La ordinea zilei – 12 iunie 2020

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor (ONU) - foto preluat de pe www.un.org

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor (ONU)

foto preluat de pe www.un.org
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 12 iunie

Ortodoxe – Sf. Cuv. Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul

Greco-catolice – Sf. cuv. Onofrei; Sf. cuv. Petru Atonitul. Harţi

Romano-catolice – Sf. Gaspar, pr.

 

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor (ONU)

În fiecare an, la data de 12 iunie, este marcată Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor.

Instituită de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) în anul 2002, Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor are scopul de a atrage atenţia asupra dimensiunii acestui fenomen şi asupra măsurilor care trebuie luate pentru a elimina această practică. An de an, această zi aduce laolaltă guverne, angajatori şi organizaţii sindicale, societăţi civile, precum şi milioane de oameni din întreaga lume, pentru a evidenţia situaţia copiilor exploataţi prin muncă şi pentru a propune măsuri ce pot fi adoptate pentru protejarea acestora.

Evenimentul din acest an se desfăşoară prin intermediul unei campanii virtuale şi este organizat în comun de Marşul Global împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor şi Parteneriatul Internaţional pentru Cooperare împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor în Agricultură – IPCCLA.
cititi mai mult pe: www.agerpres.rowww.un.org

 

Măsuri de relaxare anunţate de autorităţi începând cu 15 iunie 2020

A treia etapă de relaxare, anunţată a se aplica începând cu 15 iunie 2020 cuprinde, printre altele, măsuri de relaxare precum: redeschiderea mall-urilor (cu excepţia restaurantelor, a locurilor de joacă şi a cinematografele din interiorul acestor complexuri); posibilitatea deschiderii creşelor, a grădiniţelor şi a instituţiilor tip after-school pe perioada vacanţei de vară; reluarea activităţii de tratament balnear; redeschiderea sălilor de sport/fitness, a operatorilor de jocuri de noroc; redeschiderea piscinelor exterioare etc. Obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţii închise şi obligaţia instituţiilor şi a operatorilor economici de a asigura, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, a triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor sunt o parte dintre restricţiile care se menţin şi după 15 iunie.

Măsuri de relaxare aplicate începând cu 15 iunie (Hotărârea CNSU nr. 28 din 11 iunie 2020)
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Noua Strategie de apărare naţională a României va duce la o creştere a forţelor NATO în zona Mării Negre (Zaharova)

Noua versiune a Strategiei naţionale de apărare a României, în care Rusia figurează ca o ameninţare la securitatea republicii, va fi folosită pentru creşterea prezenţei NATO şi a SUA în regiunea Mării Negre, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă TASS.

Includerea Rusiei printre “sursele problemelor globale” nu este ceva nou, a spus ea. “În Occident, acest truc este adeseori folosit pentru a ocoli recunoaşterea propriilor defecte, greşeli şi probleme”, iar “faptul că Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului nu confirmă decât – aşa cum ni se pare – un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români”, a afirmat Zaharova.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Cutremur cu magnitudinea 3,3 pe Richter în judeţul Buzău, vineri dimineaţa

 

 Situația din România – 12 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 12 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 21.404 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 15.445 au fost declarate vindecate și externate.

Până astăzi, 1380 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 222 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 171 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.030 de persoane. Alte 101.398 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 542.646 de teste.

Situația din România - 12 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 12 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.393 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 114 cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 29 au fost declarați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 11 iunie 2020, au fost raportate 1.454.718 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania , Italia, Franţa și Germania.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 290.143 (+1.003)/ 41.128 (+245) / 1.278 (+9)
Spania 242.280 (+314) / 27.136 – / 150.376 -
Italia 235.763 (+202) / 34.114 (+71) / 171.338 (+1.399)
Franţa 155.136 (+545) / 29.319 (+23) / 72.269 (+643)
Germania 185.416 (+555) / 8.755 (+26)/ 170.961 (+331)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 11 IUNIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

7.343.562 (+133.100) 416.430 (+5.235) 3.542.237 (+87.430)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 10 iunie – 11 iunie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Naufragiu în largul Tunisiei: Autorităţile tunisiene au declarat încheiate operaţiunile de căutare după ce au recuperat 53 de trupuri neînsufleţite

Autorităţile tunisiene au încheiat operaţiunile de salvare în cazul unei ambarcaţiuni care a naufragiat în largul coastei Tunisiei, după ce au scos 53 de trupuri neînsufleţite din apă, şi au anunţat că nu mai existau probabil alţi oameni pe vas, informează vineri dpa.

