Evenimentele Zilei de 11 decembrie în Istorie: 11 decembrie 1946 – UNICEF; 11 decembrie 1997 – Protocolul de la Kyoto

1946 - General Assembly adopts its first rezolution (UN Photo?Marcel Bolomey) - foto preluat de pe research.un.org

1946 – General Assembly adopts its first rezolution (UN Photo?Marcel Bolomey)

foto preluat de pe research.un.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com

 

11 decembrie este a 345-a zi a calendarului gregorian și a 346-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 11 decembrie

(BOR) Sfintii Cuviosi Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou

Cuviosul și purtătorul de Dumnezeu, Părintele nostru Daniil Stâlpnicul (din grecescul „stylos”) a fost un pustnic care a trăit timp de treizeci și trei de ani pe un stâlp de lângă orașul Constantinopol. Sf. Daniil a fost ucenic al Sf. Simeon Stâlpnicul și a urmat exemplul acestuia după moartea sa. A fost consilier al împăraților romani Leon I, Zenon și Basilicus. Sf. Daniil este prăznuit la data de 11 decembrie - foto: doxologia.ro

Daniil Stâlpnicul – foto: doxologia.ro

Cuviosul și purtătorul de Dumnezeu, Părintele nostru Daniil Stâlpnicul (din grecescul „stylos”) a fost un pustnic care a trăit timp de treizeci și trei de ani pe un stâlp de lângă orașul Constantinopol. Sf. Daniil a fost ucenic al Sf. Simeon Stâlpnicul și a urmat exemplul acestuia după moartea sa. A fost consilier al împăraților romani Leon I, Zenon și Basilicus.

 

(BRU) Sf. Daniel Stilitul, cuvios († secolul al V-lea)

 

(BRC) Sf. Damasus I, papă

Damasus I (n. 305 Spania - d. 384), papă al Romei între anii 366-384. Este sărbătorit ca sfânt pe †11 decembrie în Calendarul Latin  foto: ro.wikipedia.org

Damasus I (n. 305 Spania – d. 384), papă al Romei între anii 366-384. Este sărbătorit ca sfânt pe †11 decembrie în Calendarul Latin
foto: ro.wikipedia.org

Papa Damasus I a dovedit prin fapte că a meritat să fie ales. Mai întâi a început opera de refacere a unității și de revenire la puritatea credinței, depunând pe toți episcopii simpatizanți ai arianismului, fără a lua în seamă amenințările și preferințele împăraților; el a formulat principiul conform căruia semnul de recunoaștere a unui catolic și a unui episcop legitim este comuniunea cu Episcopul Romei.

Timpul pontificatului său este caracterizat printr-o adevărată explozie de sărbători, formule de rugăciuni, îmbogățire a ritualului, serii de predici solemne și de cateheză metodică, activități ce au alimentat din belșug viața creștină. Papa Damas I i-a cerut Sfântului Ieronim, care i-a devenit secretar, să revizuiască traducerea veche a Sfintei Scripturi.

Sf. Ieronim, pentru a realiza această traducere, a călătorit la Bethleem, unde s-a documentat comparând versiunile din limbile ebraică și aramaică ale Vechiului Testament dar și o traducere în limba greacă – Septuaginta și Noul Testament (versiunea în limba greacă), apoi a redactat traducerea lor în limba latină dând creștinității Biblia Vulgata.

Pagina de titlu a ediţiei din anul 1590 - foto: ro.wikipedia.org

Pagina de titlu a ediţiei din anul 1590 – foto: ro.wikipedia.org

Biblia Vulgata era acum varianta oficială a Sfintei Scripturi în Biserica Occidentală, deși a durat un timp, până toate bisericile latine au acceptat-o. Obligarea acceptării acestei versiuni Sf. Scripturi a avut ca efect impunerea limbii latine ca limbă liturgică, lucru ce a sporit și mai mult supremația Bisericii de la Roma, care a devenit centrul educației creșine.

Papa Damas I a fos un arheolog activ, s-a îngrijit să caute și să deschidă catacombele, să le consolideze sau să le refacă, marcându-le cu inscripții funerare demne de cei înmormântați. Fără măsurile luate de Papa Damas, multe dintre comorile subterane ale Romei astăzi nu ar mai fi. Sfântul Ieronim afirmă că Papa Damas I a murit la vârsta de aproape optzeci de ani.

A fost înmormântat în mormântul pe care singur și l-a pregătit, într-un loc mai departe de criptele martirilor, ca o dovadă a adorării acordate martirilor așa cum precizează în epitaful său din cripta Papilor din catacombele Sfântului Calist: “Aici, eu, Damas, aș dori să fie înmormântate rămășițele mele, dar îmi este teamă să nu tulbur osemintele sfinte ale martirilor“. Mai târziu, rămășițele sale pământești au fost deshumate și duse în biserica San Lorenzo in Damaso.

 

Ziua internaţională a munţilor

Ziua internaţională a munţilor, celebrată la 11 decembrie, a fost proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 57/245 şi urmăreşte să încurajeze comunitatea internaţională de a organiza evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanţa dezvoltării durabile a zonei montane.

Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului internaţional al munţilor desfăşurat în 2002. Iniţiativa a condus la crearea de comitete naţionale şi alianţe, cu scopul declarat al creării Parteneriatului internaţional pentru punerea în valoare a regiunilor montane.

