Evenimentele Zilei de 24 martie în Istorie: 24 martie 1882 – Robert Koch a anunțat descoperirirea bacteriei responsabilă pentru tuberculoză

Robert Koch (n. 11 decembrie 1843, Clausthal, Saxonia Inferioară – d. 27 mai 1910, Baden-Baden) a fost un bacteriolog german. A studiat la Göttingen, avându-l ca profesor pe Jacob Henle care afirma în 1840 că rănile sunt infectate de niște organisme parazite - foto: ndr.de

Robert Koch (1843 – 1910)

foto preluat de pe ndr.de
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

24 martie este a 83-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 24 martie

(BOR) Înainteprăznuirea Bunei Vestiri; Sfântul Ierarh Artemon, Episcopul Seleuciei; Sfântul Cuvios Zaharia; Sfântul Cuvios Zaharia Postitorul de la Lavra Peșterilor

Sfântul Ierarh Artemon, Episcopul Seleuciei. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 24 martie - foto: crestinortodox.ro

Sfântul Ierarh Artemon, Episcopul Seleuciei - foto: crestinortodox.ro

 

(BRU) Sf. Zaharia, cuvios († 273)

 

(BRC) Sf. Ecaterina a Suediei, călugăriță; Sf. Romulus

 

Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei (TBC)

La 24 martie este marcată, anual, Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, cu scopul de a face cunoscute publicului cunoştinţe esenţiale despre cauzele, prevenţia şi tratamentul amintitei boli, obiectivul final fiind eradicarea acesteia. Data de 24 martie 1882 este momentul când bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC. La împlinirea centenarului de la această descoperire, Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei a propus ca 24 martie să fie recunoscută oficial ca zi internaţională dedicată eradicării tuberculozei, ceea ce s-a întâmplat în 1995, atunci când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fundaţia Regală Olandeză Împotriva Tuberculozei au organizat un eveniment de amploare în Haga. Tuberculoza este, conform DEX, o boală infecţioasă şi contagioasă produsă de localizarea bacilului Koch la plămâni, la intestine, la oase etc. ce poate provoca distrugerea ţesutului, supuraţii etc.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internațională pentru dreptul la adevăr privind încălcări ale drepturilor omului și pentru demnitatea victimelor

În fiecare an, la data de 24 martie, este sărbătorită Ziua internaţională pentru dreptul la adevăr privind încălcări flagrante ale drepturilor omului şi pentru demnitatea victimelor.

Această zi a fost instituită de către Adunarea Generală a ONU la 21 decembrie 2010, în amintirea monseniorului Oscar Arnulfo Romero, ucis la 24 martie 1980, după denunţarea încălcărilor drepturilor omului în cazul celor vulnerabili din El Salvador, notează site-ul www.un.org. Arhiepiscopul Oscar Arnulfo Romero s-a opus oricărei forme de violenţă, promovând protejarea vieţii şi demnitatea umană.

Dreptul la adevăr este deseori invocat în cazul încălcărilor flagrante ale drepturilor omului, în situaţii ce includ răpiri, dispariţii, acte de tortură sau chiar execuţii, rudele victimelor solicitând să afle adevărul cu privire la aceste acte de violenţă, la circumstanţele în care au avut loc, la cei care au luat parte la ele, dar şi la motivele care au dus la săvârşirea lor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ora Pământului

 

Astăzi în istorie pentru 24 martie

 

24 martie 809 - A murit califul Harun al-Rashid; (n. 17 martie 763). A fost al cincilea și cel mai cunoscut calif din Dinastia Abbasizilor.

Hārūn al-Rashīd (n. 17 martie 763 - d. 24 martie 809) a fost al cincilea și cel mai cunoscut calif din Dinastia Abbasizilor. S-a născut în Rayy, lângă Teheran, și a locuit în Bagdad. În timpul domniei (786 - 809) a locuit în Rakka, oraș pe malul Eufratului. Domnia lui a fost o perioadă de avânt cultural, științific și religios, a fost fondatorul bibliotecii Bayt al-Hikma (Casa Înțelepciunii). A devenit un personaj legendar, unele din poveștile despre el fiind adevărate (de exemplu ceasul pe care l-a dăruit lui Carol cel Mare), altele, precum cele din 1001 de nopți ale Șeherezadei, fiind doar ficțiune - foto: ro.wikipedia.org

Hārūn al-Rashīd (763 – 809) – foto: ro.wikipedia.org

S-a născut în Rayy, în provincia Teheran a Iranului. A fost fiul lui al-Mahdi, al treilea calif abbasid, și al al-Khayzuran, o fostă sclavă din Yemen, o femeie cu o puternică personalitate, care a influențat politica din timpul domniilor soțului ei și fiului ei, până în 789, când a murit. A avut relații diplomatice cu China și cu Carol cel Mare, imparatul francilor. Acestuia din urmă, într-un schimb de daruri, i-a trimis un ceas deosebit, care funcționa cu apă, marcând orele prin căderea unor bile de bronz într-un vas în timp ce niște figurine care reprezentau cavaleri ieșeau pe niște uși care se închideau în urma lor. Ceasul a făcut o impresie deosebită în Europa Occidentală.

A fost si un militar prieput. În 798 a comandat o armată care a invadat Imperiul Bizantin, condus atunci de împărăteasa Irina. După ce l-a învins pe faimosul general Nicetas, și-a condus oștirea până în apropierea Constantinopolului, care a evitat cucerirea cu prețul unui tribut anual de 70.000 piese de aur. Urmașul Irinei, Nicefor I Genikos, încetează plata tributului, ceea ce provoacă o nouă invazie arabo-persană condusă de Harun-al-Rashid, care se încheie prin restabilirea plății tributului anual. În timpul domniei lui Harun al-Rashid (786 – 809) tara a cunoscut un avânt cultural, științific și religios. A fost fondatorul bibliotecii Bayt al-Hikma (Casa Înțelepciunii). A devenit un personaj legendar, unele din poveștile despre el fiind adevărate (de exemplu ceasul pe care l-a dăruit lui Carol cel Mare), altele, precum cele din 1001 de nopți ale Șeherezadei, fiind doar ficțiune.

