Evenimentele Zilei de 16 iunie în Istorie
Al doi-lea Pod de Flori (17 iunie 1991) – Moldovenii trec Prutul
foto preluat de pe www.europalibera.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
16 iunie este a 167-a zi a calendarului gregorian și ziua a 168-a în anii bisecți.
Sărbătorile Zilei de 16 iunie
(BOR) Sf. Ier. Tihon, Episcopul Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, Episcopul Apoloniadei
(BRU) Sf. Tihon Taumaturgul, episcop († secolul al V-lea)
(BRC) Sf. Francisc Regis, preot; Sf. Benone, episcop
Ziua internaţională a remiterilor familiale (ONU)
Ziua internaţională a remiterilor familiale (“International Day of Family Remittances”) este sărbătorită în fiecare an la data de 16 iunie, pentru a recunoaşte contribuţia financiară semnificativă a celor peste 200 de milioane de lucrători migranţi, pentru bunăstarea familiilor pe care le lasă acasă, reprezentând circa 800 milioane de persoane, şi pentru dezvoltarea durabilă a ţărilor lor de origine, peste 125 de state primitoare la nivel mondial, potrivit site-ului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, www.un.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua Mondială a Limbii Rromani, stabilită de UNESCO
Limba romani (numită și rromani sau țigănească; autonim: romani ćhib) este limba vorbită de romi. Face parte din grupul indic, ramura indo-ariană a limbilor indo-europene. Cu cca. 5–6 milioane de vorbitori, este utilizată în țări de pe toate continentele, cei mai mulți în estul Europei. Limba este similară cu alte limbi din nordul Indiei (în special punjaba), regiune de unde se presupune că provin romii.
Unii consideră că romani este un grup de dialecte, în timp ce alții cred că există mai multe limbi romani înrudite. Potrivit publicației Ethnologue, șapte varietăți de romani sunt suficient de divergente pentru a fi considerate limbi de sine stătătoare. Cele mai mari dintre acestea sunt romani vlax (peste 500.000 de vorbitori), romani balcanică (în jur de 600.000 de vorbitori nativi) și romani sinte (200.000 de vorbitori).
Unele comunități rome vorbesc limbi mixte bazate pe limba regiunii în care locuiesc, dar care păstrează vocabularul romani. Aceste limbi sunt cunoscute de lingviști mai degrabă ca varietăți para-romani, decât dialecte ale limbii romani propriu-zise. Diferențele dintre multele varietăți de romani pot fi la fel de mari ca, de exemplu, diferențele dintre limbile slave.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
Ziua Internațională de Solidaritate cu Popoarele Luptătoare din Africa de Sud – „Ziua Soweto” (proclamată de Adunarea Generală a ONU în memoria victimelor represaliilor rasiste de la Soweto, 16 iunie 1976)
Ziua Copilului African (se marchează din 1991, la inițiativa Organizației Unității Africane și a UNICEF)
Paraguay – Ziua Păcii Chaco (1836)
Astăzi în istorie pentru 16 iunie
Evenimentele Zilei de 16 iunie în Istorie:
- 16 iunie 1599 – Mihai Viteazul a încheiat tratatul cu trimişii lui Andrei Bathory;
- 16 iunie 1815 – Bătălia de la Ligny;
- 16 iunie 1815 – Bătălia de la Quatre Bras;
- 16 iunie 1864 – Protocolul de la Constantinopol;
- 16 iunie 1913 – Al doilea război balcanic
- ; 16 iunie 1964 – Au fost grațiați deținuții politici din România;
- 16 iunie 1976 – Protestele din Soweto;
- 16 iunie 1991 – Al doilea Pod de Flori;
- 16 iunie 1997 – A fost adoptat Tratatul de la Amsterdam;
- 16 iunie 2005 – Prima dată când România și Bulgaria participă, în calitate de observator, la lucrările Consiliului European (Bruxelles, 16-17)
- 16-27 iunie 2016 - Sinodul Pan-Ortodox
16 iunie 632 - Yazdegerd al III-lea urca la varsta de opt ani pe tronul Imperiului Persan. A fost ultimul shah din dinastia sassanida si a domnit pana la moartea sa, in anul 651.
16 iunie 1139 - S-a născut Împăratul Konoe al Japoniei; (d.22 august 1155). A fost al 76-lea imparat al Japoniei conform ordinii traditionale japoneze de succesiune si a domnit nominal din data de 5 ianuarie 1142 pana la moartea sa, puterea fiind in fapt exercitata de tatal sau, imparatul retras Toba. Numele sau personal era Narihito.
16 iunie 1216 - A murit Papa Inocenţiu al III-lea (Giovanni Lotario, conte de Segni,
Papa Inocențiu al III-lea (Giovanni Lotario, conte de Segni, n. 1160 sau 1161, Gavignano – d. 16 iunie sau iulie 1216) Papa al Romei în perioada 8 ianuarie 1198 până la moartea sa, la 16 iunie sau iulie 1216. Pontificatul lui Inocențiu al III-lea, reprezintă culmea puterii papale. Nici un alt papă, până la el și după el, nu a reușit să cârmuiască întregul Apus, iar regii să i se subordoneze lui. Inocențiu al III-lea a convocat cel de al IV-lea Sinod de la Lateran(1215), la care au fost prezenți peste 1200 de participanți, nelipsind ambasadorii principilor creștini.
Biserica Răsăritului nu a fost reprezentată. Sinodul a decretat printre altele dogma transubstanțiației, conform căreia substanța pâinii și vinului se transformau în Trupul și Sângele lui Hristos, după cuvintele din Scriptura ”Luați …Mâncați…” Tot acum s-a stabilit organizarea unei noi cruciade, în anul 1217,dar nu a mai ajuns să vadă materializarea planului său, pentru că la 16 iunie 1216, pe când se găsea la Perugia, pentru cauza cruciadei, l-a surprins sfârșitul.
