Evenimentele Zilei de 5 noiembrie în Istorie
”Complotul prafului de pușcă” (5 noiembrie 1605) – litografie monocromă contemporană complotului, realizată de Crispijn van de Passe, prezintă opt din cei treisprezece conspiratori. Lipsesc Digby, Keyes, Rookwood, Grant și Tresham. Guy Fawkes este al treilea din dreapta
foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
5 noiembrie este a 309-a zi a calendarului gregorian și a 310-a zi în anii bisecți. 56 de zile până la sfârșitul anului.
Sărbătorile Zilei de 5 noiembrie
(BOR) Sf. Mucenici Galaction și Epistimia

Sf. Mucenici Galaction și Epistimia - Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto preluat de pe doxologia.ro
Galaction a fost fiul lui Clitofont și al Levkipiei și a murit pentru Hristos la vârsta de 30 de ani. Epistimi nu avea decât 16 ani când a murit pentru credința ei.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
(BRU) Ss. Galaction și Epistema, soți, cuvioși († 250)
(BRC) Ss. Elisabeta și Zaharia
În calendarul roman universal – Sfântul Emeric
Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor
Anual, începând din 2016, la 5 noiembrie, este marcată Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor.
În 2021, Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor va promova Obiectivul “F” al Campaniei “Sendai Seven“, care are ca scop “îmbunătăţirea substanţială a cooperării internaţionale cu ţările în curs de dezvoltare printr-un sprijin adecvat şi durabil pentru a completa acţiunile lor naţionale privind implementarea prezentului cadru până în 2030“. Până în anul 2030, se estimează că 50% din populaţia lumii va trăi în zone de coastă expuse inundaţiilor, furtunilor şi tsunami-urilor. Extinderea cooperării internaţionale către ţările în curs de dezvoltare va contribui la asigurarea faptului că 100% dintre comunităţile expuse riscului de tsunami sunt pregătite şi rezistente la tsunami până în 2030, notează https://tsunamiday.undrr.org/.
În decembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a hotărât ca data de 5 noiembrie să fie cunoscută drept Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor. Iniţiativa a aparţinut Japoniei, care, datorită experienţei sale repetate, a acumulat de-a lungul anilor expertiză majoră în domenii precum avertizarea timpurie a tsunami-urilor, acţiunea publică şi o reconstrucţie mai bună după un dezastru pentru a reduce un impact viitor. Organizaţia ONU privind reducerea riscului de dezastru (UNDRR) facilitează respectarea Zilei mondiale de conştientizare a tsunami-urilor în colaborare cu restul sistemului Naţiunilor Unite, potrivit https://www.un.org/.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Marea Britanie – Ziua focurilor de artificii
Astăzi în Istorie pentru 5 noiembrie
Evenimentele Zilei de 5 noiembrie în Istorie:
- 5 noiembrie 1605 – Complotul prafului de pușcă
5 noiembrie 1138 - Ly Anh Tong este întronat împărat al Vietnamului, la vârsta de doi ani, începând o domnie care a durat 37 de ani.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
5 noiembrie 1271 - S-a născut Ghazan Khan (mort in 1304), urmas al lui Hulagu han,fiul lui Genghiz han si fondator al dinastiei mongole a Hulagizilor din Persia. A fost al saptelea han mongol al Persiei din 1295, pana la moartea sa.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Mahmud Ghazan (1271– 11 May 1304) – Ghazan (center) was born as a Buddhist, and converted to Islam as part of a military agreement upon accession to the throne - cititi mai mult pe en.wikipedia.org
5 noiembrie 1327 - A murit Iacob al II-lea de Aragon (n. 1267)

James, from a manuscript (BNF, Latin 4670 A) of the Catalan constitutions – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Iacob al II-lea (10 aprilie 1267 – 2 sau 5 noiembrie 1327), supranumit cel Drept, a fost rege al Siciliei (ca Iacob I) din 1285 până în 1296 și rege de Aragon și al Valenciei și Conte de Barcelona din 1291 până în 1327. În 1297 i-a fost garantat regatul Siciliei și al Corsicii. A folosit titlul latin Iacobus Dei gracia rex Aragonum, Valencie, Sardinie, et Corsice ac comes Barchinone. A fost al doilea fiu al lui Petru al III-lea de Aragon și Constance de Sicilia.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org
5 noiembrie 1370 - A decedat Regele Cazimir al III-lea al Poloniei (n. 1310)

Casimir III the Great by Leopold Löffler – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Cazimir al III-lea cel Mare (n. 30 aprilie 1310 – d. 5 noiembrie 1370), ultimul rege al Poloniei din dinastia Piast (1333–1370), a fost fiul regelui Władysław I Cot Mare și al lui Hedwig de Kalisz. După fărâmițarea politică a Poloniei în secolele XII-XIII a început procesul de unificare a țării, care s-a terminat în linii mari în timpul domniei lui Cazimir al III-lea. Când Cazimir, ultimul rege al Dinastiei Piast, a murit în 1370, în urma unui accident de vânătoare, tronul a fost ocupat de nepotul său, regele Ludovic I al Ungariei.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org
5 noiembrie 1494 - S-a nascut poetul german Hans Sachs; (d. 1576).

