La ordinea zilei – 17 mai 2020

Uniunea Europeana

Unitate în diversitate! ️‍ #EU4LGBTI #UnionOfEquality #IDAHOT2020

foto preluat de pe www.facebook.com
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 17 mai

Ortodoxe – Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia. Sf. Cuv. Nectarie și Teofan; Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei)

Greco-catolice – Sf. ap. Andronic şi cei împreună cu el; Sf. Iunia. Fer. Scheffler János

Romano-catolice – Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m.

 

Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei

Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei se marchează, anual, la 17 mai, reprezentând data la care homosexualitatea a fost scoasă de pe lista bolilor de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), respectiv 17 mai 1990. Evenimentul a fost creat pentru a atrage atenţia decidenţilor politici, liderilor de opinie, publicului şi media asupra violenţei şi discriminării cu care se confruntă minorităţile LGBTQQ (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transgender, Queer, Questioning) la nivel internaţional, scrie site-ul https://may17.org/.
cititi mai mult pe www.agerpres.roen.wikipedia.org

 

Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale (ONU)

Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale este aniversată, anual, la 17 mai, cu scopul de a sublinia importanţa utilizării internetului şi a celorlalte tehnologii de informare şi comunicare în domeniile economic şi social, conform www.un.org. Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi societăţii informaţionale este, de fapt, o contopire a două zile internaţionale. Prima a fost Ziua mondială a telecomunicaţiilor, marcată din 1969 pentru a aniversa semnarea Convenţiei Telegrafice Internaţionale şi crearea Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii (ITU) în 1865. A doua a fost Ziua mondială a informaţiei, adoptată de Adunarea Generală a ONU în martie 2006, prin rezoluţia 60/252.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a hipertensiunii arteriale

Ziua mondială a hipertensiunii arteriale (World Hypertension Day) este marcată în fiecare an la 17 mai pentru a încuraja cetăţenii din întreaga lume să prevină şi să controleze tensiunea arterială crescută ce constituie principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare. Această zi este promovată începând din anul 2005, de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League – WHL), în parteneriat cu Societatea Internaţională de Hipertensiune (International Society of Hypertension – ISH) şi cu alte organizaţii, potrivit www.whleague.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Nou protest în Piața Victoriei: De la Jos Iohannis la Mizele pandemiei sunt vaccinul și 5G-ul

 

Coronavirus: Proteste împotriva restricţiilor în Polonia, Germania, Elveţia şi Marea Britanie

Poliţia poloneză a oprit sâmbătă o manifestaţie antiguvernamentală în capitala Varşovia, unde manifestanţii au denunţat “încălcarea drepturilor şi libertăţilor civice”, dar şi măsurile de susţinere a economiei, considerate insuficiente în vremea pandemiei, relatează AFP. Un important dispozitiv de poliţie a recurs la gaze lacrimogene împotriva celor câteva sute de protestatari şi a operat arestări. Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Varşovia, Sylwester Marczak, a explicat că a fost o “reuniune ilegală” în condiţii de pandemie. Pe Facebook, organizatorii protestului, care se declară independenţi, au explicat că sunt indignaţi de “anvergura încălcării drepturilor şi libertăţilor civice“. Lor li s-au alăturat antreprenori nemulţumiţi de ajutorul furnizat de guvern economiei în criză, pe care îl consideră insuficient, a consemnat AFP.

Şi în Germania, mii de oameni au manifestat sâmbătă împotriva restricţiilor impuse pentru a limita pandemia, în multe cazuri cu mult mai mulţi participanţi decât era aprobat, notează dpa. La Munchen, au vrut să ia parte la manifestaţie mult peste cei 1000 de participanţi aprobaţi de municipalitate, dar poliţia nu le-a permis intrarea în zona prevăzută pentru protest, piaţa Theresienwiese, unde are loc de regulă Oktoberfest. Totuşi, protestatarii au rămas în cea mai mare parte paşnici. Municipalitatea permisese manifestaţia cu condiţia unei participări de până la 1000 de persoane, la o distanţă de 1,5 metri una de alta şi pentru nu mai mult de două ore. Proteste similare au avut loc între altele şi la Berlin, Stuttgart, Hamburg, Koln, Dusseldorf, Dortmund şi Essen. La Frankfurt, poliţia s-a confruntat cu misiunea dificilă de a-i ţine la distanţă pe protestatari şi contramanifestanţi, fiecare tabără numărând circa 1500 de participanţi. Un bărbat a fost arestat după ce a făcut salutul nazist, care este ilegal în Germania. În Germania au avut loc şi pe parcursul săptămânilor trecute manifestaţii împotriva restricţiilor de pandemie, de multe ori fără a ţine cont de noile reguli de distanţare socială şi igienă şi având între participanţi adepţi ai teoriilor conspiraţiei, antivaccinişti şi populişti de dreapta, notează dpa.