16 iunie 1313 - S-a născut poetul și umanistul italian Giovanni Boccaccio;
Giovanni Boccaccio (n. 1313 — d. 21 decembrie 1375, Certaldo/Florența) poet și umanist italian. Povestirile sale reunite în Il Decamerone („Decameronul, 1470) au influențat nu numai literatura italiana, dar a creat modelul genului literar al nuvelei si a influentat creația multor scriitori europeni, exercitand o deosebită influență asupra operelor scriitorilor Geoffrey Chaucer (“The Canterbury Tales”, François Rabelais, Miguel de Cervantes, Gotthold Ephraim Lessing. În 1879, compozitorul Franz von Suppé ii dedica opera “Boccaccio”.
16 iunie 1567 - Mary, Regina Scoţiei, este închisă în castelul Lochleven.
Maria Stuart, cunoscută în literatura engleză de specialitate sub numele de Mary I of Scotland (Mary I a Scoției) sau de Mary, Queen of Scots (Mary, Regina scoțienilor) (n. 8 decembrie 1542 — d. 8 februarie 1587), a devenit regină a Scoției în 1542, pe când avea doar o săptămână. Mary a decedat prin decapitare în Anglia, după o lungă încarcerare în Turnul Londrei, fiind acuzată de conspirație și trădare împotriva verișoarei sale Regina Elisabeta I a Angliei.
Datorită acuzațiilor, judecății și condamnării sale, respectiv a sfârșitului său, a ajuns să fie cunoscută ca una dintre monarhii cu cel mai tragic destin din istorie. Tatăl ei, Iacob al V-lea (engleză James) era nepot a lui Henric al VIII-lea, ceea ce a încurajat-o pe catolica Maria să emită pretenții la tronul Angliei.
Mary fusese educată în Franța și se căsătorise cu moștenitorul tronului Franței în 1558. După moartea acestuia, în 1560, Maria s-a întors în Scoția, unde nu a fost agreată de popor. S-a căsătorit cu Henric Stuart, Lord Darnley. Darnley, însă, a fost ucis, probabil de bărbatul cu care Maria s-a remăritat după un timp, James Hepburn Bothwell. În 1568 a abdicat în favoarea fiului ei Iacob al VI-lea, și s-a refugiat în Anglia.
16 iunie 1599 - Mihai Viteazul încheie, la Târgovişte, un tratat cu trimişii lui Andrei Bathory, acceptând să fie inclus în pacea cu otomanii, pentru a câştiga timpul necesar în vederea finalizării pregătirilor pentru ostilităţile cu Poarta Otomana.
16 iunie 1671 - Răsculatul cazac Stepan Razin este executat la Moscova.
Stepan (Stenka) Timofeevici Razin (n. 1630 – d. 6/16 iunie 1671) a fost un lider cazac, conducătorul unei rebeliuni împotriva boierimii și birocrației țariste din sudul Rusiei. A transformat Astrahanul într-o „republică” a cazacilor. Populația a fost organizată după modelul căzăcesc în „mii”, „sute” și „zeci”, fiecare având în frunte un ofițer, care la rândul lor erau numiți de vece – adunarea generală a cazacilor. Primul act al acestei vece a fost proclamarea lui Razin ca gosudar (aproximativ „suveran”). Emisarii lui Stenka, înarmați cu proclamații inflamatoare, au reușit să răscoale locuitorii regiunilor Nijni Novgorod, Tambov și Penza.
Proclamațiile chemând la răscoală au apărut chiar și în Moscova și Novgorod. Populația a fost ridicată ușor la luptă datorită promisiunilor lui Razin de eliberare a celor oprimați de jugul exploatării și de alungare a boierilor și reprezentanților puterii, care ar fi avut drept consecință instituirea egalității absolute în ținuturile locuite de ruși. Soarta răscoalei a oscilat până la începutul anului 1671, când, după ce rebeliunea a început să dea semene de slăbiciune, a mai durat aproximativ șase luni până la încetarea luptelor, iar prestigiul lui Razin a scăzut treptat.
Până chiar și tovarășii săi cei mai apropiați din Saratov și Samara au refuzat să deschidă porțile fortificațiilor lor în fața trupelor lui Razin. După ce patriarhul Moscovei l-a anatemizat pe Stenka Razin, cazacii de pe Don au încetat să mai fie aliații lui. Stenka Razin și fratele lui, Frol Razin, au fost luați prizonieri la Kaganlîk, ultima fortăreață pe care au mai controlat-o, și au fost duși la Moscova unde au fost torturați și rupți în patru bucăți în cadrul unei execuții publice din Piața Roșie ; ( 6/16 iunie 1671). Razin a inspirat un poem simfonic al lui Alexandr Glazunov și o cantată a lui Șostakovici.
16 iunie 1723 - S-a născut Adam Smith, economist si filosof scotian;
Adam Smith (16 June 1723 NS (5 June 1723 OS) – 17 July 1790) a fost un economist scotian, unul dintre pionierii filosofiei sociale si ai economiei politice. Lucrarea sa „Avutia natiunilor” , a fost una din primele încercări de a studia dezvoltarea istorică a industriei și comerțului în Europa. Această lucrare a ajutat la crearea economiei ca disciplină academică modernă și a furnizat una dintre cele mai bune argumentări intelectuale pentru comertul liber si capitalism.
A introdus în economie conceptul economic si filosofie sociala de „mana invizibila”,o metafora care ilustrează cum, prin urmarea propriului interes, indivizii stimulează indirect economia. Smith consideră că, în cazul societăților capitaliste, urmărirea propriului bine contribuie la binele societatii. În cadrul mecanismului pietei, guvernat de acest principiu, acțiunile cele mai eficiente și benefice vor fi și cele mai profitabile.
16 iunie 1815 - Armata franceză a obţinut victoria asupra armatei prusace condusa de generalul Blücher, in Bătălia de la Ligny.
