Evenimentele Zilei de 9 mai în Istorie

Războiul de Independență de la 1877 - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Războiul de Independență de la 1877

foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

9 mai este a 129-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 9 mai

(BOR) Sfântul Prooroc Isaia; Sfântul Mucenic Hristofor; Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari; Sfântul Mucenic Gordian; Sfântul Mucenic Epimah; Sfântul Iosif de la Optina

Sfântul Prooroc Isaia a fost fiul lui Amos și unul din cei patru mari prooroci ai Vechiului Testament (alături de Ieremia, Iezechiel și Daniel), personalitate foarte influentă în sec al VIII-lea î.Hr, în timpul regilor Ozia, Iotam, Ahaz, Iezechia și Manase, pe care a încercat să-i ajute și să-i îndrepte prin profeții, mustrări și îndemnuri. A murit ca martir. Biserica creștină îl prăznuiește la 9 mai - foto: doxologia.ro

Sfântul Prooroc Isaia – foto: doxologia.ro

Sfântul Prooroc Isaia a fost fiul lui Amos și unul din cei patru mari prooroci ai Vechiului Testament (alături de Ieremia, Iezechiel și Daniel), personalitate foarte influentă în sec al VIII-lea î.Hr, în timpul regilor Ozia, Iotam, Ahaz, Iezechia și Manase, pe care a încercat să-i ajute și să-i îndrepte prin profeții, mustrări și îndemnuri. A murit ca martir. Biserica creștină îl prăznuiește la 9 mai.

 

(BRU) Sf. Isaia, profet († secolul al VIII-lea, î.Hr.); Sf. Cristofor, martir († secolul al III-lea)

(BRC) Sf. Pahomie, pustnic

 

Ziua Independenţei Romaniei

Proclamarea Independenței de stat a României - foto: agerpres.ro

Proclamarea Independenței de stat a României – foto preluat de pe agerpres.

La 9 (sv)/21 mai (sn) 1877, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor proclamă Independenţa de Stat a României. Romania si-a proclamat independenta fata de Turcia. Hotararea a fost adoptata in sesiunea extraordinara a Adunarii Deputatilor, iar in urmatoarea zi, 10 (sv)/22 mai (sn), senatul a votat „Legea independentei”.

Aceasta a fost promulgata imediat de catre regele Carol I. Guvernul român a hotărât încetarea plății tributului de 914.000 lei, suma fiind direcționată către bugetul apărării. Tot cu această ocazie a fost instituit ordinul național Steaua României cu 5 clase, care trebuia să fie acordat tururor cetățenilor care se distingeu pe timp de pace sau război.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

9 Mai – Ziua Victoriei

La 9 mai este marcată Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial. În 2020, se împlinesc 75 de ani de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Europei

Milan European Council, 28-29/06/1985 - View of the delegations: Jacques Delors, President of the CEC; Mário Soares, Portuguese Prime Minister; Jaime Gama, Portuguese Minister for Foreign Affairs; Poul Schlüter, Danish Prime Minister; Uffe Ellemann-Jensen, Danish Minister for Foreign Affairs; Wilfried Martens, Belgian Prime Minister; Léo Tindemans, Belgian Minister for External Relations; Margaret Thatcher, British Prime Minister; Sir Geoffrey Howe, British Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs; Ruud Lubbers, Dutch Prime Minister; Hans van den Broek, Dutch Minister for Foreign Affairs; Jacques Santer, Luxembourgish Prime Minister; Jacques Poos, Luxembourgish Minister for Foreign Affairs, External Trade and Cooperation (from left to right, facing the camera) - foto preluat de pe ec.europa.eu

Milan European Council, 28-29/06/1985 – View of the delegations: Jacques Delors, President of the CEC; Mário Soares, Portuguese Prime Minister; Jaime Gama, Portuguese Minister for Foreign Affairs; Poul Schlüter, Danish Prime Minister; Uffe Ellemann-Jensen, Danish Minister for Foreign Affairs; Wilfried Martens, Belgian Prime Minister; Léo Tindemans, Belgian Minister for External Relations; Margaret Thatcher, British Prime Minister; Sir Geoffrey Howe, British Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs; Ruud Lubbers, Dutch Prime Minister; Hans van den Broek, Dutch Minister for Foreign Affairs; Jacques Santer, Luxembourgish Prime Minister; Jacques Poos, Luxembourgish Minister for Foreign Affairs, External Trade and Cooperation (from left to right, facing the camera) – foto preluat de pe ec.europa.eu

Ziua Europei este marcată în fiecare an la data de 9 mai, anul acesta împlinindu-se 70 de ani de la declaraţia istorică a lui Robert Schuman. Decizia privind instituirea acestei zile a fost luată în 1985, în cadrul Consiliului European de la Milano. La 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman (1948-1952) propunea, în cadrul unui discurs, plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat, potrivit europa.eu. Această propunere este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a comerţului echitabil

