Evenimentele Zilei de 26 martie în Istorie
Evenimentele Zilei de 26 martie în Istorie
foto preluat de pe revistasocietatispiritisteromane.wordpress.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
26 martie este a 85-a zi a calendarului gregorian.
Sărbătorile Zilei de 26 martie

Sfinţii Mucenici Montanus preotul şi soţia sa Maxima - foto: basilica.ro
Sfinţii Mucenici Montanus preotul şi soţia sa Maxima au vieţuit în secolul al IV-lea, în cetatea Singidunum (oraș antic roman care se afla pe locul ocupat actualmente de Belgrad, capitala Serbiei), fiind de neam daco-romani Prăznuirea lor se face în Biserica Ortodoxă şi în Biserica Catolică pe 26 martie.
(BRU) (†) Serbarea sf. arhanghel Gavril

Sfântul Arhanghel Gavriil - foto: doxologia.ro
Sfântul Arhanghel Gavriil (sau Gabriel) a fost numit voievod (conducător) al oștirilor cerești; numele lui este asociat cu multe întâmplări din Sfânta Scriptură, și mai ales cu vestirea către Maica Domnului a zămislirii Domnului Iisus Hristos. Astfel, rolul său cel mai important a fost considerat cel de vestitor al mântuirii oamenilor. Biserica ține Soborul Sf. Arhanghel Gavriil pe 26 martie, în ziua următoare Bunei Vestiri, și iarăși pe 13 iulie; de asemeni, este sărbătorit împreună cu ceilalți Arhangheli pe 8 noiembrie.
(BRC) Sf. Emanuel, martir
Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei (Purple Day)
La 26 martie este marcată Ziua internaţională a luptei împotriva epilepsiei, cunoscută la nivel mondial sub denumirea de Purple Day. Scopul acestei zile este de a determina oamenii care suferă de epilepsie să vorbească despre momentele critice trăite, pentru a nu se simţi singuri şi pentru a-i ajuta şi pe alţii să treacă mai uşor peste crizele cauzate de boală. De asemenea, se urmăreşte adunarea de fonduri prin donaţie, pentru a veni în ajutorul persoanelor care suferă de această boală.
Culoarea acestei zile este mov. Purtând un obiect de această culoare sau folosind iluminatul colorat astfel, oameni manifestă solidaritatea cu cei care suferă de epilepsie. Purple Day a fost iniţiată de o tânără, Cassidy Megan, din Nova Scotia, Canada, pe site-ul dedicat zilei www.purpleday.org, în 2008. Cassidy Megan avea o vârstă de numai nouă ani în 2008 şi se luptă de atunci cu această boală.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Astăzi în istorie pentru 24 martie
Evenimentele Zilei de 26 martie în Istorie:
- 26 martie 1863 – A fost înființată Societatea Junimea;
- 26 martie 1923 – Parlamentul a votat Constituţia României Mari
26 martie 304 - Moare sfantul martir crestin Emmanuel, arestat si executat impreuna cu alti 42 de mucenici, inclusiv Codratus si Theodocius, in vremea persecutarii crestinilor de catre imparatul Diocletian. Numele martirului Emanuel este o transformare a numelui biblic dat lui Mesia: Immanuel = Dumnezeu este cu noi. Este venerat atat de credinciosii catolici cat si de cei ortodocsi.
26 martie 590 - Împaratul Mauriciu ( (n. cca. 539 – d. 602, il asociaza la domnie pe fiul sau Theodosius. În 602 Mauriciu a fost ucis, împreună cu familia sa, de către răsculatul Focas, care i-a succedat la tron.
Maurice (emperor) – Wikipedia, the free encyclopedia
Flavius Mauricius Tiberius Augustus , cunoscut sub numele de Mauriciu/Maurikios, a fost împărat bizantin bizantin între 582 și 602. El a fost ultimul membru al dinastiei iustiniene. Mauriciu s-a născut în Arabissus, în Cappadocia. A intrat în cariera militară și în 572 a ajuns comandant al armatei bizantine. El a fost adoptat de Tiberiu I și l-a succedat la tron. În 579, în timpul războaielor Sassanide a fost numit comandant suprem al trupelor bizantine din Asia.
În 581 a obținut o victorie zdrobitoare împotriva perșilor, iar un an mai târziu s-a căsătorit cu Constantina, fiica lui Tiberiu, împreună cu care i- a avut copii pe Teodosiu si Tiberiu. Când a ajuns pe tron, a început să plătească tribut avarilor, iar imperiul a fost devastat de războaiele cu perșii și slavii. În 586 a obținut, la Dara, o noua victorie asupra perșilor, impiedicand înaintarea lor pentru doi ani. După aceasta, Mauriciu a impus o uniune între Biserica Armeniană și Patriarhia de la Constantinopol.
După victoria din est, Mauriciu s-a indreptat cu atenția spre Balcani, unde avarii, împreună cu slavii, ocupaseră cetatea Sirmium și asediau orașul Thesalonikii. Mauriciu a început campania în 591, iar în 593, generalul Priscus îi alungă pe avari dincolo de Dunăre. În 598 avarii au făcut pace, iar în 601 slavii au suferit o înfrângere umilitoare la nord de Dunăre. Mauriciu a organizat provinciile din Italia și Africa în exarchate, conduse de un exarch (de Ravenna, etc.), începând din 584. Prin creearea exarhatelor din Italia, Mauriciu a încetinit invazia lombarzilor.
Mauriciu i-a ridicat pe fii săi la rangul de co-împărați: Teodosiu, fiul cel mare, guverna provinciile apusene, iar Tiberiu, provinciile balcanice. Această împărțire a conducerii aduce aminte de Tetrahia lui Dioclețian. A fost tolerant față de crestinii monofiziți. În 602, trupele dunărene s-au revoltat împotriva lui sub conducerea generalului Focas.
Ei l-au forțat pe Mauriciu să abdice și să fie desemnat împărat Teodosiu sau generalul Germanus, dar revolta a luat amploare și Mauriciu a fost nevoit să fugă cu familia sa la Nicomedia (azi Izmit, Turcia). Nu a apucat să iasă din oraș, fiind executat la ordinul lui Focas, care i-a urmat la tron, la 27 noiembrie 602 (unii spun 23 noiembrie). Împărăteasa Constantina și trei fiice ale sale au fost cruțate și trimise la o mănăstire. Mauriciu este autorul cărții militare Strategikon.
26 martie 1027 - Conrad al II- lea este incoronat imparat al Sfantului Inperiu Romano-German de Papa Ioan al XIX-lea.
Conrad al II-lea (990 – 4 iunie 1039). foto: Wikipedia.ro
26 martie 1169 - Saladin devine emir al Egiptului.

