La ordinea zilei – 29 mai 2020

Situația din România - 29 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 29 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

foto preluat de pe www.facebook.com
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Este a 150-a zi a anului 2020.
Au mai rămas 216 de zile până la sfârşitul anului.

Soarele răsare la 05 h 36 m şi apune la 20 h 51 m.
Luna apune la 01 h 46 m şi răsare la 11 h 49 m.

 

Sărbătorile Zilei de 29 mai

Ortodoxe – Sf. Mc. Teodosia Fecioara; Sf. Sfinţit Mc. Olivian (Dezlegare la peşte)

Greco-catolice – Sf. cuv. m. Teodosia

Romano-catolice – Sf. Maxim, ep.

 

INSP: Încă 15 cazuri de rujeolă – raportate în această săptămână; în total – 20.122

Încă 15 cazuri de rujeolă au fost raportate în România în această săptămână, informează vineri Institutul Naţional de Sănătate Publică. Potrivit INSP, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 29 mai este 20.122, din care 64 de decese.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 29 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 29 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.982 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.829 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1240 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, au decedat.

GCS: Încă opt persoane infectate cu noul coronavirus au murit; numărul total al deceselor – 1.248

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 191 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 182 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 421.451 de teste.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 28 mai 2020, au fost raportate 1.374.773 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 267.240 (+2.013) / 37.460 (+412) / 1.167 (+1)
Spania 236.769 (+510) / 27.118 (+1) / 150.376 -
Italia 231.139 (+584) / 33.072 (+117) / 150.604 (+3.503)
Franţa 145.746 (+191) / 28.596 (+66) / 67.309 (+607)
Germania 179.717 (+353) / 8.411 (+62)/ 164.080 (+1.260)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 28 MAI 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

5.656.615 (+100.878) /355.355 (+5.143)/ 2.419.670 (+68.032)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 27 mai – 28 mai 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Mii de medici au ieşit în stradă în Italia pentru a cere o reformă

Mii de medici şi studenţi la medicină au demonstrat vineri în toată Italia pentru a solicita o reformă a învăţământului în sectorul lor, în special o creştere a numărului de burse pentru specializări, relatează AFP. Circa o sută de medici generalişti şi studenţi adunaţi la Milano şi-au aruncat la pământ halatele albe. Unii dintre ei agitau pancarte cu mesajele “Fără medici nu rămân decât miracolele” sau “Cine vă va îngriji mâine?“. O scenă identică s-a derulat la Roma, în faţa parlamentului, unde s-au adunat circa 100 de manifestanţi. Printre mesajele de pe bannere, “Fără specialişti, sistemul sanitar se prăbuşeşte” sau “Fără specialişti, miniştrii vă vor acorda îngrijire“. Mişcarea de protest a fost organizată în 21 de oraşe italiene, printre care Napoli, Bologna, Genova, Torino, Florenţa sau Palermo.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SUA: Şapte persoane, împuşcate la Louisville în proteste contra uciderii unei femei afro-americane

Şapte persoane au fost împuşcate, dintre care una este în stare critică, în timpul unor proteste la Louisville (statul Kentucky) organizate după uciderea unei femei afro-americane, Breonna Taylor, împuşcată mortal în apartamentul său în luna martie, a anunţat vineri poliţia, potrivit Reuters. Situaţia ”rămâne volatilă şi continuă să evolueze” în centrul oraşului, a explicat purtătorul de cuvânt al poliţiei metropolitane din Louisville, Lamont Washington, într-o declaraţie difuzată pe e-mail. Poliţia a afirmat că nu a deschis focul în timpul incidentelor, dar că a operat mai multe arestări.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SUA: O echipă a CNN a fost arestată în timp ce transmitea în direct de la protestele din Minneapolis

O echipă a postului american de ştiri CNN a fost arestată de poliţie vineri dimineaţă în timp ce relata în direct de la cea de a treia noapte de violenţe de după moartea unui american de culoare în urma unei arestări în care poliţiştii au făcut uz de forţă, relatează AFP. Scena a fost transmisă în direct, la puţin timp după ora locală 05:00 (10:00 GMT), potrivit postului de televiziune.

