La ordinea zilei – 25 iunie 2020

foto preluat de pe www.facebook.com

La ordinea zilei – 25 iunie 2020

foto preluat de pe www.facebook.com
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 25 iunie

Ortodoxe – Sf. Mare Mc. Fevronia; Sf. Mc. Orentie şi fraţii săi; Sf. Mc. Livia

Greco-catolice – Sf. cuv. m. Febronia

Romano-catolice – Sf. Wilhelm, abate

 

Ziua internaţională a navigatorului (IMO)

Ziua internaţională a navigatorului (“Day of the Seafarer”) se sărbătoreşte, anual, la 25 iunie, în 2020 împlinindu-se zece ani de la instituirea acesteia. Tema campaniei din 2020 este: “Navigatorii sunt lucrători cheie” (“Seafarers are Key Workers”), potrivit site-ului Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO), www.imo.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Guvernul a aprobat proiectul privind stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie

A fost adoptat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, respectiv data de 27 septembrie 2020“, a precizat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, după şedinţa Executivului.

 

Uniunea Salvați România – USR: CNAIR continuă seria de autostrăzi cu cocoașă din România!

După cocoașa de la Focșani a viitoarei autostrăzi A7 în zona de nord-sud a Moldovei, apare o cocoașa și la Boița pentru viitoare autostrada A13 în zona din sudul Ardealului, care leagă Sibiu-Făgăraș-Brașov.

Deputatul Cătălin Drulă susține că vinovați și complici sunt atât prestatorii care livrează fie rezultate care îi avantajează mai mult în derularea contractului de consultanță, cât și cei din CNAIR care consideră analizele de orice fel un moft, o formalitate care trebuie bifată pentru a ajunge la concluzii pre-impuse și nu în ultimul rând consultantul JASPERS al Comisiei Europene și BEI care ar fi trebuit să prindă aceste detalii tehnice de manipulare a unei analize.

Niciodată nu e însă prea târziu să corectăm o alegere greșită cu care vom trăi 100 de ani. Deputatul Cătălin Drulă îi lansează o provocare și ministrului Transporturilor: Domnule Bode, haideți să scăpăm și de cocoașa de la Focșani (A7) și de cea de la Boița (A13)!
cititi mai mult pe www.contributors.ro

 

Uniunea Salvați România – USR: Costel Alexe, ministrul Mediului, ascunde adevărul! Senatorul USR Mihai Goţiu are dovada că în timpul stării de urgență s-a furat mai mult lemn comparativ cu anul trecut.

În urma unei interpelări, senatorul USR a fost informat că numărul transporturilor de lemn confirmate ca fiind ilegale în urma apelurilor făcute de cetățeni la 112, în perioada martie – mai 2020, este dublu față de lunile similare ale anului trecut.

 

Nicușor Dan: PMB este obligată, prin decizia de astăzi a Curții de Apel, să reevalueze licitația de tramvaie în urma căreia desemnase drept câștigătoare societatea turcă, Durmazlar Makina, în dauna Astra Vagoane Călători SA.

Decizia instanței nu face altceva decât să valideze hotărârea Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) care anulase licitația Primăriei, ca urmare a contestării ei de către societatea din Arad.

Conform informațiilor oferite de mass-media, Durmazlar Makina nu avea niciun tramvai în portofoliu care să se încadreze în cerințele din caietul de sarcini, iar prototipurile erau interzise. CNSC a anulat licitația Primăriei deoarece a constatat că firma turcă fusese împinsă pe primul loc, pe baza unor simple declarații, insuficiente, firește, pentru a demonstra validitatea angajamentelor asumate.

PMB nu doar că nu a acceptat să refacă licitația, dar s-a erijat în instanță ca apărător al firmei turcești, deși aceasta nu contestase decizia CNSC. Prin urmare, Primăria, adică bucureștenii, trebuie să plătească acum și 35000 lei, drept cheltuieli de judecată. Organizarea defectuoasă a licitației va duce și la pierderea fondurilor europene, iar cetățenii Bucureștiului vor continua să călătorească în tramvaie vechi, degradate, în care își pun viața în pericol.

