La ordinea zilei – 13 iunie 2020

Depunerea de către premierul Ludovic Orban a unor coroane de flori cu prilejul marcării a 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990 - foto preluat de pe www.facebook.com/guv.ro

Depunerea de către premierul Ludovic Orban a unor coroane de flori cu prilejul marcării a 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990

foto preluat de pe www.facebook.com/guv.ro

articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 13 iunie

Ortodoxe – Odovania praznicului Pogorârii Sfântului Duh. Sf. Mc. Achilina; Sf. Ier. Trifilie, episcopul Lefcosiei din Cipru

Greco-catolice – Sf. m. Achilina; Sf. ep. Trifilie. Sf. Anton de Padova

Romano-catolice – Sf. Anton de Padova, pr. înv.

 

Premierul Ludovic Orban: Am ţinut să fiu prezent astăzi, 13 iunie, în Universitate, pentru a comemora ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 30 de ani, când hoarde de mineri conduşi de ofiţeri de informaţii din fosta Securitate au reprimat brutal o manifestaţie care nu mai prezenta niciun pericol pentru cei care câştigaseră alegerile în Duminica Orbului.

Această reprimare brutală este cu atât mai gravă întrucât avuseseră loc alegeri, iar ceea ce s-a întâmplat arată ura viscerală pe care au avut-o comuniştii care au confiscat Revoluţia faţă de oamenii care au lumină, care au primit lumină în minte, fie prin învăţătură, fie prin credinţă.

A fost o operaţiune în care puterea proaspăt instalată s-a delegitimat instantaneu şi a arătat că nu respectă în niciun fel libertatea, democraţia, drepturile individuale şi, mai ales, că îi urăşte pe aceia care gândesc cu mintea lor. Dumnezeu să-i ierte pe cei care au comis brutalităţile şi crimele inimaginabile şi să ne aducem aminte cu drag de toţi cei care au ieşit în stradă să apere democraţia, și care au fost brutalizaţi, unii dintre ei, omorâţi.

Nu se poate să nu se finalizeze, procesul prin care trebuie condamnaţi cei care au fost vinovaţi, pentru că altfel înseamnă că acceptăm să nu fie pedepsiţi cei care comit crime, cei care atacă în mod violent integritatea fizică şi atacă valorile fundamentale ale unei democraţii.

#LudovicOrban #GuvernulRomaniei

 

Prognoză specială pentru Bucureşti: Averse, descărcări electrice şi vijelii, până marţi dimineaţa

(…) Astfel, în zona municipiului Bucureşti, în intervalul 13 iunie, ora 11:00 – 16 iunie, ora 10:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii în 31 de judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă o avertizare Cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii în 31 de judeţe, valabilă până duminică dimineaţa.

Conform prognozei ANM, în după-amiaza zilei de sâmbătă (13 iunie) şi în prima parte a nopţii de sâmbătă spre duminică (13/14 iunie), în Moldova, Transilvania, Maramureş, nordul Crişanei local în Muntenia şi zonele de munte vor fi perioade cu averse torenţiale, grindină de dimensiuni medii şi mari, vijelii, intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 70 – 80 km/h) şi frecvente descărcări electrice.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 13 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 13 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 21.679 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 15.635 au fost declarate vindecate și externate.

Până astăzi, 1394 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 12.06.2020 (10:00) – 13.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 14 decese (5 bărbați și 9 femei)
Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 275 de noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 171 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.024 de persoane. Alte 100.582 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 552.670 de teste.

Situația din România - 13 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 13 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.393 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 114 cetățeni români aflați în străinătate.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 29 au fost dec larați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 12 iunie 2020, au fost raportate 1.460.676 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania , Italia, Franţa și Germania.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 291.409 (+1.266)/ 41.279 (+151) / 1.282 (+4)
Spania 242.707 (+427) / 27.136 – / 150.376 -
Italia 236.142 (+379) / 34.167 (+53) / 173.085 (+1.747)
Franţa 155.561 (+425) / 29.346 (+27) / 72.695 (+426)
Germania 185.674 (+258) / 8.763 (+8) / 171.904 (+943)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 12 IUNIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

7.481.063 (+137.501)/ 421.190 (+4.760)/ 3.631.280 (+89.043)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 11 iunie – 12 iunie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

SUA: Statul New York adoptă o serie de măsuri împotriva violenţelor poliţiei

Statul New York a adoptat vineri o serie de legi destinate să pună capăt violenţelor poliţiei împotriva minorităţii de culoare, ilustrând impactul protestelor care au zguduit Statele Unite de la moartea lui George Floyd, relatează AFP.

Guvernatorul democrat Andrew Cuomo a semnat oficial 10 texte votate săptămâna aceasta de cele două camere ale Parlamentului din statul New York.

