Evenimentele Zilei de 8 septembrie în Istorie

Brasov 8 septembrie 1990, prima întrunire a Rezistenţei Române, Zeci de mii de braşoveni aşteaptă un mesaj de reconstrucţie a speranţei - foto: vasilegogea.wordpress.com

Brasov 8 septembrie 1990, prima întrunire a Rezistenţei Române, Zeci de mii de braşoveni aşteaptă un mesaj de reconstrucţie a speranţei

foto preluat de pe vasilegogea.wordpress.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org, youtube.com

 

8 septembrie este a 251-a zi a calendarului gregorian și a 252-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 8 septembrie

(BOR) (†) Nașterea Maicii Domnului

"Nașterea Maicii Domnului" de Jusepe Leonardo - foto: ro.wikipedia.org

Nașterea Maicii Domnului” de Jusepe Leonardo – foto: ro.wikipedia.org

Nașterea Maicii Domnului este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, care este sărbătorit în 8 septembrie. Preasfânta Fecioară, Născătoarea de Dumnezeu Maria s-a născut din părinți în vârstă, care mai înainte fuseseră fără copii, pe nume Ioachim și Ana, ca răspuns la rugăciunile lor.

Creștinii ortodocși nu mărturisesc doctrina romano-catolică a Imaculatei Concepții a Mariei, prin care se presupune că Maria a fost ferită de păcatul strămoșesc pe care noi toți îl purtăm ca urmare a descendenței din Adam și Eva, anticipând astfel nașterea lui Hristos cel fără de păcat.

Biserica Ortodoxă mărturisește, bineînțeles, că Maica Domnului a primit păcatul strămoșesc, fiind concepută la fel ca întreaga omenire și astfel a avut nevoie de mântuire ca și noi. Credința ortodoxă nu tratează subiectul foarte clar, reținând doar mărturisirea că Maica Domnului ar fi primit păcatul originar și că Maria a devenit Preacurată în momentul Bunei Vestiri.

 

(BRU) (†) Nașterea Maicii Domnului

The Birth of the Blessed Virgin Mary by Giotto, in the Scrovegni Chapel Padua, Italy (circa 1305) - foto: en.wikipedia.org

The Birth of the Blessed Virgin Mary by Giotto, in the Scrovegni Chapel Padua, Italy (circa 1305) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

(BRC) Nașterea sf. Fecioare Maria

 

Ziua mondială pentru terapie fizică – kinetoterapie

Ziua mondială pentru terapie fizică – kinetoterapie este marcată în fiecare an la 8 septembrie pentru a creşte nivelul de conştientizare în ceea ce priveşte rolul profesiei în menţinerea şi îmbunătăţirea mobilităţii şi independenţei individului. Această zi a fost stabilită de Confederaţia Mondială pentru Terapie Fizică (WCPT), în anul 1951, anul fondării organizaţiei. Dacă la înfiinţare WCPT avea 11 organizaţii membre, în prezent numără 120 de organizaţii ce cuprind peste 450.000 de terapeuţi fizici din întreaga lume, potrivit www.wcpt.org şi colegiulfizioterapeutilor.ro.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internaţională pentru alfabetizare (ONU)

Ziua internaţională pentru alfabetizare este sărbătorită la data de 8 septembrie, reprezentând o oportunitate de evidenţiere atât a progresului obţinut în rata de alfabetizare la nivel mondial, cât şi a provocărilor cu care se confruntă încă acest sector.

Ziua internaţională pentru alfabetizare a fost iniţiată cu ocazia Conferinţei mondiale a miniştrilor educaţiei privind eradicarea analfabetismului, desfăşurată la Teheran, în perioada 8-19 septembrie 1965. În acest sens, a fost propusă data de 8 septembrie, aceasta fiind ziua inaugurală a Conferinţei. Ziua a fost proclamată însă un an mai târziu, mai exact la 26 octombrie 1966, în cadrul celei de-a XIV-a sesiuni a Conferinţei Generale UNESCO.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

România – Ziua petrolistului

foto: agerpres.ro

foto: agerpres.ro

Ziua petrolistului este sărbătorită începând cu anul 1990, la data de 8 septembrie, la iniţiativa Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente Petrom. Desfăşurându-se sub patronajul Sfintei Maria, aleasă drept protectoare a petroliştilor, această zi este dedicată personalului din industria petrolului, celor care lucrează în foraj, extracţie, prelucrarea şi cercetarea petrolului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 8 septembrie

 

Evenimentele Zilei de 8 septembrie în Istorie:

- 8 septembrie 1951 – Tratatul de la San Francisco;

- 8 septembrie 1990 – Prima întrunire a “Rezistenţei Române

 

14 aprilie – 8 septembrie Anul 70 - S-a incheiat Asediul Ierusalimului (70) – Parte din Războaiele Iudaico-Romane.

Asediul Ierusalimului (70) - "Masacrul" - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Asediul Ierusalimului (70) – “Masacrul” - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În luna august a anului 70 d.Hr. legionarii romani și-au înălțat drapelele în zona sacră a evreilor și au adus jertfe în fața lor. Deși jumătate de Ierusalim se află în mâinile dușmanului, deși – asemenea unor semne prevestitoare de rău -din Templul arzând se ridică sumbre coloane de fum, zeloții nu se predau. Ioan din Ghisala scapă, cu o ceată mai mare, din zona Templului în Orașul de Sus de pe colina vestică. Alții se refugiază în palatul lui Irod, cel cu turnuri puternice.

Încă o dată Titus trebuie să introducă în luptă geniștii, artileria, mașinăriile-berbece, toată strălucita sa tehnică de asediu. În septembrie sunt trecute și aceste ziduri, cucerite ultimele bastioane; rezistența este înfrântă definitiv. Pierderile umane ale iudeilor sunt inimaginabil de mari. În timpul asediului s-au aflat în cetate, conform datelor lui Tacit, 600 000 de oameni. Josephus notează ca număr al prizonierilor, fără a socoti și crucificații și spintecații, 97.000 și adaugă că pe o singură poartă iudeii au scos într-un interval de trei luni 115.800 de cadavre.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

8 septembrie 701 – A decedat papa Sergiu I.