Iată cum, în loc de 100 de tramvaie noi, care urmau să fie achiziționate din bani europeni, primarul PSD, Gabriela Firea, oferă bucureștenilor, încă o dată, nota de plată a incompetenței sale și a intereselor care țin administrația în afara legilor.

Aceasta este realitatea, pe care PSD și primarul său, Gabriela Firea, o livrează zi de zi bucureștenilor: un dezastru continuu și un circ fără măsură care trebuie oprit acum!

 

Ana Ciceală, Consilier Municipal Uniunea Salvați România, Candidat din partea Alianței USR PLUS pentru Primăria Sectorului 3:

Am susținut astăzi o conferință de presă în Parcul Pantelimon, emblematic pentru mandatele dezastruoase ale primarului Robert Negoiță. Am făcut bilanțul celor 8 ani de risipă și incompetență pe care acesta i-a petrecut la Primăria Sectorului 3. Demn urmaș al ”școlii de administrație” de la Voluntari, Robert Negoiță a blocat orice tentativă de a aduce un plus de transparență în procesele decizionale, a sfidat și chiar a încălcat în mod repetat legile și a distrus sistematic spațiile verzi.
cititi mai mult pe www.facebook.com/AnaCicealaUSR

 

CNSAS: Mugur Isărescu a activat ca informator al Securităţii în perioada 1979-1989

CNSAS susţine că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a activat ca informator în perioada 1979-1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România.

Curtea de Apel Bucureşti a dat publicităţii, joi, cererea prin care CNSAS solicită judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

În documentul transmis la solicitarea AGERPRES, sunt mai multe pasaje anonimizate de către reprezentanţii Curţii de Apel, ca de altfel şi numele conspirativ al lui Isărescu.

(…)

În opinia CNSAS, informaţiile furnizate de Mugur Isărescu au îngrădit drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

“(…) Nu se poate reţine că furnizarea unor informaţii de asemenea natură nu a fost făcută conştient, având reprezentarea clară a faptului că relatări precum cele prezentate anterior nu rămâneau fără urmări. Este exclus ca pârâtul (Mugur Isărescu, n.r.) să nu fi realizat faptul că, odată ce furniza astfel de informaţii, asupra celor la care se referea în notele sale ar fi putut să se desfăşoare acţiuni de investigare din partea Securităţii. Or, aceste posibile acţiuni de investigare presupuneau cel puţin încălcarea dreptului la viaţă privată, prin căutarea şi obţinerea de noi informaţii despre cei denunţaţi, fără acordul acestora. De asemenea, măsurile de urmărire se înăspreau dacă cei denunţaţi se aflau deja în vizorul Securităţii“, precizează CNSAS.

Atât timp cât pârâtul nu a luat în calcul şi ipoteza în care Securitatea nu ar fi cunoscut situaţia denunţată, rezultă că pârâtul nu a menajat interesele persoanei denunţate, nu a avut o atitudine precaută şi nici de protejare a celui denunţat. Prin urmare, nesocotind interesele celui denunţat, pârâtul a vizat îngrădirea dreptului la viaţă privată în privinţa celui denunţat, atât timp cât a acceptat că persoana denunţată să facă obiectul unor investigaţii suplimentare ale Securităţii, ca rezultat al denunţului său. Altfel spus, prin furnizarea acestor informaţii, pârâtul a conştientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în delaţiunile sale se pot lua măsuri de urmărire şi verificare şi, prin urmare, a vizat această consecinţă“, adaugă CNSAS.

