La ordinea zilei – 8 mai 2020

Zile de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU) - foto preluat de pe www.facebook.com

8-9 mai, Zile de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)

foto preluat de pe www.facebook.com
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 8 mai

Ortodoxe – †) Sf. Ap. şi Ev. Ioan Teologul; Sf. Cuv. Arsenie cel Mare (Dezlegare la pește)

Greco-catolice – Sf. ap. şi ev. Ioan; Sf. cuv. Arsenie cel Mare. Fericitul Ieremia Valahul

Romano-catolice – Fer. Ieremia Valahul, călug.; Sf. Victor, m.

 

Zile de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)

În fiecare an, începând din 2004, la 8 şi 9 mai sunt marcate Zilele de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Adunarea Generală a ONU a declarat zilele de 8 şi 9 mai, Zile de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, la data de 22 noiembrie 2004, prin Rezoluţia 59/26. Statele membre, agenţiile ONU, organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice au fost invitate să comemoreze, în fiecare an, fie una, fie ambele zile, într-o manieră adecvată şi să aducă un omagiu celor ce şi-au pierdut viaţa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit www.un.org. În 2020 se împlinesc 75 de ani de încheierea celui mai mare conflict militar pe care l-a cunoscut omenirea. Zilele de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial au fost marcate pentru prima dată în 2005.
cititi mai mult pe: www.agerpres.rowww.un.org

 

Ziua mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii

Ziua de 8 mai a fost declarată, în 1859, drept Ziua mondială a Crucii Roşii de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie s-a născut în 1859, la iniţiativa lui Henry Dunant (1828-1910), un om de afaceri elveţian, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, care a făcut 40.000 de victime. La 24 iunie 1859, Henry Dunant venise în nordul Italiei pentru a-l întâlni pe Napoleon al III-lea în interes de afaceri. Impresionat profund de imaginea de după bătălie, el a adunat oameni din satul învecinat şi a petrecut trei zile, fără întrerupere, pentru a îngriji răniţii. Vorbele sale ”Siamo tutti fratelli” (Suntem cu toţii fraţi) au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici şi compatrioţi, conform site-ului www.crucearosie.ro.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată pe 8 mai, o zi a anului prin care se îndeamnă ca la nivel mondial să fie auzită vocea într-o solidaritate în lupta împotriva cancerului ovarian. În 2009, reprezentanţi ai organizaţiilor pacienţilor din întreaga lume şi profesionişti din domeniul medical s-au reunit într-o conferinţă internaţională axată pe un schimb de experienţă în lupta împotriva acestui tip de cancer. Iniţiativa marcării Zilei internaţionale de luptă împotriva cancerului ovarian a fost prezentată în cadrul întrunirii, fiind adoptată de către toţi participanţii şi devenită zi internaţională în 2013.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; worldovariancancercoalition.org

 

Ziua internaţională a talasemiei

La 8 mai, în fiecare an, este marcată Ziua internaţională a talasemiei, o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Talasemiei. Federaţia Internaţională pentru Talasemie (TIF) este o organizaţie non-profit şi non-guvernamentală, fondată în 1986 şi funcţională din 1987, potrivit www.thalassaemia.org.cy. TIF conlucrează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) din 1996. Talasemiile reprezintă o familie de afecţiuni genetice în care scăderea producţiei de hemoglobină normală este determinată de blocarea parţială sau totală a sintezei unuia din lanţurile polipetidice ale globinei, conform http://talasemia.ro/. Există două categorii de talasemie: alfa şi beta. Prima, considerată o anemie minoră, nu are simptome deosebite, eventual lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, slăbiciune şi ameţeală. De cealaltă parte, talasemia beta, numită şi talasemie majoră, poate însemna deformarea oaselor faciale, întârzierea dezvoltării corporale, dificultăţi de respiraţie, paloarea pielii sau urină de culoare întunecată. Circa 200.000 de copii se nasc în fiecare an cu talasemie, în special în cadrul populaţiilor din bazinul mediteranean şi din Asia.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi este marcată, în România, la 8 mai, fiind instituită prin Legea 23/2015 şi având ca scop promovarea egalităţii de şanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut vineri, 8 mai a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă: “Bună ziua! Tocmai am finalizat o întâlnire foarte bună, la care au participat, împreună cu mine, domnul Ludovic Orban – Premierul, domnul Isărescu – Guvernatorul Băncii Naționale, Ministrul Finanțelor – domnul Cîțu, și colegul meu, Cosmin Marinescu. Am avut o discuție destul de lungă și am reușit nu doar să atingem temele importante, ci chiar să venim cu soluții foarte bune. Am discutat, evident, situația economică, situația bugetului, situația generală“.
cititi mai mult pe www.presidency.ro

