Evenimentele Zilei de 6 decembrie în Istorie
Armata a IX-a Germană intrând în Bucureşti pe 6 decembrie 1916
foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com
6 decembrie este a 340-a zi a calendarului gregorian și a 341-a zi în anii bisecți.
Sărbătorile Zilei de 6 decembrie
(BOR) (†) Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei

Cel între sfinți Părintele nostru Nicolae al Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni – foto: basilica.ro
Cel între sfinți Părintele nostru Nicolae al Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni a fost arhiepiscop de Mira, în sudul Asiei Mici (Turcia de azi), în secolul al IV-lea. Deși mai puțin cunoscut în Biserica romano-catolică, în Biserica Ortodoxă sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți și mai cinstiți sfinți în popor.
Sfântul Nicolae este sfânt ocrotitor al multor țări (în special în Grecia și Rusia) și orașe, dar și al celor ce practică diferite meserii, ca de exemplu marinarii. Biserica face prăznuirea Sfântului Nicolae pe 6 decembrie (data adormirii și praznic principal), precum și la 9 mai (mutarea moaștelor sale) și pe 29 iulie (data nașterii sale)
(BRU) (†) Sfantul Nicolae Taumaturgul, arhiepiscopul Mirei din Licia († secolul al IV-lea)

Cel între sfinți Părintele nostru Nicolae al Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni - foto: doxologia.ro
(BRC) (†) Sfantul Nicolae, episcop

Cel între sfinți Părintele nostru Nicolae al Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni
foto: basilica.ro
în calendarul lutheran: Sfantul Nicolae

Sfântul Nicolae din Mira (n. ca.280, Patara, Lichia — d. ca.345, Mira, astăzi Kocademre, în apropiere de Kale, Turcia), episcop
foto: doxologia.ro
în calendarul anglican:Sfantul Nicolae
Finlanda – Sărbătoare națională. Proclamarea independenței (1917)

Amplasarea Finlandei – foto: ro.wikipedia.org
Finlanda (în finlandeză Sunet Suomi; în suedeză Finland), denumită oficial Republica Finlanda, este o țară nordică situată în regiunea finoscandică a Europei de Nord. Se învecinează cu Suedia la vest, cu Norvegia la nord și cu Rusia la est, în timp ce Estonia se află la sud, peste Golful Finlandei.
Astăzi în istorie pentru 6 decembrie
Evenimentele Zilei de 6 decembrie în Istorie:
- 6 decembrie 1865 – Statele Unite au adoptat Al Treisprezecelea Amendament al Constituției, prin care s-a abolit sclavia;
- 6 decembrie 1916 – Puterile Centrale au ocupat Bucureștiul
6 decembrie 343 - A murit Nicolae de Mira (Sfântul Nicolae) (n. 270)

Nicolae al Mirelor Lichiei - foto: basilica.ro
Cunoscut sub numele de la Nikolaus în Germania, Sinterklaas în Belgia și Țările de Jos și Kleeschen în Luxemburg, este o sărbătoare legată de personajul istoric Nicolae din Mira. Santa Claus din lumea anglofonă (Moș Crăciun în România) a apărut prin deformarea cuvântului neerlandofon Sinterklaas.
Sărbătoarea lui Moș Crăciun a înlocuit-o pe cea a Sfântului Nicolae în numeroase țări, devenind o oportunitate de a face cadouri, iar pentru comercianți una de a-și spori vânzările, și a apărut chiar și în țări care nu au o legătură culturală directă cu sfântului Nicolae, precum China.
Sfântul Nicolae este patronul spiritual al Țărilor de Jos, Rusiei, al provinciei Lorena, precum și al mai multor orașe vest-europene, între care Bari etc. Sfântul Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzați pe nedrept, al comercianților, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor și, în special, al copiilor mici.
6 decembrie 963 - Leon al VIII-lea este ales Papa, dupa ce predecesorul sau, Ioan al XII-lea , a fost acuzat de nedemnitate și indepartat de pe tronul pontifical de către impăratul Otto I.

Papa Leon al VIII-lea (+ 1 martie 965), papă al Romei din 4 dec. 963. Numele lui înseamnă “leul” (lat.) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Leon a fost consderat un personaj demn, numai că în momentul numirii sale nu deținea nici o funcție bisericească si ,impotriva prevederilor canonice a fost uns de episcopul de Ostia mai întâi ostiar, apoi lecor, exorcist, acolit, sub-diacon, diacon, preot și în sfârșit episcop – toate astea în aceeași zi.
De aceeaa fost considerat firește marioneta împăratului. Ioan al XII-lea în schimb n-a vrut să renunțe la drepturile sale, ținând după plecarea lui Otto din Roma un sinod in care episcopii care cu puțin timp înainte îl dăduseră jos, au dat același verdict împotrivă lui Leon, numai că Ioan, în data de 14 mai 964 a căzut victimă furiei unui soț gelos și înșelat de el care l-a asasinat.
Leon al VIII-lea își găsise adăpost în tabăra lui Otto, iar romanii l-au ales imediat papă pe Benedict al V-lea (964/65). Pentru Otto această faptă era egală cu o trădare, așa că s-a dus cu o armată puternică la Roma, demițându-l pe Benedict și punându-l din nou pe Leon în locul lui. Acesta însă a decedat în martie 965.
6 decembrie 1060 - Béla I (n.cca. 1016–1063) a fost incoronat rege al Ungariei.