Pe de altă parte, spune CNSAS, Isărescu ar fi trebuit să conştientizeze că scopul Securităţii era identificarea şi apoi intimidarea celor care aveau curajul de a se exprima liber, astfel încât aceştia să renunţe la exteriorizarea unor atitudini neagreate de regimul comunist.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

DIICOT: Cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume – reţinut; se propune arestarea

Autorul celor mai bune falsuri de bancnotă de 100 de lei din istoria României, considerat cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume, a fost reţinut de procurori şi urmează să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă, iar ceilalţi doi membri ai grupării pe care acesta o conducea au fost puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, informează joi DIICOT.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Vreme instabilă în Bucureşti, cu averse şi descărcări electrice, până vineri dimineaţa

Cod portocaliu de ploi abundente în peste jumătate din ţară, până la ora 23:00

 

Situația din România – 25 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 25 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 25.286 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 17.906 au fost declarate vindecate și externate.

Până astăzi, 1.565 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 24.06.2020 (10:00) – 25.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 10 decese (7 bărbați și 3 femei)

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 460 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 199 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.149 de persoane. Alte 72.658 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 663.558 de teste.

Situația din România - 25 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 25 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.601 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 115 cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați.

MAE: 996 de români angajaţi la compania de prelucrare a cărnii din Rheda-Wiedenbruck – confirmaţi cu SARS-CoV-2

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 24 iunie 2020, au fost raportate 1.524.111 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 306.210 (+921)/ 42.927 (+280) / 1.345 (+15)
Spania 246.752 (+248)/ 28.325 (+1)/ 150.376 -
Italia 238.833 (+113) / 34.675 (+18) / 186.111 (+1.526)
Franţa 161.267 (+517) /29.720 (+57)/ 75.251 (+296)
Germania 191.449 (+587) / 8.914 (+19) / 176.422 (+597)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 24 IUNIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

9.229.049 (+165.785)/ 477.269 (+5.588)/ 4.746.836 (+115.956)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 23 iunie – 24 iunie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Moscova avertizează SUA împotriva încălcării Actului Fondator NATO-Rusia prin relocarea unor trupe în Polonia

Urmărim îndeaproape anunţurile făcute de Washington cu privire la posibila relocare a unei părţi a contingentului american din Germania în Polonia‘, a spus Gruşko, adăugând că Moscova va analiza demersul american nu numai din punctul de vedere al consecinţelor militare asupra securităţii regionale, ţinând cont de interesele legitime ale Rusiei şi ale aliaţilor ei, în primul rând Belarus, dar şi din punct de vedere al respectării poziţiei fundamentale a Actului Fondator NATO-Rusia.

În acest sens, Gruşko, fost ambasador al Rusiei la NATO, a declarat că respectivul document cuprinde obligaţia Alianţei Nord-Atlantice de a se abţine de la ‘desfăşurarea unor forţe combatante semnificative suplimentare‘ în Europa.

Potrivit ministrului rus, ‘SUA ar putea încălca evident acest document internaţional‘. ‘Washingtonul distruge constant cadrele fundamentale ale securităţii militare în Europa’, a afirmat responsabilul rus, citând retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nuclear Intermediar (INF) şi din Tratatul ‘Cer Deschis’.

Însă, unii observatori independenţi amintesc că Actul Fondator semnat de cele două părţi în 1997 prevede, de asemenea, că şi ‘Rusia va manifesta o reţinere similară în privinţa dislocării convenţionale a forţelor sale în Europa‘, iar, în opinia acestora, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a acestui angajament.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Summit în videoconferinţă între Emmanuel Macron şi Vladimir Putin, vineri

Preşedinţii Emmanuel Macron şi Vladimir Putin vor discuta vineri după-amiază prin videoconferinţă pentru a trece în revistă “dialogul strategic” angajat între Franţa şi Rusia, precum şi crizele actuale, ca Libia şi Siria, a anunţat miercuri Palatul Elysée, notează AFP.

Preşedinţii francez şi rus “şi-au exprimat dorinţa de a avea un schimb de păreri aprofundat pentru a trece în revistă echilibrele strategice în perioada pandemiei” şi “a aborda principalele crize la ordinea zilei în Consiliul de Securitate”, a precizat preşedinţia de la Paris.

