La ordinea zilei – 29 iunie 2020
Situația din România – 29 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică
foto preluat de pe www.facebook.com
articole preluate de pe www.agerpres.ro
Sărbătorile Zilei de 29 iunie
Ortodoxe – (†) Sfinții Apostoli Petru şi Pavel
Greco-catolice – Sf. Apostoli Petru şi Pavel
Romano-catolice – SS. Petru şi Paul, ap.; Emma
Ziua internaţională a tropicelor (ONU)
În anul 2016, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia A/RES/70/267 prin care se hotăra că ziua de 29 iunie a fiecărui an este desemnată ca Ziua internaţională a tropicelor, potrivit site-ului www.un.org.
Alegerea acestei zile e legată de faptul că la 29 iunie 2014, laureata premiului Nobel pentru pace, Aung San Suu Kyi, a lansat Raportul Tropicelor – rezultatul unei colaborări între 12 instituţii de cercetare, ce oferă o perspectivă unică asupra acestei regiuni din ce în ce mai importante.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua internaţională a Dunării
Aniversată în fiecare an la 29 iunie, Ziua internaţională a Dunării este sărbătorită, în 2020, pentru prima dată în condiţii speciale, potrivit www.danubeday.org.
Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferenţelor de culturi şi istorii, având în schimb o dorinţă comună şi anume responsabilitatea de a proteja această resursă preţioasă.
Ziua Internaţională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004 pentru a marca zece ani de la semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România
În fiecare an, la 29 iunie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sărbătoreşte Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România, sub patronajul spiritual al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sistemului, potrivit site-ului http://anp.gov.ro/.
Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România constituie un bun prilej pentru promovarea tradiţiilor organizaţionale ale instituţiilor penitenciare, precum şi pentru îmbunătăţirea percepţiei opiniei publice cu privire la rolul lucrătorilor de penitenciar în societate.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Cameră: Sesiune extraordinară – între 1 şi 15 iulie
Decizia a fost luată luni, în şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, la propunerea preşedintelui forului, Marcel Ciolacu.
Printre proiectele care se vor regăsi pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare se află iniţiativa USR “Fără penali în funcţii publice”. Alte proiecte care urmează să fie dezbătute şi supuse votului sunt: modificarea Ordonanţei de urgenţă 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, aprobarea OUG privind desfăşurarea unor campanii de informare publică în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID 19 19.
Uniunea Salvați România – USR: Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” va intra, în sfârșit, în dezbaterea Camerei Deputaților în sesiunea extraordinară din prima jumătate a lunii iulie.
Sperăm să nu fie doar un exercițiu de imagine așa cum s-a întâmplat și cu proiectele USR privind pensiile speciale. Și, totodată, sperăm ca scopul inițiativei cetățenești să nu fie deturnat prin contopirea proiectului cu alte proiecte PSD și PNL sau, și mai grav, să îi fie aduse modificări care să-l facă neconstituțional.
Introducerea în dezbatere a „Fără penali în funcții publice” vine la mai bine de un an de la depunere și după un șir interminabil de solicitări formulate de parlamentarii USR.
Inițiativa, pentru care au semnat peste 1 milion de români, este înregistrată la Camera Deputaților încă din luna mai 2019, după ce a primit undă verde de la Curtea Constituțională.
A fost blocată sistematic, însă, pentru că partidele aparținând vechii clase politice nu au interesul să fie adoptată o măsură prin care scena politică să fie curățată de corupți condamnați definitiv.
A venit vremea să le spunem răspicat că fără hoție ajungem departe!
Nicușor Dan: Toată promovarea pe care primarul PSD, Gabriela Firea, o face Spitalului Metropolitan e un ghem de minciuni!
“Nu costă 300 de milioane de euro, nici 400 de milioane, ci aproape 1 miliard de euro (deocamdată), nu e planificat să fie gata în 3 ani, ci în 5 ani, nu va avea 2.000 de paturi, ci 750 de paturi, iar primarul Firea l-a promis personal nu acum 2 ani, ci acum mai bine de 3 ani (în primăvara anului 2017).
