Evenimentele Zilei de 14 martie în Istorie

Proclamarea Regatului României (14 martie 1881) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Proclamarea Regatului României (14 martie 1881)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.org

(articol in curs de editare)

 

14 martie este a 73-a zi a calendarului gregorian și ziua a 74-a în anii bisecți.

Mai sunt 292 de zile până la sfârșitul anului.

 

Sărbători Religioase ale Zilei de 14 martie


 

Ortodoxe

Sf. Cuv. Benedict din Nursia; Sf. Sfințit Mc. Alexandru preotul

cititi si Calendar Ortodox 14 martie 2025

 

Greco-catolice

Sf. cuv. Benedict, Patronul Europei († 547); Sf. pr. m. Alexandru

 

Romano-catolice

Sf. Matilda, regină; Fer. Iacob Cusmano, pr.

Saint Matilda (German: Mathilde von Ringelheim; c. 894/97 – 14 March 968) was Duchess of Saxony from 912 and German queen (Queen of the Franks) from 919 by her marriage with Henry the Fowler, the first ruler of the Ottonian dynasty (Heinricus rex and Methildis regina, Chronica St. Pantaleonis, 12th century) - foto: en.wikipedia.org

Heinricus rex and Methildis regina, Chronica St. Pantaleonis, 12th century – foto: en.wikipedia.org

 

Sărbători Internaționale ale Zilei de 14 martie


 

Ziua Pi

Larry Shaw, the organizer of the first Pi Day celebration at the Exploratorium in San Francisco, note he did not calculate Pi; he just organised a day - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Larry Shaw, the organizer of the first Pi Day celebration at the Exploratorium in San Francisco, note he did not calculate Pi; he just organised a day – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Ziua pi este o celebrare anuală a constantei matematice π (pi). Ziua pi este serbată pe 14 martie (3/14 în formatul lună/zi) din moment ce 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre importante ale lui π.

În 2009 Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii a susținut desemnarea unei „zile pi” și celebrarea ei în întreaga lume.

În anul 2015, Ziua pi a căpătat o importanță deosebită pe 3/14/15 la 9:26:53 (a.m. și p.m.), data și ora reprezentând primele 10 cifre ale lui π.

Aceeași secundă a conținut de asemenea un anumit moment, numit Pi Instant, corespunzător tuturor cifrelor lui π.

 

Ziua Internațională a Matematicii

Ziua Internațională a Matematicii este sărbătorită în fiecare an pe 14 martie.

Ea a fost recunoscută de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) la conferința generală din 2019.

Anterior, data de 14 martie era marcată ca Ziua Pi şi a fost sărbătorită pentru prima dată în 1988.

Inițiată de Uniunea Matematică Internațională, importanța matematicii în lumea noastră este celebrată în 14 martie, deoarece această zi este deja cunoscută sub numele de Ziua Pi în multe țări.

Numărul Pi (π) cu valoarea sa aproximativă 3,14 corespunde cu 14 martie în formatul de dată (3.14) utilizat în SUA, de exemplu.

Sărbătoarea Zilei Internaționale a Matematicii extinde Ziua Pi pentru a include întregul spectru al matematicii.

cititi mai mult pe www.rador.ro

 

Sărbători Naționale ale Zilei de 14 martie


 

Ziua limbii estone

Estonia - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Estonia – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Estona este limba oficială a Estoniei, vorbită nativ de aproximativ 1.1 millioane de persoane în Estonia și de câteva zeci de mii în comunitățile de imigranți.

Limba estonă aparține ramurii balto-finice a limbilor uralice, împreună cu limba finlandeză, limba carelă și alte limbi apropiate. Limbile uralice nu aparțin limbilor indo-europene.

Estona este înrudită distant cu limba maghiară și cu limbile sami.

Limba estonă a fost influențată de limba suedeză, limba germană (inițial limba germană de jos medie, care era lingua franca Ligii Hanseatice și care se vorbea ca limbă nativă în Estonia de astăzi de o comunitate burgheză importantă de germani baltici; mai târziu limba estonă a fost influențată și de germana standard) și de limba rusă, chiar dacă nu se înrudește lingvistic cu ele.

 

Evenimentele Zilei de 14 martie în Istorie:

- 14 martie 1881 – Proclamarea Regatului Românieiș

- 14 martie 1939 – Sub presiunile Germaniei naziste, Slovacia și-a declarat independențaș

- 14 martie 1964 – Jack Ruby a fost găsit vinovat de asasinarea lui Lee Harvey Oswaldș

- 14 martie 1994 – S-a lansat versiunea 1.0.0 a kernelului Linux.


 

14 martie 313 - Împăratul chinez Jin Huidi (sau Huai) este executat de Liu Cong, conducătorul statului Xiongnu.

Împăratul Huai a fost un împărat din dinastia Jin (265-420) si a fost capturat în 311, iar mai târziu executat în in anul 313.

 

14 martie 752 - A decedat Papa Zaharia.

Papa Zaharia a fost Papă al Romei în anii 741-752. Papa Zaharia provine dintr-o familie de greci așezați în Calabria, la Santa Severina (KR). Conform "Liber Pontificalis", Papa Zaharia a fost fiul lui Polichronius. După moartea predecesorului său, Papa Grigore al III-lea la 29 noiembrie 742, Zaharia a fost ales papă pe 5 decembrie 742. Prin farmecul și înțelepciunea sa, Papa Zaharia a reușit să evite atacurile și cuceririle lombarde. Papa Zaharia a extins papalitatea în trei dioceze în Germania, a restaurat biserici catolice la Roma și a extins în mod sensibil teritoriile aflate sub influența catolică. Papa Zaharia a tradus din latină în greacă importantele dialogurile ale lui Papa "Grigore I cel Mare" (născut la cca. 540, papă în anii 590-604) - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Papa Zaharia – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Papa Zaharia s-a nascut in anul 659 si a condus Biserica Romano – Catolica intre anii 741 – 752.

Papa Zaharia provine dintr-o familie de greci așezați în Calabria, la Santa Severina (KR). Conform “Liber Pontificalis“, Papa Zaharia a fost fiul lui Polichronius.

După moartea predecesorului său, Papa Grigore al III-lea la 29 noiembrie 742, Zaharia a fost ales papă pe 5 decembrie 742.

Prin farmecul și înțelepciunea sa, Papa Zaharia a reușit să evite atacurile și cuceririle lombarde.

Papa Zaharia a extins papalitatea în trei dioceze în Germania, a restaurat biserici catolice la Roma și a extins în mod sensibil teritoriile aflate sub influența catolică.

Papa Zaharia a tradus din latină în greacă importantele dialogurile ale lui Papa “Grigore I cel Mare” (născut la cca. 540, papă în anii 590-604)

 

14 martie 968 - A decedat Sfanta Mathilda (n. cca 895), soția regelui Henric I al Germaniei, primul domnitor din dinastia ottoniană saxona (sau Liudolfing).