Problemele “Ucrainei, Libiei, Iranului şi Siriei” se vor afla pe agenda discuţiilor, precum şi “cooperarea în domeniul sănătăţii şi mediului”, a adăugat Palatul Elysée.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

”Legea consimţământului” a crescut numărul condamnărilor pentru viol în Suedia

Acest act normativ, adoptat în contextul mişcării feministe #MeToo, a introdus în codul penal suedez şi un nouă infracţiune denumită ”viol prin neglijenţă”, pentru cazurile în care justiţia poate să considere că ”o persoană ar fi trebuit să fie conştientă de riscul ca o altă persoană să nu participe în mod voluntar” la actul sexual.

Conform unei statistici întocmite de Consiliul naţional suedez pentru prevenirea infracţionalităţii (Bra), numărul condamnărilor pentru viol a crescut sub efectul acestei legi de la 190, în anul 2017, la 333 în 2019.

De asemenea, 76 de dosare penale care în virtutea legii precedente nu ar fi putut să fie deschise au fost soluţionate în baza noii legi, jumătate dintre ele prin condamnare. Anul trecut au fost pronunţate 12 condamnări pentru ”viol prin neglijenţă”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Un miner african a devenit milionar după ce a vândut două fragmente de tanzanit

Saniniu Kuryan Laizer, în vârstă de 52 de ani, a găsit cele două pietre preţioase, care cântăresc 9,27 kilograme respectiv 5,1 kilograme, în munţii Mererani din nordul ţării sale, într-o zonă pe care preşedintele tanzanian John Magufuli a decis să o închidă cu un zid în 2018, pentru a controla producţia locală şi a lupta cu exporturile ilegale de tanzanit.

Minerul a vândut cele două fragmente Guvernului tanzanian contra sumei de 7,7 miliarde de şilingi tanzanieni (2,9 milioane de euro).

Tanzanitul, o piatră preţioasă cu un colorit intens, în nuanţe de la bleu la violet, exportată mai ales în India, este exploatat doar în munţii Mererani, în proximitatea vârfului Kilimandjaro.

Cu ocazia unei recepţii organizate miercuri în oraşul Manyara pentru a sărbători evenimentul, ministrul tanzanian al Minelor, Doto Biteko, a afirmat că aceste două pietre preţioase sunt cele mai mari descoperite vreodată în ţara lui.

Minerul care le-a găsit a spus că doreşte să folosească banii încasaţi pentru a contribui la dezvoltarea comunităţii sale. “Intenţionez să construiesc un centru comercial în Arusha şi o şcoală în apropiere de casa mea“, a declarat Saniniu Kuryan Laizer.

Guvernul tanzanian a anunţat pe Twitter că pietrele preţioase vor fi conservate la Muzeul Naţional.

Tanzania a introdus în 2017 o nouă legislaţie, care impune companiilor străine să plătească statului tanzanian 16% din acţiunile lor pentru fiecare proiect minier.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Un autobuz a căzut de pe un pod la Varşovia: un mort şi 20 de răniţi

Autobuzul, de tip articulat, a lovit barierele la ieşirea de pe un mare pod peste Vistula. Partea din faţă a vehiculului a căzut de la o înălţime de circa cinci metri, iar cea din spate a rămas, aplecată, pe marginea carosabilului. În ce priveşte cauza accidentului, prima ipoteză luată în calcul este că şoferului i s-a făcut rău la volan, au indicat pompierii.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ştirile zilei – 25 iunie 2020

Revista Presei din 25 iunie

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 25 iunie în Istorie;

- Legea 55/2020, starea de alertă și Normele pentru terase: amenzi de până la 50.000 lei, măsuri neclare, triplă sancționare;

- Legea 55/2020, zisă a stării de alertă. Sancţiuni și aberaţii