Ziua mondială a comerţului echitabil se celebrează în acest an la 9 mai. Iniţiată de Organizaţia Mondială a Comerţului Echitabil (World Fair Trade Organization – WFTO), Ziua mondială a comerţului echitabil se sărbătoreşte anual, în a doua sâmbătă a lunii mai. Lumea comerţului echitabil suferă deoarece acesta s-a oprit, magazinele s-au închis, iar mijloacele de trai riscă să fie ameninţate. Întrucât întreprinderile de comerţ echitabil luptă pentru a trece prin această criză, este nevoie de sprijin general pentru revenirea la normalitate. Anul acesta ziua mondială a comerţului echitabil este despre perseverenţă şi solidaritate, potrivit site-ului dedicat zilei, wfto.com, iar tema este ”Planet Fair Trade: Enterprises for the new economy ”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită la nivel mondial începând din anul 2006 şi a fost iniţiată de Secretariatul Convenţiei pentru conservarea speciilor migratoare şi animalelor sălbatice (CMS) şi Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA). În timp, s-a decis ca evenimentele importante legate de sărbătorirea Zilei mondiale a păsărilor migratoare să fie organizate de două ori pe an, în a doua sâmbătă din lunile mai şi octombrie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 9 mai

 

Evenimentele Zilei de 9 mai în Istorie:

- 9 mai 1877 – Declarația de Independență a României;

- 9 mai 1950 – Robert Schuman, ministrul de externe al Frantei, a propus formarea C.E.C.O.

 

9 mai 1087 - Pomenirea mutării moaştelor sfântului Nicolae de la Mira la Bari, dupa ce regiunea Mira Lichiei a căzut în mâinile turcilor.

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari - foto: doxologia.ro

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari – foto: doxologia.ro

 

9 mai 1439 - S-a nascut Papa Pius al III-lea (Francesco Todeschini Piccolomini); (d. 18 octombrie 1503). A fost papa al Romei de la 22 septembrie până pe 18 octombrie 1503.

 

9 mai 1502 - Cristofor Columb părăseşte Spania pentru cea de-a patra şi ultima călătorie către „Lumea Nouă”.

Columbus's fourth voyage - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Columbus’s fourth voyage – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Deși Columb a primit sprijinul regal pentru o a patra călătorie în căutarea unei rute vestice către India, la dispoziția sa au fost puse doar patru caravele în stare proastă de funcționare și i-a fost interzis să se oprească în insula Española. Expediția a pornit din Cadiz în mai 1502. La sfârșitul celor 21 de zile de cursă rapidă peste ocean, navele sale aveau neapărată nevoie de reparații. Columb a coborât ancora aproape de Santo Domingo, dar i-a fost interzis să intre în port, deși se apropia un uragan foarte puternic.

După ce a terminat reparațiile la nava sa, Columb s-a îndreptat spre apele din Honduras, apoi a navigat spre sud de-a lungul coastelor Americii Centrale timp de șase luni căutând o trecere spre vest. În ianuarie 1503 a debarcat în Panama și a stabilit o așezare, dar revoltele din cadrul echipajului și problemele cu băștinașii l-au făcut pe Columb să renunțe la această idee.

Eclipsa de Lună din 1 martie 1504 a fost o eclipsă totală de Lună, care a început să se producă, în America, îndată după apusul Soarelui din 29 februarie 1504. Cristofor Columb, vrând ca indigenii din Jamaica să continue să-i aprovizioneze echipajul înfometat, a reușit să-i intimideze prezicând corect producerea acestei eclipse, denumită adesea, din această cauză, eclipsa lui Columb - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Eclipsa de Lună din 1 martie 1504 a fost o eclipsă totală de Lună, care a început să se producă, în America, îndată după apusul Soarelui din 29 februarie 1504. Cristofor Columb, vrând ca indigenii din Jamaica să continue să-i aprovizioneze echipajul înfometat, a reușit să-i intimideze prezicând corect producerea acestei eclipse, denumită adesea, din această cauză, eclipsa lui Columb - cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Expediția s-a redus la două caravele ce navigau spre Hispaniola, dar vasele putrezite au eșuat aproape de Jamaica (23 iunie 1503). Columb a trimis mesageri în Hispaniola cerând ajutor, în timp ce forța băștinașii să le dea de mâncare oamenilor. Ajutorul a ajuns aproape după un an, fiind întârziat deliberat de către Ovando. Puținul echipaj care a mai rămas s-a îmbarcat pe data de 28 iunie 1504 spre Santo Domingo, apoi a pornit spre Spania, atingând Saluncar de Barrameda pe 9 noiembrie. De atunci Columb nu a mai navigat niciodată.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

9 mai 1740 - S-a nascut Giovanni Paisiello, compozitor italian; (d. 1816).

