Evenimentele Zilei de 15 februarie în Istorie: 15 februarie 2003 – Protest global împotriva declanșării ofensivei americane din Irak în peste 600 de orașe din întreaga lume; 15 februarie 2013 – Meteoritul de la Celeabinsk

‘In 2003, between six and 30 million people took part in about 600 cities worldwide, united by a belief that the proposed military intervention in Iraq was not justified by the facts.’ Photograph: Peter Macdiarmid/Reuters - foto preluat de pe www.theguardian.co

‘In 2003, between six and 30 million people took part in about 600 cities worldwide, united by a belief that the proposed military intervention in Iraq was not justified by the facts.’ Photograph: Peter Macdiarmid/Reuters

foto preluat de pe www.theguardian.co
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

15 februarie este a 46-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 15 februarie 

(BOR) Sfântul Apostol Onisim; Sfântul Mucenic Maior

Sfântul, slăvitul și mult lăudatul Apostol Onisim din Cei Șaptezeci, este pomenit de Biserică la 15 februarie, iar împreună cu Cei Șaptezeci în 4 ianuarie - Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfântul, slăvitul și mult lăudatul Apostol Onisim din Cei Șaptezeci, este pomenit de Biserică la 15 februarie, iar împreună cu Cei Șaptezeci în 4 ianuarie – Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Onisim, apostol († secolul I)

(BRC) Sf. Claudiu de la Colombiere, preot

Ziua Copilului bolnav de cancer

 

Astazi in istorie pentru 15 februarie

 

15 februarie 590 - Khosrau al II-lea este încoronat rege al Persiei.

Khosrau al II-lea (Khosrow al II-lea, Chosroes al II-lea sau Xosrov al II-lea în sursele clasice, uneori numit Parvez, "Mereu Victorios" - a fost al douăzeci și doilea rege persan din dinastia sasanizilor, domnind între anii 590 - 628. El a fost fiul lui Hormizd al IV-lea (579 - 590) și nepotul lui Khosrau I (531 - 579) - in imagine, Împăratul bizantin Heraclius I supune regele sassanid Khosrau al II-lea Imagine de pe o cruce - foto: ro.wikipedia.org

Împăratul bizantin Heraclius I supune regele sassanid Khosrau al II-lea Imagine de pe o cruce – foto: ro.wikipedia.org

Khosrau al II-lea (Khosrow al II-lea, Chosroes al II-lea sau Xosrov al II-lea în sursele clasice, uneori numit Parvez, „Mereu Victorios” – în limba persană) , a fost al douăzeci și doilea rege persan din dinastia sasanizilor, domnind între anii 590 – 628. El a fost fiul lui Hormizd al IV-lea (579 – 590) și nepotul lui Khosrau I (531 – 579).

 

15 februarie 706 - A decedat imparatul bizantin Tiberius al III-lea.

Tiberius II Apismaros (d. 705), cunoscut și sub numele de Tiberius III a fost împărat bizantin între 698 și 705 - (Comandatul german Apismar; împăratul Tiberius II) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Comandatul german Apismar; împăratul Tiberius II – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tiberius II Apismaros (d. 705), cunoscut și sub numele de Tiberius III a fost împărat bizantin între 698 și 705. Apismaros era un ofițer de neam germanic din armata bizantină. După ce bizantinii s-au retras din Cartagina (697), Apismaros s-a revoltat, pornind spre Constantinopol. Gărzile au deschis porțile orașului și l-au proclamat împărat sub numele de Tiberius II. Împăratului Leonitos II i s-a tăiat nasul și a fost închis într-o mănăstire.

Ca împărat, Tiberius a ignorat Africa, obținânâd mici victorii în Siria (701). În 704, Iustinian II a evadat din Cherson și s-a aliat cu Tervel, țarul bulgarilor, pentru a recăpăta tronul. Neîntâmpinând o mare opoziție, Iustinian a intrat în Constantinopol, redevenind împărat. Tiberiu, împreună cu Leonitos au fost executați.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

15 februarie 1113 - Papa Pascal II emite o Bulă papală prin care ordinul devine independent de orice autoritate statala cunoscuta, devenind astfel o structura supra nationala.

Grand Master and senior Knights Hospitaller in the 14th century - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Grand Master and senior Knights Hospitaller in the 14th century – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Ordinul Ospitalierilor, cunoscut şi ca Ospitalieri, Cavalerii Ospitalieri, Cavalerii Sfântului Ioan şi Ordinul Sfântului Ioan, a fost unul dintre cele mai renumite ordine militare creştine occidentale din timpul Evului Mediu. În secolul al XVI-lea, Ordinul Ospitalierilor a devenit Ordinul Cavalerilor de Malta. Creat de călugărul benedictin Gerardo de Sasso, ordinul s-a ocupat la început de îngrijirea bolnavilor din zona Ierusalimului.

