Evenimentele Zilei de 7 mai în Istorie

Tratatul de la București (1918) - Delegații la tratat - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Tratatul de la București (1918) – Delegates at the treaty

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.org

 

7 mai este a 127-a zi a calendarului gregorian.

 

Sarbatorile Zilei de 7 mai

(BOR) Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat

La începutul păstoririi Sfântului Chiril, Patriarhul Ierusalimului (348-386), și anume în ziua Pogorârii Sfântului Duh, pe 7 mai 351, pe la ceasul al treilea din zi (adică ora 9 dimineața), s-a arătat pe cer Sfânta Cruce, de la Golgota până departe deasupra Muntelui Măslinilor.

Era mai strălucitoare decât razele soarelui și se asemăna curcubeului. Patriarhul Chiril a înștiințat de această minune pe împăratul Constantin (333-350) spunându-i că mulți dintre cei care au văzut această minune, bătrâni sau tineri, credincioși sau păgâni, au mers în biserică și lăudau pe Domnul nostru Iisus Hristos, a cărui putere a săvârșit această minune, iar mulți iudei și păgâni au crezut în Domnul Iisus Hristos și s-au botezat.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

Sfântul Mucenic Acachie, adică cel lipsit de răutate, a pătimit în timpul persecuției împăratului Maximian (285-305), când nu numai creștinii din sate și orașe erau urmăriți și uciși pentru credința în Hristos Domnul, ci și ostașii din armata romană erau spionați și supuși supliciilor, chiar dacă își dovediseră pe câmpul de luptă curajul și supunerea față de stat.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

Sfântul Mucenic Codrat era originar tot din Nicomidia și a pătimit în timpul împăraților Deciu (249-251) și Valerian (252-260). Mărturisind pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos în fața antipatului Nicomidiei, a fost supus multor chinuri. A fost trimis în Apolonida și pe urmă în Ermupole, unde a primit moarte martirică.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

(BRU) Apariția Sfintei Cruci pe cerul Ierusalimului (în 351)

(BRC) Sf. Ghizela, regină; Fer. Roza Venerini

 

Ziua fripturii din pulpă de miel (#RoastLegofLambDay)

Friptura din pulpă de miel, condimentată cu mirodenii delicioase şi ierburi aromatice precum rozmarin şi usturoi, este considerată o delicatesă în multe regiuni din lume şi este celebrată pe 7 mai.

Oaia a fost unul dintre primele animale domesticite de om, iar dovezi ale existenţei acestei specii datează din jurul anului 11.000 î.e.n., în Mesopotamia. În acele timpuri, exista o varietate de oaie denumită muflon, destul de diferită de specia cu blană abundentă cu care suntem familiarizaţi în ziua de azi. Muflonii erau crescuţi pentru carne şi lapte, iar pielea era folosită la confecţionarea pergamentului şi a velumului. Lâna a început să fie folosită abia în jurul anului 6.000 î.e.n. în Iran.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua grădinăritului în pielea goală (#NakedGardeningDay)

Ziua grădinăritului în pielea goală combină plăcerea activităţilor în grădină cu revenirea la starea naturală a trupului.

În anumite culturi, nuditatea este sexualizată, iar starea naturală a trupurilor noastre este considerată inconfortabilă şi ruşinoasă. Nuditatea continuă să fie unul dintre tabuurile societăţii în care trăim. Ziua grădinăritului în pielea goală încearcă să contracareze această tendinţă, combinând o activitate de zi cu zi, grădinăritul, cu o altă activitate perfect naturală, aceea de a sta în pielea goală.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua pregătirii comunităţii în caz de incendii de vegetaţie (#WildfireCommunityPreparednessDay)

Ziua dedicată pregătirii comunităţii în caz de incendii de vegetaţie (#WildfireCommunityPreparednessDay), iniţiată de Asociaţia naţională pentru protecţie împotriva incendiilor din Statele Unite, încearcă să educe comunităţile în legătură cu măsurile de prevenţie, dar şi asupra acţiunilor care trebuie puse în aplicare în caz de incendiu.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua benzilor desenate gratuite (#FreeComicBookDay)

Ziua benzilor desenate gratuite este un prilej pentru magazinele de benzi desenate din diferite părţi ale lumii de a oferi reviste în mod gratuit celor care le trec pragul.

Ziua benzilor desenate gratuite a fost înfiinţată de americanul Joe Field în 2001. La vremea respectivă, acesta era directorul unui magazin de reviste de benzi desenate situat lângă un magazin cu îngheţată care părea că adună capital de promovare în urma unei zile în care oferea o îngheţată gratuit. Joe a iniţia un demers asemănător în domeniul benzilor desenate.

