Evenimentele Zilei de 17 mai în Istorie

Bătălia de la Rovine (17 mai 1395) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Rovine (17 mai 1395)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

17 mai este a 137-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 17 mai

(BOR) Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia; Sfintii Cuviosi Nectarie si Teofan

Sfântul Apostol Andronic și soția sa Iunia, Sfântul Ierarh Atanasie Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfântul Apostol Andronic și soția sa Iunia, Sfântul Ierarh Atanasie Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Ss. Andronic și Iunia, apostoli († secolul I)

(BRC) Sf. Pascal Baylon, călugăr

 

Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei

Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei se marchează, anual, la 17 mai, reprezentând data la care homosexualitatea a fost scoasă de pe lista bolilor de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), respectiv 17 mai 1990. Evenimentul a fost creat pentru a atrage atenţia decidenţilor politici, liderilor de opinie, publicului şi media asupra violenţei şi discriminării cu care se confruntă minorităţile LGBTQQ (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transgender, Queer, Questioning) la nivel internaţional, scrie site-ul https://may17.org/.
cititi mai mult pe www.agerpres.roen.wikipedia.org

 

Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale (ONU)

Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale este aniversată, anual, la 17 mai, cu scopul de a sublinia importanţa utilizării internetului şi a celorlalte tehnologii de informare şi comunicare în domeniile economic şi social, conform www.un.org. Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi societăţii informaţionale este, de fapt, o contopire a două zile internaţionale. Prima a fost Ziua mondială a telecomunicaţiilor, marcată din 1969 pentru a aniversa semnarea Convenţiei Telegrafice Internaţionale şi crearea Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii (ITU) în 1865. A doua a fost Ziua mondială a informaţiei, adoptată de Adunarea Generală a ONU în martie 2006, prin rezoluţia 60/252.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a hipertensiunii arteriale

Ziua mondială a hipertensiunii arteriale (World Hypertension Day) este marcată în fiecare an la 17 mai pentru a încuraja cetăţenii din întreaga lume să prevină şi să controleze tensiunea arterială crescută ce constituie principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare. Această zi este promovată începând din anul 2005, de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League – WHL), în parteneriat cu Societatea Internaţională de Hipertensiune (International Society of Hypertension – ISH) şi cu alte organizaţii, potrivit www.whleague.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Norvegia – Ziua națională. (1814)

 

Astăzi în istorie pentru 17 mai

 

Evenimentele Zilei de 17 mai în Istorie:

- 17 mai 1395 – Bătălia de la Rovine;

- 17 mai 1756 – A început Războiul de Șapte Ani (17 mai 1756 – 15 februarie 1763);

- 17 mai 1992 – Demonstrații în Bangkok împotrivă regimului militar

 

17 mai 1215 - A fost ocupată Londra de către baronii englezi (în puciul contra regelui John).

 

17 mai 1388 - S-a încheiat zidirea bisericii mari a Mânăstirii Cozia (Vâlcea, România).

Manastirea Cozia, Romania - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Manastirea Cozia, Romania – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

 

17 mai 1395 - A avut loc Bătălia de la Rovine, una dintre cele mai importante bătălii din istoria Țării Românești.

Mircea cel Bătrân (n. 1355 – d. 31 ianuarie 1418), domnul Țării Românești între 23 septembrie 1386 - noiembrie 1394 (sau mai 1395) și între ianuarie 1397 - 31 ianuarie 1418 - in imagine, Mircea cel Bătrân - pictură din biserica Episcopiei de Argeș - foto: ro.wikipedia.org

Mircea cel Bătrân (n. 1355 – d. 31 ianuarie 1418), domnul Țării Românești între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 (sau mai 1395) și între ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418 – in imagine, Mircea cel Bătrân – pictură din biserica Episcopiei de Argeș – foto: ro.wikipedia.org

Acţiunile lui Mircea cel Bătrân în spaţiul balcanic, cât şi relaţiile acestuia cu regele Ungariei şi cu emirii anatolieni – care primejduiau poziţia otomană încă nesigură pe teritoriul european – l-au făcut pe Baiazid să întreprindă o expediţie personală de cucerire a Ţării Româneşti, în primăvara lui 1395.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

17 mai 1510 - A murit Alessandro Filipepi , cunoscut sub numele de Sandro Botticelli, unul dintre cei mai mari pictori al Renaşterii florentine (n.1 martie 1445).

Sandro Botticelli: Autoportret. Detaliu din compoziţia Adoraţia magilor, 1475 - Galeria Uffizi, Florența - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sandro Botticelli: Autoportret. Detaliu din compoziţia Adoraţia magilor, 1475 – Galeria Uffizi, Florența – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

17 mai 1536 - Anularea casatoriei regelui Henry VIII al Angliei cu Anne Boleyn.

Anne Boleyn - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Anne Boleyn – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Anne Boleyn (n. cca. 1501 – decedata la 19 mai 1536) a fost regina a Angliei 1533-1536, fiind a doua soție a regelui Henric al VIII- lea . Executia ei sub acuzatia de tradare si adulter este considerata începutul Reformei protestante engleze .

 

17 mai 1536 - George Boleyn, fratele reginei consort Anne Boleyn, cumnat al regelui Henric VIII și unchiul matern al viitoarei regine Elisabeta I a Angliei, a fost executat. A fost o figură proeminentă în politica engleza si a fost acuzat de incest cu sora sa Anne si înaltă trădare.

 

17 mai 1590 - Ana a Danemarcei este încoronată în Holyrood, un cartier al Edinburgului, ca regină a Scoției.

Regina Ana a Danemarcei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Regina Ana a Danemarcei – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ana a Danemarcei (n. 12 decembrie 1574 – d. 2 martie 1619) a fost regină a Scoției, a Angliei și a Irlandei ca soție a regelui Iacob I al Angliei. Ana s-a căsătorit cu Iacob la vârsta de paisprezece ani și a avut patru copii.