Saint Matilda (German: Mathilde von Ringelheim; c. 894/97 – 14 March 968) was Duchess of Saxony from 912 and German queen (Queen of the Franks) from 919 by her marriage with Henry the Fowler, the first ruler of the Ottonian dynasty (Heinricus rex and Methildis regina, Chronica St. Pantaleonis, 12th century) - foto: en.wikipedia.org

Heinricus rex and Methildis regina, Chronica St. Pantaleonis, 12th century – foto: en.wikipedia.org

Fiul lor cel mai mare Otto, i-a urmat tatălui său pe tron ca rege al Germaniei (Francia Răsăriteană) și mai târziu a fost încoronat Împărat Romano – German în anul 962, încheind astfel perioada in care tronul a fost neocupa incepand cu anul 924 la moartea împăratului Berengar I de Italia.

Sf. Matilda a fondat mai multe instituții religioase, inclusiv i mănăstirile Sf Wigbert din Quedlinburg si Pöhlde, Enger, și Nordhausen în Turingia.

Ea a fost mai târziu canonizata, iar cultul ei este raspandit in Saxonia și Bavaria. Ziua de sărbătorire a Sf. Matilda, în conformitate cu calendarul regional german de sfinți este 14 martie.

 

14 martie 1489 - Regina Ciprului, Catherina Cornaro, vinde regatul sau Veneției. Catherine Cornaro (25 noiembrie 1454 – 10 iulie 1510) , a fost ultima regina a Ciprului.

Nobile Donna Catherine Cornaro (Venetian: Catarina) (25 November 1454 – 10 July 1510) was the last Queen of Cyprus from 26 August 1474 to 26 February 1489 and declared a "Daughter of Saint Mark" in order that the Republic of Venice could claim control of Cyprus after the death of her husband, James II ("James the Bastard") - Portrait of Catherine Cornaro by Gentile Bellini, at the Magyar Szépmüvészeti Múzeum, Budapest - foto: en.wikipedia.org

Portrait of Catherine Cornaro by Gentile Bellini, at the Magyar Szépmüvészeti Múzeum, Budapest – foto: en.wikipedia.org

Nobila venețiana a devenit regină a Ciprului, dupa căsătoria cu James al II-lea, rege al Ciprului, Ierusalimui, și Armeniei. Căsătoria s-a incheiat în 1468, dar în următorii patru ani, James a urmarit alte alianțe posibile prin căsătorie, în special cu regatul Napoli.

În 1472, Caterina a plecat în cele din urmă in Cipru, unde a avut loc ceremonia oficială de casatorie, dar James a murit în 1473, lăsând-o cu un copil nenăscut mostenitor al regatului, viitorul James al III- lea; (n. august 1473).

Conducerea Ciprului a fost confiscata de către arhiepiscopul de Nicosia și aliații săi napolitani, insa la scurt timp, Caterina a fost repusa pe tron la intervenția Veneției.

Moartea timpurie a fiului Caterinei (1474) a precipitat conspirațiile, dar toate au fost dejucate de catre venetieni, care au acaparat puterea treptat.

Caterina, a domnit in Cipru din 1474 pana la 14 martie 1489, cand a fost silita să abdice și să vândă administrarea țării, Republicii Veneția.

Potrivit lui George Boustronios, “La 14 februarie, regina îmbrăcat în negru și însoțita de baroni și doamnele lor, a pornit călare. In momentul în care a parasit Nicosia, cu ochii in lacrimi, întreaga populație s-a lamentat.

Ea a fost primita cu onoruri la Veneția, care i-a dat in posesie castelul și orașul Asolo.

A murit după ce a fugit din Asolo, atunci când castelul ei a fost ocupat de trupele imperiale.

 

14 martie 1647 - Războiul de treizeci de ani: Bavaria, Köln, Franța și Suedia semnează armistițiul de la Ulm.

 

14 martie 1681 - S-a nascut Georg Philipp Telemann, compozitor, dirijor si organist german.

Georg Philipp Telemann (n. 14 martie 1681 - d. 25 iunie 1767) a fost un compozitor, multi-instrumentist și scriitor german din perioada barocului. Un muzician aproape complet autodidact, a devenit un compozitor împotriva dorințelor familiei sale - in imagine, Georg Philipp Telemann, acvatintă colorată manual de Valentin Daniel Preisler după un portret pierdut al lui Ludwig Michael Schneider (1750) - foto: ro.wikipedia.org

Georg Philipp Telemann, acvatintă colorată manual de Valentin Daniel Preisler după un portret pierdut al lui Ludwig Michael Schneider (1750) – foto: ro.wikipedia.org

Georg Philipp Telemann (n. 14 martie 1681 – d. 25 iunie 1767) a fost un compozitor, multi-instrumentist și scriitor german din perioada barocului.

Un muzician aproape complet autodidact, a devenit un compozitor împotriva dorințelor familiei sale.

După ce a studiat în Magdeburg, Zellerfeld și Hildesheim Telemann a intrat la Universitatea din Leipzig pentru a studia dreptul dar ulterior a ales să înceapă o carieră în muzică.

A deținut posturi importante în Leipzig, Sorau, Eisenach și Frankfurt înainte să se stabiliească la Hamburg în 1721 unde a devenit directorul muzical al celor mai importante cinci biserici din oraș.

Deși cariera lui Telemann a prosperat, viața sa personală era problematică: prima sa soție a murit la doar câteva luni după căsătorie iar a doua sa soție a avut relații extraconjugale și a acumulat o datorie mare la jocurile de noroc înainte să îl părăsească pe Telemann.

Telemann a fost unul dintre cei mai prolifici compozitori din istorie (cel puțin din perspectiva lucrărilor care mai există astăzi) și era considerat de contemporanii săi ca fiind unul dintre cei mai importanți compozitori germani ai vremii – a fost comparat favorabil cu prietenul său Johann Sebastian Bach, care l-a făcut pe Telemann nașul de botez al fiului său Carl Philipp Emanuel Bach, și cu George Frideric Handel pe care Telemann îl cunoștea personal.

Muzica lui Telemann incorporează câteva stiluri naționale (francez și italian) și uneori este inspirată din muzica folclorică poloneză. Astăzi Telemann este considerat un important compozitor de tranziție de la baroc la clasicism.

 

14 martie 1800 - Cardinalul Barnaba Chiaramonti a devenit Papa Pius al VII-lea.