Din promisiunile făcute de primarul PSD al Capitalei la începutul lui 2017 s-a ales praful: costurile s-au triplat (300 de milioane de euro spunea primarul PSD, Gabriela Firea, atunci, 400 de milioane spune azi, deși Hotărârea CGMB privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Realizare Spitalul Metropolitan” din decembrie anul trecut spune 4,7 miliarde lei, adică aproape 1 miliard de euro), numărul proiectat de paturi a scăzut de aproape 3 ori, iar lucrările în teren nici nu au început.
Care e deci rezultatul concret al propagandei Firea-PSD – întinsă pe trei sferturi din mandat – privind Spitalul Metropolitan? 1 metru pătrat de machetă de plastic și 80 de centimetri de dosare! Iar în cele 3 luni care au mai rămas până la alegeri, vom mai avea probabil o piatră de temelie și 1 metru cub de beton. Din proiectul Spitalului Metropolitan, Gabrielei Firea și PSD le-au mai rămas doar minciunile!”
Uniunea Salvați România – USR: Cum a arătat săptămâna trecută pentru USR. O mică recapitulare.
USR a avut succes cu inițiativa legislativă “Fără hârtii în administrația publică” care a fost votată în unanimitate la Senat. Potrivit acestei inițiative, instituțiile vor fi obligate să comunice doar în format electronic, atât între ele, cât și în relație cu contribuabilii. Excepție fac acei contribuabili care solicită în mod explicit să primească documentele în format fizic, așa cum au făcut-o și până acum.
Am luptat de la tribuna Parlamentului pentru a împiedica PSD să își impună voința privind proiectul de lege care reglementează exproprierea pentru o cauză de utilitate publică. O lege abuzivă care creează cadrul permisiv pentru a distruge râurile din țară, scrisă cu dedicație pentru mafia de microhidrocentrale din România.
Ministerul Mediului a reactivat aplicația SUMAL care urmărește tăierile de lemn din păduri. Măsura vine după solicitări repetate ale USR: Alocarea de resurse pentru SUMAL a fost subiect al unuia dintre amendamentele USR la bugetul pe 2020, iar reactivarea sa a fost una dintre condițiile pentru votarea învestiturii guvernului condus de Ludovic Orban. Din păcate, Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement împotriva României. Aici merită menționate și informațiile obținute de parlamentari USR din comisia de mediu din care rezultă că, pe perioada pandemiei, s-a furat mai mult lemn decât în perioada similară și fără restricții de anul trecut.
Dând curs solicitării USR și a unei mari părți a societății civile, Președintele Iohannis a decis să nu promulge legea care împiedica accesul elevilor din România la educație pentru viață și sănătate. Parlamentarii USR îi solicitaseră șefului statului, printr-o scrisoare deschisă, adresată la începutul lunii iunie, să trimită legea spre reexaminare în Parlament, pentru ca prevederile nocive, care aduceau atingere dreptului constituțional la învățătură al elevilor, să nu intre în vigoare.
Președintele a decis, de asemenea, să atace la Curtea Constituțională legea prin care Parlamentul a recuplat la banul public Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), una din cele cinci pseudo-academii înființate cu rol de tonomat de sinecuri, pentru ca unii politicieni și apropiații lor să se poată împăuna cu titlul de „academician” și să încaseze niște bani publici. Ar fi fost și mai bine dacă PNL n-ar fi votat acum două săptămâni, în unanimitate, în Parlament, această lege prin care 10 milioane de lei pe an pleacă din buget în conturile AOSR pentru costuri de clientelism politic.
Ambele decizii amintite subliniază faptul se pot găsi căi de colaborare între forțe politice și instituții care să răspundă interesului public real. Sperăm ca astfel de cazuri să fie cât mai dese.
Deputatul de Timiș, Cătălin Drulă a publicat pe platforma Contributors.ro un excelent articol despre absurditățile curente din zona de infrastructură. Cătălin Drulă este liderul grupului parlamentar USR de la Camera Deputaților, dar înainte de asta a fost și va rămâne promotorul uneia dintre cele mai coerente viziuni despre cum ar trebui să se construiască infrastructura din România – Cum se manipulează traseul unei autostrăzi. Cazul “cocoașei” de la Boița de pe A13 Sibiu-Făgăraș
În interiorul alianței pe care o avem cu PLUS s-au semnat noi protocoale județene ceea ce confirmă că ne apropiem de finalul fazei de desemnare a candidaților comuni pentru locale, în întreaga țară. Duminică, Alianța USR PLUS a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, candidații la primăriile de sector din București.