Béla I Campionul ori Bizonul (c. 1016–1063), rege al Ungariei din 1060 până la moartea sa – foto (Bustul lui Béla din Parcul de Istorie Național din Ópusztaszer): ro.wikipedia.org
A domnit din anul 1060 până la moartea sa.
6 decembrie 1185 - A murit regele Portugaliei Alfonso I; (n. 1109). A urcat pe tron fiul sau regele Sancho I.

Afonso I al Portugaliei, (n. Viseu, 1109, în mod tradițional 25 iulie – d. Coimbra, 1185, 6 decembrie), cunoscut și drept Cuceritorul, a fost primul rege al Portugaliei, declarându-și independența față de Regatul Leonului.
foto: ro.wikipedia.org
A fost al doilea fiu legitim, dar singurul care a supraviețuit, al regelui Afonso I al Portugaliei și a soției sale, Maud de Savoia. A folosit titlul de Rege de Algarve și/sau Rege de Silves, între 1189 și 1191.

Sancho I, Rege al Portugaliei, supranumit Populatorul, al doilea rege al Portugaliei, s-a născut pe 11 noiembrie 1154 în Coimbra, și a murit pe 26 martie 1212 în același oraș
foto: ro.wikipedia.org
6 decembrie 1240 - Mongolii condusi de Batu han invadeaza Rusia Kieviana si cuceresc Kievul.
6 decembrie 1285 - S-a născut Ferdinand al IV-lea al Castiliei si Leonului ; (d. 7 septembrie 1312). A domnit între anii 1295 – 1312 .
Ferdinand al IV-lea al Castiliei (în spaniolă: Fernando IV de Castilla, 6 decembrie 1285 Sevilla – 7 septembrie 1312 Jaén), rege al Castiliei și al Leonului între anii 1295-1312. În timpul copilăriei sale regatul a fost condus de mama sa, Maria de Molina, regele minor fiind sub tutela infantelui Enrique de Castilla „el Senador”, fiul regelui Ferdinand al III-lea cel Sfânt.
Mama sa a continuat să joace un rol politic și în timpul majoratului fiului ei, împiedicând de mai multe ori detronarea acestuia. Domnia sa a stat sub semnul confruntării dintre regalitate și nobilimea condusă de unchiul regelui, Infantele Juan de Castilia de Tarifa și de Juan Núñez de Lara el Menor, sprijiniți uneori și de Don Juan Manuel, nepotul lui Ferdinand al III-lea.
Ferdinand al IV-lea a urma calea predecesorilor săi în continuarea războiului Reconquistei și chiar dacă în 1309 a eșuat în încercarea de a cuceri Algeciras, a izbutit, în acelaș an, să ocupe Gibraltarul, iar în 1312 să obțină controlul orașului Alcaudete din regiunea Jaen.
La Cortesul de la Valladolid din 1312 regele a dat un impuls reformei administrației și sistemului judiciar, în cadrul eforturilor sale de întărire a autorității monarhiei în detrimentul celei a nobilimii. Ferdinand al IV-lea a murit la Jaén la numai 27 ani la 7 septembrie 1312 și a fost înmormântat la Colegiata de San Hipólito de Córdoba.
6 decembrie 1352 - A murit Papa Clement al VI-lea; (n. 1291).

Papa Clement al VI-lea (nume laic: Pierre Roger sau Petre de Fécamp; * în jur de 1290 la cetatea Maumont, Corrèze, Franța; + 6 decembrie 1352 la Avignon) a fost papa Bisericii Catolice cu sediul la Avignon din 7 mai 1342 până la moartea lui – foto: ro.wikipedia.org
A fost papa Bisericii Catolice cu sediul la Avignon din 7 mai 1342, până la moartea sa. Pope Avignon – Clement VI În 1348 a cumpărat ducatul Avignon de la Regina Ioana I. de Neapole cu 80.0000 de florini. În 1350 a proclamat a două sărbătoare a Anului Jubilar. A fost numit „un Dionis ecleziastic” de către marele poet italian Petrarca, din cauza numeroaselor sale amante și a gonoreei sale cronice sale cronice. Când a murit, 50 de preoți au oficiat slujba de maslu pentru odihna sufletului său timp de 9 zile consecutiv, dar opinia publică a căzut de acord că nu e nici pe departe îndeajuns.
6 decembrie 1421 - S-a născut regele Henric al VI-lea al Angliei; (d. 21.05.1471).