 

17 mai 1642 - Paul Chomedey de Maisonneuve (1612-1676), fondează Ville Marie de Montreal. Asezarea Ville-Marie a fost fondata pe malul de sud a insulei Montreal, iar Maisonneuve a fost primul ei guvernator. In 1685, Ville-Marie avea deja 600 de coloniști, majoritatea trăind în case modeste din lemn. Ville-Marie a devenit un centru pentru comerțul cu blănuri și o bază pentru continuarea expansiunii franceze in Canada.

 

17 mai 1655 - Englezii ocupă insula Jamaica.

 

17 mai 1673 - Louis Joliet și Jacques Marquette încep explorarea fluviului Mississipi din America de Nord.

 

17 mai 1727 - A murit Ecaterina I a Rusiei, născută Marta Helena Skowrońska, ţarină a Rusiei din 1725 până la moartea sa (n. 1683 sau 1684).

Catherine I of Russia by Nattier - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Catherine I of Russia by Nattier – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nu se cunoaste precis ascendența Caterinei. Majoritatea istoricilor spun ca s-a născut la Ringen aflat în prezent în Estonia, localitate care făcea parte in acea vreme din Letonia suedeză. Era fiica lui Samuel Skowroński, un țăran leton de origine poloneză. La vârsta de 17 ani s-a căsătorit cu un dragon suedez, cu care a stat măritată opt zile în 1702, moment în care trupele suedeze au fost retrase din Marienburg. Când trupele ruse au cucerit Marienburgul, pastorul luteran Ernest Gluck, în casa cărui lucra Marta, a fost chemat la Moscova ca traducător în serviciul mareșalului Boris Sheremetev. Mai târziu ea a devenit slujitoare în casa prințului Alexandru Menșikov, bun prieten al lui Petru cel Mare și primul guvernator al orașului Sankt Petersburg.

În 1703 Petru a întâlnit-o pe Marta in casa Menșikov, iar la scurtă vreme, i-a devenit amantă. În 1705 ea s-a convertit la ortodoxism și și-a luat numele de Ecaterina Alexeievna. Ecaterina și Petru s-au căsătorit în secret în 1707 si au avut nouă copii dintre care doar două fete au ajuns la maturitate, Ana și Elisabeta.Petru a murit (28 ianuarie 1725 stil vechi) fără să numească un succesor.Ecaterina a fost prima femeie care a condus Imperiul Rus, deschizând calea legală a celor șaptezeci de ani (aproape tot secolul al XVIII-lea) de domnie a femeilor în Rusia; toate au continuat politica lui Petru I pentru modernizarea Rusiei.

 

17 mai 1729 - A murit filosoful englez Samuel Clarke (n. 1675).

 

17 mai 1749 - S-a nascut in Berkeley (Gloucestershire), Edward Jenner, medic britanic, specialist care a descoperit vaccinul impotriva variolei și a pus astfel bazele imunologiei moderne.

Edward Jenner (n. 17 mai 1749 - d. 26 ianuarie 1823) a fost un doctor din Berkeley, Gloucestershire, Anglia, cunoscut pentru cercetarea și munca lui introducând un vaccin pentru variolă, o boală care a ucis milioane de oameni de-a lungul secolelor - foto: ro.wikipedia.org

Edward Jenner (1749 – 1823) – foto: ro.wikipedia.org

Edward Jenner (n. 17 mai 1749 – d. 26 ianuarie 1823) a fost un doctor din Berkeley, Gloucestershire, Anglia, cunoscut pentru cercetarea și munca lui introducând un vaccin pentru variolă, o boală care a ucis milioane de oameni de-a lungul secolelor. La 14 mai 1796, Jenner testează vaccinul contra variolei, pe James Phipps, un băiețel de opt ani bolnav de variolă. Încă decând era student la Medicină, a observat că pacienții care dezvoltau variola taurinelor (o maladie infecțioasă a vacilor caracterizată prin erupție cutanată și transmiterea la om) erau protejați împotriva variolei.

Prin urmare, l-a vaccinat pe James, fiind sănătos, cu puroi luat de la o persoană bolnavă de variola taurinelor și ulterior a demonstrat că această persoană era protejată împotriva inoculării voluntare cu variolă. Jenner a dat numele de “vaccin” (de la cuvântul vacca din latină, însemnând vacă) substanței responsabile cu transmiterea variola taurinelor și a dat numele de “vaccinare” procesului utilizat pentru protejarea contra variolei. Importanța descoperirii lui Jenner a fost recunoscută foarte repede și, în mai puțin de zece ani, vaccinarea arm-to-arm a început să fie utilizată în întreaga lume pentru protejarea împotriva variolei. Ulterior, în omagiul lui Jenner, Louis Pasteur a propus ca numele de vaccinare să fie dat întregii proceduri de protejare a subiecților de maladii prin inocularea unei substanțe externe.

 

17 mai 1756 - A inceput Războiul de Șapte Ani (17 mai 1756 – 15 februarie 1763)

Harta așezărilor britanice și franceze din America de Nord în 1750, înainte de războiul francez și indian (1754-1763), parte din Războiul de Șapte Ani (17 mai 1756 – 15 februarie 1763) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Harta așezărilor britanice și franceze din America de Nord în 1750, înainte de războiul francez și indian (1754-1763), parte din Războiul de Șapte Ani (17 mai 1756 – 15 februarie 1763) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Războiul de șapte ani (1754 și 1756–1763), (părți ale căror teatre de conflagrație au fost numite și Războiul Pomeranian și Războiul francez și indian ), a implicat atât lupte în Europa, cât și în colonii. Acest război a fost descris de Winston Churchill ca fiind primul război mondial de vreme ce a fost primul conflict din istorie care a avut lupte pe tot globul și în care cea mai mare parte a combatanților au fost ori națiuni europene ori coloniile lor de peste mări.

