Evenimentele Zilei de 27 decembrie în Istorie: 27 decembrie 1945 – A fost infiintata Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si a fost creat Fondul Monetar International (FMI)

The U.S. Secretary of the Treasury, Henry Morgenthau, Jr., addresses the delegates to the Bretton Woods Monetary Conference, July 8, 1944 - foto: worldbank.org

The U.S. Secretary of the Treasury, Henry Morgenthau, Jr., addresses the delegates to the Bretton Woods Monetary Conference, July 8, 1944

foto preluat de pe worldbank.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com

 

27 decembrie este a 361-a zi a calendarului gregorian și a 362-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 27 decembrie

(BOR) (†) A treia zi de Crăciun; †) Sfântul Apostol, întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan; Sfântul Cuvios Teodor Mărturisitorul

Sfântul Ştefan (n. 1 - d. 34/35) după Noul Testament a fost Arhidiacon iudeu (evreu) din Ierusalim care a fost primul martir creştin condamnat la moarte de autorităţile iudaice din Ierusalim - (Sfântul Ștefan de Carlo Crivelli) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sfântul Ștefan de Carlo Crivelli – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sfântul Ştefan (greacă: Στέφανος, Stephanos ; latină: Stephanus, însemnând Coroană de flori sau Încununat, de multe ori dat ca un titlu mai degrabă decât ca un nume) (n. 1 – d. 34/35) după Noul Testament a fost Arhidiacon iudeu (evreu) din Ierusalim care a fost primul martir creştin condamnat la moarte de autorităţile iudaice din Ierusalim. Potrivit Noului Testament, Sfântul Ştefan a fost unul dintre cei şapte bărbaţi ”plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune”, aleşi de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni şi care au asistat direct la faptele sale. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ştefan a fost numit Arhidiacon.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

(BRU) (†) A treia zi de Crăciun; Sf. Ștefan, arhidiacon, protomartir († 37); Sf. Teodor Însemnatul, cuvios, mărturisitor († 844)

Sfântul Cuvios Teodor Mărturisitorul. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face la 27 decembrie - foto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Teodor Mărturisitorul - foto: doxologia.ro

Din cei ce au voit a pătimi pentru Hristos sunt unii care au suferit numai pentru credinţa creştinească, stând împotriva elinilor, care îşi apărau rătăcirea lor cea închinătoare la idoli. Alţii se nevoiau pentru dreapta-credinţă, împotriva chiar a creştinilor cu adevărat, însă a celor ce nu cred drept şi care, nu mai puţin decât cei dintâi, multe osteneli au suferit, pentru care au primit şi cununi deopotrivă ca şi aceia. Dintre ei unul este acest minunat şi mare Teodor, pentru care acum ne stă înainte cuvântul. Pe acest mărturisitor l-a odrăslit Palestina, pe care, dând-o Dumnezeu lui Avraam că moştenire, bine a numit-o pământul făgăduinţei, pentru că de acolo a ieşit ceata proorocilor şi a patriarhilor şi Însuşi Hristos cu trup. De acolo ne-a răsărit şi numărul primitorilor de Dumnezeu apostoli, care s-au născut acolo. Deci şi pe acest luminător şi stâlp al dreptei-credinţe, aceeaşi latură l-a adus şi dat în lume.
cititi mai mult pe: doxologia.ro

 

(BRC) (†) A treia zi de Crăciun; Sf. Ioan, apostol, evanghelist În minunatul text al primei lecturi, sfântul Ioan exprimă entuziasmul său pentru misterul întrupării, arătându-i tot realismul, profunzimea şi eficacitatea. În acel timp, cineva spunea că este imposibil ca Fiul lui Dumnezeu să ia trup omenesc: astfel, trupul lui Isus era doar aparenţă. Sfântul Ioan insistă: nu este aparenţă, este cu adevărat trupul nostru acela care a fost asumat de Fiul lui Dumnezeu: „Noi am văzut, auzit, atinsY„. Este realitate, nu iluzie: Isus prunc, Isus adult, Isus răstignit este om ca şi noi, şi-a asumat existenţa noastră, toată existenţa noastră, în afară de păcat. Acesta este realismul întrupării.”
cititi mai mult pe: calendarcatolic.ro

 

România – Ziua Centrului de Operaţii Psihologice ale Armatei Române

Ministerul Apararii Nationale - foto: wiki.erepublik.com

Ministerul Apararii Nationale – foto: wiki.erepublik.com

 

Astăzi în istorie pentru 27 decembrie

 

27 decembrie 537 - A fost inaugurată Biserica Sfânta Sofia din Constantinopol, devenită în 1453 moschee și în 1935 muzeu.