Hans Sachs (wood engraving by Michael Ostendorfer) -foto preluat de pe en.wikipedia.org
Hans Sachs (n. 5 noiembrie 1494, Nürnberg, Ducatul de Bavaria – d. 19 ianuarie 1576, Nürnberg, Ducatul de Bavaria) a fost un poet și dramaturg german. O mare parte din opera poetului, care cuprindea peste 6.000 de lucrări, s-a pierdut.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org
5 noiembrie 1499 - In Bretania se publica un dicţionar Breton-francez-latin, Catholicon, scris în 1464 de către Jehan Lagadeuc. Acesta este primul dicţionar breton, şi in acelasi timp primul dicţionar francez.
5 noiembrie 1549 - S-a născut teologul reformat, scriitorul si omul de stat francez Philippe Duplessis-Mornay (Philippe de Mornay), un apropiat al regelui Henric al IV-lea si unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai partidei protestante din Franta sfarsitului de secol al XVlea; ( d. 11 noiembrie 1623).
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Philippe de Mornay (5 November 1549 – 11 November 1623) - cititi mai mult pe en.wikipedia.org
5 noiembrie 1556 - Bayram Khan iese învingător din cea de-a doua bătălie de la Panipat și restabilește puterea mogulilor în India.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Second Battle of Panipat (November 5, 1556) – The defeat of Hemu, a c. 1590s painting by Kankar of the Second Battle of Panipat taken from the Akbarnama – foto preluat de pe en.wikipedia.org
5 noiembrie 1605 - In Anglia a fost dejucat “Complotul prafului de pușcă“, după ce complotistul Guy Fawkes a fost surprins în subsolul Palatului Westminster din Londra, în timp ce încerca să plaseze explozibili sub sala unde avea să se țină intrunirea Parlamentului britanic, în care se desfășura o sesiune specială la care participau regele Iacob I, membrii guvernului și ai Parlamentului.

Discovery of the Gunpowder Plot (c. 1823), Henry Perronet Briggs – foto: en.wikipedia.org
Complotul prafului de pușcă viza aruncarea în aer a clădirii Parlamentului din Londra, uciderea regelui Iacob I și a întregii aristocrații protestante, ceea ce până la urmă nu a reușit. Catolicii din Anglia se simțeau frustrați din cauza intoleranței religioase pe care le-o arătau protestanții și, cu toate eforturile lui Iacob I (James I) de a mulțumi pe toată lumea, opiniile alimentau direcții conflictuale. Unii dintre catolici au văzut în violență singura cale de a obține din nou tolerarea religiei lor, deși mulți nu erau de acord. Un grup restrâns a pus la cale un complot, pentru a-i asasina atât pe rege, cât și pe parlamentari, aruncând în aer clădirea Parlamentului în ziua ceremoniei de deschidere, 5 noiembrie 1605.

”Complotul prafului de pușcă” O litografie monocromă contemporană complotului, realizată de Crispijn van de Passe, prezintă opt din cei treisprezece conspiratori. Guy Fawkes este al treilea din dreapta. – foto: ro.wikipedia.org
Complotul a fost descoperit cu doar câteva ore înainte de punerea sa în aplicare, de către Sir Thomas Knyvet, nobil britanic. S-a descoperit că unul dintre conspiratori, Guy Fawkes, ascunsese 43 de butoaie cu praf de pușcă în pivnițele Parlamentului. El și ceilalți conspiratori au fost arestați, torturați și executați în chip groaznic.
Ca urmare a complotului, atitudinea față de catolici s-a înăsprit. Ei voiau sa o puna pe tron pe printesa Elizabeta. Complotul este comemorat și astăzi pe teritoriul Angliei. În fiecare an, pe 5 noiembrie, se aprind ruguri uriașe, se lansează artificii și se ard efigii ale lui Fawkes, sărbătorind astfel triumful protestantismului în această țară.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
5 noiembrie 1720 - Tratatul de pace de la Constantinopol (“Pace Veșnică”) între Rusia și Imperiul Otoman, confirma tratatul încheiat la Adrianopol la 13 iunie 1713.
5 noiembrie 1757 - Războiul sapte ani – Regele Prusiei, Frederic cel Mare, învinge armatele aliate ale Franţei şi Sfântul Imperiu Roman de la Bătălia de la Roßbach .
5 noiembrie 1784 - Ţăranii răsculaţi aflaţi sub conducerea lui Horea şi Cloşca ocupă Câmpenii, apoi Abrudul şi întreg Zarandul.