Seven Years' War (17 May 1756 – 15 February 1763) Prussian Leibgarde battalion at Kolin, 1757 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Seven Years’ War (17 May 1756 – 15 February 1763) Prussian Leibgarde battalion at Kolin, 1757 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Acest război a avut ca protagoniste principalele puteri ale vremii: Prusia, Regatul Marii Britanii, (plus coloniile Coroanei britanice din America de Nord , Compania Indiilor Orientale Britanice și Regatul Irlandei) și Hanovra pe de-o parte și Austria, Regatul Francez, (plus Principatul Saxoniei , Noua Franță și Indiile Orientale Franceze ), Imperiul Rus, Suedia pe de altă parte. Spania și Regatul Portugaliei au fost atrase mai târziu în conflict, iar forțele olandeze neutre au fost atacate în India.

Bătălia de la Kunersdorf (12 august 1759) de Alexander Kotzebue, 1848 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Kunersdorf (12 august 1759) de Alexander Kotzebue, 1848 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Rezultatul cel mai evident al războiului a fost decăderea puterii Franței, atât în Americi, (unde au rămas sub stăpânirea colonială numai Guiana Franceză, Saint-Domingue și Saint Pierre și Miquelon, iar Guadelupa și Martinica le-au fost returnate), cât și pe continentul european și transformarea Marii Britanii într-o putere colonială dominantă. În plus, marina franceză a fost grav redusă. În plus, British East India Company a cucerit cea mai importantă poziție în India, colonie care devenea astfel “nestemata coroanei Imperiului Britanic“.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

17 mai 1792 - S-a infiintat Bursa de pe Wall Street, devenita cel mai important sediu mondial de bursa.

Bursa de pe Wall Street - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Bursa de pe Wall Street – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

 

17 mai 1808 - Napoleon Bonaparte anexeaza Statul Pontifical la Imperiul francez.

Statele Papale înainte de unificarea Italiei – foto: ro.wikipedia.org

Statele Papale (nume alternative: Statul Papal, Statele Bisericii sau Statele Pontificale)  a fost unul din statele istorice majore din Italia din secolul al VI-lea până când peninsula italică a fost unificată în 1861 de către Regatul Sardiniei (după care Statele Papale, într-o formă mai puțin extinsă teritorială, a continuat să existe până în 1870).

 

17 mai 1814 - Norvegia adopta prima sa constituţie, iar prințul danez Christian Frederik este ales rege de către Adunarea Constituantă norvegiană.

Christian al VIII-lea (Christian Frederik) (18 septembrie 1786 – 20 ianuarie 1848), rege al Danemarcei 1839-48 și, rege al Norvegiei 1814 sub numele Christian Frederick, a fost fiul cel mare al Prințului Frederick al Danemarcei și Norvegiei și a soției lui, Frederica de Mecklenburg-Schwerin - foto: ro.wikipedia.org

Christian al VIII-lea (1786 – 1848) – foto: ro.wikipedia.org

Christian al VIII-lea (Christian Frederik) (18 septembrie 1786 – 20 ianuarie 1848), rege al Danemarcei 1839-48 și, rege al Norvegiei 1814 sub numele Christian Frederick, a fost fiul cel mare al Prințului Frederick al Danemarcei și Norvegiei și a soției lui, Frederica de Mecklenburg-Schwerin

 

17 mai 1819 - Este sfințită biserica Sfîntul Gheorghe din satul Grădiște, ținutul Hotărniceni, Basarabia țaristă, înălțată de căpitanul Cociu din satul Copceac ”cu a sa cheltuială”.

 

17 mai 1838 - A murit marele diplomat francez Charles Maurice de Talleyrand; (n. 1754).

Talleyrand, de Pierre-Paul Prud'hon (detaliu) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Talleyrand, de Pierre-Paul Prud’hon (detaliu) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Provenit dintr-o familie din inalta nobilime, s-a orientat spre cariera ecleziastică la sugestia unchiului sau, arhiepiscopul de Reims. Devine preot si apoi episcop de Autun. În timpul Revoluției franceze abandonează viața clericală . A ocupat diferite înalte functii de consilier, ambasador, ministru de externe, președinte al CONSILIULUI de Ministri, servind sub diferite regimuri.

 

17 mai 1842 - Ekaterina Kelpș deschide la Tighina in Basarabia țaristă, un pension particular de fete.

 

17 mai 1848 - Se încheie Marea adunare naţională de la Blaj, Transilvania, la care au participat 40 000 de romani , prin care românii se declară naţiune de sine stătătoare.

Stampă din 1848 reprezentând Adunarea de la Blaj, sub drapeluri ale Casei de Habsburg (negru-galben) și tricoloruri româneșt (Muzeul Unirii Alba Iulia) - foto: ro.wikipedia.org

Stampă din 1848 reprezentând Adunarea de la Blaj, sub drapeluri ale Casei de Habsburg (negru-galben) și tricoloruri româneșt (Muzeul Unirii Alba Iulia) – foto: ro.wikipedia.org

Adunarea Naţională de la Blaj din 3/15 mai – 5/17 mai 1848 a fost una dintre adunările românilor din Transilvania din timpul revoluţiei de la 1848, prin care aceştia şi-au expus revendicările naţionale, politice, religioase şi sociale, pentru ca naţiunea română din Ardeal să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi celelalte naţiuni care locuiau în această provincie. Punctele votate de Adunarea Naţională de la Blaj din 3/15 mai – 5/17 mai 1848 sunt cele de mai jos.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

17 mai 1848 - Are loc Adunarea românilor din comitatul Caraş, la Lugoj, unde se revendică drepturi naţionale şi autonomia bisericii ortodoxe române din Banat şi Crişana La 4 mai / 16 mai – 5 / 17 mai 1848 are loc Adunarea românilor din comitatul Caraş, cu participarea unor moldoveni şi munteni, la Lugoj, unde se revendică drepturi naţionale şi autonomia bisericii ortodoxe române din Banat şi Crişana.