Odată cu venirea la conducerea ordinului în anul 1120 a lui Raymond de Puy (1083-1160), devine un ordin cu caracter militar ce îşi asumă protejarea pelerinilor sosiţi în Regatul Latin al Ierusalimului. Totodată, începe să fie cunoscut sub denumirea de „Ordinul Sfântului Ioan de Ierusalim”. În 1113, Papa Pascal al II-lea emite o bulă papală prin care ordinul devine independent de orice autoritate statală cunoscută, devenind astfel o structură supra naţională.

Asemenea Templierilor, Ioaniţii sunt alungaţi de către musulmani în 1187 din Ierusalim, refugiindu-se în primă instanţă la Accra. Alungaţi şi de aici în 1291, se retrag provizoriu în Cipru, pentru a ajunge apoi în insula Rhodos. În 1523 sunt expulzaţi din Rhodos de către sultanul otoman Soliman I, iar 7 ani mai târziu, cu aprobarea Papei Clement al VII-lea, împăratul Carol Quintul le acordă spre stăpânire Insula Malta. Astfel începe o nouă etapă în istoria Ordinului Ospitalierilor, cunoscuţi după această dată ca Ordinul Cavalerilor de Malta.

 

15 februarie 1152 - A decedat regele Germaniei, Conrad al III-lea; (n.1093, Bamberg).

Conrad al III-lea al Germaniei (n. 1093, Bamberg – d. 15 februarie 1152, Bamberg) a fost primul rege al Germaniei aparținând dinastiei de Hohenstaufen. El a fost fiul lui Frederic I, duce de Suabia, cu soția sa, Agnes, una dintre fiicele împăratului Henric al IV-lea - in imagine, Regele Conrad al III-lea (Cunradus rex) într-o miniatură din secolul al XIII-lea - foto: ro.wikipedia.org

Regele Conrad al III-lea (Cunradus rex) într-o miniatură din secolul al XIII-lea – foto: ro.wikipedia.org

Conrad al III-lea al Germaniei a fost primul rege aparținând dinastiei de Hohenstaufen. El a fost fiul lui Frederic I, duce de Suabia si al soției sale Agnes,una dintre fiicele împăratului Henric al IV-lea. Conrad nu a fost niciodată încoronat ca împărat și a continuat să se numească doar rege al Germaniei până la moarte.

Pe patul de moarte, el l-ar fi proclamat pe nepotul sau Frederic Barbarossa ca succesor, în defavoarea fiului său (pe atunci, în vârstă de 6 ani),Frederic de Suabia. Frederic Barbarossa, care îl însoțise pe unchiul său în Cruciada a doua, a fost ales rege la Koln câteva săptămâni mai tarziu, tânărului fiu al lui Conrad rămânându-i doar titlul de duce de Suabia.

 

15 februarie 1564 - S-a născut Galileo Galilei, fizician și astronom renascentist (d. 1642)

Galileo Galilei (n. 15 februarie 1564 – d. 8 ianuarie 1642) a fost un fizician, matematician, astronom și filosof italian care a jucat un rol important în Revoluția Științifică. Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor și observațiile astronomice realizate astfel, precum și suportul pentru copernicanism - (Portrait of Galileo Galilei (1636), by Justus Sustermans) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Portrait of Galileo Galilei (1636), by Justus Sustermans – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Galileo Galilei (n. 15 februarie 1564 – d. 8 ianuarie 1642) a fost un fizician, matematician, astronom și filosof italian care a jucat un rol important în Revoluția Științifică. Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor și observațiile astronomice realizate astfel, precum și suportul pentru copernicanism. Galileo a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne”, „părintele fizicii moderne”, „părintele științei”  și „părintele științei moderne”. Stephen Hawking a spus că „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne.”

Mișcarea obiectelor uniform accelerate, predată în aproape toate cursurile de fizică la nivel de liceu și început de facultate, a fost studiată de Galileo ca subiect al cinematicii. Contribuțiile sale la astronomia observațională includ confirmarea prin telescop a fazelor planetei Venus, descoperirea celor mai mari patru sateliți ai lui Jupiter (denumiți în cinstea sa, sateliți galileeni), și observarea și analiza petelor solare. Galileo a lucrat și în știința aplicată și în tehnologie, îmbunătățind tehnica de construcție a busolelor.

Susținerea de către Galileo a copernicanismului a dus la controverse în epocă, o mare majoritate a filosofilor și astronomilor încă susținând (cel puțin declarativ) viziunea geocentrică cum ca Pământul ar fi centrul universului. După 1610, când a început să susțină public heliocentrismul, a întâmpinat o puternică opoziție din partea a numeroși filozofi și clerici, doi dintre aceștia din urmă denunțându-l inchiziției romane la începutul lui 1615.

