La ordinea zilei – 30 mai 2020

Capsula Crew Dragon Demo-2, care transportă astronauții NASA Douglas Hurley și Robert Behnken, este lansată cu succes la Stația Spațială Internațională de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Cape Canaveral , Florida, Statele Unite ale Americii, 30 mai 2020 - foto: (c) Steve Nesius/ REUTERS

Capsula Crew Dragon Demo-2, care transportă astronauții NASA Douglas Hurley și Robert Behnken, este lansată cu succes la Stația Spațială Internațională de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Cape Canaveral , Florida, Statele Unite ale Americii, 30 mai 2020

foto (c) Steve Nesius/ REUTERS
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 30 mai

Ortodoxe – Sf. Cuv. Isaachie Mărturisitorul și Varlaam

Greco-catolice – Sf. cuv. Isachie

Romano-catolice – Ss. Ferdinand, rege; Ioana d’Arc, fc.

 

Ziua mondială a sclerozei multiple

Ziua mondială a sclerozei multiple este marcată anual la 30 mai. În 2009, Federaţia Internaţională a Sclerozei Multiple (MSIF), cu sediul la Londra, şi membrii săi afiliaţi au iniţiat primul eveniment cu acest nume. De-a lungul timpului, iniţiativa a ajuns la sute de mii de persoane din toată lumea, fiecare campanie având o temă diferită în fiecare an. MSIF pune la dispoziţie un set de resurse gratuite pentru a determina schimbări pozitive în viaţa celor peste 2,3 milioane de oameni din întreaga lume afectaţi de scleroză multiplă, potrivit www.msif.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua limbii şi teatrului idiş

Ziua limbii şi teatrului idiş se sărbătoreşte, anual, la 30 mai. Această zi aminteşte de aniversarea naşterii, în anul 1901, a poetului şi prozatorului Iţic Mangher, “unul dintre maeştrii literaturii idiş din prima jumătate a secolului XX pe plan mondial, considerat cel mai important şi reprezentativ autor de limbă idiş din România“, conform prezentării făcute de Silviu Vexler, deputat din partea Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi iniţiator al acestui proiect legislativ, în expunerea de motive, publicată pe site-ul www.cdep.ro.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Crew Dragon Demo-2: 3..2..1! Lansare reuşită pentru capsula Crew Dragon

Capsula Crew Dragon a fost lansată sâmbătă spre Staţia Spaţială Internaţională de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida, cu o rachetă Falcon 9, în prima misiune cu echipaj uman de pe pământ american şi cu tehnologie americană din ultimii aproape 10 ani şi totodată prima misiune privată cu echipaj uman. Lansarea a avut loc în pofida condiţiilor meteorologice incerte, care ameninţau să amâne misiunea pentru a doua oară.

Astronauţii Doug Hurly şi Bob Behnken au ieşit pe orbită la bordul unei capsule Crew Dragon, împinsă de o rachetă Falcon 9, aparţinând companiei SpaceX. Prima treaptă a rachetei Falcon 9 s-a desprins de capsulă şi a aterizat cu bine pe o barjă automată aflată în oceanul Atlantic, în apropierea coastelor Floridei. Capsula Crew Dragon urmează să se întâlnească cu staţia orbitală în aproximativ 19 ore.

 

Plajele turistice se deschid de la 1 iunie; Ordinul comun privind măsurile specifice a fost publicat în Monitorul Oficial

Începând cu data de 1 iunie 2020 sunt permise activităţile de operare a plajelor turistice, iar ordinul emis este valabil exclusiv pe perioada stării de alertă, informează un comunicat al MMAP transmis AGERPRES.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Plaja Vama Veche (16 mai 2020) - foto realizat de Mihai Pârlea

Plaja Vama Veche (16 mai 2020) – foto realizat de Mihai Pârlea

 

Cerinţele pentru operatorii teraselor şi cele pentru protecţia clienţilor, publicate în Monitorul Oficial