Hagia Sophia a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astăzi muzeu în Istanbul, Turcia - foto: ro.wikipedia.org

Hagia Sophia - foto: ro.wikipedia.org

Hagia Sophia a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astăzi muzeu în Istanbul, Turcia. Interiorul său decorat cu mozaicuri, coloanele de marmură și acoperișul sunt de o mare valoare artistică. Biserica era atât de frumos decorata încât se spune că imparatul Iustinian Iustinian ar fi exclamat: „Νενίκηκά σε Σολομών” (Solomon, te-am depășit!). Se mai spune că slujbele ținute în Sfânta Sofia erau grandioase, iar participarea la una din aceste slujbe l-a determinat pe cneazulVladimir I al Rusiei Kieviene să opteze pentru crestinarea rușilor de către Patriarhia de Constantinopol. Ultima ceremonie crestina in aceasta biserica a fost ținută la data de 29 august 1453, inainte de invadarea Constantinopolului de catre paganii turci . Sultanul Mahomed, cuceritorul Constantinopolului, a dat ordin ca Sfânta Sofia să fie transformată în moschee. Legenda spune că pe unul din pereții albi s-a păstrat amprenta palmei pline de sânge a sultanului. Aghia Sofia („Sfânta Înțelepciune”) a fost catedrala a Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, iar astazi este muzeu. Oficialități ale Patriarhiei Ecumenice si ale Sfantului Scaun întreprind in ultima vreme demersuri pe langa autoritatile turce pentru restituirea Sfintei Sofia către Biserica Ortodoxa.

 

27 decembrie 1076 - A decedat cneazul Sviatoslav al II- lea al Kievului din dinastia Riurik (n.cca.1027). A domnit din 1073 pana in 1076. A fost fiul lui Iaroslav cel Intelept si al printesei Ingigerd a Suedieisi fost in acelasi timp print de Cernigov din 1054 pana in 1073.

 

27 decembrie 1391 - Prima menţiune documentară a „logofătului” (şeful cancelariei domneşti) în Ţara Românească.

 

27 decembrie 1512 - Coroana spaniolă elaborează Legile de la Burgos, menite să regelementeze comportamentul coloniștilor față de băștinașii din Lumea Nouă.

 

27 decembrie 1571 - S-a născut Johannes Kepler, astronom şi astrolog, cel care a descoperit că Pământul şi planetele se mişcă în jurul Soarelui, pe orbite eliptice; (m. 15 noiembrie 1630).

Johannes Kepler (*27 decembrie 1571, Weil der Stadt - †15 noiembrie 1630, Regensburg), matematician, astronom și naturalist german, care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor (Legile lui Kepler). În matematică este considerat precursor al calculului integral - foto: en.wikipedia.org

Johannes Kepler - foto: en.wikipedia.org

Johannes Kepler, (*27 decembrie 1571, Weil der Stadt – †15 noiembrie 1630, Regensburg), matematician, astronom și naturalist german, care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor (Legile lui Kepler). În matematică este considerat precursor al calculului integral.

 

27 decembrie 1572 - S-a nascut compozitorul, poetul si pedagogul umanist ceh Jan Campanus Vodňanský (Johannes Vodnianus Campanus, Jan Vodňanský Campanus). Din 1603 a predat greaca si latina la Universitatea din Praga, dar si poezia latina si istoria romana; (d. 13 decembrie 1622).

 

27 decembrie 1585 - A încetat din viaţă Pierre de Ronsard, poet francez, principal reprezentant al Pleiadei (şcoală literară franceză din secolul XVI) (“Ode”, “Imnuri”); (n. 11 septembrie 1524).

Pierre de Ronsard (n. 11 septembrie 1524 – d. 28 decembrie 1585), poet francez - foto: ro.wikipedia.org

Pierre de Ronsard  – foto: ro.wikipedia.org

Pierre de Ronsard (n. 11 septembrie 1524 – d. 28 decembrie 1585), poet francez. A fost poetul Curții, foarte apreciat de rege datorită ideilor sale în favoarea politicii reginei-mamă contra hughenotilor, exprimate în opera sa Discours de la Misère de ce Temps (1562-1563) și s-a bucurat de o poziție privilegiată: aceea de a sta în dreapta suveranului. A creat în jurul său o școală poetică, urmând a fi cunoscută în epocă sub denumirea de Pleiada maestrului Ronsard, în care activau Jean Dinemandi, zis Dorat, Pontus de Tyard, și, nu în ultimul rând, Remi Belleu.