A dat primele atacuri contra aristotelismului la catedra Universității din Padova. Deși la acea vreme a fost achitat de orice acuzație, Biserica catolică a condamnat heliocentrismul ca fiind „fals și contrar Scripturii” în februarie 1616, iar Galileo a fost avertizat să abandoneze susținerea sa—ceea ce a promis să facă.

După ce, mai târziu, și-a apărat din nou părerile în celebra sa lucrare, Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii, publicată în 1632, a fost judecat de Inchiziție, găsit „vehement suspect de erezie”, forțat să retracteze și și-a petrecut restul vieții în arest la domiciliu.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.roen.wikipedia.org;

 

15 februarie 1637 - A murit Ferdinand al II-lea, impărat al Sfântului Imperiu Romano- German; (n. 1578).

Ferdinand al II-lea (n. 9 iulie 1578, Graz - d. 15 februarie 1637), din Casa de Habsburg, împărat al Imperiului romano-german între 1620-1637. A fost și arhiduce de Stiria din 1617-1619 și a doua oară din 1620-1637 și rege al Ungariei din 1618-1625, totodată rege al Boemiei. A participat la Războiul de 30 de ani între 1618 și 1648 - foto - ro.wikipedia.org

Ferdinand al II-lea – foto – ro.wikipedia.org

Ferdinand al II-lea (n. 9 iulie 1578, Graz – d. 15 februarie 1637), din Casa de Habsburg, a fost împărat al Imperiului romano-german între 1620-1637. A fost și arhiduce de Stiria din 1617-1619 și a doua oară in 1620-1637 și rege al Ungariei din 1618-1625, totodată rege al Boemiei. A participat la Războiul de 30 de ani între 1618 și 1648.

 

15 februarie 1637 - Ferdinand al III-lea a devenit împărat al Sfântului Imperiu Roman.

Ferdinand al III-lea (13 iulie 1608 – 2 aprilie 1657) a fost Împărat al Sfântului Imperiu Roman 15 februarie 1637 – 1657. Rege al Ungariei, rege al Bohemiei, arhiduce de Austria - foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand al III-lea - foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand al III-lea (13 iulie 1608 – 2 aprilie 1657) a fost Împărat al Sfântului Imperiu Roman 15 februarie 1637 – 1657. Rege al Ungariei, rege al Bohemiei, arhiduce de Austria. Ferdinand s-a născut la Graz ca cel mai mare fiu al împăratului Ferdinand al II-lea și a primei soții a acestuia, Maria Anna de Bavaria. Educat de iezuiți el a devenit rege al Ungariei în 1625, rege al Boemiei în 1627 și Arhiduce de Austria în 1621.

În 1627 Ferdinand și-a îmbunătățit autoritatea și a stabilit un precedent juridic important și militar prin emiterea unei Ordonanțe revizuite care a lipsit moșiile din Boemia de dreptul lor de a ridica soldați, rezervând această putere numai pentru monarh. După ce a fost ales Rege al romanilor în 1636, el i-a succedat tatălui său ca împărat al Sfântului Imperiu Roman în 1637.

A sperat să poată face pace în curând cu Franța și Suedia dar războiul a durat pentru încă 11 de ani, terminându-se cu Pacea de la Westfalia (Tratatul de la Münster cu Franța, Tratatul de de Osnabrück cu Suedia) în 1648.

 

15 februarie 1690 - S–a încheiat la Sibiu, tratatul secret dintre Constantin Cantemir, domnul Moldovei şi Sfântul Imperiu Roman. În tratat se stipula că Moldova va sprijini acţiunile antiotomane ale imperiului condus de Casa de Habsburg. La 5/15 februarie 1690 a fost încheiat tratatul secret de la Sibiu între Constantin Cantemir, domnul Moldovei și împăratul Sfîntului Imperiu Roman de Națiune Germană Lepold I, dinastia Habsburg.

Tratatul cuprindea 5 articole, iar clauzele acestui document prevedeau garantarea domniei ereditare familiei Cantemir, neimpunerea religiei catolice în Moldova, ajutor reciproc în caz de invazie polonă. Moldova urma, de asemenea, să sprijine acțiunile antiotomane ale habsburgilor, după ce forțele imperiale vor ajunge la Brăila sau Siret.

În schimbul celor enumărate anterior, Moldova se obliga să le plătească imperialilor un tribut de 50 000 de galbeni. Articolul al doilea al tratatului prevedea: “Domnul va fi întărit pe viaţă, iar fiului său mai mare (Antioh) i se va conferi titlul de conte”.

 

15 februarie 1710 - S-a născut Regele Ludovic al XV-lea al Franţei; (d. 1774).

Ludovic al XV-lea (15 februarie 1710 – 10 mai 1774), denumit "Cel Mult Iubit", a fost rege al Franței și Navarei din 1715 până în 1774, in imagine, Louis XV France by Louis-Michel van Loo - foto: ro.wikipedia.org

Louis XV France by Louis-Michel van Loo – foto: ro.wikipedia.org

A urcat pe tronul Franţei, la vârsta de 5 ani sub numele de Louis XV. Regenţă a fost asigurată până în 1723 de către Philippe d’Orleans.