Bătălia de Ligny a adus faţă în faţă, la 16 iunie 1815, o armată franceză a primului imperiu, condusă de împăratul Napoleon I şi o armată prusacă condusă de mareşalul von Blücher. Atacul a început ideal pentru francezi, care nu au zăbovit în a trece la ofensivă în faţa unor trupe prusace care nu apucaseră încă să se concentreze. Unul din Corpurile de armată prusace, aflat prea departe, nu a mai putut interveni, iar francezii au reuşit destul de rapid să penetreze linia inamică, graţie atacurilor bine conduse de Grouchy şi Gérard.
Pentru a da lovitura de graţie, menită să le taie retragerea şi să le întoarcă flancul, Napoleon cheamă puternicul Corp de armată al generalului Drouet d’Erlon. Acest Corp avusese misiunea iniţială de a menţine contactul cu armata mareşalului Ney, angajată simultan la Quatre Bras. Tocmai când trupele lui Drouet d’Erlon manevrau pentru a se pune în poziţia de atac, generalul a primit ordin de la superiorul său direct, mareşalul Ney, să îi vină în ajutor. Aceste trupe nu au mai ajuns în timp util nici în acea parte, astfel că nu au participat la niciuna dintre cele două bătălii.
Văzând retragerea trupelor ce ar fi trebuit să încununeze victoria, împăratul francez trimite la atac Garda Imperială Franceză, dar aceasta nu poate decât să respingă ultimele elemente prusace, nefiind în poziţia necesară pentru a le tăia retragerea. Pe plan tactic a fost o victorie franceză, dar strategic nu a schimbat radical situaţia campaniei. Bătălia de la Ligny nu a reprezentat victoria decisivă la care se aştepta Napoleon, astfel că von Blücher a putut să îi trimită ducelui de Wellington întăririle necesare pentru ca acesta să poată învinge, la 18 iunie, în cadrul Bătăliei de la Waterloo.
16 iunie 1815 - Armata franceză a obținut victoria tactică asupra armatei anglo-aliate la Bătălia de la Quatre Bras
Bătălia de la Quatre Bras a fost o bătălie purtată pe 16 iunie 1815 între armata anglo-olandeză, condusă de Wellington, și aripa stângă a Armatei Nordului, condusă de Mareșalul Michel Ney. Scopul bătăliei a fost controlul intersecției cruciale a patru drumuri, din dreptul localității belgiene Quatre Bras. Deși, la începutul bătăliei, mareșalul francez se bucura de o superioritate numerică semnificativă, acesta a dat dovadă de o precauție necaracteristică, amânând atacul până după amiază, moment în care ducele de Wellington tocmai primise întăriri.
Ney a reușit totuși să cucerească intersecția esențială, dar contraatacul anglo-aliat l-a împins pe pozițiile sale inițiale. Atunci când mareșalul a organizat un nou atac, a găsit poziția neapărată, întrucât Wellington începuse retragerea după ce a aflat de înfrângerea prusacilor la Ligny, înfrângere care punea toată armata anglo-aliată într-o poziție precară, riscând un atac în flanc din partea armatei franceze principale.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
16 iunie 1829 - S-a nascut Geronimo, lider apaș (d. 1909)
Goyaałé, scris uneori Goyathlay (n. 16 iunie 1829 – d. 17 februarie 1909), numit mai târziu și Geronimo, a fost un lider și vraci din triburile apașe Chiricahua. S-a remarcat în luptele care au durat câteva decenii împotriva Mexicului și impotriva Statelor Unite și a expansiunii acestor state în zonele locuite de apași. Deși a înțeles că nu mai poate recupera pământurile răpite de coloniștii mexicani și americani, Geronimo și-a continua lupta pentru tot restul vieții.
A rămas în istorie Masacrul de la Casa Grande, celebru prin tactica perfidă a mexicanilor care au simulat că încheie armistițiu, le-au oferit indienilor rachiu de agave și apoi i-au ucis. Geronimo s-a retras într-o peșteră și nu a putut fi găsit. Mai multe trupe americane au fost mobilizate în căutarea sa. S-a predat abia în 1886, fiind tratat ca un prizonier de război, nu ca un infractor.
A încetat din viață la 79 de ani, când ajunsese o celebritate. Memoriile sale au fost apreciate de public, iar istoria vieții sale a constituit subiectul a numeroase ecranizări. În februarie 2010, Camera Reprezentanților SUA a adoptat o rezoluție care stipula recunoașterea meritelor liderului indian, recunoscut ca un adevărat strateg al războiului de gherilă, și ca acesta să fie comemorat la 100 de ani de la moartea sa.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
16 iunie 1835 - A fost inaugurata, la Iasi, sub domnia lui Mihail Sturdza si prin strădania lui Gheorghe Asachi și a altor învățați români ai vremii, “Academia Mihaileana” Este prima instituție de învățământ superior modernă din Moldova (1835 – 1847).Aici se țineau cursuri de istorie, drept, chimie, matematică și arhitectură. Este precursoare a Universității din Iași și a Colegiului Național si a pregatit o intreaga pleiada de intelectuali pe care ii regasim mai tarziu in randurile pasoptistilor si ai luptatorilor pentru Unire. În 1847 cursurile au fost suspendate de autorităţile vremii, profesorii fiind acuzaţi de propagarea unor idei revoluţionare.
16 iunie 1858 - S-a născut Regele Gustav al V-lea al Suediei;
Gustav al V-lea (Oscar Gustav Adolf) (16 iunie 1858 – 29 octombrie 1950) a fost rege al Suediei din 1907 până la moartea sa. A fost fiul cel mare al regelui Oscar al II-lea al Suediei și al reginei Sofia de Nassau. A fost ultimul rege al Suediei care a intervenit direct în politica țării si de asemenea ultimul rege suedez Comandant Suprem al Forțelor Armate Suedeze (între 1907 și 1939). Era un conservator care nu aproba curentul democratic si avea simpatii pro-germane în timpul Primului Război Mondial.
