Evenimentele Zilei de 19 aprilie în Istorie
Studenți revoluționari din Moldova și Țara Românească, prezentând la Paris tricolorul românesc cu mențiunile “Dreptate, Frăție” în 1848. Acuarelă de C. Petrescu.
foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
19 aprilie este a 109-a zi a calendarului gregorian.
Sărbătorile Zilei de 19 aprilie
(BRU) Sf. Pafnuțiu, preot, martir († secolul al IV-lea); Sf. Ioan Paleolavritul, cuvios († secolul al VI-lea)
(BRC) Sf. Emma, văduvă; Fer. Marcel Callo, martir
Astazi in istorie pentru 19 aprilie
Evenimentele Zilei de 19 aprilie în Istorie:
- 19 aprilie 1839 – A fost semnat Tratatul de la Londra;
- 19 aprilie 1849 (sn 1 mai 1849) – S-a semnat Convenția ruso-turcă de la Balta Liman
19 aprilie 65 i.e.n. - Conjuratia lui Piso prin care se urmarea asasinarea imparatului roman Nero este tradata. Suetonius relateaza ca Nero urma sa fie injunghiat de complotisti in ziua de 19 aprilie , dar unul dintre conjurati, senatorul Flavius Scaevinius a fost denuntat de unul dintre apropiatii sai, impreuna cu cavalerul Antonius Natalis .
Arestati si amenintati cu tortura, ei au denuntat la randul lor mai multi complotisti, printre care si pe filosoful Seneca.Tacit spune ca acesta din urma nu a fost implicat in complot. Neron l-a obligat sa se sinucida pe Seneca, iar acesta si-a taiat fara sa ezite venele. Restul complotistilor au fost executati.
Lucius Annaeus Seneca (sau mai simplu Seneca sau Seneca cel Tânăr, n. cca. 4 î.Hr. – d. 65) a fost un filosof stoic roman, preceptor al împăratului Nero. Seneca a ocupat și funcții în administrația Imperiului. A fost fiul lui Seneca cel Bătrân (55 î.Hr.-41d.Hr.).
19 aprilie 531 - Armata bizantina condusa de generalul Belisarius este infranta de persii sassanizi condusi de Sepahbod Azarethes, in batalia de la Callinicum (in nordul Siriei). Callinicum a marcat sfarsitul primei campanii impotriva Sassanizilor, aceasta infrangere fiind prima dintr-o serie de batalii pierdute de generalul Belisarius , bizantinii fiind fortati sa plateasca un greu tribut persilor in schimbul pacii.
19 aprilie 1054 - A murit Papa Leon al IX-lea; (n. 1002).
Papa Leon al IX-lea s-a născut la 21 iunie 1002 in Alsacia, la naștere primind numele de Bruno Graf von Egisheim-Dagsburg. În perioada 12 februarie 1040 – 19 aprilie 1054, , a fost Papa al Bisericii Universale, in timpul pontificatului său declanșaandu-se Marea Schisma din 1054, in urma careia s-a produs separarea definitiva a Bisericii Ortodoxe rasaritene de Biserica Catolica. Corpul său se odihnește în Bazilica Sf.Petru din Roma.
19 aprilie 1588 - A murit Paolo Veronese, pictor italian; (n. 1528).
Paolo Veronese (n. 1528, Verona – d. 19 aprilie 1588, San Angelo) a fost un pictor italian din perioada târzie a Renașterii, marcând trecerea spre Manierism. Pe numele adevărat Paolo Caliari sau Cagliari, artistul a căpătat cu timpul numele de Veronese, după orașul în care s-a născut. Stabilit de tânăr la Veneția, Veronese este – alături de Tițian și Tintoretto – unul din cei mai remarcabili reprezentanți ai școlii venețiene de pictură a secolului al XVI-lea.
19 aprilie 1713 - A fost întocmită Pragmatica Sancțiune.
