La ordinea zilei – 5 noiembrie 2020

Astăzi, 5.XI.2020, reprezentații Federației „Solidaritatea Sanitară” protestează în fața Guvernului - foto preluat de pe www.facebook.com/solidaritatea.sanitara

Astăzi, 5.XI.2020, reprezentații Federației „Solidaritatea Sanitară” protestează în fața Guvernului

foto preluat de pe www.facebook.com/solidaritatea.sanitara

 

Sărbătorile Zilei de 5 Noiembrie

Ortodoxe – Sf. Mucenici Galaction și Epistimia

Greco-catolice – Sf. Galaction şi Epistimia

Romano-catolice – Sf. Grigore Lakota, ep. m.

 

 

Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor

La 5 noiembrie, în fiecare an, începând din 2016, este marcată Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor. În decembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a hotărât ca data de 5 noiembrie să fie cunoscută drept Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor, potrivit www.un.org. Cu acest prilej, s-a făcut un apel către toate statele lumii, către organismele internaţionale şi către societatea civilă să marcheze această zi, crescând gradul de conştientizare a acestui fenomen natural, dar, totodată, să facă schimb de noi abordări de reducere a acestui risc. Marcarea acestei zile se axează pe programe educaţionale şi pe antrenamente de evacuare.

Iniţiativa acestei zile a aparţinut Japoniei, care, datorită experienţei sale repetate, a acumulat de-a lungul anilor expertiză majoră în domenii precum avertizarea timpurie a tsunami-urilor, acţiunea publică şi o reconstrucţie mai bună după un dezastru pentru a reduce un impact viitor. Organizaţia ONU privind reducerea riscului de dezastru (UNDRR) facilitează respectarea Zilei mondiale de conştientizare a tsunami-urilor în colaborare cu restul sistemului Naţiunilor Unite, potrivit https://www.un.org/.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 5 noiembrie a.c., la Palatul Victoria, declarații la începutul ședinței de Guvern

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor:

Domnule Prim-ministru,

Onorați membri ai Guvernului,

Mulțumesc pentru invitație! Mă bucur să vă revăd pe toți aici, însă trebuie să recunosc că această bucurie este umbrită de evoluția pandemiei de la noi și cred că suntem, pe bună dreptate, cu toții îngrijorați.

Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit. Am avut și astăzi mulți, prea mulți, care au decedat.

Și trebuie să fim foarte realiști. Sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme, pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente.

Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în on-line. Angajații – și din public, și din privat – să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil. Magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 21:00. Circulația pe timpul nopții trebuie restricționată. Petrecerile – și cele publice, și cele private – trebuie interzise. Târgurile și piețele trebuie închise.
cititi mai mult pe www.presidency.ro

 

Lege promulgată: Persoanele din mai multe localităţi afectate de poluare beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Lege promulgată: Acordarea unui pachet minimal de servicii sociale pentru copil şi familie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ pentru completarea Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, care prevede acordarea unui pachet minimal de servicii sociale fiecărui copil şi familiei acestuia, pachet ce include servicii de bază şi de informare în domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Federaţia Salariaţilor din Administraţia Publică Centrală şi Locală din România ”COLUMNA”

Urmare directă a acțiunilor de protest inițiate de Federația Columna începând de ieri 4 noiembrie și care vor continua atât astăzi cât și mâine 6 noiembrie, Ministerul Finanțelor Publice, prin vocea Ministrului Florin Cîțu, a venit cu o declarație de presă privitoare la finanțarea asistenței sociale.

Rezumând intervenția, Guvernul aruncă VINA pe președinții de Consilii Județene pentru faptul că în ASISTENȚA SOCIALĂ angajații nu își primesc la timp salariile. În același timp, recunoaște că sunt județe unde alocările de la bugetul de stat trebuie suplimentate prin rectificare bugetară, fără însă a preciza care sunt aceste județe și mai ales când va fi efectiv adoptată această rectificare.