Saladin – foto – ro.wikipedia.org
Saladin sau Salah al-Din (n. 1138 – d.4 martie 1193) a fost de origine kurd, originar din Tikrit si a devenit primul sultan Ayyubid al Egiptului si Siriei. La apogeul puterii sale a domnit peste Egipt, Siria, Yemen, Irak, Mecca, Hejaj si Diyarbakir. A fost principalul adversar al Cruciatilor in fata carora si-a câștingat respectul, mai ales al lui Richard Inima de Leu, datorita vitejiei sale.
26 martie 1344 - Reconquista spaniola. Cetatea araba Algeciras se preda trupelor regatului Castiliei. A fost unul dintre primele razboaie europene in care a fost folosit praful de pusca. Forțele castiliene conduse de regele Alfonso al XI-lea, aliat cu Regatul Aragon și Republica Genova, au avut ca obiectiv capturarea orașului musulman Al-Jazeera Al-Khadra, denumit Algeciras de creștini, care era capitala și principalul port al teritoriului european al Imperiului Marinid.
Asediul a tinut douăzeci și una luni. Populația orașului care numara aproximativ 30.000 de persoane, inclusiv civili berberi și soldați, a suferit o blocadă pe uscat și pe mare care a împiedicat aprovizionarea sa. Emiratul arab din Granada a trimis o armată pentru a salva orașul, care a fost învinsa lângă Río Palmones. După aceasta, la 26 martie 1344, orașul a fost încorporată în Regatul Castilia.
26 martie 1516 - S-a născut la Zürich, Conrad Gesner, naturalist elvețian, supranumit “părintele istoriei naturale”, autorul cărții “Historia animalium”; (d. Zürich, 13 decembrie 1565).
26 martie 1636 - Este fondată Universitatea din Utrecht, Olanda.
Este una dintre cele mai vechi universități din Țările de Jos și una dintre cele mai mari din Europa. In 2012 numarul studentilor inscrisi a fost de 30449, iar cel al angajatilor de 5295 . Universitatea a fost evaluata ca cea mai bună universitate din Țările de Jos de clasamentul Shanghai a Universităților Mondiale in 2013, fiind cotata pe locul 13 in randul universitatilor europene și pe locul 52 intre cele mai bune universitati din lume. Motto-ul universității este “Sol Iustitiae ILUSTRA nr”, care înseamnă “Soarele Justiției, să strălucească peste noi.” Acest motto a fost spicuite dintr-o traducere literală a Bibliei în limba latină a Maleahi 4: 2.
26 martie 1642 - Filosoful englez Thomas Hobbes, partizan al Stuartilor și refugiat în Franța din 1640, a publicat cartea „Du citoyen”/”Despre cetatean”.

Thomas Hobbes – foto: ro.wikipedia.org
Thomas Hobbes (n. 5 aprilie 1588; d. 4 decembrie 1679) a fost un filozof englez, cel mai cunoscut pentru tratatul său Leviatanul (1651). Hobbes a scris despre filozofie politică și alte subiecte, oferind o definiție a naturii umane ca o formă de cooperare auto interesată. A fost contemporan cu Francis Bacon și cu René Descartes și a scris un răspuns la Meditațiile lui René Descartes. Hobbes este unul dintre cei mai mari sistematicieni ai raționalismului și un bun cunoscător al filosofiei lui Descartes. Pentru a scăpa de Revoluția engleză, Hobbes s-a mutat la Paris în perioada 1640-1651, întorcându-se în Anglia după căderea lui Cromwell.
26 martie 1693 - S-a stinsa din viaţă Constantin Cantemir, domnitorul Moldovei între anii 1685-1693.

Constantin Cantemir - foto: ro.wikipedia.org
Constantin Cantemir (n. 8 noiembrie 1612 – d. 15/27 martie 1693) a fost domnul Moldovei între 25 iunie 1685 – 27 martie 1693. A fost tatăl lui Antioh și Dimitrie Cantemir.
26 martie 1786 - A inceput domnia lui Nicolae Mavrogheni în Valahia. Aceasta a durat intre 26 martie 1786 si 8 iunie 1790.

Nicolae Mavrogheni - foto: ro.wikipedia.org
Nicolae Mavrogheni (n. 1935 – d. 30 septembrie 1790) a fost un domnitor fanariot din Ţara Românească. Domnia sa a început la 26 martie/6 aprilie 1786 şi a durat până în septembrie 1790. Originar din insula Paros, Mavrogheni a ajuns domn cu ajutorul lui Gazi Hasan paşa, comandantul flotei otomane al cărei dragoman era. Numirea acestui „galiongiu“ (galion = corabie mare, galeră) n-a fost deloc bine văzută nici de boieri, nici de norod, şi de aici un şir întreg de pamflete, piese de teatru sau versuri menite a ridiculiza politica şi măsurile acestuia.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
26 martie 1808 - Regele Carol al IV-lea al Spaniei abdică în favoarea fiului său, Ferdinand al VII-lea.

Portret al lui Carol al IV-lea de Goya – foto: ro.wikipedia.org
Carol al IV-lea (11 noiembrie 1748 – 20 ianuarie 1819) a fost rege al Spaniei din 14 decembrie 1788 până la abdicarea sa din 19 martie 1808.

Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya – foto: ro.wikipedia.org
Ferdinand al VII-lea de Burbon (spaniolă : Fernando VII de Borbón; n. 14 octombrie 1784, San Lorenzo de El Escorial, – d. 29 septembrie 1833, Madrid), supranumit Cel Dorit, a fost rege al Spaniei în 1808. În urma expulzării regelui impus José I, a urcat din nou pe tron, domnind din 1813 până la moartea sa, mai puțin în 1823, când a fost obligat să abdice de Consiliul Regenței.
26 martie 1812 - Un cutremur catastrofal distruge orasul Caracas din Venezuela.

Caracas 1812 – foto: vencentral.wordpress.com
26 martie 1827 - A decedat compozitorul clasic german Ludwig van Beethoven.(n. 1770)

Ludwig van Beethoven (pictură în ulei de Joseph Karl Stieler, 1820) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Ludwig van Beethoven (n. 16 decembrie 1770, Bonn, Electoratul de Köln – d. 26 martie 1827, Viena, Imperiul Austriac) a fost un compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Este considerat un compozitor de tranziţie între perioadele clasică şi romantică ale muzicii.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
26 martie 1830 - A fost publicată în Palmyra, New York, ”Cartea lui Mormon”, cartea sfantă a sectantilor mormoni americani, de catre predicatorul american Joseph Smith, Jr. (n. 23 decembrie 1805 – d.27 iunie 1844).

“Cartea lui Mormon” – Pagina de început a ediţiei originale din 1830 scrisă de Joseph Smith Jr. (Imagine din Biblioteca Congresului S.U.A.) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Cartea lui Mormon este un text sacru al Mişcării Sfinţilor din Zilele din Urmă. A fost publicată pentru prima datā în martie 1830 de către Joseph Smith, Jr. cu titlul Cartea lui Mormon: O Istorisire Scrisă de Mâna lui Mormon pe baza Plăcilor Luate din Plăcile lui Nephi. Conform relatǎrii lui Smith şi de asemenea conform istorisirii cărţii, Cartea lui Mormon a fost scrisǎ în original în caractere necunoscute, numite “Egipteanǎ reformatǎ” gravatǎ pe plǎci din aur.
Smith a spus cǎ a primit aceste plǎci în 1827 de la un înger numit Moroni, pe care Smith l-a identificat ca fiind un American indigen reînviat care a scris şi rezumat părţi ale cǎrţii timp de un mileniu, înainte de întâlnire. Conform lui Smith, Moroni a îngropat plǎcile într-o cutie de piatrǎ, împreunǎ cu alte artefacte, într-un deal lângǎ casa lui Smith din Manchester, New York.

Momentul când Joseph Smith primeşte de la îngerul Moroni plăcile – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Cartea lui Mormon este prima din publicaţiile definitorii ale Mişcǎrii Sfinţilor din Zilele din Urmǎ. Bisericile Mişcǎrii considerǎ Cartea lui Mormon nu doar o scripturǎ, ci şi o istorisire a intervenţiilor lui Dumnezeu asupra vechilor locuitori ai Americilor, scrisǎ fiind de profeţi americani începând cu anii 2500 î.Hr şi pânǎ
în 400 d.Hr. Cartea lui Mormon e împărţită în cărţi mai mici, intitulate după numele persoanelor considerate autori şi în cele mai multe versiuni, împărţită în capitole şi versete. Este scrisă în engleză, foarte apropiată de stilul englez modern regăsit şi în versiunea Regelui James a Bibliei şi a fost total sau parţial tradusă în 108 limbi. Cartea lui Mormon are câteva discuţii doctrinale originale şi distincte asupra unor subiecte cum ar fi căderea lui Adam şi a Evei, natura ispăşirii, escatologie, salvarea de la moartea fizică şi spirituală şi organizarea Bisericii din zilele din urmă.
26 martie 1846 - I. Heliade Rădulescu lansează în revista “Curier de ambe secse” proiectul “Bibliotecii universale”, care prevedea traducerea în următorii 10 ani a circa 230 de lucrări filosofice, istorice, ştiinţifice, politice, literare, etc., plan ce n-a putut fi realizat din cauza evenimentelor politice care au urmat.

Ion Heliade-Rădulescu
(portret de Mișu Popp) – foto: ro.wikipedia.org
Ion Heliade-Rădulescu (n. 6 ianuarie 1802, Târgoviște – d. 27 aprilie 1872, București), scriitor, filolog și om politic român, membru fondator al Academiei Române și primul său președinte, considerat cel mai important ctitor din cultura română prepașoptistă.
26 martie 1859 - Începe Conferinţa de la Paris a reprezentanţilor Puterilor Garante, care recunosc oficial, la 1 aprilie 1859, dubla alegere a lui Al. I. Cuza ca domnitor în Muntenia şi Moldova.
26 martie 1863 - La Iași, a luat ființă Societatea Junimea

Portret colectiv al membrilor Junimii în 1883 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Junimea a fost un curent cultural și literar, dar și o asociație culturală înființată la Iași în anul 1863 de către Iacob Negruzzi, Petre Carp, Gheorghe Racoviță, Theodor Rosetti, Vasile Pogor și Titu Maiorescu. Societatea Junimea a luat ființă la Iași în anul 1863 (La 26 martie 1863, Titu Maiorescu îi scrie surorii lui:
”… Am izbutit, în fine, să adun în jurul meu, într-o unitate, cele mai viabile elemente din Iași: Rosetti, Carp, Pogor, acum și Negruzzi …; alcătuim o societate bazată pe principii de încetățenit”), din inițiativa unor tineri reîntorși de la studii din străinătate, în frunte cu Titu Maiorescu, Petre P. Carp, Vasile Pogor, Iacob Negruzzi și Teodor Rosetti. Ei își încep activitatea prin organizarea unei serii de prelegeri populare. Printr-o formulă masonică, junimiștii, când vorbeau despre acest subiect, spuneau: “Originea Junimii se pierde în negura timpului“.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
26 martie 1874 - S-a născut poetul american Robert Frost; (d. 1963).
Robert Lee Frost este foarte apreciat pentru descrierile realiste ale vietii rurale și arta limbajului colocvial american. In timpul vieții a primit patru Premii Pulitzer pentru Poezie.
26 martie 1881 - (14 martie sv) Domnitorul Carol I al Principatelor Române a fost proclamat primul rege al României.

Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen- foto: ro.wikipedia.org
Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen – d. 10 octombrie 1914, Sinaia) a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.
În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independenta tarii, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii. A construit în Sinaia castelul Peles care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. După razboiul de independenta din 1877-1878, România a câștigat Dobrogea (dar a pierdut sudul Basarabiei). Tot regele Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunare, între Fetesti si Cernavoda, care să lege noua provincie Dobrogea de restul țării.
26 martie 1886 - Ion Suruceanu, primul arheolog din Basarabia ţaristă, devine membru titular al Societăţii Arheologice din Rusia. Tot în acest an el este ales membru titular al Societăţii de Istorie şi Antichităţi din Odesa.

Ion Casian Suruceanu – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Ion Casian Suruceanu (n. 19 decembrie 1851 la Vadul lui Vodă – d. 19 noiembrie 1897 la Chișinău) a fost un arheolog și istoric basarabean, membru de onoare (din 1888) al Academiei Române. A cercetat ruinele antice din Basarabia și Novorusia, îndeosebi cele ale cetății Tyras si a publicat nenumărate articole în limbile rusă, română și franceză (era ginerelele arheologului amator, francezul Christophe-Charles Sicard, instalat în Basarabia ca viticultor) .
A întemeiat la Chișinău un muzeu de arheologie („Muzeul antichităților din Pontul scitic”), din păcate jefuit în 1917 de trupele bolsevizate aflate in debandada în momentul Revoluției ruse. Printre lucrariile sale mai cunoscute sunt Încercare de a dovedi situația cetății scitice Alectora și a „Coastei de azur” menționată de Constantin Porfirogenetul și Inscripții grecești și latinești descoperite în anii 1889-1894, publicate respectiv la Odesa în 1888 și la Sankt-Petersburg în 1894.
26 martie 1892 - Se stinge din viaţă Walt Whitman, poet american (n. 1819)

Walt Whitman, 1887 – foto – en.wikipedia.org
Walter Whitman (n. 31 mai 1819 – d. 26 martie 1892) a fost un poet, eseist, jurnalist și umanist american. Considerat „cel mai mare poet american” de către mulți pe când trecuseră doar patru ani de la moartea sa, Whitman este văzut ca primul poet urban. El a fost unul dintre reprezentanții tranziției de la transcendentalism la realism, opera sa arătându-se influențată de ambele curente.
Opera sa a fost tradusă în mai mult de douăzeci și cinci de limbi străine. Walt Whitman este unul din cei mai influenți și controversați poeți din canonul american. Scrierile sale au fost caracterizate drept un „rude shock” („șoc puternic”) și drept „the most audacious and debatable contribution yet made to American literature” (cea mai îndrăzneață și discutabilă contribuție adusă până acum literaturii americane).
26 martie 1893 - S-a născut Palmiro Togliatti, politician si lider al Partidului Comunist Italian; (d. 1964).
26 martie 1894 - S-a născut la Cernauti, in provincia austriaca Bucovina, soprana română, Viorica Ursuleac, fiica unui cleric ortodox bucovinean; ( d. 22 octombrie 1985, Ehrwald, Tirol).

Viorica Ursuleac - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Viorica Ursuleac (n. 26 martie 1894, Cernăuți, Bucovina, Austro-Ungaria – d. 22 octombrie 1985, Ehrwald, Tirol) a fost o soprană română, fiica unui arhidiacon ortodox, născută la Cernăuți. A fost soprana favorită a lui Richard Strauss, care a numit-o „die treueste aller Treuen” („cea mai fidelă dintre fidele”) si a cântat în premierele a patru dintre operele sale: Arabella (1933), Friedenstag (pe care a dedicat-o ei și lui Krauss, 1938), Capriccio (1942).
A apărut la Festivalul de la Salzburg (1930-1934 și 1942-1943) și o stagiune la Covent Garden (1934), unde a cântat în prima reprezentație din Anglia a operei Schwanda the Bagpiper de Jaromír Weinberger și Arabella (rolul ei favorit). A apărut de asemenea în Desdemona din Otello de Giuseppe Verdi la Royal Opera, cu Lauritz Melchior în rolul titular și Sir Thomas Beecham dirijor.
Ursuleac a cântat la Teatro alla Scala din Milano. Primadona a primit distincția austriacă Kammersängerin (1934) și distincția prusacă Kammersängerin (1935). Spectacolul de adio l-a susținut în 1953, la Wiesbaden, în Der Rosenkavalier. Ea a fost numită profesoară la Salzburg Mozarteum în 1964.
26 martie 1895 - A aparut la Bucuresti publicatia umoristica ’’Mos Teaca’’, condusa de Anton Bacalbasa.

“Mos Teaca” - foto: universebookblog.blogspot.ro
26 martie 1902 - A murit exploratorul Cecil Rhodes, unul dintre fondatorii Imperiului Britanic; (n.5 iulie 1853).