Pragmatica Sancțiune este o diplomă oficială întocmită pe 19 aprilie 1713 de împăratul romano-german Carol al VI-lea, care prevedea pe de o parte indivizibilitatea țărilor Coroanei Habsburgice, iar pe de altă parte admitea succesiunea feminină la conducerea acestor țări. Pragmatica Sancțiune a devenit necesară ca urmare a faptului că împăratul Carol al VI-lea nu avea descendenți masculini, iar în aceste condiții exista la moartea sa riscul destrămării sau împărțirii țărilor Coroanei Habsburgice.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
19 aprilie 1770 - Maria Antoaneta se căsătorește la varsta de 14 ani prin procura cu Delfinul Frantei, viitorul rege Ludovic al XVI-lea.
Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena (n. 2 noiembrie 1755 – d. 16 octombrie 1793), cunoscută în istorie sub numele de Maria Antoaneta, s-a născut arhiducesă de Austria, mai târziu devenind regină a Franței și a Navarei. Dupa o judecata sumara in fata unui tribunal revolutionar, in ziua de 16 octombrie 1793 la ora 12:15 pm, cu două săptămâni jumătate înainte de a împlini 38 de ani, a fost executată în Piața Revoluției din Paris (în prezent Place de la Concorde ), fiind invinuita de de trădare Ultimele sale cuvinte adresate călăului Sanson, pe care îl călcase pe picior, au fost : „Iertați-mă, domnule, n-am vrut”. Corpul ei a fost aruncat într-un mormânt nemarcat în cimitirul Madeleine (care a fost închis anul următor).
Ludovic al XVI-lea (n. 23 august 1754, Versailles – d. 21 ianuarie 1793, decapitat în Paris) a fost rege al Franței și al Navarei din 1774 și până în 1789, rege al francezilor din 1789 și până în 1793. A fost ultimul reprezentant al Absolutismului și o victimă a Revoluției Franceze.
19 aprilie 1774 - A avut loc premiera operei „Ifigenia in Aulida” de Christoph Willibald Gluck.
19 aprilie 1775 - Incepe razboiul de independenta fata de Anglia, al coloniilor care vor forma Statele Unite ale Americii.
19 aprilie 1768 - A decedat la Venetia, pictorul italian Canaletto (Giovanni Antonio Canal); (n.28 octombrie 1697, Venetia).
Giovanni Antonio Canal (n. 28 octombrie 1697 în Veneția; d. 19 aprilie 1768 în Veneția), cunoscut sub numele de Canaletto, a fost un pictor peisagist italian. Veneția, orașul său natal, și ulterior Londra, unde va locui vreme de zece ani, sunt locurile care i-au permis lui Canaletto să-și desfășoare geniul. Gloria de care se bucură va depăși însă granițele acestor două orașe, devenind popular în întreaga Euorpă.
Rigoarea arhitecturii și expresivitatea poetică, reproducerea fidelă, de-a dreptul documentară a realității, îndemânarea cu care lucrează cu lumina și elanul pensulei sale vor fi caracteristici ale acestui artist care va aduce din nou gloria picturii venețiene. A fost un maestru în arta perspectivei citadine (pittore vedutista) și în crearea iluziei realității, dată de tehnica “trompe-l’oeil”, foarte căutate în teatru și operă.
19 aprilie 1824 - A murit la Missolonghi, in Grecia,marele poet romantic britanic George Noel Gordon, lord Byron ; (n.22 ianuarie 1788).
George Gordon Noel Byron, al VI-lea Baron Byron (n. 22 ianuarie 1788, Londra — d. 19 aprilie 1824, Missolonghi, Grecia) este unul dintre cei mai cunoscuți poeți romantici englezi, alături de Percy Bysshe Shelley și John Keats, contemporani ai săi. Printre cele mai cunoscute opere ale sale sunt poemele narative Pelerinajul lui Childe Harold și Don Juan. Cel din urmă a rămas incomplet din pricina morții poetului.
Faima Lordului Byron se datorează nu numai operei, ci și vieții sale, trăită în extravaganță, cu numeroase povești de dragoste, datorii, despărțiri, acuzații de incest și sodomie. El a fost descris de către Lady Caroline Lamb ca „un om nebun, rău și periculos a-l cunoaște”.
