La ordinea zilei – 23 mai 2020

A man walks with his bicycle under an uprooted tree after Cyclone Amphan made its landfall, in South 24 Parganas district, in the eastern state of West Bengal, India, May 21, 2020. REUTERS/Rupak De Chowdhuri - foto preluat de pe www.reuters.com

A man walks with his bicycle under an uprooted tree after Cyclone Amphan made its landfall, in South 24 Parganas district, in the eastern state of West Bengal, India, May 21, 2020. REUTERS/Rupak De Chowdhuri

foto preluat de pe www.reuters.com

 

Sărbătorile Zilei de 23 mai

Ortodoxe – Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa

Greco-catolice – Sf. cuv. ep. m. Mihail

Romano-catolice – Sf. Dezideriu, ep. m.

 

Ziua mondială a broaştelor ţestoase

La 23 mai celebrăm Ziua mondială a broaştelor ţestoase, o specie aflată pe cale de dispariţie. Ziua mondială a broaştelor ţestoase a fost iniţiată în 2000, de către American Tortoise Rescue (ATR), o societate non-profit înfiinţată, în 1990, pentru a asigura protecţia tuturor speciilor de broască ţestoasă. Aceasta oferă adăpost permanent pentru broaştele ţestoase abandonate şi pierdute, precum şi pentru cele care sunt confiscate ca urmare a aplicării legii şi necesită locuinţe temporare, potrivit www.tortoise.com. Pe parcursul anilor, de la o ediţie la alta, această zi a devenit cunoscută şi marcată la nivel mondial. Este o zi sărbătorită de toţi iubitorii speciilor de broască ţestoasă din ţări precum Canada, Pakistan, Borneo, India, Australia, Marea Britanie, Grecia şi multele altele.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Regulile privind accesul în lăcaşele de cult, publicate în Monitorul Oficial; slujbele în interior – cu maximum 16 persoane

Ordinul pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcaşele de cult, distanţa minimă de siguranţă şi măsuri sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţilor religioase a fost publicat, vineri seara, în Monitorul Oficial, una din prevederile importante fiind aceea că la slujbele desfăşurate în interiorul bisericilor pot participa maximum 16 persoane. În anexa documentului se prevede că accesul credincioşilor în lăcaşele de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minim 4mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minim 2 m între persoane. Slujbele care se vor oficia în aer liber, se vor desfăşura cu menţinerea distanţei de 1,5 m între persoane. La intrare, persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; basilica.ro

 

Zone pietonale de weekend, deschise în centrul Capitalei. Traficul rutier, restricționat

Bucureştiul a fost redat astăzi, parţial, pietonilor. În mai multe zone din centrul Capitalei traficul auto a fost interzis, aşa că oamenii s-au putut plimba în voie pe Calea Victoriei, în jurul Ateneului și pe bulevardul Dacia. În total sunt şapte zone care vor fi pietonale în fiecare weekend de acum şi până la sfârşitul stării de alertă. Măsura municipalității pentru reducerea aglomerației din parcuri vine la propunea unei organizații neguvernamentale.
cititi mai mult pe stiri.tvr.ro

 

Spectacol pe cerul Capitalei. Șoimii României au zburat pentru cadrele medicale

Echipa de acrobație aeriană a României a survolat în aceasta dimineață Bucureștiul. Este un gest în semn de respect pentru cadrele medicale aflate în prima linie a luptei cu COVID-19.
cititi mai mult pe stiri.tvr.ro

 

Patru ţări din UE propun o alternativă la planul Merkel-Macron

Austria, Suedia, Danemarca şi Olanda au prezentat o contrapropunere la iniţiativa franco-germană pentru un plan de reconstrucţie pentru Uniunea Europeană după pandemia de coronavirus, relatează sâmbătă dpa. Cele patru ţări conservatoare din punct de vedere fiscal sunt în favoarea unui fond de urgenţă unic pentru consolidarea economiei UE. Este deosebit de important ca statele să limiteze acest ajutor de urgenţă la doi ani, potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă de cancelaria austriacă. În contrapropunere, anunţată deja de mai multe ori, cele patru state clarifică de asemenea că nu vor fi de acord cu mutualizarea datoriilor şi creşterea bugetului UE. Proiectul de propunere a fost văzut de dpa sâmbătă. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au prezentat recent un concept de 500 miliarde de euro (545 miliarde de dolari) pentru un plan de recuperare după pandemia de coronavirus.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Italia protestează faţă de contrapropunerea la planul de relansare franco-german făcută de Austria şi alte 3 state state din UE