16 iunie 1862 - La Timisoara, s-a încheiat o Conventie telegrafica intre Austria, Imperiul Otoman, Serbia si Romania, prin care erau reglementate operatiile de transmitere si taxare a depeselor intre statele semnatare.
16 iunie 1864 - Prin protocolul de la Constantinopol, puterile garante au recunoscut dreptul statului roman de a-si modifica legiuirile interne fara o prealabila aprobare din partea lor.
16 iunie 1872 - (16/28 iunie) S-a născut Vasile Gheorghiu, profesor teolog; autor a numeroase lucrări cu caracter teologic; considerat cel mai de seamă teolog neotestamentar român;
Vasile Gheorghiu (n. 16/28 iulie 1872, Câmpulung, Austro-Ungaria – d. 29 noiembrie 1959, Cut, Neamț) a fost un profesor teolog român, membru de onoare (1938) al Academiei Române. A desfăşurat o intensă activitate în fruntea Societăţii pentru Cultura şi Literatura Poporului Român din Bucovina (1921-1929); membru de onoare al Academiei Române din 1938; (m. 1959).
16 iunie 1873 - S-a stins din viață Andrei Saguna, unul dintre conducatorii luptei de eliberare natională a românilor din Transilvania și primul președinte al Astrei, mitropolit al Transilvaniei. A fost, înmormantat la Rasinari, lângă Sibiu.
Andrei Șaguna (n. 20 decembrie 1808, Mișcolț, Ungaria — d. 28 iunie 1873, Sibiu) a fost un mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov (1851), membru de onoare al Academiei Române. Pentru faptele sale sfinte Biserica Ortodoxă Română l-a proslăvit ca sfânt (canonizat) la 21 iulie 2011. Prăznuirea lui se face la 30 noiembrie.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
16 iunie 1890 - S-a născut filosoful, logicianul si publicistul roman Nae Ionescu;
Nicolae C. Ionescu (mai cunoscut ca Nae Ionescu, n. 16 iunie 1890, Brăila – d. 15 martie 1940, București) a fost un filozof, logician, pedagog și jurnalist român. A fost unul dintre principalii reprezentanţi ai „trăirismului”, curent de gândire filosofică românească interbelică A știut să adune în jurul său și să eleveze o pleiadă de membri ai generației de aur interbelice a literaturii și gândirii românești ca Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran, Vasile Moisescu și George Murnu. În anii 1930 a fost puternic implicat în politică, susținându-l inițial pe Regele Carol al II-lea și apoi Mișcarea legionară.
16 iunie 1890 - S-a născut în Anglia, Stan Laurel, pe numele real Arthur Stanley Jefferson, celebru actor comic, jumatatea cuplului „Stan si Bran”.
Arthur Stanley Jefferson (n. 16 iunie 1890, Ulverston, Cumbria Anglia – d. 23 februarie 1965), cunoscut mai ales sub numele Stan Laurel, a fost un actor şi regizor, devenit celebru în cuplul de comici Stan şi Bran. Pasiunea pentru teatru si film a mostenit-o de la tatal sau, si el actor. A debutat la varsta de 16 ani, apoi s-a laturat trupei de vodevil a lui Fred Karno, calatorind cu aceasta in Statele Unite intre 1910 si 1913. În aceasta perioada a avut ocazia sa il cunoasca pe Charles Chaplin, pe care a si inceput sa il imite.
S-a intors acasa, pentru ca in 1917 sa ajunga din nou in SUA, fiind distribuit intr-o comedie cinematografica de succes. Incurajat, Stan a continuat sa regizeze mai multe filme de scurt metraj, iar apoi sa treaca la pelicule mai importante. L-a intalnit cu aceasta ocazie pe cel care avea sa ii devina partener, Oliver Hardy, insa cei doi au facut echipa abia mai tarziu. In 1927, cuplul Stan si Bran si-a facut un debut fulminant, in urmatorii 20 de ani fiind nedespartiti pe marile ecrane.
Ei au incetat sa mai apara in filme in 1950, dar au continuat sa joace in diverse spectacole organizate pe teritoriul Angliei. Stan Laurel a fost recompensat in 1960 cu un premiu Oscar pentru intreaga cariera, juriul recunoscandu-i creativitatea in materie de comedie. Actorul a incetat din viata la 23 februarie 1965, in urma unui infarct.
16 iunie 1897 - Este semnat tratatul prin care Republica Hawaii este anexat de Statele Unite ale Americii.
16 iunie 1897 - S-a născut Georg Wittig, chimist german, laureat al Premiului Nobel; (d. 1987).
16 iunie 1903 - Henry Ford fondează la Detroit, compania „Ford Motor Company”, care va deveni unul din gigantii mondiali ai constructiei de automobile.
16 iunie 1904 - Patriotul finlandez Eugen Schauman îl împușcă mortal pe guvernatorul-general rus al Finlandei ocupate de Rusia, Nikolai Bobrikov, dupa care se sinucide.
16 iunie 1913 - S-a născut Ion Banu, filosof, unul dintre întemeietorii Asociaţiei de Studii Orientale din România; (d. 1993).
16 iunie 1913 - A fost declanșat cel de-al doilea război balcanic, între foștii aliați (Bulgaria împotriva Greciei, Serbiei și Muntenegrului), cărora li se va alătura România și Turcia (16/29)
Cel de-Al Doilea Război Balcanic s-a declansat în 1913 între Bulgaria pe de o parte şi Grecia şi Serbia si Muntenegru de cealaltă parte.
Cauza războiului a fost neînţelegerea asupra împărţirii teritoriilor pierdute de turcii otomani în timpul Primului Război Balcanic, care a luat sfîrşit la 30 mai 1913, in care aceste tari fusesera aliate. Pentru Bulgaria, războiul oferea ocazia de a ocupa întreaga Macedonie şi de a domina Balcanii, în timp ce pentru Serbia şi Grecia războiul însemna şansa de a împărţi între ele Macedonia şi de a împiedica hegemonia Bulgariei.
