Evenimentele Zilei de 21 iunie în Istorie
foto preluat de pe opi97.org
articole preluate de pe ro.wikipedia.org
21 iunie este a 172-a zi a calendarului gregorian și a 173-a zi în anii bisecți. În 21 (respectiv 20) iunie, în emisfera nordică soarele ajunge în zenit și nu mai apune la cercul polar. Această zi marchează solstițiu de vară în emisfera nordică și solstițiu de iarnă în emisfera sudică. Este ziua anului cu lumina zilei cea mai lungă în emisfera nordică, și cea mai scurtă în emisfera sudică.
Solstitiul de vara
În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. Este momentul solstițiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice, când ne bucurăm de cea mai lungă zi din an, dar şi cea mai scurtă noapte. In timpul solstitiului de vara, soarele descrie o miscare circulara, paralela cu Ecuatorul. Dupa acest moment, pana la solstitiul de iarna, de pe 21 decembrie, durata zilelei va incepe sa scada progresiv, iar a noptii sa creasca. Daca in emisfera nordica pe 21 iunie e vara si foarte cald, in emisfera sudica in aceeasi zi incepe oficial iarna.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
Sărbătorile Zilei de 21 iunie
(BOR) Sfinții Mucenici Iulian din Tars și Afrodisie
(BRU) Sf. Iulian, martir († secolul al III-lea)
(BRC) Sf. Alois de Gonzaga, călugăr
Saint Aloysius Gonzaga, S.J. (Italian: Luigi Gonzaga; March 9, 1568 – June 21, 1591) was an Italian aristocrat who became a member of the Society of Jesus. While still a student at the Roman College, he died as a result of caring for the victims of an epidemic. He was beatified in 1605, and canonized in 1726.
Ziua internaţională a sărbătorii solstiţiului
Marcată pentru prima dată în 2020, pe 21 iunie, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ziua internaţională a sărbătorii solstiţiului (“The International Day of the Celebration of the Solstice“) va fi celebrată în fiecare an la nivel mondial, pentru a informa populaţia despre evenimentele astronomice solstiţiu şi echinocţiu, ambele câte două în fiecare an, şi despre semnificaţia lor pentru numeroase religii şi culturi etnice.
Ziua internaţională a sărbătorii solstiţiului a fost proclamată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 20 iunie 2019 prin Rezoluţia A/RES/73/300. Având în vedere faptul că aceste evenimentele astronomice simbolizează în cultura umană fertilitatea pământului, sistemele de producţie agricolă şi alimentară, moştenirea culturală şi tradiţiile milenare ale umanităţii, Adunarea Generală a ONU susţine că celebrarea acestor evenimente este o îngemănare a patrimoniului cultural şi a tradiţiilor existente de secole şi va juca un rol semnificativ în consolidarea legăturilor dintre popoare pe baza respectului reciproc şi a idealuri de pace şi bună vecinătate, potrivit www.un.org/en/observances/solstice-day.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua internaţională Yoga (ONU)
Ziua internaţională Yoga este sărbătorită, în fiecare an, la 21 iunie – ziua solstiţiului de vară, scopul fiind acela de a creşte interesul la nivel global faţă de această practică străveche cu numeroase beneficii pentru sănătatea fizică, mentală şi spirituală a întregii populaţii.
Data de 21 iunie a fost declarată Ziua internaţională Yoga, la 11 decembrie 2014, în urma adoptării de către Adunarea Generală a ONU a rezoluţiei 69/131. În acelaşi an, la 27 septembrie, premierul indian Narendra Modi înainta propunerea privind instituirea acestei zile, în cadrul unui discurs susţinut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua europeană a muzicii
Ziua europeană a muzicii este marcată la 21 iunie. Celebrată în Franţa încă din 1982, ziua muzicii a devenit o sărbătoare europeană începând din anul 1985, pentru ca mai apoi să fie îmbrăţişată şi de state de pe alte continente. Cu acest prilej, sunt promovate toate genurile muzicale, dar şi variatele forme de expresivitate muzicală.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Astăzi în istorie pentru 21 iunie
Evenimentele Zilei de 21 iunie în Istorie:
- 21 iunie 1908 – 250 000 de femei au manifestat in Hyde Park, la Londra, cerand drept de vot
21 iunie 217 I.Chr. - Armata romana, condusa de Gaius Flaminius , cade într-o ambuscadă şi este învinsa de către generalul cartaginez Hannibal, in batalia de la Lacul Trasimene. Hannibal ( 247 – 183 î.Hr.), fiul lui Hamilcar Barca , a fost comandantul militar cartaginez, considerat unul dintre cei mai mari comandanți din istoria militară. Tatăl său a comandat forțele cartagineze în Primul Război Punic Hannibal este considerat unul dintre cei mai străluciți comandanți militari din istorie și unul dintre cei mai mari dușmani ai Republicii Romane.