Henric al VI-lea (6 decembrie 1421 – 21 mai 1471), rege al Angliei 1422 – 1461 (deși cu un regent până în 1437) și apoi între anii 1470 – 1471; în perioada 1422–1453 a fost pretendent la tronul Franței – foto: ro.wikipedia.org
Henric a fost încoronat ca rege al Angliei la Westminster Abbey din Londra la 6 noiembrie 1429 , cu o lună înainte să împlinească opt ani și ca rege al Franței, la Notre Dame de Paris la 16 decembrie 1431.
6 decembrie 1534 - A fost fondat de către Sebastian de Belalcazar și Diego de Almagro,orașul San Francisco de Quito,în prezent capitala statului Ecuador.
6 decembrie 1609 - S-a născut Nicolas François, Duce de Lorena (d. 1670)

Nicolas François (6 decembrie 1609 – 25 ianuarie 1670) – foto: ro.wikipedia.org
Nicolas François, de asemenea cunoscut ca Nicolas al II-lea, a fost Duce de Lorena și Duce de Bar timp de câteva luni în anul 1634. A fost Duce în timpul invaziei lorene de către francezi în Războiul de Treizeci de Ani
6 decembrie 1640 - S-a născut Claude Fleury, istoric francez (d. 1723)

Claude Fleury (n. 6 decembrie 1640 – d. 14 iulie 1723) – foto (Claude Fleury.
Gravură de Dominique Sornique): ro.wikipedia.org
Claude Fleury a fost un avocat, teolog, istoric și pedagog francez. Monumentala sa lucrare Histoire ecclésiastique a fost destinată pentru publicul general.
6 decembrie 1685 - S-a născut Prințesa Marie-Adélaïde de Savoia, mama regelui Ludovic al XV-lea al Franței (d. 1712)

Marie-Adélaïde de Savoia (6 decembrie 1685 – 12 februarie 1712) – foto: ro.wikipedia.org
Marie-Adélaïde de Savoia a fost mama regelui Ludovic al XV-lea al Franței. Fiica cea mare a lui Victor Amadeus al II-lea al Sardiniei și a primei sale soții, Anne Marie de Orléans. Ducesă de Burgundia după căsătorie, la moartea socrului său, Delfinul Ludovic, în 1711, devine Delfină a Franței. Moare de pojar în 1712, la douăzecișișase de ani, iar soțul său moare o săptămână mai târziu de aceași boală.
6 decembrie 1759 - A decedat prinţesa Louise-Élisabeth , primul copil al regelui Ludovic al XV-lea al Franţei și a soției lui, Maria Leszczynska ; (n.14 august 1727).

Marie Louise Élisabeth a Franței, Ducesă de Parma, Piacenza și Guastalla (14 august 1727 – 6 decembrie 1759) – foto: ro.wikipedia.org
A fost sora geamănă cea mare a printesei Henriette – Anne. Ca fiică a regelui, ea era Fiica Frantei. S-a căsătorit cu Filip, Duce de Parma , al patrulea fiu al regelui Filip al V-lea al Spaniei, devenind Ducesă de Parma.
6 decembrie 1768 - A fost publicată la Edinburgh,in Scotia, prima ediție a “Encyclopaedia Britannica”.

6 decembrie 1768: Primul volum din Encyclopædia Britannica a apărut la Edinburgh, Scoția – foto: ro.wikipedia.org
Encyclopædia Britannica (ortografiat corect cu æ, dar scris frecvent Encyclopedia Britannica) este cea mai veche enciclopedie generală scrisă în limba engleză. Considerată de mulți ca fiind prima autoritate în domeniu, articolele sale sunt de regulă considerate corecte, de încredere și bine scrise.

Publicitate din anul 1913 pentru a 11-a ediție, cu sloganul “Când ai dubii – caută în Encyclopædia Britannica” – foto: ro.wikipedia.org
6 decembrie 1774 - Sistemul de învățământ din Austria este reproiectat de către împărăteasa Maria Tereza. Acesta emite regulile generale, care stabilesc o perioadă de șase ani de învățământ obligatoriu în școala elementară, manuale, uniforme și o formare a cadrelor didactice.

Maria Terezia a Austriei – foto: ro.wikipedia.org
Maria Terezia a Austriei (la naștere: Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich) , cunoscută și ca Maria Theresia, (n. 13 mai 1717, Viena – d. 29 noiembrie 1780, Viena), din Casa de Habsburg, conducătoarea Țărilor Ereditare Austriece între anii 1740-1780, fiica lui Carol al VI-lea împărat romano-german (1685–1740), soția împăratului Francisc Ștefan și mama împăraților Iosif al II-lea și Leopold al II-lea
6 decembrie 1778 - S-a născut fizicianul şi chimistul francez Louis Joseph Gay-Lussac.