Acoperind aproximativ 22% din suprafaţa Pământului, munţii joacă un rol important în direcţia spre o creştere economică sustenabilă. Munţii nu doar furnizează mijloace de subzistenţă şi asigură un trai decent pentru milioanele de oameni din întreaga lume care trăiesc la munte, dar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogăţii naturale.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 11 decembrie

 

11 decembrie 220 - Incepe perioada cunoscuta in istoria chineza sub numele “Epoca celor trei regate”, imparatul Xian din dinastia Han este fortat sa abdice de fortele conduse de Cao Pi, fondatorul regatului Wei, la nord de Fluviul Galben. Epoca celor trei regate a fost precedata de patru decenii de lupte interne care au dezagregat progresiv imperiul Han intre mai multi seniori rivali.

 

11 decembrie 361 - Iulian Apostatul intră în Constantinopol ca împărat unic al Imperiului Roman.

Flavius Claudius Iulianus (331 – 26 iunie 363) împărat roman care a domnit între 361 - 363, ultimul împărat roman păgân  foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Flavius Claudius Iulianus
foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Flavius Claudius Iulianus (331 – 26 iunie 363) a domnit între anii 361 – 363 si a fost ultimul împărat roman păgân. S-a născut la Constantinopol ca fiu al lui Iulius Constantinus (fratele vitreg, asasinat în 337, al lui Constantin cel Mare). A abandonat religia creștină în 351 în favoarea unui monoteism neoplatonician.

La 6 noiembrie 355 este desemnat de împăratul Constantin II caesar al provinciilor din Occident. Trupele din Occident l-au proclamat împărat in februarie 360 la Luteția (astăzi, Paris). După moartea lui Constantin II, (la 3 noiembrie 361), Iulian este recunoscut ca unic împărat al imperiului și vine la Constantinopol.

Scurta lui domnie stă sub semnul persecutiilor anticreștine și a încercărilor de reînviere a vechilor culte păgâne, a obiceiurilor și moravurilor străbune. Adoptă edicte anticreștine, care-i aduc cognomenul de Apostatul.

 

11 decembrie 384 - A decedat Papa Damasus I ( n.cca.305) . A fost conducatorul Bisericii Romei din octombrie 366 până la moartea sa.

Damasus I (n. 305 Spania - d. 384), papă al Romei între anii 366-384. Este sărbătorit ca sfânt pe †11 decembrie în Calendarul Latin  foto: ro.wikipedia.org

Damasus I (n. 305 Spania – d. 384), papă al Romei între anii 366-384. Este sărbătorit ca sfânt pe †11 decembrie în Calendarul Latin
foto: ro.wikipedia.org

Viața lui a coincis cu reunirea sub imparatul Constantin cel Mare a Imperiului Roman de Rasarit cu cel de Apus si cu legalizarea crestinismului in imperiu si cu adoptarea acestuia ca religie oficiala in Imperiul Roman in anul 380.

 

11 decembrie 861 - A decedat califul abbasid Al-Mutawakkil ALA Allāh Jafar ibn al-Mutasim (n.martie 822) , care a domnit în Samarra de la 847 până la 861. Este cunoscut pentru ca a pus capăt Inchiziției ( “Mihna” – “calvar”), instituita de predecesorii săi in incercarea de a impune o singura versiune a Islamului.

 

11 decembrie 969 - Imparatul bizantin Nichifor al II-lea Phokas (n.cca. 912), este asasinat de soţia sa Theofano şi iubitul acesteia care va ajunge împăratul Ioan Tzimiskes I.

 

11 decembrie 1241 - A murit hanul mongol Ogodai, al treilea fiu al lui Genghiz Han. A fost al doilea han suprem al mongolilor de la 1227 pana in anul mortii sale. In timpul domniei lui are loc din 1237, cucerirea stepelor rusești de către armata mongola condusa de Batu-han, nepotul său și crearea Hoardei de Aur .

 

11 decembrie 1282 - A decedat imparatul bizantin Mihail al VIII-lea Paleologul; (n. 1225). A domnit intre anii 1259-1282 si a fost fondatorul dinastiei Paleologilor care au condus Imperiul Bizantin până la caderea Constantinopoluluiîn 1453. La 25 iulie 1261, trupele sale conduse de generalul Alexios Stratigopoulos au recucerit Constantinopolul lichidand Imperiul latin si restaurand imperiul Bizantin. S-a încoronat imparat in ziua de 15 august a aceluiasi an.

 

11 decembrie 1475 - S-a nascut papa Leon al X-lea ; (d. 1 decembrie 1521).

Papa Leon al X-lea (11 Decembrie 1475 - 1 Decembrie 1521), născut cu numele de Giovanni di Lorenzo de' Medici, a fost capul Bisericii Catolice din 9 martie 1513 până la moartea sa în 1521 - foto: ro.wikipedia.org

Papa Leon al X-lea (11 Decembrie 1475 – 1 Decembrie 1521), născut cu numele de Giovanni di Lorenzo de’ Medici, a fost capul Bisericii Catolice din 9 martie 1513 până la moartea sa în 1521 – foto: ro.wikipedia.org

Născut cu numele de Giovanni di Lorenzo de’ Medici, a fost capul Bisericii Catolice din 9 martie 1513 până la moartea sa în 1521. Era al de-al doilea fiu al lui Lorenzo de Medici i, conducătorul Republicii Florentine, acesta a fost ridicat la rangul de cardinal în anul 1489.

In timpul pontificatului sau a urmarit trei obiective principale pacea creștinătății, cruciada împotriva turcilor și reforma bisericii, care ar fi putut fi asigurată numai prin consens general în rândul puterilor europene.

Realizările sale cele mai importante au fost abolirea Sanctiunii pragmatice (9 decembrie 1516) și confirmarea înțelegerii dintre Leon și Francisc I, care a reglementat relațiile dintre Biserica franceză și Sfantul Scaun , până la Revolutia Franceza.