21 iunie 533 - O flotă expediționară bizantina sub comanda generalului Belisarius, pleacă de la Constantinopol pentru a ataca vandalii din Africa.
21 iunie 1002 - S-a nascut Papa Leon al IX-lea ( d. 19 aprilie 1054), având numele laic Bruno Graf von Egisheim-Dagsburg. A fost Papa al Bisericii Universale între 12 februarie 1049 si 19 aprilie 1054. În timpul pontificatului său, s-a declanșat Marea Schisma din 1054, care a împărțit crestinismul în două mari ramuri, catolică (vestică) și ortodoxă (estică). Principalele cauze au fost disputele privind autoritatea Papei și inserarea clauzei Filioque în Crezul de la Niceea. Au existat și cauze minore, cum ar fi dispute legate de jurisdicția asupra anumitor regiuni, sau in privinta altor practici liturgice. A fost declarat sfânt de Biserica Catolică, sărbătoarea sa fiind pe 19 aprilie.
21 iunie 1040 - A decedat Fulk al III – lea, conte de Anjou (franceză: Foulques), numit si Fulk Nerra („negru”),născut aproximativ 965/970. A fost Conte de Anjou din anul 987 la 1040. A construit aproximativ 100 de castele și mănăstiri pe întreaga Vale a Loarei din Franța de astăzi si a luptat in numeroase războaie cu vecinii în Bretania, Blois, Poitou și Aquitania. A călătorit de patru ori la Ierusalim în pelerinaj. A murit la Metz la întoarcerea din ultima sa călătorie în Palestina si este îngropat în manastirea Beaulieu–lès–Loches, pe care a fondat-o in 1007.
21 iunie 1305 - A decedat Venceslaus al II-lea( în cehă Václav, n. 27 septembrie 1271), rege al Boemiei începând cu 1278 si rege al Poloniei sub numele de Venceslaus I, din anul 1300. A fost penultimul domnitor din dinastia de Přemysl.
21 iunie 1226 - S-a nascut Boleslav al V-lea cel Sfios ( în poloneză: Bolesław Wstydliwy , d.7 decembrie 1279), Duce de Sandomierz în Polonia Mică din 1232 și Mare Duce al Poloniei din 1243 până la moartea sa. A fost fiul Marelui Duce Leszek I cel Alb, care a fost asasinat în 1227. La câțiva ani după moartea lui Henric al II-lea cel Pios, în 1241 la Bătălia de la Legnica, Boleslav, cu suportul nobilimii din Polonia Mică a luptat ca Prinț de Cracovia împotriva unchiului său Conrad I de Masovia, devenind conducător în Polonia fragmentată. În 1239, s-a căsătorit cu Kinga, fiica regelui Béla al IV-lea al Ungariei. În conformitate cu cronicile medievale, căsătoria sa nu a fost niciodată consumată pentru ca sotia sa, Kinga, fiind extrem de pioasă, s-a impotrivit implinirii indatoririlor sale matrimoniale.
La început, Boleslav a încercat să o facă să se răzgândească, dar ea a obiectat astfel ca el a acceptat situația. Convingerile sale religioase i-au interzis să-și ia o amantă, prin urmare, s-a ales cu epitetul de Cast sau timid. După refuzul său de a participa la Bătălia de la Chmielnik în anul 1241, în timpul invaziei mongole din Polonia, orașul Cracovia a fost distrus, iar apoi reconstruit după ce mongolii s-au retras. În timpul domniei sale a avut loc al doilea raid tătar al Hoardei de Aur împotriva Poloniei, în 1259, atunci când au fost devastate Sandomierz și Cracovia și alte orașe au fost jefuite de către forțele invadatoare conduse de Nogai Khan.
21 iunie 1307 - Kulug Han este înscăunat ca han al mongolilor și împărat al Chinei din dinastia Yuan. A fost al șaptelea Mare Han al mongolilor, numele lui însemnand în limba mongolă”, Hanul Razboinic” . Domnia sa a durat mai puțin de patru ani si a murit subit în ziua de 27 ianuarie 1311.
