Evenimentele Zilei de 26 iunie în Istorie

Studenți revoluționari din Moldova și Țara Românească, prezentând la Paris tricolorul românesc cu mențiunile "Dreptate, Frăție" în 1848. Acuarelă de C. Petrescu. - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Studenți revoluționari din Moldova și Țara Românească, prezentând la Paris tricolorul românesc cu mențiunile “Dreptate, Frăție” în 1848. Acuarelă de C. Petrescu.

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

26 iunie este a 177-a zi a calendarului gregorian și a 178-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 26 iunie

(BOR) Sf. Cuv. David din Tesalonic; Sf. Ier. Ioan, Episcopul Goției

Sfântul Ierarh Ioan, Episcopul Goţiei - icoană rusească din secolul al XVII-lea - foto preluat de pe doxologia.ro

Sf. Ier. Ioan, Episcopul Goţiei – icoană rusească din secolul al XVII-lea – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Ioan, episcopul Goţiei, a trăit în secolul al VII-lea.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Sfântul Cuvios David s-a născut şi a crescut în marea cetate a Tesalonicului.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. David, cuvios († 530)

Sfântul Cuvios David din Tesalonic - În icoane Sfântul David este de obicei reprezentat într-un copac deoarece după un timp de călugărie și-a făcut din creanga unui migdal loc de pustnicie. Aici va îndura ploile, zăpezile, căldura și alte strâmtorări cu multă răbdare timp de trei ani, până când îngerul Domnului îi va cere să se nevoiască într-o chilie.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRC) Ss. Ioan și Paul, martiri

Ss. Ioan şi Paul - foto - sfinticatolici.ro

Ss. Ioan şi Paul – foto – sfinticatolici.ro

Cercetătorii nu sunt de aceeaşi părere cu privire la personalitatea istorică a martirilor romani Ioan şi Paul şi la caracterul verosimil al Patimii lor. Rămâne totuşi, dincolo de orice dubiu, o biserică foarte veche, bazilica Celimontana, dedicată lor, care se arată printre arcuri medievale şi contraforturi pe via Forurilor imperiale. Şi sub splendida bazilică resturile unei case romane, cu diferite spaţii decorate cu fresce preţioase. Micul gol al aşa numitei confessio, sub care a fost găsită o groapă pentru înmormântarea a două trupuri (bisoma), aduce scene de martiriu.

Aşadar, o casă construită în epoca romană (unele fresce ilustrează teme evident păgâne), dar locuită şi transformată de creştini. Cum se explică prezenţa unui mormânt în centrul Romei, dacă execuţiile capitale şi înhumările se făceau cu rigurozitate în afara perimetrului împrejmuit de ziduri? O explicaţie pare să fie, şi este cea oferită de relatareaPatimii care debarasată de toate elementele legendare şi de diferitele interpolări sau adaptări, conţine, după cele mai recente studii, date istorice autentice.

Patima povesteşte aşadar întâmplările din viaţa sfinţilor Ioan şi Paul, fraţi de sânge şi de credinţă, decapitaţi pe ascuns în casa lor de pe Celio şi înmormântaţi acolo, în noaptea de 26 iunie 362, în timpul persecuţiei reîncepute împotriva creştinilor de către Iulian Apostatul. Ioan şi Paul erau doi fraţi, bogaţi şi generoşi faţă de săraci. Iulian, care plănuise să pună mâna pe bunurile încredinţate lor de către Constantina, fiica lui Constantin, i-a invitat pe cei doi fraţi la curte. Dar amândoi şi-au exprimat un refuz categoric pe motivul impietăţii sale. Comandantul gărzilor imperiale, Terentianus, s-a dus atunci în casa lor de pe Celio cu ordinul ca ei să ofere în timp de zece zile tămâie statuii lui Jupiter.

După trecerea celei de-a zecea zi de amânare, Terentianus, după ultima încercare zadarnică de a-i atrage la idolatrie, după cum povesteşte Leggenda aurea, „a poruncit să fie decapitaţi pe ascuns şi îngropaţi în casa lor, şi a dat zvonul că au fost trimişi cu domiciliul forţat”. Succesorul lui Iulian, împăratul Gioviano, l-a însărcinat apoi pe senatorul Bizante să caute trupurile fraţilor Ioan şi Paul şi să construiască o biserică pe mormântul lor. Totuşi se pare că persecuţia lui Iulian Apostatul i-a lovit numai pe creştinii din orient, unde Iulian Apostatul îşi avea reşedinţa, şi nu pe creştinii din Roma; câţiva specialişti în materie consideră totuşi că trebuie să se anticipe martiriul celor doi fraţi cu peste jumătate de secol şi să se plaseze în timpul persecuţiei lui Diocleţian.

Sursa: “Sfântul zilei”, de Mario Sgarbossa şi Luigi Giovannini, Edizioni Paoline, 1978, trad. pr. Iosif Agiurgioaei

articol preluat de pe: sfinticatolici.ro

 

(BRC) Sf. Josemaría Escrivá de Balaguer, preot

Josemaría Escrivá de Balaguer Albás (n. 9 ianuarie 1902, Barbastro, județul Huesca, Spania – d. 26 iunie 1975, Roma), preot spaniol, sfânt al Bisericii catolice. La data de 2 octombrie 1928 a văzut Opus Dei,[1] o instituție în cadrul Bisericii Catolice care răspândește chemarea la sfințenie în mijlocul lumii, oferind lui Dumnezeu munca profesională bine făcută și slujind pe ceilalți - foto: papalartifacts.com

Josemaría Escrivá – foto: papalartifacts.com

Josemaría Escrivá de Balaguer Albás (n. 9 ianuarie 1902, Barbastro, județul Huesca, Spania – d. 26 iunie 1975, Roma) a fost un preot spaniol, sfânt al Bisericii catolice. La data de 2 octombrie 1928 a văzut Opus Dei, o instituție în cadrul Bisericii Catolice care răspândește chemarea la sfințenie în mijlocul lumii, oferind lui Dumnezeu munca profesională bine făcută și slujind pe ceilalți.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii

Ziua internaţională pentru sprijinirea victimelor torturii este marcată anual la 26 iunie, urmărind reînnoirea angajamentelor omenirii în vederea eradicării totale a acestei forme de pedeapsă inumană, prin denunţarea acţiunilor de tortură şi pedepsirea făptaşilor.

