desfășoară pe aceeași suprafață ca la început, iarba. Este găzduit de All England Lawn Tennis and Croquet Club din Londra, în Marea Britanie. Este al treilea ca ordine pe parcursul anului, dupa Australian Open și Roland Garros. Prima ediție a avut loc în 1877.

 

9 iulie 1879 - S-a născut compozitorul italian Ottorino Respighi; (d. 1936).

 

9 iulie 1885 - S-a născut Marioara Voiculescu, actriță și regizoare română. (d. 1976)

Marioara Voiculescu (n. 9 iulie 1885, Bucureşti - d. 3 martie 1976, Bucureşti) a fost o actriţă şi regizoare română - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Marioara Voiculescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Marioara Voiculescu (n. 9 iulie 1885, București – d. 3 martie 1976, București) a fost o actriță și regizoare română. A fost directoare de trupă, protagonistă și coregizoare în filmele produse de Leon Popescu. Prin Decretul nr. 43 din 23 ianuarie 1953 al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne, actriței Marioara Voiculescu i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

9 iulie 1887 - Apar pe piata americana, primele servete de hartie. Producator John Dickenson.

 

9 iulie 1894 - S-a născut fizicianul rus Piotr Kapița, laureat al Premiului Nobel; (d. 1984).

 

9 iulie 1900 - Regina Victoria a Marii Britanii și-a dat consimțământul regal privitor la Actul de Constituție a Commonwealth-ului Australian.

 

9 iulie 1900 - S-a născut Alexandru Graur, lingvist român de etnie evreiască, membru al Academia Română|Academiei Române

Alexandru Graur.jpg

Alexandru Graur (n. 9 iulie 1900, Botoșani – d. 9 iulie 1988, București) a fost un lingvist, savant român de origine evreiască.[2] A fost tatăl comentatorului sportiv Dumitru Graur.

 

9 iulie 1901 - S-a născut Barbara Cartland, scriitoare britanică (d. 2000)

 

9 iulie 1902 - Oamenii de știință germani au izolat acidul barbituric, substanță ce va sta la baza somniferelor.

 

9 iulie 1922 - Johnny Weissmüller, înotător american originar din Timisoara, coboară sub 1 minut recordul mondial la 100 m liber (58.6 secunde).

Johnny Weissmüller, născut Peter Johann Weissmüller, (n. 2 iunie 1904, în cartierul Freidorf din Timișoara, pe atunci în Ungaria – d. 20 ianuarie 1984, Acapulco, Mexic) a fost un sportiv și actor american de origine germană. Părinții săi, șvabii bănățeni Petrus Weissmüller și Elisabeth Weissmüller născută Kersch, au emigrat în SUA împreună cu fiul lor în vârstă de șapte luni.

Johnny Weissmüller a susținut ulterior că s-ar fi născut în Windber (Pennsylvania), probabil pentru a fi selectat în lotul național de natație al SUA. Copil bolnăvicios, a fost sfătuit de un medic să se apuce de înot. Așa a ajuns de cinci ori campion olimpic la înot (1924-1928), deținătorul a 67 de titluri mondiale și 52 de titluri naționale. A deținut recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi la jumătatea de milă și a fost primul care a înotat 100 m sub un minut.

A devenit celebru prin seria de filme Tarzan, ecranizări inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs. Seria de filme a început la studiourile MGM, cu Tarzan the Ape Man (Tarzan omul-maimuță), în 1932. Se povestește că în timpul revoluției cubaneze, pe când Johny Weissmüller juca golf cu niște prieteni în Cuba, jucătorii s-au trezit înconjurați de revoluționari înarmați.

Fără să-și piardă cumpătul, Weissmüller a lansat celebrul strigăt al lui Tarzan, iar soldații, recunoscându-l, au fost foarte încântați să escorteze grupul într-o zonă sigură. Johnny Weissmüller a fost căsătorit de șase ori.Respectându-i-se dorința, la înmormântarea sa, coșciugul a fost coborât în groapă având ca fond sonor celebrul strigăt al lui Tarzan. La ediția din 2012 a Jocurilor Olimpice, una dintre stațiile metroului londonez a purtat numele lui Johnny Weissmuller.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

9 iulie 1929 - S-a născut regele Hassan al II- lea al Marocului; (d. 1999).