 

24 martie 1284  A murit Hugues al III- lea de Lusignan (n.1235), rege al Ciprului (1267-1284) si al Ierusalimului; (1268-1284).

 

24 martie 1401 - Imparatul turco-mongol Timur Lenk (cel schiop) cucereste Damascul. Moscheea Umayyad, o bijuterie arhitectonica a vremii sale, a fost arsa impreuna cu o mare parte a orasului , iar bărbații și femeile luate în sclavie. Un număr foarte mare de mestesugari artizani au fost dusi in captivitate in capitala lui Timur, Samarkand. Acestia au fost norocosi pentru ca mii de alti locuitori ai Damascului au fost masacrati si capetele lor asezate in piramide. Astazi un cartier al orașului poartă încă numele de Burj Al-ru’us, “turnul de capete”.

Timur Lenk (1336 – 1405) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Timur Lenk, Tamerlan, („Timur cel Șchiop”) (n. 8 aprilie 1336 – d. 18 februarie 1405) a fost un cuceritor mongol, întemeietorul unui imperiu cu capitala la Samarkand (astăzi în Uzbekistan) și al dinastiei timuride, care a durat până în 1507. Statul întemeiat de el era vast, dar a avut existență efemeră. Imperiul se întindea din vestul Chinei până la Marea Caspică și din Pakistan până în Siria. În 1402, expansiunea hoardelor sale spre vest l-au adus în conflict cu Imperiul Otoman, în privința dominației Anatoliei. În bătălia de la Ankara, l-a înfrânt și făcut prizonier pe sultanul Baiazid I (Bayezit Yıldırım, „fulgerul”). Acesta a murit în captivitate. Timur a dispus inițial ca Baiazid să fie ținut într-o cușcă și arătat fiilor acestuia.

Timur Lenk a murit un an mai târziu, dar înfrângerea lui Baiazid la Ankara a întârziat căderea Constantinopolului (pe care Baiazid îl asediase) și a aruncat Imperiul Otoman într-o criză de succesiune între fiii lui Baiazid: Mahomed (Mehmet), Soliman (Süleyman) și Musa. După ani de lupte, în care a intervenit și voievodul Țării Românești Mircea cel Bătrân (în sprijinul lui Musa), Mahomed a ieșit învingător, păstrând unitatea imperiului, ce se întindea atunci din Anatolia până la Dunăre. Timur Lenk a distrus multe orașe antice persane, adevărate oaze de cultură și civilizație în acea vreme. În 1401, la cucerirea Bagdadului, a masacrat 20.000 de oameni. A invadat și cucerit Delhi-ul. Descendentul lui Timur, Babur, înființează dinastia Mogulilor în 1526 în India, o dinastie de lungă durată. În afară de multe distrugeri și suferință nu a lăsat prea multe în urma lui.

 

24 martie 1455 - A murit Papa Nicolae al V-lea (Tommaso Parentucelli, n. 15 noiembrie 1397). A fost Papa al Romei în perioada 6 martie 1447 – 24 martie 1455.

Papa Nicolae al V-lea (n. 15 noiembrie 1397 - d. 24 martie 1455) a fost Papă al Romei în perioada 6 martie 1447 - 24 martie 1455. Papa Nicolae al V-lea s-a născut cu numele de Tommaso Parentucelli. Pontificatul său a fost marcat de evenimente dramatice, dintre care cel mai important este Căderea Constantinopolului. El este ultimul papă cu numele de Nicolae  - foto: ro.wikipedia.org

Papa Nicolae al V-lea (1397 – 1455) – foto: ro.wikipedia.org

Papa Nicolae al V-lea (n. 15 noiembrie 1397 – d. 24 martie 1455) a fost Papă al Romei în perioada 6 martie 1447 – 24 martie 1455. Papa Nicolae al V-lea s-a născut cu numele de Tommaso Parentucelli. Pontificatul său a fost marcat de evenimente dramatice, dintre care cel mai important este Caderea Constantinopolului si a Imperiului Bizantin sub dominatia otomana. În anii următori a încercat să organizeze o cruciada antiotomana, dar fara succes. In ultimele clipe ale pontificatului sau, observa ca vechea Catedrala Sfântului Petru o din Roma, construită in secolul al-IV-lea d.Hr de către imparatul Constantin cel Mare era intr-o stare jalnică, asa ca decide demolarea Colosseumului Șsi folosirea materialului rezultat pentru repararea catedralei. Moartea sa in anul 1455 face ca planul lui sa nu mai fie dus la bun sfarsit A fost ultimul papă cu numele de Nicolae.

 

24 martie 1562 - Diaconul Coresi a inceput la Brasov, tiparirea lucrarii bisericesti cunoscuta sub numele de Tetraevangheliarul slavon. Lucrarea facea parte dintr-o serie mai amplă, de peste 15 volume.

Coresi (cunoscut și ca Diaconul Coresi) (d. 1583, Brașov) a fost un diacon ortodox, traducător și meșter tipograf român originar din Târgoviște. Este editorul primelor cărți tipărite în limba română. A editat în total circa 35 de titluri de carte, tipărite în sute de exemplare și răspândite în toate ținuturile românești, facilitând unitatea lingvistică a poporului român dar și apariția limbii române literare - in imagine: Diaconul Coresi, statuie în curtea bisericii Sf. Nicolae din Brașov - foto - ro.wikipedia.org

Diaconul Coresi, statuie în curtea bisericii Sf. Nicolae din Brașov – foto – ro.wikipedia.org

Coresi (cunoscut și ca Diaconul Coresi) (d. 1583, Brașov) a fost un diacon ortodox, traducător și meșter tipograf român originar din Târgoviște. Este editorul primelor cărți tipărite în limba română. A editat în total circa 35 de titluri de carte, tipărite în sute de exemplare și răspândite în toate ținuturile românești, facilitând unitatea lingvistică a poporului român dar și apariția limbii române literare. Ceea ce este Martin Luther pentru lumea apuseană, Diaconul Coresi este pentru spaţiul românesc.

