La ordinea zilei – 24 iunie 2020
24 iunie – Ziua Universală a Iei
foto si articole preluate de pe www.agerpres.ro
Sărbătorile Zilei de 24 iunie
Ortodoxe – Naşterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica); Aducerea moaştelor Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; Sf. Ier. Niceta de Remesiana (Dezlegare la peşte)
Greco-catolice – Naşterea Sf. Pf. Ioan Botezătorul (Sânzienele)
Romano-catolice – Naşterea Sf. Ioan Botezătorul
Ziua Universală a Iei
Ziua Universală a Iei este sărbătorită în ţara noastră, dar şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, la data de 24 iunie.
La începutul anului 2013, comunitatea online “La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, în 2012, a propus ca data de 24 iunie (sărbătoarea de Sânziene) să devină o zi dedicată iei şi să fie numită Ziua Universală a Iei. Prima marcare a acestei zile a avut loc la 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene (Drăgaica). În 2015, cu ocazia celei de-a III-a ediţii a Zilei Universale a Iei, în urma eforturilor comune ale Ambasadei României la Washington şi ale comunităţii româneşti din capitala americană, ziua de 24 iunie a fost proclamată de Primăria Washington D.C., Ziua Universală a Iei în acest oraş.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 24 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.
Vă prezentăm în continuare textul declarației de presă:
Bună ziua!
Ne confruntăm în aceste zile cu o serie de inundații severe, care au afectat viața a mii de români și au produs pagube însemnate în foarte multe gospodării. În plină criză sanitară cauzată de epidemia de COVID-19, avem, iată, și o altă situație gravă, cu consecințe pe termen lung pentru toți cei aflați în aceste zone sinistrate.
Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate. Autoritățile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cât posibil gospodăriile și a le asigura celor afectați ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice.
Este tragic că aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și transmit condoleanțe familiilor îndoliate.
cititi mai mult pe www.presidency.ro
Legea privind educaţia sanitară în şcoli, atacată la CCR de preşedintele Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra actului normativ care modifică şi completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Legea prevede că în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Eugen Bejinariu – preşedinte al comisiei de control al SRI; Cezar Preda – vicepreşedinte
Parlamentul a decis, miercuri, numirea deputatului PSD Eugen Bejinariu în funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii şi a deputatului PNL Cezar Preda ca vicepreşedinte al comisiei.
Parlamentarii au mai stabilit, prin vot, ca deputatul PSD Mitică Marius Mărgărit să îl înlocuiască în comisia parlamentară de control al SRI pe deputatul PSD Marian Cucşa, care ocupa funcţia de vicepreşedinte.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Nicu Marcu, noul preşedinte al ASF – prin votul a 340 de parlamentari
Nicu Marcu, candidatul propus de PNL, a fost numit miercuri preşedinte – membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cu votul a 340 de parlamentari, 20 fiind “împotrivă”, exprimat în cadrul şedinţei Camerelor reunite. Marcu îşi va începe mandatul pe locul devenit vacant prin demisia lui Leonardo Badea.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Nicușor Dan: După patru ani de administrație Firea-PSD, Spitalul Metropolitan e doar o machetă de plastic, iar promisiunea Gabrielei Firea din 2016 doar o minciună jalnică.
“Candidatul PSD, Gabriela Firea, promitea în 2016 un mare spital în București, iar de atunci și până azi a reușit să construiască 1 metru pătrat de machetă. Atât.
Primarul PSD, Gabriela Firea, n-a reușit până acum să facă un studiu serios de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan. De aceea, nu știm nici acum căror nevoi concrete și cuantificabile răspunde proiectul, ce specialități medicale sunt propuse pentru acest spital, câți medici și câte paturi vor exista pe fiecare secție, care va fi relația noii instituții medicale cu spitalele existente.
Nu știm de la primarul PSD Firea cum se va finanța construcția noului spital (1 miliard de euro) și nu există nici măcar o garanție parțială de finanțare pentru debutul acestui proiect. Știm însă că e aberant să fie deja desființat cel mai important depou STB din nordul Capitalei, iar sute de autobuze să parcurgă zilnic zeci de kilometri în plus.
Un primar în funcție e judecat după fapte, nu după machete. Machetele nu vindecă bucureșteni, ci doar gâdilă orgoliul unui edil fără realizări. După ani de concerte, banchete și baluri, tot ce poate realiza primarul PSD, Gabriela Firea, este să promită că se apucă de muncă în următorul mandat. Sper că niciodată, sper că bucureștenii nu o vor mai vota.”
Numeroase vestigii din neolitic, descoperite de arheologi în şantierul de pe traseul viitoarei centuri de sud a Timişoarei
Arheologii au prezentat, miercuri, la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, descoperirile de pe cele şapte din totalul de opt situri cercetate, sub supravegherea specialiştilor Muzeului Naţional din Alba Iulia şi ai Muzeului Naţional al Banatului din Timişoara, dar şi ai altor muzee din ţară, care cunoşteau din documentele anterioare că în zonă ar exista doar două situri arheologice.
