Evenimentele Zilei de 5 decembrie în Istorie

Clădirea principală a Universităţii din Bucureşti în perioada interbelică cu vechea clădire a Facultății de Istorie, creaţie a lui Alexandru Orăscu - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Clădirea principală a Universităţii din Bucureşti în perioada interbelică cu vechea clădire a Facultății de Istorie, creaţie a lui Alexandru Orăscu

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com
5 decembrie este a 339-a zi a calendarului gregorian şi a 340-a zi în anii bisecţi.

 

Sărbătorile Zilei de 5 decembrie

(BOR) †) Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie

Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit a fost un monah din Palestina care, conform tradiției, a alcătuit primul tipic (regulă) monahală de organizare a slujbelor bisericești de peste an, așa-numitul “Tipic de la Ierusalim“. A fost un reorganizator important al monahismului prin modelul mănăstirii sale, situată nu departe de Ierusalim S-a opus cu fermitate mișcărilor eretice monofizită și origenistă. Biserica îl pomenește pe 5 decembrie.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) (†) Sf. Sava cel Sfinţit, cuvios († 532)

(BRC) Sf. Sava, abate

 

Ziua internaţională a voluntarilor (ONU)

Anual, la 5 decembrie, este sărbătorită Ziua internaţională a voluntarilor (International Volunteer Day – IVD), reprezentând şansa de a promova voluntariatul, de a încuraja guvernele să sprijine eforturile voluntarilor şi de a recunoaşte contribuţiile acestora la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel local, naţional şi internaţional, arată Programul ONU pentru Voluntariat, pe site-ul său www.unv.org.

Organizaţia Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia Adunării Generale nr. 40/212 din 17 decembrie 1985, a invitat guvernele din întreaga lume să marcheze anual, la 5 decembrie, Ziua internaţională a voluntarilor pentru dezvoltare economică şi socială, astăzi, Ziua internaţională a voluntarilor, potrivit www.un.com. Totodată, le-a cerut să ia măsuri pentru a spori gradul de conştientizare cu privire la importanţa contribuţiei serviciului de voluntariat, stimulând astfel cât mai mulţi oameni din toate domeniile să-şi ofere serviciile lor în calitate de voluntari, atât local şi naţional cât şi internaţional.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a solului

În fiecare an, la 5 decembrie este sărbătorită Ziua mondială a solului (World Soil Day), urmărindu-se conştientizarea importanţei menţinerii unui sol sănătos şi susţinerea unei gestionării durabile a resurselor solului.

În decembrie 2013, cea de-a 68-a Adunare Generală a ONU a decis sărbătorirea acestei zile la 5 decembrie, data fiind şi ziua de naştere a fostului rege al Thailandei, Bhumibol Adulyadej (1946-2016), cel care a susţinut oficial marcarea acestei zile.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SĂRBĂTORI ŞI TRADIŢII POPULARE – Moş Nicolae

În fiecare an, seara de 5 decembrie este aşteptată cu emoţie de toţi copiii. Ei îşi curăţă cizmele, le aşează aproape de uşă sau de fereastră, în aşteptarea lui Moş Nicolae. Conform tradiţiei, cei cuminţi primesc de la moş dulciuri, iar cei neascultători, o nuieluşă.

Tradiţia sosirii lui Moş Nicolae cu daruri pentru copii, la început de decembrie, are la origini un personaj care a existat cu adevărat – episcopul Nicolae de Myra, care a trăit în Myra-Lichia, în secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi, dar şi miracole, numele său traducându-se prin “biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinţilor săi, şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 5 decembrie

 

Evenimentele Zilei de 5 decembrie în Istorie:

- 5 decembrie 1864 – A fost adoptată “Legea asupra Instrucţiunii Publice“, prin care învăţământul devenea unita, în întreaga Românie

 

5 decembrie 63 î.Hr. - Cicero ţine ultimul său discurs îndreptat împotriva lui Lucius Sergius Catilina.

Marcus Tullius Cicero (n. 3 ianuarie 106 î.Hr. – d. 7 decembrie 43 î.Hr.), filozof, politician, jurist, orator, teoritician politic, consul şi constituţionalist roman - foto:  ro.wikipedia.org

Marcus Tullius Cicero (n. 3 ianuarie 106 î.Hr. – d. 7 decembrie 43 î.Hr.) – foto: ro.wikipedia.org

Cicero a fost un filozof, politician, jurist, orator, teoritician politic, consul şi constituţionalist roman. El a jucat un rol important în perioada de sfârşit a Republicii romane. Activitatea sa literară şi politico-socială s-a concretizat în domenii atât de numeroase, încât Cicero poate fi calificat drept un om universal, homo universalis. El a fost autorul roman care a exercitat cea mai profundă influenţă asupra literaturii latine şi s-a manifestat ca unul dintre cei mai prolifici scriitori, mai prolific chiar decât Seneca şi Augustin.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

5 decembrie  633 - A inceput cel de-al patrulea Conciliu de la Toledo, in regatul vizigot al Spaniei. Comciliul a decretat uniformitatea liturghiei pe intreg teritoriul regatului vizigot si ia masuri severe de convertire la crestinism a evreilor, si pedepsirea lor severa in cazurile de intoarcere la vechea lor religie. A mai fost decretata obligativitatea infiintarii de seminarii teologice incadrul episcopiilor in care era incurajat studiul limbilor greaca si ebraica, al dreptului,medicinei si artelor.

 

5 decembrie  1408 - Hanul Edigu al Hoardei de Aur ataca Moscova. In anul 1408, Rusia a fost atacata de mongoli, pentru ca nu mai platise tribut de zeci de ani. Au fost incendiate orasele Novgorod, Rostov si numeroase alte localitati, dar Moscova nu a putut fi cucerita, cu toate ca a fost incendiata.

 

5 decembrie 1443 - S-a nascut Papa Iulius al II-lea (d. 1513)

Papa Iulius al II-lea, pe numlele civil Giuliano della Rovere, papă al Romei. A fost unul din precursorii Renașterii. I-a încredințat lui Michelangelo pictarea plafonului Capelei Sixtine. foto: ro.wikipedia.org

Papa Iulius al II-lea
foto: ro.wikipedia.org

Papa Iulius al II-lea, pe numlele civil Giuliano della Rovere, a fost un papă al Romei. A fost unul din precursorii Renașterii. I-a încredințat lui Michelangelo pictarea plafonului Capelei Sixtine. A întemeiat Garda Elvețiană. Pe 22 ianuarie 1506 s-a așezat la Roma prima formațiune a gărzii, alcătuită din 150 de soldați veniți din cantonul Uri.