 

24 martie 1603 - A murit Regina Elisabeta I a Angliei; (n. 1533). Pe tron urca Iacob al VI-lea al Scotiei care devine și regele Iacob I al Angliei.

Elisabeta I (în engleză Elizabeth I) (7 septembrie 1533 – 24 martie 1603 ) a fost regină a Angliei și regină a Irlandei din 17 noiembrie 1558 până la moartea sa - in imagine, Elisabeta I , "Darnley Portrait", c. 1575 - foto: ro.wikipedia.org

Elisabeta I , “Darnley Portrait”, c. 1575 – foto: ro.wikipedia.org

Elisabeta I (în engleză Elizabeth I) (7 septembrie 1533 – 24 martie 1603 ) a fost regină a Angliei și regină a Irlandei din 17 noiembrie 1558 până la moartea sa. A fost fiica lui Henric al VIII-lea al Angliei și a lui Anne Boleyn care a fost executată la nici trei ani de la nașterea Elisabetei. Elisabeta I a fost al cincilea și ultimul monarh al casei Tudor (primii fiind Henric al VII-lea, Henric al VIII-lea, fratele său vitreg Eduard al VI-lea, verișoara sa Jane Grey și sora sa vitregă, Maria I). Fratele său vitreg Eduard a domnit până la moartea sa în 1553 când a lăsat-o moștenitoare pe Lady Jane Grey, încălcând Actul de succesiune a lui Henric al VIII-lea. Dar voința lui Eduard este ignorată, Jane Grey este executată și îi urmează Maria I, sora vitregă a Elisabetei. Cinci ani mai târziu Elisabeta devine regină la douăzeci și cinci de ani și jură “că îi va purta de grijă până la moarte”. Deoarece nu s-a căsătorit niciodată, în ciuda numeroaselor oferte, casa Tudor s-a stins la moartea ei. A fost cunoscută și ca Regina Fecioară, Buna regină Bess sau Gloriana.

Iacob al VI-lea și I (engleză James VI and I; 19 iunie 1566 – 27 martie 1625) a fost rege al Scoției ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567 și rege al Angliei și Irlandei ca Iacob I de la 24 martie 1603 până la moartea sa. A domnit în Scoția ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567, pe când avea doar un an, urmându-i la tron mamei sale, Maria I a Scoției. Cât timp a fost minor, a guvernat o regență în numele său, care s-a încheiat oficial în 1578, deși nu a preluat controlul complet asupra guvernului său până în 1581. Pe 24 martie 1603, ca Iacob I, a urmat la tron ultimului monarh al Angliei și Irlandei din dinastia Tudor, Elisabeta I, care murise fără moștenitori. Avea să conducă Anglia, Scoția și Irlanda timp de 22 de ani, până la moartea sa la 58 de ani - in imagine, Portret al lui Iacob I de John de Critz, c. 1605 - foto:ro.wikipedia.org

Portret al lui Iacob I de John de Critz, c. 1605 – foto:ro.wikipedia.org

Iacob al VI-lea și I (engleză James VI and I; 19 iunie 1566 – 27 martie 1625) a fost rege al Scoției ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567 și rege al Angliei și Irlandei ca Iacob I de la 24 martie 1603 până la moartea sa. A domnit în Scoția ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567, pe când avea doar un an, urmându-i la tron mamei sale, Maria I a Scoției. Cât timp a fost minor, a guvernat o regență în numele său, care s-a încheiat oficial în 1578, deși nu a preluat controlul complet asupra guvernului său până în 1581. Pe 24 martie 1603, ca Iacob I, a urmat la tron ultimului monarh al Angliei și Irlandei din dinastia Tudor, Elisabeta I, care murise fără moștenitori. Avea să conducă Anglia, Scoția și Irlanda timp de 22 de ani, până la moartea sa la 58 de ani.

 

24 martie 1654 - A decedat profesorul, organistul si compozitorul german din perioada baroca, Samuel Scheidt (botezat pe 4 noiembrie 1587).

 

24 martie 1707 - Este semnat Actul de Uniune (Acts of Union) care oficializeaza crearea regatului Marii Britanii prin unirea regatelor Scotiei si Angliei Care includea si Tara Galilor). In urma semnarii acestui document, Regatul Scotiei a incetat sa existe la data de 1 mai 1707.

 

24 martie 1714 - În urma conflictului dintre Constantin Brâncoveanu și boierii Cantacuzini, domnul, reclamat la Poartă, este mazilit. Fiul stolnicului Constantin Cantacuzino, Ștefan, capătă domnia Munteniei.

Constantin Brâncoveanu (n. 15/26 august 1654 – d. 15/26 august 1714) domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române foto: touristinromania.net

Constantin Brâncoveanu
foto: touristinromania.net

Constantin Brâncoveanu (n. 15/26 august 1654 – d. 15/26 august 1714) domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române. Constantin Brîncoveanu a fost adus la tronul Munteniei de marea boierime, fiind nepot al domnitorului Șerban Cantacuzino. Domnitorul a întreprins intense acțiuni politice și diplomatice pentru stăvilirea expansiunii țariste și otomane. Folosind o politică abilă, s-a menținut la domnie timp de 26 de ani. Fiscalitatea excesivă din timpul domniei lui, determinată și de cererile mereu sporite ale Porții otomane, a îngreunat viața țăranilor și tîrgoveților. In timpul războiul ruso-turc din 1710-1711, el a adoptat o atitudine de expectativă. Învinuit de trădare de către turci, a fost omorît la Constantinopol în 1714, împreună cu ginerele si cei patru fii ai săi.