Cecil Rhodes - foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Cecil John Rhodes, (n. 5 iulie 1853 – d. 26 martie 1902) a fost un om de afaceri, magnat al mineritului şi politician din Africa de Sud, născut şi educat în Anglia. Rhodes a fost fondatorul companiei de minerit şi de extracţie a diamantelor De Beers, care controlează astăzi 40% din piaţa mondială a diamantelor brute, şi care în trecut controlase aproximativ 90% din toate diamantele extrase în lume.
Rhodes a fost un fervent susţinător şi practician al colonialismului, fiind şi fondatorul statului Rhodesia, care a fost numit după numele său de familie. Rhodesia, despărţită ulterior în Rhodesia de Nord şi Rhodesia de Sud, s-a transformat ulterior în două state separate, Zambia, respectiv Zimbabwe de astăzi. Cecil Rhodes este de asemenea cunoscut pentru bursa şcolară omonimă numelui său.
26 martie 1911 - S-a născut Tennessee Williams, dramaturg american (d. 1983)

Tennessee Williams – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com
Tennessee Williams, pseudonimul literar al lui Thomas Lanier Williams, (n. 26 martie 1911 – d. 25 februarie 1983) a fost un dramaturg, poet și romancier american, laureat al premiului Pulitzer pentru dramă pentru piesa de teatru A Streetcar Named Desire (Un tramvai numit dorință) în 1948 și ulterior pentru piesa Cat On a Hot Tin Roof (Pisica pe acoperișul fierbinte) în 1955, ambele beneficiind de timpurii și mai contemporane ecranizări remarcabile.
26 martie 1913 - Razboiul Balcanic - Fortele bulgare cuceresc Adrianopolul.
26 martie 1913 - A decedat poetul român Panait Cerna; (n.1881).

Panait Cerna – foto: ro.wikipedia.org
Panait Cerna, pe numele său de naștere Stanciof, de origine bulgară, (n. 25 septembrie 1881, Cerna, județul Tulcea – d. 26 martie 1913, Leipzig) a fost un poet intimist, romantic minor sau tradiționalist român, un epigon al poetului Mihai Eminescu. A debutat cu un poem “Trecut“, imitație după poetul german Nikolaus Lenau în “Foaie interesantă” în anul 1897. Licențiat al Faculății de filozofie din București în 1906. A obținut doctoratul în Germania, la Leipzig, în 1913 cu teza Die Gedankenlyrik, apreciată de Volkelt.
26 martie 1918 - La Chişinău, în Republica Democrată Moldovenească, soseşte preşedintele Consiliului de Miniştri al României Alexandru Marghiloman, însoţit de reprezentanţi ai guvernului român. Împreună cu ei vine şi basarabeanul Constantin Stere.
26 martie 1918 - Are loc la Roma, Congresul nationalităţilor asuprite din Austro-Ungaria, care adoptă o moţiune prin care se cerea recunoaşterea dreptului fiecărei naţiuni de a se constitui ca stat naţional independent sau de a se uni cu statul naţional existent.
26 martie 1923 - Parlamentul votează Constituţia României Mari, promulgată prin decret regal la 28.03.1923, una dintre cele mai avansate şi democratice constituţii din Europa acelui timp.

Stema mare a Regatului României (1922 – 1947) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Potrivit Constituției din 1923, România era o monarhie constituțională, stat național, unitar, indivizibil, cu teritoriul inalienabil. Constituția unificării, cum mai e numită, consfințește realizarea României Mari și are la bază constituția din 1866, dovadă fiind faptul că din cele 138 de articole, 78 s-au păstrat din cea de la 1866. Regele Ferdinand I (1914-1927) reprezinta elementul cheie al vieții politice.
El exercita puterea executivă, numea și revoca miniștrii, sancționa și promulga legile, era șeful Armatei, avea drept de veto, putea bate monedă, conferea decorații, avea drept de amnistie și grațiere, convoca și dizolva Parlamentul, încheia tratate (acestea devenind valabile după ce erau aprobate de Parlament).
Parlamentul constituia puterea legislativă în cadrul regimului democratic. El era bicameral (Senatul și Adunarea deputaților) și avea rolul de a vota legile, de a le abroga și avea drept de control asupra activității guvernului.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
26 martie 1923 - A decedat Sarah Bernhardt, actriță franceză (n. 1844)
Sarah Bernhardt (n. 22/23 octombrie 1844, Paris, Franța – d. 26 martie 1923, Paris) a fost o renumită actriță franceză, pe numele său real Henriette-Rosine Bernard. Fiica nelegitimă a unei curtezane, a fost încurajată să urmeze o carieră artistică de către unul dintre amanții mamei sale, ducele de Morny.
După o scurtă apariție la Comedia Franceză (1862-1863), a intrat în trupa teatrului Odeon (1866-1872) unde a jucat în Kean, de Alexandre Dumas (tatăl), și în Ruy Blas, de Victor Hugo, fermecând publicul cu „vocea ei de aur”. Revenind la Comedia Franceză (1872-1880), Sarah Bernhardt a jucat în Fedra (Phedre) de Jean Racine, obținând un mare succes la Paris și Londra.
În 1880 și-a înființat propria companie de teatru și a făcut un turneu în jurul lumii cu Dama cu camelii (La Dame aux camélias) de Alexandre Dumas fiul, Adrienne Lecouvreur de Eugene Scribe, patru piese scrise special pentru ea de Victorien Sardou și “Puiul de vultur” (L’Aiglon) de Edmond Rostand. În 1879 Sarah Bernard i-a invitat pe marii noștri actori Aristizza Romanescu și Grigore Manolescu la Paris, ca bursieri ai Comedie Franceze.
După un accident suferit la un picior, care a dus la amputarea acestuia (în 1915), a purtat o proteză de lemn și a jucat roluri în care putea să stea așezată cât mai mult. A fost una dintre cele mai cunoscute figuri din istoria scenei franceze, fapt pentru care a primit Legiunea de Onoare în 1914.
cititi mai mult pe: en.wikipedia.org; www.imdb.com
26 martie 1926 - Se semnează la Bucureşti, in România, Tratatul de garanţie româno-polon. Ambele state se angajau să se ajute în cazul unei agresiuni externe pentru apărarea reciproca a integrităţii lor teritoriale şi a independenţei politice.
26 martie 1931 - A fost fondată compania aeronautică elvetiană Swissair.
26 martie 1937 - S-a născut Cristian Țopescu, comentator sportiv, jurnalist și politician român (d. 2018)
Cristian Țopescu (n. 26 martie 1937, București, România – d. 15 mai 2018, București, România) a fost un comentator sportiv, jurnalist și politician român. A fost tatăl prezentatoarei de televiziune Cristina Țopescu. În urma unui decret semnat de către președintele României, Traian Băsescu, din 25 octombrie 2007, colonelul în retragere Cristian Țopescu a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea).
În urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008, a fost ales senator de București din partea Partidului Național Liberal, alături de Crin Antonescu. A murit marți 15 mai 2018 la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București. Țopescu, fost comentator sportiv, licențiat al Institutului de Educație Fizică și Sport (1970), suferea de mai multe afecțiuni cronice, printre care și diabet.
cititi mai mult pe www.hotnews.ro
26 martie 1937 - În Crystal City, Texas, cultivatorii de spanac au sponsorizat ridicarea unei statui pentru omagierea personajului de desene animate Popeye Marinarul.
26 martie 1942 - Al doilea război mondial - În Polonia, la Auschwitz au ajuns primele prizoniere femei.