A fost primul papă care a contractat “boala franceză” (adică sifilisul), de la un prostituat din Roma. La slujba din Vinerea Mare, în anul 1508, nu a putut șă-și arate picioarele pentru a fi sărutate de credincioși, deoarece erau pline de leziuni sifilitice. A fost înmormântat în Biserica San Pietro in Vincoli

 

5 decembrie 1484 - Papa Inocenţiu al VIII-lea emite bula papală Summis desiderantes affectibus împotriva magiei şi vrăjitoriei. In baza acesteia se declanseaza mari “vanatori de vrajitoare”in toata lumea catolica.

Pope Innocent VIII (Giovanni Battista Cybo (or Cibo)(1432 – July 25, 1492) Pope from 1484-1492 - foto preluat de pe  ro.wikipedia.org

Pope Innocent VIII (Giovanni Battista Cybo (or Cibo)(1432 – July 25, 1492) Pope from 1484-1492 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Papa Inocenţiu al VIII-lea a fost un papă al Romei şi a rămas în istorie ca întemeietorul Inchiziţiei. A avut mai mulţi fii nelegitimi, din care a recunoscut opt. Pe patul de moarte a cerut să i se aducă o doică, să-l hrănească cu lapte proaspǎt direct de la sân. Caracter slab, fermecător și ineficient, s-a lăsat condus de puternicul și belicosul della Rovere, cere îi susținuse candidatura numai pentru că el însuși nu putuse întruni numărul de voturi necesar.

După probleme imediate solicitau atenția papei: falimentul iminent, datorat traiului său princiar, și situația Romei, sfâșiată de luptele dintre familiile Colonna și Orsini, ai căror adepți se ucideau zilnic între ei, în plină stradă. Nici una dintre ele nu a fost soluționată.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

5 decembrie 1492  - (după alți autori, la 6 decembrie) Navigatorul Cristofor Columb a devenit primul european care a ajuns în insula Hispaniola (astăzi Haiti și Republica Dominicană).

Gravură care reprezintă debarcarea primilor europeni în Hispaniola - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gravură care reprezintă debarcarea primilor europeni în Hispaniola – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hispaniola (în spaniolă La Española), în traducere românească, Spaniola, cu o suprafață de cca 74.700 km², este – după Cuba – cea de-a doua insulă ca mărime a arhipelagului Antilelor.

Se află situată la est de insula Cuba și la vest de Porto Rico. Este una din rarele cazuri în care o insulă din regiunea Caraibelor este împărțită între două țări independente, Haiti, la vest (o treime din suprafața insulei) si Republica Dominicană, la est (două treimi din suprafața insulei). Cristofor Columb a sosit pe insula Hispaniola la 5 decembrie 1492, (după alți autori, la 6 decembrie) iar în cursul celei de-a doua călătorii a sa, în 1493, a fondat aici prima colonie spaniolă din Lumea Nouă.

La sosirea pe insulă, în 5 decembrie 1492 (după alți autori, la 6 decembrie), Cristofor Columb a fost mirat de asemănarea unor peisaje cu cele din Spania. De aceea, el a denumit insula La Española (Spaniola), denumire pe care a indicat-o pe prima hartă pe care a desenat-o. Această denumire a fost apoi latinizată în Hispaniola.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

5 decembrie 1496 - Regele Manuel I al Portugaliei emite un decret de expulzare a “ereticilor” din ţară.

 

5 decembrie 1560 - În Franţa regele Francisc al II-lea moare şi este succedat de Carol al IX-lea.

Francisc al II-lea (franceză François II (n. 19 ianuarie 1544 - d. 5 decembrie 1560), a fost rege al Franței între anii 1559 și 1560, fiind fiul cel mare al lui Henric al II-lea și al Caterinei de Medici (Portrait by François Clouet) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Francisc al II-lea al Franței (Portrait by François Clouet) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Francisc al II-lea (franceză François II (n. 19 ianuarie 1544 – d. 5 decembrie 1560), a fost rege al Franței între anii 1559 și 1560, fiind fiul cel mare al lui Henric al II-lea și al Caterinei de Medici. A fost căsătorit în 1558 cu Maria I Stuart, regina Scoției (1542-1567), nepoată a ducilor de Guise. Francisc al II-lea a persecutat protestanții și a reprimat conjurația de la Amboise (martie 1560).
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

Carol al IX-lea (27 iunie 1550 - 30 mai 1574) născut Charles-Maximilien, a fost rege al Franţei, din 1560 până la moartea sa. - pictură de François Clouet - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carol al IX-lea – pictură de François Clouet – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carol al IX-lea (27 iunie 1550 – 30 mai 1574) născut Charles-Maximilien, a fost rege al Franței, din 1560 până la moartea sa. Fiul lui Caterina de’ Medici și a lui Henric al II-lea al Franței, la doar zece ani a urcat pe tronul Franței după moartea prematură a fratelui său, Francisc al II-lea.

În timpul domniei sale, Franța era zguduită de războaiele religioase, în ciuda eforturilor pacifiste ale mamei sale. A rămas în istorie pentru masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu, care a avut loc în timpul domniei sale. A murit în 30 mai 1574, la Vincennes cu o lună înainte de a împlini 24 de ani, de pleurezie.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

5 decembrie 1590 - Niccolò Sfondrati urca pe tronul pontifical sub numele de Papa Grigore al XIlea.

Pope Gregory XIV (Latin: Gregorius XIV; 11 February 1535 – 16 October 1591), born Niccolò Sfondrato or Sfondrati, was Pope from 5 December 1590 to his death in 1591 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pope Gregory XIV (Latin: Gregorius XIV; 11 February 1535 – 16 October 1591), born Niccolò Sfondrato or Sfondrati, was Pope from 5 December 1590 to his death in 1591 – cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

5 decembrie 1703 - Johann Sachs von Harteneck, primarul Sibiului este decapitat, după ce a criticat faptul că sașii, care reprezentau 10% din populația Transilvaniei, plăteau 60% din taxele percepute în principat.