 

15 februarie 1834 - S-a născut Vasile Alexandrescu-Urechia, istoric, prozator şi dramaturg român; (d. 1901).

 

15 februarie 1840 - S-a născut Titu Maiorescu, întemeietor al criticii româneşti moderne, fondatorul societatii literare Junimea, membru fondator al Societăţii Academice Române, fost preşedinte al Consiliului de Miniştri al Romaniei.

Titu Liviu Maiorescu (n. 15 februarie 1840, Craiova – d. 18 iunie 1917, București) academician, avocat, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, politician și scriitor român mason, prim-ministru al României între 1912 și 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

Titu Liviu Maiorescu – foto: ro.wikipedia.org

Titu Liviu Maiorescu (n. 15 februarie 1840, Craiova – d. 18 iunie 1917, București) a fost un academician, avocat, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, politician și scriitor român mason, prim-ministru al României între 1912 și 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române, personalitate remarcabilă a României sfârșitului secolului al XIX-lea și începutului secolului XX.

Maiorescu este autorul celebrei teorii sociologice a formelor fără fond, baza junimismului politic și „piatra de fundament” pe care s-au construit operele lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

15 februarie 1850 - S-a născut Ion Andreescu, pictor român ales membru al Academiei Române post-mortem; (d. 1882).

Ion Andreescu (n. 15 februarie 1850, București — d. 22 octombrie 1882, București), pictor și pedagog român, membru post-mortem al Academiei Române (1948) - in imagine, Ion Andreescu, Autoportret, oil on canvas, 93 x 65 cm, Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti - foto: ro.wikipedia.org

Ion Andreescu, Autoportret, oil on canvas, 93 x 65 cm, Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti – foto: ro.wikipedia.org

Ion Andreescu (n. 15 februarie 1850, București — d. 22 octombrie 1882, București) a fost un pictor și pedagog român, membru post-mortem al Academiei Române (1948).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

15 februarie 1851 - S-a născut Spiru Haret, matematician, sociolog şi om politic liberal, organizatorul învăţământului românesc de după 1864, vicepreşedinte al Academiei Române;(d. 1912).

Spiru C. Haret (n. 15 februarie 1851, Iași - d. 17 decembrie 1912, București), matematician, astronom și pedagog român de origine armenească, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației, pe care a deținut-o de trei ori. A fost membru titular al Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

Spiru C. Haret - foto: ro.wikipedia.org

Spiru C. Haret (n. 15 februarie 1851, Iași – d. 17 decembrie 1912, București), matematician, astronom și pedagog român de origine armenească, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației, pe care a deținut-o de trei ori. A fost membru titular al Academiei Române.

 

15 februarie 1857 - A murit compozitorul rus Mihail Ivanovici Glinka; (n. 1804).

Mihail Ivanovici Glinka (n. 1 iunie 1804 – d. 15 februarie 1857) a fost un compozitor rus. Compozitor genial rus,numit parintele muzicii clasice ruse.El a pus baza operei nationale ruse si a muzicii simfonice.A scris prima Opera rusa,,Ivan Susanin" si ,,Viata pentru Tara" avind un succes desosebit.Compune ,,Romanta",Cintaretul sarac",,Albumul de piese pentru pian"este opera fantastica,Ruslan si Ludmila".Face cunostinta cu Berlioz.Compune si creeaza creatii simfonice.Uvertura,Camarinskaia,Valsul-fantezie. Muzica secolului XIX trebuia sa fie una cu caracter predominant național. Acest lucru l-a înțeles și Mihail Ivanovici Glinka, care a fost adeptul operei cu influențe folclorice, folosind melodii cu caracter modal, orchestrația fiind inspirată din sonoritățile timbrale populare, iar subiectele alese, din legendele, miturile și istoria poporului rus. De asemenea, textul utiliza limba rusa - foto - ro.wikipedia.org

Mihail Ivanovici Glinka – foto – ro.wikipedia.org

Mihail Ivanovici Glinka (n. 1 iunie 1804 – d. 15 februarie 1857) a fost un compozitor rus. Compozitor genial rus,numit parintele muzicii clasice ruse.El a pus baza operei nationale ruse si a muzicii simfonice. A scris prima Opera rusa ,,Ivan Susanin” si ,,Viata pentru Tara” avind un succes desosebit. Compune ,,Romanta“, “Cintaretul sarac“, ,,Albumul de piese pentru pian” este opera fantastica “Ruslan si Ludmila“.

