La ordinea zilei – 15 mai 2020

Ziua internaţională a familiilor, 15 mai 2020 - foto preluat de pe www.un.org

Ziua internaţională a familiilor, 15 mai 2020

foto preluat de pe www.un.org
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 15 mai

Ortodoxe – Sf. Cuv. Pahomie cel Mare; † Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei (Dezlegare la peşte)

Greco-catolice – Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul

Romano-catolice – Sf. Isidor Plugarul

 

Ziua Internațională a Familiei

Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 20 septembrie 1993, cu rezoluția A / RES / 47/237, ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. 1994 a fost declarat An Internațional al Familiei, iar începând cu anul 1995, Ziua Familiei este sărbătorită în multe țări de pe planetă cu scopul de a sensibiliza opinia publică și de a sublinia importanța familiei, în condițiile în care oamenii au început să se îndepărteze de această instituție. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial și Ziua familiei române.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua naţională a medicului veterinar

La 15 mai este sărbătorită Ziua naţională a medicului veterinar, aceasta fiind instituită la cel de-al VI-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, desfăşurat în anul 1994. Potrivit site-ului Colegiului Medicilor Veterinari din România, cmvro.ro, profesiunea de medic veterinar este o profesie liberală şi independentă, cu organizare autonomă reglementată. Data de 15 mai are multiple semnificaţii pentru medicina veterinară românească. Astfel, la 15 mai 1861, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a început să funcţioneze Şcoala de Medicină Veterinară, în cadrul Şcolii de Medicină şi Farmacie, înfiinţată şi condusă de Carol Davila, potrivit site-ului www.ansvsa.ro.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Poliţiei Militare

Ziua Poliţiei Militare se sărbătoreşte la 15 mai, dată la care, în 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naţionale, prin care s-au înfiinţat unităţile şi subunităţile de poliţie militară din Armata României.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua chimiştilor militari (Ziua trupelor de apărare NBC)

Ziua chimiştilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică şi Chimică) este sărbătorită la 15 mai, dată la care, în anul 1923, a luat fiinţă, în cadrul Ministerului de Război, un Comitet Consultativ pe probleme privitoare la războiul chimic.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

România în stare de alertă

- Art.1 Începând cu data de 15.05.2020, se declară Starea de alertă la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile.

- Începând cu data de 15.05.2020, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite.

- Începând cu data de 15.05.2020, este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.

- Cu aceeași dată se dispune redeschiderea parcurilor pentru public, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție.

- Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu următoarele excepții:

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

În prima zi a stării de alertă, Bucureștiul s-a umplut de oameni. Cum văd ei criza pe care o traversăm? Unii cred că starea de urgență și măsurile restrictive impuse au fost în mare parte necesare. Alții însă vorbesc despre conspirațiile “ocultei mondiale” și despre doctori “nebuni si nesimtiți”.

 

Live în Piața Victoriei: manifestanții protestează împotriva măsurilor luate de guvern pentru combaterea pandemiei de coronavirus, împotriva vaccinurilor și împotriva implementării tehnologiei 5G.

 

Peste 100 de persoane protestează în Piaţa Victoriei din Bucureşti

Peste 100 de persoane protestează, vineri, în Piaţa Victoriei din Bucureşti faţă de măsurile adoptate de Guvern pentru a gestiona pandemia cu COVID-19. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Alexandru Iacob, adunarea publică este ilegală, însă Jandarmeria încearcă gestionarea situaţiei fără a avea incidente.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

România, cea mai mare creştere economică anuală din UE în primul trimestru din 2020

România a înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, arată estimarea preliminară publicată vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). PIB-ul zonei euro a scăzut cu 3,2% în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, iar Uniunea Europeană a înregistrat un recul de 2,6%. Este cel mai sever declin din trimestrul trei din 2009. Cea mai semnificativă expansiune anuală din UE în perioada ianuarie – martie 2020 s-a înregistrat în România (2,7%), Lituania (2,5%) şi Bulgaria (2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Franţa (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania şi Slovacia (ambele cu minus 4,1%)
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Alertă la Veneţia după un incendiu într-o uzină chimică