Johann Sachs von Harteneck, nume la naștere Johann Zabanius (n. 1664, Eperjes, Ungaria, în prezent Prešov, Slovacia - d. 5 decembrie 1703, Sibiu), a fost un om politic din Transilvania, comite al sașilor în perioada 1691-1703 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Johann Sachs von Harteneck – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Johann Sachs von Harteneck, nume la naștere Johann Zabanius (n. 1664, Eperjes, Ungaria, în prezent Prešov, Slovacia – d. 5 decembrie 1703, Sibiu), a fost un om politic din Transilvania, comite al sașilor în perioada 1691-1703. Johann Sachs von Harteneck a cerut dreptate în perceperea dărilor, deoarece sașii, care reprezentau 10% din populație, plăteau 60% din taxele încasate în Transilvania.

Atunci când în 1702 a cerut ca și averile nobilimii să fie impozitate, și-a făcut mulți dușmani puternici și se pare că acest lucru i-a atras condamnarea la moarte. Primarul Harteneck a fost condamnat la moarte pe 3 decembrie 1703 și decapitat două zile mai târziu la Sibiu, în Piața Mare, în apropierea statuii lui Roland.

Mai târziu memoria sa a fost reabilitată, devenind una dintre cele mai importante personalități ale sașilor. Strada Cetății din Sibiu i-a purtat numele până la sfârșitul celui de al doilea război mondial.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

5 decembrie 1757 - Prusacii conduşi de Frederick cel Mare au învins o armată austriacă în Bătălia de la Leuthen, în cadrul Războiului de Şapte Ani.

Bătălia de la Leuthen (5 decembrie 1757) Parte din Războiului de Șapte Ani (Storming of the breach by Prussian grenadiers. Painting by Carl Röchling) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Leuthen (5 decembrie 1757) Parte din Războiului de Șapte Ani (Storming of the breach by Prussian grenadiers. Painting by Carl Röchling) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

În Bătălia de la Leuthen sau Lissa, dată la 5 decembrie 1757, armata prusacă a lui Frederick cel Mare a profitat de trăsăturile terenului și a manevrat în așa fel încât a obținut o victorie împotriva unei armate austriece mult mai mari condusă de Carol al Lorenei, asigurând astfel controlul prusac asupra Sileziei în timpul Războiului de Șapte Ani.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

5 decembrie 1782 - S-a nascut Martin Van Buren, politician american, al 8-lea președinte al SUA (d. 1862)

Martin Van Buren (n. 5 decembrie 1782, Kinderhook, New York[*], SUA – d. 24 iulie 1862, Kinderhook, New York, SUA), numit și Old Kinderhook, a fost cel de-al optulea vicepreședinte și cel de-al optulea președinte al Statelor Unite ale Americii - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Martin Van Buren – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Martin Van Buren (n. 5 decembrie 1782, Kinderhook, New York, SUA – d. 24 iulie 1862, Kinderhook, New York, SUA), numit și Old Kinderhook, a fost cel de-al optulea vicepreședinte și cel de-al optulea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Van Buren a fost primul care a organizat Partidul Democrat, fiind în același timp o figură dominantă, alături de predecesorul său în funcția prezidențială, Andrew Jackson, în organizarea și funcționarea așa-numitului Sistem al celui de-al doilea partid politic (în engleză, Second Party System⁠), primul președinte al Statelor Unite de descendență olandeză și nu anglo-saxonă și primul președinte a cărui limbă maternă nu a fost engleza ci olandeza. Van Buren a fost, de asemenea, primul președinte născut în Statele Unite după obținerea independenței față de Regatul Unit.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

5 decembrie 1791 - A murit Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor, pianist, violonist și dirijor austriac (n.1756)

Wolfgang Amadeus Mozart (n. 27 ianuarie 1756, Salzburg - d. 5 decembrie 1791, Viena) a fost un compozitor austriac, unul din cei mai prodigioşi şi talentaţi creatori în domeniul muzicii clasice (pictură de Barbara Krafft) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Wolfgang Amadeus Mozart (pictură de Barbara Krafft) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Wolfgang Amadeus Mozart (n. 27 ianuarie 1756, Salzburg – d. 5 decembrie 1791, Viena) a fost un compozitor austriac, unul din cei mai prodigioşi şi talentaţi creatori în domeniul muzicii clasice. Cauza decesului nu este clară. Diagnosticul medicului constatator era: hitziges Frieselfieber („febră cu eczemă”). Alte cauze pomenite erau: febră reumatică , sifilis, trichineloză, Purpura Schönlein-Henoch („hiperemie generalizată”), congestie renală, insuficienţă cardiacă şi venisecţie. Probabil cauza morţii lui Mozart trebuie căutată într-o boală contractată în timpul copilăriei lui. Medicina modernă tinde spre o infecţie cu streptococi, care nu a fost tratată în mod adecvat, şi ca urmare s-a produs o insuficienţă cardiacă şi care a antrenat şi afectarea altor organe.

Speculaţiile nu au lipsit, suspectându-se o otrăvire pusă la cale de rivalii lui, cum ar fi fost Antonio Salieri. Versiunea a devenit celebră şi datorită filmului lui Milos Forman, Amadeus, care a câştigat nu mai puţin de 8 Premii Oscar. La 4 decembrie starea lui se ameliorează trecător, mai lucrează la compoziţia Requiemului, pe care însă nu va reuşi să-l termine. Există mărturii că Requiemul a fost comandat compozitorului de o persoană necunoscută, care i-a venit în vizită fiind îmbrăcată în straie de culoare neagră. Persoana a fost mai târziu identificată. Acesta era un slujitor al unui conte vestit. Contele, pe numele Welsegg, avea intenţia de a se interpreta Requiemul compus de Mozart cu ocazia încetării din viaţă a soţiei sale, reclamând creaţia drept o compoziţie proprie.

