Matroana din Tesalonic (secolul al III-lea)

Sf. Mc. Matrona din Tesalonic - foto preluat de pe ziarullumina.ro

foto preluat de pe ziarullumina.ro
articol preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

 

Sf. Mc. Matroana din Tesalonic

Sfânta muceniță Matroana din Tesalonic (sau Matrona din Tesalonic, gr. Ἡ Ὁσία Ματρώνα ἡ Ὁμολογήτρια ἡ ἐν Θεσσαλονίκῃ) este o creștină care a murit mucenicește pentru Hristos la sfârșitul secolului al III-lea în Tesalonic (Grecia). Prăznuirea ei în Biserica Ortodoxă se face la 27 martie.

 

Viaţa

Sfânta muceniță Matroana era slujitoare (sclavă, probabil) la o femeie de neam evreu, care se numea Pautila (sau Pavtila sau Pantilla) și era soția unuia din generalii garnizoanei din Tesalonic (Grecia).

Matroana era creștină și se închina în taină, ca să nu fie suspectată de stăpâna ei, într-o epocă în care creștinii erau persecutați. Și trebuind să însoțească pe stăpâna ei până la sinagogă, sfânta Matroana nu intra înăuntru, ci se întorcea întotdeauna la biserica creștinilor.

Când stăpâna ei a prins de veste despre aceasta, a pus de a bătut-o crunt și a aruncat-o timp de patru zile într-o închisoare, unde sfânta a rămas fără nici o legătură cu cei din afară. După aceasta a fost scoasă afară și biciuită, tot trupul umplându-i-se de răni de pe urma bătăii.

Fiind din nou aruncată în închisoare și ținută aici timp de mai multă vreme și-a dat sufletul lui Dumnezeu.

Se spune că Pautilla, în timp ce arunca trupul neînsuflețit al sfintei de pe zidurile înalte ale închisorii, și-a primit răsplata meritată, căci a căzut și ea de pe zid jos, în vasul care curgea mustul care se călca cu picioarele în lin și acolo sfârșindu-și viața și-a dat duhul. Iar cinstitele moaște ale sfintei Matroana, fiind adunate de credincioși, au fost îngropate cu multă cinste.

Pe la începutul secolului al IV-lea, aflând de mulțimea minunilor care se făceau la mormântul sfintei mucenițe Matroana, episcopul Alexandru al Tesalonicului a adus sfintele moaște ale muceniței în cetate și a zidit peste ele o biserică închinată sfintei Matroane.

 

Elemente istorice

Conform dovezilor arheologice și a surselor scrise antice, mănăstirea sfintei Matroana este una dintre cele trei cele mai vechi mănăstiri din Tesalonic. Potrivit informațiilor de care dispun istoricii, până la începutul iconoclasmului (726) există referiri la o „mănăstire a Sfintei Matroana, situată în afara zidurilor Tesalonicului, cu fortificații puternice”. Această mănăstire a existat pe la sfârșitul secolului al VI-lea și începutul secolului al VII-lea.

De asemenea, „Cartea Minunilor Sfântului Dimitrie” menționează o biserică cu hramul Sf. Matroana. Această biserică, care se afla în apropiere de Via Egnatia din Tesalonic, este menționată și de către Arhiepiscopul de Tesalonic, Alexandru.

În relatarea faptelor sfintei Matroana el spune: “Άθλησις της Αγίας Μάρτυρος Ματρώνης εκ πόλεως Θεσσαλονίκης. Αυτή θεράπαινα υπήρξε Παντίλλης τινός Ιουδαίας, γυναικός στρατοπεδάρχου εν τη Θεσσαλονικέων πόλει” („Minunea Sfintei Mucenice Matroana din Tesalonic. A vindecat o evreică pe nume Pantilla, soția unui comandant de garnizoană din cetatea Tesalonic”).

 

Imnografie

Tropar (glas 4)

Mielușeaua Ta, Iisuse, Matroana, strigă cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc cu Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci ca o jertfă fără prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condac (Glas 8)

Biserica ta cea preacinstită, ca pe o tămăduire sufletească aflând-o credincioșii, cu mare glas strigăm ție: fecioară muceniță Matroana, cea cu nume mare, roagă neîncetat pe Hristos Dumnezeu, pentru noi toți.

 

cititi mai mult despre Sf. Mc. Matrona din Tesalonic si pe doxologia.ro