Face cunostinta cu Berlioz. Compune si creeaza creatii simfonice. Uvertura, Camarinskaia, Valsul-fantezie. Muzica secolului XIX trebuia sa fie una cu caracter predominant național. Acest lucru l-a înțeles și Mihail Ivanovici Glinka, care a fost adeptul operei cu influențe folclorice, folosind melodii cu caracter modal, orchestrația fiind inspirată din sonoritățile timbrale populare, iar subiectele alese, din legendele, miturile și istoria poporului rus. De asemenea, textul utiliza limba rusa.

 

15 februarie 1861 - S-a născut Charles Edouard Guillaume, fizician elveţian, laureat al Premiului Nobel; (d. 1938).

Charles Édouard Guillaume (n. 15 februarie 1861, Fleurier – d. 13 mai 1938, Sèvres) a fost un fizician elvețian, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1920, pentru descoperirea unor anomalii în aliajele de nichel-oțel. De asemenea, Guillaume a descoperit două aliaje de oțel-nichel, numite de el invar și elinvar - foto: ro.wikipedia.org

Charles Édouard Guillaume – foto: ro.wikipedia.org

Charles Édouard Guillaume (n. 15 februarie 1861, Fleurier – d. 13 mai 1938, Sèvres) a fost un fizician elvețian, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1920, pentru descoperirea unor anomalii în aliajele de nichel-oțel. De asemenea, Guillaume a descoperit două aliaje de oțel-nichel, numite de el invar și elinvar.

 

15 februarie 1864 - A apărut revista România militară, devenită la 8 decembrie 1897, prin decretul regelui Carol I, revista oficială a Marelui Stat Major al Armatei Române. A fost continuata de REVISTA MILITARA GENERALA (1947–1948),apoi de publicatia CULTURA MILITARA (1948–1958) si de PROBLEME DE ARTA MILITARA (1958–1989).

Din anul 1989 apare cu titlul GANDIREA MILITARA ROMANEASCA; revista de teorie si stiinta militara; sase numere pe an; Bucuresti.  Apare lunar (până la 15 mai 1876), la Bucureşti, “Revista literară şi ştiinţifică”, sub îndrumarea lui Bogdan Petriceicu Haşdeu şi Dimitrie Brândză.

 

15 februarie 1896 - S-a născut Ştefan S. Nicolau, medic român, membru al Academiei Române; (d. 1967).

Ștefan S. Nicolau (n. 15 februarie 1896, București - d. 15 octombrie 1967, București), medic virolog, directorul Institutului de Inframicrobiologie din București. Membru al Academiei de Științe Medicale din România, al Academiei de Științe din Moscova, al Societății Franceze de Hematologie, al Societății Franceze de Chimioterapie și Serologie, membru titular al Academiei Române (1948), președinte al Secției de Științe Medicale a Academiei Române (1948-1966) - foto: ro.wikipedia.org

Ștefan S. Nicolau – foto: ro.wikipedia.org

Ștefan S. Nicolau (n. 15 februarie 1896, București), a fost un medic virolog, directorul Institutului de Inframicrobiologie din București. Membru al Academiei de Științe Medicale din România, al Academiei de Științe din Moscova, al Societății Franceze de Hematologie, al Societății Franceze de Chimioterapie și Serologie, membru titular al Academiei Române (1948), președinte al Secției de Științe Medicale a Academiei Române (1948-1966).

Principalele sale cercetări se referă la originea tisulară a imunității în viroze, septinevrita în viroze neurotrope, neuroinfecții, rikettsioze și pararikettsioze; a fost unul din promotorii concepției despre originea virală a cancerului. A publicat numeroase lucrări originale în domeniul herpesului, turbării, febrei aftoase, febrei galbene, hepatitelor virale.

 

15 februarie 1897 - A murit printul Dimitrie Ghica, fiul primului domn pământean al Ţării Româneşti, Grigore Dimitrie Ghica ; (n. 1816).

Dimitrie Ghica (n. 31 mai 1816 - d. 15 februarie 1897, București) a fost prim-ministru al României din partea Partidului Conservator între 1868 și 1870. Născut în Familia Ghica, ca fiu al domnitorului din Țara Românească Grigore Dimitrie Ghica - foto: ro.wikipedia.org

Dimitrie Ghica  - foto: ro.wikipedia.org

Dimitrie Ghica (n. 31 mai 1816 – d. 15 februarie 1897, București) a fost prim-ministru al României din partea Partidului Conservator între 1868 și 1870. Născut în Familia Ghica, ca fiu al domnitorului din Țara Românească Grigore Dimitrie Ghica

 

15 februarie 1898 - Nava de razboi americana USS Maine sare in aer in portul Havana.