Prima ediţia a FCBD a fost marcată în 2002 şi a coincis cu lansarea peliculei ”Spider-Man”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 7 mai

 

Evenimentele Zilei de 7 mai în Istorie:

- 7 mai 1775 – Bucovina a fost ruptă de Austria din trupul Moldovei, în urma cedării sale de către Imperiul Otoman; 7 mai 1918 – Tratatul de la București (24 aprilie/7 mai 1918)

 

7 mai 399 î.Hr. - A murit filosoful grec Socrate ( n.cca. 470 î.Hr)

Socrate (n. cca. 470 î.Hr. – d. 7 mai 399 î.Hr.) a fost un filosof din Grecia antică - foto: ro.wikipedia.org

Socrate (n. cca. 470 î.Hr. – d. 7 mai 399 î.Hr.) a fost un filosof din Grecia antică – foto: ro.wikipedia.org

În anul 398, Socrate a fost acuzat de către Meletos, Anytos și Lycon, de crima de a nu recunoaște zeii cetatii și de a fi introducs divinități noi si in plus de coruperea tinerilor, acestia cerand pedeapsirea sa cu moartea. Judecătorii îl declară pe Socrate vinovat cu o mica majoritate de voturi. Dupa 30 de zile de la pronuntarea sentintei, timp in care a fost tinut in lanturi, Socrate isi pune capat zilelor band otrava . A refuzat propunerea prietenilor sai de a-l ajuta sa evadeze. Filosofia lui Socrate este centrata pe cunoasterea de sine – Gnothi se auton, el fiind primul mare gânditor care a luat fiinta umana ca obiect de meditație. Una din cugetarile sale celebre a fost: ”Stiu ca nu stiu nimic, si nici macar asta nu stiu”…

 

7 mai 558 - Un cutremur puternic distruge partial catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol, considerata una dintre minunile arhitectonice ale lumii. Prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare în anul 325 , dar a ars într-un incendiu în anul 404. Reconstruită de Theodosiu al II-lea în 415, biserica a fost din nou arsă, în timpul Rascoalei Nika din 532. Clădirea și-a primit forma finală în 26 decembrie 537 e.n.sub împăratulJustinian I. După numai două decenii, cutremurele puternice din 15 august 553 e.n., 14 ianuarie 557 și 7 mai 558, partea de răsărit a admirabilei cupole s-a prăbușit.

Restaurarea i-a fost încredințată nepotului lui Isidoros din Milet, iar la 24 decenbrie 563, Justinian apăsat de vârsta de 84 de ani, a inaugurat din nou biserica iubită. Considerată de unii autori drept cea de a opta minune a lumii antice târzii, Sfânta Sofia este o glorie a geniului constructiv uman. Ea a reprezentat centrul vieții religioase a Imperiului Roman de Răsărit, servind în această postură timp de 916 ani. După cucerirea turcă a servit drept moschee alți 482 de ani, iar după anul 1935 a devenit muzeu la inițiativa marelui reformator turc Mustafa Kemal Ataturk.

 

7 mai 973 - A murit imparatul Imperiului romano-german Otto cel Mare.

Otto I cel Mare (n. 23 noiembrie 912 – d. 7 mai 973), fiul lui Henric I regele germanilor și a Matildei von Ringelheim, a fost duce al saxonilor, rege al germanilor și primul împărat al Sfântului Imperiu Roman. (Cu toate că Charlemagne a fost încoronat împărat în 800, imperiul său a fost împărțit între nepoți, și ulterior asasinării lui Berengario în 924, titlul imperial a rămas vacant pentru aproape 40 de ani) - in imagine, Otto I, pictură de Lucas Cranach cel Bătrân - foto: ro.wikipedia.org

Otto I cel Mare – foto: ro.wikipedia.org

Otto I cel Mare (n. 23 noiembrie 912), a fost fiul regelui germanilor Henric I și al Matildei von Ringelheim.A fost duce al saxonilor, rege al germanilor și primul împărat al Sfântului Imperiu Roman, dupa Carol cel Mare (Charlemagne) , care a fost încoronat împărat în anul 800, dar al carui imperiu a fost împărțit între nepoți, iar dupa asasinărea lui Berengario în 924, titlul imperial a rămas vacant pentru aproape 40 de ani.

Otto i-a urmat tatălui său ca rege al germanilor în 936. Ceremonia încoronarii s-a ținut la catedrala din Aachen, fosta capitală a lui Carol cel Mare. Otto a purtat campanii militare pentru intarirea autoritații sale in fata marilor feudali , dar in timpul unei incursiuni in Lotharingia a fost capturat în timp ce ataca orașul Mainz, iar pâna anul următor, rebeliunea s-a extins în tot regatul.

Frecventele raiduri maghiare în sudul Germaniei î-a convins pe marii nobili germani să convoace in anul 954 Dieta la Auerstadt, iar autoritatea lui Otto a fost restabilită. În 955, Otto și-a consolidat autoritatea spulberând forțele maghiare în vestita Bătălie de la Lechfeld. În 972, împăratul bizantin Ioan I Tzimisces i- a recunoscut titlul de împărat și a fost de acord cu o căsătorie între fiul și moștenitorul lui Otto, Otto al II- lea și nepoata sa Theophano.La moartea sa în 973, a fost înmormântat lânga prima sa soție Edith de Wessex, în catedrala din Magdeburg.

 

7 mai 1211 - După această dată regalitatea maghiară incepe colonizarea Cavalerilor teutoni, în Ţara Bârsei.

