Evenimentele Zilei de 25 decembrie în Istorie

Imperial Coronation of Charlemagne (25 December 800), by Friedrich Kaulbach, 1861 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Imperial Coronation of Charlemagne (25 December 800), by Friedrich Kaulbach, 1861

foto preluat de pe  en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comș ro.wikipedia.orgș youtube.com

 

25 decembrie este a 359-a zi a calendarului gregorian și a 360-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 25 decembrie

(BOR) (†) Nașterea Domnului (Crăciunul)

Crăciunul sau Naşterea Domnului este sărbătoarea creştină a naşterii după trup a Domnului Iisus Hristos, celebrată la 25 decembrie (după calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (după calendarul iulian) în fiecare an. Ea face parte din cele 12 sărbători domneşti (sau praznice împărăteşti) a Bisericilor Ortodoxe, a treia mare sărbătoare după cea de Paşti şi de Rusalii. În anumite ţări, unde creştinii sunt majoritari, Crăciunul este de asemenea sărbătoare legală şi se prelungeşte în ziua următoare, 26 decembrie: a doua zi de Crăciun.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

(BRU) († ) Nașterea Domnului și Dumnezeului nostru Isus Cristos (Crăciunul)

 

(BRC) († ) Nașterea Domnului (Crăciunul); Sf. Eugenia, martiră; Sf. Anastasia, martiră

Sfânta Eugenia (n. 180 d.Hr., Roma, Roma Antică – d. 258 d.Hr., Roma, Roma Antică) a fost o martiră romană creștină timpurie, care este sărbătorită pe 25 decembrie în Biserica Romano-Catolică, pe 24 decembrie (6 ianuarie, de credincioșii pe stil vechi) în Biserica Ortodoxă Răsăriteană și pe 23 ianuarie în Biserica Apostolică Armeană. Povestea vieții ei este inclusă în Legenda aurea.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Astăzi în istorie pentru 25 decembrie

 

25 decembrie Anul 36 - Forțele împăratului Guangwu al Hanului de Est, sub comanda lui Wu Han, cuceri imperiul separatist Chengjia, reunind China.

 

25 decembrie 274 - Un templu pentru Sol Invictus a fost dedicat în Roma de împăratul Aurelian. cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Mosaic of Sol in Mausoleum M in the Vatican Necropolis - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Mosaic of Sol in Mausoleum M in the Vatican Necropolis – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

25 decembrie 333 – Împaratul Constantin cel Mare l-a ridicat pe fiul sau cel mic, Constans, la rangul de Caesar.

Flavius Iulius Constans (n. 320 - d. 18 ianuarie 350) a fost împărat roman care a domnit din 337 până în 350 - foto: ro.wikipedia.org

Constant – foto: ro.wikipedia.org

Flavius Iulius Constans (n. 320 – d. 18 ianuarie 350) a fost împărat roman care a domnit din 337 până în 350. Fiul cel mai mic al lui Constantin cel Mare și al Faustei, ridicat în 335 la rang de caesar, Constant devine în 337, la moartea tatălui său, împreună cu cei doi frați, Constantin II și Constanțiu II, augustus, încredințindu-i-se guvernarea Italiei, Illyricum-ului și Africii.

Încercarea lui Constantin II de a-l tutela, urmată de invadarea Italiei, se soldează cu moartea acestuia în lupta de la Aquileia (340), Constant extinzându-și stăpânirea și asupra Galliei, Hispaniei și Britanniei. Severitatea atitudinii față de armată și austeritatea politicii sale fiscale declanșează conspirația lui Flavius Magnus Magnentius care este proclamat împărat la Autun, în Galia. Nevoit să fugă, Constant a fost ucis în apropiere de Pirinei, în anul 350.

 

25 decembrie 350 - Vetranio îl întâlnește pe Constantius al II-lea la Naissus (Serbia) și este forțat să-și abțină titlul (Caesar). Constantius îi permite să trăiască în calitate de cetățean privat pe o pensie de stat.

Vetranio sau Vetriano (n. ? în Moesia - d. cca. 360), a luat titlul de Augustus în perioada 1 martie – 25 decembrie 350 alături de Constantin al II-lea. Vetranio, care era un general loial, a fost proclamat împărat de legiunile danubiene după moartea lui Constant și, mai târziu, a demisionat din poziția sa în favoarea lui Constantius - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vetranio – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Vetranio sau Vetriano (n. ? în Moesia – d. cca. 360), a luat titlul de Augustus în perioada 1 martie – 25 decembrie 350 alături de Constantin al II-lea. Vetranio, care era un general loial, a fost proclamat împărat de legiunile danubiene după moartea lui Constant și, mai târziu, a demisionat din poziția sa în favoarea lui Constantius.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org;

 

25 decembrie 508 - Clovis I, regele francilor, a fost botezat în credința catolică la Reims, de către Sfântul Remigius.

Clovis I (scris și Chlodowech sau Chlodwig, franceza modernă Louis, olandeza modernă Lodewijk, germana modernă Ludwig) (ca. 466 – 27 noiembrie 511) a fost primul rege al francilor care a unit această națiune în întregime - (Botezul lui Clovis) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Botezul lui Clovis – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Clovis I (ca. 466 – 27 noiembrie 511) a fost primul rege al francilor care a unit această națiune în întregime. I-a succedat la tron tatălui său Childeric I în 481 ca rege al francilor salieni, unul dintre triburile francilor care ocupau la acea vreme regiunea de la vest de Rinul de jos, cu centrul în jurul orașelor Tournai și Cambrai, de-a lungul graniței de astăzi dintre Franța și Belgia, într-o zonă cunoscută sub numele de Toxandria.