Această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la 12 decembrie 1997, prin Rezoluţia 52/149. ONU a condamnat de la bun început tortura ca fiind unul dintre cele mai malefice acte comise de fiinţele umane asupra semenilor, potrivit www.un.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Internațională Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri

Ziua internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri (International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking), marcată în fiecare an la 26 iunie, este menită să crească gradul de conştientizare privind problema majoră pe care o reprezintă pentru societate drogurile.

Adunarea Generală a ONU a decis, prin Rezoluţia 42/112 din 7 decembrie 1987, ca în data de 26 iunie să fie marcată Ziua internaţională de luptă împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri, ca expresie a deciziei ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea pentru a putea crea o societate fără consum de droguri.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a refrigerării

Ziua mondială a refrigerării (#WorldRefrigerationDay) a fost ideea consultantului în refrigerare Stephen Gill, fost preşedinte al Institutului de Refrigerare din Marea Britanie. Iniţiată în 2017, sărbătoarea a fost marcată prima dată la nivel global la 26 iunie 2019, fiind un succes monumental imediat, cu peste 800 de evenimente fizice în cel puţin 153 de ţări din întreaga lume. 26 iunie este data de naştere a lui Lord Kelvin, după care este denumită scara temperaturii absolute.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

România – Ziua drapelului național (din 1998) - Ziua Drapelului National a fost proclamata prin Legea nr. 96/1998 si se sarbatoreste in fiecare an la data de 26 iunie.

Drapelul Naţional al României - foto - ue.mae.ro

Drapelul Naţional al României – foto – ue.mae.ro

Drapelul României, simbolul nostru naţional care i-a însufleţit pe români în momente grele de luptă, dar şi de bucurie, este sărbătorit în fiecare an în 26 iunie. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române. Drapelul României poate fi arborat oricând, fără constrângeri, de persoane fizice la domiciliul sau reşedinţa lor, sau de persoane juridice la sediile acestora.

De Ziua Drapelului Naţional, adoptată prin legea nr. 96 din 20 mai 1998, autoritățile publice şi celelalte instituții ale statului sunt obligate să organizeze programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei româneţşti şi ceremonii militare specifice în cadrul unităților Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

Madagascar – Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței (1960)

 

Astăzi în istorie pentru 26 iunie

 

Evenimentele Zilei de 26 iunie în Istorie:

- 26 iunie 1848 – Guvernul revoluționar de la București a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor;

- 26 iunie 1848 – Guvernul revoluționar de la București a decretat eliberarea robilor țigani aparținând boierilor;

- 26 iunie 1940 – Ultimatumul sovietic dat României;

- 26 iunie 1941 – Flota sovietică a atacat orașul Constanța;

- 26 iunie 1945 – A fost semnată, la San Francisco, Carta Națiunilor Unite

 

26 iunie 363 - Moare în Bătălia de la Maranga, pe fluviul Tigru, impotriva Imperiului Sassanid, imparatul roman Flavius Claudius Iulianus (numit in traditia crestina Iulian Apostatul);

Flavius Claudius Iulianus (331 – 26 iunie 363) ultimul împărat roman păgân (361 - 363) - foto - ro.wikipedia.org

Flavius Claudius Iulianus  – foto – ro.wikipedia.org

Flavius Claudius Iulianus (331 – 26 iunie 363) ultimul împărat roman păgân (361 – 363) a fost ultimul împărat roman pagan. S-a născut la Constantinopol fiind fiul lui Iulius Constantinus (fratele vitreg, asasinat în anul 337 , al imparatului Constantin cel Mare). A abandonat religia crestina in anul 351, în favoarea unui monoteism platonician. La data de 6 noiembrie 355 , împăratul Constantin al II-lea il desemneaza Caesar al provinciilor din Occident.

În februarie 360 , la Luteția (astăzi, Paris), trupele din Occident îl proclamă împărat. După moartea imparatului Constantin al II-lea , la Tarsos (la 3 noiembrie 361), Iulian este recunoscut ca unic împărat al imperiului . A fost guvernator al Galiei (355-361), si apoi imparat roman (361-363). A scris lucrari critice la adresa crestinismului .

A murit in timpul unei expeditii militare in timpul razboiului purtat cu sasanizii, fiind ranit mortal la abdomen de o sulita, fiind urmat la tron de generalul Flavius Claudius Iovianus , care a condus imperiul intre anii 363-364. Cu Iulian Apostatul se sfârșește dinastia întemeiată de Constantin cel Mare. Există controverse cu privire la alegerea lui Iovian ca împărat. Unele surse susținand că, pe patul său de moarte, însuși Iulian l-ar fi desemnat succesor. Alte surse spun că ar fi fost ales de soldați, unele afirmând că alegerea sa s-ar fi datorat soldaților creștini.

 

26 iunie 684 - Benedict al II-lea devine papă.Pontificatul lui a durat până in anul 685, anul decesului sau. Deși fusese ales în iunie 683, abia pe 26 iunie 684 a fost uns papă, fiindcă trebuia să obtina confirmarea alegerii lui de către imăratul Constantin al IV-lea al Bizanțului.

 

26 iunie 1241 - A fost fondat orasul Hanovra (Germania).

 

26 iunie 1243 – În Bătălia de la Köse Dağ, armata turcilor selgiucizi din Anatolia este infranta decisiv de mongoli. În urma acestei in frângeri a turcilor selgiucizi a urmat o perioadă de turbulențe care au condus la declinul și dezintegrarea statului Seljuk si instaurarea puterii mongole in Anatolia. Regatul din Trapezunt a devenit vasal al Imperiului Mongol, alaturi de Regatul armean din Cilicia. După o lungă perioadă de fragmentare, Anatolia a fost unificata de otomani.