 

7 mai 1274 - Incepe Al Doilea Conciliu catolic de la Lyon , prezidat de Papa Grigore al X-lea. la acest conciliu au participat cinci sute de episcopi,saizeci deabati si mai mult de o mie de preoti. Au fost prezenti Jaques I de Aragon,ambasadorul imparatului bizantin Mihail Paleologul, membri ai clerului grec si al hanlui tatarilor. Principalele chestiuni dezbatute au fost:
– Cucerirea Tarii Sfinte
– Unirea bisericilor crestine din Occident si Orient

 

7 mai 1530 - S-a născut Ludovic I de Bourbon, fondatorul casei de Condé (d. 1569)

 

7 mai 1741 - Episcopul greco-catolic Ioan Inochentie Micu este silit, din cauza memoriilor prin care cerea drepturi egale pentru romani, indiferent de confesiune, sa renunte la functia sa si sa se exileze la Roma.

Episcopul greco-catolic Ioan Inochentie Micu - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Episcopul greco-catolic Ioan Inochentie Micu – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Inocenţiu Micu-Klein, pe numele laic Ioan Micu, (n. 1692, Sadu, Mărginimea Sibiului – d. 2 septembrie 1768, Roma) a fost un episcop greco-catolic român, unul din întemeietorii gândirii politice româneşti moderne. Se spune ca in târgul Sibiului un călugăr, impresionat de înfăţişarea mândră şi de vioiciunea ochilor tânărului Ion, i-a cerut tatălui său să-l ducă la şcoală iar acesta ar fi spus cu hotărâre: “Tată, eu mă duc!

Inocenţiu Micu şi-a efectuat studiile medii la colegiul iezuit din Cluj. Între 1722 – 1725 a urmat cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Colegiului Academic iezuit, tot la Cluj, unde l-a avut ca profesor pe Franz Fasching, un iezuit de origine germană, adept al ideii romanităţii românilor. În 1725 a început studiul teologiei la Nagyszombat (azi Trnava – în româneşte Târnavia sau Sâmbăta Mare -, în vestul Slovaciei).

A fost inobilat si a intrat în Dieta Transilvaniei (fiind primul român din Dietă) şi a cerut drepturi pentru poporul român cu argumente bine precizate:

1. Românii sunt cei mai vechi locuitori ai ţării;

2. Românii sunt populaţia cea mai numeroasă din Ardeal;

3. Românii lucrează pământul şi ocnele (muncile cele mai grele);

4. Românii dau cele mai mari contribuţii şi, în virtutea voinţei imperiale exprimată prin cele două diplome leopoldine, trebuie să se facă dreptate şi poporului român.

Deci şi românii au dreptul să fie recunoscuţi ca naţiune, a patra din Ardeal, nu numai “plebs valahica”. Dar cele trei naţiuni privilegiate, (ungurii, saşii şi secuii) s-au împotrivit, spunând că această cerere cuprinde “nişte lucruri pe care nu le-a cerut nimeni până acum”.

 

7 mai 1775 - Bucovina este ruptă de Austria din trupul Moldovei , in urma cedarii sale de catre Imperiul Otoman .

Bucovina suprapusă pe granițele actuale ale României și Ucrainei - foto: ro.wikipedia.org

Bucovina suprapusă pe granițele actuale ale României și Ucrainei – foto: ro.wikipedia.org

Bucovina istorică era, la data anexării ei de către Habsburgi (Imperiul Austriac), o parte constitutivă a Principatului Moldovei. Toponimul slav „Bucovina“ = „Ţara Fagilor“, preluat ulterior de către austrieci cu aceeaşi semnificaţie („Buchenland“), este atestat documentar pentru prima dată într-un document emis de cancelaria domnească a Moldovei din timpul lui Roman I (la 30 martie 1392). Prin urmare, istoria Bucovinei din perioada 1359-1774 este parte integrantă din istoria principatului moldav, de la întemeierea ţării şi până la anexarea provinciei de către Imperiul Habsburgic.

Cernăuți: scaunul guvernului provincial al Bucovinei, circa 1900 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cernăuți: scaunul guvernului provincial al Bucovinei, circa 1900 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Războiul ruso-turc din 1768-1774, în cursul căruia Impeiul Rus a ocupat şi Ţările Române, înlăturîndu-i pe domnitorii fanarioţi, a impus Imperiul Otoman să ceară pace. În urma păcii de la Kuciuk-Kainargi (10/21 iulie 1774), Rusia a cîştigat dreptul de a interveni pentru protejarea Ţărilor Române.Folosindu-se de moment Imperiul Austriac, prin presiuni asupra turcilor şi ca preţ al intervenţiei sale diplomatice, a obţinut de la Poartă anexarea părţii de nord a Moldovei, Bucovina. Această anexare chipurile era necesară Austriei pentru a-i uşura trecerea către sudul Poloniei, pe care-l căpătase la o primă dezmembrare a Poloniei în 1771.