Joseph Louis Gay-Lussac (6 December 1778 – 9 May 1850) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
In anul 1802 a elaborat legea dilataţiei termice a gazelor perfecte; (d. 9 mai 1850) . În 1808 Gay-Lussac, colaborând cu chimistul francez Louis Jacques Thénard, lucrează la prepararea potasiului si a sodiului , și astfel descoperă borul Iodul, descoperit de Bernard Courtois și care are un rol important în industrie și în medicină, îi datorează numele lui Louis Joseph Gay-Lussac.
Bernard Courtois îi dăduse câteva eșantioane iar savantul îi dă numele de iod (de la cuvântul grecesc ’’iodes’’, care înseamnă violet) datorită vaporilor violeți pe care îi degajă atunci când este încălzit.

Gay-Lussac and Biot ascend in a hot air balloon, 1804. Illustration from the late 19th century – foto: en.wikipedia.org
Gay-Lussac a fost membru a numeroase societăți savante din străinătate: Academia regală din Prusia, Royal Society din Londra, Academia Imperială din Rusia și Academiile din Edinburgh, Torino,si Stockholm .
6 decembrie 1779 - A murit pictorul francez Jean-Baptiste-Siméon Chardin ; (n. 02.11.1699).

Jean (Baptiste) Siméon Chardin (n. 2 noiembrie 1699, Paris – d. 6 decembrie 1779, Paris), pictor francez, considerat ca unul din cei mai mari artiști ai secolului al XVIII-lea.
foto (Chardin: Autoportret, pastel 1771 – Muzeul Louvre, Paris): ro.wikipedia.org
6 decembrie 1792 - S-a nascut Willem al II-lea al Țărilor de Jos (d. 1849)

Willem al II-lea (Wilhelm Frederick George Ludovic) (6 decembrie 1792 – 17 martie 1849), rege al Țărilor de Jos și Mare Duce de Luxemburg de la 7 octombrie 1840 până la moartea sa în 1849 – foto (Regele Willem al II-lea de Nicolaas Pieneman): ro.wikipedia.org
La 7 octombrie 1840, după abdicarea tatălui său, i-a succedat la tron sub numele de Willem al II-lea. Ca și tatăl său a fost conservator. A intervenit în politică mai puțin decât a făcut-o tatăl său. Deși personalitatea sa era conservatoare, totuși a acționat cu simț și moderație. În anul 1848 au izbucnit revoluții în întreaga Europă.
La Paris, monarhia Bourbon-Orléans a căzut. Willem a început să se teamă de revoluții la Amsterdam. Într-o dimineață s-a trezit și a spus: “M-am schimbat din conservator în liberal într-o noapte”. A ordonat lui Johan Rudolf Thorbecke să creeze o nouă constituție care să includă ca Eerste Kamer (Senatul) să fie ales indirect de provinciile statului iar Tweede Kamer (Casa Reprezentativă) să fie aleasă direct. Cu câteva luni înainte de moarte, a depus jurământul în primul său cabinet parlamentar.
6 decembrie 1806 - S-a născut tenorul, compozitorul si maestrul de canto francez Gilbert Duprez; (m. 23 septembrie 1896). A fost primul cantaret care a cantat pe scena un “contre ut” in timpul operei Wilhelm Tell de Rossini, in 1831. Aceasta tehnica i-a uzat prematur vocea, ceea ce explica retragerea sa prematura la numai 43 de ani.
6 decembrie 1835 - S-a născut Nicolae Kalinderu, medic, membru al Academiei Române; a fost unul dintre fondatorii orientării anatomo-clinice şi fiziopatologice în medicina românească internă; împreună cu Victor Babeş a iniţiat studii de mare răsunet privind histologia, microbiologia, diagnosticul şi epidemiologia leprei; (m. 16 aprilie 1902).

Nicolae Kalinderu (n. 6 decembrie 1835, București – d. 16 aprilie 1902, Ciulnița, Argeș), medic, din 1890 membru corespondent al Academiei Române – foto: ro.wikipedia.org
6 decembrie 1864 - S-a născut Nicodim Munteanu, patriarhul României 1939-1948, membru de onoare al Academiei Române; (m. 27 februarie 1948).

Nicodim Munteanu, născut Nicolae Munteanu, (n. 6 decembrie 1864, Pipirig, județul Neamț – d. 27 februarie 1948, București) – foto (Gheorghe Gheorghiu-Dej, Patriarhul Nicodim, Regele Mihai, ș.a. participând la recepția organizată cu prilejul sărbătoririi zilei de 7 noiembrie (1946), la Ambasada Sovietică): ro.wikipedia.org
Nicodim Munteanu, născut Nicolae Munteanu, (n. 6 decembrie 1864, Pipirig, județul Neamț – d. 27 februarie 1948, București), al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1939-1948), și membru de onoare al Academiei Române
6 decembrie 1865 - Statele Unite au adoptat Al Treisprezecelea Amendament al Constituției, prin care s-a abolit sclavia.