 

11 decembrie 1686 - A murit Ludovic al II-lea de Bourbon, le Grand Condé (n. 1621)

Ludovic al II-lea de Bourbon, Prinț de Condé (8 septembrie 1621 - 11 noiembrie 1686), general francez și cel mai cunoscut reprezentant al Casei de Condé ramură a Casei de Bourbon - foto (Ludovic, portret de Justus van Egmont): ro.wikipedia.org

Ludovic al II-lea de Bourbon, Prinț de Condé (8 septembrie 1621 – 11 noiembrie 1686), general francez și cel mai cunoscut reprezentant al Casei de Condé ramură a Casei de Bourbon – foto (Ludovic, portret de Justus van Egmont): ro.wikipedia.org

Înainte de moartea tatălui său în 1646, a fost Duce de Enghien. Pentru meritele sale militare a fost denumit Marele Condé (Le Grand Condé).

 

11 decembrie 1781 - S-a nascut David Brewster, fizician scoţian, descoperitorul caleidoscopului; (d. 10.02.1868).

Sir David Brewster (n. 11 decembrie 1781 Jedburgh, Scoția — d. 10 februarie 1868 în Allerly, Melrose), fizician scoțian cunoscut pentru studiile sale în domeniul reflexiei, polarizării și difracției luminii  foto: ro.wikipedia.org

Sir David Brewster (n. 11 decembrie 1781 Jedburgh, Scoția — d. 10 februarie 1868 în Allerly, Melrose), fizician scoțian cunoscut pentru studiile sale în domeniul reflexiei, polarizării și difracției luminii
foto: ro.wikipedia.org

Ca aplicație practică a cercetărilor sale, a inventat caleidoscopul și a perfecționat stereoscopul. În 1815 devine membru al Royal Society, an în care primește Medalia Copley. În 1818 i se decernează Medalia Rumford, iar în 1830 primește Royal Medal. În 1832 i se acordă titlul de cavaler. În anul 1849 îi succede lui Berzelius la conducerea Institutului Francez. Brewster a adus contribuții importante și în domeniul mineralogiei.

 

11 decembrie 1792 - S-a născut preotul catolic si compozitorul austriac Joseph Mohr, autor al versurilor celebrului colind de Craciun “Stille Nacht, heillige Nacht” (noapte linistita,dulce noapte); (m. 4 decembrie 1848).

Joseph Mohr, sometimes spelt Josef (December 11, 1792 – December 4, 1848) was an Austrian Roman Catholic priest and writer, who wrote the words to the Christmas carol "Silent Night"  foto: silent-night-museum.org

Joseph Mohr, sometimes spelt Josef (December 11, 1792 – December 4, 1848) was an Austrian Roman Catholic priest and writer, who wrote the words to the Christmas carol “Silent Night”
foto: silent-night-museum.org

 

11 decembrie 1803 - S-a născut Hector Louis Berlioz, compozitor şi dirijor şi teoretician muzical (simfonia “Romeo şi Julieta”, „Simfonia fantastică”); (m. 8 martie 1869).

Louis Hector Berlioz (n. 11 decembrie 1803, La Côte-Saint-André, Isère, Franța — d. 8 martie 1869, Paris), compozitor, scriitor și critic francez - foto: ro.wikipedia.org

Louis Hector Berlioz (n. 11 decembrie 1803, La Côte-Saint-André, Isère, Franța — d. 8 martie 1869, Paris), compozitor, scriitor și critic francez – foto: ro.wikipedia.org

A avut o contribuție importantă în conturarea romantismului francez. Contribuția lui constă în promovarea unei noi estetici muzicale, care presupune existența unor mijloace expresive.

Dezvoltarea orchestrei simfonice vine în întâmpinarea gustului pentru grandios al lui Berlioz, relevat prin 4 tipuri procedurale: forța sonoră, exploatarea efectelor timbrale, divizarea partidei instrumentale și mărirea numărului de instrumente (împreună cu preocuparea pentru stereofonie).

Hector Berlioz a fost și autorul „Tratatului de instrumentație”, care prezintă preocuparea romanticilor pentru timbrul instrumentelor, ca mijloc de exprimare nuanțată a sensibilităților. Berlioz inaugurează seria dirijorilor cu baghetă din secolul XIX.

Din punct de vedere compozițional, el creează lucrări instrumentale cu un program declarat și explicat, sau numai direcționat de titluri, cu forme noi, care evoluează dinspre simfonie către operă.

 

11 decembrie 1810 - S-a născut Alfred de Musset, poet, prozator şi dramaturg francez, unul dintre primii reprezentanti ai romantismului in literatura franceza (ciclul poemelor lirice “Nopţile” şi “Amintiri”; (m. 2 mai 1857).

Alfred de Musset (n. 11 decembrie 1810 în Paris - d. 2 mai 1857 în Paris), scriitor și dramaturg francez recunoscut ca unul dintre reprezentanții marcanți ai romantismului în această țară  foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Alfred de Musset (n. 11 decembrie 1810 în Paris – d. 2 mai 1857 în Paris), scriitor și dramaturg francez recunoscut ca unul dintre reprezentanții marcanți ai romantismului în această țară
foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Scrierile sale au ca temă predilectă meditația asupra condiției creației artistice și aversiunea față de mediocritatea burgheziei. În special în poezie, a ilustrat predispoziții sufletești contradictorii, capriciile sentimentului erotic în aspirația spre fericire, înclinația romantică a răului veacului (mal du siècle) și dialogul dintre poet și muze.

A rămas cunoscut și pentru relațiile sale afective cu scriitoarele George Sand și Louise Colet. Romanului său autobiografic „Confesiunea unui copil al secolului” („La Confession d’un enfant du siècle”), George Sand îi replică prin romanului epistolar „Ea și el” („Elle et Lui”).