Byron a fost un lider regional al organizației revoluționare Carbonari din Italia în revolta lor împotriva Austriei și mai târziu a călătorit pentru a lupta împotriva turcilor în Războiul de independență al Greciei, fapt pentru care grecii îl consideră un erou național. El a murit din cauza febrei în Missolonghi.
19 aprilie 1832 - S-a nascut la Madrid, in Spania, José Echegaray y Eizaguirre , scriitor și inginer, matematician, dramaturg si om politic de origine basca, primul laureat al Premiului Nobel pentru literatura spaniola in 1904; (d. 14 septembrie 1916).
José Echegaray y Eizaguirre (n. 19 aprilie 1832 Madrid – d. 14 septembrie 1916) a fost inginer, dramaturg, matematician și politician spaniol de origine bască, primul laureat al Premiului Nobel pentru Literatură spaniolă în 1904
Motivația Juriului Nobel
„ca recunoaștere a numeroaselor și strălucitelor sale scrieri care, într-o manieră personală și plină de originalitate, au reînviat marile tradiții ale dramei spaniole„
19 aprilie 1839 - A fost semnat Tratatul de la Londra, între marile puteri europene, Regatul Unit al Țărilor de Jos și Regatul Belgiei.
Tratatul de la Londra a fost un tratat internațional semnat la 19 aprilie 1839 între marile puteri europene, Regatul Unit al Țărilor de Jos și Regatul Belgiei. El a fost consecința directă a Tratatului celor XXIV de Articole din 1831, pe care Țările de Jos au refuzat să-l semneze. Conform tratatului, puterile europene au recunoscut și au garantat independența și neutralitatea Belgiei și au confirmat independența părții germanofone a Luxemburgului. Cea mai mare însemnătate a avut-o articolul VII, care obliga Belgia să rămână veșnic neutră, obligând puterile semnatare să păzească și să respecte neutralitatea în caz de invazie.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
19 aprilie 1847 - S-a nascut Calistrat Hogaș, scriitor român; (d. 1917).
19 aprilie 1849 - stil vechi (1 mai 1849, stil nou): S-a semnat Conventia ruso-turca de la Balta Liman, care consemna in plan diplomatic international infrangerea Revolutiei romane de la 1848-1849.
La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou) are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. Moldova, în urma revoluţiei nereuşite din 1848, se afla sub regimul ocupaţiei militare ruseşti.
Valahia, unde revoluţia reuşise să istaleze un guvernul liberal provizoriu, se va confrunta cu o intervenţie militară comună ruso-otomană care va înlătura acest guvern. Ambele principate erau reconfirmate sub suzeranitatea Imperiului Otoman, dar sub protectorat ţarist (stabilit anterior prin Regulamentul Organic în 1831-1832). Prin semnarea Convenţiei de la Balta-Liman (1849) influenţa otomană în Principate a crescut. Convenţia prevedea:
cititi continuarea pe www.unitischimbam.ro
19 aprilie 1854 - S-a nascut inginerul roman Anghel Saligny, cel care a proiectat si construit podul de peste Dunare de la Cernavoda,unul dintre cele mai mari din lume la vremea aceea;(d. 1925).
Anghel I. Saligny (n. 19 aprilie 1854, Șerbănești, județul Galați – d. 17 iunie 1925, București), academician, inginer constructor, ministru și pedagog român, este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei românești.
În anul 1885, ca de obicei când era vorba de mari lucrări inginerești publice, guvernul român a organizat un concurs internațional pentru proiectul unui pod de cale ferată peste Dunăre, la Cernavodă. Nemulțumită de ofertele prezentate de firme străine, atât Comisia de adjudecare a ofertelor, alcătuită din specialiști români și străini, cât și Direcția generală a Căilor Ferate Române iau decizia de a încredința dificila lucrare inginerului român Anghel Saligny și colaboratorilor săi.
Astfel, la 21 octombrie 1890, în prezența regelui Carol I, era marcată începerea lucrărilor pentru noul pod. La numai cinci ani de la începerea lucrărilor, în ziua de 14 septembrie 1895, în prezența regelui și a unei numeroase și entuziaste asistențe, era inaugurat sistemul de poduri de cale ferată ce traversează Dunărea între Fetești și Cernavodă, proiectat și construit sub coordonarea lui Anghel Saligny și purtând numele regelui Carol I.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
19 aprilie 1860 - La Chişinău in Basarabia ţaristă, este înfiinţată prima şcoală primară de stat pentru fete.