Constantin Brâncoveanu (n. 15/26 august 1654 – d. 15/26 august 1714) domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române - foto - Constantin Brâncoveanu și cei patru fii (în medalioane) - ro.wikipedia.org

Constantin Brâncoveanu și cei patru fii (în medalioane) – foto: ro.wikipedia.org

 

24 martie 1721 - Marele compozitor german Johann Sebastian Bach dedică sase concerte margrafului de Brandenburg-Schwedt, Christian Ludwig, astăzi numite Concertele Brandenburgice, BWV 1046-1051.

Johann Sebastian Bach (n. 21 martie 1685, Eisenach — d. 28 iulie 1750, Leipzig) a fost un compozitor german și organist din perioada barocă, considerat în mod unanim ca unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice și expresive și pentru frumusețea lor artistică - in imagine, Johann Sebastian Bach (aged 61) in a portrait by Elias Gottlob Haussmann, copy or second version of his 1746 canvas. The original painting hangs in the upstairs gallery of the Altes Rathaus (Old Town Hall) in Leipzig, Germany - foto - ro.wikipedia.org

Johann Sebastian Bach (aged 61) in a portrait by Elias Gottlob Haussmann, copy or second version of his 1746 canvas. The original painting hangs in the upstairs gallery of the Altes Rathaus (Old Town Hall) in Leipzig, Germany – foto – ro.wikipedia.org

Johann Sebastian Bach (n. 21 martie 1685, Eisenach — d. 28 iulie 1750, Leipzig) a fost un compozitor german și organist din perioada barocă, considerat în mod unanim ca unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice și expresive și pentru frumusețea lor artistică.

 

24 martie 1818 - Gheorghe Lazăr a fost numit „dascăl” de aritmetică, geometrie și geografie la Școala de la „Sfântul Sava“, unde a inaugurat cursurile în limba română.

Gheorghe Lazăr (n. 5 iunie 1779, Avrig - d. 17 septembrie 1823, Avrig) a fost un pedagog, teolog, traducător și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească (în 1818 a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava) - in imagine, Gheorghe Lazăr - portret de Mișu Popp - foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Lazăr - portret de Mișu Popp – foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Lazăr (n. 5 iunie 1779, Avrig – d. 17 septembrie 1823, Avrig) a fost un pedagog, teolog, traducător și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. In 1818 a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava, unde era Academia Domnească, o şcoală profilată pe cursuri începătoare, medii şi superioare, în limba română, în cadrul căreia a funcţionat şi o grupă specială pentru ingineri hotarnici. A fost prima şcoală în limba română şi se numea: Şcoala Academicească pentru ştiinţele filosoficeşti şi matematiceşti.

 

24 martie 1834 - Poarta otomana i-a numit domni pe Mihail Sturdza în Moldova şi pe Alexandru Ghica în Muntenia. La 24 martie 1834, Poarta i-a numit domni pe Mihail Sturdza în Moldova şi pe Alexandru Ghica în Valahia. Domnia efectivă a lui Mihai Sturdza a început-o în luna iulie. Colaborarea strînsă cu autorităţile ţariste, începînd cu perioada ce a urmat revoluţiei conduse de Tudor Vladimirescu, serviciile aduse Rusiei în războiul din anii 1828-1829 împotriva Imperiului Otoman, contribuţia personală la elaborarea Regulamentului Organic constituiau suficiente dovezi pentru puterea protectoare privind loialitatea lui Mihail Sturdza faţă de Curtea de la Petersburg. Obţinerea încrederii generalului rus Pavel Kiselev, preşedintele celor două Divanuri ale principatelor, i-a facilitat ocuparea tronului Ţării Moldovei. Pe parcursul celor 15 ani de domnie M. Sturdza a desfăşurat o activitate prodigioasă, realizînd o frumoasă operă de reformare a ţării.

Mihail Sturdza (n. 24 aprilie 1794, Iași - d. 8 mai 1884, Paris) a fost domnitor al Moldovei între aprilie 1834 și iunie 1849 - foto: ro.wikipedia.org

Mihail Sturdza - foto: ro.wikipedia.org

Mihail Sturdza (n. 24 aprilie 1794, Iași – d. 8 mai 1884, Paris) a fost domnitor al Moldovei între aprilie 1834 și iunie 1849.

Alexandru D. Ghica (n. 1796 – d. 1862) a fost primul domnitor regulamentar al Țării Românești, între aprilie 1834 și 7 octombrie 1842, iar mai târziu caimacam între 4 iulie 1856 - octombrie 1858 - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru D. Ghica – foto: ro.wikipedia.org

Alexandru D. Ghica (n. 1796 – d. 1862) a fost primul domnitor regulamentar al Țării Românești, între aprilie 1834 și 7 octombrie 1842, iar mai târziu caimacam între 4 iulie 1856 – octombrie 1858.

 

24 martie 1837 - Afroamericanii primesc in Canada drept de vot.

 

24 martie 1854 - În Venezuela este abolită sclavia.

 

24 martie 1874 - S-a născut Harry Houdini (Erich Weiss), celebru iluzionist american; a rămas celebru în lumea magicienilor pentru abilitatea cu care reușea să evadeze din spații închise ; (d. 1926).

Harry Houdini (născut Erik Weisz, n. 24 martie 1874, Budapesta - d. 31 octombrie 1926, Detroit), iluzionist american originar din Ungaria, actor și producător de film - in imagine, Harry Houdini în 1899 - foto: ro.wikipedia.org

Harry Houdini în 1899 – foto: ro.wikipedia.org

Harry Houdini (născut Erik Weisz, n. 24 martie 1874, Budapesta – d. 31 octombrie 1926, Detroit), iluzionist american originar din Ungaria, actor și producător de film.