 

26 iunie 1407 - Ulrich von Jungingen devine Mare Maestru al Cavalerilor Teutoni. A condus Cavalerii Teutoni, pana la 1410. Politica sa de confruntare cu Marele Ducat al Lituaniei și Regatul Poloniei a condus la un dezastru militar, si propria sa moarte, în bătălia de la Grunwald.

 

26 iunie 1483 - Richard al III-lea devine rege al Angliei.

 

26 iunie 1541 - A murit decapitat conchistadorul spaniol Francisco Pizarro. A fost asasinat în Lima (astazi capitala statului Peru), de către fiul fostului tovarăş şi mai târziu adversar, Diego Almagro. Almagro a fost prins mai târziu şi executat.

 

26 iunie 1599 - Este încheiat un nou tratat intre Tara Romaneasca si Transilvania prin care Mihai Viteazul a acceptat suzeranitatea lui Andrei Bathory, iar acesta a recunoscut domnia ereditara in familia lui Mihai Viteazul.

 

26 iunie 1718 - Moartea misterioasa a tareviciului Alexei Petrovici al Rusiei, fiul lui Petru cel Mare, după ce a fost condamnat la moarte de către tatăl său, pentru complot împotriva sa.

 

26 iunie 1723 - Orasul Baku se preda rusilor dupa un asediu, insotit de un bombardament de altilerie.

 

26 iunie 1730 - S-a născut astronomul francez Charles Messier (m.12 apr.1817). A reușit să descopere nu mai puțin de 20 de comete, 13 dintre ele îpoartandu-i numele. În prezent, Messier este mai mult cunoscut datorita Catalogului Messier, care cuprinde 110 corpuri cerești: galaxii, roiuri stelare și nebuloase. multe dintre aceste corpuri ceresti fiind observate de el pentru prima data. Un crater de pe Luna și asteroidul 7359 Messier ii poarta de asemenea numele.

 

26 iunie 1810 - A murit la varsta de 69 de ani, Joseph Michel Montgolfier, celebru pentru inventarea balonului dirijabil impreuna cu fratele sau Étienne.

Joseph-Michel Montgolfier (n. 26 august 1740 în Annonay lângă Lyon - d. 26 iunie 1810 în Balaruc-les-Bains) - foto - ro.wikipedia.org

Joseph-Michel Montgolfier – foto – ro.wikipedia.org

Joseph-Michel Montgolfier (n. 26 august 1740 în Annonay lângă Lyon – d. 26 iunie 1810 în Balaruc-les-Bains)

 

26 iunie 1819 - Este patentată bicicleta.

Primul brevet a fost acordat in Statele Unite lui William K. Clarkson Jr., dar velocipedul exista deja in Europa. Prima bicicleta inventata a fost Draisine in anul 1817 si a apărut în Germania, fiind brevetata apoi si în Franţa în 1818. A fost numita asa după inventatorul său, Karl von Drais, un pădurar german . Aceasta era confectionata din lemn si nu avea pedale, fiind miscata prin alternarea impingerii cu picioarele pe pamant.

Cu toate acestea, el a avea un scaun căptuşit iar roata din faţă era manevrata cu un fel de cârmei. A fost a fost mai puţin un mod de transport şi mai mult un mijloc de recreere pentru cei cei bogati. Introducerea unui predecesor al bicicletei în SUA a fost făcută de către M. Stewart din Baltimore, urmat în 1819 de către David şi Rogers, (care au confectionat un total de trei velocipedes).

La 26, iunie 1819 primul brevet pentru un “velociped”, a fost eliberat laui William K. Clarkson, Jr. din New York. Din pacate, un incendiu a distrus in 1836 arhiva Oficiului american de brevete şi deoarece nu a fost niciodată restaurată, exista puţine informaţii in legatura cu inventia lui Clarkson.

 

26 iunie 1824 - S-a nascut William Thomson, din 1892 Lord Kelvin, fizician britanic (d. 1907)

Sir William Thomson, din 1892 Lord Kelvin (n. 26 iunie 1824, Belfast, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. 17 decembrie 1907, Largs, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei), a fost un fizician britanic, renumit îndeosebi prin lucrările sale științifice în domeniul termodinamicii - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Sir William Thomson, din 1892 Lord Kelvin  – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Sir William Thomson, din 1892 Lord Kelvin (n. 26 iunie 1824, Belfast, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. 17 decembrie 1907, Largs, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei), a fost un fizician britanic, renumit îndeosebi prin lucrările sale științifice în domeniul termodinamicii.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

26 iunie 1830 - A murit Regele George al IV-lea al Regatului Unit; (n. 1762). George al IV-lea (George Augustus Frederick; 12 august 1762 – 26 iunie 1830), a fost rege al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei și al Hanovrei din 29 ianuarie 1820, până la moartea sa.

 

26 iunie 1848 - Guvernul revoluționar de la București a decretat eliberarea robilor țigani aparținând boierilor

Tigani - Satra langa Bucuresti - foto - historia.ro

Tigani – Satra langa Bucuresti – foto – historia.ro

Timpii de robie au trecut și țiganii astăzi sânt frații noștrii. Guvernul Provizoriu în puterea jurământului făcut pe Câmpul Libertății (Câmpu Filaret), îi declară liberi prin voința poporului Român și așteaptă de la stăpânii lor dovadă de patriotism și de dragoste pentru dreptate și frăție. Mulți dintr-înșii, ne mai așteptând decretul Guvernului, au și liberat robii lor, fără a pretinda vre odată despăgubire de la stat. Guvernul provizoriu în numele lui Dumnezeu învită pe toți aceia ce mai au robi, a urma și ei această frumoasă și creștinească pildă.

