La ordinea zilei – 9 mai 2020

9 mai 2020 - Ziua Europei -  foto preluat de pe www.facebook.com

9 mai 2020 – Ziua Europei

foto preluat de pe www.facebook.com
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Este a 130-a zi a anului 2020. Au mai rămas 236 de zile până la sfârşitul anului.

Soarele răsare la 05 h 55 m şi apune la 20 h 30 m. Luna răsare la 23 h 06 m şi apune la 07 h 23 m.

 

Sărbătorile Zilei de 9 mai

Ortodoxe – Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae

Greco-catolice – Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor

Romano-catolice – Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic

 

9 Mai, Ziua proclamării Independenţei de Stat a României

La 9/21 mai 1877, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat Independenţa de Stat a României faţă de Imperiul Otoman. În faţa Adunării, ministrul afacerilor străine, Mihail Kogălniceanu a declarat: “În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi; suntem naţiune de sine stătătoare (…) Aşadar domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă“, potrivit lucrării ”Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, 2003).
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

9 Mai – Ziua Victoriei

La 9 mai este marcată Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial. În 2020, se împlinesc 75 de ani de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Europei

Ziua Europei este marcată în fiecare an la data de 9 mai, anul acesta împlinindu-se 70 de ani de la declaraţia istorică a lui Robert Schuman. Decizia privind instituirea acestei zile a fost luată în 1985, în cadrul Consiliului European de la Milano. La 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman (1948-1952) propunea, în cadrul unui discurs, plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat, potrivit europa.eu. Această propunere este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a comerţului echitabil

Ziua mondială a comerţului echitabil se celebrează în acest an la 9 mai. Iniţiată de Organizaţia Mondială a Comerţului Echitabil (World Fair Trade Organization – WFTO), Ziua mondială a comerţului echitabil se sărbătoreşte anual, în a doua sâmbătă a lunii mai. Lumea comerţului echitabil suferă deoarece acesta s-a oprit, magazinele s-au închis, iar mijloacele de trai riscă să fie ameninţate. Întrucât întreprinderile de comerţ echitabil luptă pentru a trece prin această criză, este nevoie de sprijin general pentru revenirea la normalitate. Anul acesta ziua mondială a comerţului echitabil este despre perseverenţă şi solidaritate, potrivit site-ului dedicat zilei, wfto.com, iar tema este ”Planet Fair Trade: Enterprises for the new economy ”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită la nivel mondial începând din anul 2006 şi a fost iniţiată de Secretariatul Convenţiei pentru conservarea speciilor migratoare şi animalelor sălbatice (CMS) şi Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA). În timp, s-a decis ca evenimentele importante legate de sărbătorirea Zilei mondiale a păsărilor migratoare să fie organizate de două ori pe an, în a doua sâmbătă din lunile mai şi octombrie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la finalul vizitei la Unitatea de suport medical COVID-19 din Târgu Mureș

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 9 mai a.c., o declarație de presă, la finalul vizitei la Unitatea de suport medical COVID-19 din Târgu Mureș.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă: Bună ziua! Suntem aici, în frumosul municipiu Târgu Mureș, la o unitate de suport medical realizată într-o sală polivalentă. Practic, este o secție externă a spitalului. Am venit aici fiindcă doresc să subliniez două lucruri. În primul rând, faptul că s-a realizat această unitate externă medicală prin colaborarea mai multor autorități – un exemplu foarte bun de colaborare și în plan local, și cu autoritățile centrale. Această sală polivalentă transformată în unitate suport va deveni funcțională în câteva zile.
cititi mai mult pe www.presidency.ro

 

INSP a postat propunerile privind măsurile de relaxare ce vor fi aplicate după ridicarea stării de urgenţă

Institutul Naţional de Sănătate Publică a postat în transparenţă decizională propunerea privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgenţă. Documentul poate fi consultat pe pagina de web a INSP, www.insp.gov.ro, secţiunea Comunicate. Toate observaţiile şi propunerile celor interesaţi pot fi transmise la adresa de mail propuneri.relaxare@ms.ro.