Women survivors huddled in a prisoner barracks shortly after Soviet forces liberated the Auschwitz camp. Auschwitz, Poland, 1945.
— National Archives and Records Administration, College Park, Md – foto: ushmm.org
26 martie 1943 - S-a născut ziaristul Bob Woodward (“Washington Post”), celebru prin acoperirea jurnalistică a scandalului “Watergate”, care a condus la demisia preşedintelui Nixon (1972-1974).
26 martie 1944 - S-a nascut cântăreața americană Diana Ross. Este o cântăreață câștigătoare a 12 premii Grammy, producătoare muzicală și actriță nominalizată la premiile Oscar, ai cărui repertoriu include piese R&B, soul, pop, disco și jazz. A debutat alături de formația “The Supremes” în anii ’60, lansându-se solo la începutul anilor ’70. De la începutul carierei cu “The Supremes” și până acum, Diana Ross a vândut peste 100 de milioane de inregistrari.
26 martie 1945 - S-a încheiat bătălia de la Iwo Jima. Japonezii au fost infranti de fortele americane, pierderile acestora ridicandu-se la 22.000 de soldați, iar cele ale armatei SUA au fost de 4.500.

Bătălia de la Iwo Jima (19 februarie – 26 martie 1945) O baterie de 37 mm americană trage către pozițiile japonezilor de pe versantul nordic al Muntelui Suribachi – foto: ro.wikipedia.org
Bătălia de la Iwo Jima (19 februarie – 26 martie 1945), sau Operation Detachment, a fost una dintre cele mai violente bătălii ale campaniei din Pacific a celui de al Doilea Război Mondial. Forțele americane au îndeplinit misiunea de a captura cele trei aerodromuri japoneze de pe insula Iwo Jima.
26 martie 1945 - A decedat David Lloyd George, politician britanic, fost prim ministru al regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord; (b. 1863).
26 martie 1946 - A murit pictorul Artur Garguromin Verona, membru fondator al Societăţii Tinerimea Artistică, societate care a avut iniţiativa participării artiştilor români la expoziţii internaţionale, prima prezenţă de acest fel fiind la Atena, în 1903 (n.25.08.1868, Braila).

Arthur Verona, “Autoportret” – foto: ro.wikipedia.org
Arthur Garguromin Verona (nume la naștere Arthur Petre Anton Bartolomeu Francisc Maria Verona, n. 24 august/5 septembrie 1867, Brăila, România – d. 26 martie 1946, București, România) a fost un pictor român de origine aromână. În 1917 lucrările sale împreună cu tezaurul României sunt duse în Rusia. Organizează Academia liberă de pictură. Este distins cu Ordinul “Steaua României”.In 1921, a avut o mare expoziție personală. În 1924 a participat la a XXIII-a Bienală de la Venetia cu 7 lucrări, regele Umberto al Italiei îi cumpără lucrarea “Nuntă în Moldova”,, iar în 1926 îi oferă o comandă: pictura capelei Castelului de la Bran.
În 1927 pictează fresca ”Maica Domnului” pentru biserica de la Preany Kattor din Iugoslavia . Devine membru al ordinului Steua Roșie și este numit cavaler onorific “Pentru Merit” i se conferă de asemenea ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler Clasa I. Anul 1935 aduce nenorocirea asupra lui, un incediu îi distruge pentru a doua oară atelierul, împreună cu peste 100 de lucrări. Totuși participă la Expozitia de la Bruxelles si reîntors în țară, Casa regală îi oferă o nouă comandă: pictura tavanului deasupra Scării Voievozilor din Palatul Regal, realizând fresca intitulată “Apoteoză”.
În 1940 devine profesor la Școala superioară de pictură și sculptură bisericească de pe lângă Arhiepiscopia Bucurestilor. În 1941 i se fixează o pensie lunară și printr-un decret semnat de generalul Ion Antonescu, i se acordă naturalizarea. Participă la Salonul Oficial de toamnă din 1942 în anul următor, prin decizie ministerială devine Membru al Corpului Artiștilor Plastici. S-a stins din viata la 29 martie 1946, suferind și uitat, la București.
26 martie 1948 - S-a născut Steven Tyler, muzician american, solistul trupei Aerosmith.
26 martie 1949 - S-a născut Principesa Margareta a României, fiica regelui Mihai I al României.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române, octombrie 2019, Palatul Elisabeta ©Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale – foto preluat de pe www.facebook.com
Margareta a României (n. 26 martie 1949, Lausanne, Elveția) este prima fiică a fostului suveran Mihai al României și a soției sale, principesa Ana de Bourbon-Parma. În 2017, după moartea tatălui său, a preluat conducerea Casei Regale a României și este pretendentă la tronul desființat al României (cu apelativul „Majestata Sa”).
În afară de titlul de „principesă a României”, a folosit și titlul de „principesă de Hohenzollern-Sigmaringen” (de altfel autoritățile elvețiene au impus Hohenzollern-Sigmaringen drept nume de familie în actele oficiale, situație schimbată ulterior). Din 2007 a primit din partea fostului suveran titlurile „Principesă Mostenitoare a României” și „Custode al Coroanei Române”. Prin părinții ei, Margareta este descendentă directă din marile familii imperiale și regale ale Europei, numărând printre strămoși regi ai Franței, Angliei, împărați germani și țari ruși.
Născută în exil, după abdicarea forțată a tatălui ei, și-a petrecut prima parte a vieții în Marea Britanie și în Elveția. La fel ca și cele patru surori mai mici ale sale, Margareta a fost botezată creștin-ortodoxă și nu a învățat în copilărie limba română. A studiat la Universitatea din Edinburgh și a profesat în cadrul mai multor organisme ale ONU.
Ulterior a renunțat la această carieră pentru a se dedica activității caritabile în România, unde a putut intra imediat după Revoluția Română din 1989 (în comparație cu tatăl ei, care a întâmpinat greutăți din partea autorităților până în 1997). În cadrul activităților caritabile l-a cunoscut pe actorul român Radu Duda, cu care s-a căsătorit în Elveția, în 1996. Mariajul morganatic nu a produs urmași.
În urma unei schimbări de paradigmă în relațiile dintre fostul suveran și autoritățile române, Mihai a susținut un turneu european în sprijinul primirii României în NATO, iar ulterior i-au fost restituite numeroase proprietăți private; în acești ani, Margareta s-a profilat în succesoare a tatălui ei, secondându-l în numeroase activități de reprezentare și efectuând pe cont propriu sau alături de soțul ei multe altele.
Succesiunea (în poziția de șef al casei regale și implicit de regină a României) a fost fixată prin mai multe documente private emise de fostul suveran, dar nu e lipsită de controverse (susținerea pentru restaurarea monarhiei în România este mică, iar constituția monarhică din 1923 excludea femeile de la succesiunea tronului). Margareta este din 2015 președintele organizației umanitare Crucea Roșie Română.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; familiaregala.ro; en.wikipedia.org
26 martie 1953 - Primul vaccin contra poliomielitei a fost pus la punct în Statele Unite de Dr. Jonas Salk. Cercetatorul american Jonas Salk a declarat, intr-o emisiune radio, descoperirea vaccinului anti-poliomielitic.
26 martie 1959 - A decedat Raymond Chandler, renumit scriitor american care a influentat genul romanului politist;( n.23 iulie, 1888)
26 martie 1971 - Pakistanul de Est și-a proclamat independența si a adoptat numele de Bangladesh.