Printre aceste măsuri figurează o lege care interzice recurgerea la acte de strangulare de către oamenii legii, lege dată în memoria lui Eric Garner, un bărbat de culoare asfixiat de poliţia din New York în 2014, şi anularea unei clauze care protejează poliţiştii acuzaţi de ”gafe”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Australia: Mii de participanţi la protestele ‘Black Lives Matter’

Mii de persoane au participat sâmbătă în întreaga Australie la protestele “Black Lives Matter” (vieţile negrilor contează) purtând măşti şi respectând distanţarea socială, pe fondul avertismentelor liderilor statelor federale de a anula evenimentele în timp ce există temeri asupra unui al doilea val de infecţii cu coronavirus, relatează Reuters.

Mitingurile, dominate de o prezenţă puternică a poliţiei, au fost în cea mai mare parte paşnice. Protestatarii au mărşăluit pe străzi şi s-au adunat în parcuri publice purtând pancarte pe care scria “Nu există justiţie, nu este pace” şi “Ne pare rău pentru inconveniente, încercăm să schimbăm lumea”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Marea Britanie: Poliţia londoneză limitează protestele ‘Black Lives Matter’, pe fondul temerilor legate de violenţă

Poliţia a impus restricţii sâmbătă protestatarilor mişcării “Black Lives Matter” (vieţile negrilor contează) şi grupurilor de extremă dreapta, pe fondul temerilor legate de violenţă în centrul Londrei, după ce mii de protestatari antirasism s-au alăturat vineri evenimentelor în toată Marea Britanie, relatează dpa.

Poliţia Metropolitană a desemnat zone separate în centrul Londrei pentru Black Lives Matter şi contraprotestele grupurilor de extremă dreapta, ordonând de asemenea terminarea tuturor protestelor până la ora 17:00 (16:00 GMT).

Sute de mii de persoane s-au alăturat protestelor în mare parte paşnice în ultimele trei săptămâni, dar media britanice şi mai mulţi politicieni au subliniat atacurile împotriva poliţiştilor comise de unii protestatari.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

 

 

 

Brazilia – Defrişări record în Pădurea Amazoniană în luna mai

Defrişările continuă să doboare recorduri în Brazilia, datele oficiale publicate vineri pentru luna mai şi primele cinci luni ale acestui an prezentând cele mai sumbre cifre din istoria înregistrărilor acestor informaţii, relatează AFP.

Ecologiştii avertizează că anul 2020 ar putea fi cel mai devastator pentru pădurea amazoniană, mai sumbru decât 2019, când recrudescenţa incendiilor a şocat întreaga lume. ”Ne aflăm în faţa scenariului unei catastrofe totale pentru Amazonia”, a declarat Mariana Napolitano, director ştiinţific al filialei din Brazilia a Fondului Mondial pentru Natură (WWF).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

UE solicită ajutorul NATO pentru misiunea sa navală în Libia

Uniunea Europeană a solicitat ajutorul NATO pentru misiunea sa navală destinată să facă respectat embargoul asupra armelor în Libia, care a fost împiedicată de armata turcă să inspecteze o navă suspectă, potrivit unor surse concordante, notează AFP.

Un oficial european cu rang înalt a făcut cunoscut că UE a contactat NATO pentru a vedea “cum se pot găsi aranjamente” cu operaţiunea Sea Guardian a Alianţei, în curs în estul Mediteranei.

Această inţiativă a avut loc în contextul în care Turcia s-a opus miercuri controlului de către un vas grec din misiunea navală a UE (numită operaţiunea Irini) a unui cargou suspectat că încalcă embargoul ONU asupra livrărilor de arme în Libia. Cargoul era escortat de nave militare turce.

Operaţiunea Irini a fost demarată pentru a întrerupe aprovizionarea cu arme a Libiei, unde un conflict opune Guvernul libian de uniune (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, susţinut de turci şi recunoscut de Naţiunile Unite, forţelor mareşalului Khalifa Haftar, susţinut de Rusia, Egipt şi Emiratele Arabe Unite.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SpaceX a lansat alţi 58 de sateliţi din proiectul Starlink şi 3 sateliţi SkySat

Compania SpaceX, deţinută de magnatul Elon Musk, şi-a extins constelaţia Starlink pentru internet de mare viteză la nivel global prin lansarea, sâmbătă dimineaţă, a 58 de sateliţi de la baza din Florida, alături de alţi trei sateliţi mai mici ai Skysat, relatează UPI şi EFE.

Încărcătura a fost lansată cu racheta reutilizabilă Falcon 9 de la Cape Canaveral, conform programării, la ora locală 5:21 (9:21 GMT).

Această lansare a fost cea de-a noua misiune Starlink, numărul sateliţilor de comunicaţii de pe orbită incluşi în acest proiect ajungând la 538 – cel mai mare pentru o astfel de constelaţie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Revista Presei din 13 iunie

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 13 iunie în Istorie;

- Legea 55/2020, starea de alertă și Normele pentru terase: amenzi de până la 50.000 lei, măsuri neclare, triplă sancționare;

- Legea 55/2020, zisă a stării de alertă. Sancţiuni și aberaţii