Ambarcaţiunea se îndrepta spre coasta Italiei şi a naufragiat în largul oraşului tunisian Sfax. Potrivit oficialilor tunisieni, ambarcaţiunea a ridicat ancora sâmbătă, iar unele trupuri neînsufleţite au fost găsite duminică seara târziu. Anas Hakim, preşedintele Semilunei Roşii din Sfax, a declarat joi pentru dpa că probabil toate trupurile au fost recuperate.

Operaţiunile de căutare au fost sistate joi. Purtătorul de cuvânt al tribunalului din Sfax, Murad al-Turki, a declarat că prieteni ai celor care se aflau la bord au spus că pe ambarcaţiune erau 53 de persoane. Majoritatea migranţilor decedaţi proveneau din ţări din Africa Subsahariană, potrivit unor declaraţii făcute înainte de al-Turki.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Peste 1.000 de tone de microparticule de plastic cad din cer în zone sălbatice din SUA

O cantitate de microparticule de plastic echivalentă cu până la 300 de milioane de sticle de apă ”plouă” în Marele Canion, Joshua Tree National Park şi alte parcuri naţionale din Statele Unite, conform unui studiu citat de The Guardian.

În urma unei analize realizate în zone vestice, printre care parcurile naţionale Great Basin şi Craters of the Moon, cercetătorii au descoperit peste 1.000 de tone de particule de microplastic care au călătorit prin atmosferă prin intermediul ploii sau al vaporilor de apă.

Majoritatea particulelor de microplastic sunt fragmente rezultate din bucăţi mai mari de materiale plastice. Deoarece plasticul nu este biodegradabil, materialele plastice care ajung în depozitele de deşeuri sau gropile de gunoi se descompun în microparticule şi pătrund în atmosfera Pământului, în sol şi în apă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Pentagonul a reluat asistenţa militară pentru Ucraina

Pentagonul a anunţat joi că a reluat asistenţa militară de 250 de milioane de dolari acordată Ucrainei, subiect aflat în centrul unui scandal care a dus la o procedură de destituire a preşedintelui Donald Trump, relatează AFP.

Aceste fonduri sunt destinate formării, echipamentului şi consilierii forţelor ucrainene pentru a permite acestei foste republici sovietice ”să se protejeze mai bine împotriva agresiunii ruseşti”, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

“Această cooperare în domeniul securităţii este posibilă prin progresele continue ale Ucrainei privind adoptarea reformelor instituţionale în materie de apărare şi reforme anticorupţie”, a adăugat Pentagonul.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Prezenţa americană în Polonia: Negocierile sunt “pe drumul cel bun”, afirmă ambasadoarea SUA la Varşovia

Discuţiile privind consolidarea prezenţei americane în Polonia sunt “pe drumul cel bun”, a anunţat joi la Varşovia ambasadoarea americană Georgette Mosbacher, în timp ce această ţară şi-a exprimat speranţa reamplasării pe teritoriul său a unei părţi din soldaţii americani staţionaţi în prezent în Germania, notează AFP.

“Negocierile sunt pe drumul cel bun! Viziunea preşedintelui american, Donald Trump, şi a preşedintelui polonez, Andrzej Duda, asupra unei prezenţe americane sporite în Polonia va fi mai largă decât cea descrisă iniţial. În curând va fi făcut un anunţ!”, a scris Georgette Mosbacher într-un mesaj pe Twitter.

Preşedintele polonez conservator, Andrzej Duda, i-a prezentat liderului de la Casa Albă ideea unei Polonii găzduind mii de militari americani în faţa a ceea ce el consideră a fi ameninţarea rusă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ştirile zilei – 12 iunie 2020

Revista Presei din 12 iunie

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 12 iunie în Istorie;

- Legea 55/2020, starea de alertă și Normele pentru terase: amenzi de până la 50.000 lei, măsuri neclare, triplă sancționare;

- Legea 55/2020, zisă a stării de alertă. Sancţiuni și aberaţii