Horea, Cloşca şi Crişan, conducatorii rascoalei din 1784 – foto: alba24.ro
5 noiembrie 1828 - A murit Maria Feodorovna, a doua soție a Țarului Pavel I al Rusiei, mama țarului Alexandru I și a țarului Nicolae I al Rusiei; (n. 25 octombrie 1759). Imparateasa Rusiei, Maria Feodorovna, nascuta Sophie Marie Dorothea Auguste Louise în Stettin, in Regatul Prusiei, ca Ducesa de Wurtenberg, a fost fiica lui Friedrich al II-lea , duce de Wurtenberg si al sotiei sale Frederike Dorothea de Brandenburg- Schwedt.
5 noiembrie 1831 - Conducatorul sclavilor americani rasculati, Nat Turner, este judecat şi condamnat la moarte în Virginia.

Capturarea lui Nat Turner de către fermierul Benjamin Phipps – foto: ro.wikipedia.org
Nathaniel “Nat” Turner (2 octombrie 1800-11.11.1831) a fost un sclav american , care a condus o răscoală a sclavilor din Southampton County, Virginia, pe 21 august 1831, care s-a soldat cu moartea a 60 de albi şi cel puţin 100 de morti in randurile negrilor, cel mai mare număr de morti inregistrati într-o singură răscoală înainte de Războiul Civil american în sudul Statelor Unite..
Turner a fost condamnat la moarte, şi spânzurat pe 11 noiembrie. Corpul lui a fost decapitat si taiat in bucati. Ulterior au fost executati 56 negri acuzati de a fi participat la rebeliunea condusa de sclavul Turner. De asemenea, două sute de negri, de asemenea, au linsati de către miliţiile albilor. In Virginia şi alte state din sudul Statelor Unite , legiuitorii au adoptat noi legi care interziceau educaţia sclavilor, limitau drepturile acestora de întrunire şi a alte drepturi civile.
5 noiembrie 1836 - S-a născut Constantin Esarcu, medic, politician şi om de cultură, ctitor al Societăţii Filarmonice (1868), militant pentru crearea prin subscripţie publică a Ateneului Român; (m. 8 iunie 1898).
5 noiembrie 1838 - Federatia Statelor Unite ale Americii Centrale a inceput sa se dezintegreze, dupa ce Hondurasul a decis sa paraseasca organizatia.
5 noiembrie 1854 - S-a născut Emanoil Riegler, medic şi farmacolog, membru corespondent al Academiei Române, a înfiinţat Serviciul de clinică terapeutică din Iaşi; (m.30 august 1929).
5 noiembrie 1879 - A murit James Clerk Maxwell, unul dintre fizicienii britanici care au influenţat în mod decisiv ştiinţa secolului XX.

James Clerk Maxwell - foto – ro.wikipedia.org
James Clerk Maxwell (n. 13 iunie 1831, Edinburgh, d. 5 noiembrie 1879, Cambridge) fizician teroretician scoțian, autorul unui set de ecuații care descriu legile de bază ale electrotehnicii. Este cunoscut mai ales pentru lucrarea „Electricitatea şi magnetismul” ce conţine legile de bază ale electromagnetismului şi prevede existenţa unor fenomene precum undele radio (n.13 iunie 1831).
5 noiembrie 1880 - S-a născut, la Paşcani, scriitorul Mihail Sadoveanu. A urmat liceul la Iaşi, iar în Bucureşti a studiat la Facultatea de Drept. A debutat cu patru volume deodată: “Povestiri”, “Dureri înăbuşite”, “Crâşma lui Moş Precu” şi “Şoimii”, în anul 1904, fapt ce l-a determinat pe Nicolae Ioga să numească acel an “anul Sadoveanu”.