Despre această întâmplare Mozart nu a mai aflat. El era convins că muzica şi-o scrie pentru propria sa moarte. În ziua de 5 decembrie 1791, viaţa scurtă a lui Wolfgang Amadeus Mozart se stinge pentru totdeauna. Avea numai 35 de ani. După un scurt serviciu divin la Catedrala Sfântul Ştefan din Viena (Stefansdom), trupul neînsufleţit al lui Mozart este dus fără un cortegiu de însoţitori (cu toate că a avut parte de un succes imens în timpul vieţii, din cauza vremii nefavorabile, foarte puţine persoane ce l-au cunoscut pe Mozart au însoţit cortegiul), la cimitirul Sankt Marx. Mottoul lui a fost: “Mă simt cuprins de muzică. Muzica este în mine“. Anul 2006, cu ocazia jubileului a 250 de ani de la naşterea compozitorului, în Austria şi Germania a fost cunoscut ca „Anul Muzical Mozart”.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

5 decembrie 1848 - Preşedintele american James Knox Polk a declanşat celebra “goană dupa aur“, după ce a anunţat descoperirea de mari zăcăminte cu acest metal preţios în California.

Prospectors working California gold placer deposits in 1850 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Prospectors working California gold placer deposits in 1850 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Goana după aur din California (în engleză California Gold Rush; 1848 – 1855) a început în ianuarie 1848, când s-a descoperit aur la Ferma lui Sutter din localitatea Coloma⁠. După ce s-a răspândit vestea, aproximativ 300.000 de oameni au venit în California din restul Statelor Unite și de peste hotare.

Acești primi căutători de aur, numiți „Forty-Niners”, au călătorit până în California cu vaporul și în căruțe cu coviltir peste continent, adesea înfruntând greutăți mari pe parcursul călătoriei. În timp ce majoritatea primilor sosiți erau americani, goana după aur a atras și zeci de mii de oameni din America Latină, Europa, Australia și Asia.

La început, prospectorii au extras aurul din albia râurilor și pâraielor prin metode simple, cum ar fi strecurarea, dar mai târziu au fost dezvoltate metode mai sofisticate de extracție, care ulterior au fost adoptate în întreaga lume. A fost extras aur în valoare de miliarde de dolari americani, aducându-le unora averi considerabile; totuși, mulți s-au întors acasă nu cu mult mai bogați decât veniseră.

Goana după aur sau febra aurului (engleză: Gold Rush) a avut loc în secolul al XIX-lea în Australia, Brazilia, Canada, Africa de Sud și Statele Unite, în timp ce alte căutări mai mici după aur au avut loc în altă locuri - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Goana după aur – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Efectele goanei după aur au fost substanțiale. Orașul San Francisco s-a transformat rapid dintr-un cătun de corturi într-o metropolă și s-au construit drumuri, biserici, școli și alte orașe. A fost constituit un sistem de legi și un guvern, ducând în 1850 la admiterea Californiei ca stat al SUA.

S-au dezvoltat noi metode de transport. Vaporul cu aburi a început să fie folosit pe scară largă și s-au construit căi ferate. Agricultura, a doua ramură economică în creștere a Californiei a avut o creștere mare. Însă au fost și efecte negative: triburile de amerindieni au fost atacate și izgonite de pe pământurile lor, iar mineritul a distrus mediul înconjurător.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

5 decembrie 1848 - A încetat din viaţă compozitorul Joseph Mohr, autor al celebrului colind “Stille Nacht, heillige Nacht” ; (n. 11 decembrie 1792).

 

5 decembrie 1857: A apărut săptămînal la Bucureşti in Muntenia, ziarul politic-comercial “Naţionalul” sub conducerea lui Vasile Boerescu. Ziarul va apărea pînă pe 7 mai 1861.

 

5 decembrie 1859 - S-a născut Nicolae Petraşcu, diplomat, scriitor, memorialist, publicist, istoric de artă, critic de artă și literar român; (d. 24 mai 1944).

 

5 decembrie 1864 - Alexandru Ioan Cuza a promulgat “Legea asupra Instrucţiunii Publice“, prima lege prin care învăţământul era organizat în mod unitar şi erau stabiliţi anii de studiu: învăţământul primar, de patru ani, gratuit şi obligatoriu, cel secundar, de şapte ani şi universitar, de trei ani. Legea a intrat în vigoare din septembrie 1865.

 

5 decembrie 1867 - S-a născut Józef Klemens Pilsudski, om politic, şef al statului în perioada 1918-1922, considerat întemeietorul statului polonez independent; (m. 12 mai 1935).

 

5 decembrie 1868 - S-a nascut Arnold Sommerfeld, fizician și matematician german (d. 1951)

 

5 decembrie 1870 - A murit Alexandre Dumas (tatăl), scriitor francez (n. 1802)

Alexandre Dumas - Dumas Davy de la Pailleterie, cunoscut şi ca (Alexandre Dumas père) Alexandre Dumas tatăl, (n. 24 iulie 1802, Villers-Cotterêts, Aisne - d. 5 decembrie 1870, Puys, Seine-Maritime) a fost un autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume - (Alexandre Dumas în 1855) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandre Dumas în 1855 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandre Dumas – Dumas Davy de la Pailleterie, cunoscut și ca (Alexandre Dumas père) Alexandre Dumas tatăl, (n. 24 iulie 1802, Villers-Cotterêts, Aisne – d. 5 decembrie 1870, Puys, Seine-Maritime) a fost un autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

5 decembrie 1872 - Brigatina “Mary Celeste”, aflată sub pavilion american, a fost găsită acostată pe costele Portugaliei, toţi membrii echipajului fiind daţi dispăruţi.

 

5 decembrie 1885 - S-a nascut Ernest Cormier, inginer și arhitect canadian (d. 1980)

 

5 decembrie 1890 - S-a născut regizorul de film Fritz Lang, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai cinematografului expresionist din anii ’20 (“Strada Roşie”, “Testamentul doctorului Mabuse”); (m. 2 august 1976). Friedrich Christian Anton Lang, a fost un regizor, scenarist și producător de cinema xtrem de influent în artă în perioada cunoscută ca expresionismul german.

Si-a continuat cariera cinematografica in America. A fost proclamat de către British Film Institute ,” Maestru al întunericului ” (în original, “Master of Darkness”). Cele mai faimoase filme ale sale au fost Metropolis (cel mai scump film al erei mute din cinematografie) și M, ambele realizate în Germania , înaintea emigrării sale în Statele Unite.

 

5 decembrie 1891 - A murit Pedro al II-lea al Braziliei (n. 1825)

Pedro al II-lea (n. 2 decembrie 1825 – d. 5 decembrie 1891), al doilea și ultimul împărat al Braziliei - foto: ro.wikipedia.org

Pedro al II-lea (n. 2 decembrie 1825 – d. 5 decembrie 1891), al doilea și ultimul împărat al Braziliei – foto: ro.wikipedia.org

 

5 decembrie 1901 - S-a nascut Werner Heisenberg, fizician, laureat al Premiului Nobel în 1932 (d. 1976) A fost unul dintre fondatorii fizicii cuantice si s-a aflat în fruntea programului pentru energie nucleară a Germaniei Naziste.

