La ordinea zilei – 31 mai 2020

Ziua mondială fără tutun - foto preluat de pe www.who.int

Ziua mondială fără tutun

foto preluat de pe www.who.int
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 31 mai

Ortodoxe – Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic; Sf. Mc. Ermie, Eusebiu și Haralambie

Greco-catolice – Duminica 7 după Paşti. Sf. m. Ermie

Romano-catolice – Coborârea Sf. Duh (Rusaliile); Vizita Sf. Fc. Maria; Sf. Petronela, fc. m.

 

Ziua mondială fără tutun

Ziua mondială fără tutun este marcată anual la 31 mai de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Cu acest prilej, OMS şi partenerii săi desfăşoară la nivel mondial ample campanii de informare pentru a sublinia riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun şi pentru a promova politicile sociale de reducere a consumului.

Ziua mondială fără tutun a fost instituită printr-o Rezoluţie adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 1987, urmând a fi marcată la 7 aprilie 1988, dată la care se împlineau 40 de ani de la fondarea OMS, notează site-urile www.who.int şi www.dspb.ro. În 1988, însă, OMS a adoptat o nouă rezoluţie, prin care marcarea acestei zile avea să aibă loc la 31 mai.
cititi mai mult pe: www.agerpres.rowww.who.int

 

Coronavirus: Circa 6 milioane de cazuri în lume (AFP)

Pandemia de COVID-19 a făcut cel puţin 366.581 de morţi în lume de la apariţia sa în decembrie în China, cu circa 6 milioane de cazuri, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale, sâmbătă, la orele 19.00 GMT. Peste 5.990.590 de cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 196 de ţări şi teritorii de la începutul pandemiei, dintre care cel puţin 2.491.400 sunt considerate vindecate în prezent.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Canada: Mii de manifestanţi la Toronto împotriva rasismului

Mai multe mii de persoane au manifestat paşnic sâmbătă la Toronto pentru a denunţa violenţele poliţiei şi rasismul, în Statele Unite ca şi în Canada, a constatat un jurnalist al agenţiei France Presse. Manifestaţia a fost organizată în urma decesului unei tinere de culoare miercuri la Toronto, căzută de la un balcon aflat la etajul 24 în cursul unei intervenţii a poliţiei în circumstanţe neelucidate deocamdată.

De asemenea, s-a înscris în seria de manifestaţii care au cuprins Statele Unite după moartea lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani, în mâinile poliţiei din Minneapolis. Manifestanţii canadieni – numeroşi purtând mască din cauza coronavirusului – au purtat pancarte pe care se putea citi: “Nicio altă viaţă de negru”, “Vieţile negrilor contează” sau “Nu pot respira”, referindu-se la ultimele cuvinte pronunţate de George Floyd când era ţintuit la pământ de un poliţist.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SUA: Los Angeles, Philadelphia şi Atlanta interzic circulaţia pe timpul nopţii

Los Angeles, Philadelphia şi Atlanta fac parte din oraşele americane care au anunţat sâmbătă interdicţia de a circula pe timpul nopţii, cu scopul de a stăvili manifestaţiile violente care au izbucnit pe întreg teritoriul Statelor Unite, scrie AFP. Interdicţii similare au fost introduse în Kentucky, în special la Louisville, în contextul în care Statele Unite continuă să fie zguduite de manifestaţii violente şi revolte după moartea lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani decedat luni la Minneapolis (nord) în cursul unei interpelări poliţieneşti şi devenit noul simbol al brutalităţii poliţiei împotriva acestei comunităţi.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Egipt: Armata a eliminat 19 presupuşi jihadişti în Peninsula Sinai

Armata egipteană a anunţat sâmbătă că a ucis 19 presupuşi jihadişti în cursul unor operaţiuni ţintite, desfăşurate terestru şi aerian, în cadrul acţiunii sale împotriva rebeliunii care agită nordul Peninsulei Sinai, notează AFP. Potrivit declaraţiei sale filmate şi difuzate pe reţele sociale, militarii au ucis trei rebeli “extrem de periculoşi”, precum şi alţi 16 rebeli în mai multe lovituri aeriene care au vizat “ascunzători de terorişti”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Revista Presei din 31 mai

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si Evenimentele Zilei de 31 mai în Istorie