Amplasarea Bangladeshului - foto: ro.wikipedia.org
Bangladeș, numit oficial Republica Populară Bangladesh este un stat situat în Asia de Sud. Acesta este învecinat cu India aproape în întregime cu excepția părții de sud-est unde este învecinat cu statul Birmania, iar în partea de sud fiind învecinat cu Golful Bengal. Datorită unificării cu statul Indian al Bengalului de vest a fost creată o regiune numită Bengal.
Bangladesh înseamnă în limba bengali “Statul Bengal“. Granițele regiunii care au format Bangladesh-ul de astăzi au fost stabilite în 1947 de partea indiană astfel ajungând pe partea de est noului stat Pakistan. Unificarea a fost bazată în special datorită religiei comune a celor două state, mai precis cea a Islam-ului. Împărțirea teritoriului Indiei este realizată în funcție de tipul religiei astfel, majoritatea o deține populația cu credință în Hinduism și minoritatea cea cu credință în Islam.
26 martie 1977 - A decedat Justinian Marina, al treilea patriarh al Romaniei (din 1948), fiind succedat de patriarhul Justin. S-a nascut, la Suesti-Valcea la 2 februarie 1901.

Patriarhul Justinian – foto – ro.wikipedia.org
Justinian (la nastere: Ioan) Marina, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane intre 1948 si 1977, a fost inmormantat in biserica Manastirii Radu-Voda din Bucuresti. A fost patriarhul care a acceptat colaborarea dintre Biserica Ortodoxă și autoritățile comuniste. Patriarhul a promovat ideea ca istoria merge după niște legi date de Dumnezeu, iar una dintre aceste legi este lupta de clasă.
Scriitorul polonez Czeslaw Milosz, laureat al premiului Nobel, citează pe patriarhul Justinian în cartea sa Gândirea captivă. “Stalin, conducătorul Partidului Comunist, duce la îndeplinire legea istoriei, cu alte cuvinte acționează așa cum dorește Dumnezeu, motiv pentru care trebuie să ne supunem lui. Omenirea poate fi reînnoită după modelul rusesc; de aceea nici un creștin nu se poate opune ideii – crude, ce-i drept – care va crea un om nou pe întreaga planetă. Asemenea argumente sunt adesea folosite de clerici care sunt unelte ale Partidului. “Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!” a spus Justinian Marina, patriarhul României.
26 martie 1975 - A intrat in vigoare Conventia privind interzicerea dezvoltarii, producerii si stocarii de arme biologice, in momentul ratificarii de 22 dintre statele semnatare ale actului redactat la 10 aprilie 1972.
26 martie 1979 - S-a semnat la Casa Alba in Washington, un acord istoric de pace intre presedintele Egiptului, Anwar el-Sadat, si premierul Israelului, Menachem Begin, in fata sefului de stat al SUA, Jimmy Carter.
Liderul arab si cel israelian au impartit, ca urmare a semnarii tratatului de pace premiul Nobel pentru pace.
26 martie 1987 - A fost semnată, la Beijing, declarația comună chino-portugheză, prin care se stipula ca teritoriul Macao să fie retrocedat Chinei cu începere de la 20 dec. 1999; astăzi insula este Regiunea Administrativă Macao.
26 martie 1990 - A fost infiintat Serviciul Roman de Informatii (SRI).