21 iunie 1377 - A decedat regele Eduard al III- lea al Angliei; (n. 1312). A domnit pe tronul Angliei timp de 50 de ani, dupa regele Henric al III-lea până la George al III-lea. Nici un alt monarh englez n-a avut o domnie atât de lungă in timpul Evului Mediu. Intre realizarile importante ale domniei sale se numara inițiativa legislativă Statutul Muncitorilor din 1351 care a abordat problema lipsei forței de muncă cauzată de Ciuma Neagră și prin care s-a încercat stabilizarea salariilor și a prețurilor. Legea a fost descrisă ca fiind o încercare de „a legifera împotriva legii cererii și ofertei”, ceea ce a dus la eșecul ei.
O altă lege importantă a fost Actul de Trădare din 1351 prin care s-a ajuns la un consens cu privire la definirea acestei controversate infracțiuni. Eduard al III-lea a instituit Ordinul Jartierei pe la anul 1340. După alte surse, Ordinul Jartierei ar fi fost instituit patru ani mai târziu, în 1344.
21 iunie 1498 - Împăratul Maximillian I ordona alungarea evreilor din Nurenberg, Germania. Maximilian I, (născut 22 martie 1459, Wiener Neustadt, Austria– m.12 ianuarie 1519, Wels), arhiduce de Austria, împărat german și împărat al Sfântului Imperiu Romano- German (1493-1519), a făcut parte din familia Habsburg, dominanta în secolul al 16–lea in Europa.
21 iunie 1527 - A murit, istoricul, scriitorul si politicianul italian Niccolo Machiavelli ; (“Matraguna”, “Principele”; “Discursuri”); (n. 1469).
21 iunie 1607 - In Jamestown, este intemeiata prima parohie protestanta Episcopaliana de pe actualul teritoriu al SUA.
21 iunie 1633 - Omul de ştiinţă italian Galileo Galilei a fost găsit vinovat de către Inchiziţie de „bănuită erezie“ pentru apărarea opiniei heliocentrice copernicane, în care se crede că Pământul şi alte planete orbitează în jurul Soarelui. Desi a fost fortat sa-si renege public opinia privitoare la heliocentrism, pedepsei sale i s-a adaugat si o perioada nelimitata de arest la domiciliu.
Cu pierderea multor dintre susținătorii săi de la Roma din cauza Dialogului despre cele două sisteme principale ale lumii, lui Galileo a fost convocat în fața unui tribunal în 1633, acuzat fiind de erezie. Sentința Inchiziției a constat din trei părți esențiale:
- Galileo a fost găsit „vehement suspect de erezie”, și anume de a fi susținut opinia că Soarele stă nemișcat în centrul universului și că Pământul nu se află în centru și se mișcă, și că se poate susține și apăra părerea ca probabilă după ce a fost găsită a fi contrară Sfintei Scripturi. I s-a cerut să „abjure, blesteme și să deteste” aceste opinii.
- S-a ordonat încarcerarea sa; sentința a fost ulterior comutată în arest la domiciliu.
- Dialogul a fost interzis; și, într-o acțiune neanunțată la proces, publicarea oricărei lucrări a sa a fost interzisă, inclusiv oricare pe care ar mai fi scris-o în viitor.
Conform legendelor populare, după ce a retractat teoria sa că Pământul se mișcă în jurul Soarelui, Galileo ar fi murmurat fraza rebelă Și totuși, se mișcă!, dar nu există dovezi că el ar fi spus ceva asemănător. Prima relatare a legendei datează de la un secol după moartea sa. După o perioadă petrecută cu Ascanio Piccolomini (arhiepiscop de Siena), lui Galileo i s-a permis să se întoarcă în vila sa de la Arcetri de lângă Florența, unde și-a petrecut restul vieții în arest la domiciliu și unde la un moment dat a orbit.
Când era în arest la domiciliu, Galileo și-a dedicat timpul uneia dintre cele mai reușite lucrări ale sale, Două noi științe. Aici, el a rezumat lucrările sale efectuate cu aproximativ patruzeci de ani în urmă, despre cele două științe denumite astăzi cinematică și rezistența materialelor. Ca rezultat al acestei lucrări, Galileo este adesea intitulat „părintele fizicii moderne”.