Papa Sergiu I (* ? la Palermo; + 8 septembrie 701) a fost un papă al Romei. A ajuns în această funcție probabil pe data de 15 decembrie 687 - foto: en.wikipedia.org

Papa Sergiu I – foto: en.wikipedia.org

Papa Sergiu I (* ? la Palermo; + 8 septembrie 701) a fost un papă al Romei. A ajuns în această funcție probabil la data de 15 decembrie 687. Toată viața s-a implicat puternic în opera de creștinizare a Angliei . Regele vest-saxon (Sf.) Caedwalla a fost botezat de el. De asemenea l-a sprijinit pe Sf. Aldhelm (starețul de la Malmesbury) și l-a numit episcop pe englezul Sf. Willibrord, trimițându-l să predice în Frisonia. În jurul anului 693 a intrat în conflict cu împăratul Bizantului Iustinian al II-lea dupa ce a refuzat să semneze actele Conciliului „Quinisext”.

Din chestiunile de conflict au făcut parte mult discutata egalitate protocolară a Patriarhului de la Coinstantinopol cu Papa de la Roma, precum și interzicerea de a se ține post în zilele de sâmbătă șau înfățișarea lui Iisus ca Agnus Dei. Efortul împăratului de a-l aresta pe papă și de a-l transporta la Constantinopol, a eșuat datorită rezistenței milițiilor cetățenilor din Roma și a exarhului de la Ravenna. Papa Sergiu a îmbogățit slujba liturghiei, adăugând de pildă cântarea Agnus Dei la aceasta. Biserica Catolică îl sărbătorește pe 8 septembrie (prima lui mențiune s-a făcut în calendarul festiv al lui Willibrord).

 

8 septembrie 780 - Este încoronat împaratul bizantin Constantin al VI-lea (Orbul).

Constantin VI Orbul (Konstantinos Typhlos) (n. 14 ianuarie 771 e.n., Constantinopol, Imperiul Roman de Răsărit – d. 797 e.n.) a fost împărat bizantin între 780 şi 797, fiul lui Leon IV şi al Irinei - foto: ro.wikipedia.org

Constantin al VI-lea – foto: ro.wikipedia.org

Constantin VI Orbul (Konstantinos Typhlos) (n. 14 ianuarie 771 e.n., Constantinopol, Imperiul Roman de Răsărit – d. 797 e.n.) a fost împărat bizantin între 780 şi 797, fiul lui Leon IV şi al Irinei. A domnit pana in anul 797. La 18 august 797 a fost inlaturat de la conducerea Imperiului in urma unui complot. Conjuratii l-au orbit, l-au deportat departe de Constantinopol si l-au inchis intr-o manastire , unde probabil a murit la putin timp datorita ranilor, pe tron ramanand in urmatorii cinci ani mama sa, Irina Ateniana cunoscutǎ și ca Sfânta Irina.

 

8 septembrie 1157 - S-a născut Richard I Inimă de Leu, rege al Angliei (d. 6 aprilie 1199).

Richard I (n. 8 septembrie 1157, d. 6 aprilie 1199) a fost rege al Angliei în perioada 1189-1199. Era cunoscut și sub numele de Richard Inimă-de-Leu datorită reputației sale de mare lider militar - in imagine, Efigie (c. 1199) a lui Richard I la mănăstirea Fontevraud, Anjou - foto: ro.wikipedia.org

Efigie (c. 1199) a lui Richard I la mănăstirea Fontevraud, Anjou – foto: ro.wikipedia.org

Richard I (n. 8 septembrie 1157, d. 6 aprilie 1199) a fost rege al Angliei în perioada 1189-1199. Era cunoscut și sub numele de Richard Inimă-de-Leu datorită reputației sale de mare lider militar.

 

8 septembrie 1209 - S-a născut Sancho al II-lea al Portugaliei (d. 1248)

Sancho al II-lea al Portugaliei, supranumit Călugăr (n. 8 septembrie 1207, Coimbra - d. 4 ianuarie 1248, Toledo), a fost cel de-al patrulea rege al Portugaliei, fiul cel mare al lui Afonso al II-lea al Portugaliei cu soția sa, Prințesa Urraca de Castilia. Sancho a devenit rege în 1223 și a fost urmat de fratele său, Afonso al III-lea, în 1247. A murit în exil la Toledo, pe 4 ianuarie 1248 - foto: ro.wikipedia.org

Sancho al II-lea al Portugaliei - foto: ro.wikipedia.org

Sancho al II-lea al Portugaliei, supranumit Călugăr (n. 8 septembrie 1207, Coimbra – d. 4 ianuarie 1248, Toledo), a fost cel de-al patrulea rege al Portugaliei, fiul cel mare al lui Afonso al II-lea al Portugaliei cu soția sa, Prințesa Urraca de Castilia. Sancho a devenit rege în 1223 și a fost urmat de fratele său, Afonso al III-lea, în 1247. A murit în exil la Toledo, pe 4 ianuarie 1248.

 

8 septembrie 1331 - Stefan Uroš al IV-lea Dušan se declara rege al Serbiei.