Iar pă toți aceia ce-i va erta cugetul ca să ia bani pe suflet de om, Guvernul îi poftește a se îndrepta cât mai în grabă către comisia orânduită pentru aceasta cu documentele doveditoare de câți robi au; și acea comisie de va da adeverință de numărul țiganilor pentru care vor avea a se despăgubi la deșchiderea obșteștii adunări. Țaganii sânt slobozi a se îndrepta asemenea către acea comisie spre a priimi de la guvern cărți de slobozenie.

Doc.178 - BCU IASI - Colectii speciale (eliberarea tiganilor din robie) „În numele poporului Român. Dreptate, Frăție. Guvernul Provizoriu - foto - tiparituriromanesti.wordpress.com

Doc.178 – BCU IASI – Colectii speciale (eliberarea tiganilor din robie) „În numele poporului Român.
Dreptate, Frăție.
Guvernul Provizoriu – foto – tiparituriromanesti.wordpress.com

Pe lângă aceasta, fiind spre folosul țiganilor din casele particularilor a-și căuta din vreme slujbă cu simbrie ca să nu rămâe toți de odată pe drumuri și fără pâine, și cerând și dreptatea să nu rămâe și stăpânii lor de odată fără slugi, Guvernul Provizoriu hotăraște ca până la 10 Iulie să urmeze toți țiganii a sluji tot pe la casele stăpânilor lor precum slujeau și până acum, însă stăpânii lor, sânt înștiințați că bătaia este desființată, și că de acum înainte vor avea să-i trateze cu omenie, căci urmând într-alt chip, vor perde tot dreptul de despăgubire către stat.

Comisia se va alcătui de trei membri: D. Cezar Boliac, D. Petrache Poenaru și părintele Ioan Egumenul de la Znagov.

D-lor vor alcătui o masă și vor presenta raport pentru cheltuiala canțelariei. Lucrările comisiei vor începe la 28 Iulie.

Membri guvernului provizoriu.

Neofit mitropolitul Ungrovlahiei. Hr. Tell. Ștefan Golescu. N. Bălcescu. Ioan C. Brătianu. A. G. Golescu.

București, No. 118, anul 1848, Iunie, 26.”

Sursa: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, articol preluat de pe tiparituriromanesti.wordpress.com

 

26 iunie 1848 - Guvernul revoluționar de la București a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor.

Studenți revoluționari din Moldova și Țara Românească, prezentând la Paris tricolorul românesc cu mențiunile "Dreptate, Frăție" în 1848. Acuarelă de C. Petrescu. - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Studenți revoluționari din Moldova și Țara Românească, prezentând la Paris tricolorul românesc cu mențiunile “Dreptate, Frăție” în 1848. Acuarelă de C. Petrescu - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

- Tricolorul românesc era cunoscut încă din deceniul 4 al secolului XIX drept simbol național cu cel puțin un deceniu înainte de oficializarea sa

- În timpul revolutiei de la 1848 Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei revoluției burghezo – democratică (1848 – 1849), 14/26 iunie, când a avut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la București și promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului național.

- Revoluționarii de la 1848, atât cei din Transilvania, cât și cei din Țara Românească, au arborat steagul tricolor, ca simbol al luptei lor, având inscripționat lozinca: „Frăția”: „Dreptate – Frăție” și dându-i denumire de „stindard al libertății”. O lună mai târziu, „văzând cu nu s-a înțeles încă cum trebuiesc făcute stindardele naționale“, decretul guvernamental nr. 252, din 13 iulie 1848, preciza din nou că “stindardele vor fi tricolore. Culorile sunt: albastru închis, galben deschis și roșu carmin”.

Ele vor fi dispuse vertical și vor fi aranjate în ordinea următoare: „lângă lemn vine albastru, apoi galben și apoi roșu fâlfâind“. În Adunarea populară desfășurată pe dealul Filaretului din București, în ziua de 15 iunie 1848, s-a celebrat ziua de 11 iunie, începutul revoluției, ”zi de mântuire pentru toată România”, sub flamurile tricolore. Tot în acel an istoric 1848, în acea impresionantă Adunare de la Blaj, 3/15 mai, s-a înălțat „flamura cea mare tricoloră a națiunii române”, a întregii națiuni române.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

26 iunie 1848 - Se sfârșește revolta din Paris.

 

26 iunie 1870 – În Statele Unite sarbatoarea Craciunului este decretata sarbatoare federala.

 

26 iunie 1877 - A avut loc un duel de artilerie între artileria română si cea otomană în zona Calafat-Vidin, in urma caruia a cazut la datorie sergentul Nicolae Popescu, prima jertfa romaneasca în Războiul de Independență al României (1877 – 1878).

Primul foc de tun tras de Armata Romana in razboiul de independenta (1877) -  foto preluat de pe wikimedia.org

Primul foc de tun tras de Armata Romana in razboiul de independenta (1877) -
foto preluat de pe wikimedia.org

 

26 iunie 1886 - Chimistul Henri Moissan a descoperit fluorul, fiind distins pentru aceasta in 190 cu Premiul Nobel.

 

26 iunie 1892 - S-a născut Pearl Sydenstricker Buck, scriitoare americană, laureată a Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1938; (d. 6 martie 1973). Motivaţia Juriului la acordarea premiului Nobel pentru literatura : ”… pentru descrierile şi dense şi autentic epice ale vieţii tărănimii chineze, precum şi pentru capodoperele ei în domeniul biografiei.”

 

26 iunie 1900 - A murit Nicolae Kretzulescu, medic şi om politic liberal român.A fost un prim-ministru al României având trei mandate: 1862-1863, 1865-1866 şi 1867; (n. 1 martie 1817). Personalitate cu vastă experienţă politică, unul dintre membrii fondatorii Societăţii Academice Române. S-a remarcat ca un ilustru pionier în domeniul medicinei româneşti şi a avut o bogată activitate guvernamentală în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, când s-a consacrat drept unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai domnitorului. A fost autorul memoriului pro – Unire.