 

9 iulie 1932 - A incetat din viata King Camp Gillette, inventator si manufacturier, realizatorul primelor lame de ras. (n. 1855)

King Camp Gillette (n. 5 ianuarie 1855, Fond du Lac, Wisconsin — d. 9 iulie 1932, Los Angeles, California), inventator american al lamei de bărbierit, brevetată în 1895, şi lansată pe piaţă în 1903 care apoi a cucerit întreaga lume cu metoda sa revoluţionară de ras - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

King Camp Gillette – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

King Camp Gillette (n. 5 ianuarie 1855, Fond du Lac, Wisconsin — d. 9 iulie 1932, Los Angeles, California), inventator american al lamei de barbierit, brevetată în 1895, și lansată pe piață în 1903 care apoi a cucerit întreaga lume cu metoda sa revoluționară de ras.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

9 iulie 1941 - În Transilvania de nord-est, ocupată de Ungaria horthystă în urma Dictatului de la Viena, a început organizarea de către autoritaîile maghiare a detaşamentelor de muncă forţată, formate din români.

 

9 iulie 1941 - Armata Română a incheiat operatiunile militare in nordul Bucovinei, atingand granita existenta intre Romania si URSS din vara anului 1940.

 

9 iulie 1943 - Invazia aliată în Sicilia va cauza căderea lui Mussolini și-l va forța pe Hitler să anuleze o ofensivă majoră la Kursk.

 

9 iulie 1943 - S-a născut Margareta Pâslaru, interpretă româncă de muzică ușoară, populară, actriță de teatru si film, compozitoare, textieră, realizatoare de emisiuni TV si radio.

 

9 iulie 1945 - În Austria s-a decis acordul aliaților despre cele patru zone de ocupație.

 

9 iulie 1946 - S-a născut Angela Similea, interpretă româncă de muzică ușoară.

 

9 iulie 1947 - Consiliul de Miniștri hotărăște să remită secretarului general al Organizației Națiunilor Unite declarația de intrare a României în forul mondial și de aderare la Carta Națiunilor Unite.

 

9 iulie 1947 - S-a născut campionul american de box O. J. Simpson.

 

9 iulie 1947 - S-a născut Mirabela Dauer (Bela Scorțaru), interpretă româncă de muzică ușoară.

 

9 iulie 1955 - La această dată a fost citit, la Londra, în cadrul unei conferințe de presă, textul declarației ce punea bazele mișcării Pugwash (mișcare a oamenilor de știință pentru pace, dezarmare și securitate); inițiatorii mișcării au fost savanții Bertrand Russel și Albert Einstein, declarația fiind semnată de către Einstein înainte de 18 aprilie 1955, data morții sale.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Lansarea manifestului  Bertrand Russel - Albert Einstein, care a pus bazele miscarii  mișcării Pugwash (Londra, 9 iulie 1955) - foto: pugwash.org

Lansarea manifestului Bertrand Russel – Albert Einstein, care a pus bazele miscarii mișcării Pugwash (Londra, 9 iulie 1955) – foto preluat de pe pugwash.org

Conferințele Pugwash cu privire la Știință și Afaceri Mondiale este o organizație internațională care aduce savanți și figuri publice să lucreze împreună în vederea reducerii pericolului de conflict armat și să caute soluții la amenințările securității globale. A fost fondată în 1957 de Joseph Rotblat și Bertrand Russell în Pugwash, Nova Scoția, Canada, după publicarea Manifestului Russell-Einstein în 1955. Organizația Pugwash și Rotblat au primit împreuna Premiul Nobel pentru Pace în 1995 pentru eforturile privind dezarmarea nucleară. Grupurile de tineri / studenți au existat din 1979.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

9 iulie 1956 - S-a născut actorul american de cinema Tom Hanks.

Thomas “Tom” Jeffrey Hanks (n. 9 iulie 1956) este un actor, regizor și producător de film american, câștigător a două premii Oscar pentru cel mai bun actor. El și-a început cariera în comedii înainte de a obține succese notabile ca actor dramatic. La ora actuală, Hanks este listat ca fiind nr. 2 în topul actorilor cu cele mai mari încasări atât în SUA – 3,3 miliarde dolari – cât și în lume – aproape 6 miliarde $. Totodată, acesta se remarcă prin rolul principal avut în filmul Forrest Gump
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.imdb.com

 

9 iulie 1947 - Consiliul de Miniştri roman a decis să remită secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite declaraţia de intrare a României în această organizaţie şi de aderare la Carta Naţiunilor Unite.Romania a fost primita in ONU cativa ani mai tarziu, la 14 decembrie 1955.

 

9 iulie 1958 - Un cutremur de 7,8 Mw a avut loc în Golful Lituya, Alaska, provocând un mega tsunami cu înălțimea valului de apă de 525 metri pe marginea golfului Lituya; cinci persoane au fost ucise.

 

9 iulie 1979 - Sonda Voyager 2 a ajuns la maximă apropiere de Jupiter, trecând la 570.000 km de planetă.

 

9 iulie 1987 - Vizita oficială de lucru a lui Nicolae Ceaușescu în RP Polonă.