 

Ciclonul Amphan – Pagube de miliarde de dolari în India şi Bangladesh şi cel puţin 102 morţi

Un puternic ciclon care a devastat săptămâna aceasta Bengalul de Vest din estul Indiei a provocat pagube estimate la un trilion de rupii (13 miliarde de dolari americani) la nivelul infrastructurii şi a culturilor agricole, au anunţat autorităţile din acest stat, citate sâmbătă de Reuters. Ţara vecină, Bangladesh, aflată miercuri pe traiectoria ciclonului Amphan, a anunţat iniţial pagube de 11 miliarde de taka (130 milioane de dolari americani). Însă, cifra ar putea creşte, au anunţat reprezentanţi guvernamentali. Cele două ţări au înregistrat cel puţin 102 morţi în urma trecerii ciclonului, cel mai puternic din ultimul deceniu. Majoritatea deceselor au fost provocate de prăbuşirea locuinţelor şi electrocutare.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Cel puţin 97 de morţi în prăbuşirea unui Airbus A320 la Karachi (nou bilanţ)

Cel puţin 97 de persoane au murit în prăbuşirea unui Airbus A320 vineri asupra unui cartier rezidenţial din Karachi, marele oraş din sudul Pakistanului, potrivit unui nou bilanţ publicat sâmbătă de autorităţile locale şi citat de France Presse. Avionul companiei Pakistan International Airlines (PIA) s-a prăbuşit peste mai multe case în timp ce se apropia de aeroportul din Karachi. Ultimul bilanţ este de 97 de morţi şi doi supravieţuitori dintre ocupanţii aparatului, au anunţat serviciile sanitare din provincia Sindh, unde Karachi este capitala. Un spital local a anunţat de asemenea mai multe persoane ucise la sol.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Mărturia unui supravieţuitor al accidentului aviatic din Pakistan, în care au murit cel puţin 97 de oameni

 

Mexic: Corpurile a 12 bărbaţi asasinaţi descoperite într-o camionetă

Corpurile a 12 bărbaţi, asasinaţi şi ucişi de gloanţe, au fost descoperite într-o camionetă abandonată la frontiera dintre statele mexicane Michoacan (vest) şi Guerrero (sud), au informat sâmbătă autorităţile locale, scrie AFP. Parchetul din Michoacan a precizat într-un comunicat că victimele au fost găsite în cursul dimineţii pe un drum spre localitatea Huetamo, la circa 206 kilometri de Morelia, capitala statului. Autorităţile au declarat că primele elemente ale anchetei converg spre o “reglare de conturi” între membri ai grupărilor criminale implicate în traficul de droguri.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Noi proteste planificate în Germania împotriva restricţiilor

Noi proteste sunt planificare în acest weekend în mai multe oraşe din Germania împotriva restricţiilor legate de coronavirus, informează sâmbătă dpa. Protestele urmează să aibă loc în capitala Berlin, la Stuttgart, Koln, Munchen, Frankfurt şi Hanovra. Oraşul Stuttgart se aşteaptă la o demonstraţie mai mică decât weekendul trecut, când au participat aproximativ 5.000 de persoane. La Koln, aproximativ 500 de persoane intenţionează să formeze un lanţ uman.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Zeci de arestări la Berlin în timpul protestelor împotriva restricţiilor antiepidemice

Poliţia germană a arestat sâmbătă circa 60 de protestatari care au luat parte la mai multe manifestaţii desfăşurate la Berlin împotriva restricţiilor instituite pentru combaterea epidemiei de COVID-19, potrivit ziarului Tagesspiegel, citat de Reuters. Persoanele reţinute au încălcat dispoziţiile oficiale menite să prevină răspândirea noului coronavirus şi unii dintre ei au atacat forţele de ordine, afirmă un purtător de cuvânt al poliţiei. Doi poliţişti au fost uşor răniţi. Protestele împotriva măsurilor despre care cancelarul Angela Merkel insistă că sunt necesare pentru oprirea epidemiei au devenit tot mai vocale în Germania şi manifestanţii au ieşit sâmbătă pe străzile Berlinului în al treilea weekend la rând.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Proteste în Spania față de măsurile de restricţie: Coloane de maşini şi motociclete străbat Madridul