Mihail Sadoveanu în 1949 – foto: ro.wikipedia.org
Mihail Sadoveanu (n. 5 noiembrie 1880, Pașcani – d. 19 octombrie 1961, Vânători-Neamț) scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. În 1910 a devenit directorul Teatrului Naţional din Iaşi, dar a continuat să fie prolific ca scriitor, publicând: “Povestiri de seară”, “Genoveva de Brabant”, broşura “Cum putem scăpa de nevoi şi cum putem dobândi pământ”. Împreună cu Liviu Rebreanu, a reprezentat Societatea Scriitorilor Români la un congres de la Berlin, în 1926.
A publicat numeroase romane istorice, dar şi scrieri în care a prezentat viaţa oamenilor simpli, tradiţiile şi natura.(“Creanga de aur”, “Zodia Cancerului”, “Fraţii Jderi”, “Hanul Ancuţei”) După instaurarea comunismului în România, scrisul lui Sadoveanu a fost marcat de noile sale convingeri. Cu toate acestea, opera sa rămâne una valoroasă. (D. Cârlea in ziarul “Lumina”). A decedat in ziua de 19 octombrie 1961.
5 noiembrie 1887 - S-a născut Paul Wittgenstein, pianist austriac; în timpul primului război mondial şi-a pierdut braţul drept, dar a continuat să cânte numai cu o mână. A devenit un virtuoz al pianului, pentru care au scris concerte speciale pentru mâna stângă Serghei Prokofiev, Maurice Ravel şi Richard Strauss; (d.3 martie 1961).
5 noiembrie 1889 - În România s-a format un guvern conservator în frunte cu Gheorghe Manu.
5 noiembrie 1892 - S-a născut geneticianul englez J. B. S. Haldane; (d. 1964).
5 noiembrie 1895 - S-a născut pianistul german Walter Gieseking; (d. 1956).
5 noiembrie 1905 - Adunarea de la Lugoj a celor 20.000 de romani banateni si ardeleni a adoptat o serie de hotarari in problema recunoasterii nationalitatii romane.
5 noiembrie 1911 - S-a născut Roy Rogers, actor şi cântăreţ american, „Regele cowboylor”; (d.06.07.1998)
5 noiembrie 1911 - După ce a declarat război Imperiului Otoman la 29 septembrie 1911, Italia a anexat Tripoli şi Cirenaica.
5 noiembrie 1912 - Woodrow Wilson a fost ales președinte al Statelor Unite.

Thomas Woodrow Wilson - foto: en.wikipedia.org
Thomas Woodrow Wilson, cunoscut mai ales ca Woodrow Wilson, (n. 28 decembrie 1856 – 3 februarie 1924), cel de-al douăzeci și optulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1913 – 1921). Un devotat prezbiterian, Wilson a devenit și un bun istoric și un specialist în științe politice.
5 noiembrie 1913 - Regele Otto de Bavaria a fost detronat de vărul său, Prince Regent Ludwig, care şi asumat titlul de Ludwig al III- lea.
Otto (germană Otto Wilhelm Luitpold Adalbert Waldemar von Wittelsbach; 27 aprilie 1848 – 11 octombrie 1916), rege al Bavariei din 1886 până în 1913. A fost al doilea fiu al lui Maximilian al II-lea și al soției lui, Maria a Prusiei, și fratele mai mic al regelui Ludwig al II-lea. Otto al Bavariei nu trebuie confundat cu Otto al Greciei, care a fost unchiul și nașul său.

Ludovic al III-lea al Bavariei - foto: ro.wikipedia.org
Ludovic al III-lea al Bavariei (Ludwig Luitpold Josef Maria Aloys Alfried; 7 ianuarie 1845 – 18 octombrie 1921) ultimul rege al Bavariei și a domnit în perioada 1913-1918.
5 noiembrie 1913 - S-a născut Vivien Leigh, actrita de origine americana, pe numele real Vivian Mary Hartley.