 

27 decembrie 1587 - Sigismund al III-lea de Vasa este încoronat rege al Poloniei. A domnit 45 de ani și a provocat o lungă serie de conflicte între Polonia , Suedia şi cnezatul Moscova.

Sigismund al III-lea Vasa (în poloneză Zygmunt III Waza) (20 iunie 1566 – 30 aprilie 1632), rege al Poloniei și Mare Duce al Lituaniei din 1587 până în 1632 și monarh al Suediei din 1592 până în 1599. A fost fiul regelui Ioan al III-lea al Suediei și al primei soții a acestuia, Ecaterina Iagello - foto (Pictură de Marcin Kober, ca. 1590): ro.wikipedia.org

Sigismund al III-lea Vasa (Pictură de Marcin Kober, ca. 1590) – foto: ro.wikipedia.org

Sigismund al III-lea Vasa (în poloneză Zygmunt III Waza) (20 iunie 1566 – 30 aprilie 1632), rege al Poloniei și Mare Duce al Lituaniei din 1587 până în 1632 și monarh al Suediei din 1592 până în 1599. A fost fiul regelui Ioan al III-lea al Suediei și al primei soții a acestuia, Ecaterina Iagello. A atras tara în Razboiul de treizeci de ani. Conflictul cu Suedia, combinat cu războaiele împotriva otomanilor şi Moscovei, au culminat după moartea lui Sigismund, într-o serie de evenimente cunoscute sub numele de Potop, care au încheiat epoca de aur a Republicii. În timpul domniei sale, a permis dinastiei Brandenburg Hohenzollern să moştenească Ducatul Prusiei.

 

27 decembrie 1654 - S-a nascut la Basel in Elvetia, Jakob Bernoulli, matematician elvetian; in urma cercetarilor sale asupra sirurilor de numere a ajuns la celebra inegalitate care ii poarta numele – “Inegalitatea lui Bernoulli”; (d.16.08.1705). Contemporan cu Newton si Leibnitz , a dezvoltat calculul diferential si integral introdus de aceștia.Unul din frații săi a fost Johann Bernoulli, un alt mare matematician.

 

27 decembrie 1784 - Răscoala ţăranilor iobagi din Transilvania, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan (1784) - Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania, sunt prinşi în pădurea Scoruset din Munţii Gilăului, apoi duşi şi închişi la Alba Iulia, Transilvania.

Execuţia lui Horea și Cloșca foto: ro.wikipedia.org

Execuţia lui Horea și Cloșca – foto: ro.wikipedia.org

Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

27 decembrie 1806 - Constantin Ipsilanti revine la Bucureşti. El organizează o oaste destinată să-i permită realizarea planului său de constituire a unui regat al Daciei format din Moldova, Ţara Românească şi Serbia.

Constantin Ipsilanti (n. 1760 - d. 1816),, domn în Moldova: 8 martie 1799 - 4 iulie 1801, octombrie 1806 - noiembrie 1806 și în Țara Românească: 1 septembrie 1802 - august 1806. A mai fost administrator al Țării Românești sub ocupația rusească: 27 decembrie 1806 - 31 mai 1807 și 8-28 august 1807 - foto: ro.wikipedia.org

Constantin Ipsilanti - foto: ro.wikipedia.org

Constantin Ipsilanti, (n. 1760 – d. 1816), a fost domn în Moldova : 8 martie 1799 – 4 iulie 1801, octombrie- noiembrie 1806 și în Muntenia : 1 septembrie 1802- august 1806.A mai fost administrator al Țării Românești sub ocupația rusească: 27 decembrie 1806- 31 mai 1807 și 8-28 august 1807. A lucrat ca Principatele române să intre sub influența rusească. După ce rușii au ocupat Țările Române și Bucureștiul a fost însărcinat cu administrarea Moldovei ( octombrie- noiembrie 1806). Pentru că țara era sărăcită, iar rușii cereau tot timpul bani, el se refugiază în 1809 la Sankt Petersburg, de unde nu se mai întoarce, murind în 1816.

 

27 decembrie 1816 - A avut loc la Iași din inițiativa lui Gheorghe Asachi primul spectacol de teatru în limba română: “Mirtil și Hloe“, pastorala într-un act.