Astfel la 16 iunie 1913, regele Ferdinand al Bulgariei a ordonat trupelor sale să atace poziţiile sîrbe şi greceşti, declarînd în acelaşi timp război acestor tari.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
16 iunie 1918 - A murit Bazil G. Assan, inginer şi explorator, primul român care a efectuat o călătorie în jurul pământului; (n. 1860).
Bazil G. Assan (n. 1860; d. 1918 la Montreux, Elveția) inginer și explorator român, membru al Societății geografice române, primul român care a efectuat o călătorie în jurul Pământului. A fost membru al Societatii geografice romane.În 1899 a făcut o călătorie care a durat cinci luni, pe ruta Constantinopol, Alexandria, Ceylon, Nagasaki, Tokyo, Yokohama, San Francisco, New York, Londra, aceasta fiind astfel prima călătorie a unui român în jurul lumii. A fost și deținătorul automobilului cu nr. 1 din Bucuresti.
16 iunie 1921 - Constituirea, la Bucureşti, a Societăţii „Orient Radio” (Rador), agenţie telegrafică de presă. Rador era la început o afacere privată (apărută la iniţiativa lui Noti Constantinde, secretar la Legaţia română din Paris, şi Sebastian Şerbescu, avocat), dar statul român a cumpărat, prin Ministerul de Externe, totalitatea acţiunilor agenţiei, în anul 1926, devenind astfel prima agenţie de presă oficială a României; prin Legea din 24.III.1926 aceasta a devenit „Societatea Rador – Agenţie de informaţii telegrafice”.
După instalarea regimului comunist, prin Decretul nr. 217 din 20.V.1949 se hotăra organizarea Agenţiei Române de Presă „Agerpres” de pe lângă Consiliul de Miniştri, prin preluarea personalului şi a patrimoniului „Rador”; primul director al „Agerpres”: Ion Popescu-Puţuri. La 8.I.1990 a apărut Decretul-lege al Consiliului Frontului Salvării Naţionale prin care se înfiinţa Agenţia de presă „Rompres”, ca urmare a reorganizării „Agerpres”. Din iulie 2008 „Rompres” a revenit la numele „Agerpres”.
Această agenţie („românească, naţională şi autonomă”) a funcţionat sub numele de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română şi era subordonată Ministerului Afacerilor Străine. Agenţia Română a funcţionat până spre finele anului 1916, când şi-a încetat temporar activitatea, în timpul Primului Război Mondial Agenția Națională de Presă AGERPRES este continuatoarea primei agenții de presă din România.
Instituția s-a numit, de-a lungul vremii, Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, Agenția Telegrafică Română „Orient-Radio” – RADOR, Agenția Română de Presă – AGERPRES, Agenția Națională de Presă ROMPRES și, din 2008, Agenția Națională de Presă AGERPRES. Prima agenţie de presă românească a fost înfiinţată la 15/27.III.1889, la iniţiativa ministrului de externe P.P. Carp.
16 iunie 1924 - Henry A. Berliner si tatal sau Émile Berliner (inventatorul gramafonului), fac o demonstratie cu un elicopter in fata reprezentantilor Biroului american pentru aeronautica. Ei lucrau la inventarea unui elicopter inca din 1909.
16 iunie 1925 - S-a născut la Cofa, jud Hotin, Anatol E. Baconsky, poet, prozator, eseist, traducător român; (d.4 martie 1977 iin timpul marelui cutremur).
Anatol E. Baconsky (n. 16 iunie 1925, Cofa, județul Hotin — d. 4 martie 1977, București) eseist, poet, prozator, publicist, teoretician literar și traducător roman de orientare modernista, tatal diplomatului, scriitorului si politicianului Baconschi . A publicat sub numele A. E. Baconsky.
16 iunie 1937 - S-a născut în New York City scriitorul american Erich Segal.
Erich Wolf Segal (n. 16 iunie 1937 în Brooklyn, New York City – d. 17 ianuarie 2010 în Londra) a fost un scriitor american. A fost fiu de rabin. A scris printre altele romanul de succes Love Story, o dramă romantică adaptată după scenariul filmului omonim, scris tot de el.
16 iunie 1937 - S-a născut regele Simeon al II-lea al Bulgariei.A fost între 1943-1946 rege al Bulgariei , iar între 2001-2005 prim-ministru al acestei tari. Este cunoscut și sub numele de Simion de Saxa-Coburg și Gotha sau în limba bulgara , Simeon Borisov Sakskoburggoțki.
Simeon al II-lea al Bulgariei de Casa de Saxa-Coburg și Gotha (n. 16 iunie 1937, Sofia), a fost între 1943 – 1946 rege al Bulgariei, iar între 2001 – 2005 prim-ministru al Bulgariei. Este cunoscut și sub numele de Simion de Saxa-Coburg și Gotha.
17 iunie 1940 - Al doilea război mondial - Franța cere armistițiu, încheiat la 22 iunie cu Germania și, la 24 iunie, cu Italia
Guvernul condus de Paul Reynaud a demisionat. Mareșalul Philippe Petain a preluat conducerea noului guvern francez
16 iunie 1940 - Un guvern comunist este impus de sovietici în Lituania.
16 iunie 1943 - Charlie Chaplin se casatoreste pentru a patra oara la varsta de 54 de ani cu Oona O’Neill de 18 ani. Cuplul se va instala in 1952, in Elvetia si va creste 8 copii.
Oona Chaplin (născută O’Neill la 14 mai 1925- d.27 septembrie 1991), a fost fiica dramaturgului Eugene O’Neill laureat al premiului Nobel şi al scriitoarei Agnes Boulton.
16 iunie 1946 - S-a născut handbalistul român Cornel Penu.
Cornel Penu (n. 16 iunie 1946, Galați) este un fost handbalist român, dublu campion mondial în 1970 și 1974. A făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României, care a fost medaliată cu argint olimpic la Montreal 1976 și cu bronz olimpic la München 1972. Este considerat cel mai mare portar al României.