Vivien Leigh în filmul “Pe aripile vântului” – foto: ro.wikipedia.org
Vivien Leigh, Lady Olivier (n. 5 noiembrie 1913 – d. 8 iulie 1967) actriță engleză de film și de teatru. Este laureată a două premii Oscar, unul pentru interpretarea personajului Scarlett O’Hara din Pe aripile vântului (1939), iar cel de-al doilea pentru rolul Blanche DuBois din producția Un tramvai numit dorință (1951), pe care l-a interpretat și în teatru în West End din Londra. S-a nascut in India, intr-o familie instarita care i-a platit studiile la Academia Regala de Arta Dramatica din Londra.
S-a remarcat in “Masca virtutii”, in care a jucat in 1935.. Cinci ani mai tarziu s-a casatorit cu celebrul actor Laurence Olivier, langa care a aparut in productii cinematografice clasice, incluzand “Romeo si Julieta” si “Antoniu si Cleopatra”. A ramas insa in memoria cinefililor pentru rolul Scarlett O’Hara din filmul “Pe aripile vantului” (“Gone With the Wind”), care a avut premiera in 1939 si pentru care a primit un Oscar.
A fost recompensata cu un al doilea Oscar pentru interpretare in 1951, dupa ce a aparut in productia “Un tramvai numit dorinta” (“A Streetcar Named Desire”). Actrita a divortat de Olivier in 1961, dupa aceasta intrand intr-o depresie accentuata care i-a afectat cariera. S-a stins din viata la varsta de 53 de ani, in anul 1967).
5 noiembrie 1914 - Marea Britanie a anexat Ciprul si impreuna cu Franta au declarat razboi Imperiului Otoman.
5 noiembrie 1916 - Împăraţii Germaniei şi Austro-Ungariei au decis formarea unui Regat al Poloniei, pe teritoriile cucerite de la Rusia, in încercarea de a câștiga srijinul polonez fata de Puterile Centrale și de a ridica o armata poloneză.
Regatul Poloniei (1916-1918), a fost un stat marionetă propus după ce împăratul german s-a întâlnit cu o delegaţie poloneză condusă de Brudziński Józef, detaliile finale fiind stabilite de Guvernatorul german von Beseler care a emis la Varşovia in 5 noiembrie un document, în care se declara constituirea unui stat polonez, fără a se specifica graniţele acestui stat, sau sistemul de guvernare.
Regatul a fost condus de trei regenți, poseda un Parlament și un Guvern, o mică armată și propria monedă (marca poloneză). Pentru prima dată de la 1831, Castelul Regal din Varsovia a fost decorat cu steagurile Poloniei. Guvernatorul General austriac, Kuk, a emis o proclamaţie similara la Lublin.
5 noiembrie 1917 - Sf. Tihon, născut Vasili Ivanovici Bellavin (31 ianuarie 1865), este ales al 11-lea Patriarh al Moscovei si al Bisericii Ortodoxe Ruse.
![Saint Tikhon of Moscow (31 January [O.S. 19 January] 1865 – 7 April [O.S. 25 March] 1925), born Vasily Ivanovich Bellavin - foto: en.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2016/11/Tikhon-of-Moscow.jpg)
Saint Tikhon of Moscow (31 January [O.S. 19 January] 1865 – 7 April [O.S. 25 March] 1925), born Vasily Ivanovich Bellavin – foto: en.wikipedia.org
n acele vremuri, el a chemat creştinii ortodocşi ruşi să se unească şi să-şi întărească tradiţiile. Pentru a evita persecuţiile ulterioare, el a emis un mesaj prin care clericii nu aveau voie să facă nici un fel de declaraţie politică. În 1922 şi 1923, Patriarhul Tihon a fost întemniţat în Manastirea Donskoi, după ce s-a opus deschis decretului prin care erau confiscate proprietăţile Bisericii. Mii de credincioşi ruşi au fost împuşcaţi.
După ce a fost eliberat, el a asigurat regimul de loialitatea sa într-o încercare aparentă de a reduce presiunea enormă pusă asupra Bisericii de bolsevici. În ciuda declaraţiei sale de loialitate, el a continuat să se bucure de încrederea comunităţii ortodoxe din Rusia. In 1923 a fost demis de un asa zis Conciliu al „Bisericii Vii”, condus din umbra de bolsevici care a decretat ca patriarhul este un simplu cetatean, numit Andrei Beleavin.
Aceasta dispozitie nu a fost recunoscuta niciodata ca fiind rezultatul unei hotarari libere a Bisericii Ortodoxe Ruse si de aceea a fost considerata nula. Pe măsură ce persecuţiile au continuat, el a început să se simtă copleşit, iar puterea şi sănătatea au început să i se înrăutăţească. În duminica din 5 aprilie 1925, el a slujit ultima sa Liturghie.
El a murit făcându-şi Semnul Crucii şi spunând: „Slavă Ţie, Doamne, slavă Ţie” Nu a apucat să-şi facă cruce decât de două ori, adormind în Domnul înainte de a termina al treilea Semn al Crucii. După adormirea sa, el a fost considerat mucenic al credinţei. El a prezis ca ”noaptea va fi sumbra si lunga, foarte lunga”. În 1989, Patriarhul Tihon a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Rusa . Acest proces este considerat, în general, un exemplu de de dezgheţare a relaţiilor dintre Biserică şi puterea sovietică, în epoca „Glasnost”-ului.
5 noiembrie 1917 - S-a născut aviatoarea franceza Jacqueline Auriol, prima femeie pilot de incercare ; (d. 11.02.2000).
5 noiembrie 1918 - În Basarabia este extinsă legea pentru organizarea generală a finanţelor statului, astfel fiind desfiinţată administraţia financiară centrală existentă în Basarabia ţaristă.
5 noiembrie 1923 - S-a născut Rudolf Augstein, publicist german, fondatorul revistei “Der Spiegel” ; (d.07.11.2002).
5 noiembrie 1925 - A decedat Nicolae Coculescu, matematician si astronom, fondator, în 1908, al Observatorului astronomic din Bucureşti ; (n.31.07.1866).
5 noiembrie 1930 - Aparatul german Dornier Do X, cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume la acea dată, pornește de la Lacul Constanța în primul său zbor de promovare spre Amsterdam.