USS Maine entering Havana Harbor on 25 January 1898, where the ship would explode three weeks later. On the right is the old Morro Castle fortress  - foto preluat de pe en.wikipedia.org

USS Maine entering Havana Harbor on 25 January 1898, where the ship would explode three weeks later. On the right is the old Morro Castle fortress – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Cuba la acea perioada era scena unor puternice revolte indreptate impotriva stapanirii coloniale spaniole. Prima insurectie cubaneza, dintre anii 1868 si 1878, se incheiase cu un esec in ciuda sprijinului primit de la americani. A doua insurectie a inceput in aprilie 1895, fiind inabusita in sange de generalul Valeriano Weyler, supranumit „Macelarul”. Incidente grave au avut loc la Havana si pentru a proteja cetatenii americani de aici, a fost ancorata in rada portului nava de razboi USS Maine. Pentru a nu da nastere la incidente, capitanul Charles Sigsbee a interzis echipajului sa coboare pe tarm.

Crew of USS Maine - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Crew of  USS Maine – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Situatia parea sa se calmeze cand, in seara zilei de 15 februarie ,o explozie puternica a zguduit Havana: munitia aflata la bordul lui USS Maine sarise in aer, distrugand complet prova navei americane, care s-a scufundat apoi in scurt timp. 266 de marinari au fost ucisi si ancheta derulata de autoritatile de la Washington a stabilit ca dezastrul fusese provocat de o mina.

Presedintele McKinley a cerut Congresului sa declare razboi Spaniei, razboi din care Statele Unite au iesit victorioase. Incidentul a fost generat, se pare, de aprinderea spontana a prafului de carbune din sala motoarelor. Nu au lipsit nici vocile care sa sustina ca amerianii isi aruncasera singuri vasul in aer, pentru a avea motiv de intrare in razboi. Oricare ar fi fost adevarul, este cert ca distrugerea vasului USS Maine a insemnat pentru Statele Unite un cassus belli perfect …

 

(15 – 16 februarie 1918) - Lupta de la Rarancea, între o parte dintre soldații Corpului Auxiliar Polonez și alte trupe ale Armatei Austro-Ungare.

Colonelul Józef Haller von Hallenburg (13 August 1873 – 4 June 1960), liderul militar al rebeliunii, în 1918 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Colonelul Józef Haller von Hallenburg (13 August 1873 – 4 June 1960), liderul militar al rebeliunii, în 1918 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Lupta de la Rarancea a fost o luptă care a avut loc în zilele de 15-16 februarie 1918, în apropiere de localitatea Rarancea din Bucovina, între o parte dintre soldații Corpului Auxiliar Polonez și alte trupe ale Armatei Austro-Ungare. Rezultatul a fost favorabil polonezilor, care sub conducerea lui Józef Haller se revoltaseră împotriva statului austro-ungar, drept consecință a clauzelor Tratatului de la Brest-Litovsk dintre Republica Populară Ucraineană și Puterile Centrale.

Rebeliunea trupelor poloneze s-a soldat cu dezertarea acestora, spargerea frontului austro-ungar și trecerea unei părți a soldaților lui Haller în Rusia, cu scopul de a face joncțiunea cu trupele Corpului I Polonez, aflat pe teritoriul fostului Imperiu Rus. Pierderile poloneze au fost mari, deoarece numeroși legionari au fost capturați și închiși în lagăre. Justiția militară a intentat un proces celor socotiți vinovați de rebeliune, proces oprit ulterior pe fondul dezagregării statului austro-ungar.

Militarii transfugi s-au integrat până la urmă Corpului II Polonez, neutralizat ulterior de forțe germane superioare în data de 11 mai 1918 în Bătălia de Kaniów. Rebeliunea militarilor polonezi a pus punct colaborării militare dintre mișcarea poloneză de independență și Puterile Centrale și a reprezentat din punct de vedere politic, un catalizator pentru eforturile polonezilor de crearea a unei armate naționale proprii, în exil.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

15 februarie 1933 - La Bucureşti, a început Greva ceferiştilor de la Atelierele Griviţa (15-23 februarie).

„Griviţa 1933“ (Gavril Miklossy) - foto: argesplus.ro

„Griviţa 1933“ (Gavril Miklossy) – foto: argesplus.ro

Greva de la Atelierele CFR Grivița a fost o grevă a muncitorilor feroviari care a avut loc la Atelierele Grivița din București, la 16 februarie 1933. Greva s-a datorat condițiilor din ce în ce mai precare de lucru ale ceferiștilor, în contextul Marii Depresiuni la nivel mondial, care a afectat România în mod semnificativ.

Ea s-a transformat repede într-o revoltă și a dus la ciocniri între lucrătorii de cale ferată și jandarmi, precum și la moartea a 7 persoane, între care și Vasile Roaită, un tânăr lucrător a cărui imagine a fost folosită ulterior de către propaganda regimului comunist timpuriu.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

15 februarie 1933 - S-a născut Iosif Sava, om de cultură, muzicolog, realizator de emisiuni TV; (d. 1998).