16 iunie 1955 - Papa Pius al XII-lea îl excomunică pe presedintele argentinian Juan Perón.
Juan Domingo Perón (n. 8 octombrie 1895; d. 1 iulie 1974) a fost un om de stat argentinian, de 2 ori președinte al Argentinei, în perioada 1946-1955 și în perioada 1973-1974. A intrat în conflict și cu Biserica Catolică, care a refuzat să o canonizeze pe Evita, sotia sa. Perón a amenințat atunci cu separarea Bisericii de Stat, a pus capăt instrucției religioase în școli și plănuia să legalizeze divorțul și prostituția. În termeni politici, a fost o strategie mai mult decât proastă, având în vedere sentimentele profund religioase ale populației.
În iunie 1955, Perón a dat ordin ca doi preoți catolici să fie deportați în Italia, iar Vaticanul a răspuns prin excomunicarea celor responsabili, fără a face publice numele acestora. Mai mulți soldați din marină și aviați au organizat atunci o rebeliune și au bombardat capitala, omorând circa 350 de oameni. Revolta soldaților a reprimată, iar suporterii radicali ai lui Perón au răspuns prin jefuirea și profanarea bisericilor. Șapte biserici au fost incendiate în capitala țării, iar reputația președintelui a avut foarte mult de suferit de pe urma acestor incidente.
16 iunie 1958 - În noaptea de 16/17 iunie au fost condamnaţi la moarte şi executaţi organizatorii revoluţiei anticomuniste din 1956, din Ungaria (Imre Nagy, Pal Maleter, Miclos Gimes); Au fost reabilitaţi juridic în iunie 1989, iar la 16 iunie 1989 au avut loc funeraliile naţionale ale lui Imre Nagy.
Imre Nagy (n. 6 iunie 1896, Kaposvár – d. 16 iunie 1958, Budapesta) a fost un politician comunist, maghiar, cu orientare reformatoare, prim-ministru al Ungariei între 1953-1954 și în octombrie 1956, ocazie cu care a devenit în mod neașteptat unul din eroii revoluției anticomuniste din Ungaria din 1956. A provenit dintr-o familie săracă de țărani calviniști. Tatăl său a fost îngrijitor la poștă, având absolvite 8 clase de școală generală.
16 iunie 1961 - Balerinul rus Rudolf Nureiev, vedetă a Teatrului Kirov, fuge din U.R.S.S. în Occident, la Paris.
16 iunie 1963 - Este lansata nava spatiala “Vostok- 6″ avand la bord pe Valentina Tereskova, prima femeie cosmonaut din lume.
Valentina Tereșkova (n. 6 martie 1937, regiunea Iaroslavl) cosmonaut din Rusia, prima femeie care a zburat în spațiul cosmic la 16 iunie 1963 cu nava Vostok 6.
16 iunie 1964 - A fost dat decretul nr. 310 prin care 3467 de deținuți politic sunt grațiați de restul pedepsei pe care o mai aveau de executat. În perioada imediat următoare, zilnic erau eliberați câteva sute de deținuți politic.
Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România, în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținuților politici în care au pătimit peste 3 milioane de români dintre care 800.000 de oameni au murit.
Amnistierea și eliberarea majorității deținuților politici din România a fost stabilită prin decretele nr. 767/1963, nr. 176 și nr. 411/1964, care nu au fost publicate în Monitorul Oficial, așa că publicul larg nu cunoaște conținutul lor. Înainte de a fi eliberați, deținuții au fost avertizați că nu le era permis să spună nimic despre cele pătimite, prin diferitele locuri de detenție.
Potrivit statisticilor oficiale, în ianuarie 1960, numărul persoanelor condamnate pentru delicte împotriva securității statului era de 17.613. Numărul lor a scăzut în 1962 de la 16.327 la 13.017, în urma eliberării mai multor legionari. În 1963, el s-a redus la 9.333, pentru ca în 1964 majoritatea celor rămași în închisori să fie puși în libertate.
Într-un document de bilanț al M.A.I. privind grațierile efectuate la sfârșitul anului 1963 și în prima jumătate a anului 1964, apare menționat faptul că au fost puși în libertate 10.014 condamnați. Autorul sintezei considera că majoritatea acestora s-au integrat sau își manifestă intenția de a participa efectiv la viața socială, alții “au adoptat o poziție de espectativă și izolare, evitând a mai veni în contact cu persoane suspecte și a purta discuții cu caracter politic din teama de a nu atrage atenția organelor noastre“.
Cei mai mulți au primit pensii din partea statului, iar unii au fost reîncadrați în vechile lor locuri de muncă, inclusiv în universități și institute de cercetare științifică.
Fostul ministru de Externe, Corneliu Mănescu, a povestit cum s-a derulat procesul eliberării “politicilor”: Amnistierea deținutilor politici s-a făcut din 1962 până în 1964, în mai multe tranșe, și a întâmpinat opoziția mai multor membri din conducerea partidului. Era, de fapt, o măsură politică în consens cu “reabilitările” victimelor stalinismului din celelalte țări.
Numai că Gheorghe Gheorghiu Dej i-a eliberat pe toți, nu doar pe câțiva, cum s-a întâmplat în Uniunea Sovietică, de exemplu. Ceea ce i-a atras un mare capital politic în Occident. Aș vrea să spun – cu o anumită malițiozitate – că Dej a acceptat să dea curs acestor intervenții, deoarece și-a dat seama că va rămâne de pe urma acestei măsuri și cu un prestigiu crescut pe plan extern.
După eliberarea deținutilor politici din 1964, Securitatea a declanșat o acțiune de supraveghere informativă la nivel național. Suspecții puteau fi nu doar foștii detinuți politici, ci și persoane fără antecedente politice, dar care erau considerate „cu potențial ostil“. Această schimbare de metodă era cerută de nevoia unor relații internaționale ameliorate și se baza pe siguranța controlului asupra prizonierilor “lagărului comunist”.