 

17 mai 1848 - stil vechi , (29 mai 1848, stil nou), Dieta din Cluj, Transilvania, votează fără a ține cont de cererea Adunării de la Blaj, unirea Principatului Transilvaniei cu Ungaria, act politic pe care împăratul Ferdinand îl sancționează la 29 mai 1848, stil vechi (10 iunie 1848, stil nou).

 

17 mai 1900 - În Al Doilea Război al Burilor, asediul Mafekingului a fost spart după 217 zile, victorie britanică decisivă împotriva burilor.

"Al Doilea Război al Burilor" - Comandouri bure la Spion Kop - foto: ro.wikipedia.org

“Al Doilea Război al Burilor” – Comandouri bure la Spion Kop – foto: ro.wikipedia.org

Al Doilea Război al Burilor (în engleză Second Boer War, în neerlandeză Tweede Boerenoorlog, în afrikaans:Tweede Vryheidsoorlog sau Tweede Boereoorlog), a fost un conflict desfășurat între 11 octombrie 1899 și 31 mai 1902 între Imperiul Britanic și burii neerlandofoni din cele două republici independente: Republica Sud-Africană (Republica Transvaal) și Statul Liber Orange. El s-a sfârșit prin anexarea regiunii de către Imperiul Britanic și formarea Uniunii Africii de Sud ca parte din Commonwealth. Împreună cu Primul Război al Burilor (decembrie 1880 – martie 1881), perioada este cunoscută sub numele de „Războaiele Burilor”.

"Asediul Mafekingului" - Parte a "Al Doilea Război al Burilor" - Baden-Powell și oamenii săi la Mafeking - foto: ro.wikipedia.org

“Asediul Mafekingului” – Parte a “Al Doilea Război al Burilor” – Baden-Powell și oamenii săi la Mafeking – foto: ro.wikipedia.org

Asediul Mafekingului a fost cea mai celebră acțiune britanică din al Doilea Război al Burilor. A avut loc lângă orașul Mafeking (astăzi Mafikeng) din Africa de Sud și a durat 217 zile, începând cu octombrie 1899 și luând sfârșit în mai 1900, și a dus la transformarea lui Robert Baden-Powell, care mai târziu a fondat Mișcarea Cercetașilor, într-un erou național. Ridicarea asediului Mafekingului a fost o victorie decisivă pentru britanici și o înfrângere majoră pentru buri.

 

17 mai 1901 - S-a nascut sculptorul roman Romul Ladea, profesor universitar la Cluj; ( d. 27 august 1970, Joița, județul Giurgiu). Este adeseori considerat, de către mulți critici de artă, a fi fost format la „școlile” unor mari sculptori ai secolului 20, așa cum ar fi Constantin Brâncuși și Auguste Rodin, și deci fiind unul dintre continuatorii sculpturii figurative moderne.

 

17 mai 1902 - Arheologul grec Valerios Stais descoperă Mecanismul de la Antikythera, un calculator mecanic antic, conceput pentru calculul pozițiilor astronomice.

Mecanismul de la Antikythera - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Mecanismul de la Antikythera – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Acest mecanism este considerat un fel de computer mecanic anticconceput pentru calculul pozițiilor astronomice. Acest mecanism a fost recuperat dintr-o epavă aflata in adanuc marii, lângă insula Antikythera. Importanța și complexitatea mecanismului au fost înțelese abia câteva decenii mai târziu. Perioada sa de construcție este în prezent estimată a fi între 150 și 100 î.Hr. Gradul de sofisticare mecanică este comparabil cu a unui ceas elvețian din secolul al XIX-lea. Artefacte tehnologice cu manoperă și complexitate similară nu au mai fost create până în secolul 14 e.n., atunci când ceasurile mecanice astronomice au fost construite în Europa.

 

17 mai 1904 - S-a nascut marele actor francez Jean Gabin; (d. 1976).

Jean Gabin, actor  francez - foto preluat de pe cinemagia.ro

Jean Gabin - foto preluat de pe cinemagia.ro

Jean Gabin, actor francez. Printre filmele memorabile în care a jucat se numără „Clanul sicilienilor”, „Mizerabilii”și serialul „Maigret’.

 

17 mai 1912 - La Chișinău in gubernia rusa Basarabia, este pusă in fata Mitropoliei temelia monumentului țarului Alexandru I, care va fi inaugurat la 3 iunie 1914.

 

17 mai 1912 - S-a nascut Alexandru Șerbănescu, as al aviației de vânătoare române în timpul celui de al Doilea Război Mondial (d. 1944)

Căpitanul aviator Alexandru Șerbănescu, cunoscut ca „Alecu”, (n. 17 mai 1912, Colonești, Olt, România – d. 18 august 1944, Viperești, Buzău, România) a fost un as al aviației de vânătoare române în timpul celui de al Doilea Război Mondial - Cpt. av. Alexandru Șerbănescu (în fotografie, locotenent) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cpt. av. Alexandru Șerbănescu
(în fotografie, locotenent) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Căpitanul aviator Alexandru Șerbănescu, cunoscut ca „Alecu”, (n. 17 mai 1912, Colonești, jud. Olt, d. 18 august 1944, jud. Buzău) a fost un as al aviației de vânătoare române în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Format inițial ca vânător de munte, este atras de aviație, devenind întâi observator aerian, iar în 1941 pilot, zburând inițial pe avionul IAR 80, iar ulterior pe Bf 109G. A participat la campaniile de la Stalingrad, Dniepropetrovsk și Mariupol, unde a luptat alături de aviația germană împotriva aviației URSS; a participat la apărarea regiunii petrolifere Ploiești, împotriva aviației de bombardament americane.