 

9 mai 1805 - A murit Friedrich von Schiller, dramaturg, poet, prozator, estetician şi istoric literar german; (n. 10 noiembrie 1759).

Friedrich von Schiller - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Friedrich von Schiller – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Innobilat in anul 1802, este considerat unul din „printii poeziei germane”.

 

9 mai 1837 - S-a nascut inginerul si industriasul german Adam Opel. (d. 8 septembrie 1895). A fondat compania germană constructoare de automobile Adam Opel Gmbh cu sediul la Russelsheim, oraș în care el s-a născut și a murit.

 

9 mai 1850 - A incetat din viata chimistul si fizicianul francez Joseph Louis Gay-Lussac; (n. 1778).

Joseph Louis Gay-Lussac - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Joseph Louis Gay-Lussac – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Gay-Lussac a fost deputat al departamentului Limoges, iar în 1839 a fost numit pair al Franței de către regele Ludovic-Filip al Franței. A fost membru al Academia regală din Prusia, Royal Society din Londra, Academia Imperială din Rusia și Academiile din Edinburgh, Torino și Stockholm. A fost decorat Mare Ofițer al Legiunii de Onoare, Comandor de Merit al Prusiei și Cavaler al Ordinului Steaua Polară din Suedia. Numele sau este scris pe Turnul Eiffel si un muzeu îi este dedicat în orașul lui natal, Saint-Léonard de Noblat ( regiunea Limousin). Un crater de pe Lună îi poartă numele.

 

9 mai 1877 - Ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a declarat, în plenul Parlamentului, în numele guvernului, că România rupe legăturile cu Turcia si se declara independenta.

Mihail Kogălniceanu (n. 6 septembrie 1817, Iași – d. 1 iulie 1891, Paris) a fost un om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român originar din Moldova, care a devenit prim-ministru al României la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și mai târziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I. A fost de mai multe ori ministru de interne în timpul domniilor lui Cuza și Carol. A fost unul dintre cei mai influenți intelectuali români ai generației sale (situându-se pe curentul moderat al liberalismului). Fiind un liberal moderat, și-a început cariera politică în calitate de colaborator al prințului Mihail Sturdza, în același timp ocupând funcția de director al Teatrului Național din Iași și a publicat multe opere împreună cu poetul Vasile Alecsandri și activistul Ion Ghica - foto: ro.wikipedia.org

Mihail Kogălniceanu (1817 – 1891) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În stare de rezbel cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare….Ce-am fost înainte de declararea rezbelului? Fost-am noi dependenţi către turci? Fost-am noi provincie turcească? Avut-am noi pe sultan ca suzeran? Străinii au zis acestea; noi nu am zis-o niciodată. Aşadar, domnilor deputaţi, nu am nici cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi sîntem o naţiune liberă şi independentă .” Declaratia de Independenta a Romaniei a fost adoptata in sesiunea extraordinara a Adunarii Deputatilor, iar in urmatoarea zi Senatul a votat „Legea independentei”, care a fost promulgata imediat de catre regele Carol I.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

9 mai 1883 - A murit preotul şi istoricul Gavriil Pop (n. 4 noiembrie 1818, Sălicea, Cluj – d. 9 mai 1883, Lugoj), autorul unor lucrări de istorie antică sau privind Transilvania şi Banatul. A fost membru corespondent al Societăţii Academice Române din 1871; (n. 1818).

 

9 mai 1883 - S-a nascut José Ortega y Gasset, filosof, scriitor spaniol; (d.18 octombrie 1955).

José Ortega y Gasset, filosof si scriitor spaniol - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

José Ortega y Gasset – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

José Ortega y Gasset, filosof si scriitor spaniol.

 

9 mai 1885 - S-a născut Alexandru T. Stamatiad, poet, prozator, publicist şi traducător din poezia clasică chineză şi persană; (m. 1956).

Alexandru Teodor Maria Stamatiad (n. 9 mai 1885, București - d. 1956, București) a fost un poet simbolist, prozator, publicist și traducător român[1]. A colaborat la Literatorul și la alte reviste ale timpului. Poezia sa, puternic influențată de Alexandru Macedonski, cultivă grandilocvența, prețiozitatea, efectul sonor, exotismul - foto: poeziile.com

Alexandru Teodor Maria Stamatiad (1885 – 1956) - foto: poeziile.com

Alexandru Teodor Maria Stamatiad (n. 9 mai 1885, București – d. 1956, București) a fost un poet simbolist, prozator, publicist și traducător român[1]. A colaborat la Literatorul și la alte reviste ale timpului. Poezia sa, puternic influențată de Alexandru Macedonski, cultivă grandilocvența, prețiozitatea, efectul sonor, exotismul.