Proteste împotriva restricţiilor anticoronavirus s-au desfăşurat sâmbătă şi în Elveţia, unde adunările de peste 5 persoane sunt interzise. Forţele de ordine au blocat accesul în Piaţa federală din Berna, în apropiere de care se află sediul guvernului şi parlamentului elveţian, în timp ce manifestanţii – în majoritate persoane mature, a constatat AFP – s-au apropiat de piaţă purtând pancarte cu mesaje precum “Dictatura nu este solidară”. Circa 10 dintre protestatari au fost reţinuţi de poliţie. Şi poliţia din Londra a operat sâmbătă arestări pentru încălcarea deliberată a regulilor de distanţare socială în cadrul unui protest împotriva restricţiilor, în primul weekend după ce premierul Boris Johnson a anunţat o uşoară relaxare a lockdown-ului în Anglia, a relatat Reuters. Un număr de 19 persoane au fost reţinute şi alte 10 amendate în Hyde Park, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei metropolitane.
articol preluat de pe www.agerpres.ro

 

Franţa: Vestele galbene au reluat protestele după relaxarea restricţiilor

Protestatari din mişcarea vestelor galbene, critici la adresa guvernului, s-au adunat sâmbătă în mai multe oraşe din Franţa, pentru prima dată după relaxarea restricţiilor impuse ca urmare a epidemiei noului coronavirus, informează dpa. În cursul zilei de sâmbătă, ministrul de interne Christophe Castaner a reiterat faptul că limita de participare la adunările publice este de 10 persoane. Cu toate acestea, la Paris, Lyon, Marsilia, Montpellier şi Strasbourg, oamenii au mărşăluit pe străzi, deşi într-un număr mult redus faţă de cel de dinaintea epidemiei COVID-19.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Bosnia: Mii de locuitori din Sarajevo au protestat împotriva unei slujbe în memoria pro-naziştilor

Câteva mii de locuitori din Sarajevo au protestat sâmbătă împotriva oficierii în catedrala catolică Sfânta inimă a lui Iisus din capitala bosniacă a unei slujbe în memoria civililor şi militarilor din statul pro-nazist croat (NDH), executaţi de partizani comunişti în 1945, transmit AFP şi HINA. Slujba s-a desfăşurat în circumstanţe tensionate sâmbătă la prânz, în condiţiile în care anunţarea ei a fost criticată de majoritatea partidelor politice din Bosnia, cu excepţia formaţiunilor croate, precum şi de comunitatea evreiască şi de Biserica ortodoxă sârbă. Unităţi speciale ale poliţiei au încercuit catedrala cu trei ore înainte de începerea slujbei.

Dacă de obicei “tragedia de la Bleiburg” este comemorată în fiecare an în mai în localitatea din sudul Austriei, în acest an comemorările din Austria au fost anulate din cauza pandemiei de COVID-19, organizatorii stabilind ca totuşi evenimentul să fie marcat prin slujba religioasă din Sarajevo. În mai 1945, la Bleiburg, soldaţi ai NDH şi civili care au încercat să ajungă în Austria s-au predat forţelor britanice, care la rândul lor i-au trimis în Iugoslavia, unde mulţi dintre ei au fost masacraţi de partizani, mişcarea de rezistenţă de inspiraţie comunistă condusă de Tito, aminteşte AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Israelul: ”Este timpul” să fie anexate părţi din Cisiordania (Netanyahu)

”Este timpul” să anexăm părţi din Cisiordania, a declarat duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu în faţa parlamentului reunit pentru un vot de încredere în guvernul de uniune naţională cu formaţiunea lui Benny Gantz, potrivit France Presse. “Iată adevărul: aceste teritorii sunt acolo unde poporul evreu s-a născut şi s-a dezvoltat. Este timpul să aplicăm legea israeliană şi să scriem un capitol glorios în istoria sionismului“, a declarat Netanyahu, utilizând astfel limbajul său obişnuit pentru a evoca anexarea coloniilor israeliene în Cisiordania. Acordul de împărţire a puterii între Netanyahu şi Gantz prevede anunţarea, începând de la 1 iulie, a unei strategii pentru aplicarea proiectului american de rezolvare a conflictului israeliano-palestinian. Respins de palestinieni, acest plan prevede în special anexarea de către Israel a Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de către statul israelian. În cursul ultimului deceniu, populaţia în coloniile israeliene a crescut cu 50%, depăşind 450.000 de persoane, care trăiesc adeseori în mod conflictul alături de peste 2,7 milioane de palestinieni.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Albania: Soţia preşedintelui albanez, reţinută pentru participarea la un protest împotriva demolării unui teatru