Ștefan Uroș IV Dușan (1308 – 20 decembrie 1355), a fost regele Serbiei (din 8 septembrie 1331) și țar al sârbilor și grecilor (din 16 aprilie 1345). Sub conducerea sa, Serbia și-a atins apogeul extinderii teritoriale, Țaratul Sârb fiind unul dintre cele mai mari state din Europa în acea vreme. Stefan Uroš IV Dušan și Ioan Alexandru al Bulgariei au realizat o alianță, consfințită prin căsătoria regelui sârb cu Elena a Bulgariei, soră a lui Ioan Alexandru, în ziua de Paști din anul 1332. Coroana sa este păstrată la mănăstirea Cetinje din Muntenegru - foto: ro.wikipedia.org

Ștefan Dușan - foto: ro.wikipedia.org

Ștefan Uroș IV Dușan (1308 – 20 decembrie 1355), a fost regele Serbiei (din 8 septembrie 1331) și țar al sârbilor și grecilor (din 16 aprilie 1345). Sub conducerea sa, Serbia și-a atins apogeul extinderii teritoriale, Țaratul Sârb fiind unul dintre cele mai mari state din Europa în acea vreme. Stefan Uroš IV Dušan și Ioan Alexandru al Bulgariei au realizat o alianță, consfințită prin căsătoria regelui sârb cu Elena a Bulgariei, soră a lui Ioan Alexandru, în ziua de Paști din anul 1332. Coroana sa este păstrată la mănăstirea Cetinje din Muntenegru.

 

8 septembrie 1474 - S-a născut poetul renascentist Ludovico Ariosto (d. 6 iulie 1533)

Ludovico Ariosto (n. 8 septembrie 1474, Reggio Emilia - d. †6 iulie 1533, Ferrara) a fost un poet italian din epoca Renaşterii, cunoscut mai ales ca autor al poemului eroic "Orlando furioso" (1516) - foto: ro.wikipedia.org

Ludovico Ariosto – foto: ro.wikipedia.org

Ludovico Ariosto (n. 8 septembrie 1474, Reggio Emilia – d. †6 iulie 1533, Ferrara) a fost un poet italian din epoca Renaşterii, cunoscut mai ales ca autor al poemului eroic “Orlando furioso” (1516). Capodopera sa, poemul epic “Orlando furioso”, a fost una dintre sursele de inspiraţie pentru Ion Budai-Deleanu, autorul “Ţiganiadei”.

 

8 septembrie 1495 - A început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească.

Radu cel Mare a fost domn al Țării Românești din anul 1495 până în anul 1508. Născut în 1467, fiu al lui Vlad Călugărul, a domnit împreună cu tatăl sau în 1492 și apoi l-a succedat începând din 15 aprilie 1495 și până la moartea lui, în aprilie 1508.Cinci dintre fiii lui au fost domni ai Țării Românești. A avut 5 copii din căsătoria sa cu domnița Cătălina din Sărata:

- Vlad Vintilă

- Radu Paisie

- Mircea Ciobanul

- Cărstina, se căsătorește cu Stanciul din Bratovoești mare spătar 1559, mort în 1577

- Ana

- Boba, se căsătorește cu Monce, jupân și logofăt, omorât de către Vintilă

A mai avut și doi fii nelegitimi:

- Radu de la Afumați

- Radu Bădica

În timpul domniei sale a fost tipărit Liturghierul slavon al lui Macarie (1508) în spațiul românesc, reprezentând prima carte românească în istoria literaturii române, finalizat la data de 10 noiembrie 1508. Este înmormântat la Mănăstirea Dealu din Târgoviște.

 

8 septembrie 1504 - David, o sculptură realizată de Michelangelo Buonarotti care îl înfățișează pe eroul biblic David, a fost dezvelită la Florenta (Italia).

David de Michelangelo - foto: ro.wikipedia.org

David de Michelangelo – foto: ro.wikipedia.org

David este o sculptură, capodoperă a Renaşterii, creată între 1501 şi 1504 de artistul italian Michelangelo. Este o statuie de marmură albă care măsoară 4,34 metri (5,17 metri împreună cu soclul) a unui bărbat nud. Statuia îl reprezintă pe eroul biblic David. Statuia a fost realizată dintr-un bloc de marmură albă de Carrara, abandonată după eşecul altor sculptori.

Michelangelo a ştiut să profite din plin de strâmtimea blocului de marmură şi să forţeze unul din defecte (o spărtură în care artistul a săpat spaţiul dintre braţul drept şi tors) în favoarea sa. Michelangelo l-a reprezentat pe David cu praştia în mână, chiar înainte de lupta cu Goliat.

Iniţial plasat în faţa clădirii Palazzo Vecchio, în Piazza della Signoria, originalul se află, din 1873, expus la Galleria dell’Accademia din Florenţa. Pentru a fi ferită de intemperii şi acte de vandalism, statuia a fost îndepărtată din piaţă în 1873, şi relocată în Galleria dell’Accademia. O replică a statuii a fost amplasată în 1910 în Piazza della Signoria

 

8 septembrie 1613 - A murit compozitorul italian Carlo Gesualdo (Gesualdo da Venosa) ; (n. 1566).

Gesualdo da Venosa (sau Carlo Gesualdo), compozitor italian renascentist, s-a născut la Napoli în 1560 şi a murit în Avellino în 1613 - foto: ro.wikipedia.org

Gesualdo da Venosa – foto: ro.wikipedia.org

Gesualdo da Venosa (sau Carlo Gesualdo), compozitor italian renascentist, s-a născut la Napoli în 1560 şi a murit în Avellino în 1613. A aparţinut unei familii nobiliare foarte bogate din sudul Italiei. De mic şi-a manifestat înclinaţia către muzică şi a urmat studii de specialitate foarte temeinice. Încă din adolescenţă compune cu o mare uşurinţă şi cântă cu virtuozitate la lăută. După anul 1590, biografia sa devine controversată.

Opera sa se remarcă printr-o expresivitate ieşită din comun şi prin folosirea îndrăzneaţă a armoniilor cromatice, într-un mod nemaiîntâlnit până la el. Creaţii: Muzică laică: 7 volume de madrigale (ultimul, publicat postum în 1694).; Muzică religioasă: două cărţi de Sacrae cantiones.

 

8 septembrie 1636 - A fost fondată Universitatea Harvard.