Cernăuți - piața centrală și clădirea primăriei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cernăuți – piața centrală și clădirea primăriei – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Domnul Moldovei era atunci Grigore al III-lea Ghica, care protestat la Poartă împotriva acestei ciuntiri a ţării sale , contrară înţelegerii tradiţionale între puterea suzerană şi ţara „protejată“, dar a fost în zadar. Marele vizir otoman a trimis un capugiu care l-a sugrumat pe Grigore Voda în palatul sau în 1777. Deşi trupele austriece au ocupat Bucovina încă din toamna anului 1774, din punct de vedere juridic ea va deveni oficial provincie austriacă la 7 mai 1775, prin convenţia încheiată între Imperiul Habsburgic şi Sublima Poartă – sub a cărei suzeranitate se afla Moldova. Delimitarea graniţelor s-a perfectat prin Convenţia din 12 mai 1776. Timp de 12 ani (între 1774-1786), Bucovina s-a aflat sub administraţie militară austriacă, fiind condusã de guvernatorii militari Gabriel Fleiherr von Splény (1774-1778) şi Karl Freiherr von Enzenberg (1778-1786).

Catedrala Mitropololitană din Cernăuţi, Bucovina 1940 - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Catedrala Mitropololitană din Cernăuţi, Bucovina 1940 – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

7 mai 1824 - A avut loc la Viena premiera Simfoniei a IX-a în Do Minor de Ludwig van Beethoven.

Ludwig van Beethoven (n. 16 decembrie 1770, Bonn - d. 26 martie 1827, Viena), compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Este considerat un compozitor de tranziție între perioadele clasică și romantică ale muzicii - foto (pictură în ulei de Joseph Karl Stieler, 1820): ro.wikipedia.org

Ludwig van Beethoven (pictură în ulei de Joseph Karl Stieler, 1820) – foto: ro.wikipedia.org

Ludwig van Beethoven (n. 16 decembrie 1770, Bonn – d. 26 martie 1827, Viena), compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Este considerat un compozitor de tranziție între perioadele clasică și romantică ale muzicii.

 

7 mai 1825 - A murit Antonio Salieri, compozitor şi dirijor italian (n. 18 august 1750).

Antonio Salieri - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Antonio Salieri – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

A fost maestru al Capelei Imperiale din Viena și îndrumător al lui Beethoven, Schubert și Liszt, unul dintre cei mai importanți muzicieni ai timpului său. Cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt: Europa recunoscută, Danaidele, Falstaff. Se bănuiește și astăzi că ar fi fost implicat în moartea lui Mozart, deși marea majoritate a muzicicologilor specializați în epoca respectivă sunt de părere că suspiciunea este total nefondată.

 

7 mai 1832 - Otto de Bavaria a fost ales de Marile Puteri, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Londra, rege al Greciei. A fost ales şi de Adunarea Naţională, la 8 august, sub numele de Otto I (1832–1862)

Otto de Bavaria - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Otto de Bavaria – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

7 mai 1833 - S-a născut in Hamburg , Germania, compozitorul romantic , pianistul şi dirijorul Johannes Brahms,. Johannes Brahms ( d. 3 aprilie 1897, Viena) .

Johannes Brahms - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Johannes Brahms – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

A compus un număr de opere importante pentru orchestră, inclusiv patru simfonii, două concerte pentru pian, un concert pentru vioară, un dublu concert pentru vioară și violoncel și ampla lucrare corală Un recviem german (Ein deutsches Requiem). Brahms a fost considerat de către mulți dintre exegetii sai „succesorul” lui Beethoven, iar prima sa simfonie a fost descrisă de Hans von Bülow drept a zecea a lui Beethoven (supranume folosit și astăzi).

 

7 mai 1840 - S-a născut compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski (d. 1893)

Piotr Ilici Ceaikovski - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Piotr Ilici Ceaikovski – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Piotr Ilici Ceaikovski, s-a nascut la Kamsko-Wotkinski Savod, azi orașul Ceaikovski si a decedat pe 6 noiembrie 1893, in Sankt Petersburg. A urmat colegiul de jurisprudență, a luat diploma în drept și s-a angajat ca secretar la Ministerul Justiției. În același timp, se ocupa de muzică, în calitate de amator. Munca sa la minister nu-i stârnea nici un interes, si de aceea in 1863, împotriva hotărârii familiei, părăsește slujba de la minister și începe să studieze muzica cu Anton Rubinstein. În 1866, după ce a terminat studiile de muzică, Nikolai Rubinstein, fratele lui Anton, i-a oferit postul de profesor de teorie muzicală la proaspăt înființatul Conservator din Moscova, post pe care l-a ocupat până în 1878.

Începand cu anul anul 1876 Nadedja von Meck, o mare admiratoare a sa, îi va stabili timp de 13 ani o pensie anuala de 6.000 de ruble ceea ce il va indeparta de grijile materiale.. Simfonia a 4-a, în la minor, op. 36, compusă în 1877, îi este dedicată doamnei von Meck. În luna iulie a anului 1877, Ceaikovski va trăi unul din episoadele cele mai nefericite ale vieții sale. Pentru a pune capăt speculațiilor privind homosexualitatea sa, se căsătorște cu Antonia Milioukova, o fostă elevă a sa.. Căsătoria a fost un eșec deplin si Ceaikovski se desparte de Antonia.Printre cele mai iubite creatii ale sale se numara: Baletele Lacul lebedelor, Frumoasa din pădurea adormită, , Spărgătorul de nuci, precum si simfoniile “Vise de iarna”,”Poloneza”,”Patetica” si Manfred”.