El a cucerit triburile france din apropiere, și s-a încoronat ca singurul rege înainte de moartea sa. S-a convertit de la arianism[1] la catolicism, la insistențele soției sale, Clotilda, ca urmare a victoriei de la Tolbiac, fiind botezat de episcopul de Reims, Remi, prin anul 500; tradiția fixează data de 25 decembrie 496.

Acest lucru a fost de o mare importanță în istoria Franței și a Europei Occidentale în general, deoarece Clovis s-a extins peste aproape întreaga fostă provincie romană Galia (corespunzând Franței de astăzi) situată în centrul Europei. Este considerat fondatorul atât al Franței (cu care statul său semăna îndeaproape din punct de vedere geografic) cât și al Dinastiei Merovingiene care s-a aflat la conducerea francilor în următoarele două secole.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

25 decembrie 597 - Augustin de Canterbury botează în Kent mai mult de 10.000 de anglo-saxoni.

Augustin (n. primul trimestru al secolului VI — d. 26 mai 604) a fost primul arhiepiscop de Canterbury, și primul primat al Kentului. Este considerat sfânt în Biserica Anglicană, Catolică și Ortodoxă. Inițial a fost abate al abației benedictine Sfântul Andrei din Roma, iar apoi, a fost trimis de către papa Grigore cel Mare să-i convertească pe englezi (care căzuseră din nou în idolatrie) la creștinism (Portrait labelled "AUGUSTINUS" from the mid-8th century Saint Petersburg Bede, though perhaps intended as Gregory the Great) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Portrait labelled “AUGUSTINUS” from the mid-8th century Saint Petersburg Bede, though perhaps intended as Gregory the Great – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Augustin (n. primul trimestru al secolului VI — d. 26 mai 604) a fost primul arhiepiscop de Canterbury, și primul primat al Kentului. Este considerat sfânt în Biserica Anglicană, Catolică și Ortodoxă. Inițial a fost abate al abației benedictine Sfântul Andrei din Roma, iar apoi, a fost trimis de către papa Grigore cel Mare să-i convertească pe englezi (care căzuseră din nou în idolatrie) la creștinism.

Împreună cu 40 de călugări, Sfântul Augustin a ajuns în Anglia, unde l-a convertit la creștinism pe regele Ethelbert (care avea o soție creștină pe nume Berta). În același an a organizat Biserica în 12 dioceze. Datorită succeselor sale, Augustin a primit noi colaboratori și a fost numit arhiepiscop primat al Angliei.

Augustin a reușit să întemeieze alte 2 episcopii: Episcopia de Londra și Episcopia de Rochester, episcopi fiind Mellitus și Iustus. În anul 603 nu a reușit să rezolve neînțelegerile între Biserica Romană și Biserica Celtică din Țara Galilor și Scoția, cu privire la anumite sacramente și data Paștelui.

Aceste probleme au fost rezolvate odată cu Sinodul de la Whitby din 664. Astfel, activitatea misionară a Sfântului Augustin a fost extrem de importantă pentru introducerea creștinismului în Anglia. Sfântul Augustin de Canterbury a murit pe 26 mai 604.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

25 decembrie 800 - Carol cel Mare a fost încoronat ca Imperator Augustus de papa Leon al III-lea.

Carol cel Mare este încoronat ca Împărat al Occidentului de către Papa Leon al III-lea (25 decembrie 800) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carol cel Mare este încoronat ca Împărat al Occidentului de către Papa Leon al III-lea (25 decembrie 800) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carol cel Mare (în germană Karl I, der Große, latină Carolus Magnus, franceză/engleză Charlemagne; (n. 2 aprilie 748 d.Hr., Imperiul Franc – d. 28 ianuarie 814 d.Hr., Aachen, Imperiul Franc), a fost rege al francilor din 768 până la moarte, și fondator al Imperiului Carolingian. În timpul domniei sale a cucerit Italia și a fost încoronat Imperator Augustus de papa Leon al III-lea pe 25 decembrie 800, unii istorici văzând aceasta ca o încercare de a reînvia Imperiul Roman de Apus.

Imperiul Carolingian a fost în Europa, într-un anumit sens, un stat rival față de Imperiul Roman de Răsărit, cu capitala la Constantinopol (denumit și Imperiul Bizantin). Carol cel Mare face parte din dinastia Carolingiană și este considerat uneori ca părintele fondator al Franței cât și al Germaniei. Unii istoriografi îl consideră drept părinte al Europei. A fost primul conducător al unui imperiu în Europa occidentală de la prăbușirea Imperiului Roman cu capitala la Roma.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

25 decembrie 1000 - Întemeierea Regatului Ungariei – Ungaria a fost întemeiată ca împărăție creștină de către Ștefan I al Ungariei.

Regatul Ungariei la sfârşitul secolului al XI-lea - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Regatul Ungariei la sfârşitul secolului al XI-lea – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Regatul Ungariei în Evul Mediu a fost o monarhie multientnică din Europa Centrală. Regatul a fost fondat de principele Ștefan I, care a primit binecuvântarea din partea Papei Silvestru al II-lea și a devenit rege în 25 decembrie 1000 sau 1 ianuarie 1001. Legile militare și influențele politice emise în timpul domniei lui Ștefan I s-au concentrat pe întărirea autorității regale și creștinarea supușilor săi.

Deși o serie de documente subliniază rolul jucat de cavalerii și clericii germani și italieni în acest proces, nu trebuie neglijat nici rolul jucat de bulgari, dovedit de numărul mare de cuvinte de origine slavă prezente în limba maghiară, (în special în domeniul agriculturii).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org

 

25 decembrie 1013 - Sweyn Forkbeard preia controlul lui Danelaw și este proclamat rege al Angliei.