Al treisprezecelea amendament al Constituției SUA, prin care era abolită sclavia – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
(…) În pofida lipsei de resurse umane a Sudului, până în 1865, majoritatea liderilor sudişti s-au opus încorporării sclavilor în armată. Aceştia au fost folosiţi la munci de suport ale efortului de război. Howell Cobb a spus: „dacă sclavii pot fi buni soldaţi, atunci toată teoria noastră privind sclavia este greşită”.
Generalii confederaţi Patrick Cleburne şi Robert E. Lee au fost de acord cu încorporarea negrilor spre sfârşitul războiului, şi Jefferson Davis a fost în cele din urmă convins să susţină planurile de înarmare a sclavilor pentru a evita înfrângerea. Confederaţia a capitulat însă la Appomattox înainte ca acest plan să fie implementat.
Proclamaţia de emancipare a redus mult speranţele Confederaţiei de a primi vreun ajutor din partea Regatului Unit sau a Franţei. Abordarea moderată a lui Lincoln a reuşit să păstreze de aceeaşi parte a baricadei statelor de graniţă, democraţii unionişti şi sclavii emancipaţi. Statele unioniste de graniţă (Kentucky, Missouri, Maryland, Delaware şi Virginia de Vest) nu au intrat sub incidenţa proclamaţiei de emancipare.
Toate au abolit sclavia singure, în afară de Kentucky şi Delaware. Marea majoritate a celor 4 milioane de sclavi au fost eliberaţi prin proclamaţia de emancipare, pe măsură ce armatele unioniste avansau spre sud. Amendamentul al 13-lea, ratificat la 6 decembrie 1865, a eliberat şi restul de sclavi din Kentucky, Delaware, şi New Jersey, care numărau 225.000 de oameni în Kentucky, 1.800 în Delaware, şi 18 în New Jersey la nivelul anului 1860.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
6 decembrie 1867 - S-a născut Prințul August Leopold de Saxa-Coburg-Kohary (d. 1922)

August Leopold, Prinț de Saxa-Coburg-Koháry (6 decembrie 1867 – 11 octombrie 1922)- foto: ro.wikipedia.org
August Leopold, Prinț de Saxa-Coburg-Koháry, a fost prinț german din Casa de Saxa-Coburg-Gotha. A fost al doilea fiu din cei patru ai Prințului Ludwig August de Saxa-Coburg-Kohary și ai Prințesei Leopoldina a Braziliei
6 decembrie 1877 - A aparut prima ediţie a ziarului Washington Post.
The Washington Post este cel mai mare ziar american din Washington, DC. Este totodată și una dintre cele mai vechi publicații ale orașului, fiind fondată în anul 1877. Ziarul este deținut de compania media The Washington Post Company și a fost premiat cu 47 de premii Pulitzer până în prezent.

The Monday, July 21, 1969, edition, with the headline “‘The Eagle Has Landed’ — Two Men Walk on the Moon” – foto: en.wikipedia.org
În anul 2007, The Washington Post avea un tiraj de 658.000 de exemplare zilnic
6 decembrie 1877 - Inventatorul american Thomas Alva Edison a realizat prima înregistrare sonoră recitând “Mary had a Little Lamb”, la West Orange, New Jersey.
6 decembrie 1880 - A fost emis decretul potrivit căruia, orașul Buenos Aires a devenit capitala Republicii Argentina.
6 decembrie 1892 - A decedat Werner von Siemens, inventator german; a avut un rol important în dezvoltarea telegrafiei. A realizat prima linie experimentală de tramvai, la Berlin în 1879; (n.13.12.1816).

Werner von Siemens (1816-1892), inginer, inventator și industriaș german
foto: ro.wikipedia.org
6 decembrie 1892 - La Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg a avut loc premiera baletului “Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski (libret Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E. T. A. Hoffmann, coregrafie Lev Ivanov).
6 decembrie 1893 - S-a născut Dan Bădărău, filozof, membru al Academiei Române; de numele lui se leagă înfiinţarea, la Iaşi, a Societăţii de Filozofie; (d. 02.07.1968).

Dan Bădărău (n. 6 decembrie 1893, Iași – d. 2 iulie 1968, București), filozof român, membru corespondent al Academiei Române
foto: ro.wikipedia.org
Dan Bădărău s-a născut la Iași și a urmat studiile liceale la Liceul Saint Louis din Paris obținând bacalaureatul în 1912. Studiile universitarea le-a început la Universitatea din Iași, unde a obținut licența în Drept în 1917, și le-a continuat la Universitatea din Paris (Sorbona) unde a obținut licența (1919) și doctoratul (1924) în filosofie. Revenit la Iași,
Dan Bădărău a fost numit, începând cu anul 1926, conferențiar la Catedra de Filosofie a Facultății de Litere și Filozofie a Universității și ulterior profesor. În 1949 se mută la București unde ocupă postul de director al Institutului de Istorie al Academiei Române. În 1963 este ales membru corespondent al Academiei Române și după 1967 activează ca șef de secție la Centrul de Logică al Academiei.
6 decembrie 1894 - S-a născut pictorul roman Henri Catargi (Togo); (d. 19.07.1976).