 

24 martie 1874 - Se înființează Agentia diplomatica romana la St. Petersburg, capitala Rusiei tariste.

 

24 martie 1882 - Robert Koch, medic și microbiolog german, a anunțat descoperirea mycobacterium tuberculosis bacteria responsabilă pentru tuberculoză.

Robert Koch (n. 11 decembrie 1843, Clausthal, Saxonia Inferioară – d. 27 mai 1910, Baden-Baden) a fost un bacteriolog german. A studiat la Göttingen, avându-l ca profesor pe Jacob Henle care afirma în 1840 că rănile sunt infectate de niște organisme parazite. Koch a stabilit cauza bacterială a mai multor boli infecțioase și a descoperit microorganismele care cauzează antraxul (1876), infectarea rănilor (1878), tuberculoza (1882), conjunctivita (1883), holera (1884) și alte boli. A fost profesor la Universitatea din Berlin din 1885 până în 1891 și șef al Institutului de Boli Infecțioase (pe care l-a fondat tot el), din 1891 până în 1904. În cursul cercetărilor sale bacteriologice pentru guvernul german și pentru cel englez, a călătorit în Africa de Sud, India, Egipt și în alte țări. Cu această ocazie, el a făcut studii valoroase cu privire la boala somnului, malarie, ciuma bubonică, lepra și alte boli. Pentru contribuțiile lui la studiul infecției tuberculoase, Koch a primit în 1905 Premiul Nobel pentru Fiziologie/Medicină - foto: en.wikipedia.org

Robert Koch (1843 – 1910) -
foto: en.wikipedia.org

Robert Koch (n. 11 decembrie 1843, Clausthal, Saxonia Inferioară – d. 27 mai 1910, Baden-Baden) a fost un bacteriolog german. A studiat la Göttingen, avându-l ca profesor pe Jacob Henle care afirma în 1840 că rănile sunt infectate de niște organisme parazite. Koch a stabilit cauza bacterială a mai multor boli infecțioase și a descoperit microorganismele care cauzează antraxul (1876), infectarea rănilor (1878), tuberculoza (1882), conjunctivita (1883), holera (1884) și alte boli. A fost profesor la Universitatea din Berlin din 1885 până în 1891 și șef al Institutului de Boli Infecțioase (pe care l-a fondat tot el), din 1891 până în 1904. În cursul cercetărilor sale bacteriologice pentru guvernul german și pentru cel englez, a călătorit în Africa de Sud, India, Egipt și în alte țări. Cu această ocazie, el a făcut studii valoroase cu privire la boala somnului, malarie, ciuma bubonică, lepra și alte boli. Pentru contribuțiile lui la studiul infecției tuberculoase, Koch a primit în 1905 Premiul Nobel pentru Fiziologie/Medicină

Mycobacterium tuberculosis este bacteria care cauzează cele mai multe cazuri de tuberculoză. A fost descrisă pentru prima dată de Robert Koch, în martie 1882. Este o bacterie obligatoriu aerobă (nu Gram pozitivă/negativă), care se divide la 16-20 ore (o rată mică de multiplicare, comparativ cu alte bacterii, cum ar fi E. coli, care se divide la 20 de minute) - in imagine, Colonii de Mycobacterium tuberculosis - foto: ro.wikipedia.org

Colonii de Mycobacterium tuberculosis - foto: ro.wikipedia.org

Mycobacterium tuberculosis este bacteria care cauzează cele mai multe cazuri de tuberculoză. A fost descrisă pentru prima dată de Robert Koch, în martie 1882. Este o bacterie obligatoriu aerobă (nu Gram pozitivă/negativă), care se divide la 16-20 ore (o rată mică de multiplicare, comparativ cu alte bacterii, cum ar fi E. coli, care se divide la 20 de minute).

 

24 martie 1885 - S-a născut compozitorul, filosoful si folcloristul român Dimitrie Cuclin (d. 1978).

Dimitrie Cuclin (n. 5 aprilie 1885, Galaţi, România – d. 7 februarie 1978, Bucureşti, România) a fost un compozitor, muzicolog, filosof, scriitor şi traducător român - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dimitrie Cuclin – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dimitrie Cuclin (n. 5 aprilie 1885, Galaţi, România – d. 7 februarie 1978, Bucureşti, România) a fost un compozitor, muzicolog, filosof, scriitor şi traducător român. În perioada Statului Național-Legionar Cuclin deține funcția de Director al Conservatorului, fără a fi fost vreodată legionar.

După executarea, la vârsta de 65 de ani, a doi ani de muncă silnică la Canal, compozitorul trăiește retras o viață închinată creației, dedicându-se construcției unui sistem simfonic – 20 de simfonii, dintre care unele de proporții enorme, și rescriindu-și de mai multe ori sistemul, în întregime sau pe părți. Este respectat, dar ostracizat, nefiind niciodată în juriul festivalului Enescu, al cărui prim premiant fusese. La 90 de ani se propune primirea lui în Academie ca membru corespondent; se opune, însă, Mihai Beniuc, sub pretextul că Cuclin merită ori să fie membru plin, ori să nu fie deloc. Cuclin este profund dezamăgit și marcat; își scria discursul de recepție încă din 1969. Are în tot acest timp relații tensionate cu Mihail Jora și Liviu Rusu. În schimb, se bucură până în clipa morții de devotamentul discipolului său, Constantin Mașala.

Moare în 7 februarie 1978, la 5 ani după soție, în urma unor complicații ale unei boli cardiace contractată la Canal.

 

24 martie 1905 - Moare scriitorul francez Jules Verne, parintele romanului de anticipatie modern, autor printre numeroase alte volume, a celebrei ’’De la Pamant la Luna’’; (n. 8 februarie 1828).