Sweyn (Suanus rex) invading England in 1013 (detail of a 13th-century miniature). Cambridge University Library - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sweyn (Suanus rex) invading England in 1013 (detail of a 13th-century miniature). Cambridge University Library – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Svend (Sweyn, Svein, Sven) I „Barbă despicată” (Limba nordică veche: Sveinn Tjúguskegg; d. 3 februarie 1014) a fost rege al Danemarcii, rege al Angliei, precum și rege al unei părți din Norvegia. În cronicile anglo-saxone, numele lui apare ca Swegen. A fost fiul regelui Harald „Dinte albastru” al Danemarcei. A fost tatăl regelui Knut cel Mare.

Sven I devine rege în Danemarca în anul 985, iar în 1000 deja cucerise Norvegia. Înfuriat de uciderea rudelor sale, atacă Anglia și cere bani drept compensație. Timp de câțiva ani, pretinde bani de la englezi pentru a nu-i ataca iar. Cu toate acestea, Sven îl izgonește pe regele englez Ethelred în anul 1013 și se proclamă rege. Va domni până la moartea sa, din 1014.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

25 decembrie 1025 - Încoronarea lui Mieszko II Lambert ca rege al Poloniei.

Mieszko al II-lea Lambert (cca. 990 – 10/11 mai 1034) a fost rege al Poloniei în perioada 1025 – 1031 și duce din 1032 până la moartea sa (Portrait by Aleksander Lesser) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Mieszko al II-lea Lambert (Portrait by Aleksander Lesser) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Mieszko al II-lea Lambert (cca. 990 – 10/11 mai 1034) a fost rege al Poloniei în perioada 1025 – 1031 și duce din 1032 până la moartea sa. (…) Bolesław I Viteazul a murit la 17 iunie 1025. Șase luni mai târziu, în ziua de Crăciun, Mieszko II Lambert a fost încoronat rege al Poloniei de către Arhiepiscopul de Gniezno, Hipolit, în Catedrala din Gniezno.

Cronicarii contemporani germani au considerat acest lucru ca fiind un abuz de putere din partea Arhiepiscopului, dar necesar ca urmare a situației politice existente. După moartea tatălui său, Mieszko a moștenit un vast teritoriu, care, în plus față de Polonia Mare, Polonia Mică, Silezia și Pomerania Orientală includea, de asemenea, Pomerania Occidentală, precum și Luzația, Rutenia Roșie și teritoriul actual al Slovaciei.

Este contestat faptul dacă Moravia mai era încă sub conducerea sa sau era deja pierdută. După ce domnia sa a început ca un important conducător în Europa Centrală, el era acum foarte important pentru Sfântul Imperiu Roman.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

25 decembrie 1066 - William Cuceritorul a fost încoronat rege al Angliei la Westminster Abbey, Londra.

William Cuceritorul sau William I al Angliei sau William de Normandia (c. 1028 – 9 septembrie 1087), rege al Angliei din 1066 până în 1087 - foto (William Cuceritorul, detaliu de pe Tapiseria din Bayeux): ro.wikipedia.org

William Cuceritorul, (detaliu de pe Tapiseria din Bayeux) – foto: ro.wikipedia.org

William Cuceritorul sau William I al Angliei sau William de Normandia (în franceză Guillaume le Conquérant și Guillaume II de Normandie, iar în engleză William the Conqueror; c. 1028 – 9 septembrie 1087) a fost rege al Angliei din 1066 până în 1087. Descendent al vikingilor, el a fost Duce de Normandia din 1035 sub numele de William al II-lea.

După o luptă lungă pentru a-și stabiliza puterea, în anul 1060 poziția sa în Normandia era sigură iar el s-a lansat în cucerirea normandă a Angliei în 1066. Restul vieții sale a fost marcat de lupte pentru a-și consolida puterea asupra Angliei și a pământurilor sale continentale și de dificultățile cu fiul său cel mare.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

25 decembrie 1100 - Baldwin de Boulogne a fost încoronat primul Rege al Ierusalimului în Biserica Nașterii din Betleem.

Baldwin's coronation, as illustrated in a 13th century text (Bibliothèque nationale de France) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Baldwin’s coronation, as illustrated in a 13th century text (Bibliothèque nationale de France) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Balduin I al Ierusalimului, anterior Balduin de Boulogne (n. 1 ianuarie 1058, Lotharingia Inferioară – d. 2 aprilie 1118, Arish, Egipt) a fost primul rege al Ierusalimului care a domnit între 1100–1118, frate al lui Godefroy de Bouillon, care a fost primul suveran al Regatului (1099–1100), însǎ nu a purtat titlul de „Rege” (a folosit titlul de „Apărător al Țării Sfinte”).

După moartea fratelui său, Godefroy în 1100, Balduin l-a succedat la tron, în ciuda opoziției Patriarhului Ierusalimului și unor cruciați, a fost încoronat în Biserica Nașterii Domnului din Betleem. Participînd mai tot timpul în războaie neîncetate, cucerind o coastǎ întinsă cu numeroase orașe importante, asigurând astfel posesiunilor sale comunicǎri strânse cu Occidentul.

Moare la 2 aprilie 1118 în timpul unei campanii în Sinai. După numele lui a fost denumit Lacul Bardawil, din regiunea unde s-a stins.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

25 decembrie 1130 - Contele Roger al II-lea al Siciliei a fost încoronat ca primul rege al Siciliei.