Gheorghe Asachi (n. 1 martie 1788 - d. 12 noiembrie 1869) poet, prozator și dramaturg român, născut la Herța, în nordul Moldovei, (azi în Ucraina),  portret de Constantin Daniel Stahi foto (Gheorghe Asachi pictat de Constantin Daniel Stahi): ro.wikipedia.org

Gheorghe Asachi, portret de Constantin Daniel Stahi – foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Asachi (n. 1 martie 1788 – d. 12 noiembrie 1869) poet, prozator și dramaturg român, născut la Herța, în nordul Moldovei, (azi în Ucraina). Cea mai importantă realizare a inginerului Asachi este primul spectacol de teatru jucat de români în limba româna. Evenimentul a avut loc la Iaşi în 27 decembrie 1816: Mirtil si Hloe după Salomon Gessner şi Jean Pierre Clovis de Florian. Gheorghe Asachi a tradus piesa, a desenat decorurile, a făcut regia şi a pictat cortina, o imitaţie după un desen adus de la Roma adaptat la realităţile din Moldova. Această „înfăţişa pe Apolon cu muzele întinzînd mîna Moldovei, pentru a o ridica, simbolul nefiind lipsit de frumuseţe şi de tîlc”(Ioan Massof, Teatrul românesc. Privire istorică, I, 1961). În Procuvîntarea la editia din 1850 a piesei, Asachi îşi aminteşte împrejurările acestei premiere absolute în cultura română: „Într-o epohă de străinomanie, la 1816, am fost înfiinţat un teatru de societate în casele răposatului hatman Constantin Ghica, boier generos şi iubitor de cultură. Actorii erau fii şi fiice ale acestor familii carii reprezentau piese franceze”. La premiera din 1816 a piesei Mirtil si Chloe actorii purtau frumoase costume naţionale româneşti. Anul 1816 se consideră anul înfiinţării teatrului de la Iaşi, care va purta ulterior numele lui.

Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Iaşi - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Iaşi - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

27 decembrie 1822 - S-a născut Louis Pasteur, chimist și biolog, membru al Academiei Franceze; (d. 1895)

Louis Pasteur (n. 27 decembrie 1822, Dole — d. 28 septembrie 1895, Marnes-la-Coquette), om de știință francez, pionier în domeniul microbiologiei - foto: ro.wikipedia.org

Louis Pasteur  - foto: ro.wikipedia.org

Louis Pasteur (n. 27 decembrie 1822, Dole — d. 28 septembrie 1895, Marnes-la-Coquette), om de știință francez, chimist şi biolog, pionier în domeniul microbiologiei, membru al Academiei Franceze. A descoperit natura infecţioasă a unor boli ale omului şi animalelor şi vaccinul antirabic (aplicat pentru prima oară în 1885), punând astfel bazele imunologiei; a stabilit metoda conservării berii prin pasteurizare.

 

27 decembrie 1831 - Charles Darwin se îmbarcă și pornește în ce de-a doua sa călătorie istorică, în America de Sud, la bordul navei regale britanice HMS Beagle.

Acuarelă desenată de desenatorul tehnic de pe HMS Beagle, Conrad Martens. Pictată în timpul explorărilor din Ţara Focului, ea reprezintă pe băştinaşi salutând vasul Beagle - foto: ro.wikipedia.org

Acuarelă desenată de desenatorul tehnic de pe HMS Beagle, Conrad Martens. Pictată în timpul explorărilor din Ţara Focului, ea reprezintă pe băştinaşi salutând vasul Beagle - foto: ro.wikipedia.org

A doua călătorie a vasului HMS Beagle, din 27 decembrie 1831 până în 2 octombrie 1836, a fost a doua expediție științifică efectuată de vasul HMS Beagle, sub comanda căpitanului Robert FitzRoy care preluase comanda și în prima călătorie după ce fostul căpitan s-a sinucis. FitzRoy se gândise deja la avantajele pe care le presupune prezența unui expert în geologie la bord, și a căutat un naturalist care l-ar putea însoți în timp ce vasul este pe mare. Tânărul absolvent Charles Darwin spera să vadă tropicele înainte de a deveni diacon, și a acceptat ocazia oferită. Până la sfârșitul expediției, el deja își construise un nume de geolog și colecționar de fosile, iar publicarea lucrării sale științifice intitulată Călătoria lui Beagle l-a făcut celebru ca scriitor.

