La ordinea zilei – 26 iunie 2020

foto preluat de pe www.facebook.com

foto preluat de pe www.facebook.com
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 26 iunie

Ortodoxe – Sf. Cuv. David din Tesalonic; Sf. Ier. Ioan, episcopul Goției

Greco-catolice – Sf. cuv. David

Romano-catolice – Ss. Ioan şi Paul, m.; Josemaria Escriva, pr.

 

Ziua Drapelului Naţional

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

Sărbătorirea Zilei Drapelului Național al României la Ministerul Afacerilor Interne (video)

 

Ziua internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri (ONU)

Ziua internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri (International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking) este marcată în fiecare an la 26 iunie. Susţinută an de an de persoane fizice, comunităţi şi diverse organizaţii din lumea întreagă, marcarea acestei zile este menită să crească gradul de conştientizare privind problema majoră pe care o reprezintă pentru societate drogurile ilicite.

Prin Rezoluţia 42/112 din 7 decembrie 1987, Adunarea Generală a ONU a decis ca în data de 26 iunie să fie marcată Ziua internaţională de luptă împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri, ca expresie a deciziei ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea pentru a putea crea o societate fără consum de droguri, indică site-ul www.un.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Uniunea Salvați România – USR: Iată că apelurile USR de reoperaționalizare a aplicației SUMAL dau rezultate. Vorbim despre aplicația prin intermediul căreia vor fi monitorizate tăierile de lemn din păduri.

Reoperaționalizarea SUMAL a fost unul dintre amendamentele USR la bugetul pe 2020, dar și una dintre condițiile pentru votarea învestiturii guvernului condus de Ludovic Orban.

Chiar dacă pasul s-a făcut acum, după trei ani de întârzieri și după ce Comisia Europeană a activat procedura de infringement împotriva României din cauza tăierilor ilegale de păduri, salutăm faptul că guvernul a dat curs solicitării USR. Continuăm lupta împotriva tăierilor ilegale!

Sistemul a fost implementat prima dată de guvernul condus de Dacian Cioloş, sub numele de Inspectorul Pădurii, dar odată cu venirea PSD la guvernare, sistemul a fost scos pentru că mafia pădurilor nu mai putea tăia lemne în voie. Mai mult, în 2016 SUMAL a fost sabotat cu bună știință de către oamenii din sistem, generând sute de alarme false și reacția potrivnică a gărzilor forestiere.

Cu sau fără SUMAL 2, este dovedit faptul că în România se fură lemn cu acte, sub protecția autorităților, lucru confirmat inclusiv de Ministrul Mediului. De aceea, pentru a opri tăierile ilegale avem nevoie și de direcții specializate de investigare a infracțiunilor din domeniu. DNA-ul Pădurilor, legea inițiată de USR, se află pe masa Președintelui pentru promulgare.”, transmite senatorul USR Allen Coliban, președintele Comisiei pentru mediu.

 

Uniunea Salvați România – USR: Adevărul despre liberalizarea prețului la gaze.

Deputata USR Cristina Prună atrage atenția că Guvernul PNL face din nou lucrurile de pe o zi pe alta și permite PSD să răspândească teorii conspiraționiste despre “explozia facturilor”.

O liberalizare corect făcută ar trebui să creeze prețuri competitive pentru consumatori și să dea o șansă industriei să se dezvolte și să înceapă investițiile în sectorul energetic. Ea trebuie însoțită de ajutoare clar definite pentru consumatorii vulnerabili, adică cei care au dificultăți în a-și plăti factura la energie.

 

Uniunea Salvați România – USR: Problemele muncitorilor sezonieri români infectați cu COVID-19 sunt, în acest moment, subiectul politic și social cel mai important în Germania. 

Într-un reportaj ZDF despre problemele cu care se confruntă lucrătorii români, Nicu Ștefănuță, europarlamentar USR PLUS, explică riscurile la care se expun acești oameni dar și îngrijorările lor.

Delegația Alianței USR PLUS a inițiat o Rezoluție cu privire la protecția muncitorilor sezonieri, coordonată de europarlamentarul Dragoș Pîslaru, care a fost votată săptămâna trecută în Parlamentul European.