Ceaikovski a compus 10 opere, din care cele mai celebre sunt Evgheni Oneghin și Dama de pică, permanent prezente în repertoriul mondial al spectacolelor de opera. Pe data de 6 noiembrie 1893 Ceaikovski moare de holeră pentru că a băut apă nesterilizată din râul Neva. Acesta este motivul oficial. Unii cred că a fost un act deliberat, deci o sinucidere, după ce a fost descoperită relația homosexuală pe care o avea cu nepotul unui nobil rus. Indiferent de motivul real, a beneficiat de funeralii naționale, la care au luat parte aproape 8.000 de persoane, fiind înmormântat la mănăstirea Alexandr Nevsky din Sankt Petersburg.

 

7 mai 1861 -  S-a născut Rabindranath Tagore (Thakur Rabindranath), scriitor, poet indian, laureat al Premiului Nobel (d. 1941)

Rabindranath Tagore , numele europenizat al lui Rabindranâth Thâkur (n. 7 mai 1861, Jorosanko, Calcuta - d. 7 august 1941) a fost un scriitor și filosof indian din provincia Bengal, supranumit Sufletul Bengalului și Profetul Indiei moderne, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1913 - Tagore (c. 1925) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Tagore (c. 1925) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Rabindranath Tagore, numele europenizat al lui Rabindranâth Thâkur (n. 7 mai 1861, Jorosanko, Calcuta — d. 7 august 1941) a fost un scriitor și filosof indian din provincia Bengal, supranumit Sufletul Bengalului și Profetul Indiei moderne, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1913. Motivația Juriului Nobel: „în temeiul versurilor sale profund sensibile, proaspete și frumoase, prin care, cu un meșteșug desăvârșit, a izbutit să facă din gândirea sa poetică, rostită în propriile-i cuvinte englezești, o parte integrantă a literaturii occidentale“ Tagore a fost un scriitor bilingv, exprimându-se atât în limba bengali cât și în limba engleză, în care și-a tradus unele opere concepute în bengali. Opere apărute în limba engleză: Poeme în proză – Gitanjali (1912)

Fiu al lui Debendranâth Thâkur, unul din fondatorii mișcării „Brahmo Samaj“, Tagore a crescut într-o famile de artiști și reformatori sociali și religioși, opuși sistemului castelor și favorabili unei ameliorări a condiției femeii indiene. Tagore și-a făcut studiile la Calcutta și în Anglia, unde a studiat dreptul. În 1906, după divizarea Bengalului, aderă la mișcarea naționalistă indiană. Tagore este cunoscut atât ca poet, cât și ca filosof, însă aceste două calități sunt greu de separat în cultura indiană, în mod implicit filosofia este permanent prezentă în poezia sa. S-a interesat de problemele educației și, în 1921, reorganizează Universitatea „Vishba-Bharati“ din Shantiniketan, unde însușirea culturii indiene este accesibilă atât studenților indieni, cât și celor străini. În 1951 a fost recunoscută ca Universitate internațională de stat. A început să scrie poezii încă de la vârsta de 17 ani.

Operele sale au fost scrise în dialectul bengalez, pe care Tagore le traducea el însuși în limba engleză. A fost cel mai important scriitor indian din epoca colonială. Tagore a scris poezii, povestiri, romane, drame și eseuri filosofico-pedagogice. Opera sa literară cea mai faimoasă este culegerea de poezii „Grădinarul“ sau „Ofranda lirică“ (1913). Alte opere mai cunoscute sunt romanul „Căminul și lumea“ (1910), drama „Oficiul poștal“ (1912). Scrierile sunt pătrunse de o adâncă religiozitate și reflectă admirația pentru natură și pentru patria sa, India. Începând cu anul 1929 a început să se ocupe cu pictura, a fost și compozitor al mai multor cântece cu caracter popular. Imnurile naționale ale Indiei și Bangladeshului sunt compuse pe cuvintele unor poeme ale lui Rabindranath Tagore. A fost primul scriitor din Asia care a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură (1913)
cititi mai mult pe: stiri.tvr.ro; en.wikipedia.org

 

7 mai 1867 - S-a născut Wladyslaw Stanislaw Reymont, scriitor polonez, laureat al Premiului Nobel (d. 5 decembrie 1925) Cea mai cunoscută lucrare a sa este romanul în patru volume pentru care i s-a decernat premiul, intitulata „Chłopi” (Țăranii).

 

7 mai 1877 – „Gazeta de Transilvania” publică scrisoarea lui George Bariţiu – „Epistolă respectuoasă către femeile noastre”, prin care îndeamna pe româncele din Ardeal să formeze comitete de strângere a donaţiilor pentru ajutorarea armatei române şi a răniţilor de pe frontul razboiului pentru independenta Romaniei.