 

9 mai 1895 - S-a nascut Lucian Blaga, poet, dramaturg, filozof şi eseist român; (d. 1961).

Lucian Blaga (n. 9 mai 1895, Lancrăm, lângă Sebeș, comitatul Sibiu - d. 6 mai 1961, Cluj) a fost un filosof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român. Personalitate impunătoare și polivalentă a culturii interbelice, Lucian Blaga a marcat perioada respectivă prin elemente de originalitate compatibile cu înscrierea sa în universalitate - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Lucian Blaga (1895 – 1961) - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Lucian Blaga, poet si filosof roman, membru al Academiei din 1936,nascut la Lancram, in judetul Alba, a fost o personalitate marcanta a literaturii romane, autor al „Trilogiei” cunoasterii, culturii si valorilor. A absolvit Liceul „Andrei Saguna” din Brasov, imediat dupa finalizarea studiilor inregistrandu-se si debutul sau in publicatia „Tribuna”.

In 1916, a urmat cursurile Universitatii din Viena, reintorcandu-se in tara cu titlul de doctor in filosofie. Activitatea sa de creatie devine tot mai intensa, iar in 1935 Academia Romana il rasplateste cu Marele Premiu „C. Hamangiu” pentru „opera sa dramatica si poetica”. A avut si activitate diplomatica in mai multe state europene, precum si pedagogica – la Universitatea din Cluj. S-a stins din viata pe data de 6 mai 1961 si a fost inmormantat chiar in data in care s-a nascut, in cimitirul din localitatea natala.

 

9 mai 1914 - A murit Paul Héroult, fizician francez; (n. 1863).

 

9 mai 1918 - A decedat George Coşbuc, poet român ardelean; (n. 20 septembrie 1866).

George Coșbuc (n. 20 septembrie 1866, Hordou, comitatul Bistrița-Năsăud, azi Coșbuc, județul Bistrița-Năsăud; d. 9 mai 1918, București) a fost un poet, critic literar, ocazional și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916 - foto: ro.wikipedia.org

George Coșbuc (1866 – 1918) – foto: ro.wikipedia.org

George Coșbuc (n. 20 septembrie 1866, Hordou, comitatul Bistrița-Năsăud, azi Coșbuc, județul Bistrița-Năsăud; d. 9 mai 1918, București) a fost un poet, critic literar, ocazional și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916.

Poezia sa aparține patrimoniului cultural național și, deși este considerat un poet care a scris poezii care se recitau la serbările școlare sau populare, creația sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvîrșit și un autor canonic, care nu poate lipsi din manualele școlare nici în ziua de azi.

A dus, de asemenea, o prodigioasă activitate de iluminare a țăranilor, e un precursor al mișcării poporaniste și un tehnician desăvîrșit al prozodiei, folosea o gamă foarte variată de picioare metrice și de ritmuri, de la cele ale poeziei populare la terza rima. A dat o versiune completă a poeziei lui Dante, Divina comedie.

A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat prin localizare la sufletul și mediul țărănesc Eneida și Odiseea (Iliada a fost tradusă de contemporanul său, George Murnu) și a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română. Toate aceste calități îl recomandă pentru poziția pe care o ocupă, de autor clasic, dar mai ales simțul echilibrului și faptul că a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român.

 

9 mai 1907 - S-a nascut Baldur von Schirach, politician german; (d. 1974).

Baldur von Schirach, politician german - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Baldur von Schirach - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Baldur von Schirach, politician german. A fost din 1936 conducătorul mișcării tineretului nazist Hitlerjugend și, din 1940, gauleiter și guvernator al orașului Viena. În 1946, la procesul de la Nurenberg intentat principalilor criminali de razboi nazisti, Schirach a fost condamnat pentru pentru crime impotriva umanitatii.

 

9 mai 1931 - A murit Albert Abraham Michelson, fizician de origine germană, laureat al Premiului Nobel; (n. 1852).

 

9 mai 1935 - Se deschidea, pana la data de 9 iunie, printr-o ceremonie solemnă în Parcul Carol, prima ediţie a Festivalului “Luna Bucureştilor”, desfăşurat sub îndrumarea primarului Capitalei Alexandru Donescu. Punctul de atracţie a fost expoziţia urbanistică din Parcul Carol, apreciată de contemporani ca o adevărată “istorie vie a oraşului”.

Pentru amenajarea zonei din Parcul Carol, arhitectul Octav Doicescu a proiectat o fântână arteziană în faţa intrării principale, care a purtat numele de Fântâna Zodiacului. Festivalul a continuat cu regularitate până în 1940, când, din motive politice, a fost întrerupt şi nu a mai fost reluat după război. Festivalul căpătase o amploare care a dus la dezvoltarea zonei peisagistice din Parcul Herăstrău, sau la construirea de bulevarde noi (Cotroceni sau Moşilor).