Engraving of Harvard College by Paul Revere, 1767 - foto: en.wikipedia.org

Engraving of Harvard College by Paul Revere, 1767 – foto: en.wikipedia.org

Universitatea Harvard (engleză Harvard University) este o universitate privată, aflată în orașul Cambridge, statul Massachusetts, Statele Unite. A fost întemeiată la 8 septembrie 1636, prin votul Înaltei Curți a coloniei britanice din golful Massachusetts, Province of Massachusetts Bay, fiind cea mai veche universitate din Statele Unite.

În topul „Times Higher Education” este considerată a doua universitate din lume. Instituția a fost denumită Colegiul Harvard pe 13 martie 1639, după cel care a investit cei mai mulți bani în universitate, un tânăr preot numit John Harvard. Absolvent al Colegiului Emmanuel, din Cambridge, John Harvard a lăsat prin testament câteva sute de cărți care să formeze baza de carte a bibliotecii universității și câteva sute de lire sterline.

La Harvard, la 5 iunie 1947, secretarul de stat George Marshall a rostit discursul despre Programul pentru redresarea economică a Europei (European Recovery Program (ERP)) cunoscut sub numele de „Planul Marshall”. 75 de laureați ai Premiului Nobel sunt asociați, într-un fel sau altul, cu această universitate.

Din 1974, 19 câștigători ai Premiului Nobel și 15 laureați ai premiului Pulitzer au fost cadre didactice la celebra universitate. În prezent, universitatea Harvard are un buget mai mare decât orice altă instituție de învățământ din lume. Una dintre instituțiile cele mai importante ale Universității Harvard este Centrul de astrofizică Smithsonian și baza de date Astrophysics Data System, care stochează сele mai importante date astronomice din lume.

 

8 septembrie 1761 - A avut loc căsătoria regelui George al III-lea al Regatului Unit cu ducesa Charlotte de Mecklenburg-Strelitz.

George al III-lea (George William Frederick; 4 iunie 1738 – 29 ianuarie 1820) a fost rege al Regatului Unit și rege al Irlandei din 25 octombrie 1760 până la unirea acestor țări la 1 ianuarie 1801; după această dată a fost rege al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei până la moartea sa - in imagine, George al III-lea, Rege al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei; Rege al Hanovrei, portret de Allan Ramsay, 1762 - foto: ro.wikipedia.org

George al III-lea, portret de Allan Ramsay, 1762 – foto: ro.wikipedia.org

George al III-lea (George William Frederick; 4 iunie 1738 – 29 ianuarie 1820) a fost rege al Regatului Unit și rege al Irlandei din 25 octombrie 1760 până la unirea acestor țări la 1 ianuarie 1801; după această dată a fost rege al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei până la moartea sa – in imagine, George al III-lea, Rege al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei; Rege al Hanovrei.

Charlotte de Mecklenburg-Strelitz (19 mai 1744 – 17 noiembrie 1818) a fost regină a Marii Britanii, soţia regelui George al III-lea al Regatului Unit -  Princess Charlotte by Johann Georg Ziesenis, c. 1761- foto: en.wikipedia.org

Princess Charlotte by Johann Georg Ziesenis, c. 1761- foto: en.wikipedia.org

Charlotte de Mecklenburg-Strelitz (19 mai 1744 – 17 noiembrie 1818) a fost regină a Marii Britanii, soţia regelui George al III-lea al Regatului Unit. Regina Charlotte a fost patroană a artelor, printre alţii susţinându-i pe Johann Christian Bach şi Wolfgang Amadeus Mozart. Era botanist amator şi a ajutat la fondarea Kew Gardens. George al III-lea şi regina Charlotte au avut 15 copii.

 

8 septembrie 1779 - S-a născut sultanul otoman Mustafa al IV-lea; (d.1808). A domnit din 29 mai 1807 pana la 15 noiembrie 1808, cand a fost inlaturat de la tron de fratele sau vitreg Mahmud al II-lea.

 

8 septembrie 1793 - Se desfășoară Bătălia de la Hondschoote dintre trupele Republicii franceze si cele ale Primei Coalitii.

The Battle of Hondschoote 1793 Original typogravure by Boussod & Valadon after a painting by Eugène Lami. 1890 - foto: en.wikipedia.org

The Battle of Hondschoote 1793 Original typogravure by Boussod & Valadon after a painting by Eugène Lami. 1890 – foto: en.wikipedia.org

Trupele generalului francez Houchard inving armata ducelui de York si Albany si elibereaza orasul port Dunquerque.

 

8 septembrie 1830 - S-a născut Frédéric Mistral, poet francez, laureat al Premiului Nobel (d. 1914)

Frédéric Mistral (n. 8 septembrie 1830 Maillane, Bouches-du-Rhône - d. 25 martie, 1914 Maillane) poet francez de limbă provensală, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1904 - foto: ro.wikipedia.org

Frédéric Mistral – foto: ro.wikipedia.org

Frédéric Mistral (n. 8 septembrie 1830 Maillane, Bouches-du-Rhône – d. 25 martie, 1914 Maillane) poet francez de limbă provensală, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1904 (împreună cu dramaturgul spaniol José Echegaray). Motivația Juriului Nobel:

ca o recunoaștere a originalității lui pline de prospețime și a inspirației adevărate a creației lui poetice, care reflectă fidel priveliștile țării sale și sufletul autentic al poporului său, și, de asemenea, ca o recunoaștere a activității lui semnificative ca filolog provensal

În anul 1854 a fondat în Provence o grupare literară, numită a „felibrilor”, care viza independența culturală a Provenței, reînvierea și promovarea limbii, literaturii și tradițiilor provensale, după modelul unui clasicism meridional. A fost prieten cu Vasile Alecsandri.

 

8 septembrie 1831 - William al IV-lea este încoronat rege al Marii Britanii și al Hanovrei.