A fost comandantul Grupului 9 Vânătoare. A căzut eroic în lupta împotriva Aliaților, copleșit de escorta de Mustanguri ale operațiunii de bombardament american asupra Ploieștiului din 18 august 1944. În momentul căderii era asul cu cel mai mare număr de victorii aeriene (47) din Forțele Aeriene Regale ale României. A fost înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul militar Ghencea în data de 22 august 1944. A fost citat de două ori pe ordin de zi și decorat cu numeroase ordine și medalii. Numele eroului căpitan aviator Alexandru Șerbănescu îl poartă acum Baza 95 Aeriană Bacău.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

17 mai 1914 - Principatul de Monaco este ocupat și, astfel, trece de sub stăpânirea franceză sub cea austriacă.

Principatul Monaco - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Principatul Monaco – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Principatul Monaco, numit Munegu în dialectul local, este a doua cea mai mică țară din lume (1,98 km2) ,dupa Vatican, situată între Marea Mediterană și Franța, pe Riviera franceză sau Coasta de Azur. Constând mai ales din vechiul oraș Monaco și zonele construite ulterior, este și cea mai dens populată țară din lume.

 

17 mai 1920 - S-a nascut poetul roman Geo Dumitrescu (d. 2004)

Geo Dumitrescu, poet roman - foto preluat de pe e-politic.ro

Geo Dumitrescu, poet roman – foto preluat de pe e-politic.ro

A debutat în 1941, la doar douăzeci și unu de ani (cu placheta Aritmetică). Cinci ani mai târziu îi apare Libertatea de a trage cu pușca, conținând poeme scrise între anii 1940-1943. Publicat după încheierea războiului, volumul (care purta inițial titlul Pelagra) fusese scris în timpul acestuia, însă cenzura îi interzisese apariția. A fost și un talentat gazetar, profesiune căreia i s-a dedicat încă din tinerețe, când a fost redactor la ziarul „Timpul”, apoi la mai multe ziare și reviste literare, printre care Flacăra, „Almanahul literar” (Cluj), „Gazeta literară” (devenită „România literară”).

A mai colaborat și la alte publicații, începând cu „Vremea”, „Curentul literar”, „Kalende”, „Revista Fundațiilor Regale”, „Viața românească” și continuând cu revistele „Contemporanul” și „Luceafărul”. Rubrica Atelier literar, susținută ani la rând, rămâne ca un model de orientare a debutanților, cu o generoasă exigență. A fost director al revistei „România literară”.

 

17 mai 1923 - Guvernul roman si cel cehoslovac au semnat un Protocol prin care se prelungea, pe o durata de trei ani, valabilitatea Conventiei de alianta defensiva dintre cele doua tari, semnata la Bucuresti, la data de 23 aprilie 1921.

 

17 mai 1923 - In București, România, are loc inaugurarea Monumentului Ostașului Necunoscut în Parcul Carol.

Monumentul Ostașului Necunoscut - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Monumentul Ostașului Necunoscut – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Mormântul Ostașului Necunoscut este opera sculptorului Emil Wilhelm Becker, devenind loc național de pelerinaj și de reculegere în memoria celor 225.000 de ostași care s-au jertfit în Primul Război Mondial, pentru întregirea României. La data inaugurării, 17 mai 1923, au fost prezenti familia regală, membrii guvernului, ai corpurilor legiuitoare și un numeros public. In timpul constructiei „Monumentului eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism”, regimul comunist a dispus demontarea Mormântului Ostașului Necunoscut în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1958 și a strămutarea acestuia la Mausoleul de la Mărășești. La 26 octombrie 1991, Mormântul Eroului Necunoscut a fost readus în Parcul Carol I din Bucuresti.

 

17 mai 1924 - La Chișinău, România, se editează revista literară, științifică, socială, bilunară Gîndul neamului. Revista a fost editată pînă în aprile 1928.

 

17 mai 1932 - In Romania, a intrat in vigoare Legea pentru organizarea Institutului Superior de Educatie Fizica, cu durata cursurilor de patru ani.

 

17 mai 1936 - A fost deschis publicul Muzeul Satului din Bucuresti, la initiativa profesorului Dimitrie Gusti. Concomitent, a fost inaugurat si Parcul Herastrau.

Dimitrie Gusti - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dimitrie Gusti – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

17 mai 1936 - În România se promulgă Codul penal și Codul de procedură penală care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 1937.

 

17 mai 1936 - S-a nascut actorul si regizorul american Dennis Hopper.

Dennis Hopper, actor si regizor american - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Dennis Hopper, actor si regizor american – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

S-a nascut actorul si regizorul american Dennis Hopper; (d. 29 mai 2010) A apărut și în două filme cu James Dean, ‘Rebel Without a Cause” (1955) și „Giant’ (1956). A regizat și jucat în „Easy Rider’ (1969) câștigând un premiu la Festivalul de la Cannes, fiind și nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original ca și coscenarist al filmului. A fost apreciat pentru rolurile din Blue Velvet și Hoosiers, pentru cel din urmă fiind chiar nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. Era consumator de droguri si avea accese de furie si o înclinație pentru violență conjugală, ceea ce l-au făcut un paria la Hollywood. În 1982 a fost internat timp de trei luni într-un spital de boli mintale. Hopper a decedat pe data de 28 mai 2010 de cancer la prostată în localitatea Venice, California

 

17 mai 1940 - Al doilea război mondial: Germania ocupă oraşul Bruxelles, capitala Belgiei.

 

17 mai 1946 - A avut loc constituirea Blocului Partidelor Democrate (BPD), alianta electorala alcatuita din PCR, PSD, PNL-Gh. Tatarescu, PNT-Anton Alexandrescu, Frontul Plugarilor si PNP, fiecare partid pastrandu-si ideologia si programul propriu. Platforma-program, data publicitatii la 20 mai, prevedea: asigurarea regimului democratic in cadrul monarhiei constitutionale; respectarea libertatii individuale; respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti; libertatea cuvantului, a scrisului, a intrunirilor si a dreptului de asociere; libertatea religioasa;

 

17 mai 1950 - După ce timp de 18 ani a fost primar al Parisului, Jacques Chirac devine președinte al Franței.

