Sfântul Cuvios David din Tesalonic; Sfântul Ierarh Ioan, Episcopul Goției (26 iunie)

Sfântul Ierarh Ioan, Episcopul Goţiei.  Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 26 iunie - icoană rusească din secolul al XVII-lea. - foto - doxologia.ro

Sfântul Ierarh Ioan, Episcopul Goţiei - icoană rusească din secolul al XVII-lea

foto preluat de pe doxologia.ro
articole preluate de pe: basilica.ro; doxologia.ro

 

Sfântul Cuvios David din Tesalonic – Originar din Tesalonic, Cuviosul David a trăit în secolul al VI-lea. De tânăr, s-a călugărit în Mănăstirea ‘Sfinților Mucenici Teodor și Mercurie’. Pentru viața sa curată, Dumnezeu l-a înzestrat cu puterea de a izgoni pe diavoli și de a vindeca pe bolnavi.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

Sfântul Ioan, Episcopul Goției era din ţara sciţilor, iar când a ajuns la măsura vârstei celei duhovniceşti, şi trebuia să fie numit în scaunul arhieresc, a fost trimis de poporul său la episcopul Iviriei sau Georgiei, şi a luat de la acesta hirotonia, pentru că tot mai era erezia iconoclastă în părţile greceşti. Iar după moartea împăraţilor iconoclaşti s-a dus la Constantinopol şi, vorbind cu împărăteasa Irina, a propovăduit credinţa ortodoxă. În ţara lui a răbdat multe primejdii pentru că poporul lui dorea să-l vândă la boierii lazilor. În cetatea Amastrida din Pont s-a mutat către Domnul, iar cinstitele moaşte i-au fost aduse cu o corabie la Mănăstirea Sfinţilor Apostoli şi au fost puse acolo.

 

articole preluate de pe: basilica.ro; doxologia.ro