Iosif Sava (n. Iosif Sega, 15 februarie 1933, Iaşi - d. 18 august 1998, Bucureşti) a fost un muzicolog român, realizator de emisiuni radio şi de televiziune - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Iosif Sava - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Iosif Sava (n. Iosif Segal, 15 februarie 1933, Iaşi – d. 18 august 1998, Bucureşti) a fost un muzicolog român, realizator de emisiuni radio şi de televiziune, provenit dintr-o familie evreiască în care se făcea muzică de peste trei secole. Tatăl său a fost multă vreme violonist la Filarmonica din Iaşi. Bunicul său, care a fost unul din colaboratorii lui Gavriil Musicescu, a condus corul Mitropoliei din Iaşi. Străbunicul său a fost printre primii absolvenţi ai Conservatorului înfiinţat de Al.I. Cuza.

 

15 februarie 1941 - România a fost inclusă în grupul ţărilor supuse blocadei britanice.

 

15 februarie 1942 - Capitularea armatei britanice din Singapore in fata japonezilor. Marea Britanie a suferit una dintre cele mai grave înfrângeri militare din istoria sa. Japonezii au cucerit Singapore după un asediu de o săptămână. Mai mult de 60.000 de soldaţi britanici, australieni şi indieni, au cazut prizonieri. Pentru Marea Britanie, aliata SUA si a URSS , este momentul cel mai critic al luptei sale împotriva puterilor Axei.

 

15 februarie 1944 - A fost bombardata si distrusa de aviatia aliata manastirea Monte Cassino din Italia. Mănăstirea a fost întemeiată în 529, pe locul unei foste fortărețe romane “Municipium Casinum”, de San Benedetto di Norcia (480-547). La 15 februarie 1944, Comandamentul Aliat pentru a ordonat bombardarea mănăstirii Monte Cassino. 224 bombardiere aliate au aruncat asupra manastirii 420 de tone de bombe si au distrus manastirea. Atacul terestru a fost dat a doua zi, pe 16 februarie. Luptele au continuat in luna martie.

 

15 februarie 1944  - S-a nascut Alexandru Bocăneț, regizor și realizator român de televiziune (d. 1977)

Alexandru Bocăneț (n. 15 februarie 1944, București – d. 4 martie 1977, București) a fost un regizor român. A urmat cursurile IATC, secția regie, absolvent promoția 1968. Dintre realizările sale la Televiziunea Română se remarcă serialul de divertisment „Profil pe 625 de linii” – cu trio-ul Florian Pittiș, Anda Călugăreanu și Dan Tufaru, emisiunea „Gala Lunilor”- cu Florin Piersic, Carmen Stănescu, Stela Popescu și Orchestra condusă de Sile Dinicu. A murit la Cutremurul din 4 martie 1977, alături de Toma Caragiu, aflat in vizită, să sărbătorească finalizarea filmului său Gloria nu cîntă.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro

 

15 februarie 1945 - A treia zi de bombardamente aliate nimicitoare asupra orasului german Dresda.

 

15 februarie 1946 - Demascarea unei retele de spioni rusi in Canada.Prim-ministrul canadian Mackenzie King a anunţat existenţa unei retele de spioni rusi în Canada.
Informaţiile le-a furnizat un functionar de la Ambasada sovietică din Ottawa, Igor Gouzenko.

 

15 februarie 1949 - Pentru prima oară, problema lichidării marii proprietăţi agricole a apărut pe ordinea de zi a şedinţelor Secretariatului Biroului Politic al C.C. al Partidului Muncitoresc Roman.

 

15 februarie 1959 -  A murit Owen Willans Richardson, fizician britanic, laureat al Premiului Nobel; (n. 1879).

 

15 februarie 1965 - Frunza de arţar a devenit emblema oficiala pe steagul Canadei.

Drapelul Canadei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Drapelul Canadei – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Canada, mai ales după primul război mondial, a utilizat din ce în ce mai frecvent diferite variante ale steagului cunoscut sub numele de Canadian Red Ensign, care a funcționat, de facto, ca un steag național al Canadei, împreună cu Union Jack, deși nu a fost niciodată aprobat de Parlamentul țării.

Este cunoscut faptul că Mackenzie King, prim ministrul Canadei pentru o perioadă de 21 ani, servind intermitent mai multe mandate între 1921 și 1948, a dorit să utilizeze steagul Red Ensign ca o formă intermediară de trecere spre un steag național distinctiv, astfel determinând printre canadieni ideea conștiinței naționale și a unui steag național. Steagul Frunzei de Arțar a fost continuu folosit în mod oficial de la adoptarea sa de către Parlamentul Canadei în 1965.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

15 februarie 1965 - A murit Nat King Cole, pianist, interpret de jazz și cantautor american (n. 1919)

Nat King Cole (n. Nathaniel Adams Coles la 17 martie 1919 – d. 15 februarie 1965 ) a fost un pianist, compozitor, interpret de jazz, cântăreț și actor de film american. Născut în 1919, și-a alcătuit prima formație de jazz în liceu. Treptat, a devenit unul din cei mai cunoscuți și mai populari cântăreți ai vremii. A realizat numeroase lucruri în folosul comunității afro-americane din SUA, în acea vreme discriminarea fiind încă acceptată.