O jumătate de an mai târziu, Paul de Musset simte nevoia să îi ia apărarea fratelui vizat nu altfel decât prin romanul „El și ea” („Lui et Elle”). Ecourile acestor relații de famile ajunse publice vor fi sintetizate de Louise Colet prin romanul „Ei” („Lui”).

 

11 decembrie 1816 - Indiana a devenit cel de-al 19-lea stat al SUA.

 

11 decembrie 1835 - S-a jucat pe scena “Teatrului Momulo” din București primul vodevil românesc – “Triumful amorului”, în adaptarea muzicală a lui Ioan Andrei Wachmann. Vodevil (din fr. vaudeville) e o comedie ușoară a cărei intrigă, bogată în răsturnări, se bazează în general pe qui pro quo-uri (“unul luat drept altul” = confuzie).

O caracteristică a vodevilului este aceea că are întotdeauna un final fericit. În 1835, spectatorii teatrului „Momulo” din București au fost martorii primului vodevil românesc, „Triumful Amorului”. Adaptarea muzicală a spectacolului a aparținut celebrului compozitor Ioan Andrei Wachmann.

 

11 decembrie 1843 - S-a născut savantul Robert Koch, medicul care a descoperit bacilul tuberculozei, laureat al Premiului Nobel în 1905; (m. 27 mai 1910).

Robert Koch (n. 11 decembrie 1843, Clausthal, Saxonia Inferioară – d. 27 mai 1910, Baden-Baden), bacteriolog german  foto: en.wikipedia.org

Robert Koch (n. 11 decembrie 1843, Clausthal, Saxonia Inferioară – d. 27 mai 1910, Baden-Baden), bacteriolog german
foto: en.wikipedia.org

Koch a stabilit cauza bacterială a mai multor boli infecțioase și a descoperit microorganismele care cauzează antraxul (1876), infectarea rănilor (1878), tuberculoza (1882), conjunctivita (1883), holera (1884) și alte boli. A fost profesor la Universitatea din Berlin din 1885 până în 1891 și șef al Institutului de Boli Infecțioase (pe care l-a fondat tot el), din 1891 până în 1904.

Robert Koch (n. 11 decembrie 1843, Clausthal, Saxonia Inferioară – d. 27 mai 1910, Baden-Baden), bacteriolog german  foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Robert Koch (n. 11 decembrie 1843, Clausthal, Saxonia Inferioară – d. 27 mai 1910, Baden-Baden), bacteriolog german
foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

În cursul cercetărilor sale bacteriologice pentru guvernul german și pentru cel englez, a călătorit în Africa de Sud, India, Egipt și în alte țări. Cu această ocazie, el a făcut studii valoroase cu privire la boala somnului, malarie, ciuma bubonică, lepra și alte boli. Pentru contribuțiile lui la studiul infecției tuberculoase, Koch a primit în 1905 Premiul Nobel pentru Fiziologie/Medicină.

 

11 decembrie 1861 - A fost rostită Proclamaţia domnitorului Alexandru Ioan I Cuza privind îndeplinirea unirii şi înfiinţarea naţiunii române. Ca urmare, s-a trecut la unificarea guvernelor si a Camerelor celor doua Principate. La 22 ianuarie 1862 s-a format primul guvern unic al Principatelor Unite, condus de Barbu Catargiu; Parlamentul unic isi va deschide lucrarile la 24 ianuarie 1862, in care Al. I. Cuza proclama Unirea definitiva a Principatelor iar orasul Bucuresti devenea capitala acestora. Comisia Centrala de la Focsani isi va inceta activitatea.

Proclamaţia de la Iaşi a domnitorului Alexandru Ioan I Cuza către naţiune, din 11 decembrie 1861, aduce oficial la cunoştinţă că:

„Unirea este îndeplinită.
Naţionalitatea Română este întemeiată.
Acest fapt măreţ, dorit la generaţiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldură de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă, de Puterile garante şi s-a înscris în datinile Naţiunilor.
Dumnezeul părinţilor noştri a fost cu ţara, a fost cu noi. El a întărit silinţele noastre prin înţelepciunea poporului şi a condus Naţiunea către un falnic viitor.
În zilele de 5 şi 24 Ianuarie aţi depus toată a voastră încredere în Alesul naţiei, aţi întrunit speranţele voastre într-un singur Domn.
Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie.
Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări.
Să trăiască România!”
Iaşi, la 11 decembrie 1861.

Alexandru Ioan I

Dimitrie Ghica, preşedintele Consiliului de Miniştri din Valahia şi ministru Dinăuntru
Apostol Arsachi, ministrul Trebilor din Afară.
Alexandru Plagino, ministrul de Finanţe.
Ioan Gr. Ghica, ministrul de război.
Gheorghe Văleanu, ministrul Controlului.
Scarlat Fălcoianu, ministrul Justiţiei.
Alexandru C. Moruzi, preşedintele Consiliului de Miniştri din Moldova şi ministru al Finanţelor.
Ioan N. Cantacuzino, ministru de Interne şi ad-interim la Justiţie.
Alexandru A. Cantacuzino, ministrul Cultelor şi Instrucţiei Publice.
Leon Ghica, ministrul Trebilor din Afară.
Constantin N. Şuţu, ministrul Lucrărilor Publice.

11 decembrie 1861 - Se desfiinţează taxele de export pentru produsele Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei. Criza economica era puternica: granele se vindeau greu, intre altele si din cauza taxei de export; importul intrecuse in 1858 exportul; lipsa de numerar era acuta, iar creditul se redusese considerabil. S-a incercat un imprumut in stainatate, care nu a putut fi realizat atunci si se va obtine abia in 1864.