Roger al II-lea (n. 22 decembrie 1095, Mileto – d. 26 februarie 1154), normand din dinastia Hauteville, devenit rege al Siciliei, fiu al contelui Roger I și succesor al fratelui său mai mare Simon - foto (Detail of the mosaic with Roger II receiving the crown from Christ, Martorana, Palermo. The mosaic carries an inscription Rogerios Rex in Greek letters): en.wikipedia.org

Detail of the mosaic with Roger II receiving the crown from Christ, Martorana, Palermo. The mosaic carries an inscription Rogerios Rex in Greek letters – foto: en.wikipedia.org

Roger al II-lea (n. 22 decembrie 1095, Mileto – d. 26 februarie 1154), normand din dinastia Hauteville, devenit rege al Siciliei, fiu al contelui Roger I și succesor al fratelui său mai mare Simon.

 

25 decembrie 1642 - S-a născut genialul fizician si matematician englez Isaac Newton ; (m. 31 martie s.n /20 martie s.v 1727).

Isaac Newton (n. 4 ianuarie 1643 / S.V. 25 decembrie 1642, Woolsthorpe-by-Colsterworth, Lincolnshire, Anglia – d. 31 martie 1727 / S.V. 20 martie 1727, Kensington, Middlesex, Anglia), renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society - foto (Sir Isaac Newton la 46 de ani, într-un portret din 1689 al pictorului Godfrey Kneller): ro.wikipedia.org

Isaac Newton la 46 de ani, într-un portret din 1689 al pictorului Godfrey Kneller – foto: ro.wikipedia.org

Isaac Newton (n. 4 ianuarie 1643 / S.V. 25 decembrie 1642, Woolsthorpe-by-Colsterworth, Lincolnshire, Anglia – d. 31 martie 1727 / S.V. 20 martie 1727, Kensington, Middlesex, Anglia), a fost un renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society.

Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atracției universale și, prin studierea legilor mișcării corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice.

A contribuit, împreună cu Gottfried Wilhelm von Leibniz, la fondarea și dezvoltarea calculului diferențial și a celui integral. Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mișcarea globului terestru, cât și a altor corpuri cerești, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar și hiperbolice sau parabolice. Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiații monocromatice.

Replica of Newton’s second Reflecting telescope that he presented to the Royal Society in 1672 – foto: en.wikipedia.org

Newton a fost un fizician, înainte de toate. Laboratorul său uriaș a fost domeniul astronomiei, iar instrumentele sale geniale au fost metodele matematice, unele dintre ele inventate de el însuși. Newton nu s-a lăsat antrenat de latura pur astronomică și matematică a activității sale, ci a rămas de preferință fizician. În aceasta constă neobișnuita tenacitate și economia gândirii sale.

Până la Newton și după el, până în prezent, omenirea nu a cunoscut o manifestare a geniului științific de o forță și o durată mai mare. Spencer comunica următoarele cuvinte ale lui Newton, rostite cu puțin timp înaintea morții sale:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe malul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele mai colorate decât de obicei, sau o scoică roșie, în timp ce marele ocean al adevărului se întinde necunoscut în fața mea”.

 

25 decembrie 1848 - S-a născut Hristo Botev, poet bulgar. (m. 1876).

Hristo Botev (n. 6 ianuarie 1848, Kalofer, Bulgaria - d. 1 iunie 1876) poet și revoluționar bulgar - foto - ro.wikipedia.org

Hristo Botev – foto – ro.wikipedia.org

Hristo Botev (n. 6 ianuarie 1848, Kalofer, Bulgaria – d. 1 iunie 1876) poet și revoluționar bulgar, luptător pentru eliberarea Bulgariei de sub dominaţia otomană.

 

25 decembrie 1868 - A încetat din viaţă Linus Yale, inventatorul unui nou mecanism de încuietoare care îi poartă numele; (n. 4 aprilie 1821) cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Linus Yale Jr. (April 4, 1821 – December 25, 1868) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Linus Yale Jr. (April 4, 1821 – December 25, 1868) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

25 decembrie 1873 - S-a născut prințul Vladimir Ghika, diplomat, scriitor, om de caritate, preot român, nepotul lui Grigore Ghika, domnitorul Moldovei; a decedat la 16 mai 1954 in inchisoarea comunista Jilava.

Monseniorul Vladimir Ghika (n. 25 decembrie 1873, Istanbul (vechiul Constantinopol), Imperiul Otoman - d. 16 mai 1954, Jilava, Bucureşti) a fost un prinţ, diplomat, scriitor, om de caritate, preot catolic român (biritual: latin şi bizantin), nepotul lui Grigore Alexandru Ghica, ultimul principe al Moldovei. Tatăl lui Vladimir Ghika a fost Ioan Grigore Ghica, diplomat, ministru de externe si al apărării al României. Unul dintre fraţii monseniorului a fost Dimitrie I. Ghica. Monseniorul Vladimir Ghika a fost beatificat pe data de 31 august 2013, la Bucureşti, în cadrul unei slujbe religioase solemne desfăşurată la pavilionul Rom-Expo - in imagine, Vladimir Ghika poartă drapelul cu ecusonul Preasfintei Inimi a lui Isus din România, Paray-le-Monial, Saône-et-Loire, Franţa (27 martie 1917) - foto: ro.wikipedia.org

Vladimir Ghika poartă drapelul cu ecusonul Preasfintei Inimi a lui Isus din România, Paray-le-Monial, Saône-et-Loire, Franţa (27 martie 1917) – foto: ro.wikipedia.org

Monseniorul Vladimir Ghika (n. 25 decembrie 1873, Istanbul (vechiul Constantinopol), Imperiul Otoman – d. 16 mai 1954, Jilava, Bucureşti) a fost un prinţ, diplomat, scriitor, om de caritate, preot catolic român (biritual: latin şi bizantin), nepotul lui Grigore Alexandru Ghica, ultimul principe al Moldovei.