19 aprilie 1877 - După o şedere de opt zile la Chişinău, in Basarabia ţaristă, împăratul rus Alexandru II-lea a plecat cu trenul spre Odesa. Venirea ţarului a fost prilejuită de începerea operaţiunilor militare în cadrul Războiului ruso-turc 1877-1878.
19 aprilie 1881 - A murit omul politic Benjamin Disraeli, prim ministrul al Marii Britanii; (21 dec. 1804).
19 aprilie 1882 - A murit Charles Darwin, cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor de plante și animale (teoria evoluționistă;(n. 12 februarie 1809).
Charles Darwin (n. 12 februarie 1809, Shrewsbury, Shropshire – d. 19 aprilie 1882, Down, lângă Beckenham, Kent) este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă). A observat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”, toate acestea fiind publicate în cea mai celebra scriere a sa, „Originea speciilor”, (1859).
Teoria evoluționistă a fost recunoscută de către comunitatea științifică și publicul larg încă din timpul vieții sale, în timp ce teoria selecției naturale a fost considerată ca prim argument al procesului evoluției abia prin anii 1930′ iar acum constituie baza evoluționismului sintetic. Tratează evoluția umană și selecția sexuală în lucrarea Originea omului, urmată de Exprimarea emoțiilor la oameni și animale. Observațiile sale asupra plantelor au fost publicate într-o serie de cărți, iar in ultima sa lucrare, a examinat râmele și efectul pozitiv al acestora asupra solului.
19 aprilie 1887 - Scriitorul roman B. St. Delavrancea a tiparit in revista “Lupta literara” prima varianta a nuvelei Hagi-Tudose.
Hagi-Tudose este o piesă de teatru din 1912 de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Este o dramatizare a nuvelei omonime care a fost publicată în volum sub semnătura „Delavrancea” la Editura Socec în 1903. O primă variantă a nuvelei a fost publicată în 1887 în revista Lupta literară. Prima reprezentație a avut loc la 14 decembrie 1912 la Teatrul Național din București. În rolurile principale au jucat actorii Constantin I. Nottara ca Hagi-Tudose, Ion Petrescu ca Matache Profirel, Vasile Toneanu ca Jenică Păunescu, Constantin Radovici ca Gusi, Agepsina Macri, M. Giurgea și Maria Ciucurescu. Piesa nu a avut succes, fiind apreciată doar de Victor Eftimiu și Mihail Dragomirescu.
Alături de Akim (1914; de Victor Eftimiu) este una dintre primele tragicomedii ale dramaturgiei românești. Piesa are un deznodământ grotesc și dual – cel mai bogat băcan moare în cea mai cumplită mizerie; acesta își dă sufletul pe un „maldăr de galbeni”. În ciuda unor elemente preluate din alte opere ce prezintă avari celebri (cum ar fi Euclio – creat de Plaut; Harpagon – de Molière; Shylock – de William Shakespeare; Gobseck – de Honoré de Balzac; Pliușkin – de Nikolai Gogol), Hagi-Tudose are o deplină originalitate prin desăvârșita sa zgârcenie dusă până la moarte. Călinescu afirmă că „zgârcenia sa delirantă e împinsă dincolo de pierderea instinctului său de supraviețuire”.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si ro.wikisource.org
19 aprilie 1889 - Principele Ferdinand, nepotul Regelui Carol I, a sosit in tara in calitate de viitor mostenitor al tronului.
A devenit Principe de Coroană al Regatului României, în urma renunțării tatălui și fratelui său mai mare Wilhelm, la drepturile de succesiune la coroana regală a României. Din acest moment s-a stabilit în România, unde și-a continuat cariera militară, având și o serie de comenzi onorifice, ajungând până la gradul de general de corp de armată.