 

11 decembrie 1876 - A avut loc la Constantinopol, Conferinţa reprezentanţilor puterilor europene, cu scopul de a determina Poarta otomană să acorde unele libertăţi popoarelor supuse. Poarta proclamă la 11 decembrie o Constituţie în care România era desemnată “provincie privilegiată” a Imperiului otoman.

 

11 decembrie 1882 - S-a născut savantul Max Born, fizician, laureat al Premiului Nobel pentru fizică pe anul 1954; a adus contribuţii importante în mecanica cuantică; (m. 5 ianuarie 1970).

Max Born (n. 11 decembrie 1882 în Breslau — d. 5 ianuarie 1970 în Göttingen), matematician și fizician evreu german, convertit la luteranism  foto: ro.wikipedia.org

Max Born (n. 11 decembrie 1882 în Breslau — d. 5 ianuarie 1970 în Göttingen), matematician și fizician evreu german, convertit la luteranism
foto: ro.wikipedia.org

Born a fost profesor universitar la Göttingen, Edinburgh (1933 – 1953) și Berlin (din 1953), unul dintre creatorii mecanicii cuantice, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1954 împreună cu Walther Bothe. Born a propus interpretarea standard a pătratului funcției de undă ca densitate de probabilitate.

În ianuarie 1933 a fost obligat să emigreze în Marea Britanie. Born a formulat un model cantitativ despre interacția ion-solvent și solvatare. De asemenea, ca rezultat al unui dialog cu Fritz Haber, a formulat ciclul termochimic Haber – Born.

 

11 decembrie 1901 - A fost trimis primul semnal radio transatlantic de către italianul Guglielmo Marconi, de la Poldhu din Cornwall, fiind recepționat de Persy Wright Paget, la St. John, din Newfoundland.

Guglielmo Marconi (n. 25 aprilie 1874 la Bologna - d. 20 iulie 1937 la Roma) inginer și fizician italian, inventatorul telegrafiei fără fir și a antenei de emisie legate la pământ, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1909 împreună cu Karl Ferdinand Braun, pentru contribuțiile lor în dezvoltarea telegrafiei fără fir) - foto - en.wikipedia.org

Guglielmo Marconi (n. 25 aprilie 1874 la Bologna – d. 20 iulie 1937 la Roma) inginer și fizician italian, inventatorul telegrafiei fără fir și a antenei de emisie legate la pământ, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1909 împreună cu Karl Ferdinand Braun, pentru contribuțiile lor în dezvoltarea telegrafiei fără fir) – foto – en.wikipedia.org

 

11 decembrie 1911 - S-a născut Nagub Mahfouz, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1988, primul scriitor de naţionalitate arabă laureat al acestui premiu.

Naghib Mahfuz (n. 11 decembrie 1911 - d. 30 august 2006) romancier egiptean, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1988 și autor al "Trilogiei din Cairo"  foto: ro.wikipedia.org

Naghib Mahfuz (n. 11 decembrie 1911 – d. 30 august 2006) romancier egiptean, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1988 și autor al “Trilogiei din Cairo”
foto: ro.wikipedia.org

Acordarea acestei distincţii a fost contestată de către arabi, care l-au acuzat de tratarea exclusivistă a problemelor Egiptului; la 14 octombrie 1994, scriitorul a fost ţinta unui atentat al fundamentaliştilor islamici, căruia i-a supravieţuit cu greu; (d.30.08.2006).

 

11 decembrie 1913 - A încetat din viaţă juristul, publicistul și colecţionarul de artă, Ion Kalinderu, fost preşedinte al Academiei Române; (n. 28 decembrie 1840).

 

11 decembrie1913 - S-a născut actorul Jean Marais (pe numele adevărat Jean Marais-Villain), vedetă a cinematografului francez (filmele “Nopţi albe”, seria “Fantomas”, “Şapte băieţi şi-o ştrengăriţă”); (m. 8 noiembrie 1998).

Jean Marais, numele la naștere Jean-Alfred Villain-Marais (n. 11 decembrie 1913, Cherbourg-Octeville - d. 8 noiembrie 1998, Cannes, Alpes-Maritimes), actor, ceramist, pictor și sculptor francez  foto: quotesgram.com

Jean Marais, numele la naștere Jean-Alfred Villain-Marais (n. 11 decembrie 1913, Cherbourg-Octeville – d. 8 noiembrie 1998, Cannes, Alpes-Maritimes), actor, ceramist, pictor și sculptor francez
foto: quotesgram.com

În afara prezenței sale filmice de calitate, Jean Marais a fost de asemenea un remarcabil actor de scenă cunoscut datorită prezenței sale pe scenele cunoscutelor Théâtre de Paris, Théâtre de l’Atelie și Comédie Francaise, printre altele. Marais a primit numeroase premii internaționale și recunoașteri pentru contribuția sa la arta filmului, incluzând Legiunea de onoare decernată în 1996.

Marais și-a petrecut ultimii ani ai vieții sale în casa sa din Vallaruis, din sudul Franței, unde a practicat pictura, ceramica și sculptura, fiind vizitat, printre alții, și de Pablo Picasso. Jean Marais a decedat la 8 noiembrie 1998, în Cannes, și a fost înmormântat la micul cimitir Cemetiere de Vallauris.

 

11 decembrie 1913 - S-a născut Carlo Ponti, regizor si cunoscut producător italian de film, soţul actriţei Sophia Loren (“Dr. Jivago”, “Claretta şi Ben”); (d.10 ianuarie 2007).

Carlo Ponti (n. 11 decembrie 1912, Magenta - d. 10 ianuarie 2007, Geneva), producător de film italian - foto: biography.com

Carlo Ponti (n. 11 decembrie 1912, Magenta – d. 10 ianuarie 2007, Geneva), producător de film italian – foto: biography.com

 

11 decembrie 1916 - În urma înfrângerilor militare suferite de Romania in toamna anului 1916, se formeaza la Iași guvernul de concentrare nationala Ionel I.C.Brătianu – Take Ionescu.