William IV (William Henry; 21 august 1765 - 20 iunie 1837) a fost rege al Hanovrei şi al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de la 26 iunie 1830 până la moartea sa - in imagine, William IV, pictură de Sir Martin Archer Shee, 1833 - foto: ro.wikipedia.org

William IV, pictură de Sir Martin Archer Shee, 1833 – foto: ro.wikipedia.org

William IV (William Henry; 21 august 1765 – 20 iunie 1837) a fost rege al Hanovrei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de la 26 iunie 1830 până la moartea sa. William, cel de-al treilea fiul a lui George III și fratele mai mic al regelui George IV, a fost ultimul rege și penultimul monarh din Casa de Hanovra.

 

8 septembrie 1841 - S-a născut Antonín Dvořák, compozitor ceh, împreuna cu Bedrich Smetana, a pus bazele școlii muzicale naționale cehe (d. 1 mai 1904).

Antonín Leopold Dvořák (n. 8 septembrie 1841, Nelahozeves – d. 1 mai 1904, Praga) a fost un compozitor de muzică clasică originar din regiunea Boemia din Cehia - foto: ro.wikipedia.org

Antonín Dvořák - foto: ro.wikipedia.org

Antonín Leopold Dvořák (n. 8 septembrie 1841, Nelahozeves – d. 1 mai 1904, Praga; numele său se pronunță aproximativ ‘dvo-jac) a fost un compozitor de muzică clasică originar din regiunea Boemia din Cehia.

 

8 septembrie 1873 - S-a născut Alfred Jarry, dramaturg şi prozator, precursor al suprarealismului („Ubu rege”, 1896); (m. 1 noiembrie 1907).

Alfred Jarry (n. 8 septembrie 1873, Laval, Franţa – d. 1 noiembrie 1907, Paris, Franţa) a fost un scriitor francez - in imagine, Portrait of Alfred Jarry in 1896 -  foto: ro.wikipedia.org

Portrait of Alfred Jarry in 1896 -
foto: ro.wikipedia.org

Alfred Jarry (n. 8 septembrie 1873, Laval, Franţa – d. 1 noiembrie 1907, Paris, Franţa) a fost un scriitor francez. Opera sa literară, care se înscrie în domeniul absurdului, grotescului, este considerată ca precursoare a suprarealismului.

 

8 septembrie 1888 - La Londra este găsit corpul celei de-a doua victime a lui Jack Spintecătorul, Annie Chapman.

1869 photograph of Annie Chapman, a victim of Jack the Ripper - foto: en.wikipedia.org

1869 photograph of Annie Chapman, a victim of Jack the Ripper – foto: en.wikipedia.org

 

8 septembrie 1894 - A încetat din viaţă Hermann von Helmholtz, medic și fiziolog german (n. 31 august 1821).

Hermann Ludwig Ferdinand von Helmholtz (31 august 1821 – 8 septembrie 1894) a fost un medic şi fizician german -  foto: ro.wikipedia.org

Hermann von Helmholtz - foto: ro.wikipedia.org

Hermann Ludwig Ferdinand von Helmholtz (31 august 1821 – 8 septembrie 1894) a fost un medic şi fizician german. A formulat principiul transformării şi conservării energiei, a inventat oftalmoscopul; Enciclopedia Britannica din 1911, scria: „viața sa a fost de la început până la sfârșit una dedicată științei, și el trebuie considerat unul din cei mai de seamă intelectuali ai secolului al XIX-lea.”

 

8 septembrie 1900 - Un uragan care a lovit orașul Galveston, Texas a făcut mai mult de 8 000 de victime umane.

 

8 septembrie 1907 - A încetat din viaţă Iosif Vulcan, poet, prozator şi dramaturg, coordonator al revistelor „Familia” şi „Şezătoarea”; (n. 31 martie 1841).

Iosif Vulcan (n. 31 martie 1841, Holod, Bihor - d. 8 septembrie 1907, Oradea) publicist și scriitor român, animator cultural, membru al Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

Iosif Vulcan – foto: ro.wikipedia.org

Iosif Vulcan (n. 31 martie 1841, Holod, Bihor – d. 8 septembrie 1907, Oradea) publicist și scriitor român, animator cultural, membru al Academiei Române. În februarie 1866, Iosif Vulcan a primit la sediul redacției revistei „Familia” de la un „privatist” de la Gimanziul din Cernauti , o scrisoare însoțită de o poezie, „De-aș avea”, semnată Mihai Eminovici. Este încântat de poezia primită, permițându-și însă o modificare, și anume, romanizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu. Din acest motiv, Iosif Vulcan este considerat „nașul literar” al celui mai mare poet român.

 

8 septembrie 1910 - S-a nascut actorul francez de teatru și film, mim, regizor și director de teatru Jean Louis Barrault ; (d. 1994).

 

8 septembrie 1926 - A încetat din viaţă Vasile Bogrea, filolog şi lingvist, specialist în limbile clasice. A pus împreună cu Sextil Puşcariu, bazele Muzeului Limbii Române. A fost membru corespondent al Academiei Române; (n. 6 octombrie 1881)

 

8 septembrie 1930 - S-a născut Petre Salcudeanu, scriitor, scenarist şi om politic roman (ministru al Culturii între 28 august şi 5 noiembrie 1993). A absolvit Facultatea de Critică și Literatură din Moscova și Facultatea de Filozofie din București. Romanul „Biblioteca din Alexandria” i-a adus Premiul Uniunii Scriitorilor şi al Academiei Române); (d. 6 noiembrie 2005). A ocupat funcția de ministru al Culturii din România în 1993 și a fost membru fondator al Uniunii Scriitorilor din Romania.

 

8 septembrie 1940 - Masacrul de la Ciumărna.