Jules Verne (nume complet Jules Gabriel Verne; n. 8 februarie 1828, Nantes, Franța – d. 24 martie 1905, Amiens, Franța) a fost un scriitor francez și un precursor al literaturii științifico-fantastice - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Jules Verne (1828 – 1905) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Jules Verne (nume complet Jules Gabriel Verne; n. 8 februarie 1828, Nantes, Franța – d. 24 martie 1905, Amiens, Franța) a fost un scriitor francez și un precursor al literaturii științifico-fantastice. Jules Verne a rămas cel mai tradus scriitor de romane; potrivit statisticilor UNESCO operele sale au fost traduse în 148 de limbi.

 

24 martie 1909 - S-a nascut Richard Wurmbrand, misionar creștin român de etnie evreiască, deţinut politic în regimul comunist, misionar; (d.17 febr. 2001).

Richard Wurmbrand (n. 24 martie 1909, București – d. 17 februarie 2001, Torrance, statul California) a fost un predicator creștin luteran. Născut la București, într-o familie de evrei, Wurmbrand a fost atras de comunism în perioada copilariei, a urmat cursurile unei școli politice la Moscova, între 1927 și 1929, apoi a abandonat orientarea comunistă, s-a convertit la creștinism, pentru ca mai târziu să petreacă peste 14 ani în închisorile comuniste pentru activitățile sale creștine care au atras adversitatea autorităților vremii. Atît în închisoare, cît și după eliberare, Wurmbrand a ținut predici, luptînd, totodată, pentru drepturile creștinilor persecutați din întreaga lume - cersipamantromanesc.wordpress.com

Richard Wurmbrand (1909 – 2001) – cersipamantromanesc.wordpress.com

Richard Wurmbrand (n. 24 martie 1909, București – d. 17 februarie 2001, Torrance, statul California) a fost un predicator creștin luteran. Născut la București, într-o familie de evrei, Wurmbrand a fost atras de comunism în perioada copilariei, a urmat cursurile unei școli politice la Moscova, între 1927 și 1929, apoi a abandonat orientarea comunistă, s-a convertit la creștinism, pentru ca mai târziu să petreacă peste 14 ani în închisorile comuniste pentru activitățile sale creștine care au atras adversitatea autorităților vremii. Atît în închisoare, cît și după eliberare, Wurmbrand a ținut predici, luptînd, totodată, pentru drepturile creștinilor persecutați din întreaga lume.

 

24 martie 1911 - S-a născut Joseph Barbera, desenator american, ”parintele” celebrelor personaje de desene animate Tom si Jerry, Scooby-Doo, Yogi Bear sau familia Flintstone, realizate impreuna cu partenerul sau William Hanna.

Joseph Barbera

Joseph Roland Barbera s-a nascut intr-un mic carteier italian de la periferia orasului New York. In 1932, s-a angajat la Van Beuren Studio ca animator si scenarist, unde a lucrat la realizarea unor desene animate ca Rainbow Parades sau Cubby Bear. Firma s-a inchis in anul 1936, iar Barbera si-a gasit de lucru la studiourile MGM. In 1938, si-a unit fortele cu William Hanna, impreuna cu care a facut istorie. Prima lor colaborare a fost un film cu Tom and Jerry cu numele “Puss Gets the Boot,” lansat in 1940. Au urmat altele, iar in 1957 au creat o firma proprie, H-B Enterprises – mai cunoscuta drept compania de productii animate Hanna-Barbera. Aceasta a devenit celebra datorita personajelor sale, iar in anii ’60 domina pe piata serialelor tv de desene animate. De altfel, filmele care i-au avut drept eroi pe motanul Tom si soricelul Jerry au castigat sapte premii Oscar.

In 1991, compania celor doi a fost achizitionata de Turner Broadcasting, companie care la randul sau, a fost absorbita, in 1996, de Time Warner. Dupa moartea lui William Hanna, in 2001, Warner Bros. Animaton a cumparat Hanna-Barbera Productions, Barbera a ramas in bransa, ca producator executiv la Warner. Pentru contributia lor la dezvoltarea animatiei, Hanna si Barbera au fost recompensati cu o stea pe Walk of Fame de la Hollywood. Joseph Barbera a incetat din viata in 18 decembrie 2006, la varsta de 95 de ani, in locuinta sa din Studio City, Los Angeles. Decesul sau a survenit la cinci ani dupa ce a partenerului sau William Hanna.

 

24 martie 1911 - A încetat din viaţă Nicolae Densuşianu, jurist şi istoric român, membru corespondent al Academiei Române. A rămas cunoscut mai ales prin lucrarea “Dacia preistorica”; ( n.18 aprilie 1846).

Nicolae Densusianu (scris uneori Densușianu; n. 18 aprilie 1846, Densuș, Hunedoara – d. 24 martie 1911, București) a fost un jurist și istoric român, membru corespondent al Academiei Române, care este cunoscut mai ales prin lucrarea sa "Dacia preistorică" - foto: ro.wikipedia.org

Nicolae Densusianu - foto: ro.wikipedia.org

Nicolae Densusianu (scris uneori Densușianu; n. 18 aprilie 1846, Densuș, Hunedoara – d. 24 martie 1911, București) a fost un jurist și istoric român, membru corespondent al Academiei Române, care este cunoscut mai ales prin lucrarea sa “Dacia preistorică”. A urmat cursurile Rechtsakademie din Sibiu Facultatea Juridică. Pe parcursul studiilor la această facultate este premiat de mai multe ori cu clasa prima cu distincţiune. În anul 1870 Nicolae este notar al magistratului oraşului Făgăraş. Tot în acest an depune o cerere pentru examenul de stat pentru avocatură, iar în 1872 primeşte dreptul de avocatură din partea curţii de Apel din Mureş şi totodată depune jurământul de avocat în faţa aceleiaşi curţi. În Făgăraş reuşeşte să scoată publicaţia “Orientul Latin”, împreună cu fratele său Aron şi Teof. Frâncu.