 

11 decembrie 1918 - S-a născut scriitorul Aleksandr Soljeniţîn, cunoscut dizident sovietic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1970 (“Arhipelagul Gulag”, “Pavilionul canceroşilor”);(d. 03.08.2008).

Aleksandr Isaievici Soljenițîn (n. 11 decembrie 1918, Kislovodsk, URSS, d. 3 august 2008, Moscova) romancier rus, activist și dizident anticomunist  - foto: en.wikipedia.org

Aleksandr Isaievici Soljenițîn (n. 11 decembrie 1918, Kislovodsk, URSS, d. 3 august 2008, Moscova) – foto: en.wikipedia.org

Alexandr Isaievici Soljenițîn a fost un romancier rus, activist și dizident anticomunist, care a făcut cunoscută lumii întregi problema gulagurilor și a lagărelor de muncă forțată din Uniunea Sovietică. Deși, de cele mai multe ori, scrierile sale erau interzise, a reușit să publice o serie de cărți, dintre care cele mai cunoscute sunt: “Arhipelagul Gulag”, “O zi din viața lui Ivan Denisovici” sau “Pavilionul canceroșilor“.

Pentru forța etică cu care a continuat tradițiile inalienabile ale literaturii rusești“, Soljenițîn a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1970. A fost expulzat din Uniunea Sovietică în 1974, dar s-a întors în Rusia în 1994, după prăbușirea regimului comunist.

 

11 decembrie 1918 - Partidul Social-Democrat din România îşi schimbă denumirea în Partidul Socialist din România.

 

11 decembrie 1918 - A fost aleasă o nouă conducere a Partidului Ţărănesc Basarabean: Pantelimon Halippa – preşedinte, Ştefan Ciobanu şi V.Bîrcă – vicepreşedinţi, T.Ioncu – secretar. Partidul Țărănesc din Basarabia s-a constituit la 23 august / 5 septembrie 1918 la Chișinău.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

11 decembrie 1930 - S-a nascut Jean Louis Trintignant, actor şi regizor francez (“Şi Dumnezeu a creat femeia”, „Un bărbat şi o femeie”, “Trei culori: roşu”).

Jean-Louis Trintignant (n. 11 decembrie 1930), cunoscut actor de film francez - foto: ro.wikipedia.org

Jean-Louis Trintignant (n. 11 decembrie 1930), cunoscut actor de film francez – foto: ro.wikipedia.org

 

11 decembrie 1935 - S-a nascut Ferdinand Alexander Porsche, designer auto german şi proprietarul firmei Porsche.

Ferdinand Alexander Porsche (11 December 1935 – 5 April 2012),[1] nicknamed "Butzi", son of Ferry Porsche, grandson of Ferdinand Porsche, was a German-Austrian designer whose best known product was the first Porsche 911 - foto: autoviva.com

Ferdinand Alexander Porsche (11 December 1935 – 5 April 2012), nicknamed “Butzi”, son of Ferry Porsche, grandson of Ferdinand Porsche, was a German-Austrian designer whose best known product was the first Porsche 911 – foto: autoviva.com

 

11 decembrie 1936 - Edward al VIII–lea, regele Marii Britanii din 20 iauarie 1936, isi anunță printr–un comunicat radiofonic abdicarea în favoarea fratelui său și opțiunea sa pentru o viață normala alături de femeia pe care o iubește, americana Wallis Simpson.

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

În seara zilei de 11 decembrie 1936, Edward, acum cu titlul de prinț, a transmis națiunii și imperiului prin intermediul unei transmisii radio, decizia sa de abdicare și explicațiile sale: ” Mi s-a părut imposibil să accept această imensă responsabilitate și să accept îndatoririle mele de rege, fără ajutorul femeii pe care o iubesc.”

 

11 decembrie 1941 - Al doilea război mondial – Germania și Italia au declarat război SUA.

 

11 decembrie 1941 - S-a nascut Petre Mihai Băcanu, ziarist, director executiv al cotidianului “România liberă”.

Petre Mihai Băcanu (n. 11 decembrie 1944, satul Homorâciu, comuna Izvoarele, județul Prahova), jurnalist, editorialist și dizident român - foto: expresmagazin.ro

Petre Mihai Băcanu (n. 11 decembrie 1944, satul Homorâciu, comuna Izvoarele, județul Prahova), jurnalist, editorialist și dizident român – foto: expresmagazin.ro

Petre Mihai Băcanu s-a născut la data de 11 decembrie 1941 în satul Homorâciu, comuna Izvoarele (județul Prahova). El a absolvit în anul 1964 cursurile Facultății de Filologie din cadrul Universității București. Între anii 1970 și 1988 a lucrat ca redactor la “România liberă“.

În anul 1988 este arestat și întemnițat, fiind învinuit ca pregătea editarea unui ziar clandestin, intitulat „România”, chiar înainte de tipărirea primului număr. Un al ziar clandestin, “Luneta” a fost publicat de jurnalistul Hurduc.

Eliberat la 22 decembrie 1989, devine primul director al ziarului “România Liberă“, care se dovedește a fi un ziar clar anticomunist și cu o orientare democratică fermă. La 1 aprilie 1990, ziarul “România Liberă” devine primul ziar particular din România.

Autor a numeroase articole de atitudine civică și socială, Băcanu este unul dintre ziariștii de primă mărime din România. Printre numeroasele ințiative ale ziarului se pot menționa campania de presă favorabilă fenomenului Pieții Universității și, respectiv, campania pentru promovarea instituției Avocatului Poporului.