Masacrul de la Treznea (9 septembrie 1940) - Trupele maghiare mărșăluiesc în Zalău in ajunul masacrului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Masacrul de la Treznea (9 septembrie 1940) – Trupele maghiare mărșăluiesc în Zalău in ajunul masacrului – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La 8 septembrie 1940 în Ciumărna trupele ungare au ucis 11 români: Ioan Ghiurutan, subprimar, Ioan Țiriac și soția sa Ana, N. Rati, Teodor Țiriac, Rozalia Țiriac, Gavrilă Oprea Ticău, Gavrilă Ortelecan, Florea Ciglăneanu, Niculae Barburaș și un țăran din Trăznea.

În 1940, pe lângă cei 873 de români, locuiau aici doar 22 de maghiari și 11 evrei. Pentru a evita deportarea, evreii s-au declarat etnici maghiari, renunțând la numele evreiești și adoptând nume de rezonanță maghiară. După masacru, autoritățile ungare au adus alți 21 de maghiari, jandarmi și alți funcționari, crescând astfel la 54 numărul maghiarilor din sat.
articol preluat de pe ro.wikipedia.org

 

8 septembrie 1940 - Masacrul de la Nușfalău – La 8 septembrie 1940, în comuna Nușfalău-Sălaj, trupe ale armatei maghiare cu sprijinul unor localnici comit un masacru împotriva civililor români. Au fost torturați și uciși 11 oameni din satul bihorean Almașu Mare (două femei și 9 bărbați), aflați în trecere prin Nușfalău.

 

8 septembrie 1941 - Începe blocadei Leningradului de catre trupele germane, in timpul celui de-al doilera razboi mondial. Se va incheia la data de 27 ianuarie 1944.

 

8 septembrie 1944 - Al doilea război mondial – Londra a fost lovită pentru prima dată de rachetele germane V-2.

V-2 (în germană: Vergeltungswaffe 2 - "Arma Răzbunării 2"; menționată în literatura sovietică/rusă ca Fau-2 (Фау-2), după pronunția germană a literei ”V”), al cărei nume tehnic este Aggregat-4 (A4), a fost prima rachetă balistică cu rază lungă de acțiune dezvoltată în timpului celui de-al Doilea Război Mondial în Germania, cu scopul expres de a fi folosită împotriva Londrei, iar mai târziu a Antwerpenului - in imagine, Replica unei rachete V-2 în muzeul Peenemünde - foto: ro.wikipedia.org

Replica unei rachete V-2 în muzeul Peenemünde – foto: ro.wikipedia.org

V-2 (în germană: Vergeltungswaffe 2 – “Arma Răzbunării 2“; menționată în literatura sovietică/rusă ca Fau-2 (Фау-2), după pronunția germană a literei ”V”), al cărei nume tehnic este Aggregat-4 (A4), a fost prima rachetă balistică cu rază lungă de acțiune dezvoltată în timpului celui de-al Doilea Război Mondial în Germania, cu scopul expres de a fi folosită împotriva Londrei, iar mai târziu a Antwerpenului.

 

8 septembrie 1949 - A încetat din viaţă Richard Strauss, compozitor şi dirijor, reprezentant al post-romantismului („Aşa grăit-a Zarathustra”, „Don Juan”; „Salomeea”, „Electra”) ; (n. 11 iunie 1864).

 

8 septembrie 1951 - A fost semnat oficial de 48 de țări Tratatul de la San Francisco.

Yoshida şi membrii delegaţiei japoneze semnează Tratatul de la San Francisco (8 septembrie 1951) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Yoshida şi membrii delegaţiei japoneze semnează Tratatul de la San Francisco (8 septembrie 1951) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tratatul de la San Francisco, între Japonia și o parte a Puterilor Aliate, a fost semnat oficial de 48 de țări la 8 septembrie 1951, la War Memorial Opera House din San Francisco, California și a intrat în vigoare la 28 aprilie 1952. Scopul tratatului a fost de a pune capăt oficial celui de al Doilea Război Mondial, de a pune capăt poziției Japoniei ca putere imperială și de a aloca despăgubiri civililor și foștilor prizonieri de război din țările aliate, care suferiseră din cauza crimelor de război comise de japonezi. Acest tratat a invocat Carta Organizației Națiunilor Unite și Declarația Universală a Drepturilor Omului.

O delegatie a Uniunii Sovietice condusa de viceministrul de externe Andrei Gromiko a luat parte la conferința de la San Francisco, dar incă de la începutul conferinței, și-a exprimat opoziția față de textul tratatului pregătit de Statele Unite și de Regatul Unit. Delegația sovietică a făcut mai multe tentative procedurale nereușite de a tergiversa conferința, pretinzand printre altele că tratatul încalcă Acordul de la Yalta nerecunoscând suveranitatea Uniunii Sovietice asupra Sahalinului de Sud și asupra Insulelor Kurile. Abia la 19 octombrie 1956, Japonia și URSS au semnat o Declaratie Comuna prin care au pus capăt războiului și au restabilit relațiile diplomatice.

Împreună cu Tratatul de Securitate semnat în același an, Tratatul de la San Francisco a marcat începutul „Sistemului San Francisco”, termen introdus de istoricul John W. Dower, care însumează efectele relației Japoniei cu Statele Unite și rolul său în arena internațională așa cum a fost trasat de aceste tratate.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

8 septembrie 1951 - S-a nascut Bela Marko, politician român de etnie maghiară, lider al formatiunii Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania.

 

8 septembrie 1954 - Microbiologul american Jonas Edward a realizat primul vaccin împotriva poliomielitei; la 12 aprilie 1955, vaccinul a început să fie comercializat pe piața americană.