Călătoria lui Beagle – foto: ro.wikipedia.org

 

Beagle a traversat Oceanul Atlantic, și apoi a efectuat studii hidrografice în preajma coastelor părții sudice a Americii de Sud, revenind prin Tahiti și Australia după un ocol al Pământului. Deși expediția urma să dureze doi ani, ea s-a întins pe aproape cinci. Darwin a petrecut majoritatea timpului explorând pe uscat: trei ani și trei luni pe uscat, 18 luni pe mare. La începutul călătoriei, el a hotărât că poate scrie o carte despre geologie și avea talent pentru teoretizare. La Punta Alta, a efectuat o descoperire majoră a unor fosile gigantice ale unor mamifere dispărute, pe atunci cunoscute doar după câteva specimene. A colecționat și a observat detaliat plante și animale, cu rezultate care i-au zguduit credința că speciile sunt fixe și a pus bazele ideilor cu care s-a întors în Anglia și care au dus la elaborarea teoriei sale privind evoluția prin selecție naturală.

 

27 decembrie 1832 - S-a născut Pavel Mihailovici Tretiakov, critic şi umorist rus, fondatorul Galeriei de artă plastică care îi poartă numele.

Pavel Mihailovici Tretiakov (n. 27 decembrie, 1832 – d. 16 decembrie, 1898), om de afaceri, critic, umorist și colecționar de artă rus, fondatorul Galeriei de artă plastică, din Moscova, care îi poartă numele - foto (Pavel Mihailovici Tretiakov, portret de Repin): ro.wikipedia.org

Pavel Mihailovici Tretiakov, portret de Repin – foto: ro.wikipedia.org

Pavel Mihailovici Tretiakov (n. 27 decembrie, 1832 – d. 16 decembrie, 1898), om de afaceri, critic, umorist și colecționar de artă rus, fondatorul Galeriei de artă plastică, din Moscova, care îi poartă numele.

 

27 decembrie 1892 - S-a pus piatra de temelie a Catedralei Sfântul Ioan Evanghelistul din New York, considerată a patra cea mai mare catedrală crestina din lume.

 

27 decembrie 1897 - S-a născut Tudor Vianu, poet, estetician și filozof român, membru al Academiei Române; a fost director general al Comisiei Naționale pentru UNESCO, director general al Bibliotecii Academiei Române, director al Teatrului Național din București (d. 1964)

Tudor Vianu (n. 27 decembrie 1897/8 ianuarie 1898, Giurgiu - d. 21 mai 1964, București), estetician, critic și istoric literar, poet, eseist, filosof și traducător român - foto: ro.wikipedia.org

Tudor Vianu - foto: ro.wikipedia.org

Tudor Vianu (n. 27 decembrie 1897/8 ianuarie 1898, Giurgiu – d. 21 mai 1964, București) a fost un estetician, critic și istoric literar, poet, eseist, filosof și traducător român. Fratele mai mare al publicistului Alexandru Vianu. Căsătorit cu Elena Vianu (1911 – 1965). Fiul său, Ion Vianu, este un cunoscut medic psihiatru și scriitor. Fiica sa, Maria Alexandrescu Vianu, este un istoric al artei antice și arheolog. A scris studii de estetică şi stilistică, memorialistică, a analizat din punct de vedere estetic fenomenul literar românesc şi universal (“Arta şi frumosul”, “Arta prozatorilor români”); (m. 21 mai 1964).

 

27 decembrie 1901 - S-a născut Marlene Dietrich, figură legendară a cinematografului, actriţă de film, teatru, music-hall, operetă, cântăreaţă (filmele: “Îngerul albastru”, “Stigmatul răului”); (m. 6 mai 1992).

Marlene Dietrich (n. 27 decembrie 1901 Schöneberg (astăzi în Berlin) – d. 6 mai 1992, Paris), actriță și cântăreață germană - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Marlene Dietrich - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Marlene Dietrich (n. 27 decembrie 1901 Schöneberg (astăzi în Berlin) – d. 6 mai 1992, Paris), actriță și cântăreață germană.

 

27 decembrie 1909 - Se retrage din partid şi de la şefia PNL-ului, pentru motive de boala, omul politic D.A.Sturdza; Este numit în funcţia de prim-ministru, I.I.C. Brătianu.

 

27 decembrie 1913: A murit Infanta Antónia a Portugaliei, fiica reginei Maria a II-a a Portugaliei şi mama regelui Ferdinand al României; (n. 17.02.1845).

 

27 decembrie 1917 - Guvernul României decide curăţarea teritoriului Moldovei de trupele ruse bolşevizate, care săvîrşeau jafuri şi asasinate.

 

27 decembrie 1918 - Discursul pianistului Ignacy Paderewski a declanșat Insurecția din Polonia Mare.