Eforturile lui Petre Mihai Băcanu și ale ziarului “România liberă” în această direcție au fost încununate de succes la 6 ani de la intrarea în vigoare a Constituției din 1991, care prevedea înființarea acestei noi instituții. Este președinte al Asociației Ziariștilor din România și membru al Senatului Alianței Civice.

 

11 decembrie 1941 - A murit Émile Picard, matematician francez (n. 1856)

Charles Émile Picard (24 iulie 1856 - 12 decembrie 1941), matematician francez și membru al Academiei Franceze  foto: ro.wikipedia.org

Charles Picard
foto: ro.wikipedia.org

Charles Émile Picard (24 iulie 1856 – 11 decembrie 1941) a fost un matematician francez și membru al Academiei Franceze. Teorema lui Picard: orice funcție cu valori întregi, care nu este constantă, olomorfă în planul complex, ia fiecare valoare de o infinitate de ori cu cel mult o excepție.

Picard a fost primul care a utilizat teorema punctului fix a lui Banach în cadrul aplicării metodei de aproximație succesivă pentru determinarea soluțiilor ecuațiilor diferențiale și ecuațiilor cu derivate parțiale.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

11 decembrie 1942 - S-a nascut la Miercurea Ciuc cascadorul roman de origine maghiara Szobi Cseh (Szabolcs Cseh).

Szabolcs Imre Cseh, cunoscut și ca Szabi 'sɔbi Cseh, (n. 11 decembrie 1942, Miercurea Ciuc – d. 1 august 2014, București[1]) a fost un cascador și actor român de origine secuiască - foto: cotidianul.ro

Szabolcs Imre Cseh, cunoscut și ca Szabi ‘sɔbi Cseh, (n. 11 decembrie 1942, Miercurea Ciuc – d. 1 august 2014, București[1]) a fost un cascador și actor român de origine secuiască – foto: cotidianul.ro

După 1989 a înfiinţat Asociaţia Cascadorilor Profesionişti. La Festivalul de Film de la Berlin, din anul, 1974, i s–a acordat Premiul I pentru cele mai bune lupte realizate în „Somerfilm tage”. A decedat la 1 august 2014 in București.

11 decembrie 1943 - S-a nascut John Kerry, politician american. În anul 2004, în cursul campaniei prezidenţiale a fost candidatul Partidului Democrat, pierzând alegerile în favoarea celui de-al patruzeci şi treilea preşedinte, George W. Bush.

John Forbes Kerry (n. 11 decembrie 1943 în Aurora, Colorado), senator al Senatului Statelor Unite ale Americii din partea statului Massachusetts - foto: ro.wikipedia.org

John Forbes Kerry (n. 11 decembrie 1943 în Aurora, Colorado), senator al Senatului Statelor Unite ale Americii din partea statului Massachusetts – foto: ro.wikipedia.org

În anul 2004, în cursul campaniei prezidențiale a fost candidatul Partidului Democrat, pierzând alegerile în favoarea celui de-al patruzeci și treilea președinte, George W. Bush. John Kerry deține funcția de Secretar de stat în administrația Barack Obama de la data de 01.02.2013

 

11 decembrie 1944 - S-a nascut cantareata americana Brenda Lee.

 

11 decembrie 1946 - Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis înființarea UNICEF cu scopul inițial de a oferi ajutoare de hrană și asistență medicală copiilor din țările devastate de al Doilea Război Mondial.

1946 - General Assembly adopts its first rezolution (UN Photo?Marcel Bolomey) - foto preluat de pe research.un.org

1946 – General Assembly adopts its first rezolution (UN Photo?Marcel Bolomey) – foto preluat de pe research.un.org

Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a fost creat de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1946. În 1953, numele său a fost prescurtat în Fondul pentru Copii al Națiunilor Unite, dar este mai cunoscut sub acronomimul său popular UNICEF.

Cu sediul în New York, UNICEF oferă asistență umanitară și pentru dezvoltare copiiilor și mamelor lor în țările în curs de dezvoltare. Agenție fondată prin voluntariat, UNICEF supraviețuiește prin fonduri guvernamentale și donații private. UNICEF a primit în 1965 Premiul Nobel pentru Pace;

Se concentrează în principal pe cinci priorități de bază: Educația fetelor, Plus de imunizare, Protecția copilului, HIV/SIDA, și Copilărie pentru copii. Alte priorități includ supraviețuirea copiilor, copilul și familia și sporturi pentru dezvoltare. Îmbunătățirea naturii acestor priorități se face printr-o gamă de 14 metode, începând cu intervenții directe și legale, educație și până la colectare de date prin cercetări și recensăminte. cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

11 decembrie 1954 - S-a nascut Jermaine Jackson, muzician american, cântăreţ şi textier, fratele lui Michael Jackson.

 

11 decembrie 1958 – Filozoful Constantin Noica a fost arestat de autorităţile comuniste, sub acuzația de “uneltire contra orânduirii sociale”, pentru organizarea întrunirilor de discuţii filosofice de la Câmpulung, precum şi pentru tipărirea și difuzarea în afara graniţelor a volumului „Povestiri despre om”. La 1 martie 1960, a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică.

Constantin Noica (n. 12 iulie 1909, Vitănești, județul Teleorman - d. 4 decembrie 1987, Păltiniș, județul Sibiu), filosof, poet, eseist, publicist și scriitor român - foto: adevarul.ro

Constantin Noica (n. 12 iulie 1909, Vitănești, județul Teleorman – d. 4 decembrie 1987, Păltiniș, județul Sibiu), filosof, poet, eseist, publicist și scriitor român – foto: adevarul.ro

În perioada 1949-1958 a avut domiciliu obligatoriu la Campulung Muscel. În 1958 este arestat, anchetat și condamnat la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi. Alături de el vor fi arestați toți participanții la seminariile private organizate de Noica la Câmpulung, iar lotul lor va purta la proces numele de ”grupul Noica”. A executat la inchisoarea Jilava 6 din cei 25 de ani de închisoare, fiind eliberat în august 1964.