 

26 iunie 1908 - S-a născut Salvador Allende Gossens ( m.11 septembrie 1973) , medic si om politic socialist chilian, presedinte al Republicii Chile din 3 noiembrie 1970, pana la 11 septembre 1973, cand se sinucide in urma unei lovituri de stat care a rasturnat guvernarea sa si a instaurat o dictatura militara condusa de generalul Augusto Pinochet .

 

26 iunie 1917 - Primele trupe americane ajung pe frontul francez, pentru a lupta alături de Marea Britanie şi Franţa împotriva Germaniei, în primul război mondial.

 

26 iunie 1918 - În Primul Război Mondial, Bătălia din pădurea Belleau (1 – 26 iunie 1918) a luat sfârșit prin îndepărtarea forțelor germane din pădure de către armata americană.

Bătălia din pădurea Belleau (1 - 26 iunie 1918) - Puşcaşi marini americani în pădurea Belleau (1918) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia din pădurea Belleau (1 – 26 iunie 1918) – Puşcaşi marini americani în pădurea Belleau (1918) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia din pădurea Belleau (1 – 26 iunie 1918) a avut loc în timpul ofensivei de primăvară din 1918 a germanilor în Primul Război Mondial, în zona râului Marna din Franţa. Bătălia s-a dat între diviziile 2 Infanterie (condusă de general-maior Omar Bundy) şi 3 Infanterie americane pe de o parte, şi de cealaltă parte de mai multe unităţi germane compuse din porţiuni ale diviziilor 237, 10, 197, 87 şi 28.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

26 iunie 1924 - Forţele de ocupaţie americane părăsesc Republica Dominicană.

 

26 iunie 1927 - Se stinge din viaţă marele istoric român Vasile Parvan . Savantul român a fost şi eseist, filosof al culturii, întemeietorul şcolii româneşti de arheologie membru titular (din 1913) al Academiei Române; (n. 28 septembrie 1882, Perchiu, județul Tecuci, în prezent în județul Bacău).

 

26 iunie 1936 - S-a stins din viaţă la Bucov, jud.Prahova, in Romania, Constantin G. Stere , om politic, jurist, savant şi scriitor român, originar din Basarabia. Constantin G. Stere sau Constantin Sterea (n. 1 iunie 1865, Ciripcău, ținutul Soroca, Gubernia Basarabia, Imperiul Rus) a fost un om politic, jurist, savant și scriitor român. În tinerețe, pentru participarea la mișcarea revoluționară narodnicistă, a fost condamnat de autoritățile țariste la închisoare și surghiun în Siberia (1886-1892). A fondat impreună cu Garabet Ibrăileanu şi Paul Bujor în 1906, revista “Viaţa românească”; (n 1865).

 

26 iunie 1940 - Ultimatumul sovietic dat României – V. M. Molotov, comisarul sovietic pentru afacerile externe, inmaneaza ministrului Romaniei la Moscova, Gh. Davidescu, prima nota ultimativa a guvernului sovietic, prin care se cere cedarea imediata a Basarabiei si a Bucovinei de Nord. Ultimatumul va fi prelungit pana in zorii zilei de 27 iunie .

Defilarea tancurilor BT-7 ale armatei sovietice în Chișinău pe 4 iulie 1940 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Defilarea tancurilor BT-7 ale armatei sovietice în Chișinău pe 4 iulie 1940 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La 26 iunie 1940 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.) a adresat un ultimatum României privind așa numita retrocedare a Basarabiei. Textul ultimatumului este următorul:

”În anul 1918, România, folosindu-se de slăbiciunea militară a Rusiei, a desfăcut de Uniunea Sovietica (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, calcând prin aceasta unitatea seculară a Basarabiei, populată în principal cu ucraineni, cu Republica Sovietică Ucraineană.

Uniunea Sovietică nu s-a impacat niciodată cu faptul luării Basarabiei cu forța, ceea ce Guvernul sovietic a declarat nu o singură dată și deschis în fața întregii lumi. Acum, când slăbiciunea militară a U.R.S.S. a rămas în domeniul trecutului, iar situația internațională care s-a creat cere rezovlare rapidă a chestiunilor moștenite din trecut, pentru a pune în fine bazele unei păci solide între țări, U.R.S.S. consideră necesar și oportun ca-n interesul restabilirii adevărului să pășească împreună cu România la rezolvarea imediată a chestiunii înapoierii Basarabiei Uniunii Sovietice.

Guvernul sovietic consideră că chestiunea întoarcerii Basarabiei este legată în mod organic cu chestiunea transmiterii către U.R.S.S. a acelei părți de Nord a Bucovinei a cărei populație este legată în marea sa majoritate cu Ucraina Sovietică prin comunitatea soartei istorice, cât și prin comunitatea de limbă și compozițiune națională. Un astfel de act ar fi cu atât mai just cu cât transmiterea părtii de Nord a Bucovinei către U.R.S.S. ar putea reprezenta, este drept că numai într-o măsură neînsemnată, un mijloc de despagubire a acelei mari pierderi care a fost pricinuită U.R.S.S. și populației Basarabiei prin dominațiunea de 22 de ani a României în Basarabia.

Guvernul U.R.S.S. propune Guvernului Regal al României:

1. Să înapoieze cu orice preț Uniunii Sovietice Basarabia.

2. Să transmită Uniunii Sovietice partea de Nord a Bucovinei cu frontierele potrivit cu harta alăturată (n.r. – care a fost trimisă a posteriori).

Guvernul sovietic își exprimă speranța că Guvernul român va primi propunerile U.R.S.S. și că acesta va da posibilitatea de a se rezolva pe cale pașnică conflictul prelungit dintre U.R.S.S. și România.