Am finalizat un proces de selecție pentru numirile care revin Parlamentului în diverse funcții publice. Suntem singurul partid care anunță public locurile disponibile și organizează concurs. Din păcate nimeni nu mai face așa, iar numirile pe bază de algoritm politic sunt încă regula. Încă!
Situația din România – 29 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică
Până astăzi, 29 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 26.582 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.912 au fost declarate vindecate și externate.
Până astăzi, 1.634 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 28.06.2020 (10:00) – 29.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 22 decese (12 bărbați și 10 femei)
Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 269 noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 210 pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 919 persoane. Alte 63.788 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 699.688 de teste.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.795 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 115 cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:
Până la data de 28 iunie 2020, au fost raportate 1 546 309 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.
ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*
Regatul Unit 310.250 (+890) / 43.514 (+100) / 1.364 -
Spania 248.469 (+564) / 28.341 (+3) / 150.376 -
Italia 240.136 (+175) / 34.716 (+8) / 188.891 (+307)
Franţa 162.936 – /29.778/ – / 75.774 (+1)
Germania 193.243 (+256) / 8.957 (+3) / 177.700 (+72)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)
SITUAȚIE GLOBALĂ LA 28 IUNIE 2020
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*
9.952.507 (+181.553) /498.519 (+4.621)/ 5.142.425 (+80.280)
* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 27 iunie – 28 iunie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne
Israel: Mii de participanţi la evenimente LGBT, pe fondul creşterii cazurilor de COVID-19
Mii de persoane purtând măşti au participat duminică seară la mai multe evenimente LGBT în Israel, unde numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească din nou după relaxarea măsurilor de izolare.
Din cauza reglementărilor sanitare impuse în timpul pandemiei, poliţia israeliană a limitat numărul de participanţi la fiecare miting, iar marşurile tradiţionale au fost interzise, notează France Presse.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Referendum privind reforma constituţională în Rusia: 76% dintre ruşi au votat până în prezent pentru amendamente
Circa 76% dintre ruşi au votat până în prezent în favoarea reformelor constituţionale care i-ar putea permite preşedintelui rus Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, conform sondajelor realizate la ieşirea de la urne de Institutul de sondare a opiniei publice din Rusia (VŢIOM, de stat), în timp ce mai rămân trei zile de scrutin, potrivit Reuters şi AFP.
Votul naţional asupra reformelor constituţionale a început la 25 iunie în Federaţia Rusă şi se desfăşoară timp de şapte zile, până la 1 iulie, pentru a evita aglomeraţia la birourile de votare pe fondul epidemiei de coronavirus.
Dacă vor fi aprobate, aceste modificări îi vor permite lui Vladimir Putin să candideze încă de două ori la preşedinţie, după ce mandatul său actual expiră în 2024.
Potrivit VŢIOM, 76% dintre cei care au votat până în prezent s-au pronunţat în favoarea reformelor, iar 23,6% dintre persoanele care au acceptat să fie chestionate după ieşirea de la urne au spus că au votat împotrivă, în timp ce s-au înregistrat doar 0,4% buletine nule sau voturi albe.
Criticii Kremlinului declară că acest referendum este un simulacru şi şi-au exprimat temerile că votul va fi falsificat.
Institutul VŢIOM şi-a justificat decizia de a publica aceste rezultate înainte de încheierea scrutinului printr-o ‘cerere mare’ de acest tip de informaţii, în contextul absenţei unei interdicţii legale, şi a respins ideea că o astfel de publicare ar putea avea un efect asupra desfăşurării votului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si:
- Evenimentele Zilei de 29 iunie în Istorie;
- Pogromul de la Iași (27 – 29 iunie 1941)
- Legea 55/2020, zisă a stării de alertă. Sancţiuni și aberaţii