Pius al VII-lea (Ordinul Sfântului Benedict) , cu numele la naştere Barnaba Niccolò Maria Luigi Chiaramonti (* 14 august 1742 în Cesena, Italia; † 20 august 1823 în Roma) a fost un episcop al Romei şi papă al Bisericii Universale, de la 14 martie 1800, până la moartea sa în 1823 - foto: ro.wikipedia.org

Pius al VII-lea – foto: ro.wikipedia.org

Pius al VII-lea (Ordinul Sfântului Benedict) , cu numele la naştere Barnaba Niccolò Maria Luigi Chiaramonti (* 14 august 1742 în Cesena, Italia; † 20 august 1823 în Roma) a fost un episcop al Romei şi papă al Bisericii Universale, de la 14 martie 1800, până la moartea sa în 1823.

Familia sa era nobilă, însă destul de săracă.

Ca și frații săi, a frecventat mai întâi Colegio dei Nobili din Ravenna, dar, la cererea sa, a intrat, la vârsta de 14 ani, la 2 octombrie 1756, în Abația benedictină Santa Maria del Monte de la Cesena, unde a fost admis novice, sub conducerea lui dom Gregorio Caldarera.

Papa Pius al VII-lea s-a refugiat cu succes în anul 1808 prin coridorul secret al “Pasajului Borgo” dintre Vatican și fortificația învecinată Castelul Sant’Angelo, pentru a scăpa cu viață la asediul Vaticanului de către trupele lui Napoleon Bonaparte.

 

14 martie 1803 - A murit poetul german Fr. Gottlieb Klopstock (“Mesiada”, “Moartea lui Adam”).

 

14 martie 1804 - S-a născut compozitorul austriac Johann Strauss – tatal; (d. 1849).

Johann Strauss (tatăl) (n. 14 martie 1804, Viena - d. 25 septembrie 1849, Viena) a fost un compozitor romantic austriac, faimos pentru valsurile sale și popularizarea acestora alături de Joseph Lanner, așezând astfel fundațiile pentru ca fiii lui să continue dinastia sa muzicală. Cea mai cunoscută piesă a sa este probabil Marșul lui Radetzky (numit astfel după Josef Radetzky), în timp ce valsul cel mai renumit este probabil Lorelei Rheinklänge, op. 154 - in imagine, Johann Strauss (tatăl) - foto: ro.wikipedia.org

Johann Strauss (tatăl) – foto: ro.wikipedia.org

Johann Strauss (tatăl) (n. 14 martie 1804, Viena – d. 25 septembrie 1849, Viena) a fost un compozitor romantic austriac, faimos pentru valsurile sale și popularizarea acestora alături de Joseph Lanner, așezând astfel fundațiile pentru ca fiii lui să continue dinastia sa muzicală.

Cea mai cunoscută piesă a sa este probabil Marșul lui Radetzky (numit astfel după Josef Radetzky), în timp ce valsul cel mai renumit este probabil Lorelei Rheinklänge, op. 154.

 

14 martie 1820 - S-a nascut Victor Emmanuel al II lea, rege al Sardiniei (1849 – 1861) si primul rege al Italiei unificate.

Victor Emanuel II al Italiei (italiană: Vittorio Emanuele II) (n. 14 martie 1820 – 9 ianuarie 1878) a fost supranumit „Regele gentilom”. Victor Emmanuel al II-lea a fost primul rege al al Italiei Unite - foto: ro.wikipedia.org

Victor Emanuel II al Italiei – foto: ro.wikipedia.org

Victor Emanuel II al Italiei (italiană: Vittorio Emanuele II) (n. 14 martie 1820 – 9 ianuarie 1878) a fost supranumit „Regele gentilom”. Victor Emmanuel al II-lea a fost primul rege al al Italiei Unite. Monarh liberal, i-a acordat încredere lui Cavour, fără a renunța niciodata la propria sa autoritate.

Pentru supușii săi, Victor Emmanuel al II-lea a fost il re galantuomo, “regele gentilom”, cel care a păstrat Constituția liberală “dăruită” Piemontului de tatăl său, Carol Albert. Proclamat

În 1861 “rege al Italiei prin Îndurarea lui Dumnezeu și a Națiunii“, el desăvârșește unitatea italiană, Încheiată În 1878.

La 27 ianuarie 1861 s-au ținut alegeri pentru primul parlament al noului Regat al Italiei. În martie, Victor Emmanuel a fost recunoscut ca rege al Italiei.

Noul Parlament s-a Întrunit la Torino, care rămăsese centrul de forță al Italiei, pentru că unificarea fusese o ocupare de către Piemont.

Nu numai constituția, dar și sistemele legislativ și administrativ ale Piemontului au fost extinse, sau mai potrivit spus, impuse

În restul tării. Regele și-a păstrat titlul său piemontez de Victor Emmanuel II – nu a devenit Victor Emmanuel 1 al Italiei.

Pe plan social și religios, Cavour continua opera începută de Massimo d’Azeglio, în ciuda reticențelor lui Victor Emmanuel al II-lea, care dorește să menajeze papalitatea, Cavour impune reducerea privilegiilor ecleziastice.

Partizan al unei “Biserici libere într-un stat liber“, el structurează net congregațiile, a căror expansiune încearcă s-o frâneze, și obține suprimarea avantajelor fiscale ale Bisericii și totodată confiscarea bunurilor ordinelor contemplative.

Roma ia imediat poziție și își recheamă nunțiul de la Torino.

O atmosferă anticlericală pare a emana acum din regatul Piemontului.

 

14 martie 1837 - Apare la Iaşi Alăuta Românească, prima revistă literară din Moldova, supliment al gazetei Albina românească.

Alăuta Românească a fost prima revistă literară din Moldova, supliment al gazetei Albina românească. A apărut la Iași, la 14 martie 1837, sub redacția lui Gheorghe Asachi - foto preluat de pe iasicasa.ro

Alăuta Românească - foto preluat de pe iasicasa.ro

Alăuta Românească a fost prima revistă literară din Moldova, supliment al gazetei Albina Românească. A apărut la Iași, la 14 martie 1837, sub redacția lui Gheorghe Asachi.

O nouă serie a revistei a apărut în 1838, sub redacția lui Mihail Kogălniceanu.

În același an, în paginile sale, Kogălniceanu a susținut teza afirmată de Dimitrie Cantemir în Descriptio Moldavie (1716), conform căreia în spațiul românesc s-ar fi scris cu litere latine până la Conciliul de la Florența (1439).

Revista a fost suprimată la 1 septembrie 1838, datorită tendințelor ei de critică socială la adresa orânduirii feudale din acel timp.

În 1970, fosta Editură Minerva, specializată în valorificarea patrimoniului literaturii române, a publicat revista Alăuta Românească din 1837-1838, reprodusă într-o monumentală ediție facsimilată și transliterată, textul original în alfabetul chirilic sau de tranziție aflându-se în paralel cu textul transliterat în alfabetul latin, cu respectarea riguroasă a rândurilor, până la exactitatea despărțirilor în silabe de la capetele de rând.

