La ordinea zilei – 3 iunie 2020
Manifestările împotriva rasismului au continuat marţi în SUA (2 iunie 2020)
Foto: (c) Brendan McDermid/REUTERS
articole preluate de pe www.agerpres.ro
Sărbătorile Zilei de 3 iunie
Ortodoxe – Sf. Mc. Luchilian, Ipatie și Paula fecioara
Greco-catolice – Sf. m. Lucilian şi Paula cu fiii lor
Romano-catolice – Ss. Carol Lwanga şi îns., m.
Ziua mondială a bicicletei (ONU)
Ziua mondială a bicicletei este sărbătorită, în fiecare an, la data de 3 iunie, conform site-ului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org. Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 12 aprilie 2018, o rezoluţie în cadrul celei de-a 72-a sesiuni ordinare de la New York, prin care se sărbătoreşte la 3 iunie, în toată lumea, Ziua mondială a bicicletei, precizează https://ecf.com, site-ul Federaţiei Europene a Cicliştilor (ECF).
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; www.un.org; en.wikipedia.org
Europa se urcă pe biciclete, pe măsură ce restricţiile generate de pandemie sunt relaxate
Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 3 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă. Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:
Bună ziua!
Am avut o ședință de lucru cu Premierul Orban și ne-am concentrat pe două teme extrem de importante: fondurile europene și legile justiției. Voi detalia puțin din fiecare temă. Fondurile europene – este în discuție o propunere a Comisiei, pe care noi o găsim bună. Asta înseamnă că fondurile multianuale, așa-numitul MFF, vor fi discutate la pachet cu fonduri care sunt destinate pentru revigorarea economică, pentru creșterea rezilienței economice în Uniunea Europeană, cum se spune.
cititi mai mult pe www.presidency.ro
Demersul USR de a oferi generațiilor viitoare de copii educație pentru sănătate în școli a fost anulat, astăzi, de PSD și PNL în Parlament.
Parlamentarii USR au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a le oferi copiilor din țara noastră un viitor mai bun, demn de o societate modernă și educată.
Ce prevede modificarea adoptată astăzi? Orele nu vor mai fi pentru toți copiii, ci doar pentru aceia ai căror părinți vor depune o cerere. USR a propus un amendament în care a susținut contrariul: doar părinții care nu vor această materie pentru copiii lor să depună o cerere în care să menționeze acest lucru.
Înainte de vot, președintele USR Dan Barna a făcut un apel către parlamentari să “nu sancționeze toți copiii pentru grijile, legitime sau nu, ale unora dintre părinți. Pentru că nu putem să ne apărăm copiii neinformându-i. Protecția se face prin informare, mai ales că accesul la informații e pe toate ecranele cu care copiii noștri se joacă.”
Iată și câteva cifre rușinoase asupra cărora e bine să reflecteze parlamentarii PSD și PNL:
• România ocupă primul loc din Uniunea Europeană la numărul de tinere devenite mame în adolescență. Anual, 1 bebeluș din 10 este născut de o adolescentă.
• În 2018 au fost peste 18.000 de mame sub 19 ani.
• Peste 700 din ele au fost la a treia sarcină.
• Una dintre ele are deja 6 copii.
Rusia: Fără campanii împotriva referendumului care i-ar permite lui Putin să rămână la putere până în 2036
Membrii Comisiei electorale centrale din Rusia afirmă că activiștii nu au voie să desfășoare o campanie împotriva amendamentelor constituționale care i-ar permite președintelui Vladimir Putin să rămână la putere potrivit site-ului RBC, citat de Moscow Times. Președintele rus a anunțat că scrutinul va avea loc la 1 iulie după ce pandemia de COVID-19 care a infectat peste 432.000 de ruși l-a forțat să îl amâne de la data inițială de 22 aprilie. O prevedere cheie i-ar permite lui Putin să își reseteze numărătoarea mandatelor prezidențiale, deschizându-i acestuia calea să candideze pentru încă două, lucru care i-ar permite să rămână la putere până în 2036.
cititi mai mult pe www.hotnews.ro
Șeful unui sindicat al polițiștilor din New York: Poliția scapă de sub control orașul / Îi rog pe guvernator și pe președintele să trimită întăriri
Șeful celui mai important sindicat din cadrul departamentului de poliție din New York (NYPD) a declarat, joi, pentru un ziar local că președintele Trump ar trebui să ia în calcul trimiterea de forțe federale pentru a preveni noi revolte și jafuri în cel mai mare oraș al Americii, transmite Fox News. ”NYPD scapă de sub control orașul New York și nu mai există autoritate în oraș în acest moment, de la primărie la departamentul de poliție”, a declarat Ed Mullins, președintele unei sindicat de polițiști din New York. ”Bărbați și femei sunt atacați cu pietre, cărămizi, mașinile sunt incendiate. Iar acest lucru continuă. Avem declarată stare de asediu de la ora opt însă toată lumea este încă afară la proteste pe străzile din New York”, a mai spus el.