A fost primul afro-american (negru) care a avut propriul show la radio și, apoi, propriul show la televiziune Nat King Cole a murit la varsta de 47 de ani in urma unui cancer pulmonar. În 1990 i-a fost decernat post-mortem un premiu Grammy, pentru intreaga sa cariera şi a fost admis la Hall of Fame Rock and Roll în anul 2000.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

15 februarie 1969 - A fost inaugurată linia ferată electrificată Bucureşti – Braşov, prima de acest fel din România.

 

15 februarie 1971 - Marea Britanie adopta sistemul zecimal, dupa 1200 de ani de functionare a unui sistem dodecimal.

 

15 februarie 1980 - A fost lansată la apă, la Brăila, prima navă de pescuit oceanic construită în România

 

15 februarie 1989 - Uniunea Sovietica a anuntat ca ultimii militari sovietici au părăsit Afganistanul, după aproape zece ani de la intervenţia armata în sprijinul guvernului promarxist de la Kabul din decembrie 1979,

 

15 februarie 1990 - A fost înfiinţată Uniunea Teatrelor din România – UNITER , avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

 

15 februarie 1991 - A luat fiinţă “Grupul de la Vişegrad”, organizaţie de cooperare regională reunind Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia.

 

15 februarie 1999 - Curtea Supremă de Justiţie l-a condamnat pe liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, la 18 ani închisoare, pentru instigarea minerilor care au venit în Bucureşti în septembrie 1991 la subminarea puterii de stat.

10 ianuarie 1997: Miron Cozma, liderului minerilor din Valea Jiului, a fost arestat - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

10 ianuarie 1997: Miron Cozma, liderului minerilor din Valea Jiului, a fost arestat – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Cozma a fost condamnat la 15 ani inchisoare pentru „instigare in conditiile participatiunii improprii la infractiunea de subminare a puterii de stat”, plus un spor de trei ani de inchisoare pentru gravitatea faptelor comise, precum si sapte ani interzicerea unor drepturi civile. Mineriada din septembrie 1991 a dus la caderea guvernului Petre Roman.

Curtea l-a condamnat pe Miron Cozma pentru toate infractiunile pentru care a fost trimis initial in judecata. Hotararea CSJ a fost una definitiva, deoarece Miron Cozma a fost condamnat pentru o infractiune contra statului, impotriva careia nu mai poate fi formulata nicio contestatie.

In perioada 16-18 februarie 1999, minerii au incercat sa ajunga la Bucuresti, pentru a protesta impotriva deciziei Curtii Supreme de Justitie de condamnare a lui Miron Cozma la 18 ani de inchisoare pentru mineriada din 1991, fiind opriti, dupa confruntari violente cu fortele de ordine, la Stoenesti, in judetul Valcea.

 

15 februarie 1999 - A decedat Henry Way Kendall, fizician american, laureat al Premiului Nobel; (n. 1926).

 

15 februarie 2000 - A inceput procesul de negociere a aderării României la UE.

foto preluat de pe www.agerpres.ro

foto preluat de pe www.agerpres.ro

La 15 februarie 2000 a avut loc, la Bruxelles, Conferinţa Interguvernamentală România-Uniunea Europeană, fiind lansat, în mod oficial, procesul de negociere a aderării României la UE, potrivit www.mae.ro. Conferinţele ministeriale interguvernamentale pentru negocierile de aderare au avut loc cu şase ţări candidate la aderare: Malta, România, Slovacia, Letonia, Lituania şi Bulgaria, precizează site-ul https://europa.eu.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

15 februarie 2002 - O echipă de cercetători americani a clonat prima pisică domestică. Oamenii de ştiinţă americani de la Departamentul de Medicină Veterinară, Universitatea A & M, Texas,au obtinut prima clonă a unui animal de companie. Pisica, poreclita Copycat, a fost obţinuta dintr-o celulă a mamei sale. Aceasta pisica s-a adaugt lungii liste de animale care au fost clonate în ultimii ani.

 

15 februarie 2003 - Protest global împotriva declanșării ofensivei americane din Irak în peste 600 de orașe din întreaga lume.

 

15 februarie 2013 - Un meteorit a explodat deasupra Rusiei; 1.500 de oameni au fost răniți de cioburile de geamuri sparte sau de obiecte deplasate de unda se șoc. Acest lucru s-a întâmplat în mod neașteptat, cu doar câteva ore înainte de trecerea așteptată a asteroidului 2012 DA14, asteroidul care urma să teacă cel mai aproape de Terra.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com