 

14 martie 1854 - S-a născut Alexandru Macedonski, poet român (d. 1920)

Alexandru A. Macedonski (n. 14 martie 1854, Bucureşti, Ţara Românească – d. 24 noiembrie 1920, Bucureşti, România) a fost un poet, prozator, dramaturg şi publicist român - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru Macedonski – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru A. Macedonski (n. 14 martie 1854, București, d. 24 noiembrie 1920, București) a fost un poet, prozator, dramaturg și publicist român (“Noapte de Decembrie”, “Poema rondelurilor”, “Thalassa”,  “Gemenii”, “Iades”, “Unchiasul Saraciei”, “Cuza Voda”, “Moartea lui Dante Alighieri”)

Supranumit poetul rondelurilor, inspirându-se din literatura franceză, este primul reprezentant al simbolismului în literatura română.

A fost inițiatorul cenaclului și revistei literare “Literatorul”, a susținut modernizarea poeziei românești, fiind într-o continuă polemică cu junimistii.

Aceste polemici i-au afectat serios cariera literară și viațași au rămas notabile polemicile sale cu Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu sau Ion Luca Caragiale.

Poezia lui Macedonski are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism.

Pînă în 1890 Macedonski a scris poeme ample, de factură romantică, cu versuri lungi, şi cu un pronunţat caracter satiric.

Ciclul Nopţilor este caracterizat şi printr-un abundent retorism romantic, inspirat din volumulNopţile al poetului romantic francez Alfred de Musset.

După 1890 lirica lui Alexandru Macedonski trece printr-un proces de esenţializare.

În acest an scrie Rondelurile, iar discursul liric este rezultatul unui efort de sinteză. Poetul renunţă la retorismul primei etape, poezia devenind sugestie şi muzicalitate.

Tot în aceeași perioadă scrie: Rondelul rozelor ce mor, Rondelul apei din grădina japonezului, Rondelul cîinilor, Rondelul lucrurilor.

Macedonski e unul dintre puţinii autori români de rondel. Spre sfîrşitul vieţii a scris celebrele cicluri: Rondelurile pribege, Rondelurile celor patru vînturi, Rondelurile rozelor, Rondelurile Senei şi Rondelurile de porţelan.

Cele cinci cicluri au fost publicate în volumul postum Poema Rondelurilor (1927).

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

14 martie 1879 - S-a născut Albert Einstein, fizician teoretic născut în Germania, laureat al Premiului Nobel pentru fizică (d. 1955)

Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm – d. 18 aprilie 1955, Princeton) a fost un fizician teoretician de etnie evreiască, născut în Germania, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin și Princeton. A fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Albert Einstein in 1947 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm – d. 18 aprilie 1955, Princeton) a fost un fizician teoretician de etnie evreiască, născut în Germania, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin și Princeton.

A fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii.

În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.

Albert Einstein a studiat la Munchen, unde familia sa avea un mic magazin de aparate electrice.

Desi nu a vorbit pana la varsta de 3 ani, inca de tanar a aratat o curiozitate vie pentru natura si o abilitate inascuta in intelegerea conceptelor matematice dificile.

La 12 ani a invatat singur geometrie euclidiana.

Cand avea 15 ani, a renuntat la scoala, profitand si de faptul ca familia sa s-a mutat la Milano, in Italia.

Totusi, a absolvit liceul la Arrau, in Elvetia, si s-a inscris la Politehnica din Zurich.

A lucrat ca meditator si suplinitor, iar in 1902 a devenit examinator la Biroul de Patente din Berna.

In 1903 s-a casatorit cu Mileva Maric, cu care fusese coleg de facultate.

Au avut doi fii, dar in cele din urma au divortat.

Einstein s-a recasatorit insa mai tarziu.

Cand Hitler a venit la putere in Germania, in 1933, Einstein a emigrat in Statele Unite.

A obtinut un post la Institutul de studii avansate din Princeton, New Jersey, unde a si incetat din viata in data de 18 aprilie 1955.

A pubicat studii nenumarate, care au revolutionat lumea: “Relativitatea: teoria speciala si generalizata”(1916), “Despre sionism”(1931), “Constructori ai universului”(1932), “De ce razboi?”(scrisa impreuna cu Sigmund Freud), “Lumea asa cum o vad eu”(1934), “Evolutia fizicii”(1938), si “Din ultimii mei ani”(1950).

Documentele adunate ale lui Einstein sunt publicate intr-o opera de mai multe volume incepand din 1987.

Este cunoscut mai ales pentru Teoria relativitatii, dar a avut contributii importante si in alte domenii ale fizicii.

A devenit faimos pentru explicarea efectului fotoelectric (pentru care a castigat premiul Nobel), fiind de asemenea un pionier in mecanica cuantica.

cititi mai mult pe ro.wikipedia.orgwww.agerpres.ro en.wikipedia.org

 

14 martie 1881 - Parlamentul român a votat transformarea României în regat.

Proclamarea Regatului României (14 martie 1881) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Proclamarea Regatului României (14 martie 1881) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen va fi încoronat rege al României la 10 mai 1881.

La 14 martie 1881, ţara era în sărbătoare.

Parlamentul a votat legea prin care Principatul României a fost înălţat la rang de regat, iar prinţul Carol I de Hohenzollern devenea rege.

Turcia a fost prima care a recunoscut Regatul României.

Au urmat-o Anglia, Italia, Statele Unite, Germania, Rusia şi Austro-Ungaria.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

14 martie 1881 - A fost înființat Ordinul Național “Coroana României”.

Ordinul „Coroana României”

Ordinul „Coroana României”

Ordinul „Coroana României” a fost înființat de regele Carol I în 14 martie 1881, după ce România a fost proclamată regat.

Coroana României – în grad de cavaler – ordin ce avea menirea de a răsplăti servicii deosebite aduse statului, se conferea atât militarilor, cât și civililor.

Proiectul modelului de medalie a fost realizat de artistul român Theodor Aman.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

14 martie 1883 - A murit Karl Marx, filosof și economist german (n. 1818)

Karl Heinrich Marx (n. 5 mai 1818, Trier, Regatul Prusiei – d. 14 martie 1883, Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) a fost un filozof, istoric, economist, sociolog și jurnalist evreu-german, întemeietor, împreună cu Friedrich Engels, al teoriei socialismului științific, teoretician și lider al mișcării muncitorești - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Karl Marx în 1875 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Karl Heinrich Marx (n. 5 mai 1818, Trier, Regatul Prusiei – d. 14 martie 1883, Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) a fost un filozof, istoric, economist, sociolog și jurnalist evreu-german[25] întemeietor, împreună cu Friedrich Engels, al teoriei socialismului științific, teoretician și lider al mișcării muncitorești.