Jacques René Chirac (n. 29 noiembrie 1932 la Paris) este un politician francez. A fost ales președinte al Republicii Franceze în 1995 și 2007, totodată co-principe al Andorrei - foto: ro.wikipedia.org

Jacques Chirac- foto: ro.wikipedia.org

Jacques René Chirac (n. 29 noiembrie 1932 la Paris) este un politician francez. A fost ales președinte al Republicii Franceze în 1995 și 2007, totodată co-principe al Andorrei. Jacques Chirac a fost colaborator al președinților francezi Georges Pompidou în anii 1960 și Valéry Giscard d’Estaing în anii 1970. A fost primar al Parisului din 1977 până în 1995 și prim-ministru în 1974 – 1976 și 1986 – 1988. A candidat pentru postul de președinte fără succes în 1981 și 1988, și a fost ales în 1995 și 2002.

 

17 mai 1957 - Regizorul Ion Popescu-Gopo a fost premiat la Cannes cu Marele Premiu Palme d’or pentru scurt metraj, pentru filmul de desen animat „Scurtă istorie”.

Ion Popescu-Gopo, regizor roman - foto preluat de pe jurnal.md

Ion Popescu-Gopo, regizor roman – foto preluat de pe jurnal.md

 

17 mai 1961 - S-a nascut Enya (Eithne Ni Bhraonain), solistă vocală irlandeză.

Singer, instrumentalist, and composer Enya - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Singer, instrumentalist, and composer Enya – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Este artista cu cele mai mari vânzări din Irlanda și oficial a 2-a ca export de albume muzicale după trupa U2. Numărul de albume vândute se situează la 85 milioane de exemplare. Activitățile ei i-au dobândit, pe lângă alte lucruri, 4 premii Grammy și o nominalizare Oscar (pentru contribuția ei la primul film din trilogia Stăpânul Inelelor). Pănă acum se știe că a cântat în 10 limbi diferite, dintre care una inventată de Enya și textiera ei, Roma Ryan. Enya este a 9-a artistă ca număr cu cele mai mari vânzări de albume în America, combinând 30 milioane de exemplare ale albumelor în SUA.

 

17 mai 1973 - Afacerea Watergate: încep audierile televizate în Senatul Statelor Unite.

Afacerea Watergate - foto - historia.ro

Afacerea Watergate – foto – historia.ro

Afacerea Watergate este denumirea atribuită unui scandal politic și mediatic al anilor 1970 din Statele Unite care a dus la o criză politică majoră care a culminat cu demisia președintelui Statelor Unite, Richard Nixon. Ziarul Washington Post și reporterii Bob Woodward și Carl Bernstein au primit premiul Pulitzer pentru ancheta desfășurată. Denumirea Watergate provine de la numele hotelului în care s-a comis o spargere, a cărei investigare a fost punctul de pornire al scandalului.

 

17 mai 1980 - Din cauza demonstrațiilor la nivel național pentru democratizarea Coreei de Sud, regimul dictatorului Chun Doo-hwan declară stare de urgență. În următoarele zile va avea loc masacrul de la Gwangju.

18 mai 1980: Studenții din Gwangju, Coreea de Sud încep demonstrațiile, cerând reforme democratice - foto: koreabang.com

18 mai 1980: Studenții din Gwangju, Coreea de Sud încep demonstrațiile, cerând reforme democratice – foto: koreabang.com

Revolta de la Gwangju se referă la o revoltă populară în orașul Gwangju, Coreea de Sud care s-a desfasurat intre 18-27 mai, 1980. Estimările vorbesc de 606 persoane ucise. 1394 de persoane au fost arestate și 427 au fost puse sub acuzare. Dintre acestea, 7 au primit condamnări la moarte și 12 au primit condamnări pe viață. Revolta a avut un impact profund asupra politicii sud-coreene, iar legitimitatea dictatorului Chun Doo-hwan, care preluase puterea in urma unei lovituri de stat, s-a deteriorat în continuare. Mișcarea a deschis calea pentru mișcările de mai târziu din anii 1980, care în cele din urmă au adus democrația în Coreea de Sud. Revolta de la Gwangju a devenit un simbol al luptei sud-coreenilor împotriva regimurilor autoritare și al luptei pentru democrație.

 

17 mai 1983 - Libanul si Israeul semneaza in prezenta reprezentantului Statelor Unite ale Americii, un acord privind retragerea armatei israeliene din Liban.

 

17 mai 1990 - Organizația Mondială a Sănătații (OMS) a scos homosexualitatea din nomenclatorul bolilor.

 

17 mai 1992 - Demonstrații în Bangkok împotrivă regimului militar. 450 de oameni sunt împușcați, ceea ce duce la declanșarea democratizării țării.

Protesters and military, Black May 1992 - foto: en.wikipedia.org

Protesters and military, Black May 1992 – foto: en.wikipedia.org

Trei zile de proteste populare împotriva guvernului prim-ministrului Thailandei, Suchinda Kraprayoon, încep în Bangkok. Represiunile militarilor provoaca 52 de decese confirmate oficial, multe dispariții, sute de raniti, și peste 3.500 de arestări.

 

17 mai 1995 - Pentru prima data, un roman, Constantin Lacatusu, a reusit sa ajunga pe cel mai inalt varf al lumii, Everest.
Alpinistul a urcat pe „Acoperisul lumii”, la 8.848 metri, dupa alte doua incercari.