Henri Catargi (n. 6 decembrie 1894, București – d. 19 iulie 1976, București), pictor român – foto: wikiart.org
Prima expoziție personală a pictorului a avut loc la Paris, în 1922, după care artistul a început să își câștige faima atât în Europa, cât și în România, expunând la București, dar și la Moscova, Belgrad, Praga, Berlin, New Delhi, Cairo, Londra și Tokyo.
Arta lui Catargi a evoluat într-un mod destul de puțin obișnuit, lucrările din prima perioadă de creație au fost lucrări care țin mai mult de avangardă decât de modernism. Spre sfârșitul vieții, împins de nevoile materiale, a început să picteze în manieră realistă personaje în costume naționale, cu broboade, bibliotecare, reușind să se adapteze într-un mod superior tuturor condițiilor impuse de ideologie
6 decembrie 1896 - S-a născut poetul american Ira Gershwin; (d. 17.08.1983).

Ira Gershwin (n. 6 decembrie 1896 – d. 17 august 1983), – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Ira Gershwin a colaborat alături de fratele său – marele compozitor George Gershwin – și scriitorul Du Bose Heyward la crearea a unor cântece de mare succes, printre care opera Porgy and Bess. Frații Gershwin au făcut multe spectacole pentru teatrele de pe Broadway , compunând cântece ca “I Got Rhythm”, “Embraceable You”, “The Man I Love” și “Someone to Watch Over Me”. După moartea fratelui său (1937), Ira Gershwin și-a continuat activitatea de textier. Cel mai popular cântec al său a fost ” Long Ago (and far away)”.
6 decembrie 1898 - S-a născut celebrul fotojurnalist Alfred Eisenstaedt; (m. 23 august 1995). Alfred Eisenstaedt Foto: “The Kiss”, New York 1945

Alfred Eisenstaedt (December 6, 1898 – August 23, 1995) was a German-born American photographer and photojournalist – foto – In London, 1932 (age 34): en.wikipedia.org
6 decembrie 1898 - S-a născut Gunnar Myrdal, economist suedez, laureat al Premiului Nobel (d. 1987)

Gunnar Myrdal (n. 6 decembrie 1898 — d. 17 mai 1987) economist și politician suedez, reprezentant al Școlii de la Stockholm, laureat al Premiului Nobel pentru economie (1974) – foto: ro.wikipedia.org
6 decembrie 1903 - S-a născut N.I.Herescu, latinist, poet, prozator, eseist, traducător, fondator şi director al Institutului Român de Studii Latine din Bucureşti (1937-1945), preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, director al Fundaţiilor Culturale Regale Carol I din 1940

Niculae I. Herescu (n. 6 decembrie 1903 – d. 19 august 1961) – foto: ro.wikipedia.org
Din anul 1944 s-a aflat în exil, în Portugalia, apoi în Franţa, unde a fost animatorul mişcării literare din exilul românesc şi a funcţionat ca profesor universitar de latină, primind recunoaşterea unor latinişti de valoare internaţională (a coordonat vol. ”Ovidiana” – Paris, 1958 – editat cu ocazia aniversării a 2000 de ani de la naşterea poetului latin Ovidiu; (m. 19 august 1961).
6 decembrie 1912 - A avut loc la Brăila primul Congres al muncitorilor din toate porturile României; s-a constituit Uniunea lucrătorilor de transport pe apă și pe uscat din România.
6 decembrie 1912 - A decedat Ion Mincu, arhitect, membru fondator şi preşedinte al Societăţii Arhitecţilor din România, întemeietorul şcolii româneşti de arhitectură (Casa Lahovary, Şcoala Centrală de fete); (n.20.12.1852).

Ion Mincu (n. 20 decembrie 1852, Focșani – d. 6 decembrie 1912, București), arhitect, inginer, profesor și deputat român
foto: ro.wikipedia.org
Promotor al unui stil românesc în arhitectură, cunoscută și ca arhitectură neo-românească, Mincu a integrat în operele sale specificul arhitecturii tradiționale din România. Exemple în acest sens sunt Bufetul din Șoseaua Kiseleff (1882-1892), vila Robescu din Sinaia.
6 decembrie 1916 - Primul Război Mondial – Puterile Centrale capturează Bucureștiul.