George Bariț, uneori scris Gheorghe Barițiu, (n. 4 iunie 1812, Jucu de Jos, comitatul Cluj - d. 2 mai 1893, Sibiu) a fost un istoric și publicist român transilvănean, întemeietorul presei românești din Transilvania - foto: ro.wikipedia.org

George Bariț - foto: ro.wikipedia.org

George Bariț, uneori scris Gheorghe Barițiu, (n. 4 iunie 1812, Jucu de Jos, comitatul Cluj – d. 2 mai 1893, Sibiu) a fost un istoric și publicist român transilvănean, întemeietorul presei românești din Transilvania.

 

7 mai 1877 - Guvernul României a aderat la Convenţia de la Geneva privind Crucea Roşie Internaţională.

 

7 mai 1884 - A fost asasinat de către agenţii sultanului Abdul-Hamid al II-lea, politicianul şi omul de stat turc Midhat-Paşa.

 

7 mai 1892 - S-a născut Iosip Broz Tito, om politic şi de stat, preşedintele Iugoslaviei în perioada 1953–1980 (d. 1980).

Iosip Broz Tito - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Iosip Broz Tito – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

7 mai 1895 - A avut loc demonstraţia funcţionării primei staţii de radiorecepţie, de către savantul rus Aleksandr Popov.

Fizicianul rus, Aleksandr Popov - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Fizicianul rus, Aleksandr Popov - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Aleksandr Stepanovici Popov (n.pe 16 martie , d.31 decembrie1905 stil nou) a fost un fizician rus care a reușit prima transmisie publică a unui semnal prin unde radio. Cinstea de a fi desemnat inventatorul transmisiei radio nu i-a revenit lui , deoarece a neglijat să facă o cerere pentru patentarea marii sale invenții.

 

7 mai 1901 - S-a născut actorul Gary Cooper. Gary Cooper (născut Frank James Cooper ( d. 13 mai 1961) a fost unul dintre cei mai mari actori americani de film, deținător al Premiului Oscar.

 

7 mai 1905 - S-a născut compozitorul roman de muzica usoara Elly Roman (d. 1996).

 

7 mai 1918 - România, fiind izolată de aliaţii sai din vest, in conditiile prabusirii frontului rusesc ca urmare a revolutiei din Rusia, este forţată să semneze tratatul de pace de la Bucureşti (Buftea) cu Puterile Centrale, tratat ramas neratificat de regele Ferdinand. In toamna anului 1917, anarhia din randulul trupelor ruse din Moldova reprezenta o ameninţare grava la adresa stabilităţii României, în condiţiile căderii guvernului Kerenski şi a loviturii de stat bolşevice (25 octombrie / 7 noiembrie 1917), România a ramas singură şi înconjurată de duşmani.

Consiliul de Coroană din 19 noiembrie / 2 decembrie 1917 a decis continuarea războiului cu Puterile Centrale, dar a doua zi generalul Scerbacov, comandantul trupelor ruse din România, a propus germanilor un armistiţiu, implicând şi pe români, astfel ca la 26 noiembrie / 9 decembrie 1917 România s-a bazut silită, deşi victorioasă pe front, să ceara armistiţiul cu Puterile Centrale. La 25 ianuarie / 7 februarie 1918 România a primit un ultimatum din partea Puterilor Centrale pentru încheierea păcii;

Pacea de la Brest-Litovsk din 18 februarie / 3 martie 1918 între Rusia sovietică şi Puterile Centrale şi intrarea trupelor germane în Ucraina, a lăsat România total descoperită si inconjurata de inamici. După preliminarii la Buftea, la 24 aprilie /7 mai 1918 s-a semnat pacea de la Bucureşti in conditii dramatice pentru tara noastra:

– Dobrogea era ocupată de Puterile Centrale; armata română era demobilizată;

– Austro-Ungaria îşi mărea teritoriul de-a lungul crestelor Carpaţilor;

– surplusul de petrol şi cereale erau luate de Germania;

– controlul german si Austro-Ungar asupra economiei româneşti.

Regele Ferdinand a refuzat să semneze ratificarea Tratatului de la București.

 

7 mai 1918 - S-a născut Miroslav Cozlovschi, profesor din Republica Moldova, doctor în ştiinţe fizico-matematice.

 

7 mai 1919 - S-a născut Eva Perón, politician argentinian, soţia preşedintelui Juan Perón (d. 1952)

 

7 mai 1920: -A murit Constantin Dobrogeanu-Gherea, critic literar român (n. 1855)

 

7 mai 1925 - Au fost înființate Camerele de comerț și de industrie.

 

7 mai 1933 - S-a născut actrita românca Silvia Popovici (d. 1993).

Silvia Popovici - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Silvia Popovici – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

7 mai 1937 - A murit poetul roman George Topârceanu; (n. 1886).

George Toparceanu - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

George Toparceanu – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

S-a născut la 21 martie 1886 si s-a stins din viata la varsta de 51 ani. A fost membru corespondent al Academiei Romane din 1936. Printre operele sale amintim:Balade vesele si triste, Bucuresti (1916) ; Parodii originale, Bucuresti (1916); Amintiri din luptele de la Turtucaia, Bucuresti (1918); Strofe alese. Balade vesele si triste, Iasi (1920) ; In ghiara lor… Amintiri din Bulgaria si schite usoare, Iasi (1920) ;Migdale amare, Bucuresti (1928).