21 iunie 1734 - In Montreal in Noua Franța (Canada de azi), un sclav cunoscut sub numele de Marie–Joseph Angélique este pedepsit cu moartea, dupa ce a fost gasit vinovat de provocarea unui incendiu care a distrus o mare parte din oras.
21 iunie 1749 - A fost fondat orasul Halifax, din provincia canadiana Nova Scotia.
21 iunie 1813 - În Războiul Peninsular (cunoscut in istoriografia spaniolă sub numele de Războiul de independență spaniol), trupele britanice, spaniole și portugheze conduse de marchizul de Wellington au învins armata franceză. Armatele franceze nu mai pot menține controlul asupra Peninsulei Iberice și sunt respinse încet spre nord, după înfrângerea decisivă de la Bătălia de la Vitoria, de pe 21 iunie.
Trupele ibero-britanice invadează Franța la sfârșitul lui 1813, asediind Bayonne și în ciuda unei rezistențe dârze, francezii sunt nevoiti să încheie armistițiul în aprilie 1814, după abdicarea impăratului Napoleon,eveniment care e marchează sfârșitul războiului din Peninsula Iberică. În Spania se restaureaza dinastia de Bourbon si absolutismul monarhic, prin regele Ferdinand al VII-lea
21 iunie 1822 - Sfarsitul epocii fanariote in Principatele Romane prin acceptarea de catre Poarta Otomana a unor domni pamanteni. In Moldova urca pe tron la 21 iunie, Ionita Sandu Sturza. In Muntenia domnul pamantean Grigore al IV-lea Ghica, (Grigore Dimitrie Ghica), a urcat pe tron la data de 30 iunie.
21 iunie 1824 - Războiul de Independență al Greciei – Forțele otomane ataca fortele patriotice grecesti din insula Psara din Marea Egee. La 4 iulie rezistența acestora s-a încheiat dupa o ultimă batalie in fortul vechi al orașului Palaiokastro. In momentul în care turcii intrat în fort, grecul Antonios Vratsanos a aruncat in aer depozitul de praf de pușcă , explozia ucigand u-i pe greci împreună cu inamicii lor. O parte a populației insulei a reușit să fugă , dar o mare parte a fost fie vânduta în sclavie, sau ucisa. Insula a ramas pustie, locuitorii supraviețuitori împrăștiindu-se prin sudul Greciei.
21 iunie 1848 - Revista „Foaie pentru minte, inima şi literatură”, a publicat in nr. 25 din 21 iunie 1848, alaturi de prima parte a Proclamatiei de la Islaz, act fundamental al Revolutiei din Tara Romaneasca si poezia „Un răsunet”, de Andrei Mureşanu. Din data de 24 ianuarie 1990, această poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al României, cunoscut sub titlul „Deşteaptă-te, române!”
21 iunie 1848 - Revoluționarii moldoveni, exilați după represaliile domnului Moldovei Mihail Sturdza, organizează la Cernăuți Comitetul revoluționar moldovean, în frunte cu Costache Negri, Alexandru Ioan Cuza, Zaharia Moldoveanu, etc, care ține o strînsă legătură cu revoluția din Valahia. Comitetul însărcinează pe Mihail Kogălniceanu să redacteze un program de revendicări sociale și politice.
21 iunie 1851 - S-a născut Daniel Carter Beard, organizatorul primei trupe de cercetaşi (boy scouts) din Statele Unite ale Americii ; ( d.11 iunie 1941).
21 iunie 1853 - Trupele rusești trec Prutul in Tarile Romane, fără a declara război Turciei. În septembrie, sultanul otoman sprijinit de Anglia și Franța adresează Rusiei un ultimatum, prin care îi cere evacuarea trupelor din Moldova și Muntenia.
Urma să se înceapă Războiul Crimeii (1853-1856) purtat de Rusia pe de o parte și Turcia, Anglia, Franța și Regatul Sardiniei, pe cealaltă parte, razboi in care Rusia este invinsa.
21 iunie 1863 - S-a nascut Max Wolf, astronom german.
Maximilian Franz Joseph Cornelius Wolf (n. 21 iunie 1863 – d. 3 octombrie 1932) a fost un astronom german, pionier în domeniul astrofotografiei. A fost șeful catedrei de Astronomie la Universitatea din Heidelberg și director al Centrului Regal de Observații Astronomice din Heidelberg. A descoperit peste 200 de asteroizi.