S-a căsătorit la 29 decembrie 1892, la Sigmaringen, cu prințesa Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, nepoată a reginei Victoria, fiică a ducelui Albert de Edinburgh și a marii ducese Maria Alexandrovna Romanov, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub numele de Ferdinand I, în urma morții unchiului său regele Carol I. A condus România pe timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către șeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei. Faptul că a ales să lupte de partea aspirațiilor poporului său împotriva propriei familii regale a făcut ca în Romania să mai fie numit și „Ferdinand cel Loial” sau „Ferdinand Întregitorul”.
19 aprilie 1904 - Orașul Toronto este afectat în mod semnificativ de un incendiu. 104 clădiri au fost distruse, prejudiciul total fiind de 10 milioane de dolari canadieni, însă nici o persoană nu-și pierde viața.
19 aprilie 1906 - A murit Pierre Curie, fizician si chimist francez, cercetator in domeniul radioactivitatii;(n.15 mai 1859). A primit Premiul Nobel pentru fizica pe 1903, impreuna cu sotia sa, Marie Curie, si cu Antoine Henri Becquerell.
Pierre Curie (n. 15 mai 1859 — d. 19 aprilie 1906) a fost un fizician francez, pionier în studiul radioactivității, laureat (împreună cu Antoine Henri Becquerel și Marie Curie) al Premiului Nobel pentru Fizică în 1903. Printre altele, împreună cu fratele său, Jacques Curie, a descoperit efectul piezoelectric în 1880.
Motivația juriului Nobel
„ca apreciere pentru serviciile extraordinare oferite prin studiile asupra fenomenului radiației descoperit de profesorul Henri Becquerel.”
19 aprilie 1917 - S-a nascut Sven Hassel, soldat danez din armata germana, autorul unor romane populare de razboi privind al doilea razboi mondial.
19 aprilie 1919 - La Bucureşti in România, a aparut revista literară Sburătorul, sub conducerea lui Eugen Lovinescu. Revista va fi publicată pînă în mai 1929 şi ulterior din martie 1926 – martie 1927. La revista Sburătorul va debuta scriitorul român Ion Barbu.
Sburătorul a fost o revistă periodică literar-artistică modernistă și un cenaclu literar, pornite la București în aprilie 1919. Sub conducerea lui Eugen Lovinescu, cercul de scriitori a fost esențial în extinderea spectrului literaturii române de la simbolismul românesc la temele urbane ale realismului și ale avangardei artistice.
cititi mai mult pe: www.unitischimbam.ro; www.agerpres.ro
19 aprilie 1919 - Americanul Leslie Irving a efectuat primul salt cu deschidere intarziata a parasutei, dupa 400 metri de cadere libera.
19 aprilie 1927 - Din cauza “obscenității” din piesa Sex, actița Mae West este condamnată la 10 zile de închisoare în New York. După opt zile, va fi eliberată pentru bună purtare.
19 aprilie 1936 - A murit Viktor Roth, preot si istoric roman de nationalitate germana; a fost primul istoric al artei plastice sasesti din Transilvania.
19 aprilie 1943 - Rascoala evreilor din in ghetoul din Varsovia – unul din cele mai tragice momente a celui de-al doilea razboi mondial. Cea mai semnificativă parte a insurgenței a avut loc între 19 aprilie si 16 mai 1943, și s-a terminat când rezistența slab înarmată și slab aprovizionată a fost zdrobită de trupele germane. A fost cea mai mare revoltă a evreilor din timpul celui d-al doilea razboi mondial.
19 aprilie 1947 - S-a nascut Nicu Covaci, compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix.
Nicolae (Nicu) Covaci (n. 19 aprilie 1947, Timișoara) este un compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix. Singurul copil al unei croitorese (Tamara) originară din Basarabia și al unui tată bănățean de lângă granița cu Serbia, Covaci a crescut fără tată până la vârsta de vreo 11 ani, deoarece acesta a fost deținut politic la Canalul Dunăre-Marea Neagră timp de vreo 10 ani.
A început de mic copil să ia lecții particulare de pian, acordeon și limbă franceză, germană și engleză. Mai târziu, după ce a învățat singur să cânte la muzicuță, a luat și lecții de chitară. A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
19 aprilie 1949 - S-a nascut Paloma Picasso, designer spaniol, fiica marelui pictor Pablo Picasso.