 

5 decembrie 1901 - S-a nascut Walt Disney, desenator, regizor și producător de film animat american (d. 1966)

Walter Elias Disney (n. 5 decembrie, 1901 - d. 15 decembrie, 1966), regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american , câștigător de 22 de ori al premiilor Oscar  foto: en.wikipedia.org

Walter Elias Disney (n. 5 decembrie, 1901 – d. 15 decembrie, 1966), regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american , câștigător de 22 de ori al premiilor Oscar
foto: en.wikipedia.org

Co-fondator (alături de fratele său, Roy O. Disney) al studioului Walt Disney Productions, Walt a devenit unul din cei mai cunoscuți producători de film din lume. Compania sa, cunoscută acum sub numele de The Walt Disney Company, are venituri anuale de peste 30 de miliarde de dolari.

Walt Disney si Roy Disney in 1928  foto: frontierlandstation.com

Walt Disney si Roy Disney in 1928
foto: frontierlandstation.com

Walt Disney este cunoscut mai ales ca și producător de film, precum și ca un inovator al animației și al parcurilor tematice. A fost nominalizat la 61 de premii Oscar și la sapte premii Emmy, deținând recordul pentru cele mai multe nominalizări la Oscar.

Disney și echipa sa a creat unele din cele mai celebre filme din lume și unele din cele mai cunoscute personaje, inclusiv cel pe care majoritatea îl consideră alter-ego-ul său, Mickey Mouse.

 

5 decembrie 1903 - S-a nascut Cecil Frank Powell, fizician englez, laureat Nobel (d. 1969)

Cecil Frank Powell (n. 5 decembrie 1903 – d. 9 august 1969) fizician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1950 pentru dezvoltarea metodei fotografice de studiere a proceselor nucleare și pentru descoperirea pionului (mezon pi), o particulă subatomică de masă mare - foto: en.wikipedia.org

Cecil Frank Powell (n. 5 decembrie 1903 – d. 9 august 1969) – foto: en.wikipedia.org

Cecil Frank Powell a fost un fizician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1950 pentru dezvoltarea metodei fotografice de studiere a proceselor nucleare și pentru descoperirea pionului (mezon pi), o particulă subatomică de masă mare. Colaboratorii lui Powell în studiul său, publicat în 1947, au fost Giuseppe Occhialini, H. Muirhead și tânărul fizician brazilian César Lattes.

Pionul s-a dovedit a fi particula ipotetică propusă în 1935 de japonezul Yukawa Hideki în teoria sa privind fizica nucleară. Powell a primit și Medalia de Aur Lomonosov în 1967, și a fost cosemnatar al Manifestului Russell-Einstein în 1955.

 

5 decembrie 1903 - S-a născut N.I.Herescu, latinist, poet, prozator, eseist, traducător, fondator şi director al Institutului Român de Studii Latine din Bucureşti (1937-1945), preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, director al Fundaţiilor Culturale Regale Carol I din 1940; din anul 1944 s-a aflat în exil, în Portugalia, apoi în Franţa, unde a fost animatorul mişcării literare din exilul românesc şi a funcţionat ca profesor universitar de latină, primind recunoaşterea unor latinişti de valoare internaţională (a coordonat vol. ”Ovidiana” – Paris, 1958 – editat cu ocazia aniversării a 2000 de ani de la naşterea poetului latin Ovidiu; (m. 19 august 1961).

 

5 decembrie  1905 - A aparut revista literară “Ramuri“. Revista a fost înființată din inițiativa a doi adolescenți entuziaști, Constantin Șaban Făgețel și Dumitru Tomescu, la acea data încă elevi ai liceului “Traian” din Turnu Severin , primul număr apărând la 5 decembrie 1905, în Craiova, ca “revistă literară lunară”. Din 1908 apariția a devenit bilunară, iar din 1910 săptămânală. Revista va apărea pînă la 10 decembrie 1914, data la care s-a unit cu revista “Drum drept“.

 

5 decembrie 1906 - S-a născut Otto Preminger, regizor de film de origine austriacă (d. 1986)

 

5 decembrie 1916 - A murit Prințesa Augusta de Cambridge (n. 1822)

 

5 decembrie 1917 - Cargobotului SS Mont-Blanc incarcat cu materiale explozibile, s-a ciocnit de vasul norvegian Im, in portul canadian Halifax si a sarit in aer. Explozia a facut victime peste 1900 de persoane , 9.000 de oameni au fost răniți si o mare parte a orasului a fost distrusa.

 

5 decembrie 1918 – (5/18 decembrie 1918) Înfiinţarea Partidului Ţărănesc, sub conducerea lui Ion Mihalache. (… ) Dintre partidele nou-înfiinţate, un rol important a dobândit Partidul Ţărănesc, constituit la 5/18 decembrie 1918 de un grup de învăţători, preoţi şi ţărani în frunte cu învăţătorul Ion Mihalache, din Topoloveni, judeţul Argeş. Acest partid era rolul maturizării mişcării ţărăniste, ale cărei începuturi datau din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, se arată în lucrarea mai sus amintită. Astfel, primul partid ţărănesc a fost înfiinţat de Constantin Dobrescu-Argeş în 1895 şi a durat până în 1899. Alte încercări s-au datorat lui Vasile M. Kogălniceanu şi Al.Vălescu (1906-1907), Ion Mihalache (1913) ş.a.

Conform procesului-verbal de constituire a Partidului Ţărănesc, apărut în publicaţia periodică ”Ţara nouă”, I, nr. 49 din 4/17 august 1919, noul partid îşi propunea să acţioneze pentru: împărţirea tuturor moşiilor la ţărani, înfiinţarea de izlazuri şi păduri comunale, introducerea impozitului progresiv pe venit, legiferarea autonomiei comunale, înlocuirea jandarmeriei, autonomia bisericii faţă de stat, răspândirea ştiinţei de carte la sate ş.a.