În 16 martie 1878 N. Densuşianu este ales membru corespondent al Academiei Române în domeniul istoriei. Din 1878 N. Densuşianu devine Bibliotecar-arhivar la Academia Română şi este însărcinat să efectueze o culegere de documente despre istoria României. În urma acestei misiuni atribuite de Academia Română, N. Densuşianu a adunat în 38 de volume manuscris peste 783 de documente despre Revoluţia lui Horia, Cloşca şi Crişan şi 125 de documente din perioada 1290 – 1800. In raportul care a urmat cercetării întreprinse N. Densuşianu scria: „ … cel mai preţios material istoric cu privire la epoca aceasta l-am aflat în arhivele cancelariei aulice şi în arhiva comisiuni Jancoviciane. Actele descoperite aici ne dezvelesc înaintea ochilor o lume cu totul necunoscută din suferinţele şi faptele părinţilor noştri; ele răstoarnă în mod deciziv rătăcirile scriitorilor străini, ce apucase literatura modernă se îmbrace costumul verităţii istorice”

În 10 martie 1884 Ion Brătianu îl numeşte pe N. Densuşianu translator pe lângă Marele Stat Major. În anul 1885 Academia Română îl premiază pe N. Densuşianu pentru lucrarea ‘Revoluţiunea lui Horia în Transilvania şi Ungaria “. În anul 1895 este rugat de Ministerul de Război să întocmească o lucrare despre căpitanii armatei române. Densuşianu scrie lucrarea şi îi dă titlul “Domnii glorioşi şi Căpitanii celebri ai ţerilor române”, in care afirma ca : „Istoria poporului român din cele mai vechi timpuri şi până în zilele noastre este numai o lungă serie de lupte uriaşe răsboinice, ce a trebuit să le susţină cu multă vitejie şi devotament poporul român pentru apărarea ţerilor române, a naţionalităţii, limbii, religiunii şi libertăţilor sale.”

 

24 martie 1912 - Este adoptată legea învăţămîntului superior din România. Legea a suferit modificări în 1925 şi 1928.

Clădirea principală a Universităţii din Bucureşti în perioada interbelică cu vechea clădire a Facultății de Istorie, creaţie a lui Alexandru Orăscu - foto - ro.wikipedia.org

Clădirea principală a Universităţii din Bucureşti în perioada interbelică cu vechea clădire a Facultății de Istorie, creaţie a lui Alexandru Orăscu - foto – ro.wikipedia.org

Legea invatamantului superior din 1912 prevedea sporirea autonomiei universitare, preciza drepturile organelor de conducere ale universitatilor si reglementa organizarea acordarii diplomelor si vietii studentesti.

 

24 martie 1918 - La Chişinău, Republica Democrată Moldovenească, concertează Orchestra simfonică română sub bagheta lui George Enescu. În zilele de 27 şi 28 martie, George Enescu a evoluat în calitate de violonist, la pupitrul dirijoral fiind Jean Bobescu.

George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, Botoșani, România – d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român - in imagine, George Enescu interpretând Poemul de Chausson - foto: ro.wikipedia.org

George Enescu interpretând Poemul de Chausson – foto: ro.wikipedia.org

George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, Botoșani, România – d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român.

 

24 martie 1924 - Formarea primului guvern republican grec, în frunte cu Alexandros Papanastasiu.

Alexandros Papanastasiou ( * 8 July 1876 – 17 November 1936) - foto: en.wikipedia.org

Alexandros Papanastasiou ( * 8 July 1876 – 17 November 1936) – foto: en.wikipedia.org

 

24 martie 1930 - S-a născut Steve McQueen, actor american de film, reprezentant al generatiei anilor ’50, alaturi de James Dean si Marlon Brando; (d.1980.

Steve McQueen
Steve McQueen

 

24 martie 1940 - S-a desfăşurat prima adunare generală a membrilor Societăţii Scriitorilor din Basarabia, România.

 

24 martie 1944 - Trupele germane masacreaza 335 civili italieni la Grotele Ardeatine.

 

24 martie 1946 - A murit marele sahist rus Alexandr Alehin; (n.1 noiembrie 1892).

Alexandr Alehin

Marele maestru Alexandr Alexandrovici Alehin a fost campion mondial la sah in anii 1927-1935 si 1937-1946.

 

24 martie 1948 - Debutul prozatorului Marin Preda, cu volumul de nuvele “Intalnirea din pamanturi”.

Marin Preda (n. 5 august 1922, Siliștea-Gumești, județul Teleorman — d. 16 mai 1980, Mogoșoaia) a fost un scriitor român postbelic și directorul editurii "Cartea Româneacă" - foto: ro.wikipedia.org

Marin Preda - foto: ro.wikipedia.org

Marin Preda (n. 5 august 1922, Siliștea-Gumești, județul Teleorman — d. 16 mai 1980, Mogoșoaia) a fost un scriitor român postbelic și directorul editurii “Cartea Româneacă“.

 

24 martie 1949 - Filmul „Hamlet“, regizat de marele actor britanic Laurence Olivier, a fost prima peliculă britanică care a câstigat un premiu Oscar.

Afișul filmului "Hamlet" (din 1948) - foto: ro.wikipedia.org

Afișul filmului “Hamlet” (din 1948) - foto: ro.wikipedia.org

Hamlet este un film britanic din 1948 regizat, produs și scris de Laurence Olivier. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Laurence Olivier și Basil Sydney. A câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film. Este bazat pe o piesă de teatru omonimă de William Shakespeare.

 

24 martie 1962 - Moare fizicianul si exploratorul elvetian Auguste Piccard, inventatorul stratostatului si batiscafului.