Guvernul sovietic așteaptă răspunsul Guvernului Regal al României în decursul zilei de 27 iunie curent.“

Așadar, în această notă se abordează problema frontierei dintre România și U.R.S.S., potrivit pct. 2, pe baza unei hărți care a fost transmisă ulterior.
cititi mai mult despre Basarabia, Bucovina de nord şi ţinutul Herţa, sub ocupaţia sovietică pe www.unitischimbam.ro

 

26 iunie 1941 - Bombardarea de catre Ungaria a orasului Kosice din Slovacia, ofera URSS pretextul sa-i declare război a doua zi.

 

26 iunie 1941 - Al doilea razboi mondial – Finlanda se alatură Germaniei în războiul antisovietic.

 

26 iunie 1941 - Flota sovietică a atacat orasul Constanța. În zorii zilei de 26 iunie 1941, nave româneşti din Marea Neagră se vor angaja în schimburi de lovituri de artilerie cu nave sovietice. O grupare de luptă sovietică formată din crucişătorul «Voroşilov», şase distrugătoare şi alte câteva nave mici, a întreprins un atac împotriva portului Constanţa. Gruparea inamică a fost descoperită la 60 de mile est de coastă de submarinul «NMS (Nava Majestăţii Sale) Delfinul», care patrula în zonă. O forţă navală mult superioară condusă de cuirasatul «Pariskaia Komuna» aştepta la 120 de mile pentru a exploata un eventual succes.

Riposta română a fost fermă. La ora 4,12, distrugătoarele «NMS Regina Maria» şi «NMS Mărăşeşti» au manevrat pe o direcţie paralelă cu atacatorii şi au deschis focul cu tunurile de 130 mm. Datorită falezei înalte, navele româneşti nu puteau fi observate, în timp ce siluetele navelor sovietice erau foarte clar vizibile. Navele sovietice erau mai mari şi mai puternice. Aveau tunuri de 130 mm, care trăgeau, undeva spre uscat. Imediat, încep să tragă şi tunurile de pe distrugătorul Regina Maria.

La ora 4,20, nava sovietică «Harkov» a fost lovită de un obuz românesc. Aproape imediat, un alt obuz retează catargul principal al celuilalt distrugător sovietic, «Moskva». Focul românesc a fost susţinut, la ora 4,22, de artileria de coastă germană cu tunuri «Tirpitz». Grav lovite, cele două distrugătoare sovietice încep retragerea.

În retragere, distrugătorul sovietic „Moskva“, clasa Leningrad ( 2.582 to., echipaj: 259 membri, armament: 6 tunuri x 130 mm, două lansatoare de torpile x 533 mm, 9 torpile, două tunuri x 76 mm, 4 tunuri x 37 mm, 6 mitraliere, 84 mine tip „1926“), a fost încadrat de proiectilele de 280 mm ale bateriei germane de coastă „Tirpitz“ (3 tunuri x 280 mm, amplasate la Sud de Constanţa, între Lazu şi Agigea, în punctul „La vii“, montate în martie 1941).

Din această cauză, nava sovietică a fost nevoită să efectueze un rondou şi a intrat în câmpul de mine amplasat în zona costieră a Constanţei. Distrugătorul a lovit o mină şi s-a scufundat, rupt în două, la o adâncime de circa 40 metri, în timp ce se afla travers de Tuzla, la aproximativ 15 Mm de ţărmul românesc. Au fost înregistraţi 63 de supravieţuitori.

 

26 iunie 1941 - Al doilea razboi mondial – NKVD-ul sovietic ucide 100 de prizonieri politici in apropiere de Minsk, in Bielorusia.

 

26 iunie 1945 - Delegați din 50 de țări au semnat la San Francisco, Carta Natiunilor Unite, (intrată în vigoare la 24 octombrie 1945) şi statutul Curţii Internaţionale de Justiţie.

26 iunie 1945: A fost semnată, la San Francisco, Carta Națiunilor Unite - foto: news-alert.eu

26 iunie 1945: A fost semnată, la San Francisco, Carta Națiunilor Unite – foto: news-alert.eu

 

26 iunie 1949 - S-a născut Decebal Traian Remeş, politician român, fost ministru de finante si al agriculturii.

 

26 iunie 1953 - Lavrentii Beria , şeful politiei politice sovietice MVD a fost arestat de către Nikita Hruşciov şi alţi membri ai Biroului Politic. Dupa arestare a fost ţinut într-o inchisoare secreta in apropiere de Moscova. Hruşciov a convocat o reuniune a conducerii politice a URSS pe 26 iunie, în timpul careia a lansat un atac nimicitor brusc impotriva lui Beria, acuzându-l de a fi trădător şi spion în solda serviciilor secrete britanice. Beria a fost luat complet prin surprindere. Molotov şi alţii au intervenit si ei împotriva lui Beria, dupa care Hruşciov a propus demiterea sa imediata. Mareşalul Gheorghi Jukov şi un grup de ofiţeri înarmaţi aflati intr-o camera alaturata l-au arestat Beria.

Lavrenti Pavlovici Beria (n.29 martie 1899 – d.23 decembrie 1953,) a fost un politician și mareșal, ministrul afacerilor interne (din 1938 -NKVD, apoi din 1941 al NKVD și NKGB unificate), însărcinat cu serviciile de securitate și represiune în regimul sovietic, unul din principalii responsabili ai epurărilor staliniste din deceniul al patrulea, deși el a fost implicat doar în fazele sale finale. I se atribuie și organizarea masacrului de la Katyn, în cursul căruia au fost asasinați aproximativ 22.000 de ofițeri și intelectuali polonezi - foto: en.wikipedia.org

Lavrenti Pavlovici Beria (n.29 martie 1899 – d.23 decembrie 1953,)  a fost un politician și mareșal, ministrul afacerilor interne (din 1938 -NKVD, apoi din 1941 al NKVD și NKGB unificate), însărcinat cu serviciile de securitate și represiune în regimul sovietic, unul din principalii responsabili ai epurărilor staliniste din deceniul al patrulea, deși el a fost implicat doar în fazele sale finale. I se atribuie și organizarea masacrului de la Katyn, în cursul căruia au fost asasinați aproximativ 22.000 de ofițeri și intelectuali polonezi – foto: en.wikipedia.org