Magazine photo of Jonas Salk to O'Neill, "the most elaborate program of its kind in history, involving 20,000 physicians and public health officers, 64,000 school personnel, and 220,000 volunteers," with over 1,800,000 school children participating in the trial. A 1954 Gallup poll showed that more Americans knew about the polio field trials than could give the full name of the President - foto: en.wikipedia.org

Magazine photo of Jonas Salk to O’Neill, “the most elaborate program of its kind in history, involving 20,000 physicians and public health officers, 64,000 school personnel, and 220,000 volunteers,” with over 1,800,000 school children participating in the trial. A 1954 Gallup poll showed that more Americans knew about the polio field trials than could give the full name of the President – foto: en.wikipedia.org

 

8 septembrie 1959 - România a fost inclusă în componența Comitetului pentru examinarea problemelor dezarmării, instituit în baza unui acord între cele patru mari puteri (SUA, Marea Britanie, Franța, URSS); Comitetul era format din zece state: SUA, Marea Britanie, Franța, Italia, Canada, URSS, Bulgaria, Polonia, România și Cehoslovacia (își va începe lucrările la Geneva, în martie 1960).

 

8 septembrie 1965 - A încetat din viaţă chimistul Hermann Staudinger, (Premiul Nobel, 1953),considerat întemeietorul chimiei macromoleculare; a descoperit şi a explicat fenomenul polimerizării ; (n. 23 martie 1881).

 

8 septembrie 1966 - Televiziunea americana NBC difuzeaza primul episod al serialului stiintifico-fantastic Star Trek .

 

8 septembrie 1975 - Ia ființă compania de transport aerian LAR (Liniile Aeriene Române).

 

8 septembrie 1979 - S-a născut Pink, cântăreață americană.

Alecia Beth Moore (n. 8 septembrie, 1979), cunoscută sub numele de scenă Pink (uneori scris P!nk), este o cântăreață câștigătoare a două premii Grammy care a devenit celebră în 2000 datorită albumului Can’t Take Me Home. Al doilea ei album, Missundaztood a devenit cel mai bine vândut din cariera sa. Spre deosebire de primul, care a avut influențe R&B, Missundaztood a fost orientat mai mult spre pop rock.

Al treilea material discografic, Try This, nu s-a bucurat de un succes la fel de mare ca anteriorul. După o pauză, Pink s-a reîntors pe scena muzicală cu albumul I’m Not Dead (2006) care s-a comercializat în peste 1,5 milioane de exemplare numai în Statele Unite. În total, Pink a vândut peste 29 de milioane de unități ale albumelor ei în toată lumea. Al cincilea album, Funhouse, a fost lansat în octombrie 2008.

Este recunoscută prin simțul ei vestimentar neconvențional și glasul său puternic. P!nk a fost clasată pe locul 12 în UK Music Hall of Fame pentru primii ani ai secolului al XXI-lea. Calitățile ei vocale au fost comparate cu cele ale lui Janis Joplin, considerată de P!nk unul dintre idolii săi. În septembrie 2013 Pink a fost desemnată Femeia Anului 2013 de către revista Billboard, după ce artista americană a reușit să ajungă în acest an pentru prima oară pe primul loc în topul Billboard al albumelor.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; wmh.pinkspage.com

 

8 septembrie 1981′- A încetat din viaţă fizicianul Hideki Yucawa (Premiul Nobel pentru Fizică, 1949); s-a ocupat de fizica nucleară şi de razele cosmice, emiţând ipoteza existenţei mezonului, particulă descoperită, ulterior, în razele cosmice ; (n. 23 ianuarie 1907).

 

8 septembrie 1990 - A avut loc, la Braşov, din iniţiativa „Mişcării 15 noiembrie 1987”, Prima Intrunire a Rezistenţei Române. Au participat Societatea Timişoara, GDS, AFDP, CADA, Asociaţia „21 Decembrie”.

O parte dintre participanţii la prima Întrunire a Rezistenţei Române: Doru Mihiţ („Societatea Timişoara„), Dumitru Iuga (liderul Sindicatului liber din Televiziunea română), Mircea Brenciu (revista ASTRA), Vasile Gogea (Mişcarea 15 Noiembrie, revista ASTRA), Stelian Tănase (revista 22), Marian Muntenu (Liga studenţilor Bucureşti), Mirela Roznoveanu (reporter special România liberă), Smaranda Enache (Liga Pro Europa – Tîrgu Mureş), Ana Şincai (Grupul pentru dialog social – GDS), Mircea Sevaciuc (Liderul Mişcării 15 Noiembrie), Constantin Ticu Dumitrescu (AFDPR), Mihai Gheorghiu (Liga studenţilor), Mihai Şora (filosof, GDS), Adrian Moruzi (Pro Democraţia), Vasile Anghel (preşesinte Asociaţia 15 Noiembrie 1987), Gavrilă Filichi, Dănuţ Iacob, Voinea Stan (Asociaţia 15 Noiembrie 1987) - foto preluat de pe vasilegogea.wordpress.com

O parte dintre participanţii la prima Întrunire a Rezistenţei Române: Doru Mihiţ („Societatea Timişoara„), Dumitru Iuga (liderul Sindicatului liber din Televiziunea română), Mircea Brenciu (revista ASTRA), Vasile Gogea (Mişcarea 15 Noiembrie, revista ASTRA), Stelian Tănase (revista 22), Marian Muntenu (Liga studenţilor Bucureşti), Mirela Roznoveanu (reporter special România liberă), Smaranda Enache (Liga Pro Europa – Tîrgu Mureş), Ana Şincai (Grupul pentru dialog social – GDS), Mircea Sevaciuc (Liderul Mişcării 15 Noiembrie), Constantin Ticu Dumitrescu (AFDPR), Mihai Gheorghiu (Liga studenţilor), Mihai Şora (filosof, GDS), Adrian Moruzi (Pro Democraţia), Vasile Anghel (preşesinte Asociaţia 15 Noiembrie 1987), Gavrilă Filichi, Dănuţ Iacob, Voinea Stan (Asociaţia 15 Noiembrie 1987) – foto preluat de pe vasilegogea.wordpress.com

Prima săptămînă a lui septembrie 1990 arată un Braşov prins într-un lanţ de evenimente neliniştitoare pentru putere: Tractorul intră în grevă, Petre Roman este huiduit de muncitorii grevişti, la Combinatul Chimic din Făgăraş se produce o explozie puternică, în pădurile de lîngă Săcele se semnalează începuturi repetate de incendii, Federaţia Sindicală Înfrăţirea, cu Mişcarea 15 Noiembrie ca membru fondator, are la Braşov Conferinţa Extraordinară.