A avut o influență importantă asupra istoriei politice a secolului al XX-lea.

Karl Marx împreună cu Friedrich Engels a scris și a publicat în 1848: Manifestul Partidului Comunist.

Abordarea sa este vizibilă din prima linie a primului capitol al Manifestul Partidului Comunist: „Istoria tuturor societăților cunoscute este istoria luptei de clasă”.

Apelând la ideea de luptă de clasă Marx nu făcea totuși decât să preia un concept folosit de mult timp deja de către istoricii burghezi în studiile lor.

Marx a argumentat că sistemul capitalist, la fel ca și sistemele socio-economice precedente, produce tensiuni interne care îl conduc la distrugere.

Așa cum capitalismul a înlocuit feudalismul, capitalismul va fi înlocuit de comunism, o societate fără clase, care urmează unei perioade de tranziție în care statul va fi un instrument al dictaturii proletariatului.

Pe de altă parte, Marx a argumentat că schimbările socio-economice se produc prin intermediul activității revoluționare organizate.

În acest model, capitalismul va lua sfârșit prin activitatea organizată a clasei muncitoare internaționale.

Ideile lui Marx au început să exercite o influență majoră asupra mișcării muncitorești la scurt timp după moartea sa.

Această influență a crescut impetuos odată cu victoria Revoluției din Octombrie din Rusia, revoluție datorată bolșevicilor, care erau marxiști, ca și restul partidelor rusești cu orientare de stânga – menșevicii (social-democrații) și socialist-revoluționarii.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

14 martie 1885 - S-a născut Constantin I. Gane, scriitor roman, autorul lucrarii “Trecute vieti de doamne si domnite”.

 

14 martie 1895 - Regele Carol I al României a inaugurat Biblioteca Centrală Universitară din București.

Palatul "Fundaţiei Universitare Carol I"  (1900) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Palatul “Fundaţiei Universitare Carol I” (1900) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București, prescurtat BCU, este cea mai veche bibliotecă universitară din București, situată în „Palatul Fundației Universitare Carol I”, sediul Fundațiilor Regale.

Clădirea a fost construită pe locul cumpărat de regele Carol I și a fost proiectată de arhitectul francez Paul Gottereau.

Construcția clădirii a fost finalizată în 1893 iar în următorii doi ani așezământul, numit Fundația Universitară Carol I, a fost dotat și amenajat.

Inaugurarea a fost făcută de regele Carol I la 14 martie 1895.

În 1911, sub conducerea aceluiași arhitect, edificiul este extins și este dat în folosință la 9 mai 1914.

Prin Decretul nr. 136, la 12 iulie 1948, Biblioteca Fundației Universitare devine Biblioteca Centrală a Universității „C.I. Parhon” din București.

În timpul Revoluției din 1989, clădirea a fost incendiată și s-a pierdut fondul bibliotecii alcătuit din cărți rare.

Au fost distruse peste 500.000 de volume (dintre care 12.000 de volume de carte bibliofilă), hărți rare, aproape 3.700 de manuscrise care aparțineau unor personalități marcante ale culturii române, printre care Eminescu, Maiorescu, Caragiale, Coșbuc, Blaga, Eliade.

Începând din aprilie 1990, sub egida UNESCO, a început reconstrucția și modernizarea bibliotecii.

Ca urmare a apelurilor făcute, s-au făcut donații de peste 100.000 de volume din țară și de peste 800.000 de volume din străinătate.

Exteriorul clădirii a fost restaurat iar la 20 noiembrie 2001 s-a făcut redeschiderea oficială.

Pe locul în care astăzi este ridicat edificiul a fost amplasată casa lui Grigore Peucescu, redactor al ziarului Timpul. A

ici, Mihai Eminescu a citit pentru prima oară poezia Scrisoarea a III-a.

Mărturie a acestui fapt este placa comemorativă amplasată în 15 iunie 2001, pe unul din zidurile palatului de astăzi.

 

14 martie 1908 - S-a născut (14 martie s.n./27 martie s.v), fizicianul si academicianul roman Serban Titeica; (d. 1985).

Șerban Țițeica (n. 14 martie (S.N. 27 martie) 1908, București – d. 28 mai 1985, București) a fost un fizician român, profesor universitar, membru al Academiei Române (1955) și vicepreședinte al acesteia (1963-1985). Este unanim considerat drept fondatorul școlii române de fizică teoretică. A făcut cercetări în domeniul termodinamicii, a fizicii statistice, mecanicii cuantice, fizicii atomice și în fizica particulelor elementare - foto: ro.wikipedia.org

Șerban Țițeica - foto: ro.wikipedia.org

Șerban Țițeica (n. 14 martie (S.N. 27 martie) 1908, București – d. 28 mai 1985, București) a fost un fizician român, profesor universitar, membru al Academiei Române (1955) și vicepreședinte al acesteia (1963-1985).

Este unanim considerat drept fondatorul școlii române de fizică teoretică.

A făcut cercetări în domeniul termodinamicii, a fizicii statistice, mecanicii cuantice, fizicii atomice și în fizica particulelor elementare

 

14 martie 1912 - A avut loc o tentativa de asasinat asupra regelui Vittorio Emanuelle al III-lea al Italiei.

 

14 martie 1919 - S-a născut Alexandru Paleologu, eseist, critic literar si om politic.(d.2 septembrie 2005).

Alexandru (Alecu) Paleologu (n. 14 martie 1919, București - d. 2 septembrie 2005, București) a fost un scriitor, eseist, critic literar, diplomat și om politic român. Este tatăl lui Theodor Paleologu - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru (Alecu) Paleologu – foto: ro.wikipedia.org

Alexandru (Alecu) Paleologu (n. 14 martie 1919, București – d. 2 septembrie 2005, București) a fost un scriitor, eseist, critic literar, diplomat și om politic român.

S-a născut într-o veche familie boierească ale carei origini sunt probabil în Imperiul Bizantin, familie care s-a mutat din Lesbos în Țările Române, la începutul secolului al XVIII-lea.

Prin diverse înrudiri, Paleologu a fost descendent al domnitorului Constantin Brâncoveanu.

În 1944, a fost referent la Comisia Română de Aplicare a Armistițiului, iar între 1946 și 1948 este atașat de legație la Ministerul Afacerilor Externe al României.

Urmărit de Securitate, se ascunde sub un nume fals (Ion Crăifăleanu) în orașul Câmpulung-Muscel până în ianuarie 1956, când fapta pentru care fusese urmărit se prescrisese și putea reintra în legalitate.

În 1959 este arestat în lotul Noica-Pillat.

Arestările în respectivul lot încep în decembrie 1958, cu Constantin Noica, iar ultimul arestat din lot, în ianuarie 1960, este Nicolae Steinhardt.

