La ordinea zilei – 5 iunie 2020

#WorldEnvironmentDay 2020.
Together we must act #ForNature . My SandArt at Puri beach in Odisha with message, it’s time for nature. Make the planet #Green  - foto preluat de pe www.facebook.com/sudarsan.sandart

#WorldEnvironmentDay 2020. Together we must act #ForNature . My SandArt at Puri beach in Odisha with message, it’s time for nature. Make the planet #Green 

foto preluat de pe www.facebook.com/sudarsan.sandart
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 5 iunie

Ortodoxe – Odovania Praznicului Înălțării Domnului; Sf. Sfințit Mc. Dorotei, episcopul Tirului; Sf. Mc. Apolo și Leonid (Dezlegare la peşte)

Greco-catolice – Sf. ep. m. Dorotei al Tirului

Romano-catolice – Sf. Bonifaciu, ep. m.

 

Ziua mondială a mediului înconjurător (ONU)

În fiecare an, la data de 5 iunie este marcată Ziua mondială a mediului înconjurător. La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului. Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat şi o rezoluţie care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
cititi mai mult pe www.agerpres.rowww.worldenvironmentday.global

 

Ziua internaţională pentru lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat (ONU)

Ziua internaţională pentru lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat este aniversată în fiecare an la 5 iunie, data la care, în anul 2016, a intrat în vigoare primul tratat internaţional menit să pună capăt pescuitului ilegal, şi anume Acordul FAO privind măsurile de competenţa statului portului pentru prevenirea, descurajarea şi eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Învăţătorului

În fiecare an, la 5 iunie, este sărbătorită Ziua Învăţătorului. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr (n. 5 iun. 1779 – m. 17 sept. 1823), întemeietorul învăţământului românesc modern.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua limbii turce

La 5 iunie este sărbătorită Ziua limbii turce. Limba turcă este membră a ramurii oguze a familiei limbilor turcice şi cea mai vorbită dintre acestea, potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul Departamentului de Limbi Moderne şi Comunicare în Afaceri din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, dlmca.ase.ro. Oguza, limba-mamă a turcei moderne, a fost adusă în Anatolia din Asia Centrală în secolul al XI-lea, de turcii selgiuci. S-a dezvoltat în turcă osmană şi cuprindea multe împrumuturi de origine arabă şi persană. Turca a fost scrisă într-o versiune a alfabetului arab până în 1928, când Mustafa Kemal Atatürk, în cadrul demersurilor sale de modernizare a Turciei, a emis un decret care înlocuia alfabetul arab cu o versiune a alfabetului latin, folosită în prezent, cu scopul de a crea o legătură mai strânsă între scriere şi vorbire.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Circa 1.000 de manifestanţi au cerut în faţa Parlamentului de la Kiev demisia ministrului de interne

Circa o mie de ucraineni au manifestat vineri în faţa Parlamentului de la Kiev, cerând demisia ministrului de interne Arsen Avakov, după mai multe scandaluri în care a fost implicată poliţia, informează AFP. Protestatarii, în majoritate tineri cu măşti pe faţă pentru a se proteja de noul tip de coronavirus, au aprins fumigene şi au vandalizat o maşină veche de poliţie, pe care au adus-o cu această ocazie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Siria: Cel puţin nouă combatanţi loialişti, ucişi în raiduri israeliene la Hama (OSDO)

Cel puţin nouă combatanţi loialişti, între care patru sirieni, au fost ucişi joi seară în raiduri ale armatei israeliene în centrul Siriei, într-o zonă controlată de armata siriană şi iranieni, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), relatează AFP. “Cel puţin nouă luptători au fost ucişi în cursul atacurilor, între care patru sirieni şi alţi cinci neidentificaţi”, a indicat OSDO, fără a preciza dacă sirienii identificaţi “făceau parte din forţele regimului sau din forţele iraniene”. “Bilanţul s-ar putea agrava din cauza răniţilor în stare gravă”, a adăugat ONG-ul.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 5 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 5 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 20.103 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 14.145 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1308 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 196 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 152 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.395 de persoane. Alte 95.847 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 484.782 de teste.

Situația din România - 5 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 5 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.084 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 114 cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 4 iunie 2020, au fost raportate 1.417.220 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 279.856 (+1.871) / 39.728 (+359) / 1.219 (+7)
Spania 240.326 (+394) / 27.940 – / 150.376 -
Italia 233.836 (+321)/ 33.601 (+71) / 161.895 (+957)
Franţa 151.677 (+352)/ 29.021 (+81)/ 70.094 (+521)
Germania 182.764 (+394) / 8.581 (+30) / 167.909 (+456)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 4 IUNIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

6.475.644 (+126.744) /386.544 (+5.734)/ 2.872.815 (+65.395)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 3 iunie – 4 iunie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Eclipsă de Lună prin penumbră, vizibilă din România

Eclipsa de Lună prin penumbră, vizibilă din România, se produce pe 5 iunie, maximul acesteia având loc la ora 22 şi 25 de minute, când aproape jumătate din discul Lunii se va afla în penumbra Pământului. La o astfel de eclipsă Luna nu intră deloc în umbra Pământului, iar fenomenul poate fi observat pe tot parcursul desfăşurării de pe teritoriul României. Eclipsa de Lună prin penumbră poate fi observată din diverse locuri din Europa, Africa, Asia şi Australia şi va dura 3 ore şi 18 minute, potrivit eclipse.gsfc.nasa.gov.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Săptămâna europeană 1-5 iunie 2020

Revista Presei din 5 iunie

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si Evenimentele Zilei de 5 iunie în Istorie