Tatăl lui Vladimir Ghika a fost Ioan Grigore Ghica, diplomat, ministru de externe si al apărării al României. Unul dintre fraţii monseniorului a fost Dimitrie I. Ghica. Monseniorul Vladimir Ghika a fost beatificat pe data de 31 august 2013, la Bucureşti, în cadrul unei slujbe religioase solemne desfăşurată la pavilionul Rom-Expo.

 

25 decembrie 1878 - S-a născut Louis Chevrolet, producator de autovehicule si pilot de curse originar din Elvetia, cofondator Chevrolet Motor Corporation; (d.06.06.1941).

 

25 decembrie 1887 - S-a născut Conrad Nicholson Hilton, miliardar american, fondator al lantului international de hoteluri cu acelasi nume; (d.03.01.1979).

 

25 decembrie 1899 - S-a născut Humphrey Bogart, actor american, câștigător al premiului Oscar. (d.  1957)

Humphrey Bogart (n. 25 decembrie 1899, New York, New York, SUA – d. 14 ianuarie 1957, Los Angeles, SUA) de fapt Humphrey DeForest Bogart, a fost un actor de scenă și de film american, câștigător al premiului Oscar. Privit ca un adevărat simbol cultural american Bogart este adesea considerat, atât de către unii critici de film cât și de o bună parte a iubitorilor cinematografiei, drept cel mai mare actor american de film al secolului 20. Instituția cea mai autorizată în domeniul cinematografiei din Statele Unite, Institutul American de Film (The American Film Institute), l-a clasat pe Bogart ca cel mai mare actor din istoria filmului american.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; humphreybogart.com

 

25 decembrie 1901 - S-a născut Prințesa Alice, Ducesă de Gloucester (d. 2004)

Prințesa Alice, Ducesă de Gloucester (Alice Christabel Montagu Douglas Scott; 25 decembrie 1901 – 29 octombrie 2004), membră a familiei regale britanice, soția Prințului Henric, Duce de Gloucester, al treilea fiu al regelui George al V-lea și al reginei Mary de Teck. Prin căsătorie a devenit cumnata regilor Eduard al VIII-lea și George al VI-lea și mătușa reginei Elisabeta a II-a - foto: ro.wikipedia.org

Prințesa Alice, Ducesă de Gloucester  - foto: ro.wikipedia.org

Prințesa Alice, Ducesă de Gloucester (Alice Christabel Montagu Douglas Scott; 25 decembrie 1901 – 29 octombrie 2004) a fost membră a familiei regale britanice, soția Prințului Henric, Duce de Gloucester, al treilea fiu al regelui George al V-lea și al reginei Mary de Teck. Prin căsătorie a devenit cumnata regilor Eduard al VIII-lea și George al VI-lea și mătușa reginei Elisabeta a II-a.

A fost mama Prințului William de Gloucester care a murit tânăr și a Prințului Richard, Duce de Gloucester. Verișoara ei primară, Marian Montagu Douglas Scott, a fost bunica lui Sarah, Ducesă de York, soția celui de-al doilea fiu al regiei Elisabeta a II-a. Nepoata Prințesei Alice, Prințesa Alexandra, care s-a născut tot în ziua de Crăciun, a primit numele de Christabel în onoarea ei.

 

25 decembrie 1906 - S-a născut Ernst Ruska, inginer şi fizician german, laureat al Premiului Nobel in 1986, pentru lucrările sale fundamentale în optica electronică și pentru construirea primului microscop electronic ; (d. 27.05.1988).

 

25 decembrie 1908 - Apare lunar la Vălenii de Munte gazeta “Neamul românesc literar”, sub conducerea lui Nicolae Iorga. Publicaţia va apărea pînă în 1912 şi în 1925-1926.

 

25 decembrie 1916 - În timpul primului razboi mondial trupele germano-austro-ungare ocupă orasul Focşani. Unităţile militare germane, după ce cuceresc Bucureştiul, se îndreaptă către Moldova, convinse că vor obţine o victorie fără mari sacrificii. Este cunoscută remarca generalului Mackensen cum că într-o săptămână îşi va bea cafeaua la Iaşi, fapt ce nu se va materializa.

 

25 decembrie 1916 - Regele Ferdinand a instituit ordinul militar de război “Mihai Viteazul”, cu trei clase.

Ordinul Mihai Viteazul clasa II - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ordinul Mihai Viteazul clasa II – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

LEGE
PENTRU ÎNFIINȚAREA ORDINULUI MILITAR DE RĂSBOIU
„MIHAI VITEAZUL”

Art. 1. – Se înființează un ordin militar de răsboiu care va purta numele: „Ordinul Militar MIHAI VITEAZUL” Ordinul va avea trei clase, cu denumirea: clasa III, clasa II și clasa I.

El va fi conferit exclusiv pentru fapte excepționale de răsboiu ofițerilor cari s’au distins în fața inamicului.

Nimeni nu poate căpăta o clasă superioară, dacă nu este decorat cu clasa III.

Art. 2. – Condițiunile și modalitatea conferirii acestui ordin se vor stabile într’un anume regulament și vor putea fi modificate prin decret regal.

FERDINAND

cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

25 decembrie 1926 - Împăratul Taishō al Japoniei moare. Fiul său, Prințul Hirohito, îi succede ca împăratul Shōwa.

Împăratul Taishō (n. 31 august 1879 – d. 25 decembrie 1926), al 123-lea Împărat al Japoniei - foto: ro.wikipedia.org

Împăratul Taishō - foto: ro.wikipedia.org

Împăratul Taishō (n. 31 august 1879 – d. 25 decembrie 1926), al 123-lea Împărat al Japoniei. Fiul său, printul Hirohito îi succede ca împăratul Shōwa.