Ministrul Apărării, Nikolai Bulganin a ordonat Diviziei de tancuri Kantemirovskaya şi Diviziei motorizate de puscasi Tamanskaya să ocupe pozitii în Moscova pentru a preveni interventia forţelor de securitate loiale lui Beria pentru salvarea lui. Multi dintre subordonaţii, protejaţii şi asociaţii lui Beria au fost de asemenea arestaţi, printre ei numarandu-se Merkulov , Bogdan Kobulov , Serghei Golgidze, Vladimir Dekanozov , Pavel Meshik , şi Lev Vlodzimirskiy . Pravda ziarul partidului comunist sovietic, a anuntat arestarea lui Beria doar la 10 iulie, făcând referire la i ” activităţi infracţionale împotriva partidului şi a statului. comise de Beria”

În decembrie s-a anunţat că Beria şi cei şase complici aflati , “în solda de agenţiilor de informaţii externe,” au “conspirat de mai mulţi ani să preia puterea în Uniunea Sovietică şi să restaureze capitalismul.” Beria şi alţii au fost judecati de o sesiune specială (“Spetsialnoye Sudebnoye Prisutstvie”) a Curţii Supreme a Uniunii Sovietice , fara a avea nici un aparator şi fără drept de apel, presdintele instantei fiind mareşalul Ivan Konev. Beria a fost găsit vinovat in principal de:

Trădare, datorita încercărilor de a iniţia negocieri de pace cu Hitler , în 1941, prin ambasadorul din Bulgaria, fara a se menţiona faptul că Beria a acţionat la ordinele lui Stalin şi Molotov. Au existat, de asemenea, acuzaţii că “intenţionează să preia puterea, Beria a încercat să obţină sprijinul statelor imperialiste, la preţul de încălcare a integrităţii teritoriale a Uniunii Sovietice şi transferul de părţi ale teritoriului URSS a statelor capitaliste.” .

Activitate contrarevoluţionară în timpul războiului civil rus.
Beria şi toate celelalte inculpaţi au fost condamnaţi la moarte. Conform unor relatari, Beria a implorat în genunchi cerand mila, dar el şi ceilalţi şase inculpaţi au fost imediat executat prin împuşcare, la 23 decembrie 1953. Trupul său a fost incinerat şi îngropat într-o padure din apropierea orasului Moscova.

 

26 iunie 1960 - Madagascarul se declară independent de Franța, sub conducerea lui Philibert Tsiranana.

 

26 iunie 1963 - Președintele SUA John F. Kennedy a ținut discursul Ich bin ein Berliner în care afirma sprijinul american pentru o Germanie de Vest democratică în contextul ridicării zidului Berlinului.

Ich bin ein Berliner” („Sunt berlinez”) este un citat din discursul ținut la 26 iunie 1963 de președintele Statelor Unite John F. Kennedy în Berlinul Occidental. El a subliniat prin acest discurs susținerea acordată de Statele Unite Republicii Federale Germania la 22 de luni după ce Republica Democrată Germană, susținută de URSS, a ridicat Zidul Berlinului ca barieră care să prevină trecerea între est și vest.

Discursul este considerat a fi unul din cele mai bune ale lui Kennedy, și un moment notabil din Războiul Rece. A fost o mare susținere morală pentru vest-berlinezi, care trăiau într-o exclavă a RFG-ului adânc în interiorul Germaniei de Est și se temeau de o posibilă ocupație est-germană. Vorbind de pe o platformă ridicată pe treptele Rathaus Schöneberg, Kennedy a spus:

Acum două mii de ani, oamenii se lăudau spunând civis Romanus sum [sunt cetățean roman]. Astăzi, în lumea libertății, cine dorește să se laude, spune «Ich bin ein Berliner!»… toți oamenii liberi, indiferent unde trăiesc, sunt cetățeni ai Berlinului, și deci, ca om liber, mă mândresc să spun «Ich bin ein Berliner!»”
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

26 iunie 1967 – În Polonia, Karol Wojtyła, viitorul papa Ioan Paul al II-lea, a fost investit cu titlul de cardinal.

Karol Józef Wojtyła (Papa Ioan Paul al II-lea) (18 mai 1920 – 2 apr. 2005) - foto cersipamantromanesc.com

Karol Józef Wojtyła – foto cersipamantromanesc.com

Karol Józef Wojtyła (Papa Ioan Paul al II-lea) (18 mai 1920 – 2 apr. 2005) La 16 octombrie 1978 a fost ales papă, devenind primul papă de origine neitaliană, după 455 de ani.

 

26 iunie 1974 - Prima utilizare comerciala a codurilor de bare intr-un supermarket american.

 

26 iunie 1984 - Moare Michel Foucault, filosof francez.

 

26 iunie 1986 - A fost inaugurat noul edificiu al Palatului Copiilor din Bucureşti.

 

26 iunie 1993 - S-a născut Ariana Grande, actriță, cântăreață și cantautoare americană.

Ariana Grande-Butera (n. 26 iunie 1993, Boca Raton, SUA), cunoscută profesional ca Ariana Grande, este o actriță, cântăreață și cantautoare americană.

Grande a debutat în actorie în 2008, jucând rolul lui Charlotte în musical-ul 13 la Broadway. Între 2010 și 2013, ea a jucat-o pe Cat Valentine în sitcomul de pe Nickelodeon – Victorious, iar mai târziu a primit un rol în Sam & Cat (2013-2014).

În martie 2013, Grande a atins un succes de mainstreams când piesa “The Way” de pe albumul său de debut Yours Truly (2013) a devenit un hit de top 10 în Billboard Hot 100 și a fost certificată cu dublă-platină de RIAA.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.arianagrande.com

 

26 iunie 1995 - Preşedintele egiptean Hosni Mubarak supravieţuieste unui atentat, la Addis Abeda, în Etiopia.