21 iunie 1891 - S-a nascut Hermann Scherchen, dirijor și compozitor german (d. 1966)
Hermann Scherchen (n. 21 iunie 1891, Berlin — d. 12 iunie 1966, Florența) a fost un dirijor german. S-a dedicat artei dirijorale de la vârsta de 18 ani, dobândind o faimă interanțională. În 1933 a părăsit Germania. Artist profund, autor a două tratate de artă dirijorală, Scherchen a militat pentru o artă interpretativă creatoare, pentru propagarea muzicii contemporane și pentru o activitate știițifică susținută.
21 iunie 1898 - Statele Unite anexeaza posesiunea spaniola Guam.
21 iunie 1905 - S-a nascut romancierul, dramaturgul si filosoful francez, Jean-Paul Sartre; (d. 1980).
Jean-Paul Sartre, pe numele complet Jean-Paul Charles Aymard Sartre; n. 21 iunie 1905, Paris – d. 15 aprilie 1980, Paris) a fost un filozof francez, reprezentant al existențialismului, scriitor (Premiul Nobel 1964), jurnalist și militant social. A influențat profund generația care i-a urmat, în special tineretul din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, nu doar prin filozofia și opera sa literară, ci mai ales ca intelectual angajat.
Diversele sale angajamente sociale sunt inseparabile de gândirea sa filozofică. Conceptul de libertate joaca un rol important in orice sistem filozofic, iar Jean-Paul Sartre a plasat conceptul in centrul ideilor sale si si-a socat contemporanii, spunand ca: “Omul este condamnat sa fie liber”.
21 iunie 1908 - 250 000 de femei manifesteaza in Hyde Park, la Londra, cerand drept de vot. Miscarea “sufragetelor” fusese fondata cu cinci ani mai devreme de catre militanta pentru drepturile femeilor Emeline Pankhurst si fiica sa Christabel.
Infiintata in 1876, miscarea sufragetelor a reprezentat o succesiune de actiuni de emancipare a femeilor din Anglia de la inceputul secolului al XX-lea, al caror scop a fost obtinerea drepturilor politice pentru femei, in principal a dreptului de vot.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
21 iunie (s.v.8 iunie) 1908 - Compozitorul rus Nikolai Rimski-Korsakov moare la varsta de 64 ani. Lucrarile sale “Capriccio spaniol”, Suita “Sheherazada” sau uvertura “Pastele rus”, se numara printre cele mai cunoscute dintre lucrarile sale. A condus de asemenea o importanta scoala de compozitie, avandu-i printre eleviii sai pe Glazounov si Stravinski.
21 iunie 1935 - S-a nascut scriitoarea franceza Françoise Sagan; (d. 2004).
21 iunie 1940 - Al doilea război mondial – Franța capitulează în fața Germaniei
21 iunie 1941 - Al doilea război mondial: În noaptea de 21 – 22 iunie, ora 24.00, Armata Română a declanşat operaţiunile militare pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord de sub ocupaţia sovietică.
21 iunie 1942 - În Nordul Africii, fortele germano-italiene conduse de generalul Rommel, cuceresc Tobruk.
21 iunie 1943 - Gestapoul il arestează pe conducatorul Consiliului national al Rezistentei din Franta ocupata, Jean Moulin, la Caluire-et-Cuire in apropiere de Lyon. Seful Gestapoului Lyonez, Klaus Barbie, il transfera la Paris, unde va fi torturat . A murit la data de 8 iulie 1943 in trenul care il ducea in Germania. In 1964 ramasitele sale au fost ingropate la Panthéon.
21 iunie 1945 - Sfarșitul Bătăliei pentru Okinawa. Bătălia pentru insula Okinawa din arhipelagul Ryukyu (in sudul Japoniei) a fost cel mai mare asalt amfibiu din timpul campaniei militare americane din Pacifiic impotriva Japoniei, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.
21 iunie 1953 - S-a născut Benazir Bhutto, politician pakistanez, prima femeie aleasa democratic in fruntea unei tari musulmane. (d. 2007)
Benazir Bhutto (n. 21 iunie 1953, Karachi, provincia Sindh, Pakistan — d. 27 decembrie 2007, Rawalpindi, provincia Punjab) a fost din 1988 până în 1990 și din 1993 până în 1996 prim-ministru al Pakistanului. După ce s-a reîntors din exil în octombrie 2007, a devenit liderul opoziției politice. Pe 27 decembrie 2007 a devenit victima unui atentat sinucigaș cu bombă în cursul unei manifestații electorale. A fost prima femeie care a deținut funcția de premier într-un stat musulman.