19 aprilie 1954 - În urma Plenarei Comitetului Central se desfiinţează postul de secretar general al PMR, înlocuit de un secretariat condus de un prim-secretar, în persoana lui Gheorghe Apostol.
19 aprilie 1956 - Actrita americana de cinema Grace Kelly, s-a casatorit cu printul Rainier al III-lea de Monaco.
19 aprilie 1961 - Armata cubaneza condusa de Fidel Castro infrange trupele anticomuniste debarcate de americani la Playa Giron.
19 aprilie 1961 - Sierra Leone si-a proclamat independenta in cadrul Commonwealth-ului. Statul a devenit republica in 1971.
19 aprilie 1965 - A fost lansat la New York primul post de radio specializat in stiri.
19 aprilie 1967 - Membrii trupei The Beatles au semnat un contract prin care promiteau sa mentina componenta trupei timp de 10 ani.
The Beatles a fost unul dintre grupurile a cărui muzică a fost cea mai influentă pentru era rock care a urmat. Grupul a fost alcătuit din John Lennon (vocal, chitară ritmică), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) și Ringo Starr (baterie). Ei au avut ca țintă generațiile de tineri rezultate de după al Doilea Război Mondial, în Anglia, SUA, etc.
Fără dubiu, “The Beatles” este unul din cele mai faimoase și de succes grupuri în istoria muzicii rock, contorizând peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă. În timp ce inițial au devenit faimoși pentru ceea ce unii au etichetat drept muzică pop, lucrările lor de mai târziu au realizat o combinație de laude atât din partea criticilor cât și din partea ascultătorilor inegalată în secolul XX.
În cele din urmă, ei și-au dovedit nu doar talentul de muzicieni, au pășit granița spre cinematografie, și în particular, în cazul lui John Lennon este vorba de activism politic. În 2004 revista Rolling Stone clasa trupa The Beatles pe locul 1 pe lista celor 100 cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor. În conformitate cu aceeași revistă, muzica inovativă a trupei The Beatles și impactul cultural au ajutat la definirea anilor 1960
19 aprilie 1967 - A murit Konrad Adenauer, politician german, cancelar al Republicii Federale Germania (n. 1876).
19 aprilie 1971 - Sierra Leone devine republică și Siaka Stevens președintele ei.
19 aprilie 1971 - Se lansează prima stație spațială, Salyut 1.
19 aprilie 1975 - India a lansat primul său satelit, cu ajutor din partea URSS.
19 aprilie 1979 - S-a nascut Kate Hudson, actrita americana.
Kate Garry Hudson (n. 19 aprilie 1979) este o actriță americană, devenită celebră în 2001 după câștigarea premiului Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul din filmul Almost Famous. După această performanță, ea a jucat în filme ce îi vor crește faima, precum How to Lose a Guy in 10 Days (2003), Raising Helen (2004), The Skeleton Key (2005), You, Me and Dupree (2006), Fool’s Gold (2008), Bride Wars (2009) și The Reluctant Fundamentalist (2012).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.imdb.com; www.facebook.com; www.instagram.com
19-21 aprilie 1988 – A avut loc vizita oficială de prietenie a lui Nicolae Ceaușescu în RP Mongolă.
19 aprilie 1995 - Clădirea federală Murrah din orașul Oklahoma a fost ținta unui atac terorist. În urma exploziilor, au murit 168 oameni, printre care opt ofițeri federali.
19 aprilie 1998 - A murit Octavio Paz, poet si eseist mexican; Premiul Nobel pentru literatura pe 1990.
Octavio Paz (n. 31 martie 1914 – d. 19 aprilie 1998) a fost un poet, eseist și diplomat mexican, una din figurile literare de prima mărime ale Americii Latine. În 1990 i s-a acordat Premiul Nobel pentru Literatură. Motivația Juriului Nobel
“Pentru a onora scrierile pasionate de orizonturi largi, caracterizate de inteligență senzuală și integritate umanistă.”