 

9 mai 1939 - S-a nascut Ion Ţiriac, campion de tenis român, om de afaceri.

Ion Țiriac (n. 9 mai 1939, Brașov), este un fost jucător profesionist de tenis român, jucător de hochei, și actualmente un influent om de afaceri în Germania și România - in imagine, Ion Tiriac intr-un meci de Cupa Davis - foto: cancan.ro

Ion Tiriac intr-un meci de Cupa Davis – foto: cancan.ro

Ion Țiriac (n. 9 mai 1939, Brașov), este un fost jucător profesionist de tenis român, jucător de hochei, și actualmente un influent om de afaceri în Germania și România. Între 1958 și 1964 a fost membru al echipei de hochei pe gheață a României, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă din Innsbruck și la Campionatele Mondiale.

În 1970, a câștigat împreună cu Ilie Năstase turneul de tenis la Roland Garros. Talentul său pe teren s-a materializat mai ales la dublu, câștigând alături de Ilie Nastase, în afară de Roland Garros, numeroase alte turnee precum Foro Italico, Open Philadelphia Indoor (1970), Monte Carlo Open, Open Suedia, Italian Open și Canadian Open (1972), Arymehr Cup (1977), alături de Guillermo Villas la Baltimore International și Nice International (1977), Volvo International (1979) și, alături de Adriano Panatta, Campionatului Mondial de tenis, Sao Paolo (1974).

Țiriac a fost component al echipei României în Cupa Davis între 1959 și 1978, disputând trei finale, cu SUA, în 1969, 1970 și 1972, în toate trei avându-l ca partener pe Ilie Năstase. Din 1984 până în 1993 a fost managerul tenismanului de clasă mondială, Boris Becker, Între anii 1998 – 2004, a deținut funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român.

Ion Țiriac este de asemenea unul dintre cei mai bogați români, fiind proprietarul unui număr mare de firme în domeniul bancar, auto și cel al transporturilor. Este primul român care a intrat în lista Forbes a miliardarilor lumii, având o avere personală în jur de 1,1 miliarde dolari în martie 2007.

În noiembrie 2007, revista Capital a estimat averea lui Ion Țiriac la 2,2-2,4 miliarde de dolari. Țiriac a fost căsătorit între 1963 și 1965 cu Erika Braedt, jucătoare de handbal si are copii cu Mikette von Issenberg (model; mama lui Ion Țiriac jr.) și cu Sophie Ayad (ziaristă; doi copii, Karim Mihai și Ioana Natalia).

 

9 mai 1942 - S-a nascut Cornel Chiriac, jurnalist român, realizator de emisiuni radio, producător de formații muzicale, publicist și toboșar de jazz (d. 4 spre 5 martie 1975)

Cornel Chiriac (n. Ionel Corneliu Chiriac, 9 mai 1942, Uspenca, județul interbelic Cetatea-Albă, Basarabia (azi Ucraina) — d. 4 spre 5 martie 1975, München, Germania) a fost un jurnalist român, realizator de emisiuni radio, producător de formații muzicale, publicist și toboșar de jazz. A făcut liceul la Pitești și în 1966 a absolvit Institutul pedagogic, secția filologie din Pitești - in imagine, Cornel Chiriac în studioul de emisie - foto: ro.wikipedia.org

Cornel Chiriac în studioul de emisie – foto: ro.wikipedia.org

Cornel Chiriac (n. Ionel Corneliu Chiriac, 9 mai 1942, Uspenca, județul interbelic Cetatea-Albă, Basarabia (azi Ucraina) — d. 4 spre 5 martie 1975, München, Germania) a fost un jurnalist român, realizator de emisiuni radio, producător de formații muzicale, publicist și toboșar de jazz. A făcut liceul la Pitești și în 1966 a absolvit Institutul pedagogic, secția filologie din Pitești.

Cornel Chiriac a scris articole de presă precum și texte pentru coperțile discurilor de vinil din colecția „Jazz – Electrecord” (volumele 4, 5, 6 și 7). În 1965 va publica în revista „Secolul XX” un articol despre jazz, iar un an mai târziu se va ocupa de prefața cărții „Viata mea la New Orleans” a lui Louis Armstrong.

Mare iubitor al acestui gen, membru fondator al „Federației europene de jazz”, Chiriac va copia discuri întregi pe benzi și le va aranja în arhiva Radiodifuziunii. „Toată bandoteca radio este scrisă și pusă de mâna lui Cornel Chiriac”, avea să spună mai târziu Aurel Gherghel. Tot Chiriac este cel care se va implica, în 1969, în organizarea și mediatizarea primului festival național de jazz din țară, cel de la Ploiești. De asemenea, a aranjat ca reprezentațiile din timpul acestuia să fie înregistrate.