 

7 mai 1938 - A decedat Octavian Goga, poet, dramaturg, om politic român (n. 1 aprilie 1881 in Rasinari, Transilvania). A fost prim-ministru al guvernului României din 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 si membru al Academiei Române din anul 1920.

Octavian Goga, poet român - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Octavian Goga, poet român – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

La 5 mai 1938, în parcul Castelului de la Ciucea poetul a suferit un atac cerebral și a intrat în comă. În ziua de 7 mai 1938, la ora 14,15, s-a stins din viață la vârsta de 57 de ani. A fost transportat la București și depus la Ateneu dupa care a fost înmormântat la Cimitirul Bellu. In 1939 corpul poetului este reînhumat la Ciucea. Din opera sa amintim: Poezii (1905), Ne cheamă pământul (1909), Din umbra zidurilor (1913), Cântece fără țară (1916), Din larg (1939) – poeme postume

 

7 mai 1941 - A decedat James George Frazer, etnograf englez; (n. 1854). Lucrarea sa cea mai importantă din domeniul combinat al antropologiei culturale, religioase și sociale este Creanga de Aur (în original, The Golden Bough), o lucrare în 12 volume dedicată credințelor și practicilor religioase ale populațiilor primitive.

 

7 mai 1945 - Al doilea război mondial – Şefii militari germani capitulează fără condiţii la Reims în Franţa, în faţa Aliatilor.

 

7-20 mai 1946 -  A avut loc „Procesul Marii Trădări Naţionale” intentat Mareşalului Ion Antonescu şi colaboratorilor săi.

La 7 mai 1946 a inceput, la Bucureşti, procesul mareşalului Ion Antonescu (1882–1946), conducător al României în perioada 1940–1944, şi al lui Mihai Antonescu (1904–1946), ministru de Externe şi vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri între 1941–1944. Au fost condamnaţi la moarte şi executaţi la 1 iunie 1946.

 

7 mai 1954 - A luat sfarsit Bătălia de la Dien Bien Phu (13 martie – 7 mai 1954), fortele coloniale franceze fiind infrante de vietnamezi.

Bătălia de la Dien Bien Phu (13 martie – 7 mai 1954) - Viet Minh troops plant their flag over the captured French headquarters - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Dien Bien Phu (13 martie – 7 mai 1954) – Viet Minh troops plant their flag over the captured French headquarters – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Điện Bien Phu a fost o confruntare din Primul Război din Indochina dintre Corpul Expediționar Francez din Orientul Îndepărtat și forțele vietnameze comuniste-naționaliste. Ocupat de francezi în noiembrie 1953, acest orășel mărunt și zona din jurul lui în anul următor a devenit teatrul uneia dintre cele mai violente bătălii dintre corpul expediționar francez compus din diverse unități franceze, trupe coloniale și autohtone sub comanda colonelului de Castries (înaintat la gradul de general în timpul bătăliei) și trupele vietnameze (Việt Minh) comandați de generalul Giáp.

Bătălia de la Dien Bien Phu (13 martie – 7 mai 1954) - Harta zonei bătăliei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Dien Bien Phu (13 martie – 7 mai 1954) – Harta zonei bătăliei – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Lupta a avut loc în perioada martie-mai 1954 și a culminat cu o înfrângerea zdrobitoare a forțelor franceze, înfrângere care a grăbit și a influențat negocierile viitoare de la Geneva cu privire la Indochina, acordurile fiind semnate în iulie 1954, care a instaurat împărțirea Vietnamului de-a lungul paralelei 17.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

7 mai 1955 - URSS semnează tratatul de pace cu Franța și Marea Britanie.

 

7 mai 1960 - Sovietul Suprem îl alege pe Leonid Brejnev în funcţia de preşedinte al Prezidiului în locul mareşalului Kliment Vorosilov care, la 79 de ani, s–a retras din viaţa publică.

 

7 mai 1968 - S-a nascut Eagle Eye Cherry, Cântăreț suedez.

Cântăreţul Eagle Eye Cherry s-a născut la 7 mai 1969, la Stockholm, în Suedia, unde şi-a petrecut şi cea mai mare parte a copilăriei. La vârsta de 14 ani s-a mutat cu familia la New York, unde a şi studiat la Academia de Arte, potrivit www.allmusic.com. Dintre piesele sale mai cunoscute amintim ”Are You Still Having Fun”, ”Long Way Around”, ”Feels So Right”, ”Skull Tattoo”, ”Don’t Give Up”, “Can’t Get Enough”, “As One”,”Dream Away”, “Streets of You”, “While Away”.
cititi mai mult pe: www.agerpres.roen.wikipedia.orgwww.eagleeyecherry.comwww.facebook.comwww.youtube.com

 

7 mai 1986 - Ziua in care echipa de fotbal Steaua Bucuresti a cucerit Europa, devenind prima echipa din Romania care se incorona drept regina fotbalului de pe batranul continent, câștigând Cupa Campionilor Europeni.