Cerinţele adresate operatorilor pentru organizarea şi funcţionarea adecvată a circuitelor de preparare şi servire a alimentelor în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică, precum şi cele pentru protecţia clienţilor şi măsurile de control au fost publicate sâmbătă în Monitorul Oficial.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Condiţiile de funcţionare a spaţiilor culturale pe timpul stării de alertă, publicate în Monitorul Oficial

A fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul comun al ministrului Culturii şi ministrului Sănătăţii privind privind măsurile care trebuie luate pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus şi pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de siguranţă sanitară a activităţilor desfăşurate în muzee şi galerii de artă, biblioteci, librării, în domeniul producţiei de film şi audiovizual, activităţi în aer liber şi drive-in.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Premierul Orban a plătit două amenzi pentru fumat şi nepurtarea măştii în spaţii închise

Prim-ministrul Ludovic Orban a achitat, sâmbătă, prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, două amenzi în valoare cumulată de 3.000 de lei, la cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru fumat şi nepurtarea măştii în spaţii închise, se precizează într-un comunicat al Guvernului. Aceasta vine după ce în spaţiul public a apărut o fotografie făcută într-un birou din Palatul Victoria cu Ludovic Orban şi mai mulţi oficiali care nu poartă măşti şi fumează în interior. Conform informaţiilor care au circulat în mediul online, întâlnirea ar fi avut loc de ziua premierului Orban.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Poliţia Capitalei: Cinci membri ai Executivului, amendaţi pentru nepurtarea măştii şi fumat în spaţii închise

 

Bosnia: Mii de protestatari pe fondul unui scandal de corupţie la nivel înalt legat de achiziţii pentru bolnavii de COVID-19

Mii de bosniaci au ieşit sâmbătă în stradă pentru a protesta împotriva proastei guvernări, a naţionalismului şi a corupţiei, în contextul în care oficiali guvernamentali de rang înalt sunt acuzaţi de corupţie în legătură cu achiziţia de aparate de ventilaţie mecanică defecte pentru pacienţii de COVID-19, transmite Reuters. Protestul a fost organizat de un mic partid moderat, Platforma pentru Progres, şi i s-au alăturat lideri ai altor grupări de opoziţie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Italia: Mai multe manifestaţii împotriva guvernului Conte, în pofida interdicţiilor

Mai multe manifestaţii împotriva guvernului condus de Giuseppe Conte s-au desfăşurat sâmbătă în Italia, mai ales la Roma şi Milano, relatează AFP. Adunările, convocate prin reţelele sociale, nu au fost autorizate şi nu au respectat niciun fel de distanţare socială pentru a preveni riscurile de contaminare cu noul coronavirus. În capitală, în jur de 200 de persoane, unele revendicându-se deschis de la extrema dreapta, au manifestat spre prânz în centrul istoric, denunţând guvernul Conte şi strigând ‘Libertate’. Într-o tentativă de a evita cordonul de poliţie, un mic grup a scăpat pe o străduţă, iar alţi manifestanţi s-au culcat în faţa vehiculelor forţelor de ordine ori au lovit cu palmele în caroserii.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Moartea lui George Floyd: Sute de manifestanţi au protestat la Washington, în faţa Casei Albe

Sute de persoane au demonstrat vineri seara în faţa Casei Albe pentru a-şi exprima furia după ce George Floyd, un afro-american de 46 de ani, a murit din cauza modului în care a fost tratat de poliţie, informează AFP. Moartea acestuia, luni, în Minneapolis, în timpul unei arestări violente, a reînviat sensibilităţile rasiale în SUA. Purtând pancarte pe care puteau fi citite sloganuri precum “Stop Killing Us” (Nu ne mai ucideţi) şi “Black Lives Counts” (Vieţile negrilor contează), protestatarii au cerut să se facă “dreptate pentru George Floyd” în faţa reşedinţei preşedintelui Donald Trump.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

SUA: Guvernatorul din Minnesota va ‘mobiliza în totalitate’ Garda Naţională

 