Municipalitatea din Veneţia a lansat vineri o alertă către locuitorii din oraş şi din împrejurimi după ce un incendiu a izbucnit dimineaţă într-o uzină chimică din suburbia sa industrială din portul Marghera, informează AFP. “Suntem îngrijoraţi. Potrivit informaţiilor de care dispunem, două persoane au fost rănite“, a declarat preşedintele regiunii Veneto, Luca Zaia.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Nicu Ștefănuță, Europarlamentar USR – Renew Europe – Cinci lucruri care schimbă lumea

România nu este o insulă, ci e foarte conectatăși influențată de tot ce se petrece în lume. Iată selecția mea de știri de impact pentru săptămâna asta:

 

Statele Unite au dat vina pe militanții Statului Islamic – nu pe talibanii – pentru un atac macabru la spital în Afganistan în această săptămână care a ucis 24 de persoane, inclusiv doi copii nou-născuți https://reut.rs/2WBRJqK

 

INSP: Încă 48 de cazuri de rujeolă – raportate în această săptămână; numărul total al îmbolnăvirilor – 20.072

Încă 48 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate în această săptămână în România, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând în prezent la 20.072, informează, vineri, Institutul Naţional de Sănătate Publică. Potrivit INSP, în perioada 11 – 15 mai au fost raportate încă 48 de cazuri nou confirmate în 3 judeţe: Cluj – 27; Bihor – 6 şi Maramureş – 15. Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2 – 4 săptămâni, iar confirmarea şi clasificarea unui caz durează în medie 3 săptămâni, precizează INSP. Astfel, de la debutul epidemiei, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 15 mai este 20.072, din care 64 de decese.

 

Situația din România – 15 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Începând cu data de 15.05.2020, este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor deprevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3persoane care nu aparțin aceleiași familii.

Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zoneimetropolitane cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie șilocul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de cătreproducătorii agricoli;

e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altălocalitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;

f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele detratament;

g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțireacopiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;

h) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizatăde la distanță;

i) deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele)cu participarea a cel mult 3 persoane.

j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat depersoane și respectarea regulilor de distanțare socială;

k) deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Până astăzi, 15 mai,pe teritoriul României, au fost confirmate 16.437 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 9.370au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1056 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, au decedat.

GCS: Încă 14 persoane infectate cu noul coronavirus au murit; numărul total al deceselor – 1.070

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 190 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 219 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.441 de persoane. Alte 14.791 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 294.601 teste.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 2.887 decetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 103decetățeni români aflați în străinătate, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22au fost declarați vindecați.

Situația din România - 15 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 15 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 14 mai 2020, au fost raportate 1.277.188 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA

CAZURI CONFIRMATE

DECEDAȚI

VINDECAŢI*

Regatul Unit

229.705(+3.242)

33.186 (+494)

1.045 (+13)

Spania

228.691 (+661)

27.104 (+184)

143.374 (+2.551)

Italia

222.104 (+888)

31.106 (+195)

115.288 (+2.747)

Franţa

140.734 (+507)

27.074(+83)

59.719 (+933)

Germania

172.239 (+933)

7.723 (+89)

150.300 -

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 14 MAI 2020

CAZURI CONFIRMATE

DECEDAȚI

VINDECAȚI*

4.308.809 (+85.762)

296.680 (+5.161)

1.588.858 (+36.947)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/

* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 13 mai – 14 mai 2020

* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.

Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Migranții etiopieni descriu oroarea de a asculta 64 dintre colegii lor sufocandu-se de moarte în spatele unui camion din Mozambic. Doar 14 persoane au supraviețuit https://reut.rs/2Z7GQ1w

 

ANM: Cod galben de vijelii şi averse în 13 judeţe, începând de vineri după-amiază

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă până sâmbătă dimineaţa în 13 judeţe. Potrivit prognozei, în intervalul 15 mai, ora 13:00 – 16 mai, ora 3:00, la început în nord-vestul şi centrul ţării, iar spre seară şi noaptea şi în jumătatea nordică a Moldovei, instabilitatea atmosferică se va accentua şi se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 60 – 70 km/h.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Această orchestră din Washington și-a încântat publicul cu o interpretare online a Simfoniei a șaptea a lui Beethoven online

 

RevistaPresei din 15 mai

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si Evenimentele Zilei de 15 mai în Istorie