Ideologia noului partid, inspirată din doctrina ţărănească promovată la sfârşitul secolului trecut de Constantin Dobrescu-Argeş, urmărea, ţinând seama de preponderenţa ţărănimii în societatea românească, crearea unei pături ţărăneşti mijlocii care să joace un important rol politic şi economic în România, se arată şi în volumul “Istoria României în date” (Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2003). In anul 1926 a fuzionat cu Partidul Național Român pentru a forma Partidul Național-Țărănesc.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

5 decembrie 1919 - S-a format guvernul român de coaliţie prezidat de Alexandru Vaida-Voevod, din a cărui componenţă au făcut parte şi trei basarabeni: Ion Pelivan – ministru al justiţiei, Ion Inculeţ şi Pantelimon Halippa – miniştri secretari de stat. Guvernul Alexandru Vaida-Voevod a demisionat la 13 martie 1920.

 

5 decembrie 1920 - A avut loc adunarea membrilor Partidului Naţional-Liberal din Chişinău, România, care a ales un Comitet al cărui preşedinte devine D.Ciugureanu.

 

5 decembrie 1925 - A încetat din viaţă scriitorul polonez Wladyslaw Stanislaw Reymont, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1924 (trilogia istorică “1794″, “Ultima dietă a republicii”, “Insurecţia”); (n. 7 mai 1867).

 

5 decembrie 1926 - A murit Claude Monet, pictor francez (n. 1840)

Oscar-Claude Monet (n. 14 noiembrie 1840, Paris – d. 5 decembrie 1926, Giverny), pictor impresionist din Franța - foto (Portrait photograph of the French impressionist painter Claude Monet by Nadar):  ro.wikipedia.org

Oscar-Claude Monet (n. 14 noiembrie 1840, Paris – d. 5 decembrie 1926, Giverny), pictor impresionist din Franța – foto (Portrait photograph of the French impressionist painter Claude Monet by Nadar): ro.wikipedia.org

“ Nu am decât meritul de a fi pictat întocmai după natură străduindu-mă să reproduc propriile impresii față de fenomene trecătoare și schimbătoare.” Cu aceste cuvinte Claude Monet își definea în 1926 propria activitate la sfârșitul unei lungi existențe dedicate cu pasiune, în totalitate, picturii. El a rămas în istorie drept părintele fondator al mișcării impresioniste și cel care a inspirat o nouă poetică a momentului și a unei sensibilități formale și lirice a materiei.

 

5 decembrie 1927 - S-a născut Bhumibol Adulyadej, fost rege al Thailandei (d. 2016)

Bhumibol Adulyadej (n. 5 decembrie 1927, Middlesex, SUA – d. 13 octombrie 2016, Siri Rat, Thailanda), a fost rege al Thailandei (9 iunie 1946 – 13 octombrie 2016, incoronat la 5 mai 1950) - (King Rama IX in 1960) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

 King Rama IX in 1960 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bhumibol Adulyadej (n. 5 decembrie 1927, Middlesex, SUA – d. 13 octombrie 2016, Siri Rat, Thailanda), a fost rege al Thailandei (9 iunie 1946 – 13 octombrie 2016, incoronat la 5 mai 1950). Aclamat de public „cel Mare”, el este, de asemenea, cunoscut sub numele de Rama al IX-lea. Domnia lui a început la 9 iunie 1946 fiind monarhul cu domnia cea mai lungă din istoria Thailandei. Monarhul este atât de important pentru thailandezi încât boala sa a afectat piețele financiare.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

5 decembrie 1931 - Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova a fost distrus de un ordin de Iosif Stalin.

 

5 decembrie 1932 - S-a născut Sheldon Lee Glashow, fizician american, laureat Nobel

 

5 decembrie 1932 - S-a nascut Little Richard (Richard Wayne Penniman), legendă a muzicii rock, vocalist, pianist şi compozitor american.

 

5 decembrie 1933 - În SUA, Prohibiția a luat sfârșit prin adoptarea amendamentului al douăzeci și unulea al Constituției. Decretată la 16 ian. 1920, prin aplicarea celui de–al 18–lea Amendament al Constituţiei SUA, care condamnă producerea, transportul sau comercializarea alcoolului, prohibiţia nu a determinat, aşa cum se dorise, o îmbunătăţire a vieţii sociale şi economice, fiind marcată de corupţie, crime şi ilegalităţi.

Utah a devenit cel de-al 36-lea stat care a ratificat amendamentul 21 din Constitutia SUA prin care a putut fi atacata decizia care a permis impunerea prohibitiei la alcool. Interzicerea producerii, transportului si comercializarii alcoolului a fost luata in 16 ianuarie 1920, prin adoptarea amendamentului 18 din Constitutia americana.

Perioada de prohibitie, instaurata cu scopul imbunatatirii climatului social in SUA, a avut efecte total negative pentru ca a permis aparitia unor puternice bande de mafioti care s-au imbogatit din specula cu alcool. Una dintre figurile marcante ale acelei perioade a fost gangaster-ul Al Capone, lider al crimei organizate in Chicago.

Dupa anularea amendamentului 18, in cateva dintre statele americane a continuat sa fie interzisa comercializarea alcoolului. De exemplu, in Mississippi prohibitia a luat sfarsit abia in 1966.

 

5 decembrie 1936 - Uniunea Sovietică adoptă o nouă constituţie.

 

5 decembrie 1940 - Într–o scrisoare adresată lui Ion Antonescu, C.I.C.Brătianu îi cerea generalului să pună capăt dezordinii create de legionari, dezordine ce ar putea ameninţa chiar independenţa ţării

 

5 decembrie 1941 - Al Doilea Război Mondial – Marea Britanie declară război Finlandei, Ungariei şi României.

 

5 decembrie 1943 - S-a născut Nicolae Văcăroiu, politician român, fost Prim Ministrul al Romaniei 1992-1996; (n. Cetatea Alba, Ucraina).

 

5 decembrie 1944 - Al Doilea Război Mondial – Trupele aliate ocupă Ravenna.

 

5 decembrie 1945 - Zborul 19 dispare in Triunghiul Bermudelor. Toti cei 14 piloţi s-au pierdut, declaratiile oficiale facand presupunerea ca acest avion a explodat în aer în timpul zborului. Anchetatorii nu au putut determina cauza pierderii avionului care efectua Zborul 19, dar au declarat că ar fi existat posibilitatea ca pilotii aeronavei sa se fi dezorientat si ca avionul s-ar fi putut prabusi in mare, dupa consumarea rezervelor de carburanti.