Constantin Lacatusu - foto: facebook.com

Constantin Lacatusu – foto: facebook.com

Cu un an inainte, acesta a avut o tentativa de escaladare a Everestului pe un traseu in premiera mondiala, dar nu a depasit 8.100 de metri. La „Jubileul de Aur Everest 2003″, a primit o medalie din partea Printului nepalez Paras Bikram Shah Dev ca semn al recunoasterii meritelor sale. S-a nascut in 21 februarie 1961, la Piatra-Neamt, si este casatorit cu vedeta TVR, Irina Pacurariu. A inceput sa practice alpinismul in facultate, in 1981 facand primul traseu de escalada. In 1990, prin Federatia Romana de Alpinism a avut prima sa iesire din tara, in Caucaz, pe Virful Elbrus. Au urmat apoi alte expeditii, prima mare reusita venind in 1992 cand a fost primul roman „optmiar”, reusind sa ajunga pe Varful Broad Peak (8.047 m) din Himalaya. In anii care au venit a cucerit varf dupa varf, fiind de departe cel mai mare alpinist al Romaniei.

17 MAI 1995

Zi importanta pentru mine. S-a intamplat sa fie la fel si pentru alpinismul romanesc, fiindca atunci, adica exact acum 20 DE ANI, tricolorul a ajuns pentru prima data pe cel mai inalt varf al Terrei, EVEREST, 8850m.

In acea zi au mai urcat alti 5 alpinisti, niciun serpas, pe ruta nordica, dinspre Tibet. Printre cei victoriosi s-a numarat si kazahul Anatoli Bukreev, unul din cei mai mari alpinisti de altitudine din intreaga istorie a alpinismului (disparut intr-o avalansa pe Annapurna). Am mers umar la umar cu el pana dupa First Step, Mushroom Rocks (8550m), unde m-am oprit pentru mai mult de jumatate de ora pentru a-l convinge pe singurul serpas care ne insotea, Chuldim Temba, sa ajute un alpinist epuizat sa coboare spre tabara de baza avansata. Toni, un american, supravietuise unei nopti de groaza la peste 8500m altitudine. Rezistase ca prin miracol dar acum avea nevoie de ajutor. Nu era din expeditia noastra, dar pe atunci inca mai exista fair-play, chiar si la acea altitudine ametitoare. Cu un an inainte renuntasem la varf pentru a asista la coborare un alpinist neo-zeelandez aflat in situatie critica, dupa ce, cu o zi inainte, oprisem din caderea fatala un alt alpinist, canadian.

Aproape de piramida finala, m-am intalnit cu Anatoli. A observat ca nu am masca de oxigen si mi-a spus: „ no oxygen ? very difficult..”. Planul meu era sa urc integral fara oxigen suplimentar. Am stat insa la peste 8250m 3 zile si 3 nopti consecutive, dintre care 2 inainte de varf, datorita vremii proaste. In asa numita „zona a mortii” organismul uman este la limita sa. Fiecare zi si chiar fiecare ora petrecute acolo fara oxigen artificial te apropie inevitabil de granita acestei lumi. Inainte plecarii spre varf de la ultima tabara (8250m) era un ger taios. Un coleg francez a renuntat dupa 20m. Am decis sa iau cu mine ceva oxigen, cam o treime din necesarul obisnuit pentru ruta dus-intors. Mi-a ajuns doar 350m pana la Second Step (8600m), la cca 5-6 ore de varf. Am continuat „fara” reintrand brusc in conditiile normale, un adevarat soc pentru organism. Ultima panta a piramidei finale era acoperita de un strat de zapada proaspata, adanca si instabila. Nicio coarda fixa. Pe varf insa, totul era inghetat, bine batut de vant. Urcusul ce parea interminabil se sfarsise. Priveam ca din avion spre versantul opus, nepalez. Am facut mai multe fotografii autoportret, cu pioletul, cu celebrul trepied chinezesc si spre cele patru zari, pana ce bateriile aparatului foto au cedat. Unii „prieteni” carcotasi de acasa au retinut din povestirile mele doar ultima parte a sesiunii fotografice, cea cu aparatul inghetat si inca se mai hranesc cu auto-iluzia ca nu exista si pozele de pe varf. Din pacate pentru ei si din fericire pentru alpinismul romanesc, acestea exista … ; chiar sub forma de diapozitive si nu imagini digitale prelucrate, pentru simplul motiv ca in 1995 inca nu aveam acces la aparate foto digitale. Asa cum, habar n-aveam de e-mail, internet sau facebook. Dar ce am avut, a fost suficient pentru a urca Everestul: motivatie, spirit de aventura, fair-play si un dram de noroc.
*
Everestul a continuat si continua sa atraga alpinisti din toata lumea. Va ramane o tinta suprema pentru orice alpinist. Daca in 40 de ani, pana in sezonul pre-musonic 1995 urcasera pe Everest cca 350 oameni, in urmatorii 20 de ani (1995-2015) au urcat de 10 ori mai multi ! Dupa 1995 au mai urcat pe Everest inca 5 alpinisti romani. Primul a fost Gheorghe Dijmarescu, un gorjean stabilit in Connecticut/US, a facut-o chiar de mai multe ori, o data fara oxigen artificial (!!), in 1999. Ultimul conational victorios pe Everest a fost Ciprian Popoviciu, un clujean rezident in S Carolina/US, pe ruta sudica (Nepal, 2008). Am avut placerea sa-i cunosc pe amandoi, pe Gica in Tibet, iar pe Ciprian chiar pe Khumbu Ice Fall, cand eu eram solo spre Lhotse. Este posibil sa fi urcat pe Everest si alti alpinisti romani stabiliti in strainatate dar care nu au mediatizat informatia. Daca nu m-as fi intalnit cu Ciprian in 2008, nu as fi stiut de el. In tara, aproape nimeni nu a auzit de performanta lui. In 2008, dupa expeditie, tin minte ca am salutat-o telefonic pe mama lui Ciprian, aflata atunci in Cluj.
*
Everest 1995 a fost a 2-a ascensiune romaneasca pe un varf de peste 8000. Cu 3 ani inainte urcasem primul optmiar, Broad Peak (8047m, Pakistan), dupa o expeditie extrem de tensionata. Toti coechipierii mei renuntasera si plecasera acasa; am ramas singur in tabara de baza, cu un sac cu merinde si un cort pe care l-am carat apoi din nou spre taberele superioare. Am reusit in cele din urma singura victorie pe Broad Peak din acel an, alaturi de 2 americani si 3 spanioli. Fara serpasi si fara butelii de oxigen. Intors acasa, mi s-a spus ca am facut destuI si pot sa ma las de alpinism. Dar acela a fost doar inceputul. A urmat Everestul si multe alte piscuri de pe toate continentele, fiecare cu povestea lui, mai mult sau mai putin vesela. Nici un varf nu a fost insa „varful vietii mele” , toate incercarile adunate fac povestea completa. Mai importanta decat momentele (unice !) petrecute pe un varf este ascensiunea in sine, calea pe care o descoperim continuu in lumea fascinanta a muntilor si – de ce nu? – a vietii, cu urcusuri si coborasuri inevitabile.
*
La ce ma gandesc acum, la 20 de ani dupa Everest ?
In primul rand la cei fara de care nu as fi ajuns acolo. In 94-95, ar fi fost imposibil sa pot pleca in 2 expeditii costisitoare pe Everest fara sprijinul total al unui italian -Luigi Bodo – si al echipei RIFIL din Savinesti pe care acesta o conduce cu aceeasi pasiune si eficienta ca atunci cand l-am cunoscut, in 1992, cand am fost parteneri la primul succes din Himalaya. RIFIL este prima firma joint-venture (romano-italiana) din Europa de Est, de dupa razboi (1972). Acestor oameni le datorez extrem de mult si ma consider foarte norocos ca destinul ne-a adus impreuna. Multumesc, RIFIL !
Apoi, ma gandesc la cei care sufera acum in Nepal, fara adapost, fara hrana, loviti de forta teribila a unui dusman nevazut. Sunt alaturi de acea tara, binecuvantata cu cei mai semeti munti ai lumii, fiindca zeii Himalayei mi-au ingaduit de multe ori sa urc in imparatia lor. Efectele recentelor cutremure catastrofale nu pot fi compensate doar prin eforturile locale, ale celor deja loviti. Nepalul este una din cele mai sarace tari ale lumii (dupa PIB). Are o infrastructura minimala pentru transport, sanatate, educatie, turism realizata in mare parte cu sprijin extern. De acest ajutor extern este nevoie mai ales acum. Vom initia in perioada urmatoare o campanie pentru constituirea unui buget destinat unui obiectiv punctual, reconstructia unei scoli distruse de cutremur, undeva intr-un sat de la poalele Himalayei. Sper sa putem colabora in acest demers, detalii in curand, pe FB.
Constantin Lacatusu