Sunt arestați 23 de intelectuali de prestigiu, anchetați și condamnați la pedepse de la 6 ani până la 25 de ani muncă silnică.

Paleologu este arestat pe 8 septembrie 1959 (la ora 2 noaptea este obligat să-și strângă câteva lucruri, fiind apoi urcat într-o dubă și dus la celebra închisoare „Malmaison” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (București) și condamnat la 14 ani de muncă silnică cu confiscarea averii.

În timpul detenției a fost racolat de Securitate ca informator.

A fost grațiat în 1964.

După revoluția română din 1989, a fost numit Ambasador al României în Franța începând cu 31 decembrie 1989 , și demis în iunie 1990 din cauză că simpatiza cu „golanii” din Piața Universității (numindu-se chiar „ambasadorul golanilor”), cât și din cauza vederilor sale monarhiste.

După aceea, devine membru al Partidului Alianței Civice, înființat de Nicolae Manolescu, fiind ales între 1992 și 1996 senator în circumscripția electorală Argeș.

Și-a continuat mandatul de senator din partea Partidului Național Liberal, fiind între 1996 și 2000 senator de Vrancea și între 2000 și 2004 senator de București.

În 1990 a fost ales Mare Maestru al Marii Loji Masonice Naționale din România, cu sediul la Paris Din 1992 a fost președinte al Consiliului Fundației Societatea Civilă.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

14 martie 1929 - S-a născut in Vadul Rașcov, județul interbelic Soroca din Basarabia, popularul actor roman Iurie Darie-Maximciuc (n. 14 martie 1929, – d. 9 noiembrie 2012 în București).

Iurie Darie-Maximciuc (n. 14 martie 1929, Vadul Rașcov, județul interbelic Soroca - d. 9 noiembrie 2012 în București), a fost un mare actor român - foto: jurnalul.ro

Iurie Darie-Maximciuc - foto: jurnalul.ro

Iurie Darie-Maximciuc (n. 14 martie 1929, Vadul Rașcov, județul interbelic Soroca – d. 9 noiembrie 2012 în București), a fost un mare actor român.

Actorul Iurie Maximciuc Darie a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios in grad de Cavaler, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

 

14 martie 1930 - S-a născut Alexandru Pesamosca, medic chirurg pediatru român. (d. 2011)

Alexandru Pesamosca (n. 14 martie 1930, Constanța – d. 1 septembrie 2011, București) a fost un chirurg pediatru din România - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Alexandru Pesamosca – foto preluat de pe www.agerpres.ro

Alexandru Pesamosca (n. 14 martie 1930, Constanța – d. 1 septembrie 2011, București) a fost un chirurg pediatru din România.

Timp de jumătate de secol, el a făcut circa 45 000 de operații, salvând de la infirmitate pe viață sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei considerați fără speranță și inoperabili de către ceilalți medici.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

14 martie 1931 - S-a născut Aurel Giurumia, actor român de teatru și film (d. 2004)

Aurel Giurumia (n. 14 martie 1931, Cernăuți, România – d. 30 martie 2004, București, România) a fost un actor român de teatru și film.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org;

 

14 martie 1933 - S-a născut Quincy Jones, cântăreț, compozitor, producător și aranjor american (d. 2024)

Quincy Delightt Jones, Jr. (n. 14 martie 1933, Chicago, Illinois, SUA – d. 3 noiembrie 2024, Bel Air⁠(d), California, SUA) a fost un cântăreț, textier, compozitor, producător și aranjor american - Jones in 1980 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Quincy Jones in 1980 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Quincy Delightt Jones, Jr. (n. 14 martie 1933, Chicago, Illinois, SUA – d. 3 noiembrie 2024, Bel Air⁠, California, SUA) a fost un cântăreț, textier, compozitor, producător și aranjor american.

De-a lungul carierei sale, a primit mai multe premii, inclusiv 28 de premii Grammy, un premiu Primetime Emmy și un premiu Tony, precum și nominalizări pentru șapte premii Oscar și patru premii Globul de Aur.

Jones a devenit cunoscut în anii 1950 ca aranjor și dirijor de jazz, înainte de a produce înregistrări pop de succes pentru Lesley Gore la începutul anilor 1960 (inclusiv „It’s My Party”) și a servit ca aranjor și dirijor în mai multe colaborări dintre artiștii de jazz Frank Sinatra și Count Basie.

Jones a produs trei dintre cele mai de succes albume ale starului pop Michael Jackson: Off the Wall (1979), Thriller (1982) și Bad (1987).

În 1985, Jones a produs și a dirijat cântecul de caritate „We Are the World”, care a strâns fonduri pentru victimele foametei din Etiopia din anii 1980.

Jones a compus numeroase partituri de filme, inclusiv cele pentru The Pawnbroker (1965), În arșița nopții (1967), In Cold Blood (1967), The Italian Job (1969), The Wiz (1978) și The Color Purple (1985).

A câștigat premiul Primetime Emmy pentru cea mai bună compoziție muzicală pentru un serial pentru miniseria Roots (1977).

A primit un premiu Tony pentru cea mai bună relansare a unui musical ca producător pentru relansarea filmului Culoarea purpurie (The Color Purple) ca spectacol de Broadway în 2016.

De-a lungul carierei, el a primit numeroase premii onorifice, inclusiv Premiul Grammy Legend în 1992, Premiul Umanitar Jean Hersholt în 1995, Kennedy Center Honors în 2001, Medalia Națională a Artelor în 2011, Ordre des Arts et des Lettres în 2014 și Premiul de Onoare al Academiei (Oscarul onorific) în 2024.

A fost numit unul dintre cei mai influenți muzicieni de jazz ai secolului al XX-lea de către Time.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

14 martie 1933 - S-a născut Michel Caine, actor britanic.

Michael Caine, invitat la Festivalul Internațional de Film de la Viena 2012, Gartenbaukino - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Michael Caine, invitat la Festivalul Internațional de Film de la Viena 2012, Gartenbaukino – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sir Michael Caine, CBE (n. 14 martie 1933, Londra ca Maurice Joseph Micklewhite Jr.) este actor, producător și autor englez.

Caine a apărut în peste 115 filme și este considerat un simbol al filmului englez.

Fostul Maurice Micklewhite și-a luat numele de ecran din filmul Revolta de pe Caine din 1954.

Caine a devenit faimos în anii 1960, cu roluri principale în filme britanice precum Zulu (1964), The Ipcress File (1965), Alfie (1966), The Italian Job (1969) și Battle of Britain (1969).

A fost nominalizat la premiul Oscar pentru Alfie.

În 1993, Caine a fost numit Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE), iar în 2000 a fost numit cavaler.

În 2011 a fost numit Comandant al Ordinului Artelor și Literelor, cea mai înaltă onoare culturală din Franța.