Serviciul Român de Informații (abreviat SRI) – foto preluat de pe www.facebook.com
Serviciul Român de Informații (abreviat SRI) a luat ființă pe 26 martie 1990 și este unul dintre serviciile secrete române, alături de Serviciul de Informații Externe. Este o autoritate care se ocupă cu culegerea și valorificarea informațiilor exclusiv pe teritoriul României. Directorul actual al serviciului este Eduard Hellvig, membru al partidului PNL, numit la conducerea instituției la data de 2 martie 2015, la propunerea președintelui Klaus Iohannis. Unitatea de învățământ a SRI este Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; ro.wikipedia.org si www.sri.ro
26 martie 1991 - Presedintii Argentinei, Braziliei, Paraguayului si Uruguayului au semnat Tratatul de la Asuncion (Paraguay), care prevedea crearea ’’Pietei Comune a Sudului’’ (Mercosur) in 1995.
26 martie 1995 - A intrat in vigoare Acordul de la Schengen, semnat de sapte tari membre ale Uniunii Europene pentru a facilita calatoriile fara pasapoarte si controale vamale ale propriilor cetateni.
26 martie 1996 - A decedat ing. David Packard, cofondator al importantei companii informatice Hewlett-Packard.
26 martie 1997 - Au fost descoperite la Santa Fe, California, 39 de cadavre ale unor membri ai cultului suicidal ”Poarta Raiului”, a caror moarte a coincis cu aparitia cometei Hale-Bop.
26 martie 1999 - Un juriu din Michigan (SUA) l-au gasit vinovat de crima pe dr. Jack Kevorkian, pentru administrarea unei injectii letale unui pacient incurabil, care dorea sa moara asistat medical.
26 martie 1999 - Peste 40 de morţi şi circa 120 de răniţi este, potrivit postului de radio “EHO MOSKVI”, bilanţul celui de-al doilea bombardament lansat de aviaţia NATO împotriva Iugoslaviei. Bilanţul total al primelor două atacuri se ridica la 100 de morţi şi peste 350 de răniţi.
26 martie 1999 - A avut loc Masacrul de la Suva Reka. Masacrul de la Suva Reka a fost o presupusă ucidere a unor civili albanezi, comisă de forțele sârbe în orașul Suva Reka, în timpul bombardamentelor executate de NATO în 1999 în Republica Federală Iugoslavia (Operațiunea Forțele Aliate).
Procurorul pentru crime de război din Serbia a acuzat opt polițiști, inclusiv membri ai Ministerului Afacerilor Interne din Serbia. Martorii cheie ai Oficiului de Procuratură sunt foști membri ai poliției, putând descrie în detaliu uciderea civililor albanezi, și îndepărtarea cadavrelor din Suva Reka. Investigarea masacrului de la Suva Reka a început doi ani mai târziu, după ce în Serbia au fost descoperite gropi comune.
Este vorba de masacrarea a 48 de membri ai familiei Berisha în ziua de 26 martie 1999 de către 7 polițiști sârbi, între care și Radoslav Mitrovic, comandantul secției 37 a unității speciale de poliție PJP. Victimele, între care și copii, au fost încuiate într-o pizzerie în care au fost aruncate 2 grenade. Există indicii că, înainte de a scoate cadavrele din pizzerie, polițiștii i-au împușcat pe cei care mai dădeau semne de viață. Cadavrele au fost apoi transportate în Serbia și au fost îngropate lângă postul de poliție din Batajnica, lângă Belgrad.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
26 martie 2000 - Vladimir Putin, premier devenit presedinte interimar la 31 decembrie 1999. A fost ales presedinte al Rusiei pentru un prim mandat, cu 52,94% din voturi. Ceremonia de investitură a avut loc la 7 mai 2000.

Vladimir Putin – foto: ro.wikipedia.org
Vladimir Vladimirovici Putin (n. 7 octombrie 1952, Leningrad, URSS, astăzi Sankt Petersburg, Rusia) om politic rus. Al 2-lea și al 4-lea Președinte al Rusiei. În prezent ocupă pentru a treia oara funcția de președinte al Federației Ruse.
26 martie 2003 - Ministrul român al afacerilor externe participă la Bruxelles, la Ceremoniile de semnare a protocoalelor de aderare laNATO

Statele NATO – foto: ro.wikipedia.org
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO în engleză și OTAN în franceză și spaniolă) este o alianță politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949. Actualmente cuprinde 28 de state din Europa și America de Nord.
Cronologie:
1 martie 2004 – Preşedintele Ion Iliescu promulgă Legea nr. 22/2004 de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord; Secretarul general al NATO transmite scrisoarea oficială, în numele statelor parte la Tratatul Atlanticului de Nord, conţinând invitaţia de aderare a României la Tratat.
2 martie 2004 – Hotârârea Parlamentului nr. 1 / 2004 suplimentează participarea în Afganistan cu 9 militari pentru Echipa de Reconstrucţie din Kunduz şi un pluton de informaţii pentru ISAF.
4 martie 2004 – Preşedintele Ion Iliescu a semnat instrumentele de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord.
29 martie 2004 – Premierul Adrian Năstase a depus instrumentele de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, la Washington.
26 martie 2003 - China a recunoscut că a disimulat epidemia de pneumonie atipică. SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) este o boală care afectează sistemul respirator al omului, indusă de virusul SARS. Între noiembrie 2002 și iulie 2003 a existat un început de posibilă pandemie, cu 8.422 de cazuri de infecție și 916 morți confirmate. În câteva săptămâni, boala s-a transmis din Hong Kong în 37 de alte țări. Ultima infecție observată a avut loc în iunie 2003.
26 martie 2007 - Prima ediție a Premiilor Gopo. Premiile Gopo sunt premii cinematografice românești oferite de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc. Anual, sunt recompensate cele mai importante realizări cinematografice naționale din cursul anului precedent. Numele festivalului este un omagiu la aniversarea celor 50 de ani de la câștigarea la Festivalul cinematografic de la Cannes a Palme d’Or-ului de regizorul Ion Popescu Gopo , pentru “cel mai bun scurt metraj de animație”.
26 martie 2021 - A murit Cornelia Catangă, interpretă de muzică lăutărească din România (n. 1958)
Cornelia Catanga (n. 9 martie 1958, Zeletin, Cătina, regiunea Ploiești, România – d. 26 martie 2021, București, România) a fost o interpretă de muzică lăutărească din România, de etnie romă.
cititi mai mult pe jurnalul.ro