Au fost identificate şi cercetate complexe din epoca neolitică (mileniile VI-V î. Hr.), epoca eneolitică (mileniul III î. Hr.), epoca bronzului târziu (secolele XV-XI î. Hr.), a doua epocă a fierului (secolele IV-III î. Hr.), epoca romană (secolele III-V d. Hr.) şi epoca medievală timpurie (secolele VIII – XIII d. Hr.).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Un tezaur dacic de peste 155 de piese a fost descoperit de poliţişti şi redat patrimoniului cultural naţional
Poliţiştii din judeţul Alba au recuperat de la o persoană peste 155 de obiecte de patrimoniu din epocile dacică şi romană, care ar fi fost sustrase de braconieri arheologici din situri arheologice situate în sudul Transilvaniei, valoarea obiectelor fiind estimată la peste 100.000 de lei, a informat miercuri Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Codul portocaliu de averse, prelungit; până vineri seara Cod galben de instabilitate atmosferică în toată ţara
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit până joi noapte Codul portocaliu de averse pentru jumătatea de est şi centrul ţării, iar mai multe judeţe din sud, sud-vest, vest şi nord-vest se vor afla sub Cod galben până joi la ora 10:00.
Potrivit ANM, în intervalul 24 iunie, ora 10:00 – 25 iunie, ora 3:00, va fi Cod portocaliu în zonele montane, în Moldova, Dobrogea şi local în Muntenia şi Transilvania, unde vor fi perioade cu averse torenţiale şi se vor acumula cantităţi de apă de peste 40 l/mp şi pe arii restrânse 50 – 80 l/mp. Vor fi şi intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice şi grindină, îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Adrian Ionel – suspendat din funcţia de director al Unifarm
Situația din România – 24 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică
Până astăzi, 24 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 24.826 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 17.391 au fost declarate vindecate și externate.
Până astăzi, 1.555 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 23.06.2020 (10:00) – 24.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 16 decese (12 bărbați și 4 femei)
Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 321 noi cazuri de îmbolnăvire.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.605 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 115 cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 31 au fost declarați vindecați.
În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:
Până la data de 23 iunie 2020, au fost raportate 1.518.251 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.
ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*
Regatul Unit 305.289 (+958)/ 42.647 (+15)/ 1.330 (+8)
Spania 246.504 (+232)/ 28.324 (+1)/ 150.376 -
Italia 238.720 (+221)/ 34.657 (+23) / 184.585 (+1.159)
Franţa 160.750 (+373)/ 29.663 (+23) / 74.955 (+219)
Germania 190.862 (+503) / 8.895 (+10)/ 175.825 (+682)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)
SITUAȚIE GLOBALĂ LA 23 IUNIE 2020
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*
9.063.264 (+136.865)/ 471.681 (+3.424)/ 4.630.880 (+103.728)
* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 22 iunie – 23 iunie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne
Moscova a sfidat epidemia de COVID-19 şi a adunat mii de oameni la parada militară din Piaţa Roşie
Autorităţile ruse au organizat miercuri o importantă defilare militară în Piaţa Roşie pentru a marca 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, în pofida riscului ridicat ca acest eveniment în masă să ducă la recrudescenţa epidemiei de COVID-19, notează DPA.
Peste 13.000 de militari au participat la parada din centrul Moscovei, cu 12 delegaţii din foste republici sovietice, aliate ale Rusiei, precum şi din China, India, Serbia şi Mongolia.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Cel puţin şase morţi în urma seismului produs în Mexic, în plină criză sanitară
Mexicul, deja afectat de criza sanitară provocată de COVID-19, a fost zguduit marţi de un cutremur violent care a provocat moartea a cel puţin şase persoane, a scos din case sute de persoane şi a declanşat o alertă de tsunami din Peru până în Hawaii, informează AFP.
Seismul, cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, potrivit Serviciului seismologic naţional din Mexic, a avut loc la sfârşitul dimineţii, iar epicentrul său a fost localizat în statul Oaxaca (sud), unde au fost înregistrate şi cele şase decese, potrivit autorităţilor locale.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Pub-urile din Anglia nu vor mai servi clienţii care nu îşi dezvăluie numele
Clienţii pub-urilor din Anglia vor trebui să îşi dezvăluie numele înainte de a comanda o halbă de bere şi, în plus, nu vor fi permise spectacole live la bar, a anunţat miercuri Guvernul de la Londra, care a publicat regulile pentru redeschiderea acestui sector la începutul lunii viitoare, transmite Reuters.
Barurile, restaurantele şi saloanele de coafură vor trebui să păstreze un registru cu numele clienţilor timp de 21 de zile pentru a ajuta autorităţile sanitare în procedurile de testare şi urmărire a contacţilor, care au drept obiectiv identificarea şi menţinerea sub control a infecţiilor cu COVID-19 şi oprirea unui al doilea val de infecţii.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Probabil cea mai veche aşezare vikingă cunoscută, descoperită în Islanda
O echipă de arheologi a anunţat posibila descoperire, în Islanda, a celei mai vechi aşezări vikinge cunoscute până în prezent, transmite miercuri Live Science.
Vechea “casă lungă” (longhouse), o structură folosită în comun de vikingi, descoperită în Islanda, ar fi putut face parte dintr-o aşezare de vară construită în anii 800, fiind cu câteva decenii mai veche decât perioada în care se credea că primii vikingi au pus piciorul pe ţărmul islandez. Această structură se afla îngropată sub una similară mai recentă, care ascundea numeroase comori din epocă, conform arheologului Bjarni Einarsson, coordonatorul şantierului arheologic.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si:
- Evenimentele Zilei de 24 iunie în Istorie;
- Sânzienele sau Drăgaica (24 iunie)
- Naşterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul
- Aducerea moaştelor Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava (24 iunie)
- Legea 55/2020, zisă a stării de alertă. Sancţiuni și aberaţii