Deci nimic comod pentru cei de la putere. La toate acestea se adaugă începutul Întrunirii Rezistenţei Române, de care presa centrală aservită puterii, ce să mai vorbim de Televiziunea lui Răzvan Theodorescu şi Emanoil Valeriu, nu spune nimic, deşi am avut grijă să trimitem notificări-invitaţii tuturor acestor instituţii.” Astfel descrie Mircea Sevaciuc, în cartea sa de „memorii” 15 NOIEMBRIE 1987 – ZIUA DEMNITĂŢII (Editura Kron-Art, Braşov, 2007), atmosfera generală din Braşov în zilele primei Întruniri a Rezistenţei Române.
cititi mai mult pe vasilegogea.wordpress.com

 

8 septembrie 1991 - Republica Macedonia și-a declarat in urma unui referendum independența față de Iugoslavia, fiind numita Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM). Denumirea oficiala a acestei tari este disputata din cauza neintelegerilor cu Grecia vecina,care respinge aceasta denumire pentru motivul ca ea apartine istoriei sale nationale si unui teritoriu aflat in prezent in componenta sa.

 

8 septembrie 1994 - Are loc, la Berlin, ceremonia plecării trupelor aliate (americane, britanice și franceze) prezente în Berlinul de Vest după anul 1945. Ceremonia a avut loc în prezența președintelui Franței,Francois Mitterand, a premierului britanic, John Major, a secretarului de stat american, Warren Cristopher și a cancelarului german, Helmuth Kohl.

 

8 septembrie 1994 - Un Boeing 737 cu 132 de oameni la bord, s-a prăbușit în apropiere de aeroportul internațional Pittsburgh; n-au fost supraviețuitori.

 

8 septembrie 2004 - Nava spațială Genesis, care a fost lansată în urmă cu patru ani pentru a explora vântul solar, s-a prăbușit în Utah pentru că nu s-a deschis parașuta de frânare.

 

8 septembrie 2004 - S-a stins din viata la Bucuresti, popularul interpret roman de muzica usoara Dan Spataru ; (n. 1939).

Dan George Spătaru (n. 2 octombrie 1939, Aliman, Constanța – d. 8 septembrie 2004, București) a fost unul dintre cei mai prolifici cântăreți români de muzică ușoară. Au avut un mare succes de public cantecele sale „Ţărăncuţă, ţărăncuţă„, „Nici o lacrimă„, „Nu-ţi şade bine cînd plîngi„, „Nu m-am gîndit la despărţire„, „Oare, Oare„, „Îţi pare rău”, „În rîndul patru„,”Drumurile noastre„. Dan Spătaru a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: 16 minute și 19 secunde: „prin 1967 am fost la un festival internațional în Cuba, la Varadero, unde sunt trecut în Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute și 19 secunde!“ La înmormîntarea sa au venit peste 10 000 de oameni.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

8 septembrie 2005 - Iuri Iehanurov a devenit prim-ministru interimar al Ucrainei.

Iuri Ivanovici Iehanurov (n. 23 august 1948) este un politician ucrainean. A fost numit prim-minstru interimar al Ucrainei la 8 septembrie 2005 - foto: ro.wikipedia.org

Iuri Iehanurov (2013) - foto: ro.wikipedia.org

Iuri Ivanovici Iehanurov (n. 23 august 1948) este un politician ucrainean. A fost numit prim-minstru interimar al Ucrainei la 8 septembrie 2005.

 

8 septembrie 2009 - La 74 de ani de la primele autoturisme Ford produse în România (București, Floreasca), noua uzină de la Craiova a început producția de serie cu o autoutilitară de clasă medie, Ford Connect.

 

8 septembrie 2009 - A decedat fizicianul danez Aage Niels Bohr ,fiul Margrethei și a marelui fizician Niels Bohr. laureat Nobel , el însuși un important specialist în fizica nucleara , laureat al Premiului Nobel pentru fizica , în 1975 ; (n. 19 iunie 1922).

 

8 septembrie 2012 - A decedat in California , Bill Moggridge, designer britanic, autor și educator, realizatorul primului laptop din lume, Grid Compass , un computer pliabil care a fost folosit si pe naveta spatiala Discovery in 1985; (n. 25 iunie 1943)

 

8 septembrie 2019 - Burkina: Cel puţin 20 de morţi în atacuri în nordul ţării (surse de securitate) Cel puţin 20 de persoane au fost ucise duminică în două atacuri, între care unul cu dispozitiv exploziv improvizat (IED), în două localităţi din provincia Sanmatenga, nordul Burkina Faso, au anunţat surse de securitate şi locale, relatează AFP. “Un vehicul de transport mixt – mărfuri şi pasageri – a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat în zona Barsalogho, în urma exploziei fiind înregistraţi cel puţin 12 morţi în rândul pasagerilor, în majoritate comercianţi, duminică după-amiază”, a indicat o sursă de securitate.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

8  septembrie 2019 - Echipa națională de tenis de masă feminin a României a câștigat pentru a cincea oară titlul european.

Tenis de masă - Echipa feminină a României, din nou campioană europeană (8 septembrie 2019) - foto preluat de pe agerpres.ro

Tenis de masă – Echipa feminină a României, din nou campioană europeană (8 septembrie 2019) – foto preluat de pe agerpres.ro

Selecţionata feminină a României a cucerit medaliile de aur la Campionatele Europene de tenis de masă pe echipe de la Nantes (Franţa), duminică, după ce a învins Portugalia cu scorul de 3-0 în finală. România şi-a trecut în palmares al cincilea său titlu continental, după cele din 1992, 2002, 2005 şi 2017.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

8 septembrie 2020 - La Ordinea Zilei

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; .youtube.com