 

9 iulie 1988 - A încetat din viaţă lingvistul roman de etnie evreiasca Alexandru Graur (n. 9 iulie 1900).

 

9 iulie 1993 - Conferința Națională a Frontului Democrat al Salvării Naționale (FDSN), a hotărât schimbarea denumirii partidului în Partidul Democrației Sociale din România (PDSR).

 

9 iulie 1997 - Pugilistul american Mike Tyson a fost retras temporar din meciurile de box, dupa ce, inainte cu cateva zile, l-a muscat pe Evander Holyfield de ureche.

Mike Tyson s-a nascut pe 30 iunie 1966 in Brooklyn, New York. A fost exmatriculat din liceu, iar apoi s-a apucat de box. A devenit cel mai tanar campion la categoria grea, la numai 20 de ani, cand l-a facut knock-out pe campionul WBA, Trevor Berbick in a doua runda a meciului din 22 noiembrie 1986. Tyson si-a invins pe rand toti adversarii, castigandu-si faima.

Primul sau esec a venit in 1989, cand a fost pus la podea de Bruster Douglas. Nabadaiosul boxer s-a recules rapid dupa meciul pierdut si a revenit in ring cu si mai multa forta. Sirul de victorii i-a fost intrerupt de judecatori, fiind trimis o vreme in inchisoare pentru viol.

Dupa eliberare a inceput sa lupte din nou, iar in 16 martie 1996 si-a recapatat titlul de campion si a raspuns provocarii de a-l intalni in ring pe Evander Holyfield, campion IBF. Meciul, desfasurat in 28 iunie 1997, a ramas in istorie pentru ca Tyson si-a muscat adversarul atat de tare de ureche incat a ramas cu o bucata din ea in gura, ceea ce l-a facut sa piarda meciul.

 

9 iulie 2002 - A decedat actorul american de cinema Rodney (Rod) Stephen Steiger ; (n. 14 aprilie 1925).

 

9 iulie 2007 - În Argentina mai multe orașe au fost afectate de furtuni de zăpadă și viscole, într-o țară în care acest fenomen meteorologic este foarte rar. A fost pentru a treia oară când un fenomen de genul asta s-a întâmplat în Argentina. Prima dată a fost în 1912, iar cea de-a doua a fost în 1918.[ Mulțimi de oameni s-au adunat pe străzi și parcurile din toată țara pentru a experimenta zăpada, pentru cei mai mulți pentru prima dată în viața lor.

 

9 iulie 2011 - Sudanul de Sud a devenit in mod oficial stat independent, după ce peste 98 la sută din cei patru milioane de persoane chemate la urne au votat pentru independenţa acestui teritoriu, după 37 de ani de război civil. Capitala ţării s-a stabilit la Juba, un oraş care, potrivit CNN, era o localitate plină de noroi și ruptă de restul lumii. Noul stat are o suprafaţă de aproape 620.000 de kilometri pătraţi, iar moneda sa naţională va fi lira sudaneză.

Amplasarea Sudanului de Sud (verde închis) în cadrul Africii - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Amplasarea Sudanului de Sud (verde închis) în cadrul Africii – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sudanul de Sud este o țară din Africa, fără ieșire la mare, independentă începând cu 9 iulie 2011, având capitala la Juba. Este a 193-a națiune recunoscută de ONU și al 54-lea stat membru al ONU, din Africa. Se învecinează la nord cu Sudanul, la est cu Etiopia, la sud cu Kenya, Uganda și Republica Democrată Congo și la vest cu Republica Centrafricană.

Referendumul din Sudanul de Sud, 2011 a avut loc între 9 și 15 ianuarie 2011 și a fost organizat în urma acordului de pace de la Naivașa, din 2005, între guvernul de la Khartum și Mișcarea de Eliberare a Poporului Sudanez, acord care încheia o jumătate de secol de răscoale (Războiul Civil Sudanez) reprimate sângeros.

Conform rezultatelor finale ale referendumului, 99% dintre alegători, locuitori ai zonei de sud a Sudanului, au ales separarea de Sudan. Președintele Sudanului, Omar el-Bechir a ratificat rezultatul referendumului și implicit independența Sudanului de Sud.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

9 iulie 2018 - În Japonia, ploile abundente aduse de un taifun au produs inundații, alunecări de teren, au distrus case, drumuri și linii de cale ferată, în special în regiunile Chugoku și Shikoku; 222 de persoane au murit și 30 sunt date dispărute. Acesta este a doua cea mai mare catastrofă cauzată de inundații din Japonia, după inundația din 1982, când au murit 299 de persoane.

 

9 iulie 2020 - La Ordinea Zilei