19 aprilie 2000 - Un Boeing 737-200 al Philippine Airlines s-a prăbușit în timpul aterizării pe insula Samal. Toate cele 131 de persoane aflate la bord au murit.
19 aprilie 2002 - A avut loc o aliniere planetara spectaculoasa. Un numar de cinci planete au putut fi observate incepand cu aceasta zi si pana la inceputul lui iunie, de aceeasi parte a Soarelui, fenomen ce are loc odata la un secol.
19 aprilie 2002 - A murit celebrul explorator norvegian Thor Heyerdahl; (n. 1914).
Thor Heyerdahl (n. 6 octombrie 1914, Larvik, Norvegia – d. 18 aprilie 2002, Colla Micheri, Italia) a fost un etnograf cu formarea de biolog, și aventurier norvegian cu realizări științifice în zoologie și geografie. Heyerdahl a devenit celebru datorită Expediției Kon-Tiki în care a navigat 4.300 mile (aproximativ 7.000 km) din America de Sud până în Arhipelagul Tuamotu. A murit, la vârsta de 87 ani, în urma unei tumori cerebrale. Thor Heyerdahl a demonstrat de mic copil un interes deosebit față de zoologie. El a înființat un mic muzeu în casa părintească, având ca principală atracție o Viperă berus. Heyerdahl a lansat o ipoteză conform căreia populația din Polinezia nu provenea din Asia de Sud-est, așa cum se credea până atunci, ci din America. Ipoteza fiind primită cu răceală, Thor s-a decis să demonstreze că o călătorie din America de Sud era realizabilă cu mijloace primitive, această călătorie fiind descrisă în amănunt într-una din cărțile lui (Expediția Kon-Tiki)
19 aprilie 2004 - A murit la varsta de 78 de ani, Norris McWhirter, unul dintre co-fondatorii celebrului “Guinness Book of Records”, lansat in 1954.
19 aprilie 2005 - Cardinalii electori au ales, după un conclav considerat cel mai scurt din ultima sută de ani, al 265-lea Papa al Bisericii Catolice, în persoana cardinalului german Joseph Ratzinger, care și-a ales numele de Benedict al XVI-lea.
Benedict al XVI-lea, în latină Benedictus PP. XVI, născut Joseph Alois Ratzinger, (n. 16 aprilie 1927, Marktl am Inn, Bavaria), a fost papă al Bisericii Catolice, ales la 19 aprilie 2005 în urma Conclavului din 2005, ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea. În același timp, a deținut funcția de episcop al Romei și suveran al statului Vatican. Este al 265-lea papă în istoria Bisericii Romano-Catolice și primul papă german după 482 de ani (ultimul papă german a fost Papa Adrian al VI-lea, în perioada 1522-1523). Înaintea alegerii sale ca papă, cardinalul Ratzinger a fost decan al colegiului cardinalilor, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și președinte al Comisiei pontificale teologice internaționale. După anunțul retragerii, făcut pe 11 februarie 2013, a renunțat la funcție în data de 28 februarie 2013. Noul său titlu este acela de „papă emerit”.
19 aprilie 2007 - Parlamentul României a aprobat, cu 322 de voturi “pentru”, suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
19 aprilie 2009 - A murit scriitorul britanic J. G. Ballard, celebru pentru romanul său “Imperiul Soarelui”.
19 aprilie 2011 - Liderul comunist cubanez Fidel Castro demisionează din funcția de Prim secetar al CC al Partidul Comunist din Cuba, după 45 de ani de conducere dictatoriala a tarii, fiind inlocuit de fratele sau, Raul Castro .
Fidel Castro, pe numele său complet Fidel Alejandro Castro Ruz (n. 13 august 1926) revoluționar cubanez care a participat la răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista și transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera vestică.
19 aprilie 2013 – A murit François Jacob, biolog francez, laureat Nobel (n. 1920)
François Jacob (n. 17 iunie 1920, Nancy – d. 19 aprilie 2013) a fost un cercetător și medic francez, laureat al premiului Nobel pentru fiziologie sau medicină. A fost cancelar al Ordre de la Libération(fr) între anii 2007 – 2011.
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com