Hirohito (n. 29 aprilie 1901 — d. 7 ianuarie 1989), de asemenea cunoscut și ca Împăratul Shōwa, cel de-al 124-lea împărat al Japoniei, conducătorul care s-a menținut cel mai mult pe tronul țării sale (62 de ani de domnie) - foto: ro.wikipedia.org

Hirohito - foto: ro.wikipedia.org

Hirohito (n. 29 aprilie 1901 — d. 7 ianuarie 1989), de asemenea cunoscut și ca Împăratul Shōwa, cel de-al 124-lea împărat al Japoniei, conducătorul care s-a menținut cel mai mult pe tronul țării sale (62 de ani de domnie).

 

25 decembrie 1932 - Un cutremur cu magnitudinea de 7,6 în provincia Gansu, China omoară aproximativ 70.000 oameni.

 

25 decembrie 1932 - S-a născut Cristian Popişteanu, istoric, redactorul revistei “Magazin istoric” ; (m. 26 februarie 1999).

 

25 decembrie 1938 - A murit Karel Capek, dramaturg şi romancier ceh (autorul unor romane alegorice “Fabrica de absolut”, piese de teatru “Mama”, eseuri, note de călătorie) ; (n. 1890).

Karel Čapek (n. 9 ianuarie 1890; d. 25 decembrie 1938) a fost un desenator, jurnalist, prozator și un dramaturg ceh, unul dintre cele mai populare nume ale literaturii cehe - foto: ro.wikipedia.org

Karel Čapek – foto: ro.wikipedia.org

Karel Čapek (n. 9 ianuarie 1890; d. 25 decembrie 1938) a fost un desenator, jurnalist, prozator și un dramaturg ceh, unul dintre cele mai populare nume ale literaturii cehe.

 

25 decembrie 1938 - S-a născut Emil Brumaru, poet român. (d. 2019)

Emil Brumaru (n. 25 decembrie 1938, Mihailovca, raionul Cimișlia, Moldova – d. 5 ianuarie 2019, Iași, România) a fost un scriitor și poet contemporan român - foto preluat de pe www.facebook.com

Emil Brumaru – foto preluat de pe www.facebook.com

Emil Brumaru (n. 25 decembrie 1938, Mihailovca, raionul Cimișlia, Moldova – d. 5 ianuarie 2019, Iași, România) a fost un scriitor și poet contemporan român. (…) Apreciat în egală măsură atât de critica literară, cât și de publicul larg, reușește să impresioneze și prin personalitatea sa non-conformistă. A avut rubrici în România literară, Ziarul de Iași și în Suplimentul de cultură, a scris în revista Plai cu boi, a dat interviuri în revistele mondene, a participat la discuții pe Internet.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.facebook.comen.wikipedia.org

 

25 decembrie 1941 - S-a născut Ioan Alexandru, poet și traducător român (d. 2000)

Ioan Alexandru (n. Ion Șandor 25 decembrie 1941, Topa Mică, județul Cluj - d. 16 septembrie 2000, Bonn, Germania) a fost poet, publicist, eseist și om politic român. A fost membru fondator și vicepreședinte al PNȚCD, deputat în legislatura 1990-1992 și senator PNȚCD de Arad în legislatura 1992-1996. În legislatura 1990-1992 a fost membru în grupul de prietenie cu Polonia - foto preluat de pe alchetron.com

Ioan Alexandru – foto preluat de pe alchetron.com

Ioan Alexandru (n. Ion Șandor Janos 25 decembrie 1941, Topa Mică, județul Cluj – d. 16 septembrie 2000, Bonn, Germania) a fost poet, publicist, eseist, traducător, autor a 30 de volume de publicistică şi poezie (volume de poezie: “Imnele bucuriei”, “Imnele Putnei”, “Bat clopotele în Ardeal”) și om politic român.

A fost membru fondator și vicepreședinte al PNȚCD, deputat în legislatura 1990-1992 și senator PNȚCD de Arad în legislatura 1992-1996. În legislatura 1990-1992, Ioan Alexandru a fost membru în grupul de prietenie cu Polonia.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

25 decembrie 1954 - S-a născut Annie Lennox, solistă britanică, membră a grupului pop “Eurythmics”.

Annie Lennox (n. 25 decembrie 1954, Aberdeen, Regatul Unit) este o interpretă britanică de pop-rock devenită celebră pentru partenieratul cu Dave Stewart, împreună cu care a format trupa Eurythmics, unul dintre cele mai celebre duo-uri muzicale ai anilor 1980.

La vârsta de 17 ani s-a mutat la Londra, unde a început studiul muzicii clasice la Royal Academy of Music. Cu puțin timp înainte de absolvirea facultății a abandonat studiul. În 1976 la cunoscut pe Dave Stewart într-un restaurant în care lucra ca și chelneriță. Cei doi și-au unit destinele și au înființat formația The Catch.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.annielennox.com

 

25 decembrie 1963 - A încetat din viaţă Tristan Tzara

Tristan Tzara (n. 16 aprilie 1896, Moinești - d. 25 decembrie 1963, Paris) este pseudonimul lui Samuel Rosenstock, poet și eseist român evreu, născut în localitatea Moinești din România și stabilit mai târziu în Franța, cofondator al mișcării culturale dadaiste, care a condus la o revoluție majoră în artele plastice și literatură - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tristan Tzara – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tristan Tzara (n. 16 aprilie 1896, Moinești – d. 25 decembrie 1963, Paris) este pseudonimul lui Samuel Rosenstock, poet și eseist român evreu, născut în localitatea Moinești din România și stabilit mai târziu în Franța, cofondator al mișcării culturale dadaiste, care a condus la o revoluție majoră în artele plastice și literatură. În 1916, la Zürich, a fondat, împreună cu Hans Arp şi R. Hünselbeck mişcarea dadaistă (sau Dada, semnificând aici-aici, da = hier = aici, în limba germană) (n. 16 aprilie 1896, Moinesti, Bacau).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