cititi mai mult pe www.g4media.ro
SUA: oraşele ard, însă nimeni nu îndrăzneşte să-i spună Insurecţie Comunistă
SUA: Manifestările împotriva rasismului au continuat marţi în SUA
Protestele anti-rasism au continuat marţi în Statele Unite, unde abordarea marţială a preşedintelui Donald Trump, hotărât să restabilească ordinea apelând la armată dacă va fi necesar, face noi valuri, informează AFP. La opt zile de la moartea lui George Floyd, valul furiei publice împotriva rasismului, a brutalităţii poliţiei şi a inegalităţii sociale carezguduie Statele Unite nu s-a domolit. Marţi seară, câteva mii de persoane printre care senatoarea democrată Elizabeth Warren, au sfidat în mod paşnic interdicţia de circulaţie din capitala federală Washington. Zona din jurul Casei Albe a fost blocată de bariere pentru a împiedica orice confruntare directă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
SUA: Pentagonul a deplasat circa 1.600 de soldaţi în regiunea capitalei federale Washington
Pentagonul a deplasat aproximativ 1.600 de soldaţi ai armatei americane în regiunea Washington, D.C., a anunţat marţi Pentagonul, după mai multe nopţi de proteste şi violenţe, informează miercuri Reuters. “Elemente active la datorie sunt postate în baze militare în Regiunea Naţională a Capitolului, dar nu se află în Washington, D.C.”, a declarat Jonathan Rath Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Acesta a spus că trupele se află în “stare de alertă ridicată“, dar “nu participă la sprijinirea apărării în operaţiunile autorităţilor civile“.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
SUA: Majoritatea americanilor sunt solidari cu protestele şi dezaprobă reacţia lui Trump (sondaj Reuters/Ipsos)
Conform sondajului efectuat luni şi marţi, 64% dintre americani adulţi “sunt solidari cu persoanele care protestează acum”, în timp ce 27% şi-au exprimat dezaprobarea şi 9% s-au declarat indecişi. Sondajul relevă riscurile politice pentru Trump, care a adoptat o poziţie dură faţă de proteste şi a ameninţat să desfăşoare armata pentru a combate violenţele. Liderul republican de la Casa Albă se va confrunta cu democratul Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Franţa: Incidente la Paris în marja manifestaţiei împotriva violenţelor poliţiei
Proiectile, gaze lacrimogene, proteste la periferie şi baricade: mai multe incidente au izbucnit marţi seară în Paris, ca urmare a unui mare miting neautorizat ce denunţa violenţa poliţiei, informează AFP. “Unele incidente în marja demonstraţiei interzise pentru care forţele de ordine intervin în acest moment“, a informat pe Twitter în jurul orei locale 21:00 (19:00 GMT) poliţia pariziană care a interzis acest miting la care s-au adunat mii de oamenii în jurul Palatului de Justiţie şi pe care poliţia i-a împrăştiat. Manifestanţii au răspuns la apelul comitetului de susţinere al familiei lui Adama Traoré, un tânăr de culoare de 24 de ani care a murit în 2016 în regiunea Paris, după ce a fost arestat.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Situația din România – 3 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică
Până astăzi, 3 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19669 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13800 au fost declarate vindecate și externate.
Totodată, până acum, 1.288 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
GCS: Încă opt persoane infectate cu noul coronavirus au murit; numărul total al deceselor – 1.296
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 152 noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 162 de pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2376 de persoane. Alte 95.549 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 459.405 de teste.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.084 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în străinătate au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați.
În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:
Până la data de 2 iunie 2020, au fost raportate 1.407.144 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.
ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*
Regatul Unit 276.332 (+1.570) / 39.045 (+556) / 1.208 -
Spania 239.638 (+209) / 27.940 (+813) / 150.376 -
Italia 233.197 (+178) / 33.475 (+60)/ 160.092 (+1.737)
Franţa 152.091 (+338) / 28.833 (+31) / 68.930 (+372)
Germania 182.028 (+213) / 8.522 (+11) / 166.609 (+977)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)
SITUAȚIE GLOBALĂ LA 2 IUNIE 2020
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*
6.245.352 (+109.267) /376.427 (+4.570)/ 2.731.342 (+34.014)
* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 1 iunie – 2 iunie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne
Israelul anunţă testarea ‘cu succes’ a unor rachete balistice cu rază de 400 km
Rusia: Stare de urgenţă în zona oraşului Norilsk din cauza unei poluări masive cu produse petroliere
Şase elefanţi, ucişi într-o singură zi în Etiopia
India: 100.000 de persoane, evacuate înainte de sosirea ciclonului Nisarga
Cea mai veche şi mai mare structură maiaşă, descoperită în Mexic
ANM: Zilele însorite şi călduroase vor alterna cu cele ploioase şi reci în prima lună de vară
articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si Evenimentele Zilei de 3 iunie în Istorie