Dezavuăm public maniera în care ”actorii” implicați în finanțarea asistenței sociale își ”pasează” reciproc responsabilitatea asigurării bugetelor DGASPC.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Federaţia Salariaţilor din Administraţia Publică Centrală şi Locală din România ”COLUMNA” – Protest (4 noiembrie 2020) - foto preluat de pe www.facebook.com/impreunapentruoadministratiemoderna

Federaţia Salariaţilor din Administraţia Publică Centrală şi Locală din România ”COLUMNA” – Protest (4 noiembrie 2020) – foto preluat de pe www.facebook.com/impreunapentruoadministratiemoderna

 

Reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară protestează joi în Piaţa Victoriei

Reprezentaţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară protestează joi, de la ora 14:00, în faţa sediului Guvernului din Piaţa Victoriei solicitând condiţii decente de muncă pentru angajaţii din sector.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Premierul Orban anunţă că se va reveni la declaraţia pe propria răspundere pentru circulaţia pe timp de noapte

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că se va reveni la declaraţia pe propria răspundere pentru circulaţia pe timpul nopţii, anunţând că această declaraţie ar putea fi acceptată şi în varianta online. “Aici puţin ne-am mai îmbunătăţit. E posibil să se accepte pe format online, adică să poţi să arăţi telefonul. Încercăm să vedem cum o reglementăm, astfel încât să nu fie neapărat pe hârtie. Ştiţi cum e, omul când semnează declaraţia pe propria răspundere, se gândeşte de trei ori. (…) Dacă eşti oprit de un echipaj de poliţie şi nu te încadrezi în situaţiile pentru care este permisă deplasarea pe timpul nopţii, eşti amendat“, a spus şeful Executivul, la Digi 24.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Orban: Piaţa Obor se va închide; cel mai posibil vor rămâne deschise pieţele în aer liber

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seară, că Piaţa Obor se va închide, ca urmare a aplicării măsurii de închidere a pieţelor în vederea limitării răspândirii noului coronavirus şi că, cel mai posibil, vor rămâne deschise doar pieţele în aer liber.

Măsura se aplică în special pieţelor agroalimentare închise. Piaţa Obor se va închide. La Bucur Obor au fost în controale de n ori, de fiecare dată, nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile, portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă zoster“.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – noiembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 5 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 276.802 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
191.085 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 9.714 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 2.039 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 7.540 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 04.11.2020 (10:00) – 05.11.2020 (10:00) au fost raportate 121 decese (68 bărbați și 53 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.061. Dintre acestea, 1.014 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.379.609 teste. Dintre acestea, 37.685 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 21.622 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 16.063 la cerere.

GCS: Sălaj, Timiş şi Cluj continuă să aibă o rată de infectare peste 5 la mia de locuitori; Bucureşti – 4,45

Situația din România -  noiembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Situația din România – noiembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.853 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătat, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați.

 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul SARS – CoV – 2 la nivel european și global:
Până la data de 4 noiembrie 2020, au fost raportate 8.008.149 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Spania, Franţa, Regatul Unit, Italia, și Germania.

ŢARA CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAŢI*

Franţa 1.502.763(+36.330) 38.289 (+854) 126.195 (+2.531)
Spania 1.259.366(+18.669) 36.495 (+238) 150.376 -
Regatul Unit 1.073.882(+20.018) 47.250 (+397) 2.925 (+19)
Italia 759.829(+28.241) 39.412 (+353) 307.378 (+5.103)
Germania 577.593 (+17.214) 10.812 (+151) 384.012 (+10.621)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

Polonia a raportat joi un număr record de 27.143 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, apropiindu-se de pragul la care guvernul a spus că ar putea fi forţat să impună carantina la nivel naţional, transmite Reuters.

Republica Cehă anunţă un nou record de infectări zilnice – peste 15.700 de cazuri

Guvernul grec decretează un lockdown la nivel naţional până la sfârşitul lunii noiembrie

 

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 4 NOIEMBRIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

47.594.234 (+501.012) 1.215.892 (+8.602) 31.889.370 (+279.709)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 3 – 4 noiembrie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
* Date rectificate

Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Adunarea Generală a ONU a decis organizarea unui summit extraordinar asupra pandemiei pe 3 şi 4 decembrie

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a decis joi să organizeze în 3 şi 4 decembrie un summit extraordinar asupra pandemiei de COVID-19, pentru a întări coordonarea internaţională, summit ce ar urma să se desfăşoare mai mult în mediul virtual, informează AFP.