Auguste Piccard
Auguste Piccard

 

24 martie 1965 - Chivu Stoica, membru de frunte al Partidului Comunist Roman, preia functia de presedinte al Consiliului de Stat, în urma decesului liderului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.

Chivu Stoica (n. 8 august 1908, Smeeni, județul Buzău – d.16 februarie 1975) a fost un comunist român, prim-ministru al României în perioada 1955-1961, Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România în perioada 24 martie 1965 - 9 decembrie 1967; a fost înlocuit în această funcție de către Nicolae Ceaușescu. În anul 1931 a devenit membru al Partidului Comunist din România. În anul 1933 a fost condamnat la închisoare pentru participare la greva de la Atelierele CFR Grivița. În timpul războiului civil din Spania a fost membru în Brigada Internațională - foto: ro.wikipedia.org

Chivu Stoica - foto: ro.wikipedia.org

Chivu Stoica (n. 8 august 1908, Smeeni, județul Buzău – d.16 februarie 1975) a fost un comunist român, prim-ministru al României în perioada 1955-1961, Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România în perioada 24 martie 1965 – 9 decembrie 1967; a fost înlocuit în această funcție de către Nicolae Ceaușescu. În anul 1931 a devenit membru al Partidului Comunist din România. În anul 1933 a fost condamnat la închisoare pentru participare la greva de la Atelierele CFR Grivița. În timpul războiului civil din Spania a fost membru în Brigada Internațională.

 

24 martie 1972 - Guvernul britanic a reintrodus administrarea directa a provinciei Ulster (Irlanda de Nord).

 

24 martie 1973 - Trupa rock britanica Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon.

The Dark Side of the Moon – foto: ro.wikipedia.org

The Dark Side of the Moon (CD-ul lansat în 1993 s-a numit Dark Side of the Moon) este un album conceptual al formației Pink Floyd lansat pe 24 martie 1973. Toți cei patru membri ai formației: David Gilmour, Nick Mason, Roger Waters și Richard Wright au participat la scrierea și producerea albumului. Este, de asemenea, primul album Pink Floyd ale cărui versuri îi aparțin în întregime lui Roger Waters. Albumul ocupă poziția a cincea în ierarhia celor mai bine vândute albume în întreaga lume. A fost pe prima poziție în „TOP 200 Billboard”, menținându-se în top 200 mai mult de 700 de săptămâni, aproximativ 14 ani. Cuvintele „there is no dark side of the Moon really… matter of fact it’s all dark” de la sfârșitul albumului au fost spuse de un angajat al studiourilor Abbey Road, Gerry Driscoll, portar la acea vreme.

 

24 martie 1976 - A murit la varsta de 88 de ani Mareşalul Bernard Montgomery, cel mai faimos militar britanic din timpurile moderne, cel care l-a invins la El-Alamein, în 1942 pe maresalul german Rommel si a fost comandantul forţelor terestre aliate în timpul invaziei din Franţa în 1944.

Bernard Montgomery

Între 1951-1958 a fost comandant adjunct suprem al forţelor aliate NATO în Europa. Memoriile sale au fost publicate în 1958

 

24 martie 1989 - Catastrofa ecologica provocata de petrolierul Exxon Valdez, care adeversat accidental 240000 barili de petrol in apele insulei Printul William din golful Alaska.

 

24 martie 1990 - Poezia „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu devine imnul național al României post – comuniste.

 

24 martie 1999 - Încep bombardamentele aeriene NATO impotriva Iugoslaviei. Acestea au fost oprite la 10 iunie, dupa retragerea trupelor iugoslave din provincia sarba Kosovo, cu populatie majoritar albaneza. Secretarul general al NATO, Javier Solana, a trimis cate o scrisoare celor cinci tari vecine ale Iugoslaviei, prin care le asigura de sprijinul Aliantei, in cazul in care ar fi fost amenintate.

 

24 martie 2001 - A avut loc redeschiderea oficială a Galeriei de Artă Românească Modernă din cadrul Muzeului Național de Artă al României.

 

24 martie 2002 - Circa 20.000 de oameni au pichetat cladirea Președintiei din Chisinau, în semn de protest față de dispariția deputatului crestin-democrat, Vlad Cubreacov.

 

 

24 martie 2002 - Halle Berry a devenit prima actrita afroamericana care a castigat premiul Oscar la sectiunea ’’Cea mai buna actrita’’, pentru rolul din ’’Monster’s Ball”.

 

24 martie 2015 - Zborul 9525 al Germanwings aflat pe ruta Barcelona, Spania – Düsseldorf, Germania cu 150 de persoane la bord se prăbușește într-o regiune muntoasă a Alpilor în apropiere de Digne-les-Bains, în sudul Franței. Două zile mai târziu, după cercetarea cutiei negre, procurorii francezi declară că dovezile susțin concluzia că Andreas Lubitz, copilotul german, a prăbușit în mod deliberat avionul.

Germanwings Flight 9525 (Flight path) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Germanwings Flight 9525 (Flight path) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Zborul 9525 al companiei aeriene low-cost Germanwings cu destinația Barcelona (Spania) – Düsseldorf (Germania) s-a prăbușit după ce a dispărut de pe radar în jurul orei locale 11:20 pe data de 24 martie 2015, într-o zonă din preajma comunei Prads-Haute-Bléone (Provența-Alpi-Coasta de Azur). Toți cei 144 de pasageri și șase membri ai echipajului la bord au decedat. Accidentul ar fi fost provocat deliberat de către copilotul aeronavei, Andreas Lubitz. Printre victime se aflau baritonul german Oleg Bryjak și contralta germană Maria Radner. O clasă de 16 liceeni germani și cei doi profesori ai lor însoțitori, originari din orașul Haltern în Renania de Nord-Westfalia, la reîntoarcerea dintr-un schimb lingvistic la Llinars del Vallès, erau și ei prezenți în avion.

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com