 

11 decembrie 1965 - A murit George (Gogu) Constantinescu, inovator, inventator, om de știință și inginer român. (n. 4 octombrie 1881, Craiova)

George (Gogu) Constantinescu (n. 4 octombrie 1881, Craiova - d. 11 decembrie 1965, Coniston, Cumbria, Marea Britanie), inovator, inventator, om de știință și inginer român - foto: kmkz.ro

George (Gogu) Constantinescu (n. 4 octombrie 1881, Craiova – d. 11 decembrie 1965, Coniston, Cumbria, Marea Britanie), inovator, inventator, om de știință și inginer român – foto: kmkz.ro

 

11 decembrie 1968 - A murit Arthur Hays Sulzberger, publicist american, director al prestigiosului cotidian “New York Times” în perioada 1935–1961; (n.12.10.1891).

 

11 decembrie 1972 - Sonda americana Apollo 17 ajunge pe Luna, devenind al șaselea și ultima sonda din misiunea spatiala Apollo care va ateriza pe Luna.

11 decembrie 1972: Apollo 17 devine a șasea și ultima misiune Apollo care ajunge pe Lună  foto: ro.wikipedia.org

11 decembrie 1972: Apollo 17 devine a șasea și ultima misiune Apollo care ajunge pe Lună
foto: ro.wikipedia.org

 

11-15 decembrie 1986 - A fost demolată biserica, iar în 1987 întreaga Mănăstire Văcărești.

Mănăstirea Văcărești - foto preluat de pe www.crestinortodox.ro

Mănăstirea Văcărești – foto preluat de pe www.crestinortodox.ro

Mănăstirea Văcărești, cunoscută și ca Închisoarea Văcărești, a fost un ansamblu arhitectonic construit între 1716-1736 în stil brâncovenesc, unul din cele mai valoroase monumente istorice din București, demolat în anul 1986 din ordinul lui Nicolae Ceaușescu.

Pe 2 decembrie 1984, șantierul a fost vizitat de Nicolae și Elena Ceaușescu, însoțiți de Patriarhul Iustin Moisescu. Ceaușescu i-a propus Patriarhului să facă în Mănăstirea Văcărești, Institutul Teologic pentru care există bani de la ONU. Patriarhul a refuzat să ia localul în primire până nu este complet renovat, deoarece se temea ca Ceaușescu să nu dispună mutarea sediul Patriarhiei la Văcărești.

Atunci Nicolae Ceaușescu a dispus demolarea mănăstirii. Deși mai mulți intelectuali, Constantin Noica, Geo Bogza, Mihail Șora, Dan Nasta, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Răzvan Theodorescu, Dinu C. Giurescu, Grigore Ionescu și Peter Derer au semnat un memoriu pentru salvarea mănăstirii, demolarea acesteia a început în toamna anului 1985.

Mănăstirea Văcărești în ianuarie 1987 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mănăstirea Văcărești în ianuarie 1987 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În ciuda protestelor și intervențiilor Bisericii Ortodoxe Române, oamenilor de cultură din țară și de peste hotare, organizațiilor și instituțiilor internaționale, între 11-15 decembrie 1986 a fost demolată biserica, iar în 1987 întreaga Mănăstire Văcărești a fost rasă de pe fața pământului pentru a elibera terenul în vederea construirii unui complex de clădiri pentru justiție, în care trebuiau să se instaleze Ministerul Justiției, Procuratura Generală, Tribunalul Suprem și alte instanțe judecătorești. După ce în 1988 a început turnarea fundațiilor, în 1990 lucrările au fost abandonate. Nici măcar dealul nu a fost cruțat, el fiind aproape total distrus.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

11 decembrie 1992 - La Bursa Romană de Mărfuri a avut loc prima tranzacţionare bursieră, dupa inlaturarea regimului comunist.

 

11 decembrie 1993 - A încetat din viaţă, la Paris, Elvira Popescu, actriţă de teatru şi film originara din Romania.

Elvira Popescu (alternativ: Popesco, n. 10 mai 1894, București – d. 11 decembrie 1993, Paris) a fost o actriță română de teatru și film, directoare de scenă, care a făcut carieră în Franța  foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Elvira Popescu (alternativ: Popesco, n. 10 mai 1894, București – d. 11 decembrie 1993, Paris) a fost o actriță română de teatru și film, directoare de scenă, care a făcut carieră în Franța
foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Stabilită în Franţa din anul 1924, a jucat pe scenă roluri special create pentru ea de oameni de teatru ca Jean Cocteau, Maurice Druon, Sacha Guitry. În 1989, preşedintele Franţei, Francois Mitterand, i-a acordat titlul de Comandor al Legiunii de Onoare; (n. 10 mai 1896).

 

11 decembrie 1994 - Trupele rusești invadeaza teritoriul Republicii Cecenia, care isi proclamase independenta. Potrivit estimărilor internaționale conflictul s–a soldat cu aproximativ 100 000 de victime dintre care aproximativ 80% din rândul populației civile.

 

11 decembrie 1997 - A murit Eddie Chapman, celebru spion britanic din cel de-al doilea razboi mondial; (n. 1914).

 

11 decembrie 2000 - Ion Iliescu (PDSR) a ieşit învingător în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania, devenind, pentru a doua oară, preşedintele României. A depus jurământul pentru această funcție la 20 dec. 2000.

 

11 decembrie 2004 - A fost inaugurată, la Focşani, prima eurogară din România.

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com