 

Eurogrupul este de acord cu împrumuturi de 240 de miliarde de euro pentru ţările lovite de pandemie

Miniştrii de Finanţe din zona euro au ajuns vineri la un acord privind detaliile împrumuturilor ieftine pe care blocul le va oferi ţărilor afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19), arată un document al UE consultat de Reuters. “Am ajuns astăzi la un acord privind condiţiile şi caracteristicile ‘Sprijinului pentru depăşirea criza pandemiei’, disponibil tuturor statelor membre ale zonei euro, echivalentul a 2% din PIB-ul respectivelor state membre“, se arată în declaraţia comună a Eurogrupului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Guvernelor UE li se permite să preia participaţii în companiile afectate de pandemie (Reuters)

Comisia Europeană a adoptat reglementări care permit Guvernelor UE să ajute companiile afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19) achiziţionând participaţii în firme, cu condiţia ca acestea să nu acorde dividende şi bonusuri, să nu răscumpere acţiuni şi să nu facă achiziţii, transmite Reuters. De asemenea, a precizat Executivul comunitar, ţările UE ar putea acorda împrumuturi subordonate în condiţii favorabile companiilor afectate de pandemie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Afganistan : Şase persoane, ucise într-un incident produs în timp ce erau distribuite alimente

Şase persoane, între care doi poliţişti, au fost ucişi sâmbătă în provincia afgană Ghor (centru), în urma unor confruntări produse în timp ce erau distribuite alimente, au declarat responsabili, relatează AFP. Sute de oameni s-au adunat în faţa biroului guvernatorului, la Firoz Koh, capitala acestei provincii foarte sărace, pentru a primi ajutorul alimentar distribuit de o organizaţie din Qatar. “Manifestanţii au deschis focul asupra poliţiei” şi au lovit agenţii de securitate, a explicat Aref Haber, purtătorul de cuvânt al guvernatorului din Ghor, precizând că “patru civili, între care un angajat al unui post de radio local, şi doi poliţişti au fost ucişi” şi 19 persoane au fost rănite.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 9 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 9 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 15.131 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 6.912 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 926 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, au decedat.

GCS: Încă şapte persoane infectate cu noul coronavirus au murit; numărul total al deceselor – 936

GCS: Alte 3 persoane infectate cu noul coronavirus au murit; numărul total al deceselor – 939

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 320 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 245 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.323 de persoane. Alte 20.462 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 248.056 de teste.

Facem precizarea că până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unor prevederi ale O.U.G. nr. 34 din 26 martie 2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, se aplică norma juridică în vigoare.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 2.756 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 99 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 21 au fost declarați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:
Până la data de 8 mai 2020, au fost raportate 1.216.901 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Italia 215.858 (+1.401) / 29.958 (+274) / 99.023 (+2.747)
Spania 221.447 (+1.122) / 26.070 (+213) / 131.148 (+2.637)
Franţa 137.779 (+629) / 25.987 (+178) / 55.892 (+701)
Germania 167.300 (+1.209) / 7.266 (+147) / 143.300 (+1.600)
Regatul Unit 206.715 (+ 5.514) / 30.615 (+539) 998 / (+28)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 8 MAI 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

3.807.852 (+94.056) /269.068 (+5.780) /1.324.251 (+38.287)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 7 mai – 8 mai 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Situația din România - 9 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 9 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

 

Coronavirus: Cel puţin 274.617 de morţi, în întreaga lume (bilanţ AFP)

Pandemia de coronavirus a ucis cel puţin 274.617 de persoane în întreaga lume de la debutul său în decembrie, în China, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP din surse oficiale, sâmbătă, la 11:00 GMT. Peste 3.946.130 de cazuri de infecţie au fost oficial diagnosticate în 195 de ţări şi teritorii de la începutul epidemiei. Totuşi, acest număr de cazuri diagnosticate nu reflectă decât o parte din numărul real de contaminări, un număr mare de ţări testând doar cazuri care necesită îngrijiri spitaliceşti. Dintre aceste cazuri, cel puţin 1.293.700 sunt considerate astăzi vindecate.
cititi mai mult pe wwwb.agerpres.ro

 