25 decembrie 1977 - A încetat din viaţă Charles Chaplin, actor, regizor și producător britanic (n. 1889)

Charles (Charlie) Spencer Chaplin (n. 16 aprilie 1889, Londra, Marea Britanie, d. 25 decembrie 1977, Vevey, Elveția.) a fost un actor și regizor englez. Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX. Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights (Luminile orașului), Modern Times (Timpuri noi) și The Great Dictator (Marele dictator) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Charlie Chaplin - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Charles (Charlie) Spencer Chaplin (n. 16 aprilie 1889, Londra, Marea Britanie, d. 25 decembrie 1977, Vevey, Elveția.) a fost un actor și regizor englez. Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX. Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights (Luminile orașului), Modern Times (Timpuri noi) și The Great Dictator (Marele dictator)
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; unitischimbam.ro; en.wikipedia.org; www.charliechaplin.com

 

25 decembrie 1978 - Forţele armate vietnameze invadează Cambodgia cu scopul de a distruge regimul Khmerilor Roşii care, din 1976 supusese populaţia unui monstruos “proces de reeducare” în care şi-au găsit moartea aproape două milioane de cambodgieni, asasinaţi sau înfometaţi.

 

25 decembrie 1978 - S-a născut la Baia Mare interpreta de muzică uşoară, Paula Seling, câştigătoarea trofeului Festivalului internaţional de muzică uşoară „Cerbul de Aur”, ediţia 2002.

 

25 decembrie 1981 - A încetat din viaţă Gheorghe Mihoc, matematician, considerat creatorul şcolii româneşti de teoria probabilităţilor şi statistică matematică, membru al Academiei Române; (n. 7 iulie 1906).

 

25 decembrie 1983 - A murit Joan Miró, grafician şi pictor spaniol; (n. 20.05.1893).

 

25 decembrie 1989 – În urma unui proces sumar, Tribunalul Militar Extraordinar Român a condamnat la moarte cuplul dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu. În aceeași zi au fost executați, în Târgoviște, prin împușcare.

Nicolae si Elena Ceauşescu în faţa Tribunalului Militar Extraordinar (Târgovişte, 25 decembrie 1989) - foto: historia.ro

Nicolae si Elena Ceauşescu în faţa Tribunalului Militar Extraordinar (Târgovişte, 25 decembrie 1989) – foto: historia.ro

Dictatorul comunist si sotia acestuia au fost acuzati de “genocid, subminarea puterii de stat prin organizarea de actiuni armate impotriva poporului, distrugerea bunurilor obstesti, subminarea economiei nationale, precum si pentru incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse in banci straine”, dupa cum s-a anuntat in cursul serii de luni, 25 decembrie 1989, la Televiziunea Romana.

In comunicatul citit pe postul national de televiziune s-a mai precizat ca Tribunalului Militar Exceptional a decis ca “pentru aceste crime grave impotriva poporului roman si Romaniei, inculpatii Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu sunt condamnati la moarte si confiscarea averii”. De asemenea, romanii au fost informati ca “sentinta a ramas definitiva si a fost executata” si ca TVR va prezenta inregistrari din timpul procesului si din momentul punerii in aplicare a hotararii membrilor Tribunalului.

Procesul a avut loc la Garnizoana din Targoviste, judecator fiind Gica Popa, procuror -Dan Voinea, iar avocat al familiei Ceausescu – Nicolae Teodorescu, acesta din urma fiind insa un inchizitor, nu un aparator al clientilor sai. Liderul comunist nu a recunoscut calitatea completului de judecata, declarand ca nu da socoteala decat in fata Marii Adunari Nationale.

Procesul nu a respectat procedurile legale, iar instituirea Tribunalului Militar Exceptional a fost facuta print-un act scris de mana si semnat cu o zi inainte de uciderea cuplului Ceausescu. Cel care a emis actul a fost Ion Iliescu, care a semnat ca presedinte al Consiliului FSN. Implicati in condamnarea la moarte a sotilor Ceausescu au fost si adjunctul ministrului Apararii, generalul Victor Stanculescu, precum si Gelu Voican Voiculescu, care a organizat si inhumarea cuplului. Sentinta data de Tribunalul Militar Exceptional a fost pusa imediat in aplicare, Nicolae si Elena Ceausescu fiind ucisi cu mai multe focuri de mitraliera.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

25 decembrie 1989 - Televiziunea Română a transmis în direct, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română.

 

25 decembrie 1989 - A apărut primul număr al ziarului “Adevărul”, după seria editată de Al.V. Beldiman (1871–1888).

 

25 decembrie 1990 - Mihai I, însoțit de mai mulți membri ai familiei regale, a sosit pe aeroportul Otopeni și a intrat în țară cu un pașaport diplomatic danez, obținând o viză pentru 24 ore pentru a merge la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde voia sa se reculeagă la mormintele antecesorilor săi regali și să asiste la slujba religioasă de Crăciun. Însă, în drum spre Curtea de Argeș, Regele și însoțitorii săi au fost opriți de un baraj al Poliției, conduși din nou la aeroport și obligați să părăsească țara.