Armata a IX-a Germană intrând în Bucureşti pe 6 decembrie 1916 – foto: ro.wikipedia.org
6 decembrie 1917 - Finlanda se declară independentă față de Rusia.
După Revoluția din Februarie 1917, poziția Finlandei ca parte a Imperiului Rus a fost pusă în discuție, în principal de către social-democrați. Întrucât șeful statului era țarul Rusiei, nu era clar cine era șeful executivului Finlandei după revoluție. Parlamentul, controlat de social-democrați, a adoptat așa-numita Lege a Puterii prin care și-a asumat autoritatea supremă în stat.
Legea a fost respinsă de Guvernul Provizoriu Rus și de partidele de dreapta din Finlanda. Guvernul Provizoriu a dizolvat unilateral parlamentul, ceea ce social-democrații au considerat a fi ilegal, conform Legii Puterii. S-au ținut noi alegeri, în care partidele de dreapta au obținut o majoritate fragilă.
Unii social-democrați au refuzat să accepte rezultatul și au continuat să susțină că dizolvarea parlamentului (și deci și alegerile) au fost ilegale. Cele două blocuri politice de forțe apropiate, partidele de dreapta și partidul social-democrat, s-au poziționat pe poziții adverse. Revoluția Rusă din Octombrie a schimbat totul.
Dintr-o dată, partidele finlandeze de dreapta au început să reconsidere decizia de a bloca transferul puterii executive dinspre guvernul rus spre Finlanda, după ce în Rusia au luat puterea comuniștii radicali. În loc să recunoască autoritatea Legii Puterii dată cu câteva luni în urmă, guvernul de dreapta a declarat independența țării la 6 decembrie 1917.
6 decembrie 1917 - Explozia de la Halifax - Cartilaginous SS Mont-Blanc incarcat cu materiale explozibile, s-a ciocnit de vasul norvegian Im, in portul canadian Halifax si a sarit in aer. Explozia a facut victime peste 1900 de persoane, 9.000 de oameni au fost răniți si o mare parte a orasului a fost distrusa.

Explozia de la Halifax (6 decembrie 1917) – foto preluat de pe en.wikipedia.org
În incident a fost implicat nava franceză SS Mont Blanc care transporta material exploziv și care s-a ciocnit cu Imo o navă norvegiană fără încărcătură, care era destinată participării la războiul din Belgia. In urma coliziunii pe nava franceză izbucnește un incendiu urmat de o explozie, care cauzează moartea a cel puțin 1.635 de persoane și rănirea în jur a 9.000 de persoane.
Explozia a fost atât de puternică încât presiunea detonației a declanșat un șoc de intensitatea unui cutremur intens iar suflul exploziei a smuls din pământ copacii din apropiere, a îndoit șinele de cale ferată și a cauzat dărâmarea unor clădiri pe o rază de câteva sute de metri. Această explozie este cunoscută ca una dintre cele mai puternice explozii din istorie cu excepția exploziilor nucleare. Materialul exploziv de pe „Mont Blanc” era constituit din: 35 t de benzol; 63 t de nitrat de celuloză; 2.300 t de acid picric și 200 t de TNT.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
6 decembrie 1920 - S-a născut George Porter, chimist englez, laureat Nobel (d. 2002)

George Porter (n. 6 decembrie 1920; d. 31 august 2002), chimist britanic, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1967) – foto: ro.wikipedia.org
6 decembrie 1931 - S-a născut Alexandru Stark, publicist, scenarist, redactor şi realizator la TVR; (m. 29 octombrie 1992).
6 decembrie 1944 - Depune juramântul ultimul guvern dinainte de 1989 în care erau reprezentate partidele burgheze (6 decembrie 1944– 5 martie 1945). Premier era Nicolae Rădescu, PNȚ și PNL dețineau 7 ministere, iar FND, 8 ministere.
6 decembrie 1949 - În penitenciarul Piteşti a început procesul de „reeducare” prin tortură.
Închisoarea Pitești este numele sub care este cunoscut fostul penitenciar din Pitești, România, renumit pentru așa-zisele încercări de „reeducare”, efectuate sub autorizația autorităților comuniste în perioada anilor 1949-1952 (cunoscute și sub denumirea Experimentul Pitești sau Fenomenul Pitești).
Acest experiment nu poate fi redus la o scuză pentru administrarea unor bătăi și torturi brutale, administrate zilnic cu scopul de a „reeduca total” deținuții politici, majoritatea studenți, membri în grupări interzise de comuniști ca Partidul Național Țărănesc și Partidul Național Liberal, precum și cei inspirați de Garda de Fier sau membri sioniști ai comunității evreiești din România.
Esența metodei folosite la Pitești este transformarea victimelor în cǎlǎi, tortura putând fi apreciatǎ drept un simplu mijloc, nu un scop. Scopul experimentului, conform principiilor leniniste în interpretarea PCR, a fost lepădarea convingerilor și ideilor politice și religioase a deținuților, și în cele din urmă alterarea personalității până la punctul obedienței absolute.
Estimările totale referitor la numărul celor care au suferit acest experiment sunt cuprinse între aproximativ 1000 și 5000. A fost cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est. În Pitești se desfășoară anual Simpozionul Internațional „Experimentul Pitești – Reeducarea prin Tortură”, ajuns în 2016 la ediția a 16-a.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
6 decembrie 1957 - S-a născut Tudor Dumitrescu, pianist şi compozitor, fiul compozitorului Gheorghe Dumitrescu; (m. 4 martie 1977).

Tudor Dumitrescu (n. 6 decembrie 1957 – d. 4 martie 1977, București) – foto: cdandlp.com
Tudor Dumitrescu , pianist și compozitor român de muzică cultă. Membru al familiei muzicale Dumitrescu, Tudor este considerat unul dintre cei mai talentați pianiști români. A murit la vârsta de 19 ani, fiind victima cutremurului din 1977
6 decembrie 1965 - S-au încheiat lucrarile la prima magistrală feroviara electrificată din România, Brașov-Predeal.
6 decembrie 1973 - Gerald Ford depune jurământul în calitate de preşedinte al SUA, în urma demisiei lui Richard Nixon. A fost singurul preşedinte al Statelor Unite care nu a fost ales prin vot.