Ignacy Jan Paderewski (n. 18 noiembrie 1860 în Kurylowka — d. 29 iunie 1941 în New York), pianist, compozitor și om politic polonez, care a deținut și funcția de premier - foto (Ignacy Paderewski în 1936): ro.wikipedia.org

Ignacy Paderewski în 1936 – foto: ro.wikipedia.org

Ignacy Jan Paderewski (n. 18 noiembrie 1860 în Kurylowka — d. 29 iunie 1941 în New York), pianist, compozitor și om politic polonez, care a deținut și funcția de premier.

Soldaţi ai Armatei din Wielkopolska (Polonia Mare) - foto: ro.wikipedia.org

Soldaţi ai Armatei din Wielkopolska (Polonia Mare) – foto: ro.wikipedia.org

Insurecţia din Polonia Mare din 1918 – 1919, cunoscută şi ca Marea Revoltă Poloneză sau Războiul Poznańian, a fost o insurecţie militară a polonezilor din Polonia Mare (Wielkopolska), (cunoscută şi ca Marele Ducat al Poznańului ori Provinz Posen) împotriva Germaniei şi Prusiei.

 

27 decembrie 1923 - A murit Gustave Eiffel, inginer francez, cunoscut în special pentru realizarea Turnului Eiffel, care îi poartă numele; (n. 15.12.1832).

Alexandre Gustave Eiffel (n. 15 decembrie 1832, Dijon – d. 27 decembrie 1923, Paris), inginer francez, cunoscut în special pentru realizarea Turnului Eiffel care îi poartă numele - foto: ro.wikipedia.org

Alexandre Gustave Eiffel - foto: ro.wikipedia.org

Alexandre Gustave Eiffel (n. 15 decembrie 1832, Dijon – d. 27 decembrie 1923, Paris), inginer francez, cunoscut în special pentru realizarea Turnului Eiffel care îi poartă numele.

 

27 decembrie 1925 - S-a sinucis poetul Serghei Aleksandrovici Esenin, unul dintre cei mai sensibili si iubiti poeti rusi;(n.1895).

Serghei Alexandrovici Esenin, (n. 3 octombrie 1895, d. 27 decembrie 1925), poet liric rus celebru - foto: ro.wikipedia.org

Serghei Alexandrovici Esenin, – foto: ro.wikipedia.org

Serghei Alexandrovici Esenin, (în rusă: Сергей Александрович Есенин) (n. 3 octombrie 1895, d. 27 decembrie 1925) a fost un poet liric rus celebru.

 

27 decembrie 1925 - S-a nascut Michel Piccoli, actor francez de film (“Le Mepris”, “La voie lactée”).

 

27 decembrie 1943: S-a nascut Joan Manuel Serrat, cantautor catalan.

 

27 decembrie 1945 - A fost infiintata Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si a fost creat Fondul Monetar International (FMI), institutii specializate ale Organizatiei Natiunilor Unite, ca urmare a conferintei de la Bretton Woods (1–12.07.1945), din Statele Unite ale Americii (Articles of Agreement). România a devenit membră a celor două organisme financiare la 15 dec 1972.

Hotelul Mount Washington: locul conferinţei de la Bretton Woods (1-22 iulie 1944)  - foto: ro.wikipedia.org

Hotelul Mount Washington: locul conferinţei de la Bretton Woods (1-22 iulie 1944) – foto: ro.wikipedia.org

BIRD si-a inceput operatiunile la un an dupa infiintare, iar in 1947 a devenit institutie specializata a ONU. Scopul pentru care a fost creat BIRD era de sustinere a investitiilor pentru reconstructia tarilor afectate de razboi. Structura organsimului cuprinde Adunarea Guvernatorilor, Consiliul de Administratie, care numara 20 de membri si din randul carora este ales presedintele. BIRD acorda imprumuturi doar statelor considerate “sanatose” din punct de vedere economic. Romania a devenit membru al institutiei in 1972.

Fondul Monetar Internațional (FMI) este o organizație internațională cu 188 de state membre. A fost constituită prin Tratatul de la Bretton Woods din iulie 1944, având ca scop principal promovarea unei economii mondiale sănătoase - foto: en.wikipedia.org

Fondul Monetar Internațional - foto: en.wikipedia.org

Fondul Monetar Internațional (FMI) este o organizație internațională cu 188 de state membre. A fost constituită prin Tratatul de la Bretton Woods din iulie 1944, având ca scop principal promovarea unei economii mondiale sănătoase. FMI, de asemenea, ofera ajutoare financiare, insa si in cazul acestuia conditiile impuse sunt extrem de dure. Obiectivele infiintarii FMI au constat in promovarea unui sistem mondial de plati si crearea de rezerve monetare pentru ajutorarea statelor cu probleme financiare. Institutia are sediul la Washington si are o structura similara cu a BERD-ului.