Dornier Do X, a fost cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume, la data introducerii sale în Germania de către compania Dornier Flugzeugwerke (1929) – foto: ro.wikipedia.org
5 noiembrie 1930 - Scriitorul american Sinclair Lewis, autor al unor carti ca “Babbitt” ori “Martin Arowsmith”, a primit Premiul Nobel pentru Literatura.
5 noiembrie 1930 - A decedat medicul olandez Christiaan Eijkman, descoperitorul cauzelor îmbolnăvirii de boala beri-beri, care l-a condus la descoperirea vitaminelor. Pentru această descoperire i s-a decernat Premiul Nobel pentru Medicină pe anul 1929 (n. 11.08.1858).
5 noiembrie 1931 - S-a născut Ike Turner, muzician, producător, textier american, fostul soţ a cântăreţei Tina Turner; (d.12.12.2007).
5 noiembrie 1933 - La Salonic in Grecia are loc intre 5 si 11 noiembrie, a patra Conferinţă balcanică care a adoptat Pactul balcanic.
5 noiembrie 1935 - Compania Parker Brothers a lansat jocul Monopoly.
5 noiembrie 1937 - Adolf Hitler vorbeste intr-o intrunire secreta despre planurile sale de cucerire a “spatiului vital” pentru poporul german.
5 noiembrie 1937 - S-a născut actorul american Harris Yulin.
5 noiembrie 1938 - S-a născut cantaretul franco-american Joe Dassin; (d. 20.08.1980).
Joseph Ira Dassin (n. 5 noiembrie 1938 – d. 20 august 1980), cunoscut mai mult sub numele Joe Dassin, cântăreț și compozitor american de origine franceză și evreiască. Joseph Ira Dassin s-a născut la New York , tatăl său a fost regizorul american Jules Dassin , iar mama sa era violonista maghiară Beatrice Launer. După ce tatăl său a fost trecut pe lista neagră a Hollywoodului în anii 1950, s-a mutat cu familia în Europa.
In Franța, unde s-a angajat la un post de radio. Aici a fost convins de o casă de discuri să-și înregistreze compozițiile. La începutul anilor 1970, cântecele lui Joe Dassin au atins primele poziții ale topurilor din Franța, devenind un artist renumit în această țară. Faptul că era poliglot l-a ajutat să înregistreze cântece și în limbile germană, rusă, spaniolă, italiană și greacă, pe lângă cele în franceză și engleză.
Joe Dassin a murit din cauza unui infarct în timpul unei vacanțe în Tahiti, la data de 20 august 1980. Este înmormântat în Mausoleul Beth Olen din cimitirul Hollywood Forever în Hollywood, California.
5 noiembrie 1939 - S-a născut Tudorel Dima, filozof și logician român (d. 2019) Tudorel Dima (n. 5 noiembrie 1939, Brăila, România – d. 1 ianuarie 2019, Iași, România) a fost un filosof și logician român, membru titular al Academiei Române din anul 2011.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
5 noiembrie 1940 - Democratul Franklin D. Roosevelt l-a invins pe contracandidatul sau republican Wendell Willkie, obtinand astfel, pentru prima data in istoria SUA, al treilea mandat consecutiv la Casa Alba.

Franklin Delano Roosevelt- foto: ro.wikipedia.org
Franklin Delano Roosevelt (n. 30 ianuarie 1882 – d. 12 aprilie 1945) cel de-al treizeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1933 – 1945).
5 noiembrie 1942 - A doua bătălie de la El Alamein a luat sfârșit cu victoria Aliaților, impotriva trupelor germane conduse de generalul Rommel, pe frontul nord-african al celui de al Doilea Război Mondial.
A doua bătălie de la El Alamein a marcat punctul de cotitură în cadrul Campania din Deşertul Vestic din timpul celui de-al doilea război mondial. Bătălia s-a desfăşurat între 23 octombrie – 5 noiembrie 1942. După prima bătălie de la El Alamein, care a oprit înaintarea spre est a trupelor Axei, generalul locotenent Bernard Montgomery a preluat comanda Armatei a 8-a britanice de la generalul Claude Auchinleck în august 1942.
Victoria Aliaţilor din această bătălie a marcat cucerirea iniţiativei strategice în Campania din Africa de nord. Victoria Aliaţilor a pus capăt tuturor proiectelor Axei pentru cucerirea Egiptului, controlul Canalului Suez şi, mai departe, pentru controlul câmpurilor petroliere din Orientul Mijlociu. Înfrângerea de la El Alamein a marcat sfârşitul expansiunii Axei în Africa.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
5 noiembrie 1952 - A încetat din viaţă matematicianul si astronomul Nicolae C. Coculescu; (n. 31 iulie 1866). A fost profesor de astronomie la Universitatea din Bucuresti. In 1908 a infiintat Observatorul astronomic din Bucuresti. Este cunoscut pentru studiile sale de mecanica cereasca asupra calculului perturbatiilor planetelor.
5 noiembrie 1955 - A murit pictorul francez Maurice Utrillo (n. 1883).