Muhammad Hosni Sayyd Mubarak (n. 4 mai 1928) cel de-al IV-lea președinte al Egiptului - foto cersipamantromanesc.wordpress.com

Muhammad Hosni Sayyd Mubarak (n. 4 mai 1928) cel de-al IV-lea președinte al Egiptului – foto cersipamantromanesc.wordpress.com

 

26 iunie 1995 - Executivul Romaniei a stabilit valoarea unica a cuponului nominativ de privatizare la 975.000 lei, iar cea a carnetelor cu cinci certificate de proprietate la 25.000 lei.

Cupon nominativ de privatizare - foto - mediafax.ro

Cupon nominativ de privatizare – foto – mediafax.ro

 

26 iunie 2000 - Moare Corneliu Mănescu, ministru de Externe al Romaniei in perioada 1961-1972, semnatar al “Scrisorii celor sase”, intocmita in martie 1989, impotriva regimului Ceausescu; (n. 1916).

Corneliu Mănescu (n. 6 februarie 1916, Ploiești – d. 26 iunie 2000, București) om politic român, care a fost, printre altele, ministru de externe al României - foto: ro.wikipedia.org

Corneliu Mănescu – foto: ro.wikipedia.org

Corneliu Mănescu (n. 6 februarie 1916, Ploiești – d. 26 iunie 2000, București) om politic român, care a fost, printre altele, ministru de externe al României. Mănescu a fost cel care a condus delegațiile române la toate sesiunile Adunării Generale a Națiunilor Unite, începând cu cea de-a 16-a sesiune din 1961. A fost șef al delegației române din 1962 la comitetul celor 18 națiuni însărcinat cu dezarmarea și la alte conferințe internaționale.

La 19 septembrie 1967 a fost ales președinte al celei de-a XXII-a sesiuni a Adunării Generale a ONU; a fost prima dată când un reprezentant al unei țări socialiste era ales în această funcție. A deținut funcția până la data de 23 septembrie 1968

În 1989 a fost unul din semnatarii „scrisorii celor șase” în care foști lideri comuniști îl criticau pe Nicolae Ceaușescu. În timpul revoluției române din 1989 atât la Timișoara[4], cât și la București s-a vorbit despre el ca despre un posibil succesor al lui Ceaușescu. La 22 decembrie 1989 a devenit membru în Consiliul Frontului Salvării Naționale.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

26 iunie 2000 - Vaticanul face public cel de-al treilea secret revelat de Fecioara Maria, 13 iulie 1917, celor trei copii pastori in localitatea portugheza Fatima.

Vatican City, View of St. Peter's Square from the top of Michelangelo's dome - foto - en.wikipedia.org

Vatican City, View of St. Peter’s Square from the top of Michelangelo’s dome – foto – en.wikipedia.org

Vaticanul a pastrat Cel De-al Treilea Secret pana in 26 iunie 2000, desi declaratia Luciei trebuie publicata dupa 1960. Unele surse, printre care Canon Barthas si Alfredo Ottaviani [Cardinal Ottaviani], spun ca Lucia a insistat ca acest secret sa fie dezvaluit in jurul anilor 1960, spunand ca „in acel moment, va fi mai bine inteles si „Binecuvantata Fecioara asa doreste” . La inceputul anilor 1960, in loc sa publice Al Treilea Secret, Vaticanul a anuntat presa ca ar fi mai bine ca acest secret sa ramana mereu sub sigiliu.”

Dupa anunt, s-au produs multe speculatii despre continutul secretului. Conform New York Times, speculatiile despre continut treceau de la anihilare nucleara mondiala” pana la mari divergente din Biserica Romano-Catolica care or sa duca la rivalitati papale.” In 1981, Laurence James Downey la cererea Papei Ioan Paul al II-lea, s-a facut public Cel De-al Treilea Secret , dezvăluit la Cova di Iria – Fatima la 13 iulie 1917.

 

26 iunie 2009 - Giorgia Boscolo din Venetia devine prima femeie gondolier, meserie exclusiv masculină de peste 900 ani.

 

26 iunie 2010 - A decedat Algirdas Brazauskas, fost președinte al Lituaniei ; (n. 1932). A fost primul președinte ales al Lituaniei independente, după perioada sovietică, funcție pe care a îndeplinit-o între 1993 și 1998. După încheierea mandatului, a fost și prim ministru al acestei țări între 2001 și 2006, ca reprezentant al Partidului Muncii.

 

26 iunie 2013 - România este în doliu național, după accidentul din 23 iunie 2013 din Muntenegru, când au murit 18 români.

 

26 iunie 2013 - A decedat Dumitru Matcovschi, poet, prozator, academician și dramaturg din Republica Moldova ; (n.20 octombrie 1939). Opera sa este recunoscuta în critica literară pe plan internaționalși reprezintă un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia Este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză și piese de teatru.

 

26 iunie 2019 - Jocurile Europene 2019 – Cătălin Chirilă şi Victor Mihalachi, au fost medaliaţi cu aur la canoe-2, pe 1.000 m.

Sportivii români Cătălin Chirilă şi Victor Mihalachi au cucerit medalia de aur în proba de canoe-2 pe 1.000 metri, miercuri, la Jocurile Europene de la Minsk. Chirilă şi Mihalachi au fost cronometraţi cu timpul de 3 min 40 sec 919/1000, fiind urmaţi de Ucraina (Iuri Vandiuk, Andrei Rîbaciuk), 3 min 41 sec 692/1000, şi de Rusia (Kiril Şamşurin, Ilia Pervuhin), în 3 min 42 sec 547/1000.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

26 iunie 2019 - Camera Deputaţilor a decis înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România. Deputaţii au adoptat o propunere legislativă privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, care va prezenta crimele, abuzurile şi torturile trăite de poporul român în perioada 1945 – 1989. Decizia a fost luată cu 276 voturi “pentru” şi două abţineri.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

26 iunie 2020 - La Ordinea Zilei