Alături de Laurence Olivier, Paul Newman și Jack Nicholson, Caine este unul dintre cei patru actori bărbați care au fost nominalizați la un premiu Oscar pentru actorie în cinci decenii diferite.

Caine a fost autorul mai multor cărți best-seller: Acting in Film (1987), What’s It All About? (1993), The Elephant to Hollywood (2010).

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

14 martie 1938 - Adolf Hitler a intrat în Viena unde a fost aclamat de peste 200.000 de austrieci.

 

14 martie 1939 - Slovacia isi declară in urma presiunilor Germaniei naziste independența.

 

14 martie 1950 - FBI a emis in premiera lista celor mai cautati zece raufacatori, ”Ten Most Wanted”.

Divizia de Investigatii Criminale (CID) a FBI a facut o selectie a dosarelor celor mai cautati infractori, in acest sens fiind mobilizati numerosi ofiteri.

Ideea a fost preluata de catre directorul FBI, la acea vreme J. Edgar Hoover, de la un jurnalist, William Kinsey – redactor-sef la International News Service, predecesor al United Press International.

Discutand despre posibilitatea de a-i identifica mai usor pe ”baietii rai”, jurnalistul a propus publicarea unui articol.

Lista ”Ten Most Wanted Fugitives” a fost realizata de agentii speciali ai CID si de functionari ai Departamentului de Afaceri Interne din SUA.

Acestia au propus criteriile dupa care sa fie selectati ”candidatii”, iar ultimul cuvant l-a avut directorul general al FBI.

Persoana care s-a aflat pentru cea mai indelungata perioada in ”Ten Most Wanted Fugitives” a fost Donald Eugene Webb, care a fost inclus in lista in 1981, unde a ramas 25 de ani, 10 luni si 27 de zile.

Acesta a fost acuzat de uciderea unui politist intr-o mica localitate din Pennsylvania si a fost a 375-a persoana inclusa in lista.

In 31 martie 2007 a fost eliminat din randul celor mai cautati raufacatori, fara sa fi fost prins.

Pe lista Ten Most Wanted s-a aflat si Osama Bin Laden (seful al-Qaida, urmarit pentru atentatele asupra Ambasadei SUA din Tanzania si din Kenya din 7 august 1988, cand au murit peste 200 de persoane, dar si pentru alte atacuri teroriste pe tot cuprinsul globului.

Pe capul lui s-a pus o recompensa de 25 de milioane de dolari, la care s-au mai adaugat alte 2 milioane de dolari provenite dintr-un alt fond decat al Departamentului american de Justitie).

Sunt doua criterii importante dupa care marii infractori sunt inclusi in ”Ten Most Wanted Fugitives”: in primul rand trebuie sa fi comis infractiuni extrem de grave care sa fie considerate periculoase pentru un numar mare de persoane, iar includerea in lista scurta sa fie necesara pentru a stimula capturarea sa, stiut fiind ca se ofera recompense importante pentru orice informatie.

 

14 martie 1958 - S-a născut Albert de Monaco, printul suveran al statului Monaco.

Albert al II-lea (Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi; n. 14 martie 1958) este capul Casei Grimaldi și actualul conducător al Principatului Monaco. Este fiul lui Rainier al III-lea de Monaco și al soției acestuia, Grace Kelly - foto: ro.wikipedia.org

Albert al II-lea - foto: ro.wikipedia.org

Albert al II-lea (Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi; n. 14 martie 1958) este capul Casei Grimaldi și actualul conducător al Principatului Monaco.

Este fiul lui Rainier al III-lea de Monaco și al soției acestuia, Grace Kelly.

 

14 martie 1961 - Un bombardier B-52 al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii se prăbușește în apropiere de Yuba City, California, în timp ce transporta arme nucleare.

 

14 martie 1962 - Au început lucrările Comitetului pentru dezarmare de la Geneva, creat la 20 decembrie 1961, ca urmare a Rezoluției celei de-a XVI-a sesiuni a Adunării Generale a ONU (din 1983, Conferința pentru dezarmare). La lucrări a participat și România.

 

14 martie 1964 - Jack Ruby a fost condamnat pentru uciderea lui Lee Harvey Oswald, identificat ca autor al asasinarii presedintelui J.F. Kennedy.

 

14 martie 1965 - A murit inginerul Dimitrie Leonida, unul dintre pionierii electrificarii Romaniei, organizator al primului muzeu tehnic din tara (1909), azi “Muzeul tehnic prof.ing. D. Leonida”, si al primei expozitii a electricitatii din Romania (1928).

Dimitrie Leonida (n. 23 mai 1883, Fălticeni; d. 14 martie 1965) a fost un inginer, specialist în energetică, profesor universitar, om de ştiinţă român - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dimitrie Leonida – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dimitrie Leonida (n. 23 mai 1883, Fălticeni; d. 14 martie 1965) a fost un inginer, specialist în energetică, profesor universitar, om de ştiinţă român.

A studiat electricitatea la Politehnica din Charlottenburg in Germania.

În anul IV va concepe proiectul “Metropolitanului din București“, cu linia principală Gara de Nord-Sf. Gheorghe – Calea Moșilor și ramificația Sf. Gheorghe-Filaret , fiind printre cei dintâi care au propus construirea unei rețele de metrou în București.

Proiectul sau de diplomă avea ca tema “Complexul hidrotehnic și hidroenergetic al Bistriței din regiunea Bicaz.”

A fost membru al „American Institute of Electrical Engineers“ (1920);membru al „American Associations for the Advencement of Science“ (1920); membru al Royal Society of Arts din Londra (1935);

A fost membru titular al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935.

Este laureat al Premiului de Stat clasa I și titlul de Laureat la Premiului de Stat pentru întreaga sa activitate științifică didactică și pentru pregătirea de cadre în domeniul energetic (1954).

În anul 1961 i s-a oferit Ordinul Muncii clasa I.

Numele său este purtat de mai multe instituții de învățământ din București, Iași, Constanța, Oradea și Petroșani, de străzi din mai multe localități, de cel mai important Muzeu Tehnic din România și de o stație de metrou din București.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org

 

14 martie 1966 - A avut loc premiera filmului ”Rascoala”, după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, în regia lui Mircea Muresan.

Filmul a obtinut premiul “Opera prima”, la Festivalul de Film de la Cannes.

 

14 martie 1972 - Zborul 296 Sterling Airways s-a prăbușit în apropiere de Kalba, Emiratele Arabe Unite, în timp ce se apropie de Aeroportul Internațional Dubai, ucigând 112 persoane.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

14 martie 1982 - Guvernul sud-african bombardează sediul Congresului Național African din Londra.

 

14 martie 1988 - A fost fondată Ziua pi, celebrare anuală a constantei matematice π (pi).

 

14 martie 1990 - Mihail Gorbaciov a fost ales președinte al Uniunii Sovietice de Congresul deputaților.