Monika Kryemadhi, soţia preşedintelui albanez Ilir Meta, a fost reţinută împreună cu alţi 36 de manifestanţi în cursul unei acţiuni de protest duminică, la Tirana, împotriva demolării clădirii care adăpostea Teatrul Naţional al Albaniei, după ce lucrările de demolare au început la primele ore ale dimineţii, potrivit DPA şi Reuters. Poliţia a îndepărtat peste 20 de artişti şi militanţi care protejau teatrul, proiectat în 1939 de către arhitectul Giulio Berte în cursul ocupaţiei italiene şi care era principala scena teatrală a ţării, atrăgându-şi indignarea oamenilor, care scandau “Ruşine!”, “Regim dictatorial!”. Canalul de televiziune Klan TV a transmis că printre cei reţinuţi se află şi Monika Kryemadhi, care conduce un mic partid de opoziţie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SUA: Lansare reuşită a unei drone spaţiale a armatei americane

O dronă spaţială a armatei americane, X-37B, a fost lansată duminică, cu succes, de la baza din Cap Canaveral, în Florida, pentru o misiune de mai multe luni pe care o va consacra unei serii de experienţe ştiinţifice, potrivit AFP şi le Figaro. “Felicitări celei de-a şasea misiuni a navetei X-37B“, a reacţionat ministrul apărării american Mark Esper pe Twitter. Racheta Atlas V a decolat la ora locală 09:14 (13:14 GMT), transportând mini-naveta fără pilot, numită Vehicul test orbital (OTV). Aceasta urmează să plaseze pe orbită un mic satelit FalconSat-8, care va efectua experienţe, după cum explicase în urmă cu zece zile secretarul US Air Force, Barbara Barrett, ridicând vălul de pe o dronă rămasă secretă până atunci.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 17 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 17 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 16.871 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 9.890 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1097 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, au decedat.

GCS: Încă şapte persoane infectate cu noul #coronavirus au murit; numărul total al deceselor – 1.104

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 167 de noi cazuri de îmbolnăvire.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 2.918 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 103 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 16 mai 2020, au fost raportate 1.295.781 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 236.711 (+3.560)/ 33.998 (+384) / 1.058 (+9)
Spania 230.183 (+643)/ 27.459 (+138) / 146.446 (+1.663)
Italia 223.885 (+789) /31.610 (+242) / 122.810 (+2.605)
Franţa 141.919 (+563)/ 27.529 (+104) 60.562 -
Germania 173.772 (+620) / 7.881 (+57) / 152.600 (+1.003)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 16 MAI 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

4.503.836 (+98.156) /307.295 (+5.180)/ 1.694.169 (+56.485)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 15 mai – 16 mai 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Situația din România - 16 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 16 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

 

Coronavirus: Cazurile globale de COVID-19 au depăşit pragul de 4,5 milioane (OMS)

Cazurile globale de COVID-19, confirmate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), au depăşit duminică pragul de 4,5 milioane, în timp ce numărul morţilor a ajuns la 307.395, potrivit statisticilor organizaţiei cu sediu la Geneva, relatează EFE. Curba noilor cazuri se menţine ascendentă cu 80.000 de infecţii zilnice, în timp ce numărul deceselor în ultimele cinci zile se situează la aproximativ 5.000, remarcându-se o oarecare stabilizare a ambilor indicatori.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: 483 de noi decese în ultimele 24 de ore în Franţa

Peste 28.000 de persoane au decedat în legătură cu maladia COVID-19 în Franţa de la 1 martie, dintre 483 în ultimele 24 de ore, potrivit bilanţului difuzat duminică seara de Ministerul francez al Sănătăţii, citat de AFP. Acest bilanţ cotidian este cel mai important din ultimele săptămâni şi se datorează în special deceselor în azilurile de bătrâni aflate sub control medical (Ehpad) şi în alte unităţi medico-sociale (+49 în raport cu sâmbătă, faţă de + 54 la spital), ridicând totalul morţilor la 28.108.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: Brazilia raportează 14.919 de noi cazuri şi 816 decese

 

Coroanavirus: Qatarul îi pedepseşte cu până la 3 ani de închisoare pe cei care nu poartă măşti de protecţie în public

Qatarul a început de duminică să aplice sancţiunile cele mai severe din lume împotriva persoanelor care nu poartă mască de protecţie în public, pedepsele putând ajunge până la 3 ani de închisoare, transmite AFP. Guvernul a decis că este obligatorie purtarea de măşti de protecţie în public, începând de duminică şi ‘până la noi ordine’. Contravenienţii pot fi sancţionaţi cu până la 3 ani de închisoare şi 200.000 de riali (aproape 51.000 de euro) amendă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

 

Actorul Fred Willard, cunoscut din serialul “Modern Family”, a murit la 86 de ani din cauze naturale

Cutremur cu magnitudinea 3,9 pe Richter în judeţul Buzău, duminică dimineaţa

Revista Presei din 17 mai

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si Evenimentele Zilei de 17 mai în Istorie