În acest sens, după 1964, represiunea comunistă împotriva opozanților regimului s-a adaptat la noile realități, utilizând instrumente mai rafinate de reprimare a opozanților: impunerea domiciliului obligatoriu, supravegherea foștilor deținuți politici, utilizarea spitalelor de psihiatrie ca locuri de recluziune, arestarea și anchetarea sub pretextul unor delicte de drept comun etc.
16 iunie 1972 - Este capturata de poliţie în Langenhagen, Germania federala, Ulrike Meinhof, membra a gruparii teroriste marxiste Factiunea Armata Rosie.
Ulrike Meinhof (n. 7 octombrie 1934, Oldenburg, d. 8 mai 1976) teroristă vest-germană ( Republica Federală Germania), membră a organizației de extremă stângă Rote Armee Fraktion – foto (pe vremea când era jurnalistă)
16 iunie 1976 - În Soweto, Africa de Sud, au început o serie de proteste, conduse de elevi de liceu și studenți, ca răspuns la introducerea limbii”Afrikaans” ca mediu de instruire în școlile locale.
Se estimează că 20.000 de elevi au participat la proteste. Protestatarii s-au adunat pentru a demonstra în mod pașnic. Manifestarea s-a transformat in revolta populara, dupa ce politia a deschis focul spre multime. Mulțimea a devenit agresivă, au început să arunce cu pietre, omorând doi membri ai consiliului de administrație West Rand, au dat foc unui număr de vehicule și clădiri asociate cu Departamentul de Educație Transvaal si ale poliției.
Un grup de 30 de elevi s-au adunat în afara Junior Liceul Phefeni cântând tradiționalul imn sotho “Morena Boloka Sechaba Sa Heso ‘. Când poliția a sosit mulțimea a devenit violent, aruncând cu pietre în poliție. Poliția la rândul său, a tras cu gaze lacrimogene în mulțime pentru a le dispersa. Există relatări contradictorii, cine a dat prima comandă pentru a trage. Numărul de protestatari uciși de către poliție este dat de obicei ca 176, dar s-au făcut estimări de până la 700. În amintirea acestor evenimente, 16 iunie este acum sărbătoare publică în Africa de Sud, “Ziua Tineretului”
16 iunie 1977 - A decedat inginerul german Wernher von Braun, constructor de rachete;
Wernher Magnus Maximilian, Freiherr von Braun, cunoscut mai ales ca Wernher von Braun (n. 23 martie 1912, Wyrzysk, Prussia, d. 16 iunie 1977, Alexandria, Virginia, SUA) om de știință germano-american, pionier și vizionar al dezvoltării tehnologiei și zborurilor rachetelor.
16 iunie 1977 - Leonid Brejnev a devenit preşedinte al URSS.
Leonid Ilici Brejnev (rusă: Леонид Ильич Брежнев, n. 19 decembrie 1906 – d. 10 noiembrie 1982) conducătorul efectiv al Uniunii Sovietice din 1964 până în 1982, în calitate de Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și în perioadele 1960 – 1964 și 1977 – 1982, președinte al Prezidiului Sovietului Suprem (șef al statului).
Nascut in Ucraina, in 19 decembrie 1906, intr-o familie de muncitori, Brejnev a condus Uniunea Sovietica intre anii 1964 – 1982, mai intai in calitate de secretar general al Partidului Comunist, apoi de spresedinte al Prezidiului Sovietului Suprem intre anii 1960-1964, apoi intre 1977-1982.
A promovat o politica rigida care a avut ca efect stagnarea vietii economice si sociale. De altfel, perioada cat s-a aflat in fruntea URSS a fost cunoscuta ca „epoca stagnarii”, el nereusind sa readuca tara in starea in care se afla pe vremea lui Stalin. A incetat din viata la 10 noiembrie 1982.
16 iunie 1979 - A murit marele actor roman Costache Antoniu. (“O scrisoare pierdută”, “Pasărea furtunii”, “Neamul Şoimăreştilor”);
Costache Antoniu (n. 25 februarie 1900, comuna Țigănași, județul Iași; d. 16 iunie 1979, București) a fost un actor român de teatru și film.
16 iunie 1983 - Iuri Andropov devine preşedinte al URSS, succedandu-l pe Leonid Brejnev.
Iuri Vladimirovici Andropov (n. 2 iunie 1914 (S.N. 15 iunie) — d. 9 februarie 1984) politician sovietic, șef al KGB, secretar general al PCUS din 12 noiembrie 1982 până la moarte, timp de doar șaisprezece luni.
16 iunie 1990 În cadrul unei sedinte, presedintele si guvernul Romaniei au analizat evenimentele grave petrecute in Bucuresti si manifestatiile de la Piata Universitatii.
În comunicatul care a urmat sedintei, s-a evocat “scenariul destabilizarii de stat”, situatie in care presedintele si Guvernul au cerut interventia armatei si sprijinul populatiei.
16 iunie 1991 - Se inaugureaza al doilea Pod de Flori peste Prut. De data aceasta, locuitorii din Moldova au putut să treacă fără acte hotarul în România.
Podul de Flori este denumirea acțiunilor ce s-au derulat pe malurile râului Prut la începutul anilor 1990 respectiv 1991, si mai apoi in 2015. Cu această ocazie, pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial, frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără acte. În mod simbolic, la aceste evenimente au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri. Primul Pod de Flori a avut loc pe 6 mai 1990.