Mii de maşini şi motociclete au strabătut sâmbătă capitala Spaniei, claxonand şi fluturând steagul Spaniei, în semn de protest împotriva măsurilor de restricţie menite să stopeze răspândirea coronavirusului. Protestul a fost organizat de VOX, partidul de extremă dreapta din Spania, potrivit Reuters. Printre cerinţele protestatarilor se numără şi demisia premierului spaniol Pedro Sanchez şi a vicepremierului Pablo Iglesias, care potrivit organizatorilor protestului nu au gestionat corect situaţia de criză produsă de pandemie şi au dus ţara la blocaje economice.
cititi mai mult pe: www.hotnews.rowww.agerpres.ro

 

Hong Kong-ul manifestează împotriva legii securităţii naţionale cu care Partidul Comunist vrea să blocheze protestele

Oraşul Hong Kong se pregăteşte pentru un nou val de manifestaţii în acest weekend, pentru că regimul comunist chinez vrea să impună o legislaţie “de securitate naţională” – care este de fapt menită să oprească protestele anti-comuniste ce, anul trecut, au degenerat într-un adevărat război urban împotriva PCC. Surse au declarat pentru Financial Times că Congresul Naţional al Poporului – aşa zisul parlament al Chinei – va redacta o nouă legislaţie menită să „îmbunătăţească” protecţiile de securitate naţională din Hong Kong prin incriminarea actelor de trădare, secesiune, răzvrătire şi subversiune.

Oficialii Partidului au descris în nenumărate rânduri protestatarii anti-comunişti din Hong Kong drept secesionişti şi trădători. Legislaţia este programată să treacă prin Congresul Naţional al Poporului săptămâna viitoare, şi a atras deja proteste în Hong Kong, vineri.Preşedintele Trump a avertizat joi că SUA va reacţiona „foarte puternic” la legislaţia menită să îngrădească libertăţile civile din centrul financiar, având în vedere că Beijing-ul s-a obligat să respecte drepturile şi sistemul de legi al oraşului sub principiul “o ţară două sisteme”.
cititi mai mult pe epochtimes-romania.com

 

Valul de căldură din Siberia şi topirea gheţii din Groenlanda, motive de îngrijorare pentru oamenii de ştiinţă

Valul de căldură din Siberia, alături de o topire timpurie a gheţii din Groenlanda, reînvie îngrijorările comunităţii ştiinţifice pe măsură ce vara se apropie în regiunea arctică, relatează agenţia AFP. Începutul sezonului de topire din Groenlanda – definit drept momentul în care acest fenomen cuprinde cel puţin 5% din calota glaciară – a fost înregistrat la data de 13 mai, potrivit Institutului Meteorologic Danez (Danmarks Meteorologiske Institut – DMI). Cu “aproape două săptămâni mai devreme”, comparativ cu data medie stabilită în urma a 40 de ani de monitorizare, după cum a explicat vineri pentru AFP Martin Stendel, cercetător în cadrul DMI.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 23 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 23 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 17.857 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.187 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1170 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, au decedat.

GCS: Încă trei persoane infectate cu noul coronavirus au murit; numărul total al deceselor 1.173

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 145 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 196 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 8.239 de persoane. Alte 54.974 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 361.566 de teste.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 3.067 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați.

Situația din România - 23 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 23 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:
Până la data de 22 mai 2020, au fost raportate 1.335.410 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 250.908 (+2.615) / 36.042 (+338) / 1.142 (+8)
Spania 233.037 (+482) / 27.940 (+52)/ 150.376 -
Italia 228.006 (+642) /32.486 (+156) / 136.720 (+2.160)
Franţa 144.163 (+318) / 28.215 (+83) / 63.986 (+10)
Germania 177.212 (+460) / 8.174 (+27) / 159.064 (+977)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 22 MAI 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

5.067.579 (+106.604)/ 332.711 (+4.807)/ 2.058.581 (+108.063)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 21 mai – 22 mai 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

 

Peste două milioane de cazuri de coronavirus în Europa; prima zi fără niciun nou caz în Croaţia şi Cipru

Peste două milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate de la începutul pandemiei COVID-19 în Europa, aproape două treimi dintre acestea fiind în Rusia, Regatul Unit, Italia şi Franţa, conform unei statistici realizate sâmbătă de France Presse. Cu 2.001.995 de cazuri recenzate oficial până sâmbătă la ora 16:00 GMT, dintre care 173.133 de decese, Europa este continentul cel mai afectat de pandemie. În întreaga lume au fost confirmate oficial 5.244.616 de cazuri, dintre care 339.011 de decese, ţara cu cele mai multe fiind SUA, cu 1.645.646 de îmbolnăviri şi 97.663 de decese.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

cititi si:
- Evenimentele Zilei de 23 mai în Istorie