Maurice Utrillo, portret executat de mama sa, Suzanne Valadon, în anul 1921, în prezent în Muzeul Utrillo-Valadon, Sannois – foto: ro.wikipedia.org
Maurice Utrillo (n. 26 decembrie 1883, Paris – d. 5 noiembrie 1955, Dax), pictor francez, fiu al pictoriței Suzanne Valadon.
5 noiembrie 1956 - A decedat Maria Filotti, una dintre cele mai apreciate actriţe române ale secolului XX şi directoare de teatru; (n. 09.10.1883).
5 noiembrie 1959 - S-a născut muzicianul Bryan Adams, interpret canadian de muzica pop-rock.
5 noiembrie 1960 - A încetat din viaţă producătorul, regizorul şi actorul american Mack Sennett, supranumit “regele comediei burleşti”; (n. 17 ianuarie 1880).
5 noiembrie 1968 - Shirley Chisholm a fost prima femeie de culoare aleasă în Congresul american.
5 noiembrie 1968 - Richard Nixon, liderul Partidului Republican, a fost ales preşedinte al SUA.

Richard Milhous Nixon - foto: ro.wikipedia.org
Richard Milhous Nixon (n. 9 ianuarie 1913 – d. 22 aprilie 1994), al treizeci și șaptelea președinte al Statelor Unite, îndeplinind această funcție între 1969 și 1974, când a devenit primul și încă singurul președinte american care a demisionat din funcție. A pus capăt războiului din Vietnam (1973) şi a reuşit să angajeze negocieri între Israel şi Egipt. În 1974 a fost silit să demisioneze, fiind implicat în afacerea Watergate.
5 noiembrie 1970 - Vaticanul a introdus serviciul divin in limba nationala a fiecarei comunitati romano-catolice.
5 noiembrie 1979 - A decedat Lucia Bălăcescu Demetriade, pictor, grafician şi cronicar plastic; (n.22.01.1895). A ilustrat volume de poezii de Ion Minulescu şi Tudor Arghezi .
5 noiembrie 1984 - Sandinistii din Nicaragua proclama victoria in alegeri a Frontului Sandinist de Eliberare, formatiune politica stangista sprijinita de Cuba lui Castro. Au fost primele alegeri din ţară de la revoluţia care avusese loc urmă cu cinci ani.
5 noiembrie 1989 - A murit Vladimir Horowitz, pianist rus; (n.01.10.1903).
5 noiembrie 1991 - Trei mari confederatii sindicale – Alfa, CNSLR si Fratia – au format Consiliul National Consultativ al Sindicatelor din Romania, ca reactie impotriva divizarii miscarii sindicale care inregistra 140 de federatii si 14 confederatii.
5 noiembrie 1991 - A incetat din viata, la 68 de ani, Robert Maxwell, om de afaceri, magnat al presei britanice. Moartea milionarului a provocat foarte multa valva, corpul sau fiind gasit in largul coastelor Tenerife. Robert Maxwell a disparut pe cand facea o croaziera la bordul luxosului sau iaht, Ghislaine. S-a spus ca omul de afaceri a cazut in apa in cursul diminetii de 5 noiembrie, dar disparitia sa a fost sesizata abia dupa cateva ore, cand nu a mai raspuns la telefon.
Doua elicoptere si mai multe ambarcatiuni au pornit in cautarea sa, cadavrul sau fiind gasit in jurul orei 18.00. Moartea magnatului este si acum invaluita in mister, pentru ca nu s-a putut stabili cum a ajuns acesta sa se inece. Au existat teorii care indicau ca Maxwell s-ar fi sinucis, altele, din contra, lasand sa se inteleaga ca publicistul ar fi fost asasinat, pe seama lui circuland informatii legate de legatura sa cu serviciul secret israelian Mosad.
Maxwell a avut o viata extrem de agitata. S-a nascut intr-un satuc din Ucraina, aflat in regiunea Solotvino – aflata la granita cu Maramuresul, intr-o familie de evrei, numele sau adevarat fiind Ian Ludvik Hoch. Saracia si razboiul i-au marcat copilaria. La 17 ani a ajuns in Anglia si s-a inrolat in armata, fiind decorat pentru meritele sale. Inainte sa isi deschida afacerea, a lucrat pentru Ministerul de Externe.
In 1951, a inceput sa isi construiasca imperiul financiar, cumparand o editura. Ambitios din fire, in 1984, Maxwell a cumparat Daily Mirror, ziar national britanic. El a fost acuzat insa si pentru metodele mai putin ortodoxe folosite in afaceri. De altfel, inainte de a muri, milionarul a avut mari probleme cu legea, lucru care a alimentat zvonurile privitoare la sinuciderea sa. Maxwell a fost inmormantat in Ierusalim.
5 noiembrie 1992 - Dupa 42 de ani, s-a redeschis Ambasada Vaticanului la Bucuresti (Nuntiatura Apostolica).
5 noiembrie 1994 - La 45 de ani, boxerul George Foreman a devenit cel mai varstnic campion la categoria super-grea dupa ce l-a batut pe Michael Moorer.
5 noiembrie 1997 - Au fost redeschise dosarele privind revolutia din decembrie 1989. Toate solutiile care au fost date de procurori in dosarele revolutiei au fost verificate. Ulterior, procurorii militari au inceput urmarirea penala impotriva lui Victor Athanasie Stanculescu, Mihai Chitac, Stefan Guse si a altor ofiteri implicati in reprimarea sangeroasa a revolutionarilor timisoreni.
5 noiembrie 1999 - A murit Radu G. Ţeposu, critic literar, eseist şi cronicar literar român, reprezentant al generaţiei optzeciste; (n.19.04.1954).
5 noiembrie 1999 - Au fost executaţi prin spânzurare, doi indieni, între care o femeie, şi doi cetăţeni din Sri Lanka, condamnaţi pentru că au participat la asasinarea, în 1991, a fostului premier indian Rajiv Gandhi.
5 noiembrie 2003 - A fost publicat Raportul de ţară al Comisiei Europene, în care se afirma că România îndeplineşte criteriul politic pentru aderarea la Uniunea Europeană.
5 noiembrie 2003 - Radio Contact își schimbă numele și echipa și devine Kiss FM.
5 noiembrie 2005 - A murit scriitorul englez John Fowles: “Colecţionarul”, “Magicianul”, “Iubita locotenentului francez”; (n. 31 martie 1926).
5 noiembrie 2006 - Fostul preşedinte irakian, Saddam Hussein, a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Înaltul Tribunal Penal irakian, pentru rolul jucat în masacrarea a 148 de şiiţi la Dujail, în anii ’80.