A debutat la Radio în 1963, cu emisiunea „Jazz de ieri și de azi”, devenită ulterior „Jazz magazin”. Într-o noapte din 1967 a reușit să asculte toată discografia Beatles apărută până atunci, adusă în țară de Camil Petrescu jr. Acesta din urmă își reamintește: „Am venit a doua zi dimineață și dormea pe mașina de scris [...]; a ridicat capul și a spus: «Domnule, sunt senzaționali!» și a adormit la loc”.

Descoperind gustul pentru rock, începând din 10 iulie 1967 Cornel Chiriac a realizat la Radio România cea mai populară emisiune de muzică de atunci, intitulată „Metronom”. În colaborare cu Geo Limbășanu, prezenta ascultătorilor informații la zi din sfera genurilor pop, rock sau jazz. Au fost difuzate melodii ale unor formații ori interpreți precum Beatles, Cream, Jimi Hendrix, Bob Dylan sau Joan Baez.

Uneori se întâmpla ca anumite albume să fie prezentate publicului la doar două-trei zile de la apariția lor în Statele Unite. La scurtă vreme după invazia Cehoslovaciei (21 august 1968) a difuzat pe post balada lui Mircea Florian numită “Vocea oilor“. În melodie se povestea cum cinci lupi mici și unul mai mare au atacat o stână) iar mai târziu melodia „Back in the USSR” a formației Beatles. Ca urmare, emisiunea „Metronom” a fost desființată în 1969.

 

9 mai 1945 - S-a nascut compozitorul roman de muzica usoara Marius Ţeicu.

Marius Țeicu (n. 9 mai 1945, Reșița, județul interbelic Caraș) este un compozitor, solist vocal, instrumentist (pian, instrumente cu clape, oboi) orchestrator, dirijor și profesor din România - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Marius Țeicu – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Marius Țeicu (n. 9 mai 1945, Reșița, județul interbelic Caraș) este un compozitor, solist vocal, instrumentist (pian, instrumente cu clape, oboi) orchestrator, dirijor și profesor din România.  A absolvit “Liceul de muzică” din Timișoara în 1963, la secția oboi-pian și “Academia de muzică” din București în 1968 la secția dirijat.

Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din anul 1974, de asemenea profesor (între anii 1991-2002) al “Facultății de Teatru” din cadrul Universității Ecologice din București. Din anul 2002 este profesor al Facultății de Teatru din cadrul “Universității Spiru Haret” din București.

 

9 mai 1946 - Regele Victor Emmanuel III al Italiei abdică şi este succedat de Humbert II.In scurt timp Italia devine in urma unui referendum republica.

Victor Emmanuel al III-lea (n. 11 noiembrie 1869, Napoli, Italia – d. 28 decembrie 1947, Alexandria, Egipt) a fost membru al Casei de Savoia și rege al Italiei (1900-1946). În plus, el a pretins coroanele Etiopiei și Albaniei și titlurile de împărat al Etiopiei (1936-43) și rege al Albaniei (1939-43) care au fost recunoscute de marile puteri în 1937 și 1939. În timpul lungii sale domnii, Victor Emanuel al III-lea a văzut două războaie mondiale și nașterea, creșterea și căderea fascismului în regatul Italiei - foto: ro.wikipedia.org

Victor Emmanuel al III-lea (1869 – 1947) - foto: ro.wikipedia.org

Victor Emmanuel al III-lea (n. 11 noiembrie 1869, Napoli, Italia – d. 28 decembrie 1947, Alexandria, Egipt) a fost membru al Casei de Savoia și rege al Italiei (1900-1946). În plus, el a pretins coroanele Etiopiei și Albaniei și titlurile de împărat al Etiopiei (1936-43) și rege al Albaniei (1939-43) care au fost recunoscute de marile puteri în 1937 și 1939. În timpul lungii sale domnii, Victor Emanuel al III-lea a văzut două războaie mondiale și nașterea, creșterea și căderea fascismului în regatul Italiei.

Umberto al II-lea (Umberto Nicola Tommaso Giovanni Maria; 15 septembrie 1904  – 18 martie 1983) a fost ultimul rege al Italiei - in imagine, Umberto, Prinț Moștenitor al Italiei - foto: ro.wikipedia.org

Umberto, Prinț Moștenitor al Italiei – foto: ro.wikipedia.org

Umberto al II-lea (Umberto Nicola Tommaso Giovanni Maria; 15 septembrie 1904 – 18 martie 1983) a fost ultimul rege al Italiei.

 

9 mai 1946 - A murit Pompiliu Constantinescu, critic literar român (n. 1901).

 

9 mai 1946 - S-a nascut in Beverly Hills, California, actrita americana Candice Bergen.