Al doilea Pod de Flori s-a desfășurat pe 16 iunie 1991. De data aceasta, locuitorii din Moldova au putut să treacă fără acte hotarul în România. Al treilea Pod de Flori a fost organizat de către Platforma Unionistă ACTIUNEA2012 și Mișcarea Civică Tinerii Moldovei în data de 11 Iulie 2015. Motivul organizarii acestui pod de flori a fost de a-i intampina pe cei 1000 de locuitori din Moldova, ce au pornit in mars din Chisinau spre Bucuresti, pentru a cere Unirea Republicii Moldova cu România. Astfel incepand cu orele 10:00 acestia au trecut pe jos podul de cale ferata, fiind intampinati de locuitorii din România.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
16 iunie 1993 - Inaugurarea primului post privat de televiziune din România – S.O.T.I.
16 iunie 1995 - Un măslin adus din Israel și oferit Papei Ioan Paul al II-lea a fost plantat în gradina Vaticanului pentru a marca prima aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice între Sfântul Scaun și statul evreu.
16 iunie 1995 - Ioan Stoica, fostul patron al circuitului de intrajutorare Caritas, a fost condamnat de Tribunalul Judetean Cluj la sase ani inchisoare, pentru infractiunea de gestiune frauduloasa, bancruta frauduloasa, fals intelectual si uz de fals.
16 iunie 1997 - A fost adoptat Tratatul de la Amsterdam (Maastricht II), prin care se dorea crearea – prin extinderea UE – a unei Europe unite. Tratatul de la Amsterdam a fost adoptat de șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene (UE) la 16-17 iulie 1997 și semnat la 2 octombrie 1997. A intrat în vigoare la 1 mai 1999. Tratatul de la Amsterdam a amendat Tratatul de la Maastricht, fără însă a-l înlocui. Scopul lui inițial a fost de a asigura capacitatea de acțiune a UE și după extinderea spre est. Reformarea profundă a UE a eșuat însă, făcând necesare alte măsuri (vezi Tratatul de la Nisa și Constituția Europeană).
16 iunie 2000 - A decedat printesa Nagako, văduva împaratului Hirohito al Japoniei; (n. 1903).
16 iunie 2003 - Argentinianul Luis Moreno-Ocampo a depus jurământul, devenind primul Procuror al Curţii Penale Internaţionale (CPI), instanţă care se ocupă de sancţionarea încălcărilor grave ale drepturilor omului in lume.
16 iunie 2004 - O echipă de cercetători de la Universitatea Innsbruck (Austria) a publicat, în revista de ştiinţă „Nature”, un articol în care anunţa realizarea primei „teleportări”; experimentul nu presupunea deplasarea dintr-un spaţiu în altul, ci transferarea proprietăţilor fizice ale unui foton unui alt foton, instantaneu, fără a exista nici o cale de comunicare între cele două particule de lumină.
16 iunie 2005 - Al IV-lea Congres Internațional de Cardiologie Intervențională. (Târgu Mureș, 16-18)
16 iunie 2005 - Companiile Electro-Motive Diesel (EMD) și CFR Călători lansează pe piață prima serie de locomotive Diesel electrice clasa 621 modernizate.
16 iunie 2005 - Președintele Traian Băsescu și premierul Călin Popescu-Tăriceanu participă la reuniunea Consiliului European de vară. Șeful statului român are o întrevedere cu regele Belgiei, Albert al II-lea. Este prima dată când România și Bulgaria participă, în calitate de observator, la lucrările Consiliului European (Bruxelles, 16-17)
16 iunie 2005 - Premieră naţională a unei piese de teatru în limba rromani (tiganeasca), „Zurinka”, de Ziua Mondială a Limbii Rromani, stabilită de UNESCO pentru data de 16 iunie. (Teatrul „Ariel” din Târgu Mureş).
16 iunie 2013 - A decedat arhimandritul Iustin Pârvu, stareț al Mănăstirii Petru Vodă;
Iustin Pârvu (n. 10 februarie 1919, satul Poiana Largului, județul Neamț – d. 16 iunie 2013) a fost un cunoscut duhovnic și stareț al Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț. Alaturi de monahii Cleopa Ilie, Arsenie Boca , Ioanichie Bălan, Dumitru Stăniloae și Arsenie Papacioc, a fost un reprezentant de seama al Ortodoxiei românești contemporane.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
16-27 iunie 2016 - Sinodul Pan-Ortodox
Sinodul Pan-Ortodox, numit oficial Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe este un sinod care a avut loc pe 16 iunie – 27 iunie 2016 în insula Creta, Grecia. Pregătirea acestui sinod a început în 1961 și are drept scop rezolvarea problemelor care au început în secolul al XX-lea cu care se confruntă toate Bisericile autocefale ortodoxe. Printre temele discutate se află și „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine”, ce are drept scop implicarea mai activă a Bisericii Ortodoxe în Mișcarea Ecumenică.
Temele anunțate oficial la Conferința Pre-Sinodală Pan-Ortodoxă de la Chambésy, Elveția 2016 sunt:
- Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea de astăzi
- Diaspora ortodoxă
- Autonomie și mijloacele prin care aceasta este proclamată
- Taina Căsătoriei și impedimentele ei
- Importanța postului și respectarea sa
- Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
16 iunie 2017 - A murit Helmut Kohl, politician german, cancelar al Republicii Federale Germania (n. 1930)
Helmut Josef Michael Kohl (n. 3 aprilie 1930, Ludwigshafen, Germania – d. 16 iunie 2017, Ludwigshafen, Germania) a fost un politician german al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), cancelar al Republicii Federale Germania din 1982 până în 1998.
Mandatul său de cancelar a durat 17 ani, cu doi ani mai mult decât cel al lui Konrad Adenauer. Acesta a fost cel mai lung mandat al unui cancelar german de la Otto von Bismarck. Kohl este considerat principalul arhitect al Reunificării Germaniei, şi împreună cu preşedintele francez François Mitterrand este considerat de asemenea arhitectul Tratatul de la Maastricht, care a format Uniunea Europeană.[4]
Kohl a fost descris de către preşedinţii americani George W. Bush şi Bill Clinton ca fiind “cel mai bun lider european al celei de-a doua jumătăţi a secolului 20″.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
16 iunie 2020 - La Ordinea Zilei
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com