La ordinea zilei – 4 iunie 2020

A child plays with a homemade sled made from an empty container and a length of cable, in Roj Camp, northeast Syria, February 2020. Photo: ©UNICEF/UNI310464/Romenzi - foto preluat de pe www.un.org

A child plays with a homemade sled made from an empty container and a length of cable, in Roj Camp, northeast Syria, February 2020. Photo: ©UNICEF/UNI310464/Romenzi

foto preluat de pe www.un.org
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 4 iunie

Ortodoxe – †) Sf. Mc. Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel; Sf. Ier. Mitrofan, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mironosiţe Maria şi Marta, surorile Dreptului Lazăr

Greco-catolice – Sf. aep. Mitrofan; Sf. m. Zoticos, Attalos, Camasis şi Filipos din Niculiţel

Romano-catolice – Sf. Francisc Caracciolo, pr.

 

Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii (ONU)

La 4 iunie este marcată Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii, prin care sunt recunoscute suferinţele copiilor din întreaga lume, care sunt victime ale abuzului fizic, mental şi emoţional. Această zi confirmă angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor. n cadrul unei sesiunii speciale de urgenţă în problema Palestinei, la 19 august 1982, membrii Adunării Generale ONU, “şocaţi de numărul mare de copii palestinieni şi libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului“, au decis să marcheze Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii adoptând Rezoluţia ES-7/8. “Milioane de copii sunt prinşi în conflicte în care nu sunt pur şi simplu spectatori, ci ţinte“, subliniază Graça Machel, expertă a secretarului general al ONU, pe pagina dedicată zilei, www.un.org/en/observances/child-victim-day.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SUA: Un poliţist înjunghiat şi doi răniţi prin împuşcare în Brooklyn, în timp ce erau în misiune de a opri jafurile

Un bărbat înarmat cu un cuţit a înjunghiat miercuri în gât un poliţist în cartierul Brooklyn din New York, iar doi colegi ai acestuia care s-au grăbit să-i vină în ajutor au fost răniţi, înainte de a-l împuşca pe atacator de mai multe ori, a comunicat poliţia, transmite Reuters. Toţi cei patru bărbaţi răniţi în incident au fost duşi la spitalul Kings County, unde poliţiştii sunt în stare stabilă, iar suspectul se află în stare critică, potrivit sursei citate.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Acuzaţiile împotriva poliţiştilor din Minneapolis furnizează detalii despre moartea lui George Floyd

(…) Toţi cei patru foşti poliţişti ar putea fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea de câteva zeci de ani. Pentru omor, pedeapsa maximă este de 40, ca şi pentru complicitate la aceeaşi infracţiune. Marţi, Departamentul de Poliţie din Minneapolis a făcut public dosarul de personal al lui Chauvin, care a fost angajat al departamentului din octombrie 2001. El a fost sancţionat disciplinar o singură dată, deşi au existat 17 anchete interne împotriva sa. Incidentul pentru care a fost sancţionat a avut loc în 2017, în cartierul Longfellow, în sudul oraşului Minneapolis. când Chauvin a fost acuzat că a tras o femeie afară din automobilul ei, după ce a oprit-o pentru depăşirea cu 10 mile pe oră (circa 16 km/h) a limitei de viteză din zonă. Femeia a depus a doua zi o plângere împotriva poliţistului. Conform dosarului intern, Thao a fost şi el anchetat de cel puţin şase ori de departamentul din care făcea parte. Niciuna din investigaţii nu a fost urmată de sancţiuni; una este încă în curs. Departamentul nu a confirmat şi nu a dorit să comenteze noile acuzaţii împotriva agenţilor concediaţi.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

SUA: Alţi trei poliţişti implicaţi în moartea lui George Floyd, puşi sub acuzare

SUA: George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte (autopsie)

 

China: Peste 40 de răniţi într-un atac cu cuţitul într-o şcoală; suspectul a fost arestat (presă)

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA. Atacul a avut loc într-o şcoală din Wuzhou, regiunea autonomă Guangxi, a transmis cotidianul Global Times pe Twitter. Poliţia l-a arestat pe suspect, un bărbat de 50 de ani care lucrează ca agent de pază în şcoala respectivă, conform portalului de ştiri The Paper. Printre răniţi se află directorul şcolii şi un alt agent de pază, potrivit aceleiaşi surse.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SpaceX a lansat în spaţiu o altă tranşă de sateliţi din proiectul Starlink

După primul zbor spaţial cu echipaj uman operat de o companie privată spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi lansat de pe teritoriul american, compania aerospaţială SpaceX a lansat o altă tranşă de sateliţi din proiectul său Starlink, prin care încearcă să furnizeze internet de înaltă viteză la nivel global, relatează EFE. Compania a amânat lansarea de la Cape Canaveral (Florida) datorită misiunii Demo-2 prin care, la 30 mai, a reuşit să trimită cu succes în spaţiu doi astronauţi americani de pe teritoriul Statelor Unite, după nouă ani de la suspendarea zborurilor navetelor spaţiale ale NASA.

Racheta reutilizabilă Falcon 9 a fost lansată miercuri la ora locală 21:25 (01:25 GTM joi) şi, 15 minute mai târziu, a eliberat sateliţii în spaţiu. Aceştia vor urca uşor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până vor atinge orbita lor operaţională, aflată la altitudinea de 550 kilometri. Marea noutate a acestei noi tranşe de sateliţi trimişi în spaţiu este faptul că unul dintre ei este dotat cu un vizor pentru a bloca refracţia luminii solare.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Roverul Perseverance, construit de NASA, va fi lansat spre planeta Marte pe 17 iulie

 

Situația din România – 4 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 4 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.907 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.919 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1299 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, au decedat.

GCS: Încă şase persoane infectate cu noul coronavirus au murit; numărul total al deceselor – 1.305

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 238 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 153 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.363 de persoane. Alte 96.693 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 472.850 de teste.

Situația din România - 4 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 4 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.084 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 114 cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 3 iunie 2020, au fost raportate 1.410.698 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 277.985 (+1.653)/ 39.369 (+324) / 1.212 (+4)
Spania 239.932 (+294) / 27.940 – / 150.376 -
Italia 233.515 (+318) / 33.530 (+55) / 160.938 (+846)
Franţa 151.325 -/ 28.940 (+107) / 69.573 (+643)
Germania 182.370 (+342) / 8.551 (+29) / 167.453 (+844)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 3 IUNIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

6.348.900 (+103.548)/ 380.810 (+4.383)/ 2.807.420 (+76.078)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 2 iunie – 3 iunie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs în largul Indoneziei (USGS)

Un puternic seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs joi în estul Indoneziei în largul Arhipelagului Moluce, însă nu au fost raportate victime şi pagube materiale importante, au anunţat specialiştii de la Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (SGS), citaţi de AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ştirile zilei – 4 iunie 2020

Revista Presei din 4 iunie

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si Evenimentele Zilei de 4 iunie în Istorie