În imaginile difuzate poate fi văzut jurnalistul, Omar Jimenez, în faţa unor poliţişti în ţinută anti-revoltă. “Putem să ne retragem până unde vreţi. Suntem în direct. Aşezaţi-ne unde doriţi“, spune reportul calm. Camera continuă să se mişte până când poliţiştii îi iau microfonul şi îi pun cătuşe. “De ce sunt arestat?“, întreabă jurnalistul de culoare înainte ca şi colegii săi să fie reţinuţi şi camera confiscată.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

SUA: Gărzile naţionale mobilizate în Minnesota, după revoltele din Minneapolis

SUA: Poliţistul din Minneapolis implicat în moartea lui George Floyd a fost arestat

 

SUA au aprobat vânzarea a 84 de rachete Patriot către Kuweit

Statele Unite au anunţat joi aprobarea vânzării a 84 de rachete Patriot de ultimă generaţie către Kuweit, precum şi a unui set de echipamente destinate modernizării sistemelor anti-rachetă ale emiratului, pentru o sumă totală de 1.425 miliarde de dolari, informează AFP. Vânzarea va ajuta la “consolidarea securităţii unui aliat major din afara NATO, care este un factor important al stabilităţii politice şi al progresului economic în Orientul Mijlociu“, a informat Departamentul de Stat într-un comunicat.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Cel mai bătrân bărbat din lume, britanicul Bob Weighton, a murit la vârsta de 112 ani

Britanicul Bob Weighton, recunoscut de Guinness Book of Records drept decanul de vârstă al umanităţii, a murit joi de cancer la vârsta de 112 ani, potrivit informaţiilor furnizate de familia sa, transmite AFP. Fost profesor şi inginer, Weighton a fost declarat de Guinness drept cel mai bătrân om din lume în luna martie, titlu contestat de sud-africanul Freddie Blom, care a susţinut că urma să împlinească 116 ani pe 8 mai. La sfârşitul lunii martie, cea mai vârstnică femeie identificată de academia Guinness a fost japoneza Kane Tanaka, în vârstă de 117 ani.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Un bucureştean a devenit cel mai vârstnic bărbat din lume

Bucureşteanul Dumitru Comănescu (111 ani şi 7 luni) este cel mai longeviv bărbat în viaţă al planetei, conform The Gerontology Research Group (GRG), informează Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti (CSMB), prin intermediul unui comunicat.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: Mai multe maimuţe din India au furat probe de sânge recoltate de la pacienţi infectaţi

Mai multe maimuţe din India au atacat un angajat din domeniul medical şi au furat de la acesta probe de sânge recoltate de la pacienţi care au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, au anunţat vineri autorităţile indiene, citate de Reuters. Atacul s-a produs în această săptămână în momentul în care un tehnician care lucrează într-un laborator medical mergea pe jos prin campusul Facultăţii de Medicină din Meerut, un oraş situat la o distanţă de 460 de kilometri nord faţă de Lucknow, capitala statului indian Uttar Pradesh. “Maimuţele au înşfăcat mostrele şi au fugit cu aceste probe sangvine recoltate de la patru pacienţi cu COVID-19, care se află în prezent sub tratament… a trebuit să prelevăm noi probe de sânge de la ei“, a declarat medicul S.K. Garg, un oficial de rang înalt din conducerea acestei facultăţi indiene.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SUA: Preşedintele Trump a anunţat începerea eliminării tratamentului preferenţial acordat Hong Kong-ului

SUA: Preşedintele Trump a semnat un ordin executiv ce vizează limitarea protecţiei reţelelor sociale

Peru: Salariile preşedintelui şi miniştrilor, reduse pentru a ajuta rudele victimelor COVID-19

Ştirile zilei – 29 mai 2020

Revista Presei din 28 mai

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si Evenimentele Zilei de 29 mai în Istorie