Candice Bergen - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Candice Bergen – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

A castigat 5 premii Emmy prntru cea mai buna actrita intr-un serial de comedie (1989, 1990, 1992, 1994, 1995), si 2 Premii Globul de Aur pentru cea mai buna actrita intr-un serial TV de comedie (1989, 1992).

 

9 mai 1949 - S-a nascut William Martin „Billy” Joel, muzician, pianist, cântăreț și compozitor american. În 1973 a fost pe locul șase cu cele mai bune vânzări ca și cântăreț-compozitor și pe locul trei ca și cântăreț solo din SUA.

 

9 mai 1949 - Rainier al III-lea de Monaco a devenit Prinţ de Monaco.

Rainier al III-lea de Monaco - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Rainier al III-lea de Monaco – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

9 mai 1950 - Robert Schuman, ministrul de externe al Frantei, propune formarea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, considerata precursoarea Uniunii Europene.

 

9 mai 1955 - Republica Federală Germania intră în NATO.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO în engleză și OTAN în franceză și spaniolă) este o alianță politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949. Actualmente cuprinde 28 de state din Europa și America de Nord - in imagine, Statele NATO - foto: ro.wikipedia.org

Statele NATO – foto: ro.wikipedia.org

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO în engleză și OTAN în franceză și spaniolă) este o alianță politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949. Actualmente cuprinde 28 de state din Europa și America de Nord.

 

9 mai 1956 - Prima ascensiune pe Manaslu, Nepal al optulea munte ca înălțime din lume, de către o echipă japoneză.

Manaslu este un munte cu altitudinea de peste 8.000 de m, din districtul Gorkha, Nepal, masivul Himalaya, la nord-vest de Annapurna. El are altitudinea de 8163 m deasupra n.m. fiind situat pe locul opt ca înălțime pe lume - in imagine, Manaslu, Nepal, Himalaya - foto: ro.wikipedia.org

Manaslu, Nepal, Himalaya – foto: ro.wikipedia.org

Manaslu este un munte cu altitudinea de peste 8.000 de m, din districtul Gorkha, Nepal, masivul Himalaya, la nord-vest de Annapurna. El are altitudinea de 8163 m deasupra n.m. fiind situat pe locul opt ca înălțime pe lume.

 

9 mai 1960 - SUA au devenit primul stat care a legalizat pilula contraceptivă.

 

9 mai 1962 - S-a nascut Dave Gahan, muzician englez, vocalistul trupei „Depeche Mode

 

9 mai 1966 - A decedat Alfred Mendelsohn, compozitor, pedagog şi dirijor; (n. 1910).

Alfred Mendelsohn (n. 17 februarie 1910, București – d. 9 mai 1966, București) a fost un compozitor și pedagog român de origine evreiască - foto: ro.wikipedia.org

Alfred Mendelsohn - foto: ro.wikipedia.org

Alfred Mendelsohn (n. 17 februarie 1910, București – d. 9 mai 1966, București) a fost un compozitor și pedagog român de origine evreiască. A studiat 1927-1931 la Academia de Muzica din Viena cu Joseph Marx şi Franz Schmidt şi Conservatorul din Bucureşti la Mihail Jora. In perioada 1944-1963, a fost dirijor la Opera Naţională Bucureşti.

A predat ca profesor de contrapunct la Conservator. El a compus mai multe opere şi de balet, opt simfonii şi o simfonie dramatică în şapte scene, un poem simfonic, o suită de coarde, un violoncel concert, doua vioară şi două concerte pentru pian, lucrări de cameră, oratorii, cantate, muzica de teatru şi film, lucrări corale şi cântece.

 

9 mai 1974 - Comitetul juridic al Camerei Reprezentanţilor din SUA începe audierea martorilor în vederea declanşării procedurii de destituire a preşedintelui Richard Nixon.

 

9 mai 1978 - Fostul prim-ministru italian creștin democrat Aldo Moro (n. 1916), a fost ucis după 55 de zile de la răpire de către grupul terorist “Brigăzile Roșii” (Brigate Rosse), o organizatie terorista extremista italiana de sorginte marxista .

Aldo Moro (n. 23 septembrie 1916, Maglie, Lecce - d. 9 mai 1978 Roma) a fost un important om politic italian și președinte al Partidului Democrația Creștină. This is a picture of the italian politician Aldo Moro, taken during his detention by Red Brigades - foto: ro.wikipedia.org

This is a picture of the italian politician Aldo Moro, taken during his detention by Red Brigades – foto: ro.wikipedia.org

Aldo Moro (n. 23 septembrie 1916, Maglie, Lecce – d. 9 mai 1978 Roma) a fost un important om politic italian și președinte al Partidului Democrația Creștină.

 

9 mai 1979 - La cea de–a XII–a ediţie a Campionatului european de gimnastică de la Copenhaga, Nadia Comăneci câştigă, pentru a treia oară consecutiv, titlul european absolut şi intră în posesia trofeului – performanţă unică în istoria competiţiei.