 

Guvernul a aprobat amnistia fiscală propusă de Ministerul Finanţelor; impact bugetar pozitiv de până la 2 miliarde de lei

Guvernul a aprobat amnistia fiscală propusă de Ministerul Finanţelor pentru dobânzi, penalităţi şi alte accesorii datorate de contribuabilii care vor achita principalul restanţelor până la data de 15 decembrie 2020, măsură care va sprijini mediul de afaceri lovit de criza Covid-19 şi va avea un efect pozitiv asupra încasărilor bugetare din acest an, informează MFP. Potrivit unui comunicat al instituţiei, remis vineri AGERPRES, principalele beneficii ale introducerii amnistiei sunt relansarea economiei şi depăşirea unor probleme economice ale contribuabililor, precum şi diminuarea datoriilor acestora.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 8 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 8 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 14.811 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 6.423 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 898 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, au decedat.

GCS: Încă 25 de persoane infectate cu noul coronavirus au murit; totalul deceselor – 923

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 312 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 232 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.382 de persoane. Alte 20.989 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 237.280 de teste.

Situația din România - 8 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 8 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 2.444 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 96 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 21 au fost declarați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 7 mai 2020, au fost raportate 1.203.381 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA

CAZURI CONFIRMATE

DECEDAȚI

VINDECAŢI*

Italia

214.457 (+1.444)

29.684 (+369)

96.276 (+3.031)

Spania

220.325 (+996)

25.857 (+244)

128.511 (+2.509)

Franţa

137.150 (+4.183)

25.809 (+278)

55.191 (+1.110)

Germania

166.091 (+1.194)

7.119 (+123)

141.700 (+1.800)

Regatul Unit

201.201 (+ 6.211)

30.076 (+649)

970 (+36)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 7 MAI 2020

CAZURI CONFIRMATE

DECEDAȚI

VINDECAȚI*

3.713.796 (+89.993)

263.288 (+6.408)

1.285.964 (+40.420)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/

* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 6 mai – 7 mai 2020

* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Coronavirus: Numărul deceselor din Italia a depăşit 30.000

Autorităţile italiene au anunţat vineri încă 234 de decese după infecţii cu coronavirus. Italia a devenit astfel a treia ţară din lume în care bilanţul epidemiei de COVID-19 depăşeşte 30.000 de morţi, plasându-se în această statistică pe locul al treilea, după Statele Unite şi Regatul Unit, informează Reuters
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: În Franţa, numărul de decese a scăzut în ultimele 24 de ore precum şi cel al pacienţilor de la terapie intensivă

Epidemia de coronavirus a ucis 178 de persoane în 24 de ore în Franţa, o scădere faţă de ziua precedentă, aducând numărul total de decese de la 1 martie la 25.987, a anunţat joi Direcţia Generală a Sănătăţii, relatează AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: Peste 2.400 de morţi în SUA în 24 de ore

Statele Unite au deplâns joi peste 2.400 de decese suplimentare din cauza coronavirusului în 24 de ore, ridicând bilanţul total al pandemiei în ţară la peste 75.500 de morţi, potrivit datelor prezentate de Universitatea Johns Hopkins, scrie AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: Comisia Europeană cere ca frontierele externe ale UE să rămână închise până pe 15 iunie

Coronavirus: În Norvegia şi Danemarca intră în vigoare primele măsuri de relaxare; se redeschid şcoli, centre comerciale

 

Rapperul britanic Ty a murit la 47 de ani, în urma complicaţiilor provocate de coronavirus

Rapperul britanic Ty, cunoscut îndeosebi pentru albumul său din 2003 “Upwards“, a murit în urma complicaţiilor cauzate de coronavirus, la vârsta de 47 de ani, informează vineri agenţia DPA.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Oficiali croaţi şi sloveni reacţionează la postarea lui Viktor Orban cu o hartă istorică a Ungariei

Săptămâna europeană 4-8 mai 2020

Ştirile zilei – 8 mai 2020

Revista Presei din 8 mai

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si:
- Evenimentele Zilei de 8 mai în Istorie
- România în stare de de urgență
- Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă – Ghiduri pentru Situații de Urgență – GHIDURI COVID-19;
- COVID-19 Ştiri Oficiale
- Harta interactivă Coronavirus COVID-19 România
- Coronavirus – Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 – COVID-19 – Pandemia de COVID-19 din 2019–2020