La ordinea zilei – 16 iunie 2020

16 iunie - Ziua internaţională a remiterilor familiale (ONU) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

16 iunie – Ziua internaţională a remiterilor familiale (ONU)

foto si articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 16 iunie

Ortodoxe – Sf. Ier. Tihon, Episcopul Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, Episcopul Apoloniadei

Greco-catolice – Sf. ep. Tihon Taumaturgul

Romano-catolice – Ss. Benone, ep.; Iudita, văduvă, m.

 

Ziua internaţională a remiterilor familiale (ONU)

Ziua internaţională a remiterilor familiale (“International Day of Family Remittances“) este sărbătorită în fiecare an la data de 16 iunie, pentru a recunoaşte contribuţia financiară semnificativă a celor peste 200 de milioane de lucrători migranţi, pentru bunăstarea familiilor pe care le lasă acasă, reprezentând circa 800 milioane de persoane, şi pentru dezvoltarea durabilă a ţărilor lor de origine, peste 125 de state primitoare la nivel mondial, potrivit site-ului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, www.un.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Mondială a Limbii Rromani, stabilită de UNESCO

Limba romani (numită și rromani sau țigănească; autonim: romani ćhib) este limba vorbită de romi. Face parte din grupul indic, ramura indo-ariană a limbilor indo-europene. Cu cca. 5–6 milioane de vorbitori, este utilizată în țări de pe toate continentele, cei mai mulți în estul Europei. Limba este similară cu alte limbi din nordul Indiei (în special punjaba), regiune de unde se presupune că provin romii.

Unii consideră că romani este un grup de dialecte, în timp ce alții cred că există mai multe limbi romani înrudite. Potrivit publicației Ethnologue, șapte varietăți de romani sunt suficient de divergente pentru a fi considerate limbi de sine stătătoare. Cele mai mari dintre acestea sunt romani vlax (peste 500.000 de vorbitori), romani balcanică (în jur de 600.000 de vorbitori nativi) și romani sinte (200.000 de vorbitori). Unele comunități rome vorbesc limbi mixte bazate pe limba regiunii în care locuiesc, dar care păstrează vocabularul romani. Aceste limbi sunt cunoscute de lingviști mai degrabă ca varietăți para-romani, decât dialecte ale limbii romani propriu-zise. Diferențele dintre multele varietăți de romani pot fi la fel de mari ca, de exemplu, diferențele dintre limbile slave.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

Guvernul a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă

Guvernul a decis, marţi, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. “După un număr de 166 de cazuri noi ieri, astăzi am avut 250 de cazuri, 10 decese de ieri până astăzi, avem peste 4.500 de cazuri active, în acest context şi tocmai în evoluţia focarelor care se află în diseminare, s-a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă”, a declarat Tătaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. El a adăugat că în aceste condiţii se gestionează în continuare şi un al treilea pachet de măsuri de relaxare.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Instabilitate atmosferică accentuată în Capitală, în următoarele trei zile

Conform specialiştilor, în intervalul 16 iunie, ora 10:00 – 18 iunie, ora 10:00, în Capitală vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în care se vor semnala averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, posibil, vijelii şi grindină.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Cod portocaliu de furtuni în trei sferturi din ţară, până la ora 23:00; Cod galben de instabilitate în rest, până joi

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o nouă avertizare Cod portocaliu de vreme instabilă şi ploi, ce vizează până la ora 23:00, peste trei sferturi din ţară, precum şi o alertă Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în alte şapte judeţe şi Municipiul Bucureşti, până joi dimineaţa.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 16 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 16 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 22.415 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.071 au fost declarate vindecate și externate.

Până astăzi, 1437 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 15.06.2020 (10:00) – 16.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 10 decese (7 bărbați și 3 femei)
Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 250 de noi cazuri de îmbolnăvire.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.393 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 114 cetățeni români aflați în străinătate. Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 29 au fost dec larați vindecați.

Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Situația din România - 16 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 16 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

 

 

Revista Presei din 16 iunie

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 16 iunie în Istorie;

- Legea 55/2020, starea de alertă și Normele pentru terase: amenzi de până la 50.000 lei, măsuri neclare, triplă sancționare;

- Legea 55/2020, zisă a stării de alertă. Sancţiuni și aberaţii