 

5 decembrie 1946 - S-a nascut marele tenor spaniol Jose Carreras.

 

5 decembrie 1965 - S-a născut Vasile Baghiu, scriitor român

 

5 decembrie 1966 - S-a nascut apreciata cantareata franceza de muzica usoara Patricia Kaas.

 

5 decembrie 1967 - S-a nascut Bogdan Stelea, fotbalist şi antrenor român, fost portar al echipei naţionale de fotbal a României.

 

5 decembrie 1973 - S-a nascut Ciprian Vălcan, eseist și filosof român

 

5 decembrie 1973 - A încetat din viaţă fizicianul Robert Alexander Watson-Watt, inventatorul aparatului radar; (n. 13 aprilie 1892).

 

5 decembrie 1974 - A încetat din viaţă Zaharia Stancu, romancier, poet, publicist; distins cu Premiul Herder în anul 1971. A fost membru al Academiei Române (“Desculţ”, “Ce mult te–am iubit”, “Şatra”, “Poeme cu lună”, ”Pădurea nebună”) ; (n. 5 octombrie 1902).

 

5 decembrie 1975 - S-a nascut Ronnie O’Sullivan, jucător englez de snooker

Ronald Antonio „Ronnie” O'Sullivan (n. 5 decembrie 1975), jucător profesionist de snooker. Poreclele lui sunt "Racheta", datorită faptului că lovește bilele cu mare viteză și "Magicianul" - foto:  ro.wikipedia.org

Ronald Antonio „Ronnie” O’Sullivan (n. 5 decembrie 1975), jucător profesionist de snooker – foto: ro.wikipedia.org

Poreclele lui sunt “Racheta”, datorită faptului că lovește bilele cu mare viteză și “Magicianul”

 

5 decembrie 1975 - A murit Constantin (Dinu) Pillat, prozator, critic și istoric literar român, fiul marelui poet Ion Pillat. (n. 1921) A fost detinut politic între anii 1959–1964 si a fost implicat, alaturi de alti intelectuali români în ceea ce istoria comunismului din România a consemnat drept “procesul Noica–Pillat”, ultimul mare proces politic din timpul regimului lui Gh. Gheorghiu Dej; (studii de literatura “Dostoievski în constiinta literara româneasca”, “Romanul de senzatie în literatura româna din a doua jumatate a secolului al XIX–lea”) ; (n.19 noiembrie 1921).

 

5 decembrie 1987 - A murit Leonid Dimov, poet și traducător român originar din Basarabia, unul dintre precursorii Postmodernismului românesc;(n.11.01.1926, Ismail).

 

5 decembrie 1990 - A apărut primul număr din cotidianul “Curierul Naţional”.

 

5 decembrie 1994 - A intrat oficial în vigoare Tratatul START I privind reducerea arsenalelor strategice, semnat la 31.07.1991, la Moscova, de URSS şi SUA. Tratatul a fost ratificat de cele patru state nucleare formate după dezmembrarea URSS (Rusia, Ucraina, Belarus, Kazahstan).

 

5 decembrie 2001 - Facţiunile afgane reunite în cadrul conferinţei de la Bonn (vestul Germaniei) au semnat, un acord istoric referitor la tranziţie politică la Kabul.

 

5 decembrie 2001 - A avut loc ceremonia de inaugurare a noului edificiu al Bibliotecii Academiei Române, cu o suprafaţă de aproximativ 16.000 mp.

 

5 decembrie 2007 - Revolutionarul si politicianul roman Dan Iosif a încetat din viaţă intr-o clinică din Novosibirsk (Rusia), în urma unui cancer pulmonar; (n. 14.10.1950).

 

5 decembrie 2007 - A murit Karlheinz Stockhausen, compozitor german (n. 1928)

 

5 decembrie 2008 - A încetat din viaţă Anca Parghel, cântăreață și profesoară de jazz română (n. 1957)

Anca Parghel (n. 16 septembrie 1957, Câmpulung Moldovenesc — d. 5 decembrie 2008, Timișoara) a fost o cântăreață și profesoară de jazz din România, fosta soție a pictorului Virgiliu Parghel.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

5 decembrie 2008 - Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Constantin Ticu Dumitrescu, a încetat din viaţă; (n. 27 mai 1928).

Constantin-Grigore Dumitrescu, cunoscut ca Ticu Dumitrescu, (n. 27 mai 1928, Ciumați, Prahova, România – d. 5 decembrie 2008, București, România) a fost un om politic român, fost deținut politic, fost senator de orientare creștin-democrată (PNȚ-CD), președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, inițiatorul Legii Deconspirării Securității și al Legii Lustrației, proiecte vehement contestate de cei vizați - foto: jurnalul.ro

Constantin-Grigore Dumitrescu, cunoscut ca Ticu Dumitrescu, (n. 27 mai 1928, Ciumați, Prahova, România – d. 5 decembrie 2008, București, România) – foto: jurnalul.ro

Constantin-Grigore Dumitrescu, cunoscut ca Ticu Dumitrescu, (n. 27 mai 1928, Ciumați, Prahova, România – d. 5 decembrie 2008, București, România) a fost un om politic român, fost deținut politic, fost senator de orientare creștin-democrată (PNȚ-CD), președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, inițiatorul Legii Deconspirării Securității și al Legii Lustrației, proiecte vehement contestate de cei vizați.

Din 1990 a fost membru al CPUN, senator în două legislaturi (1992-2000), președinte al Asociației Naționale a Foștilor Deținuți Politici din România – A.F.D.P.R. –, din 1990 și Președinte al Uniunii Internaționale a Foștilor Deținuți Politici (1991-1999). A fost membru al Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (C.N.S.A.S.) din anul 2006.

 

5 decembrie 2008 - Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Aleksei al II-lea, a încetat din viaţă; (n. 23.02.1929).

 

5 decembrie 2008 - A murit Paul Niculescu-Mizil, fost înalt demnitar comunist, ministrul educației și învățământului din Republica Socialistă România ; (n. 25.11.1923).

 

5 decembrie 2012 - A decedat marele arhitect brazilian Oscar Niemeyer (n. 15 decembrie 1907). Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho este considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai arhitecturii moderniste. Cele mai cunoscute opere ale marelui arhitect brazilian sunt probabil clădirile publice pe care acesta le-a proiectat și realizat pentru orașul Brasília.