 

27 decembrie 1945 - Coreea a fost divizata.

27 decembrie 1945: Coreea a fost divizata - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

27 decembrie 1945: Coreea a fost divizata – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

In urma înfrângerii Japoniei în cel de-al Doilea Razboi Mondial, armatele URSS și ale SUA au ocupat jumătatea de nord, respectiv cea de sud a peninsulei. Puterile invingatoaree au sprijinit formarea unor guverne care agreau propriile lor ideologii, ajungându-se la împărțirea actuală a Coreei în două state despartite de Paralela 38: Coreea de Nord și Coreea de Sud.

 

27 decembrie 1948 - S-a născut actorul francez Gerard Depardieu; („Cyrano de Bergerac”, „Vidocq”).

Gérard Xavier Marcel Depardie (n. 27 decembrie 1948, Sunet pronunție), unul dintre cei mai cunoscuți actori francezi - foto (Gérard Depardieu la Festivalul de la Cannes, 2010): ro.wikipedia.org

Gérard Depardieu la Festivalul de la Cannes, 2010 – foto: ro.wikipedia.org

Gérard Xavier Marcel Depardieu (n. 27 decembrie 1948 este unul dintre cei mai cunoscuți actori francezi. El a câștigat mai multe premii, incluzând câte o nominalizare pentru cel mai bun actor la Academy Award și la premiile BAFTA 1992 pentru rolul său din Cyrano de Bergerac, și o alta la Oscar în 1991. Pentru aceeași prestație de înalt nivel artistic a fost onorat cu Frunza de Palmier la Cannes în 1990. Tot datorită cunoscutului personaj al lui Edmond Rostand a primit premiul Globul de Aur pentru Cel Mai Bun Actor din Green Card. Depardieu și-a manifestat intenția de a renunța la cetățenia franceză, iar președinția rusă a anunțat că i-a acordat-o pe cea rusă.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

27 decembrie 1956 - S-a născut Doina Melinte, atleta romana, alergatoare pe curse de semifond.

Doina Melinte (n. 27 decembrie 1956, Hudești, Botoșani), fostă atletă română, laureată cu aur și cu argint la Los Angeles 1984 - foto: gandul.info

Doina Melinte- foto: gandul.info

Doina Melinte (n. 27 decembrie 1956, Hudești, Botoșani), fostă atletă română, laureată cu aur și cu argint la Los Angeles 1984. S-a nascut in localitatea Hudesti, judetul Botosani si a inceput sa practice sportul din copilarie, activand intr-o echipa de handbal. S-a mutat apoi la Bistrita si s-a apucat de atletism la clubul din localitate. Prima performanta sportiva a obtinut-o prin calificarea pana in semifinala in cursa olimpica de 800 de metru de la Moscova, pentru ca in urmatorii ani sa se impuna printre cele mai bune semifondiste din lume. Este medaliata cu aur pe distanta de 800 m si cu argint pe 1.500 m la Olimpiada din 1984, laureata cu bronz la Campioanatul european din 1986, respectiv la cel mondial din 1987 pe distanta de 1.500 m. S-a retras din competitiile sportive in 1993. Intre 1990-1992, a fost deputat de Bacau, aleasa pe listele Frontului Salvarii Nationale.

 

27 decembrie 1959 - A murit Ion Manolescu, actor român de teatru și film. În 1919 a înființat și a condus primul sindicat al artiștilor din România. A ocupat și funcția de inspector general al teatrelor; (n.17.02.1881).

 

27 decembrie 1977 - A încetat din viaţă Alexandru Ciucurencu, pictor român, membru corespondent al Academiei Române (n. 1903)

Alexandru Ciucurencu (n. 27 septembrie 1903, Ciucurova, Tulcea - d. 27 decembrie 1977, București), pictor român, membru corespondent (din 1963) al Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Ciucurencu- foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Ciucurencu (n. 27 septembrie 1903, Ciucurova, Tulcea – d. 27 decembrie 1977, București) a fost un pictor român, membru corespondent (din 1963) al Academiei Române. In anul 2003, UNESCO a inclus în calendarul aniversărilor culturale şi numele lui Alexandru Ciucurencu, marcând 100 de ani de la naşterea pictorului.

 

27 decembrie 1978 - În Spania se instaurează democraţia după 40 de ani de regim dictatorial franchist.

 

27 decembrie 1985 - Gherilele palestiniene au ucis 20 de persoane pe aeroporturile din Roma şi Viena.

 

27 decembrie 1991 - A fost deschis, pentru public, Muzeului Naţional Cotroceni (înfiinţat la 10 iulie 1991).