Gerald Rudolph Ford, Jr., cunoscut mai ales ca Gerald Ford, (n. 14 iulie 1913 — d. 26 decembrie 2006), cel de-al patruzecilea vicepreședinte (1973 – 1974) și cel de-al treizeci și optulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1974 – 1977) – foto: ro.wikipedia.org
6 decembrie 1975 - A decedat Constantin (Dinu) Pillat, fiul marelui poet Ion Pillat.

Dinu Pillat (n. 19 noiembrie 1921 – d. 6 decembrie 1975), scriitor, critic și istoric literar român – foto: ro.wikipedia.org
A fost detinut politic între anii 1959–1964 si a fost implicat, alaturi de alti intelectuali români în ceea ce istoria comunismului din România a consemnat drept “procesul Noica–Pillat”, ultimul mare proces politic din timpul regimului lui Gh. Gheorghiu Dej; (studii de literatura “Dostoievski în constiinta literara româneasca”, “Romanul de senzatie în literatura româna din a doua jumatate a secolului al XIX–lea”) ; (n.19 noiembrie 1921).
6 decembrie 1976 - S-a născut Ionel Dănciulescu, fotbalist român

Ionel Daniel Dănciulescu (n. 6 decembrie 1976, Slatina, Olt, România), fotbalist român care a evoluat pe postul de atacant – foto (Dănciulescu la primăria din Alicante după promovarea echipei Hércules C. F. în Primera división în sezonul 2009/10.): ro.wikipedia.org
6 decembrie 1978 - In Spania este votată in urma unui referendum o noua Constitutie, care marcheaza trecerea de la dictatura la democratie.
6 decembrie 1985 - S-a născut Dulce Maria, actriță și interpretă mexicană (RBD)

Dulce María (n. Dulce María Espinosa Saviñón, 6 decembrie, 1985) este o cântăreață, actriță și compozitoare mexicană – foto: ro.wikipedia.org
6 decembrie 1988 - A murit Roy Orbison, muzician american, pionier al muzicii rock; (n. 23.04.1936).

Roy Kelton Orbison (April 23, 1936 – December 6, 1988) – foto: en.wikipedia.org
6 decembrie 1991 - A încetat din viaţă Vladimir Colin, prozator, traducător, autorul unei antologii de science fiction francez contemporan (“Un pic de neant”) (romane: “A zecea lume”, “Divertisment pentru vrăjitoare”); (n. 1 mai 1921).

Vladimir Colin - foto: artline.ro
Vladimir Colin (pe numele real Jean Colin; n. 1 mai 1921, București, d. 6 decembrie 1991, București), important scriitor român de literatură științifico-fantastică și fantezie.
6 decembrie 1998 - S-a constituit Casa Națională de Asigurari de Sănătate.
6 decembrie 1999 - Președintele României, Emil Constantinescu, a promulgat legea privind dosarele Securității.
6 decembrie 2000 - Magistraţii militari au început judecarea foştilor ofiţeri de Miliţie implicaţi în uciderea inginerului Gheorghe Ursu, decedat în 17 noiembrie 1985, din cauza loviturilor pe care le-a primit în timp ce se afla în arestul Inspectoratului General al Miliţiei (IGM).
6 decembrie 2002 - A murit Dan Amedeo Lăzărescu, istoric,avocat şi scriitor, politician român liberal, fost detinut politic; (n. 30.11.1918).

Dan Amedeo Lăzărescu-2000 – foto: captura youtube.com
Dan Amedeo Lăzărescu (n. 30 noiembrie 1918, București – d. 6 decembrie 2002, București), scriitor, traducător de limbă engleză și om politic român, fost deținut politic în perioada comunistă, membru al Partidului Național Liberal, deputat în legislatura 1990-1992 și senator de Timiș în legislatura 1996-2000.
6 decembrie 2005 - A fost semnat, la Bucureşti, acordul privind instalarea unor baze americane militare pe teritoriul României; este primul acord de acest gen semnat de Washington cu un fost stat comunist din Europa de Est.
6 decembrie 2009 - A avut loc cel de-al doilea tur de scrutin din cadrul alegerilor prezidenţiale. În al doilea tur de scrutin s-au calificat candidatul PSD Mircea Geoana și președintele în exercițiu Traian Basescu, ultimul câștigând un nou mandat cu 50,33% din voturi, iar Mircea Geoană 49,66%. Partidul Social Democrat a contestat rezultatul alegerilor, reclamând fraude electorale, dar Curtea Constituțională, după ce a cerut renumărarea voturilor anulate, a validat rezultatul alegerilor.
5-6 decembrie 2020 - În România și în secțiile de vot organizate în străinătate s-au desfășurat alegeri parlamentare pentru Camera Deputaților și Senat.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org