Mihail Sergheevici Gorbaciov (născut pe 2 martie 1931), conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990 - Mihail Gorbaciov 1987 foto preluat de pe en.wikipedia.org

Mihail Gorbaciov 1987 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Mihail Sergheevici Gorbaciov (născut pe 2 martie 1931), a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991.

Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice.

A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

14 martie 1990 - Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională – organism provizoriu de conducere înfiinţat după căderea regimului comunist – a votat legea electorală în baza căreia aveau să se desfăşoare primele alegeri parlamentare şi prezidenţiale din România postcomunistă, la 20 mai 1990.

Ședința de constituire a Consiliului Provizoriu de Uniune Națională din 9 februarie 1990; ședințele CPUN s-au desfășurat în fostul sediu al Marii Adunări Naționale, care din 1997 a devenit Palatul Patriarhal. În imagine: Ion Iliescu din partea CFSN  Foto: (c) Codruța DRAGOESCU / AGERPRES ARHIVĂ

Ședința de constituire a Consiliului Provizoriu de Uniune Națională din 9 februarie 1990; ședințele CPUN s-au desfășurat în fostul sediu al Marii Adunări Naționale, care din 1997 a devenit Palatul Patriarhal. În imagine: Ion Iliescu din partea CFSN
Foto: (c) Codruța DRAGOESCU / AGERPRES ARHIVĂ

La 14 martie 1990, Consiliul Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională – organism provizoriu de conducere înfiinţat după căderea regimului comunist – a votat legea electorală în baza căreia aveau să se desfăşoare primele alegeri parlamentare şi prezidenţiale din România postcomunistă, la 20 mai 1990.

Decretul-lege nr.92 din 14 martie 1990 pentru alegerea Parlamentului şi a Preşedintelui României cuprindea în acelaşi text legislativ atât alegerile prezidenţiale, cât şi pe cele parlamentare.

Ultimul articol al Decretului-lege abroga Legea electorală a Republicii Socialiste România nr. 67/1974, potrivit cdep.ro.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

14 martie 1992 - Osemintele marelui diplomat roman Nicolae Titulescu, aduse din Franta, au fost reinhumate la Brasov.

Nicolae Titulescu (n. 4 martie 1882, Craiova, România – d. 17 martie 1941, Cannes, Franţa) a fost un diplomat, jurist, profesor şi om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotenţiar, fost preşedinte al Ligii Naţiunilor. A fost membru titular (din 1935) al Academiei Române - (Nicolae Titulescu, fotografie făcută în jurul anului 1930) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nicolae Titulescu, fotografie făcută în jurul anului 1930 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nicolae Titulescu (n. 4 martie 1882, Craiova, România – d. 17 martie 1941, Cannes, Alpes-Maritimes, Franța) a fost un diplomat, om politic, jurist și profesor universitar român, a activat în Partidul Conservator Democrat din România, a îndeplinit funcțiile de ministru al afacerilor străine în anii 1927-1928 și 1932-1936 (cu scurte pauze) și de ministru de finanțe în 1917-1918 si 1920-1921, a fost ales de două ori președinte al Adunării generale a Ligii Națiunilor (1930-1931 și 1931-1932), din 1935 a fost membru titular al Academiei Române.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

14 martie 1995 - A murit istoricul literar Gheorghe Hrimiuc-Toporas, coautor al “Dictionarului limbii romane de la origini pina la 1900” (Ed. Academiei, 1979); ( n.1947).

 

14 martie 1997 - A murit Fred Zinnermann, realizator de film american de origine austriaca. (n.29 aprilie 1907).

 

14 martie 2004 - Papa Ioan Paul al II-lea are cel de-al treilea pontificat ca lungime din toate timpurile.

 

14 martie 2004 - Vladimir Putin a fost reales presedinte al Rusiei pentru al doilea mandat, cu 71% din voturile exprimate.

Vladimir Vladimirovici Putin (n. 7 octombrie 1952, Maternitatea Spitalului Nr. 6 V.F. Sneghiriov⁠(d), RSFS Rusă, URSS) este un politician și fost ofițer de informații rus, fiind președintele Rusiei din 2012, după ce anterior a mai deținut această funcție între 2000 și 2008. Putin a fost și prim-ministru al Rusiei între 1999 și 2000 și din nou între 2008 și 2012, fiind liderul rus sau sovietic cu cea mai lungă perioadă de conducere după Iosif Stalin - foto (2024) preluat de pe en.wikipedia.org

Vladimi Putin in 2024 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Vladimir Vladimirovici Putin ( n. 7 octombrie 1952, Maternitatea Spitalului Nr. 6 V.F. Sneghiriov⁠(d), RSFS Rusă, URSS) este un politician și fost ofițer de informații rus, fiind președintele Rusiei din 2012, după ce anterior a mai deținut această funcție între 2000 și 2008.

Putin a fost și prim-ministru al Rusiei între 1999 și 2000 și din nou între 2008 și 2012, fiind liderul rus sau sovietic cu cea mai lungă perioadă de conducere după Iosif Stalin.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

14 martie 2007 - A fost celebrată pentru prima oară ziua mondială a matematicii.

 

14 martie 2008 - O serie de revolte si demonstratii de protest impotriva ocupatiei chineze izbucnesc in Tibet si capitala Lhasa.

 

14 martie 2008 - A decedat Chiara Lubich (n. 22 ianuarie 1920), o activistă italiană catolică, liderul și fondatorul Mișcării Focolarelor.

Chiara Lubich (22 ianuarie 1920 – 14 martie 2008) a fost o activistă italiană catolică, liderul și fondatorul Mișcării Focolarelor - foto: 4catholiceducators.com

Chiara Lubich – foto: 4catholiceducators.com

Mișcarea Focolarelor sau Opera Mariei, este o organizație internațională, o mișcare laică din Biserica Catolică care promovează idealurile de unitate și de frăție universală, așa cum cere Iisus conform povestirii din Evanghelie, Ion (17,21).

Este o mișcare cu o vocație ecumenică dedicata dialogului dintre oamenii apartinand unor zone culturale diferite.

Fondată in 1943 în Trento, in nordul Italiei de Chiara Lubich ca o mișcare religioasă, Mișcarea Focolarelor, deși a fost la început romano-catolică, acum leagă și include majoritatea religilor creștine și non-creștine, uneori chiar și cele non-religioase.

Este cunoscută și sub alte denumiri precum “Opera Mariei”, sau “Lucrarea Mariei”. Mișcarea Focolare opereaza în 182 de tari și are peste 100.000 de adepți.

Numele mișcării provine de la cuvântul italian “inimă” sau “cămin”

 

14 martie 2020 - Pandemia de coronavirus – Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va intra în stare de urgență începând de luni, 16 martie.