Proteste în Franţa faţă de planul de restructurare anunţat de Renault

Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă dimineaţa în faţa uzinei Renault de la Maubeuge, nordul Franţei, faţă de intenţia constructorului auto de a elimina 15.000 de locuri de muncă la nivel mondial, dintre care 4.600 numai în Franţa, informează AFP. Protestarii s-au strâns în faţa uzinei în jurul orei 10.00, la chemarea sindicatelor, după care au plecat în marş până în centrul oraşului Maubeuge, pe o distanţă de aproximativ şase kilometri.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Letonia: Concerte cu cratiţe în semn de protest faţă de sprijinul insuficient acordat de autorităţi în contextul epidemiei COVID-19

Sute de angajaţi ai unor restaurante şi cafenele din Letonia au participat vineri la o manifestaţie-concert inedită, în care au bătut în cratiţe în semn de protest faţă de sprijinul insuficient din partea statului pentru economia afectată dur de epidemia noului coronavirus, informează AFP. Participanţii la #KatluRevolucija au început să fie mobilizaţi începând de luni de către asociaţia patronală a restaurantelor LRB. Aceştia au decis să respecte măsurile de distanţare socială şi să bată în oale şi cratiţe, adunaţi în grupuri mici, în faţa localurilor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

 

Moartea a 39 de migranţi vietnamezi într-un camion-frigorific: Cele 13 persoane arestate în Franţa au fost inculpate

Cele 13 persoane arestate marţi în Franţa în ancheta deschisă după ce 39 de migranţi vietnamezi au fost descoperiţi morţi într-un camion frigorific, într-un parc industrial la est de Londra, în octombrie 2019, au fost inculpate, a anunţat sâmbătă o sursă judiciară, informează AFP. Toate aceste persoane au fost inculpate pentru “trafic de fiinţe umane în grup organizat”, “ajutor pentru intrare sau şedere în grup organizat” şi “asociere în scop infracţional”. Şase dintre ele sunt de asemenea urmărite pentru “omucidere involuntară”. 12 persoane au fost plasate în detenţie provizorie şi 1 sub control judiciar.

La 23 octombrie 2019, 39 de persoane – 31 de bărbaţi, printre care doi adolescenţi de 15 ani, şi opt femei – au fost găsite decedate într-un camion frigorific al cărui container sosise de la Zeebrugge, Belgia. O parte dintre victime stătuseră în Belgia înainte de plecare, a precizat parchetul federal într-un comunicat.
cititi mai mulr pe www.agerpres.ro

 

 Situația din România – 30 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 30 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.133 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.046 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1253 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, au decedat.

GCS: Alte şase decese înregistrate din cauza noului coronavirus; bilanţul total – 1.259

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 151 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 160 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.993 de persoane. Alte 98.403 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 425.819 de teste.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați.

Situația din România - 30  mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 30 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 29 mai 2020, au fost raportate 1.384.703 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 269.127 (+1.887) / 37.837 (+377) / 1.172 (+5)
Spania 237.906 (+1.137) / 27.119 (+1) / 150.376 -
Italia 231.732 (+593) / 33.142 (+70)/ 152.844 (+2.240)
Franţa 149.071 (+3.325)/ 28.662 (+66) / 67.921 (+612)
Germania 180.458 (+741) / 8.450 (+39) / 164.245 (+165)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 29 MAI 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

5.776.934 (+120.319)/ 360.089 (+4.734)/ 2.496.158 (+76.488)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 28 mai – 29 mai 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Peste 50 de tone de cocaină confiscate în operaţiuni coordonate de Columbia

Peste 50 de tone de cocaină au fost confiscate într-o lună şi jumătate, în timpul operaţiunilor comune desfăşurate de Columbia în colaborare cu ţări din America şi Europa în ape continentale, a anunţat vineri guvernul columbian, transmite AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SUA şi Marea Britanie au cerut Chinei să ţină cont de “îngrijorările legitime” referitoare la autonomia Hong Kong-ului

Hong Kong: Coreea de Nord susţine măsurile în domeniul securităţii naţionale adoptate de China

 

Europa caută spaţii frigorifice în care să îşi stocheze surplusul de alimente

Muzicianul Igor Levit va cânta la pian 20 de ore pentru a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei artiştilor

Revista Presei din 30 mai

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si Evenimentele Zilei de 30 mai în Istorie