Coronavirus: Rusia se apropie de 200.000 de cazuri de COVID-19

Pentru a şaptea zi consecutiv, sâmbătă, Rusia a înregistrat peste 10.000 de cazuri noi de COVID-19, ceea ce duce numărul total al infectărilor cu noul coronavirus la aproape 200.000, informează AFP. Rusia a raportat până acum 198.676 de cazuri de infectare, dintre care 10.817 identificate în ultimele 24 de ore, potrivit autorităţilor. În prezent Rusia ocupă locul al cincilea în topul ţărilor cu cel mai mare număr de contaminări, după Statele Unite, Spania, Italia şi Regatului Unit. Cu 1.827 de decese provocate de noul coronavirus, dintre care 104 în ultimele 24 de ore, Rusia înregistrează un număr scăzut de victime prin comparaţie cu aceste ţări, dar şi cu altele din Europa, cum ar fi Franţa sau Germania.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: Peste 700 de decese în ultimele 24 de ore în Brazilia

Pandemia noului coronavirus a provocat 751 de decese în Brazilia în ultimele 24 de ore, un bilanţ record, conform anunţului făcut vineri de ministerul sănătăţii din Brasilia, transmite AFP. Bilanţul îmbolnăvirilor confirmate oficial în această ţară latinoamericană cu 210 milioane de locuitori a ajuns la 145.328 de cazuri, în timp ce bilanţul deceselor provocate de COVID-19 este de 9.897.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: 80 de decese în 24 de ore în Franţa, cel mai mic număr de la începutul lunii aprilie (oficial)

Epidemia de coronavirus a ucis încă 80 de persoane în 24 de ore în Franţa, cel mai mic număr înregistrat zilnic de la începutul lunii aprilie, aducând numărul total de decese la 26.310 de la 1 martie, a anunţat sâmbătă Direcţia Generală a Sănătăţii, potrivit unui comunicat, relatează AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: Sute de elveţieni protestează împotriva măsurilor de izolare

Sute de persoane au protestat sâmbătă în faţa Parlamentului elveţian la Berna şi în alte oraşe împotriva restricţiilor impuse de autorităţi în cadrul luptei împotriva noului coronavirus, potrivit agenţiei de presă Keystone-ATS, relatează AFP. Elveţia, care a înregistrat peste 1.500 de decese la 30.000 de contaminări, a început totuşi să relaxeze măsurile de izolare, autorizând, în urmă cu două săptămâni, redeschiderea saloanelor de coafură şi a florăriilor. Începând de luni, şcolile, restaurantele, muzeele şi librăriile vor fi de asemenea redeschise, respectând însă condiţii specifice. Manifestanţii au apreciat sâmbătă că restricţiile în vigoare încalcă drepturile fundamentale ale omului sâmbătă şi au huiduit şi flueirat poliţia de la faţa locului, potrivit ATS.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Slovenia: Mii de sloveni au protestat împotriva guvernului în contextul pandemiei

Mii de oameni au manifestat vineri în capitala slovenă Ljubljana acuzând guvernul de corupţie şi de faptul că a profitat de pandemia noului coronavirus pentru a restrânge libertăţile publice, informează AFP şi Reuters. “Hoţii!” sau “Jos guvernul!” au scandat manifestanţii, ce purtau măşti de protecţie, strânşi în faţa clădirii parlamentului protejat de un cordon de poliţişti. Potrivit estimărilor canalului privat POP TV, au fost în jur de 10.000 de protestatari.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Little Richard, unul dintre pionierii americani ai rock and roll-ului, a murit la vârsta de 87 de ani

Little Richard, unul dintre pionierii americani ai rock and roll-ului, cunoscut pentru hituri antrenante ca “Tutti Frutti’ sau “Long Tall Sally’ şi prezenţa sa scenică extravagantă, a murit sâmbătă la vârsta de 87 de ani, a declarat fiul acestuia pentru revista Rolling Stone, potrivit AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

 

 

 

Revista Presei din 9 mai

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si:
- Evenimentele Zilei de 9 mai în Istorie
- România în stare de de urgență
- Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă – Ghiduri pentru Situații de Urgență – GHIDURI COVID-19;
- COVID-19 Ştiri Oficiale
- Harta interactivă Coronavirus COVID-19 România
- Coronavirus – Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 – COVID-19 – Pandemia de COVID-19 din 2019–2020