Nadia Elena Comăneci (n. 12 noiembrie 1961, Onești, județul Bacău) este o gimnastă română, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame -  foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Nadia Elena Comăneci – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Nadia Elena Comăneci (n. 12 noiembrie 1961, Onești, județul Bacău) este o gimnastă română, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

 

9 mai 1980 - În Iran, Ayatollahul Khomeini a aprobat în calitate de șef al statului, noua stemă de stat, unde poate fi citită și semnătura stilizată a cuvântului Allah.

Stema Iranului - foto: ro.wikipedia.org

Stema Iranului – foto: ro.wikipedia.org

 

9 mai 1990 - În Piaţa Universităţii, 68 oameni fac greva foamei pentru susţinerea Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara.

12 martie 1990: În timpul manifestaţiei populare maraton din Piaţa Operei din Timişoara, care începuse cu o zi in urma, la 11 martie 1990, a fost adoptată Proclamaţia de la Timişoara - foto preluat de pe presalibera.net

foto preluat de pe presalibera.net

Punctul 8 - Ca o consecință a punctului anterior, propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească.

Până la sta­bilizarea situației și reconcilierea națională, absența lor din viața publică este absolut necesa­ră. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să in­terzică foștilor activiști comuniști, candidatura la funcția de președinte al țării. Președintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărțirii noastre de comunism.

A fi fost membru de partid nu este o vină. Știm cu toții în ce măsură era condiționată viața individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuințe, de carnetul roșu și ce consecințe grave atrăgea predarea lui. Activiștii au fost însă acei oameni care și-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist și a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta.

Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanțiile morale pe care trebuie să le ofere un Președinte. Propunem reducerea prerogativelor acestei funcții, după modelul multor țări civilizate ale lumii. Astfel, pentru demnitatea de Președinte al României ar putea candida și personalități marcante ale vieții culturale și științifice, fără o experiență politică deosebită.

Tot în acest context, propunem ca prima legislatură să fie de numai doi ani, timp necesar întăririi instituțiilor democratice și clarificării poziției ideologice a fiecăruia dintre multele partide apărute. De-abia atunci am putea face o alegere în cunoștința de cauză, cu cărțile pe față.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

9 mai 1994 - Nelson Mandela este ales primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Nelson Mandela - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

 

9 mai 1994 - România obţine statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.

 

9 mai 1994 - Senatul SUA aproba aderarea României la Alianţa Nord–Atlantică.

Tari membre NATO

Tari membre NATO

 

9 mai 2003 - Vizita Prințului Charles al Marii Britanii, în România.

 

9 mai 2003 - A avut loc o premieră mondială medicală la Clinica de Urologie și Transplant Renal din Cluj: un bărbat a fost operat concomitent în partea stângă și în partea dreaptă a corpului, folosindu–se o singură cale de acces. Cei doi medici care au condus operațiile sunt profesorul Mihai Lucan și profesorul Ralph Senner, însoțit de robotul Aesop.

 

9 mai 2004 - Ahmat Abdulhamidovici Kadîrov (n. 23 august 1951), fost muftiu sef al Republicii Cecene Icikeria în anii 1990, a fost asasinat. La începutul celui de-al doilea razboi de eliberare cecen, si-a tradat poporul,și a fost rasplatit de ocupantii rusi cu functia de președinte marioneta al Republicii Cecene, începând cu 5 octombrie 2003, după ce condusese administrația din iulie 2000.

La 9 mai 2004, a fost asasinat de luptatorii pentru independenta ceceni in capitala Groznii, într-un atentat cu bombă în timpul unei parade de comemorare a victoriei sovietice în al doilea razboi mondial. Fiul său, Ramzan Kadirov, care condusese miliția tatălui său în timpul conflictului cecen, i-a devenit succesor în martie 2007 în funcția de președinte al republicii.

 

9 mai 2019 - La Sibiu a avut loc Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.

La Consiliul European informal, care a avut loc în România, la Sibiu, în data de 9 mai 2019, au participat șefii de stat sau de guvern din UE. Liderii UE s-au concentrat asupra unor planuri strategice pentru Uniune pentru anii care urmează. De asemenea, aceștia au convenit să se reunească din nou la 28 mai 2019 la Bruxelles pentru a discuta despre rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European.

Am vorbit atât despre chestiuni interne, cât și despre provocări globale, ținând cont de faptul că lumea în care trăim devine tot mai schimbătoare și mai imprevizibilă.” – Donald Tusk, președintele Consiliului European
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

9 mai 2020 - Muzicianul și compozitorul american Little Richard a încetat din viață la vârsta de 87 de ani.

 

9 mai 2020 - La ordinea zilei

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com