Saddam Hussein judecat în 2004, la un an după ce a fost capturat – foto: ro.wikipedia.org
Sadam Husein (n. 28 aprilie 1937, satul Al-Awja, Irak; d. 30 decembrie 2006, Bagdad), președinte al Irakului în perioada 1979 – 2003 și prim-ministru al acestei țări între 1979 – 1991 și 1994 – 2003.
5 noiembrie 2007 - China lanseaza primul sau satelit circumlunar Chang’e 1.
5 noiembrie 2010 - A încetat din viaţă poetul roman de origine basarabeana, Adrian Păunescu.

Adrian Păunescu în 2009 – foto: ro.wikipedia.org
Adrian Păunescu (n. 20 iulie 1943, Copăceni, județul Bălți, România, astăzi în Republica Moldova — d. 5 noiembrie 2010, București) autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român. Adrian Păunescu (Adrian Păun) s-a născut la 20 iulie 1943 în satul Copăceni, judeţul Bălţi, (azi in Republica Moldova).
Poet, publicist şi om politic român, Păunescu s-a făcut cunoscut mai ales prin poezie şi în calitate de organizator al Cenaclului “Flacăra“. Adrian Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeţi români contemporani. Diabetul de care acesta suferea i-a afectat mai multe organe, iar în noaptea de 4 spre 5 noiembrie, starea poetului s-a înrăutăţit. Medicii nu l-au mai putut salva si în ciuda eforturilor depuse, poetul a decedat la ora 7:15.
5 noiembrie 2017 - În multe localități din România și din afara țării, sub deviza “NU vrem să fim o nație de hoți!”, zeci de mii de oameni au ieșit in stradă să protesteze împotriva proiectului de modificare al Legilor Justiției, proiect susținut de coaliția majoritară parlamentară PSD-ALDE

Marş – NU vrem să fim o nație de hoți! (5 noiembrie 2017) – foto preluat de pe facebook.com
La data de 5 noiembrie 2017, în BUCUREȘTI, CLUJ-NAPOCA, TIMIȘOARA, GALAȚI, ALBA IULIA, ARAD, TÂRGU MUREȘ, IAȘI, SIBIU, CONSTANȚA, SUCEAVA, RĂDĂUȚI, ORADEA, CRAIOVA, BRAȘOV, TARGU OCNA, SLATINA, RÂMNICU VÂLCEA, BAIA MARE, PLOIEȘTI, BACĂU, ROMAN, LUGOJ, DEVA și în alte localități din România, precum și multe locuri din afara țării, ca ZURICH, SCOȚIA, PARIS, BERLIN, sub deviza “NU vrem să fim o nație de hoți!”, au avut loc proteste și marșuri împotriva proiectul de modificare al Legilor Justiției, proiect susținut de coaliția majoritară parlamentară PSD-ALDE.
5 noiembrie 2020 - La Ordinea Zilei

Federația “Solidaritatea Sanitară” din România: Miting pentru Condiții de Muncă Decente (5 noiembrie 2020) – foto preluat de pe www.facebook.com/solidaritatea.sanitara – foto preluat de pe www.facebook.com/solidaritatea.sanitara