 

5 decembrie 2013 - A murit Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Republicii Africa de Sud, laureat al Premiului Nobel (n. 1918)

Nelson Rolihlahla Mandela (n. 18 iulie 1918 – d. 5 decembrie 2013) a fost un om politic sud-african, care a deţinut funcţia de preşedinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999. Adversar al apartheidului, a fost primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ şi cu participare multirasială - (Nelson Mandela în Johannesburg, pe 13 mai 2008) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nelson Mandela în Johannesburg, pe 13 mai 2008 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nelson Rolihlahla Mandela (n. 18 iulie 1918 – d. 5 decembrie 2013) a fost un om politic sud-african, care a deţinut funcţia de preşedinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999. Adversar al apartheidului, a fost primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ şi cu participare multirasială.

Guvernarea lui Mandela s-a axat pe dezmembrarea moştenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituţionalizat, a sărăciei şi a inegalităţii şi promovarea reconcilierii rasiale. Un susţinător al pan-africanismului şi al socialismului democratic, el a fost preşedinte al partidului Congresul Naţional African din 1991 până în 1997.

Pe plan internaţional, Mandela a fost secretar general al organizaţiei interguvernamentale Mişcarea de Nealiniere, între 1998 şi 1999.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

5 decembrie 2013 - Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că textul Declaraţiei de Independenţă, în care „limba română” este calificată drept limbă oficială a Republicii Moldova, prevalează asupra textului Constituţiei, care foloseşte denumirea de „limbă moldovenească”, deschizând calea pentru uzul oficial al denumirii de ”limbă română” în actele oficiale şi în administraţia de stat.

 

5 decembrie 2017 - A murit Mihai I, rege al României (n. 1921)

Mihai I (n. 25 octombrie 1921, Sinaia - d. 5 decembrie 2017 Aubonne, Elveţia)[2][3] a fost regele României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947 - in imagine, Mihai al României (Alba Iulia, 2007) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mihai al României (Alba Iulia, 2007) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mihai I (n. 25 octombrie 1921, Sinaia – d. 5 decembrie 2017 Aubonne, Elveţia) a fost regele României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puţinii foşti şefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit şi în secolul XXI. Fiu al principelui moştenitor Carol, Mihai a moştenit de la naştere titlurile de principe al României şi principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunţat mai târziu).

Mihai şi Regina mamă Elena (1922) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mihai şi Regina mamă Elena (1922) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mihai a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, întrucât tatăl său renunţase în decembrie 1925 la tron şi rămăsese în străinătate. Minor fiind, atribuţiile regale erau îndeplinite de o regenţă, care nu s-a ridicat la nivelul problemelor vieţii politice, întoarcerea inopinată şi ilegală din iunie 1930 a lui Carol neîntâmpinând rezistenţă.

Detronat de tatăl său, Mihai a primit titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia. Următorul deceniu a fost marcat de exilul mamei sale, pe care putea să o vadă doar câteva săptămâni pe an, când o vizita la Florenţa. Privat de o veritabilă afecţiune familială, principele Mihai a beneficiat în schimb de o educaţie aleasă, dar nu a fost pregătit pentru domnie.

Marele Voievod Mihai în 1938 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Marele Voievod Mihai în 1938 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În septembrie 1939 a debutat al Doilea Război Mondial, iar anul 1940 a marcat sfârşitul României Mari, care a pierdut fără luptă, în decurs de câteva luni, Basarabia, Bucovina de nord, Herţa, Transilvania de nord-est şi Cadrilaterul. La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice şi să părăsească ţara, tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai.

Sub statul naţional-legionar, apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu avea nici o putere reală de decizie, fiind în permanenţă sub supravegherea serviciilor de informaţii. Nu a fost informat în prealabil asupra intrării României în război alături de Germania nazistă.

Când balanţa războiului s-a întors şi forţele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a decis să salveze ce se mai putea salva şi a înfăptuit lovitura de stat de la 23 august 1944: arestarea lui Antonescu şi restaurarea Constituţiei din 1923. Uniunea Sovietică a tergiversat semnarea unui armistiţiu în septembrie 1944 până a ocupat întreaga ţară, începând procesul de impunere a sistemului său politic asupra noului satelit.

Lipsit de sprijinul Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii, cu situaţia Transilvaniei ca mijloc de şantaj al ruşilor, regele a fost obligat în februarie 1945 să îl demită pe prim-ministrul anticomunist Nicolae Rădescu şi să-l numească pe Petru Groza la guvernare, care s-a dovedit un instrument docil în mâinile comuniştilor.

În semn de protest faţă de abuzurile noului guvern, regele a intrat în aşa-numita „grevă regală”, refuzând să semneze decretele guvernului, care şi-a urmat însă nestingherit activitatea neconstituţională.

Regele Mihai I și Ion Antonescu în 1941- foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Regele Mihai I și Ion Antonescu în 1941- foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În aceşti ani, suveranul s-a profilat într-un simbol naţional al rezistenţei. Alegerile generale din noiembrie 1946 au fost fraudate de blocul comunist, care „le-a câştigat” detaşat, iar 1947 a marcat interzicerea şi decapitarea Partidului Naţional Ţărănesc, prin „înscenarea de la Tămădău”. La sfârşitul anului a venit rândul instituţiei monarhice să fie înlăturată: pe 30 decembrie 1947 regele a fost constrâns să semneze decretul de abdicare, în aceeaşi zi fiind proclamată republica populară.

Regele Mihai I și Ana de Bourbon-Parma (1948) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Regele Mihai I și Ana de Bourbon-Parma (1948) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza ţării sale, însă s-a izbit de un zid al obtuzităţii. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma şi s-au stabilit după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveţia. Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.

După Revoluţia din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în ţară, cu excepţia Paştelui din 1992, când a atras mulţimi entuziaste venite să-l vadă. De-abia sub preşedinţia lui Emil Constantinescu, în 1997, şi-a primit înapoi cetăţenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate şi o parte din proprietăţi.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Mihai a ţinut un discurs în faţa camerelor reunite ale Parlamentului României. În martie 2016 a fost anunţată îmbolnăvirea lui de cancer şi retragerea din viaţa publică.

 

5 decembrie 2020 - La Ordinea Zilei