Steaua București 1986 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Steaua București 1986 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sub conducerea antrenorilor Emeric Jenei și Anghel Iordănescu (antrenor secund), Steaua a impresionat în campionatul 1984-1985, câștigându-l după o pauză de șase ani. A urmat cel mai spectaculos sezon de cupe europene din fotbalul românesc. După ce a eliminat pe Vejle BK, Budapest Honvéd FC, Kuusysi FC și pe RSC Anderlecht, Steaua a devenit prima echipă din România care a jucat o finală europeană.

Pe 7 mai 1986, pe stadionul Ramón Sánchez Pizjuán din Sevilla, campioana Spaniei, FC Barcelona, era cotată cu prima șansă, dar după prelungiri în care scorul a rămas 0-0, legendarul portar Helmuth Duckadam a apărat patru penalty-uri la rând, contribuind decisiv la victoria Stelei cu 2-0. Steaua a devenit astfel prima echipă din Estul Europei, și singura dintr-o țară comunistă, care a câștigat trofeul continental suprem. Steaua și-a trecut în palmares și o Supercupă a Europei, câștigând în 1987 finala cu Dinamo Kiev, printr-un gol marcat de Gheorghe Hagi.

Contrazicându-i pe cei care considerau câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua un fenomen izolat, Steaua a rămas la cel mai înalt nivel în fotbalul european de la sfârșitul anilor ’80, ajungând în semifinala CCE în sezonul 1987-88, și în finala aceleiași competiții în 1989, pierzând însă cu 4-0 în fața lui AC Milan. Pe lângă aceasta, Steaua a mai câștigat patru titluri naționale (1985–86, 1986–87, 1987–88, 1988–89) și patru cupe ale României (1984–85, 1986–87, 1987–88, 1988–89). De asemenea, din iunie 1986 până în septembrie 1989, Steaua a stabilit un record de 104 meciuri fără înfrângere în campionatul intern, doborât la nivel mondial, dar încă valabil pe plan european.
cititi mai mult despre FC Steaua București pe ro.wikipedia.org

 

7 mai 1987 - A fost anunţată oficial, extragerea primelor cantităţi de ţiţei din subsolul marin al platoului continental românesc al Marii Negre.

 

7 mai 1990 - Doi schiori norvegieni, fără câini şi alte mijloace de transport, au ajuns cu bine la Polul Nord.

 

7 mai 1995 - Jacques Chirac învinge la alegerile prezidenţiale din Franţa.

 

7 mai 1999 - Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat o vizită ecumenică în România; a fost prima vizită, în ţara noastră, a unui Suveran Pontif (7–9 mai 1999).

Papa Ioan Paul al II-lea' preşedintele României, Emil Constantinescu, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (Bucureşti, 7 mai 1999) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Papa Ioan Paul al II-lea’ preşedintele României, Emil Constantinescu, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (Bucureşti, 7 mai 1999) – foto preluat de pe www.agerpres.ro

Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la Bucureşti, la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000). Vizita papei Ioan Paul al II-lea în România a marcat începutul vizitelor episcopului Romei în aşa numitele ”teritorii ortodoxe”, potrivit catholica.ro. În acelaşi an, papa a vizitat Georgia. După anul Jubiliar 2000, papa a vizitat Grecia, Ucraina şi Armenia, în 2001. A urmat vizita în Bulgaria, în 2002.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Papa Ioan Paul al II-lea numea țara noastră: “Grădina Maicii Domnului”. Era într-o zi de 7 mai când un milion de români au ascultat cuvântul Sfântului Părinte. O vizită istorică. Pentru prima dată de la Marea Schismă din 1054 un papă a vizitat o țară preponderent ortodoxă.
cititi mai mult pe: stiri.tvr.rowww.agerpres.ro

 

7 mai 1999 - Avioanele NATO au bombardat din greşeală ambasada Chinei din Belgrad, ucigând trei persoane şi rănind alte 20, in timpul actiunilor militare indreptate impotriva Iugoslaviei.

 

7 mai 2000 - A avut loc ceremonia de investitură a lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte al Rusiei, în urma alegerilor de la 26 martie 2000.

Vladimir Vladimirovici Putin (n. 7 octombrie 1952, Leningrad, URSS, astăzi Sankt Petersburg, Rusia) om politic rus. Al 2-lea și al 4-lea Președinte al Rusiei. În prezent ocupă pentru a treia oara funcția de președinte al Federației Ruse - foto: ro.wikipedia.org

Vladimir Putin – foto: ro.wikipedia.org

Vladimir Vladimirovici Putin (n. 7 octombrie 1952, Leningrad, URSS, astăzi Sankt Petersburg, Rusia) om politic rus. Al 2-lea și al 4-lea Președinte al Rusiei. În prezent ocupă pentru a treia oara funcția de președinte al Federației Ruse.

 

7 mai 2003 - Academia de Ştiinte şi Literatură din Mainz a acordat Premiul de literatură pentru autori de limba germană pe 2003 urmatorilor scriitori: Cristoph Meckel, Harald Weinrich şi Herta Müller, cunoscută autoare originară din România. Herta Müller was praised by the judges for depicting the “landscape of the…

foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

7 mai 2007 - A murit Octavian Paler, prozator, eseist, reputat jurnalist şi editorialist român, comentator al fenomenelor politice şi culturale româneşti (n. 1926).

 

7 mai 2020 - La ordinea zilei