Muzeul National Cotroceni – foto: muzeulcotroceni.ro

Muzeul Național Cotroceni este o instituție culturală de prim rang, amenajată în cadrul unui monument istoric reprezentativ pentru arhitectura românească de la sfârșitul secolului al XIX-lea, palatul regal Cotroceni. Între 1679 – 1681, pe dealul Cotroceni, pe malul drept al Dâmboviței, domnitorul Șerban Cantacuzino întemeiază o mănăstire, defrișând o zonă dens împădurită ce făcea parte din faimoșii codrii ai Vlăsiei. Legenda spune că Șerban Cantacuzino, urmărit fiind de rivalul Grigore Ghica care voia să il asasineze, se adăposteste in codrii Vlăsiei si aici isi promite ca daca va scapa cu viata va construi in acel loc o biserică. Șerban Cantacuzino a scăpat cu viată si in scurt timp a ajuns pe tronul Țării Românești, astfel că a poruncit construirea mănăstirii Cotroceni, cea care a devenit cea mai importantă ctitorie a sa. În cadrul ctitoriei realizată de Domnitorul Șerban Cantacuzino se remarcau biserica „Adormirea Maicii Domnului“, asemănătoare tipologic bisericii episcopale din Curtea de Argeș, precum și grandiosul palat domnesc, edificat în spiritul baroc, specific civilizației occidentale europene a acelor vremuri.

Sub aspect arhitectonic, ansamblul de la Cotroceni cunoaște câteva momente de referință: primul este legat de numele ctitorului Șerban Cantacuzino (1678-1688); al doilea datează din perioada domniei lui Barbu Dimitrie Știrbei (1849-1853,1854-1856) care, în 1852, îl reface și modernizează redecorând palatul domnesc, care a devenit reședința sa de vară. Totodată, pentru a înlesni legătura cu Capitala, domnitorul Știrbei a tăiat un drum nou, care a secționat marele domeniu al mănăstirii, despărțind astfel zona domnească de cea a viitoarei Grădini Botanice, ale cărei începuturi datează din 1860; urmează edificarea palatului princiar (1893-1895), de către arhitectul francez Paul Gottereau, dar, din nefericire, datorita rezistenței scăzute a palatului, după cutremurul din 1977 va urma o nouă etapa, când palatul a fost reconsolidat, etajul al doilea si al treilea fiind grav avariate; tot atunci s-a ridicat și o aripă nouă, care adăpostește astazi sediul Președinției României. Prin Legea nr. 1/30 iunie 1990, care stipulează utilizarea corpului istoric ca instituție muzeală, la 27 decembrie 1991, a fost deschis pentru marele public Muzeul Național Cotroceni.

 

27 decembrie 1995 - Armata guvernamentală bosniacă şi forţele sârbilor bosniaci evacuează poziţiile-cheie de pe linia frontului din jurul oraşului Sarajevo.

 

27 decembrie 1996 - A murit Nicolae Militaru, politician comunist și general de armată român, acuzat de tradare in beneficiul U.R.S.S., devenit ministru al apărării după Revoluția română din 1989 ; (n.10.11.1925).

 

27 decembrie 2000 - Cu ocazia împlinirii a 2000 de ani de creştinism şi a sfârşitului de mileniu, Banca Naţională a României a pus în circulaţie o monedă comemorativă din aur, având un tiraj de numai 1.000 de exemplare.

 

27 decembrie 2004 - S-a produs o explozie cosmică puternică când o erupție a unei stele neutronice, a afectat ionosfera Pământului.

 

27 decembrie 2007 - A murit, asasinată, Benazir Bhutto, politician pakistanez (n. 1953)

Benazir Bhutto (n. 21 iunie 1953, Karachi, provincia Sindh, Pakistan - d. 27 decembrie 2007, Rawalpindi, provincia Punjab) a fost din 1988 până în 1990 și din 1993 până în 1996 prim-ministru al Pakistanului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Benazir Bhutto – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Benazir Bhutto (n. 21 iunie 1953, Karachi, provincia Sindh, Pakistan — d. 27 decembrie 2007, Rawalpindi, provincia Punjab) a fost din 1988 până în 1990 și din 1993 până în 1996 prim-ministru al Pakistanului. După ce s-a reîntors din exil în octombrie 2007, a devenit liderul opoziției politice. Pe 27 decembrie 2007 a devenit victima unui atentat sinucigaș cu bombă în cursul unei manifestații electorale. A fost prima femeie care a deținut funcția de premier într-un stat musulman.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com