Ne vom asigura că drepturile cetățenilor români care lucrează în acest moment în Europa sunt respectate!

 

Patru cutremure în Banat, în ultimele 24 de ore. Cel mai mare a avut magnitudinea de 4,6

Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 pe scara Richter s-a înregistrat joi seară, la ora 20:30 în județul Mehedinți. Alte trei cutremure au avut loc în zonă, dintre care unul vineri dimineața de 3 grade.
cititi mai mult pe stiri.tvr.ro

 

Situația din România – 26 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 26 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 25.697 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.181 au fost declarate vindecate și externate.

Până astăzi, 1.579 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 25.06.2020 (10:00) – 26.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 14 decese (7 bărbați și 7 femei).

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 411 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 186 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.121 de persoane. Alte 73.992 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 675.382 de teste.

Situația din România - 26 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 26 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.793 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 115 cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 25 iunie 2020, au fost raportate 1.529.484 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 306.862 (+652)/ 43.081 (+154) / 1.361 (+16)
Spania 247.086 (+334) / 28.327 (+2) / 150.376 -
Italia 239.410 (+577) / 34.644 – / 186.725 (+614)
Franţa 161.348 (+81) / 29.731 (+11) / 75.475 (+224)
Germania 192.079 (+630) / 8.927 (+13) / 176.764 (+342)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 25 IUNIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

9.400.295 (+171.246)/ 482.468 (+5.199)/ 4.838.923 (+92.087)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 24 iunie – 25 iunie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

SUA: Camera Reprezentanţilor a votat în premieră pentru a transforma Washington DC în cel de-al 51-lea stat american

Camera Reprezentanţilor a aprobat vineri un proiect de lege prin care să transforme într-un stat capitala federală Washington DC, o premieră istorică salutată de democraţi, dar care nu are şanse să treacă de Senatul controlat de republicani, informează AFP.

Aprobat cu 232 de voturi pentru şi 180 împotrivă, doar cu sprijinul democraţilor, este pentru prima dată în istoria americană când un astfel de text a fost adoptat de una din camerele Congresului şi prima dată după 1993 când s-a organizat un vot asupra statutului Washingtonului.

Acest proiect de lege va fi cel mai probabil respins în Senat, unde republicanii, care deţin majoritatea, se opun. Chiar şi în cazul în care ar putea trece de Senat, preşedintele Donald Trump, care consideră că republicanii nu sunt atât de “proşti” încât să îl adopte, se va opune cu siguranţă. Donald Trump face aluzie în evaluarea sa la miza politică crucială a acestui proiect de lege: planificând alocarea a doi senatori şi a unui reprezentant pentru acest nou stat, dinamica puterii în Congres s-ar putea schimba în favoarea democraţilor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Franţa: Trafic de canabis în sicrie, cu un dric fals condus de un român

În cele patru sicrie s-a găsit doar canabis în pliculeţe. La control, şoferul a susţinut că transporta decedaţi din Franţa în România, însă vameşii au observat că sicriele nu erau sigilate, aşa cum este obligatoriu la astfel de transporturi internaţionale, aşa că au decis să le deschidă.

Şoferul era un român în vârstă de circa 30 de ani, care a fost arestat preventiv. S-a descoperit că el mai fusese condamnat pentru jefuirea unei bijuterii din Spania. Vineri, suspectul urma să fie judecat în procedură de urgenţă de tribunalul corecţional din Besancon.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Știrile zilei – 26 iunie 2020

Revista Presei din 26 iunie

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 26 iunie în Istorie;

- Ziua drapelului național al României (26 iunie)

- Basarabia, Bucovina de nord şi ţinutul Herţa, sub ocupaţia sovietică

- Carta Organizației Națiunilor Unite (1945)

- Legea 55/2020, starea de alertă și Normele pentru terase: amenzi de până la 50.000 lei, măsuri neclare, triplă sancționare;

- Legea 55/2020, zisă a stării de alertă. Sancţiuni și aberaţii