La ordinea zilei – 6 iunie 2020

Cazul George Floyd: Nouă manifestaţie la Viena (5 iunie 2020) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Cazul George Floyd: Nouă manifestaţie la Viena (5 iunie 2020)

foto si articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 6 iunie

Ortodoxe – Sf. Cuv. Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii lui Dalmat; Sf. Cuv. Visarion (Sâmbăta morţilor – Moşii de vară)

Greco-catolice – Sf. cuv. Visarion Taumaturgul; Sf. cuv. Ilarion cel Nou. Pomenirea morţilor

Romano-catolice – Sf. Norbert, ep.

 

Ziua limbii ruse (ONU)

Începând cu 2010, la data de 6 iunie este marcată, anual, Ziua limbii ruse, la recomandarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Limba rusă este scrisă în alfabetul chirilic şi aparţine grupului slav oriental al familiei de limbi indo-europene. Este limbă oficială în Rusia, Belarus, Kazahstan şi Republica Kârgâză. Este vorbită în întreaga Europă de Est, în Ţările Baltice, Caucaz şi Asia Centrală.

Limba rusă este una dintre cele şase limbi oficiale ale ONU, celelalte fiind engleză, arabă, spaniolă, chineză şi franceză. Scopul zilelor lingvistice ale ONU este atât de a sărbători multilingvismul şi diversitatea culturală, cât şi de a aminti publicului istoria şi cultura fiecăreia dintre cele şase limbi amintite, potrivit www.un.org. Data de 6 iunie nu a fost aleasă întâmplător pentru a celebra limba rusă, aceasta fiind ziua de naştere a poetului Aleksandr Sergheevici Puşkin, considerat întemeietorul literaturii ruse moderne.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

De la Sydney la Londra, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a pune capăt rasismului, o altă ”pandemie”

De la Londra la Sydney, mii de oameni au sfidat pandemia sâmbătă pentru a pune capăt rasismului şi brutalităţii poliţiei, o revoltă mondială fără precedent, declanşată de moartea afro-americanului George Floyd în timpul arestării sale în Statele Unite, relatează AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Mii de oameni protestează în Marea Britanie împotriva rasismului

La Londra, la Manchester, la Cardiff, la Leicester și la Sheffield zeci de mii de oameni au iești pe străzi în valul de proteste asociat morții lui George Floyd în Statele Unite. Potrivit BBC, la Londra manifestanții au ținut un minut de reculegere înainte să scandeze “no justice, no peace” (dacă nu e justiție, nu e nici pace) și “black lives matter” (viețile negrilor contează) Protestele continuă în mai multe orașe din Marea Britanie, dar și în alte țări, în ciuda avertismentelor autorităților privind pericolul contaminării cu coronavirus.
cititi mai mult pe romania.europalibera.org

 

Zeci de mii de oameni au defilat în Australia împotriva inegalităţilor rasiale, în pofida pandemiei

Zeci de mii de australieni au ieşit sâmbătă în stradă în întreaga ţară pentru a denunţa inegalităţile rasiale, încălcând restricţiile guvernului în contextul pandemiei de COVID-19, relatează AFP. Defilarea de la Sydney a fost autorizată, cu câteva minute înainte de a începe, printr-o decizie a justiţiei, care a revenit asupra unei interdicţii anterioare.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Cazul George Floyd: Nouă manifestaţie la Viena

Mii de manifestanţi s-au alăturat din nou vineri la Viena mobilizării internaţionale împotriva rasismului, denunţând brutalitatea poliţiei şi moartea afro-americanului George Floyd, relatează AFP. Adunarea a avut loc în faţa ambasadei SUA şi o mulţime, în care se aflau în mare parte tineri, purta pancarte pe care se aflau înscrise sloganuri precum ”schimbarea se apropie” sau ”Viena suntem şi noi”. Participanţii au fost însă mult mai puţin numeroşi decât cu o zi înainte: joi, o primă manifestaţie a mobilizat 50.000 de oameni, potrivit poliţiei, fiind unul dintre cele mai mari mitinguri organizate în ultimii ani în capitala Austriei.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Grecia: Ciocniri la o demonstraţie împotriva rasismului în Atena

O serie de ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine au fost raportate vineri seara în timpul unei manifestaţii împotriva rasismului desfăşurate în Atena, informează dpa. Poliţia a folosit bastoane şi grenade paralizante pentru a împrăştia o mulţime de protestatari de stânga care au spart vitrinele magazinelor şi au aruncat cu pietre în forţele de securitate, conform relatărilor din presa elenă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Baschet: Fostul star Michael Jordan va dona 100 milioane dolari în lupta pentru egalitatea rasială

 

Poliţia iraniană a deschis focul asupra unui vehicul cu migranţi afgani, ucigând trei (MAE afgan)

Ministerul Afacerilor Externe afgan a declarat sâmbătă că oficiali iranieni din provincia Yazd au acceptat ca forţele lor de poliţie să deschidă focul asupra unui vehicul care transporta migranţi afgani anterior în această săptămână, ucigând trei dintre ei şi rănind patru. Incidentul a fost iniţial raportat de guvernul afgan ca “accident de maşină”, după ce vehiculul a luat foc în urma împuşcăturilor, informează dpa.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 6 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 6 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 20.290 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 14.419 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1318 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 187 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 153 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.393 de persoane. Alte 95.506 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 496.408 de teste.

Situația din România - 6 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 6 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.285 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 114 cetățeni români aflați în străinătate au decedat.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 5 iunie 2020, au fost raportate 1.423.645 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 281.661 (+1.805) /39.904 (+176) / 1.228 (+9)
Spania 240.660 (+334) / 27.940 – / 150.376 -
Italia 234.013 (+177) / 33.689 (+88) / 163.781 (+1.886)
Franţa 152.444 (+767) / 29.065 (+44) / 70.622 (+528)
Germania 183.271 (+507) / 8.613 (+32) / 168.480 (+571)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 5 IUNIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

6.603.329 (+127.685) /391.732 (+5.188)/ 2.748.553 -

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 4 iunie – 5 iunie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Coronavirus: Peste 390.000 de morţi, în întreaga lume (bilanţ AFP)

Pandemia de coronavirus a ucis cel puţin 392.878 de persoane în întreaga lume de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP din surse oficiale vineri la 19:00 GMT. Peste 6.696.690 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus au fost oficial diagnosticate în 196 de ţări şi teritorii de la începutul epidemiei, dintre care cel puţin 2.886.800 sunt considerate acum vindecate.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

G20 promite peste 21 de miliarde de dolari pentru combaterea noului coronavirus

G20, împreună cu ţările invitate, a coordonat eforturile globale de susţinere a luptei împotriva pandemiei COVID-19. Până în prezent, membrii G20 şi ţările invitate au anunţat contribuţii de peste 21 de miliarde de dolari pentru a sprijini finanţarea sănătăţii globale“, conform unui comunicat de presă al grupului. Angajamentele financiare vor fi direcţionate către diagnosticare, vaccinuri, terapii, cercetare şi dezvoltare, conform sursei citate.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Liderul Al-Qaida în Maghrebul Islamic, Abdelmalek Droukdel, a fost ucis în Mali de armata franceză

Revista Presei din 6 iunie

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si Evenimentele Zilei de 6 iunie în Istorie