 

17 mai 1994 - Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a promulgat Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

 

17 mai 1995 - Jacques Chirac a devenit presedinte al Frantei, dupa ce vreme de 18 ani a fost primar al Parisului.

Chirac smiles at the crowd outside Élysée Palace - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Chirac smiles at the crowd outside Élysée Palace – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

17 mai 1997 - Trupele rebele ale lui Laurent Kabila au intrat în Kinshasa, capitala Zairului, proclamând Republica Democrată Congo., numita pana atunci Zair. Fostul dictator, presedintele Mobutu Sese Seko a fost nevoit sa fuga din tara.

Laurent-Désiré Kabila (n. 27 noiembrie 1939 – d. 18 ianuarie 2001) a fost președintele Republicii Democrate Congo începând din 17 mai 1997, când l-a răsturnat pe dictatorul Mobutu Sese Seko, până când a fost asasinat de gărzile sale de corp la 18 ianuarie 2001. I-a urmat la conducere fiul său Joseph - foto: lopinion.fr

Laurent-Désiré Kabila (1939 – 2001) – foto: lopinion.fr

Laurent-Désiré Kabila (n. 27 noiembrie 1939 – d. 18 ianuarie 2001) a fost președintele Republicii Democrate Congo începând din 17 mai 1997, când l-a răsturnat pe dictatorul Mobutu Sese Seko, până când a fost asasinat de gărzile sale de corp la 18 ianuarie 2001. I-a urmat la conducere fiul său Joseph.

 

17 mai 2004 - Liderul separatiştilor ceceni Samil Basaev a revendicat atentatul comis la Groznâi, la 9 mai, în timpul căruia a murit preşedintele Ceceniei, Ahmad Kadarov şi a anunţat că pregateşte noi atentate împotriva Rusiei

Șamil Salmanovici Basaev (n. 14 ianuarie 1965, Dișne-Vedeno, RASS Ceceno-Ingușă, URSS – d. 10 iulie 2006, Ekajevo, RA Ingușeția, Federația Rusă) a fost un militant islamist cecen și lider al curentului separatist din Cecenia - in imagine, Șamil Basaev în timpul Primului Război Cecen, decembrie 1995 - ro.wikipedia.org

Șamil Basaev în timpul Primului Război Cecen,
decembrie 1995 – ro.wikipedia.org

Șamil Salmanovici Basaev (n. 14 ianuarie 1965, Dișne-Vedeno, RASS Ceceno-Ingușă, URSS – d. 10 iulie 2006, Ekajevo, RA Ingușeția, Federația Rusă) a fost un militant islamist cecen și lider al curentului separatist din Cecenia.

 

17 mai 2012 - A decedat renumita cantareata americana Donna Summer; (n.31 decembrie 1948).

Donna Summer at The Nobel Peace Price Concert 2009 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Donna Summer at The Nobel Peace Price Concert 2009 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

17 mai 2020 - La ordinea zilei

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.orgyoutube.com