Luat în discuţie din luna iunie, la iniţiativa Mişcării ţărilor nealiniate, acest summit este convocat la nivel de şefi de stat şi de guvern, precizează o rezoluţie adoptată de 150 din cele 193 de ţări ale Adunării Generale. Niciun membru nu a votat împotrivă şi trei ţări s-au abţinut: SUA, Israel şi Armenia.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Nou record în SUA; aproape 100.000 de cazuri în 24 de ore

Cu 99.660 de cazuri înregistrate la 20:30 (01:30 GMT) şi peste 233.000 de morţi din cauza coronavirusului, ţara este de departe cel mai grav afectată de pandemie, care a avut repercusiuni şi asupra alegerilor prezidenţiale şi a anunţării rezultatelor.

Pandemia a determinat în special milioane de alegători să voteze prin poştă mai devreme pentru a evita cozile din ziua alegerilor, provocând întârzieri semnificative în numărarea buletinelor de vot.

Miercuri seara, buletinele trimise prin poştă erau încă numărate în Pennsylvania, Georgia şi Carolina de Nord, state cu rol decisiv pentru departajarea candidaţilor în cursa pentru Casa Albă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SUA: Zeci de arestări la Portland şi New York la demonstraţiile din noaptea de după alegeri

Poliţiile din oraşele americane Portland şi New York au operat zeci de arestări în cursul demonstraţiilor din noaptea care a urmat alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, transmite Reuters. Guvernatorul din Oregon, Kate Brown, a mobilizat Garda Naţională ca răspuns la ‘violenţele larg răspândite’.

Poliţia din Portland a anunţat că a arestat zece persoane după ce a decretat ca revolte toate adunările din centrul oraşului. Au fost confiscate petarde, ciocane şi o puşcă. La New York, forţele de poliţie au transmis că au fost făcute în jur de 50 de arestări la protestele care s-au extins în oraş în seara de miercuri.

Mai multe persoane au fost arestate miercuri şi în timpul unei manifestaţii în Minneapolis (Minnesota) care au pornit în marş prin oraş din două puncte diferite, inclusiv pe o autostradă. Potrivit postului CBS Local Minnesota, citat de EFE, poliţia a închis traficului autostrada interstatală şi a cerut manifestanţilor prin intermediul portavocilor să se împrăştie.

Demonstraţii au mai avut loc în cursul nopţii şi în alte câteva oraşe, precum Atlanta, Detroit, Oakland, unde activişti s-au strâns pentru a cere ca numărarea voturilor să continue fără oprelişti.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Preşedintele kosovar Hashim Thaci anunţă că demisionează după ce a fost inculpat oficial de crime de război

Preşedintele Kosovo, Hashim Thaci, a declarat că demisionează cu efect imediat după ce a fost inculpat oficial de comiterea de crime de război, transmite joi dpa. Într-o conferinţă de presă convocată la scurt timp după ce aliatul său cel mai apropiat şi şef al Partidului Democrat din Kosovo (PDK), Kadri Veseli, a afirmat că, la rândul său, a fost inculpat şi va merge la Haga pentru proces, Thaci a spus că demisionează ‘acum’. În vârsta de 52 de ani, preşedintele kosovar a fost pus sub acuzare în iunie pentru crime de război în timpul conflictului cu Serbia (1998-1999) de către procurorii tribunalului special de la Haga.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ştirile zilei – 5 noiembrie 2020

Revista Presei din 5 noiembrie

 

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 5 noiembrie în Istorie

- Federația “Solidaritatea Sanitară” din România: Miting pentru Condiții de Muncă Decente (5 noiembrie 2020)

- Complotul prafului de pușcă (5 noiembrie 1605)

- Sf. Mucenici Galaction și Epistimia