21 iunie 1963 - Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini este ales Papa Paul al VI-lea de către Colegiul Cardinalilor.
Papa Paul al VI-lea, născut Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini, (n. 26 septembrie 1897, Concesio, Lombardia, Italia – d. 6 august 1978, Vatican) a fost Papă între 1963 și 1978. Va fi beatificat la Roma, la 19 octombrie 2014.
21 iunie 1964 - François Duvalier, supranumit ”Papa Doc”, presedintele Republicii Haiti , se autoproclama presedinte pe viata al acestei tari. Inaintea sa, incepand cu anul 1804, 24 de sefi de stat ai acestei tari fusesera rasturnati prin lovituri de stat sau asasinati. A instaurat cu sprijinul sangeroaselor militii ”tontons macoutes”, un regim de persecutii impotriva metisilor si a crestinilor. Dupa moartea lui in 1971, i-a succedat la conducere fiul sau Jean-Claude Duvalier, supranumit “Bébé Doc”. In 1986, ample miscari populare pun capat dictaturii familiei Duvalier.
21 iunie 1965 - Trupa „The Byrds” lansează albumul Mr. Tambourine Man
21 iunie 1977 - Elvis Presley susţine ultimul său concert în Rapid City, Dakota de Sud.
21 iunie 1982 - Printesa Diana a Marii Britanii, sotia printului Charles mostenitorul tronului acestei tari, il naste pe printul William.
21 iunie 1986 - S-a născut Lana Del Rey, cântăreață americană.
Elizabeth Woolridge Grant (n. 21 iunie 1985), cunoscută după numele de scenă Lana Del Rey, este o cântăreață și compozitoare americană. Lana Del Rey a început a compune piese la vârsta de 18 ani și a semnat primul său contract cu 5 Points Records în 2007, lansându-și primul album digital Lana Del Ray în ianuarie 2010. Discul nu s-a bucurat de succes, însă Lana avea să câștige notorietate un an mai târziu mulțumită piesei „Video Games”.
Bucurându-se de susținerea publicațiilor online din întreaga lume, Del Rey a obținut în octombrie 2011 un contract de management cu casa de discuri Interscope Records, care s-a angajat să distribuie cel de-al doilea album de studio al artistei – Born to Die (lansat pe 30 ianuarie 2012). În 2014, Lana Del Rey a lansat cel de-al treilea album, intitulat Ultraviolence. La finalul lunii decembrie a lansat melodia Big Eyes, ce aparține coloanei sonore a filmului omonim regizat de Tim Burton, Big Eyes.
21 iunie 1988 - A murit istoricul şi criticul literar roman, George Ivaşcu; (n. 1911).
21 iunie 1990 - Checkpoint Charlie, unul din simbolurile divizarii Germaniei si ale razboiului rece, a fost demolat. Era un punct de trecere intre Berlinul de Vest ocupat de aliatii occidentali si Berlinul ocupat de sovietici.
21 iunie 2007 - Filmul Citizen Kane, realizat de Orson Welles in 1941, a fost desemnat de Institutul american al filmului drept cel mai bun film american al tuturor timpurilor . Pe locul II a fost clasat filmul The Godfather ( Nasul), de Francis Ford Coppola, in timp ce filmul Casablanca, avandu-i ca vedete pe Humphrey Bogart si Ingrid Bergman, s-a clasat pe locul III.
21 iunie 2009 - Provincia daneza Groenlanda îşi asumă autoguvernarea. Danemarca i-a cedat competentele in 32 de domenii,intre care cel al politiei si justitiei. Moneda, politica externa si apararea au ramas sub control danez. Groenlanda este condusă de către monarhul Danemarcei , actualmente regina Margareta a II-a. Guvernul danez, condus de regină, numește un Rigsombudsmand (“Înalt comisar”), care reprezintă guvernul și monarhia daneza.
Groenlanda are un parlament compus din 31 de membri, numiți în urma alegerilor generale. Șeful de guvern este primul-ministru, care este de obicei liderul partidului majoritar din Parlament. Groenlanda nu este parte a Uniunii Europene, ea părăsind aceasta organizatie in 1985, deși Danemarca este stat membru al UE.
21 iunie 2020 - La Ordinea Zilei
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com