Între timp, la emisiunea Actualităţi a Televiziunii, s-a anunţat că Regele Mihai a sosit clandestin în ţară, iar prezenţa lui este indezirabilă. Autorităţile le acordasera o viză de 24 de ore, dar poliţia a organizat ulterior o ambuscadă pe autostrada Bucureşti – Piteşti, improvizand un baraj cu vehicule militare, suita regală fiind oprită şi condusă la Aeroportul Otopeni unde fiind expulzată într-un avion românesc cu destinaţia Elveţia. În comunicatul Guvernului s-a afirmat că vizita a fost neautorizată şi că s-a procedat corect, în spiritul legilor ţării.

 

25 decembrie 1991 - Mihail Gorbaciov a anunţat într-o declaraţie televizată că demisionează din funcţia de preşedinte al URSS, având în vedere situaţia creată odată cu formarea Comunităţii Statelor Independente (CSI).

 

25 decembrie 1991 - Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice a hotărat schimbarea denumirii statului din U.R.S.S. (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) în Federația Rusă.

 

25 decembrie 2000 - A avut loc ultima eclipsă de Soare a mileniului; grad de acoperire 72%; punct de maximum 17:35:00 UT; lăţimea maximă a umbrei 122 km; a fost vizibilă din nord-vestul SUA, nord-estul Canadei, sudul Groenlandei.

 

25 decembrie 2000 - A murit W.V. Quine, filosof și logician american (n. 1908)

Willard Van Orman Quine (25 iunie 1908 – 25 decembrie 2000), frecvent întâlnit sub forma W.V. Quine sau W.V.O. Quine (dar cunoscut de prietenii apropiaţi drept „Van”) a fost unul din cei mai influenţi filozofi şi logicieni americani ai secolului XX. Quine este cel mai important continuator al ideilor lui Rudolf Carnap, precum şi cel mai mare empirist american - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Willard Van Orman Quine – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Willard Van Orman Quine (25 iunie 1908 – 25 decembrie 2000), frecvent întâlnit sub forma W.V. Quine sau W.V.O. Quine (dar cunoscut de prietenii apropiaţi drept „Van”) a fost unul din cei mai influenţi filozofi şi logicieni americani ai secolului XX. Quine este cel mai important continuator al ideilor lui Rudolf Carnap, precum şi cel mai mare empirist american.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

25 decembrie 2006 - A încetat din viaţă James Brown, cântăreț american (n. 1933)

James Joseph Brown (n. 3 mai 1933 – d. 25 decembrie 2006) a fost un cântăreț american. El mai este cunoscut și sub numele de Soul Brother Number One, the Godfather of Soul, Universal James, Mr. Dynamite și The Hardest Working Man in Show Business. Ca un prolific lider de formație, compozitor, producător și cântăreț, James Brown a fost o verigă foarte importantă în evoluția stilurilor gospel, R&B, soul și funk.

Și-a lăsat amprenta și asupra altor genuri, cum ar fi rock, jazz, reggae, disco, dance și electronică, precum și în hip-hop. Patru albume de-ale lui James Brown au apărut în lista Rolling Stone Magazine din 2003 „the 500 greatest albums of all time”:
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.jamesbrown.com

 

25 decembrie 2016 - A murit George Michael, cântăreț și compozitor englez de origine greacă (n. 1963)

Geórgios Kiriákos Panagiótou (n. 25 iunie 1963, Londra, Regatul Unit – d. 25 decembrie 2016, Oxfordshire, Regatul Unit), cunoscut mai bine ca George Michael a fost un cântăreț și compozitor englez de origine cipriotă. A devenit popular fiind vocalist al formației Wham! și apoi fiind solist. A vândut mai mult de 100 de milioane de albume la nivel mondial.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.orgwww.georgemichael.com

 

25 decembrie 2019 - A murit jurnalistul Mihai Creangă. (n. 1942)

Mihai Creangă (n. 13 iunie 1942 - d. 25 decembrie 2019)  jurnalist și fondator al ziarului România Liberă - foto preluat de pe romanialibera.ro

Mihai Creangă - foto preluat de pe romanialibera.ro

Mihai Creangă (n. 13 iunie 1942 – d. 25 decembrie 2019) a fost jurnalist și fondator al ziarului România Liberă. (…) Un grup de ziarişti români, făcând parte dintr-o organizaţie cu ramificaţii în mai multe oraşe şi judeţe, a încercat în cursul anului 1988 imposibilul: tipărirea unui ziar ilegal. După ce au încercat mai multe variante tehnice, Petre Mihai Băcanu, Anton Uncu, Mihai Creangă şi Ştefan Niculescu Maier, împreună cu tipograful Alexandru Chivoiu, au recurs la metoda culegerii manuale, cu litere de plumb sustrase din Combinatul „Casa Scânteii”.

Au fost arestaţi în urma unui denunţ, la 25 ianuarie 1989, şi, după o anchetă dură, prin care securiştii voiau să demonstreze legătura cu servicii de spionaj străine, o parte dintre inculpaţi au fost trimişi cu domiciliu forţat în diverse oraşe din ţară, iar lui Petre Mihai Băcanu i s-a intentat un proces de drept comun („speculă cu maşini”). Scopul era să se dezmintă acuzaţiile venite din Occident că în România ar mai exista deţinuţi politici.

Încadrarea iniţială în articolul Codului Penal privind “propaganda împotriva orânduirii socialiste” a fost schimbată, după două luni, în diverse alte încadrări de drept comun, pentru a nu se crea impresia că regimul Ceauşescu are deţinuţi politici.
cititi mai mult pe romanialibera.ro; www.memorialsighet.ro

 

25 decembrie 2020 - La Ordinea Zilei